agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

A_NOMAD 07-03-2015 19:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361603)
Bişiler yanlışmı gidiyor ya? Hepsi havalarda :D:D

Bakteriler yedikçe yani enzim olgunlaştıkça dibe çökecekler merak etme :)

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 20:04

Narenciye içi'nden yaptığım enzim neredeyse tamamen dibe çöktü. Üst kısımda ince bir çizgi kaldı.

A_NOMAD 07-03-2015 20:14

Gaz çıkışı ne durumda peki?

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 21:08

Gaz çıkışı durdu diyebilirim. Şişede basınç da olmuyor artık.

Bir hafta daha bekleyip açsam mı acaba?

A_NOMAD 07-03-2015 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361643)
Gaz çıkışı durdu diyebilirim. Şişede basınç da olmuyor artık.

Bir hafta daha bekleyip açsam mı acaba?

Bir hafta bekleyip süzün bence, hayırlı olsun ;)

A_NOMAD 07-03-2015 21:22

1 Eklenti(ler)
Paint üzerinden alelacele ve beceriksizce çiziverdim ama sanırım estetik olmamasına rağmen anlaşılır olmuştur :D

Tilki Mete için özel çizim :D

Eklenti 539770

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 21:34

Küçük şişenin kapağına iki delik açılıyordu sanırım, birine hortum takılıyor. Diğer delik boş kalıyor ki hava çıkışı sağlansın. Ya da tamamen kapaksız olsa da olur mu?

Tilki Mete 07-03-2015 21:34

Bu mu kötü çiziminiz ? Bunu biliyordum aslında da neyse çaktırmadan bilmiyormuş yeni öğrenmiş gibi yapayım :D 15 sayfa okudum gibi okudumda anlama alıcılarımı kapattım galiba :) neyse anladığım şeyler var biraz anlamışım bazı şeyleri ne kadar çok seviyorsunuz beni , bu kadar uğraşmışsınız ki karşınızdaki üşengeç ve saf :(

Tilki Mete 07-03-2015 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361651)
Küçük şişenin kapağına iki delik açılıyordu sanırım, birine hortum takılıyor. Diğer delik boş kalıyor ki hava çıkışı sağlansın. Ya da tamamen kapaksız olsa da olur mu?

Hiç bişi olmaz bence . Ama hortumu sabit tutacak suyu da bir nebze dökülmesini engelleyecek bişi lazım diğil mi ?

A_NOMAD 07-03-2015 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1361651)

İki delik de açılabilir (ki ben öyle yaptım), kapağı tamamen açık da bırakılabilir ama kapak açık kalacaksa hortumu bir şekilde sabitlemek gerekir ki yanlışlıkla sudan çıkmasın...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361652)
Bu mu kötü çiziminiz ?...

Kalem kağıtla çizim yapsaydım daha net anlaşılırdı bunun ne kadar kötü bir çizim olduğu, övünmek gibi olmasın :p

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 21:40

Aslında bu çizimle aklımdan geçeni yaptınız. :) Ben fotoğraf istemeyi düşünüyordum detaylı bir şekilde.
Önceki sayfalarda eklenen fotoğraflar konuyu tam açıklamıyor bence.

Mükemmeliyetçi yapım yüzünden, konuyu anlasam da aklımdaki en ufak soru işareti ya da şüphe, harekete geçmemi engelliyor. :(

A_NOMAD 07-03-2015 21:41

Sizin için açıklayıcı olduysa sevinirim, sevineyim mi? :D

Sûz-i Dilârâ 07-03-2015 22:02

Elinize sağlık çok açıklayıcı oldu. Sevinin :)

Tilki Mete 07-03-2015 22:03

Gelçekten çok açıklayıcı oldu teşekkürler sevgili <3 A NOMAD <3

Tilki Mete 08-03-2015 10:21

Gaz çıkışı neden durmuş olabilir ? Sabah ağzını gevşettim ama hiç gaz çıkmadı ;( :(

A_NOMAD 08-03-2015 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361712)
Gaz çıkışı neden durmuş olabilir ? Sabah ağzını gevşettim ama hiç gaz çıkmadı ;( :(

Acele etme, hemen başlamayabiliyor. Nargile kurmadın mı, kapağını neden gevşettin?

