View Single Post
Eski 16-11-2016, 13:36   #2429
megbilgi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2014
Şehir: IZMIR
Mesajlar: 270
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erdinc alp Mesajı Göster
sayın idris şenol katkılarınız için çok ederim...ben bursanın inegöl ilçesinde yasamaktayım bulundugum bölge tarıma müsait bir bölge oldugundan seracılık çok yaygın değil. biz buralarda topraklı tarımla ugrasıyoruz fakat yıllar önce dedemin ektiği 150 dönüm arazi miras paylasımları yüzünden düsmüş 40 dönüme hayat sartları artık bizlere bu tarlaları tekrar 150 dönüm yapma fırsatı vermiyor ve tarım yapmak zorlasıyor bu yüzden topraksız tarım sart ve gelecekte herkes bu yönteme dönmek zorunda 2016 yılının basından beri bu forumu takip ediyorum ve tporaksız tarımla alakalı hemen hemen her yazıyı okudum ve yapmaya karar verdim 1000 metrekare topraksız çilek 1000 metrekare su kültüründe marul diye planladım pazar arastırdım göbek marula sürekli satabilecek sekilde müsteri buldum çilek için en kötü bölgemde çilek hali var ilcemizde topraklı çilegi yüksek tonajlarda yapan bir bölge var oradada problem yok yatırım maliyetlerini arastırdım allahın izniyle altından kalkarız diye düsünüyorum ticaret bu karla zarar ortaktır dimi buraya kadar problem yok simdi sorun şurda 1 çilegi 12 ay yapabiliyomuyuz üretimle alakalı bir sıkıntı oluyormu 1kök fideden toprakta ne kadar serada ne kadar alınıyor 2 su kültüründe dikey sistemmi yatay sistemmi marul kaç ay yapılıyor 12 ay mümkünmü bu teknik konulara ulasmak için arastırdıgımda bu işle ilgilenen herkesin su an olmadıgını gözlemledim buda tedirginlik yaratıyor insanda ürrünü üretirsin satamazsın ayrı mevzu ama o kadar parayı harcayıp sistemde ürünü alamazsanız cok yazık olur dimi.bir kişi bile deseki ben bu işi 2 yıldır yapıyorum hemen yapıcam ama o cesareti gösterecek argümanlara hala ulasamadım saygılarımla
İsmail kuzucunun sayfasından cevap vermek istemedim.

Buradan devam edeyim.

Bende 1 - 2 senedir araştırıyorum. Emekli olduğumda bu işi yapabilirmiyim diye. ( Çiftcilik geçmişim yok, elektronik mühendisiyim )
İzmir civarında verimsiz tarlaları ucuz yollu araştırıyorum.

Konu ile halen birçok araştırma tezi ( yurt içi - dışı ) okuyorum.

Topraksız tarım için çok iyi organize olmanız gerekiyor. ( pazarlama değil. )
Çalışacağınız her şey ölçüm - değerlendirme ve uygulama şeklinde olacak.
Hata yaptığınızda topraklı tarım gibi düzeltme şansınız çok düşük.

Diğer mesajımda yazdığım gibi eğer toprağınızdaki verim yüksek ise topraksız tarımdan alacağınız verim fazla bir katkı sağlamaz. Verimsiz topraklar için çok uygun bir uygulama. Türkiyede inatla verimi yüksek yerlerde sera ve topraksız tarıma yönlendirme var. Sonra o seraların kurulma maliyetleri ve işletme maliyetleri kurtarmıyor. Antalya ve Yalova araştırın... Vanda bir işletme topraksız tarım ile domates yapıyor ve çok karlı olmuş.

Sizin sorunuzda 1 kök çileğin topraklı ve topraksız karşılaşmasını istiyorsunuz. Birkaç araştırmada aynı gübreleme ve aynı ortamda sadece %10 luk bir artış mevcut. ( Aynı sera içinde toprağa ekilen çilek ve topraksız ortam karşılaştırması )
Diğer uygulamada verimsiz bir ortam denemesi yapılmış burada %100 lük artış var. Buna göre siz karar verin.

Çilek gibi küçük yapılı bitkilerde katlı sistem ile birim kareye üretim artışı sağlanıyor. Yani 1 metrakare alınacak ürün çoğaltılıyor.

Domates ve Hıyar için farklı ortamlar denenmiş verim artmıyor. Birkaç serayı gezmişliğim var. Seraların yanlarında toprağa ekilen aynı fideden çok büyük farklar oluşmamış.

...

Topraksız tarım hep iyi yönleri gösteriliyor. Kimse risklerinden söz etmiyor.
Ben size toprağınız verimli ve iyi ise topraksız tarım arayışına girmeyin derim.

12 ay üretim yapacağım diye israr ediyor iseniz mevsimsel ürünlerle bunu çözebilirsiniz. Ben çiftci değilim ama okuduklarımdan öğrendiğim bunlar halen rastladığım yoldaki seralara girip soruyorum. Topraksızla uğraşanada denk geliyorum. Ama bu işten çok iyi diye söz edene pek rastlamadım.
...

Hollanda örneği veren çok oluyor işte orada şöyle ürün artışı oluyor, böyle iyi...
Oradaki sistemleri burada kurabilecekseniz ve ihracat yapacaksanız o kadar yatırım yapın. Ama kimse o yatırımların altına giremez. ( Tek başına çok zor bir iş )

...

Birde siz deneyin bakalım 100 m2 deneme serası yapın ve ortam değerlendirin. Sonra büyük yatırım yaparsınız.


...

megbilgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön