agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

avahit 29-06-2013 10:24

Herkese selam.Forumu zevkle ve merakla takibediyorum. Benim sorum Enzim hazırlığında koyduğumuz suya 1.5kg İnek veya koyun idrarı ilave edebilirmiyiz.Bunun bir faydası olur mu.Konuya vakıf uzmanlaşmış arkadaşların cevabını bekliyorum.Sade ce su mu İdrar lı su mu?

Safranlı 29-06-2013 10:24

Enzimde kullandıgınız yumurta kabukları direk kalsiyumdur...
Domatesinize yeter...
Ancak saksınız küçükse topragı az olduğundan yeterli beslenemiyordur
toprağınızın iyi kalitede olduğunu düşünüyorsanız sürekli azar azar enzim katarak sorunuzu çözebilirsiniz
ama saksının yeterli derecede toprağı olmalı....
değerli dostlarım
enzim çok çok faydalıdır
her yerde kullanılabilir
dahada meraklı arkadaşalarımız
bitki beslemede organik esaslı tüm yöntemleri kullanabilirler

cemas 29-06-2013 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1174784)
birde aklıma geldi
enzimde verim açısından bekletimiz var ise daha çok potasyum ağırlıklı üretmeye çalışmak lazım
yanı patates kabugu ve muz kabugu gibi....
yeşil aksam fazla olursa azot zengini olacagından meyvede geç kalabilir

100 gr muzda 350 mg potasyum bulunur.100 gr cevizde 700 mg potasyum bulunur' ve ıhlamur yaprağının %30'u potasyumdur.

Yani bol ceviz ve ıhlamur yaprağı da koyalım :D

Kaynak : Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık'


Bir de çok fazla yumurta kabuğu koydum fakat koyduklarım hiç yukarı çıkmadı hep dipte kaldı normal mi birde kabuklar köy yumurtası kabuğu değil çiftlik yumurtası kabuğuydu.

fındıkçı74 29-06-2013 13:17

Merhabalar bahçelerimizin kenarlarında yabani can erikleri var napolyon kirazı gibi olmuşlar hemde çok tatlılar çok yoğun olduğu için yere dökülüyorlar bu bordo renkteki can eriklerini enzim yapabilirmiyim eğer olursa çekirdeklerini ayıklamak gereklimidir cevap yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

cemas 29-06-2013 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 (Mesaj 1175035)
Merhabalar bahçelerimizin kenarlarında yabani can erikleri var napolyon kirazı gibi olmuşlar hemde çok tatlılar çok yoğun olduğu için yere dökülüyorlar bu bordo renkteki can eriklerini enzim yapabilirmiyim eğer olursa çekirdeklerini ayıklamak gereklimidir cevap yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Olur tabii ,fakat çeşitliliği artırın derim daha yararlı olur.Bence çekirdekleri katmayın.

Safranlı 29-06-2013 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemas (Mesaj 1175030)
100 gr muzda 350 mg potasyum bulunur.100 gr cevizde 700 mg potasyum bulunur' ve ıhlamur yaprağının %30'u potasyumdur.

Yani bol ceviz ve ıhlamur yaprağı da koyalım :D

Kaynak : Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık'


Bir de çok fazla yumurta kabuğu koydum fakat koyduklarım hiç yukarı çıkmadı hep dipte kaldı normal mi birde kabuklar köy yumurtası kabuğu değil çiftlik yumurtası kabuğuydu.

Bu sayfaların mudavimleri tabi ki doğal olandan yanadır
köy tavugu olsa idi çok daha iyi olurdu
ama zararı yok
şehirli tavuklarımızın yumurtası da olur
enzimde aşure gibi ne bulduysanız koyabilirsizin
tabi et kemik hariç
aşuredeki gibi şöyle üstünde nar taneleinin oldugu bol cevizli kavrulmuş fındıklı
ve bolca geleneksel üç ürünümüz (kuru kayısı,üzüm,incir)koyabilirsek deymeyin keyfimize.....
doğadaki sevdiklerimiz bu kaliteli emzimi hak ediyorlar

antihistaminik 29-06-2013 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ertugrula66 (Mesaj 1174965)
Evet şehir suyu kullandım ve de atık kilo olarak fazla,ilk nargile sistemi anlatılırken su kullanılacağı geçmiyordu ondan dolayı 10 kğ atığın hepsini blender da çektim üzerine yarım kg civarı pekmez,bir o kadar peynir suyu, yarım kg mayalı hamur,yogurt suyuilave edip kapattım.suyu sonradan okudum ve 3 lt suyu sonradan ilave ettim ve biraz daha maya ve yarın kğ daha pekmez ilave ettim.ama sorun zannedersem su.Suyu nasıl kullanmam lazım bekletilmiş sumu olması lazım,yağmur suyumu?selamlar.

ben içme suyu kullanıyorum.. bir gün bekletilmiş böylece kloru uçmuş çeşme suyu da kullanabilirsiniz.