Tilki Mete 08-03-2015 12:41

Uyumuşum bugün yapıcam inşaAllah :D

Tilki Mete 08-03-2015 21:38

A Nomad abla az önce enzimi patlattım :( Allahım nasıl korktum bilemezsiniz ..

A_NOMAD 08-03-2015 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361821)

İlk günden patlatmayı nasıl becerdin, anlat ki öğrenelim biz de :D :D

Tilki Mete 08-03-2015 23:03

Kitap fuarından geldim yemek falan yedim , enzim aklıma geldi gittim baktım enzime kapak şişmiş azcık gevşettim köpürdü kola gibi bende camı açtım camda kapağı gevşetmemle bommm :D :D daha doğrusu bummm , hiç bu kadar korkmamıştım elim ayağım boşaldı , güleyimmi ağlayayımmı bilemedim Allahtan kapak gözüme fırlamadı ama elim çok acıdı . Ben böyle bişi beklemiyordum patlatma olayını fışkırıyor sanmıştım :(

Benim için enzim bitmiştir ...

A_NOMAD 08-03-2015 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361844)
...Benim için enzim bitmiştir ...

Enzim bitmiştir de ne demek :mad:

Abla sözü dinle ve nargile sistemiyle kur yeni enzimini.
Hem biraz adrenalin iyidir, dinç tutar :D

Tilki Mete 08-03-2015 23:41

Yok abla bu korkudan sonra birdaha yapabilirmiyim bilmem :D senin dediğini yapcaktım ha şimdi ha yarın derken olan oldu :(

A_NOMAD 08-03-2015 23:45

Pes etme bence, birkaç gün dinlen, eminim sonra içindeki ses 'haydi şu enzimi bir daha deneyelim' demeye başlayacaktır ;)

sındırgılı 09-03-2015 06:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361844)
Kitap fuarından geldim yemek falan yedim , enzim aklıma geldi gittim baktım enzime kapak şişmiş azcık gevşettim köpürdü kola gibi bende camı açtım camda kapağı gevşetmemle bommm :D :D daha doğrusu bummm , hiç bu kadar korkmamıştım elim ayağım boşaldı , güleyimmi ağlayayımmı bilemedim Allahtan kapak gözüme fırlamadı ama elim çok acıdı . Ben böyle bişi beklemiyordum patlatma olayını fışkırıyor sanmıştım :(

Benim için enzim bitmiştir ...

Bizler de patlattik. Ne oldu ?
Dunyanin sonu gelmediya ?
Turnike SART...
Moraller bozulmasin.

Safranlı 09-03-2015 06:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1361874)
Bizler de patlattik. Ne oldu ?
Dunyanin sonu gelmediya ?
Turnike SART...
Moraller bozulmasin.

ne olmuşku...
sadece şevkimiz çogaldı...
enzime devam
(sayın hocam erkenciliğinize hayran kaldım)

Tilki Mete 09-03-2015 08:42

Ya evde patlasaydı hayali bile kötü.. Sabah okula giderken enzim izlerini yerde gördükçe sesli gülüş :D :D aslında zevkliydi de kapağı bulursam bir fotoğraflıyayım :D :D

sonromeo 09-03-2015 08:55

Enzimin PH'ı kaça kadar düşer? Ben kuralı 2 ay 10 gün oldu. Gaz çıkışı daha 15 gün önce durmuştu akşam ölçeyim dedim 2,9 çıktı. Ph metrenin ayarı doğru , enzim ph ının bu kadar düşmesi normal mi ?

Sûz-i Dilârâ 09-03-2015 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tilki Mete (Mesaj 1361821)

Geçmiş olsun Mete:D Bunlar her enzimcinin başına gelebilecek sıradan şeyler.:cool:

Bu arada ben de pazar gezisinde yabanî sarmısak otu buldum. Ana maddesi bu olmak üzere yeni enzim planlıyorum:D Sıcakken mayalandığı için yarıdan fazlası su olan yoğurdumuz da mevcut. Bizim köyün bağlarından yapılma pekmezimiz de:D

sındırgılı 09-03-2015 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1362065)
Geçmiş olsun Mete:D Bunlar her enzimcinin başına gelebilecek sıradan şeyler.:cool:

