![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Tebriklerinizi ve iyi dileklerinizi, teselli mesajlarınızı içtenlikle kabul ediyorum arkadaşlar:D
Peki soru:confused: Bu patlama, enzimimde işlerin yolunda gittiğini gösterir değil mi:cool: |
Evet, gaz çıkışı başlamış işler yolunda gidiyor diyebiliriz ama hava almamalı. Hava ile temasta enzime karışabilecek bakteriler bozulmaya sebep olacaktır.
|
dün reaksiyona bıraktığım enzim bugün çalışmaya başladı Allah'tan serum hortumu faaliyete geçti de bir faciadan kurtuldum oda sıcaklığında gaz çıkışı görmeye değerdi. Yavaşlaması içi biraz daha serin bir ortama aldım.
|
arkadaşlar, kapağı sürekli gevşek bırakırsanız patlama sorunu yaşamazsınız. ben içime sinmediğinden ki doğrusu budur inancındayım. cam kavanozda yapıyorum. cam da yaptığım halde, yani esneme payım olmamasına karşılık; patlama, taşma, zorlama yaşamadım. enzimi hazırlayıp, gevşek kapakla uygun bir yere koyuyorum, sonra her gün karıştırmaca. kolaylıklar.
|
Alıntı:
|
İlk emzim denemem..
2 Eklenti(ler)
Sanırım emzimim artık hazır sadece posası ile suyunu ayırmak kaldı. Bir kaç bitkiye vermeye başladım bile. Bende ki de deli cesareti işte. Acaba oldu mu olmadı mı diye kafamda ki sorulara rağmen yinede denemek istedim. Emzimi tadan bitkiler hala yaşıyor demek ki olmuş. :D :D
Eklenti 538756 Buda ikinci denemem. Çıtayı biraz yükselttim büyük su şişesinde yaptım. Şuan durumu iyi ara sıra kapağı gevşetiyorum. Yapalı henüz 10 gün oldu umarım unutmam yoksa bir bomba patlatma vakası daha olur mazallah. :D :D Eklenti 538757 |
Sümeyra hanım, ne kadar zamanda oldu enziminiz?
|
Alıntı:
|
İlk enzim denemem.
1 Eklenti(ler)
Uzun zamandır yapmayı planladığım enzim için bugün harekete geçtim. Narenciye, mor ve beyaz lahana, maydanoz, ısırgan, yumurta kabuğu, ekşi yoğurt ve yaş maya kullandım. Melası biraz fazla kaçtı galiba. 3 ölçek suya 1 ölçek melas kullandım. Umarım olur.:D
Eklenti 538806 |
Emzime biraz su ilave etsem bir sorun olur mu? Yapalı 10 gün oldu şimdi gaz oluşturuyor. Su ilave edersem bozulur mu?
|
10 gün önce süt şişesinin içine haşladığım havuçların suyunu koydum, soğuduktan sonra da kapağını kapattım. Ve ben onu unuttum. 2 gün evvel uyanıp mutfağa indim çayımı içerken bir anda pat diye bir ses ve kırmızı birşeyin havada uçtuğunu gördüm. Süt şişesinin kapağı imiş uçan.
:D Ve bir anda aklıma enzim geldi, böyle mi yapıyorlar ki acaba deyip yardım alayım istedim... |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Merhabalar, nihayet ben de enzimlerimi yaptım:)
Soldaki 13 Şubatta sadece elma su ve kahverengi şekerle hazırladığım, ortadaki 18 Şubatta sebze artıkları,ceviz, yumurta kabuğu, muz kabuğu su ve pekmez ile sağdaki ise 18 Şubatta sadece balık, su ve pekmez ile hazırladığım enzimler... Eklenti 539015 |
Bundan yirmi gün kadar önce dördüncü (attıklarımla beraber altıncı) enzimimi yapmıştım. Bu tamamen yeşillikten mürekkepti. İçine bir bardak yoğurt ve bir bardak pekmez katmama rağmen bir türlü fokurdama başlamamıştı. Üç gün sonra çok hafif bir fokurdama ondan sonra tamamen suskunlaşmıştı.
İki gün önce dayanamayıp içine bir paket instant maya koydum. Şimdi şişe patlayacak gibi. Bir de kapaklar, soba güçlü yandığı zaman gevşeyip tersinden açılmaya başlıyor. Şimdilik yeşil soğan kattığım güzel kokulu(?) enzimimde işler yolunda içine kuru üzüm de katmıştım. Narenciye içi'nden yaptığım enzim de güzel gidiyor. Yalnız narenciye kabuğu enzimim de sanırım bahsettiğim kapak gevşemesi sorunu yüzünden bir sorun var gibi sanki:confused: Yine de atmıyorum beklesin bakalım rahatsız edici koku yok ama şişede basınç da olmuyor. :( |
Alıntı:
|
Uzun süren düşünmenin sonunda enzim yapmaya karar verdim. :D e A Nomad da burda olunca yazmadan yapmayayım dedim şimdi malzemelerimi sayıyorum
2 kg kadar portakal kabuğu Biraz elma ve soyulmuş kabukları kivi kabukları muz lahana şeker kamışı şekeri :D Maya vb koymayı planladım şimdi sorularıma geleyim koyduğum meyve ve kabukları birbirine miktar bakımından orantılı olmalımı ? Ne kadar çeker koymalıyım ? birazda pekmez koysam olurmu ? 5 litrelik bidonla yapayım dedim yeter heralde şimdilik :) :) |
Alıntı:
İstediğiniz oranda, istediğiniz kadar farklı meyve-sebze atığı kullanabilirsiniz. Şeker kamışı şekerinden kastınız 'kristal beyaz şeker' ise kullanmayın, melas ya da pekmez kullanın. Maya ya da yoğurt suyu mutlaka eklemelisiniz. Başlamadan önce mutlaka önceki sayfaları iyice incelemenizi öneririm (1-3-10 şeklinde bir oran önerilmişti), ihtiyaç duyacağınız bütün bilgiler o sayfalarda mevcut. Meyve-sebze atıklarınızı olabildiğince küçültürseniz (doğrama, kıyma, robottan geçirme gibi yöntemlerle) daha kolay çalışan bir enziminiz olacaktır. Gelişmeleri paylaşmanızı bekliyoruz :) |
Alıntı:
Biraz okudumda okadar mesajı okumak gözümü korkuttu :D 10 sayfa geriye kadar gittim okudum Balıkla enzim yapmak isteyenler enzimi patlatanlar :D :D şarap la ilgili bişiler okumadım bile gaz almak için aletler enzimim olmuşöı diye soranlar falan filan birazda baştan okumam lazımmış demekki :D |
Alıntı:
Yalnız bu yoğurdun mayası, hazır yoğurt mayasıydı ondan mıdır acaba? Enzim durulunca rengi çok güzel; tam istediğim kızıl-kahve tonunda çıkıyor. |
Enzimlerin çalışma hızı sıcaklığa göre değişkenlik gösterebiliyor, daha sıcakta daha hızlı çalışıyorlar mesela.
Yoğurttan şüpheniz varsa daha sonrakilerde maya kullanarak deneyebilirsiniz. İstediğiniz rengi tutturmanıza sevindim ;) |
İçine kattığım malzemeler de çok güzeldi, hepsi yeşillikti, ıspanak sapları vs. Bir de kendime söz vermiştim yeni enzim yaparsam yeşil soğan katmayacağım diye.
Yeşillikleri ayırıp soğanı çöpe atmak üzere bir kenara koyunca bana üzgün üzgün bakıyormuş gibi geldi, dayanamayıp yeşil soğanları yine koydum:D Bu sefer nedense o kadar kötü kokmadı, alın size bitkisel psişizm:D Merhamet edip çöpe atmadığım ve kadroya dahil ettiğim için o da kötü kokusuyla beni rahatsız etmedi:D (şaka tabi). Not: Eski sayfalardaki bilgileri minik satırlarla tazeleyelim: Azot ağırlıklı enzim için yeşil sebzelerden; potasyum ağırlıklı olsun isterseniz patates, muz kabuğu, ıhlamur vs. asidik enzim isterseniz narenciye, domates, kabak vs. enzimleri yapabilirsiniz. |
Alıntı:
Şaşkın yeşil soğan :D :D |
Arkadaşlar enzim yapımını Bursa'da kadın derneklerinde eğitim konusu olarak anlatıyorum ve oldukça da ilgi çekiyor, ancak ülkemizdeki sonuçlarını gösterecek bir resim yok yabancı kaynaklardan bulabiliyorum. Elinde sonuçlarına ait farklı ürünlerde özellikle meyve ve sebzelerde resimler olan ve mümkünse karşılaştırmalı olarak uygulamasıyla buraya koyar veya selahattinyilmaz@yahoo.com adresimden bana mail atabilirler mi? Bende ayrıca eğitimden elde edeceğim sonuçlar olarak resimleyebilirsem burada yayınlamayı düşünüyorum bu yıl.