10 kg atığa 10kg/3=3.33 kg pekmez, 33.3 litre su isterdi.. bunu da en az 45-50 litrelik kaba koymanız gerekirdi...

enzim yaparken ilk denemeleri daha kücük ama sayıca bol yapmakta yarar var.. benim yaptığım 3 pet şişeden biri tutmamıştı mesela, ama geriye 2 pet dolusu (8 er litrelik petler) sağlam enzimim oldu.

yogurt kabındansa 5-8-10 litrelik petlerde yapmanızı tavsiye ederim...
malzemeyi bölüştürün ve oranlara mümkün olduğunca sadık kalın..

başlatmaya calistiginiz 10 kg atık 3-4 gündür klorlu suyun icinde durdu.. şans vermek icin de bir hayli pekmez eklemeniz gerekiyor.. bence sıfırdan başlayın..

kolay gelsin.

antihistaminik 29-06-2013 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi avahit (Mesaj 1174975)
Herkese selam.Forumu zevkle ve merakla takibediyorum. Benim sorum Enzim hazırlığında koyduğumuz suya 1.5kg İnek veya koyun idrarı ilave edebilirmiyiz.Bunun bir faydası olur mu.Konuya vakıf uzmanlaşmış arkadaşların cevabını bekliyorum.Sade ce su mu İdrar lı su mu?

idrar koymayın sn avahit. klorsuz su koyun..

ertugrula66 29-06-2013 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1175106)
ben içme suyu kullanıyorum.. bir gün bekletilmiş böylece kloru uçmuş çeşme suyu da kullanabilirsiniz.

10 kg atığa 10kg/3=3.33 kg pekmez, 33.3 litre su isterdi.. bunu da en az 45-50 litrelik kaba koymanız gerekirdi...

enzim yaparken ilk denemeleri daha kücük ama sayıca bol yapmakta yarar var.. benim yaptığım 3 pet şişeden biri tutmamıştı mesela, ama geriye 2 pet dolusu (8 er litrelik petler) sağlam enzimim oldu.

yogurt kabındansa 5-8-10 litrelik petlerde yapmanızı tavsiye ederim...
malzemeyi bölüştürün ve oranlara mümkün olduğunca sadık kalın..

başlatmaya calistiginiz 10 kg atık 3-4 gündür klorlu suyun icinde durdu.. şans vermek icin de bir hayli pekmez eklemeniz gerekiyor.. bence sıfırdan başlayın..

kolay gelsin.

Teşekkür ederim,yeniden deniyeceğim.Fakat 10 litrelik su kabına musluklu nargile sistemi kurulabilirmi?Bir de balon takılıyor kapak kısmına herhalde.Ayrıca fermante olamayan bitki metve karışımı atığımın suyunu bitkilerimi ve fidanlarımı sulamada kullansam olur mu?

antihistaminik 30-06-2013 01:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ertugrula66 (Mesaj 1175135)
Teşekkür ederim,yeniden deniyeceğim.Fakat 10 litrelik su kabına musluklu nargile sistemi kurulabilirmi?

sn ertugrul66 musluklu dediginizde kafam karisti. benim yorumlarım bu konunun ilk girişinde bahsedilen 1 nolu giriş enzim yöntemi üzerine.
siz 2 nolu giriş yogurt kabından fermentasyon kabından bahsediyor olabilir misiniz acaba ?

Özgür Çifci 30-06-2013 06:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1174585)
enzimin çabuk olgunlaşması için bu aylar uygun
hiç durmayınız
sürekli bir sistem dahilinde enzim yapıp bitkilerimize vermeliyiz
enzim çok çabuk tesir ediyor
hemen belli oluyor
fazla degil 3 litrelik iki üç kola şisesinde bile yapsanız
evinizin tüm bitkilerine yeter
işi büyütmek isterseniz
varil maril ne bulduysanız onla yaparsınız

evet sıcaklıklar konusundaki olumlu durumlar enzim için oldukça uygun, lakin teras bahçeciliği yapıyorum kendimce bilirsiniz şehir hayatı işte elimizden geldiğince :) lakin bir hafta olmasına rağmen henüz dostumuz olan beyaz küfü hala göremedim acaba pekmezimi az attım kararsız kaldım , hayırlısı bakalım

ertugrula66 30-06-2013 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1175291)
sn ertugrul66 musluklu dediginizde kafam karisti. benim yorumlarım bu konunun ilk girişinde bahsedilen 1 nolu giriş enzim yöntemi üzerine.
siz 2 nolu giriş yogurt kabından fermentasyon kabından bahsediyor olabilir misiniz acaba ?