Bu arada ben de pazar gezisinde yabanî sarmısak otu buldum. Ana maddesi bu olmak üzere yeni enzim planlıyorum:D Sıcakken mayalandığı için yarıdan fazlası su olan yoğurdumuz da mevcut. Bizim köyün bağlarından yapılma pekmezimiz de:D

Yabani sarimsak, benim cimleri cimen haline getiren tatli belalar..Cumartesi gunu, epeyce kokunden cikarip imha ettim.Bilhassa, tohumlarinin dagilmamasina dikkat etmeli.
Nar gibi ; carsidan aldim bir tane , eve geldim bin tane.. Cok cabuk ureyen bitki..
Ben, bu hafta sonu balikcilardan alacagim artiklar ile kalan melasimi degerlendirmek istiyorum.
Gerci, havalar soguk.. Buyukada da evde de birakmak niyetinde degilim.Kose bir yer bulup orada fokurdatmali..:):cool:

estikey 09-03-2015 22:06

Arkadaşlar hazır enzimler konusunda bilgisi, ürün deneyimi, maliyeti gibi konularda fikri olan varmıdır?

A_NOMAD 09-03-2015 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi estikey (Mesaj 1362090)
Arkadaşlar hazır enzimler konusunda bilgisi, ürün deneyimi, maliyeti gibi konularda fikri olan varmıdır?

Hazır enzime ne hacet, evde yapımı çok kolay ve masrafsız, üstelik içeriğini paşa gönlünüze göre ayarlayabiliyorsunuz...

pulibet 09-03-2015 22:54

Ben enzim yapmıştım ama çabuk tüketemeyeceğim diye buzdolabına koymuştum. Birkaç aydır duruyordu. Şimdi baharla birlikte kullanayım dedim amaaa......

Neyi nasıl yapacağımı unuttum. Şimdi bu enzimi canlandırmam mı lazım?
Evet se nasıl ?

Buzdolabı dışında muhafaza edemiyor muyuz? Ve ne kadar zamanda tüketilmeli ?

A_NOMAD 09-03-2015 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pulibet (Mesaj 1362103)
Ben enzim yapmıştım ama çabuk tüketemeyeceğim diye buzdolabına koymuştum. Birkaç aydır duruyordu. Şimdi baharla birlikte kullanayım dedim amaaa......

Neyi nasıl yapacağımı unuttum. Şimdi bu enzimi canlandırmam mı lazım?
Evet se nasıl ?

Buzdolabı dışında muhafaza edemiyor muyuz? Ve ne kadar zamanda tüketilmeli ?

Önceki mesajlarda vardı ama şimdi ben de üşendim dönüp aramaya, o nedenle vereceğim bilgiler hep 'sanırım' parantezinde olacaktır. :)

Yanlış aklımda kalmamışsa dolaptan çıkarıp oda ısısına alışınca bir miktar pekmez ekleyip canlandırılıyor ve 1 ay (süreden emin değilim, daha kısa da olabilir) kadar bekleyip kullanılıyordu.

Oda ısısında ise 1 ay kadar kullanılabiliyor, daha uzun süre bekletmek sıkıntılı olur diye biliyorum...

estikey 10-03-2015 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1362098)
Hazır enzime ne hacet, evde yapımı çok kolay ve masrafsız, üstelik içeriğini paşa gönlünüze göre ayarlayabiliyorsunuz...

Hocam 2500 adet bir yaşında meyve ağacı için evde ne kadar enzim yapmalıyım:(

A_NOMAD 10-03-2015 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi estikey (Mesaj 1362270)
Hocam 2500 adet bir yaşında meyve ağacı için evde ne kadar enzim yapmalıyım:(

Estağfurullah 'hoca'lık vasfına sahip değilim :)

Evinizde her gün kullandığınız meyve-sebzelerin atıkları, bahçenizdeki otlar (ki o kadar çok fidan varsa mutlaka ot da çıkıyordur) emin olun size yeterli miktarda enzim de kompost da sağlayacaktır.

Kaldı ki o kadar çok ağaç için öncelikle hayvansal gübreleri kullanmanızı öneririm, ekstra destek olarak da her ağacın izdüşümüne enzim ve/veya kompost (ki şu an başlasanız 1-2 ay içinde kullanıma hazır hale gelebilirler) uygularsınız.

