agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

acemi_cevizci 20-03-2015 22:24

şimdi eklesem yoğurt suyunu olurmu ve ne kadar eklemeliyim?

A_NOMAD 20-03-2015 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci (Mesaj 1364666)
şimdi eklesem yoğurt suyunu olurmu ve ne kadar eklemeliyim?

Şimdi eklemeniz muhtemelen işe yaramayacaktır çünkü küflenmeye başlamış. Enziminizi kurarken eklemeniz gerekiyor, ölçü olarak mesela 10 litrelik bidona yaklaşık 1 su bardağı yoğurt suyu ya da birkaç yemek kaşığı maya ekleyebilirsiniz.

Tekrar ve ısrarla bu konuyu en başından başlayarak okumanızı öneriyorum, zaten mevcut olan cevapları tekrar tekrar yazmak kirliliğe sebep oluyor malum...

buz45 20-03-2015 22:45

1 Eklenti(ler)
13 Şubatta elma, kahverengi şeker ve su ile hazırladığım enzim sanırım artık tamam. İçine maya koymadım, bu konunun ilk mesajında yazıldığı gibi yaptım. Birkaç gün daha bekleyip süzerim diyorum...Sizce de olmuş mu?
Eklenti 541883

A_NOMAD 20-03-2015 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buz45 (Mesaj 1364673)
13 Şubatta elma, kahverengi şeker ve su ile hazırladığım enzim sanırım artık tamam. İçine maya koymadım, bu konunun ilk mesajında yazıldığı gibi yaptım. Birkaç gün daha bekleyip süzerim diyorum...Sizce de olmuş mu?


Maya ya da herhangi bir aktifleyici kullanmadıysanız, atıklarınızı etkileyen bakteriler muhtemelen istenmeyen bakteriler olmuştur, oysa enzim yapmaktaki maksadımız yararlı bakterilerden faydalanmak.
Yoğurt suyu ya da maya koymamızdaki amaç, içeriğindeki laktik asit bakterilerini ortama dahil edebilmek.
Bu bakterileri ekleyip izole etmezsek elde ettiğimiz karışım 'enzim' olmaz, başka ve yüksek olasılıkla zararlı bir karışım elde etmiş oluruz.
Ayrıca enzimin fermantasyon süresi ortalama 2,5-3 ay sürer...

Bu konunun ilk mesajının üzerinden öyle sular aktı ki okumazsanız böyle hatalara düşmeniz oldukça normal :(

buz45 20-03-2015 23:54

Sayın A_NOMAD, bu konuyu baştan sona bir kez okudum, bir kaç kez de kafamın takıldığı yerleri tekrar okudum.
Sizin dediğiniz gibi, bitkiler için içine maya eklediğim enzim denemelerim oldu.
Ama içilebilir enzim yaparken genellikle maya konulduğuna rastlamadım.Bu deneme içilebilir enzim denemesiydi...Siz ''Bu bakterileri ekleyip izole etmezsek elde ettiğimiz karışım 'enzim' olmaz, başka ve yüksek olasılıkla zararlı bir karışım elde etmiş oluruz.'' diyorsunuz. Uyarınız için teşekkür ederim... Araştırmaya kaldığım yerden devam diyorum...

acemi_cevizci 21-03-2015 07:59

(Biliyorum sizi fazla yoruyorum ama 20 gün gibi bir zaman kaybı ve yaklaşık 10 şişe kaybım olacak onun için soruyorum .)Konuyu okumaya başladım baştan. şöyle bir ibare var konuda ''Bekleme süresi boyunca bazen atıkların üzerinde beyaz mantarımsı bir tabaka hatta kurtçuklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir miktar daha pekmez ilave edip çalkalayınız.'' benim küf dediğim beyaz mantarımsı tabaka . A NOMAD küflenme olmayan şişelere ve mantarımsı tabaka olanlara yoğurt suyu **** kuru maya oluyorsa sıvı peynir mayası eklesek olurmu peki ?