Evet aynen öyle,ben 20 lt yoğurt kabında 10 litrelik atık,yarım kg pekmez,birer bardak yogurt suyu,ekmek hamuru mayası ile su kullanmadan musluklu nargile sistemini kurdum.2 gün bekledim fermantasyon oluşmayınca ne eksik derdine düştüm.sonra benimde kafam karıştı halbuki orada 2 ayrı dizenek var sizin de dediğiniz gibi.Daha sonra karışıma 3 litre su ve 1 kg kadar pekmez ilave ederek yeniden bekledim baktım gene fermante olmadı.Dün itibarı ile bütün karışımı süzgeçten geçirip boş bir kovaya koydum bekletiyorum,suyunu da süzdüm 5 litrelik plastik bidonda onu da bekletiyorum.Bunları nasıl değerlendirebilirim.Süzdüğüm fermante olmayan suyu fidanlarımda kullanabilirmiyim?su ile belirli orandamı kullanmam gerekir?ayrıca 10 litrelik karışımı nasıl değerlendirebilirim?atmadım bekletiyorum,acele cevap gelirse.selamlar.

antihistaminik 30-06-2013 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ertugrula66 (Mesaj 1175334)
Evet aynen öyle,ben 20 lt yoğurt kabında ....

bu yöntemi hiç denemedim ve bilgim yok.. benim tüm yorumlarım enzim (1 nolu entry) üzerine idi..
kusuruma bakmayın hem yanlış anladığım hem de yardımcı olamayacağım için..

ertugrula66 30-06-2013 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1175394)
bu yöntemi hiç denemedim ve bilgim yok.. benim tüm yorumlarım enzim (1 nolu entry) üzerine idi..
kusuruma bakmayın hem yanlış anladığım hem de yardımcı olamayacağım için..

Yine de ilginize teşekkür ederim.Bütün atığı toprakla karıştırdım her yanı delikli bir kovanın içerisine yerleştirdim ve beklemeye bıraktım bakalım gübre olacak mı?:)

ezo 01-07-2013 08:32

Şubat ayında diktiğim ceviz ağaçlarıma bu hafta sonu yaptığım enzimden verdim. Ama bu sefer daha profesyonel düşünüp cevizlerin iyi gelişimini sağlayacak enzim yapmak istiyorum. Bunun içinde sizlerin yardımına ihtiyacım var. Hangi atıklardan kullanırsam cevizlerim daha iyi gelişir?

Safranlı 01-07-2013 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezo (Mesaj 1175533)
şubat ayında diktiğim ceviz ağaçlarıma bu hafta sonu yaptığım enzimden verdim. Ama bu sefer daha profesyonel düşünüp cevizlerin iyi gelişimini sağlayacak enzim yapmak istiyorum. Bunun içinde sizlerin yardımına ihtiyacım var. Hangi atıklardan kullanırsam cevizlerim daha iyi gelişir?

dostlarım....
Kendinizi sıkmayınınz
ne buluyorsanız katabilirsiniz
hiç strese gerek yok
toprak gerekni yapacaktır
temel felsefe söyledir
büyüme döneminde azot içerikli
meyve döneminde ise potasyum içerikli nevale kulanmak...

COYOTE 02-07-2013 08:17

1 Eklenti(ler)
Valla günllerdir okuyorum başlığı( vakit buldukça biraz uzun zaman aldı bitirmem) sevgili Nevsuneye de danıştım nihayet dün akşam bir enzim yaptım .
İçinde kabak, salatalık, muz, patates kabuğu fındık yaprağı ve yeşil fındık öbeği, salatalık yaprağı, kabak çiçeği, ahududu yaprağı, bir kaç dal semizotu ve yonca maya, yoğurt, iki dilim ananas ve iki küçük kavanoz pekmez var bakalım ne olacak:confused:

Biraz ceviz kabuğu, üç ya da dört köy yumurtası kabuğu, yer fıstığı kabuğu da var..