Çok daha masrafsız olacaktır...

Mesela önümüzdeki kış boyunca enzim yaparsınız, sonraki bahardan itibaren bol bol kullanırsınız, geleceği de düşünmek lazım :)

Bu konuda benim fikrim (enzim kullanmak istemenize istinaden) bu ama eminim ustalarımız sizi çok daha iyi yönlendirecektir.

pulibet 10-03-2015 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1362109)
Önceki mesajlarda vardı ama şimdi ben de üşendim dönüp aramaya, o nedenle vereceğim bilgiler hep 'sanırım' parantezinde olacaktır. :)

Yanlış aklımda kalmamışsa dolaptan çıkarıp oda ısısına alışınca bir miktar pekmez ekleyip canlandırılıyor ve 1 ay (süreden emin değilim, daha kısa da olabilir) kadar bekleyip kullanılıyordu.

Oda ısısında ise 1 ay kadar kullanılabiliyor, daha uzun süre bekletmek sıkıntılı olur diye biliyorum...

Aslında bende bir zamanlar başından sonuna okumuştum bu başlığı. Şimdi bende üşendiğimden yazıyorum ya.:dilli:
Yarım yamalak hatırlıyorum bende sizin gibi. Emin olamadım. Acaba bu pekmez ilavesinde önceki gibi gaz çıkışı oluyormu ki yine? Neyse bir deneyelim. Olmadı baştan yaparım. Teşekkürler.

A_NOMAD 11-03-2015 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pulibet (Mesaj 1362364)
...Acaba bu pekmez ilavesinde önceki gibi gaz çıkışı oluyormu ki yine?...

Çıkması lazım :)

Sûz-i Dilârâ 18-03-2015 23:54

Enzim sayım sekiz oldu. :( Hastane bahçesinde taze ısırgan otlarını görünce dayanamadım, elime poşet geçirip toparladım. Eve getirdiğimde poşet bulamadığım için çıplak elle doğradım bıçak kullanmamak için. Güzelim ısırganlar ziyan olmasın niyetine. Şaşırtıcı bir şekilde ellerimi hiç ısırmadılar.

İki bidon ısırgan enzimi, üç bidon yabanî sarmısak otlu karışımlı, iki adet yeşil sebzelerden bir adet de narenciye içi... Balkon tüm gün güneş alıyor diye oraya bıraktım. Daha sonra baktığımda bir şişmişlerdi ki dokunmaya korktum. :eek: Ama korkunun ecele faydası yok diyerek "güm pat" iki şişeyi de patlataraktan havalarını aldım. Alıştık nasıl olsa patlatmaya:D

Narenciye enzimimde her şey dibe çöktü. Sanırım hazır.

acemi_cevizci 20-03-2015 20:52

yaptığım enzim bidonlarının bazılarının içindeki meyve sebzelerin üzerlerinde beyaz beyaz küflenmeler başladı 20 gün oldu hala gözlemleyebildiğim hava çıkışı yok hatalı yapmış olabilirmiyim 1 kg üzüm pekmezi 3 kg pazarcı arkadaşımdan temin ettiğim meyve sebze artıkları 10 kg klorsuz su eklemiştim.

A_NOMAD 20-03-2015 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci (Mesaj 1364655)
yaptığım enzim bidonlarının bazılarının içindeki meyve sebzelerin üzerlerinde beyaz beyaz küflenmeler başladı 20 gün oldu hala gözlemleyebildiğim hava çıkışı yok hatalı yapmış olabilirmiyim 1 kg üzüm pekmezi 3 kg pazarcı arkadaşımdan temin ettiğim meyve sebze artıkları 10 kg klorsuz su eklemiştim.

Aktifleyici de eklediyseniz (yoğurt suyu, maya ya da EM) eksik yaptığınız bir şey yok ama eğer eklemediyseniz bitkisel atıklarınızı suyun içinde çürümeye ve küflenmeye bırakmışsınız demektir. Bu durumda da gördüğünüz küfler ve gaz çıkışının olmayışı son derece normaldir.

Benim önerim: Bu konuyu baştan sona, satır dahi atlamadan okumanız...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025