|
hocam ellerinize sağlık...televizyon progrramıznız çok güzeldi...
tadımız damağımızda kaldı yeniden başlasa çok güzel olur... |
Bugün deneme amaçlı bir litrelik pet şişeye yeşil enzim yaptım. Bakalım sonuç ne olucak ? ıspanak , maynonoz , nane , bürüksel lahanası birtane kötüleşmişti baya , sonra roka , yeşil elma kabuğu birde bana pişmiş pişmiş sırıtan kiviyi koydum :) .. 6 adet esmer küp şeker ve 1 tatlı kaşığı pekmez kuru maya buşamadım yarın atıcam ama azcık ekmek attım . Acaba nasıl birşey olcak.
|
Tee eskilerde üyeler arasında konuşulmuştu. Hatta ben de yapmıştım. Meğer bilmeden bir tür enzim yapmışım.
Isırgan otlarını topluyoruz ve bir pet şişeye dolduruyoruz, iyi güneş alan bir yere koyuyoruz. Bir süre sonra ısırgan otu suyunu bırakıyor. İşte o suyu, normal suyla seyreltip bitkilere veriyoruz. Potasyum zenginiymiş bu su. Isırganlar çıkınca yine yapmaya karar verdim. :) |
Alıntı:
|
Bütün sayfaları okumadım daha Mete, çok fazla bilgisayara bakınca başım ağrıyor. Çocuklardan da fırsat olmuyor zaten. Azar azar okuyorum her gün birkaç sayfa şimdi kırklarda bir yerdeyim.
"Tee eskiler" diye bahsettiğim ısırgan otu enzimi, "enzim" başlığında değil farklı bir başlıkta konuşulmuştu, şimdi hatırlamıyorum. Yaş maya ve yoğurt suyu konmasının sebebi fermantasyonu hızlandırmak. İlk mesajdaki enzim hazırlanışına bakarsan yaş maya veya yoğurt suyu konacak diye bir şey yazmıyor. Valla ben enzime yorum yapacak kadar üstad olmadım daha :) Sen yine at fotoyu anlayanlar yorum yapar, bize de bir fikir olur. |
Bugün kayınvalidemle pazara çıktık. O tezgâhların üzerine ben de tezgâh altlarına, kenarlarına baktım, gözüm atılan sebze ve meyvelere takıldı." Bunlardan da ne güzel enzim olur şimdi" dedim içimden. Balıkçının orda da balıklar vardı enzimcilerin kulaklarını çınlattım. "Herhalde benim yerimde olaydılar, kesin isterlerdi" diye düşündüm. :)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ortama bu bakterileri koymadan enzim elde edemeyiz :) |
Alıntı:
Bu cümlelerden ve sizin yazdığınızdan sonra şunu mu anlamam gerekir:confused: Fermantasyon biz maya ya da yoğurt suyu katsak da katmasak da -biraz geç olsa da- başlayacak. Ancak maya ve yoğurt suyu ilave ederek süreci hızlanır; pekmez, melas vs. ile de ortama müdahele ederek ilave ettiğimiz bakterileri besleriz. :rolleyes: |
Benim bildiğim kadarıyla ortama bakteri eklemezsek, başlayan olay 'çürüme benzeri' bir durumdan öte gitmeyecektir ya da bizim elde etmek istediğimizden farklı bir şeye dönüşecektir.
(Konunun başlarında doğal olarak epey acemilik yaşanmış, mesela bir ara çürümeye başlamış olan sebze-meyvelerden enzim yapmak gerektiği bile söylenmiş. Oysa şimdi biliyoruz ki çürük ya da kirli atıkları kullanmamak gerekiyor. İlk acemilikten sonra keşfedilmiş ki ortama bakteri eklemek gerekiyor. İdeal olanı EM eklemek ama maya, yoğurt suyu, tuzsuz peynir suyu da laktik asit bakterileri içerdiği için istediğimiz sonuca bizi ulaştırabiliyor. Zaten melas, pekmez ya da esmer şekeri de ortamdaki bakterileri besleme maksatlı ekliyoruz.) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kapağı açtığında girecek olan bakteriler zararlı bakteriler olacaktır ve enzimini bozacaktır. Bizim sadece faydalı bakterilere ihtiyacımız var. Hava ile teması da tamamen kesmek gerekiyor. Gazını almak için kapağı açmıyoruz, sadece gevşetip tekrar sıkıyoruz. Dışarıdan asla hava almaması gerekiyor. |
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...baf7b73a73.jpg
Bişiler yanlışmı gidiyor ya? Hepsi havalarda :D:D |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025