Safranlı 02-07-2013 08:27

Süpersiniz yaaaa...

COYOTE 02-07-2013 08:35

Sn Safranlı ne dersiniz iyi bir karışım mı? :D
Aslında solucan gübresi de koyacaktım daha gelmedi belki eldiveni değiştirirken ilave ederim gelince. Bir de benim bir tavşanım var onun da bol miktarda gübresi eklesem mi ki :D:D

COYOTE 02-07-2013 10:06

1 Eklenti(ler)
An itibarı ile eldivendeki durum, ümitliyim.

Safranlı 02-07-2013 13:53

valla gidiş çok süper
tavşanı katmayın bence
tavşanı direk toprag katın

bonsaist 04-07-2013 10:29

[IMG]http://l1307.hizliresim.com/1c/4/pvyzq.jpg[/IMG][IMG]http://l1307.hizliresim.com/1c/4/pvz2u.jpg[/IMG]
Merhaba arkadaslar siteden bayadan beri takip ediyorum salatalık ve biberlerime kullanmak icin enzim denemesi yapmaya karar verdim umarım basarılı olurum.bunun ne kadar beklmesi gerekmektedir.sabırsızlanıyorum acaba faydası olacakmı diye merak ediyorum.
simdiden yorumlarınız icin tesekkur ederim..
icindekiler
kavun kabugu
kiraz
kayısı
pekmez
bol miktarda kara dut
2 adet salatalık
yogurt
limon
1 adet patates

Derya Hanim 04-07-2013 14:39

Bende siteden ogrendigim kadariyla gecen hafta bir enzim karisimi hazirladim. Meyve kabuklarini robottan gecirdim. Bos bir kahve kutusu vardi onun icine koydum. Icine biraz yogurt suyu ve iki cimdik ekmek attim. Agzini kapayip lavabonun altina koydum. Dun kutunun arkasindan birsey almak icin kenara cekmek istedim ve benim enzim sanki bir bomba olmus. Elimde bir patladi bu yer gok enzim posalari icinde kaldi. Rahat iki saat mutfat temizledim. Halisi, dolaplarin ici disi. Yani arkadaslar enzimlerinizi evde tutmayin, ben yandim siz yanmayin bari :)

Safranlı 04-07-2013 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derya hanim (Mesaj 1176678)
bende siteden ogrendigim kadariyla gecen hafta bir enzim karisimi hazirladim. Meyve kabuklarini robottan gecirdim. Bos bir kahve kutusu vardi onun icine koydum. ıcine biraz yogurt suyu ve iki cimdik ekmek attim. Agzini kapayip lavabonun altina koydum. Dun kutunun arkasindan birsey almak icin kenara cekmek istedim ve benim enzim sanki bir bomba olmus. Elimde bir patladi bu yer gok enzim posalari icinde kaldi. Rahat iki saat mutfat temizledim. Halisi, dolaplarin ici disi. Yani arkadaslar enzimlerinizi evde tutmayin, ben yandim siz yanmayin bari :)

geçmiş olsun
sitede bir kaç kişinin başına da geldi
ancak her defasında burada uyarılar yapılmıştı
gözünüzden kaçtı demekki....

ertugrula66 04-07-2013 22:54

Sn. Safranlı,yoğurt kabından enzim elde etmek için ikinci girişimimi de yaptım.İlkinde fermantasyon ve kabarcık çıkartamadım.İkinci dizenekte 2,5 lt yoğurt kabına 2 lt kadarına evdeki mutfak atıklarını(salatalık,karpuz kabuğu,şeftali kabuğu,taze fasulye vb)2 kaşık pirinç suyu,2 kaşık peynir suyu ve 100 gr pekmez dökerek kapağı kapattım.Alttan çeşmeli ve nargile sistemini de kurdum.Fakat 2 gün geçmesine rağmen yine kabarcık çıkmıyor.Yanlış nerede?selamlar.

bonsaist 05-07-2013 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ertugrula66 (Mesaj 1176801)
Sn. Safranlı,yoğurt kabından enzim elde etmek için ikinci girişimimi de yaptım.İlkinde fermantasyon ve kabarcık çıkartamadım.İkinci dizenekte 2,5 lt yoğurt kabına 2 lt kadarına evdeki mutfak atıklarını(salatalık,karpuz kabuğu,şeftali kabuğu,taze fasulye vb)2 kaşık pirinç suyu,2 kaşık peynir suyu ve 100 gr pekmez dökerek kapağı kapattım.Alttan çeşmeli ve nargile sistemini de kurdum.Fakat 2 gün geçmesine rağmen yine kabarcık çıkmıyor.Yanlış nerede?selamlar.