A_NOMAD 21-03-2015 13:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci (Mesaj 1364714)
(Biliyorum sizi fazla yoruyorum ama 20 gün gibi bir zaman kaybı ve yaklaşık 10 şişe kaybım olacak onun için soruyorum .)Konuyu okumaya başladım baştan. şöyle bir ibare var konuda ''Bekleme süresi boyunca bazen atıkların üzerinde beyaz mantarımsı bir tabaka hatta kurtçuklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir miktar daha pekmez ilave edip çalkalayınız.'' benim küf dediğim beyaz mantarımsı tabaka . A NOMAD küflenme olmayan şişelere ve mantarımsı tabaka olanlara yoğurt suyu **** kuru maya oluyorsa sıvı peynir mayası eklesek olurmu peki ?

Peynir mayası farklı bir madde diye biliyorum o nedenle bu sorunuza (ve kurtarılabilir olup olmadığı konusuna) ustalarımızdan cevap gelmesini bekleyin diyorum.

acemi_cevizci 21-03-2015 18:37

Kuru maya aldım ve 5 lt olanlara 1 çorba kaşığı 10 lt olanlarına 2 çorba kaşığı ekledim artık ne olacaksa olsun giden gitmiştir artık . İnşallah bozulma olmadan fermente olanlar olurda emeğim boşa gitmez.

sındırgılı 24-03-2015 07:16

1 Eklenti(ler)
Gunaydin,
Dun sabah , kadikoy balikcilar carsisinda yerde altin madeni buldum.
icim gitti,
Bundan, neler olur neler ?

acemi_cevizci 24-03-2015 09:07

20 Gün sonra kuru maya katıncada oluyormuş nargile sistemi kurmuştum enzim bidonlarıma gaz çıkışı çok iyi fıkır fıkır :D

Sûz-i Dilârâ 24-03-2015 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1365369)
Gunaydin,
Dun sabah , kadikoy balikcilar carsisinda yerde altin madeni buldum.
icim gitti,
Bundan, neler olur neler ?

Atom bombası demek istediniz herhalde:D

Değerlendirebildiniz mi bari o hazineyi:D

sındırgılı 24-03-2015 11:48

Icim gitti dedim ya ;
Persembe gunu Buyukadadaki Balikcilari gezmek sart oldu..
Gerci bizde bu kadar cevher cikar mi ?
Belli olmaz..

ssengoren 24-03-2015 12:40

Hava kilidi
 
Çok basit çok kullanışlı hava kilidi yaptım.Fotoğrafları buradan yükleyemiyorum ancak facebook ta agaclar.net grubu sayfasına yükledim.

A_NOMAD 24-03-2015 14:17

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ssengoren (Mesaj 1365422)
Çok basit çok kullanışlı hava kilidi yaptım.Fotoğrafları buradan yükleyemiyorum ancak facebook ta agaclar.net grubu sayfasına yükledim.

Facebook sayfasında paylaştığınız hava kilidi fotoğraflarınızı gördüm ancak hortumunuzun ucu açıkta kalıyor, oysa su içinde kalması gerekiyor ki dışarıdan enzim içine hava girme riski kalmasın...

Bizim nargile sistemlerimiz çok daha basit ve %100 güvenli, maliyeti de 50 kuruştan fazla değil :)

Saygılar...

Facebook sayfanızdaki fotoğraflarınızdan birini ekliyorum:
Eklenti 542577

ssengoren 24-03-2015 14:32

Açıkta kalmıyor.kapagı kapattıktan sonra şişenin yarısına kadar su koydum.sistem tıkır tıkır çalışıyor.Bir tane kısa video çekip paylaşayım...Saygılar sunuyorum...

A_NOMAD 24-03-2015 15:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ssengoren (Mesaj 1365447)
Açıkta kalmıyor.kapagı kapattıktan sonra şişenin yarısına kadar su koydum.sistem tıkır tıkır çalışıyor.Bir tane kısa video çekip paylaşayım...Saygılar sunuyorum...

Afedersiniz, ben şişenin takılma yönünü ters hesapladım ancak şimdi gözümde canlandırabildim (yaşlanıyor muyum ne) :D

Elinize sağlık, yer sıkıntısı için iyi bir çözüm olabilir...

Safranlı 24-03-2015 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1365411)
Icim gitti dedim ya ;
Persembe gunu Buyukadadaki Balikcilari gezmek sart oldu..
Gerci bizde bu kadar cevher cikar mi ?
Belli olmaz..

sayın hocam saygılar....
bu enzim aşkı özellikle de balık enzimini sizlerden öğrendik....
normal enzime göre çok aşırı fark oluşturuyor mu acaba...

Sûz-i Dilârâ 24-03-2015 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1365411)
Icim gitti dedim ya ;
Persembe gunu Buyukadadaki Balikcilari gezmek sart oldu..
Gerci bizde bu kadar cevher cikar mi ?
Belli olmaz..

Ben ısırgana dadandım bu ara toplayıp toplayıp enzim kuruyorum. Malûm çingene atasözü "Isırganı senede bir kez yersen o sene hastalanmazsın, iki kere yersen o sene ölmezsin":D Bitkilerimi garantilemeye çalışıyorum.:D

Trafikten uzak bir yerlerde bulabilsem ev ahalisine de yedireceğim. Ancak bulduğum yerlerin yakınları hep yol, hep araç.

acemi_cevizci 01-04-2015 22:57

Fermantasyon bu gün itibari ile sona erdi posanın çoğu dibe çöktü sadece üzerinde ince bir hat kadar posa kaldı Pekmezin suya verdiği koyu kahve renk gitti yerine açık kahve ile sarı arasında bir renk geldi portakal kabuğu çok koymuştum portakalın rengini aldı galiba.Enzim tam oldumu bilmiyorum tam 1 ay oldu bu gün ama ben 15 gün bekleyip öyle süzmeyi pilanlıyorum inşallah doğru yoldayımdır.

acemi_cevizci 04-04-2015 19:33

Hazırladığımız enzimleri güvercin gübresi şerbeti ile kullanımında sakınca varmıdır kullanılabilir mi ?

A_NOMAD 18-04-2015 23:45

3 Eklenti(ler)
Enzimin bitkilerde gelişime etkisini netleştirmek için yaptığım deneyin sonuçlarını da görselleriyle birlikte paylaşmak istiyorum.

Tesadüfen eş zamanlı olarak aynı mini saksıda çimlenen biber ve hanımeli fidelerinde enzimin etkisini takip ettim.

Aşağıdaki fotoğraf bu iki fideciğin enzimle sulandıkları gün çekildi:

Eklenti 548428

Yukarıdaki fotoğrafta enzimin verildiği günkü halini gördüğünüz biber fidesinin enzimle sulanmasından tam 7 gün sonraki durumunu aşağıda görüyorsunuz, gelişimi bana göre başarılı ;)

Eklenti 548426

Yine ilk fotoğrafta enzimin verildiği günkü halini gösterdiğim hanımeli fidesini de diğer kardeşlerinin yanına aldım, onun da enzimle sulanmasından 7 gün sonraki durumu aşağıda ve şunu da eklemeliyim: Belirttiğim fidenin hemen yanında gördüğünüz diğer küçük hanımeli fidesi, kendisinden 2 hafta önce çimlenmişti ama hiç enzim almadı...

Ne dersiniz, aradaki fark yeterince açık değil mi? ;)

Eklenti 548427

malina 23-04-2015 15:20

http://www.agaclar.net/forum/daha-iy...icin/37068.htm

Son mesajlar, yeni konu olarak taşınmıştır.

özfidan 23-04-2015 17:04

Forumdaki bilgiler doğrultusunda enzimden hazırladım ( ıspanak, kabak, pırasa, maydonoz, muz kabuğu v.s ) yaklaşık 20 günde oldu. Siyah şeker yerine pekmez kullandım, kuru maya ve ev yapımı yoğurt suyu ekledim.Yaklaşık 3 haftada oluşan enzimi şişelere doldurdum, elimde 3 litrelik enzim var. Çiçeklerime haftada bir veriyorum. 2 haftadır enzim uyguluyorum sonuç şimdiden mükemmel görünüyor. Evinde mutfak artıklarından enzim yapabilen herkesin çiçeklerine uygulamasını öneririm.

Dogasever 24-04-2015 13:12

Evet, yapılması gereken budur. Atıklardan değerli ürünler elde etmek. Tebrikler...

Dogasever 24-04-2015 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1365369)
Gunaydin,
Dun sabah , kadikoy balikcilar carsisinda yerde altin madeni buldum.
icim gitti,
Bundan, neler olur neler ?

Evet, yapılması gereken budur. Atıklardan değerli ürünler elde etmek. Tebrikler

B e t ü l 24-04-2015 13:46

Ben de yapacağım okumayı bitirebilirsem. Akvaryum hortumunu bugün aldım. Bakalım nasıl olacak. Bu arada bimden organik bitki besini almıştım. Koklayınca farkettim ki sirkemsi bir kokusu var. Telgraf, fitonya ve kurdele çiçeklerine verdim. Bariz gelişme gösterdiler. Galiba onu da sizlerin burada bahsettiği gibi elde etmişler.
Bitkiler için patates elma muz karpuz kabuğu ağırlıklı
Temizlik için portakal limon ağırlıklı düşünüyorum. Kurutulmuş lavanta da katsak nasıl olur acaba?

Ozlem A 24-04-2015 14:41

Ben lavanta, ıhlamur, adaçayı koyuyorum.

cemas 24-04-2015 19:32

Yeni kuracağım enzimin içine , 1lt organik sıvı solucan gübresi ve söğüt suyu eklemeyi düsünüyorum . Solucan gübresi enzim içinde nasıl bir etkileşim olusturur bunu merak ediyorum , cevap verecek arkadaşlara simdiden teşekkür ederim :D

rencberdede 25-04-2015 16:45

Enzimi verme sıklığı nedir? Her sulamada verebilir miyiz?

A_NOMAD 25-04-2015 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rencberdede (Mesaj 1373503)
Enzimi verme sıklığı nedir? Her sulamada verebilir miyiz?

Her sulamada verebilirsiniz.

acemi_cevizci 25-04-2015 19:00

Ayrı 5lt bidonlarda hazırladığımız enzimleri süzdükten sonra tek bir bidonda (40lt lik) birleştirebilirmiyiz ?

A_NOMAD 25-04-2015 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci (Mesaj 1373536)
Ayrı 5lt bidonlarda hazırladığımız enzimleri süzdükten sonra tek bir bidonda (40lt lik) birleştirebilirmiyiz ?


Olur tabii ki neden olmasın...

Safranlı 27-04-2015 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 1373258)
Evet, yapılması gereken budur. Atıklardan değerli ürünler elde etmek. Tebrikler...

değerli hocam saygılar sunarım sizlerden çok şey öğrendik..büyük ufuklar edindik..kendinizi özletmeyin ne olur...sizleri seviyor ve özlüyoruz..
sizi aktif olarak hep görmek isteriz..

extant958 29-04-2015 09:17

semtimdeki akvaryum malzemeleri satan petshop cu beni akvaryum yapıyor sanacak ama hava motoru,akvaryum su pompaları akvaryum hortumlarının dahada güzel bir iş için kullanılabildiğini anlarmı bilemem ama site sayesinde topraksız tarımdan,bitki besini hazırlamasına,oradanda kompost yapımına kadar uzanan bir yolculuğa çok geçte olsa başlamış bulunuyorum . hayırlı olsun :)

gulizgul 05-05-2015 17:30

Merhabalar..
Sayfayı tek tek okuyup bende 5 litrelik pet şişeye portakal- enginar yaprakları-mydanoz sapları-salatalık kabukları ve roka yaprakları koyup üzerine 1 paket maya . 1 çay bardağı pekmez ekleyip ağzına delik açtığım balonu geçirdim ilk 1 hafta balon şiş şekilde durdu ama son bir haftadır hiç bir hareket yok...gidişatım acaba doğrumudur...Enzimi arada bir sallamaktayım...Acaba kaç haftada oluşur...

A_NOMAD 05-05-2015 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulizgul (Mesaj 1376138)
Merhabalar..
Sayfayı tek tek okuyup bende 5 litrelik pet şişeye portakal- enginar yaprakları-mydanoz sapları-salatalık kabukları ve roka yaprakları koyup üzerine 1 paket maya . 1 çay bardağı pekmez ekleyip ağzına delik açtığım balonu geçirdim ilk 1 hafta balon şiş şekilde durdu ama son bir haftadır hiç bir hareket yok...gidişatım acaba doğrumudur...Enzimi arada bir sallamaktayım...Acaba kaç haftada oluşur...

Sayfaları tek tek okuduysanız sorularınızın cevaplarını görmüş olmalısınız aslında...

Enzimi arada bir değil her gün karıştırmanız/çalkalamanız gerekiyor, ortalama olgunlaşma süresi 3 ay kadar sürer ama sıcaklığa göre bu sürede kısalma olabilmekle birlikte söz gelimi 20 gün gibi kısacık bir sürede gaz çıkışınız durursa bu enziminizin olgunlaştığı manasına gelmez, gaz çıkışının sizin gözlemleyemeyeceğiniz boyutta azaldığını gösterir.

Gaz çıkışı zaman zaman artarak-azalarak devam edebilir. Balondan ziyade nargile sistemi kurmak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Minimum 1,5-2 aydan önce olgunlaşma beklememek gerekir.

gulizgul 05-05-2015 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1376225)
Sayfaları tek tek okuduysanız sorularınızın cevaplarını görmüş olmalısınız aslında...

Enzimi arada bir değil her gün karıştırmanız/çalkalamanız gerekiyor, ortalama olgunlaşma süresi 3 ay kadar sürer ama sıcaklığa göre bu sürede kısalma olabilmekle birlikte söz gelimi 20 gün gibi kısacık bir sürede gaz çıkışınız durursa bu enziminizin olgunlaştığı manasına gelmez, gaz çıkışının sizin gözlemleyemeyeceğiniz boyutta azaldığını gösterir.

Gaz çıkışı zaman zaman artarak-azalarak devam edebilir. Balondan ziyade nargile sistemi kurmak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Minimum 1,5-2 aydan önce olgunlaşma beklememek gerekir.

Haklısınız...sorumun cevaplarını az çok biliyorum ama bu işin ustalarından gaazümden kaçan bir yer varsa diye sordum..nargile sistemi çok meşakkatli geldiği için kolay yolu seçtim :( Umarım güzel sonuç alırım...Ayrıca cevabınız için çok teşekkür ederim...

zakharion 06-06-2015 21:41

Iki sistemi birden kurdum. Yani hem su ile yapılan hemde susuz olarak yoğurt kovasına yaptım. Bir hafta süre geçince bugün alt Çeşmeden enzimi aldım deneme yaptım. Ve deneme amaçlı iki fideye bol verdim.
Merak ettiğim iki şey, acaba bu sebze artıkları yarı doğal olduğu için, yani kimyasal gübre ilaç filan kalıntıları enzimde kaybolacakmı. Ve bu enzim bildiğimiz sıvı gübre mi. Mesela Sardunya çiçekte iken sıvı gübre sevmez çiçeği yakar deniyor. Bu enzim de aynı sorun yaratır mı.

pulibet 06-06-2015 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zakharion (Mesaj 1385631)
Iki sistemi birden kurdum. Yani hem su ile yapılan hemde susuz olarak yoğurt kovasına yaptım. Bir hafta süre geçince bugün alt Çeşmeden enzimi aldım deneme yaptım. Ve deneme amaçlı iki fideye bol verdim.
Merak ettiğim iki şey, acaba bu sebze artıkları yarı doğal olduğu için, yani kimyasal gübre ilaç filan kalıntıları enzimde kaybolacakmı. Ve bu enzim bildiğimiz sıvı gübre mi. Mesela Sardunya çiçekte iken sıvı gübre sevmez çiçeği yakar deniyor. Bu enzim de aynı sorun yaratır mı.

Susuz derken neyi kastettiniz? Ben mi kaçırdım acaba?

A_NOMAD 06-06-2015 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pulibet (Mesaj 1385661)
Susuz derken neyi kastettiniz? Ben mi kaçırdım acaba?

http://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717.htm


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025