merak etme aynısı bendede olsu 1 gun bisey cıkmadı dun aksam marketten aldıgım yas mayanın yarısını atıım nasıl pokurdamaya basladı off offf
az yas maya at isterken

bonsaist 05-07-2013 08:47

Enzim fermantasyonu - YouTube

fokur forur kaynayan enzim karısımım
dun marketten aldıgım yas mayanın yarısını ufalayıp icine attım aksam gordumki sisenin icinde parti var umarım hersey yolundadır
saygılar.....

ertugrula66 05-07-2013 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaist (Mesaj 1176865)
merak etme aynısı bendede olsu 1 gun bisey cıkmadı dun aksam marketten aldıgım yas mayanın yarısını atıım nasıl pokurdamaya basladı off offf
az yas maya at isterken

Deneyeceğim sağolun.

yağmur 08-07-2013 12:57

2 Eklenti(ler)
bu da benim düzeneğim.gerçi içindeki enzim değil sıvı gübre sanıyorum.su var atıktan çok.kabım 6 lt. 1-1,5 lt atık + 4 litre su var.

içine şunları attım;

-kavun kabuğu
-maydanoz
-yumurta kabuğu
-limon kabuğu
-çay posası
-elma-armut artığı
-domates-salatalık kabuğu
-kefir (yoğurdu+bakterisi)
-ev yapımı ekşi yoğurt
-harnup pekmezi
-kuru maya
-kıvırcık
-ve EMA


acaba enzimle sıvı gübrenin farkı nedir?

ertugrula66 08-07-2013 21:18

Yoğurt kabından hayır çıkmadı ben de enzim yapmaya karar verdim
dut yaprağı,ceviz yaprağı,patates kabuğu ve kendisi,yumurta kabuğu,patlıcan kabuğu,karpuz kabuğu,pekmez,yağmur suyu,az hamur mayası ve pirinç suyu dün gece itibarı ile hazırlanmıştır.Ve bu gün şahane kabarcıklar çıkartıyor.:))
Yakında resim koyarım şimdi teravih namazına gidiyorum.selamlar.

cemas 09-07-2013 00:07

ceviz yaprağını kesinlikle atmalısınız

ertugrula66 10-07-2013 00:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ertugrula66 (Mesaj 1177943)
Yoğurt kabından hayır çıkmadı ben de enzim yapmaya karar verdim
dut yaprağı,ceviz yaprağı,patates kabuğu ve kendisi,yumurta kabuğu,patlıcan kabuğu,karpuz kabuğu,pekmez,yağmur suyu,az hamur mayası ve pirinç suyu dün gece itibarı ile hazırlanmıştır.Ve bu gün şahane kabarcıklar çıkartıyor.:))
Yakında resim koyarım şimdi teravih namazına gidiyorum.selamlar.

http://s1307.hizliresim.com/1c/b/q2ts1.jpg

Mutfak atıklarından enzim yapmak. - YouTube

bonsaist 12-07-2013 12:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1088804)
Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta :)

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphoto...19641377_n.jpg

kac gunde kullanıma hazır oluyor acaba

ezo 13-07-2013 21:18

Kültür mantarının soyduğum kabuklarını enzime atabilirmiyim?

cemas 13-07-2013 23:03

Temizleyerek atabilirsiniz

ezo 15-07-2013 07:38

Bu hafta sonu yine enzim hazırladım. İçindekiler; maydanoz, patates kabuğu, yumurta kabuğu, semizotu, havuz, çay posası, kuru maya, yoğurt suyu, kuru incir, kuru siyah üzüm, kuru kayısı ve pekmez. Karışımı hazırladıktan yarım saat sonra gaz çıkışı başladı :)

Safranlı 15-07-2013 08:19

kuru meyvelerin olması çok fayda sağlıyor

aviator34 15-07-2013 14:55

bahçeye enzim yetiştiremiyorum...

Safranlı 15-07-2013 15:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1180074)
bahçeye enzim yetiştiremiyorum...

eeee bahçeniz çoşunca
enzimlerin de çoşması gerekiyor....
şaka bir yana enzim çok faydalı bir çalışmadır

cemas 15-07-2013 23:22

Enzime tohuma kaçmış semizotunun dalını koyabilir miyim , koyabiliyorsam tohumlarla beraber koyayım mı


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025