agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

zakharion 07-06-2015 08:17

Kastettiğim yoğurt kabı ve kapağı akvaryum hortumu ile monte edilmiş maya ve pekmez ile yapılan su katılmayan kısa sürede enzim üreten sistem.

pulibet 07-06-2015 22:59

Çok teşekkürler. Linki inceliyim ben ;)

zakharion 10-06-2015 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabiat (Mesaj 551755)
Sn. sarıcan önce sizi tebrik etmeme izin verin. Asla ''bana ne , ne uğraşacağım bunlarla ''demiyorsunuz. Geri dönüşüm, sağlıklı yetiştiricilik söz konusu olduğunda hep en önlerde buluyorum sizi ve ilgiyle takip ediyorum. Ellerinize sağlık.

Şimdide son resimlerle ilgili fikrimi belirteyim. Resimler beni yanıltmadıysa 2 toprak katmanının arasına hazırladığınız karışımı sermişsiniz. Acaba toprakla tam harmanlayıp üzerini kapatsaydınız nasıl olurdu. Bunu söylememdeki sebep karıştırma tepkimeyi artıran bir etmendir ve kompostun toprakla temasını artırır diye düşünmemdir. Toprak temasının artması çürümeyi hızlandırmazmı acaba?

Resimde katman halinde yapılmış. Daha sonra Harmanlamadan bahsedilmiş. Harmanlama yaparak mı daha iyi sonuç alınır. Deneme yapmışmıydınız, hagisini deneyelim sayın tabiat. Teşekkürler.

erkanbey 23-06-2015 20:49

5 Eklenti(ler)
İki gün önce sıcak kompost,dün soğuk kompost,bugünde enzim yaptım rahatladım :) ama enzim konusunu daha okumaktayım.Diğer paylaşımlarımında linklerini ekleyeyim.

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717-17.htm

Şimdide yaptığım enzimi paylaşayım.Üç adet 5 lt lik pet şişelerde yaptım enzimlerimi.Bir tanesi meyveleri dilim dilim doğradım,İKinci ve üçüncüde blendır ile çekilmiş.

Kullanılan malzemeler dilimli şişede 2.75 lt su, 1.5 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.

İkinci şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.

Üçüncü şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.Bu şişede ayriyetten 2 çay kaşığı kuru maya kattım denemek için.Bu şişemizin kapağını az kalın delmişim onu balonlu sistem yaptım oda değişiklik oldu hem.

Şişelerin üçüde içmelik ve gübrelik temiz yani.Sadece birinci şişe dilimli olan meyvesi bol yaptım.Meyvelerden hiç attığım kısım olmadı kabuğuyla beraber çekirdeğiyle beraber vitamin kaybetmeden devam yola.

Bidonları hazırladım iyice çalkalayıp bir kenara koydum.Balonlu bidon bir buçuk saat sonra şişmeye başladı 3 adet iğne ile delik açtım şimdi sürekli aynı boyda duruyor diğerlerinden gaz çıkışını görmek bu kadar kolay olmayacak galba hiç yakından bakmayada fırsatım olmadı ama.

Oruçlu halde inanın böyle güzel bir meyve tepsisi yaparken inanılmaz güzel gözüküyor ve kokuyor.Bol vitaminli bir enzim olacak işallah ilk denememiz.

extant958 24-06-2015 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1390097)
İki gün önce sıcak kompost,dün soğuk kompost,bugünde enzim yaptım rahatladım :) ama enzim konusunu daha okumaktayım.Diğer paylaşımlarımında linklerini ekleyeyim.

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717-17.htm

Şimdide yaptığım enzimi paylaşayım.Üç adet 5 lt lik pet şişelerde yaptım enzimlerimi.Bir tanesi meyveleri dilim dilim doğradım,İKinci ve üçüncüde blendır ile çekilmiş.

Kullanılan malzemeler dilimli şişede 2.75 lt su, 1.5 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.

İkinci şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.

Üçüncü şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.Bu şişede ayriyetten 2 çay kaşığı kuru maya kattım denemek için.Bu şişemizin kapağını az kalın delmişim onu balonlu sistem yaptım oda değişiklik oldu hem.

Şişelerin üçüde içmelik ve gübrelik temiz yani.Sadece birinci şişe dilimli olan meyvesi bol yaptım.Meyvelerden hiç attığım kısım olmadı kabuğuyla beraber çekirdeğiyle beraber vitamin kaybetmeden devam yola.

Bidonları hazırladım iyice çalkalayıp bir kenara koydum.Balonlu bidon bir buçuk saat sonra şişmeye başladı 3 adet iğne ile delik açtım şimdi sürekli aynı boyda duruyor diğerlerinden gaz çıkışını görmek bu kadar kolay olmayacak galba hiç yakından bakmayada fırsatım olmadı ama.

Oruçlu halde inanın böyle güzel bir meyve tepsisi yaparken inanılmaz güzel gözüküyor ve kokuyor.Bol vitaminli bir enzim olacak işallah ilk denememiz.

işte bu enzim olayının sonuçları merakla beklenir.Erkanbey sonlandığındaki enzim fotolarınıda bekliyoruz ,başarılar :)

erkanbey 25-06-2015 00:03

Tabi sonucu burada paylaşacağım ayrıca soğuk kompost ,sıcak kompost ve enzim denemelerim oldu birer gün ara ile ev ortamında en temizi enzim.Hem kendi içme şansımızda var diğerlerinde katı malzeme elde ediyorsun o kısmı iyi ama sonuçta bundanda bir miktar katı malzeme çıkacak genede favorim enzim.

Balon ikinci gününde hep aynı seviyede duruyor acaba delmeseydim top büyüklüğü kadar veya daha fazla şişermiydi diye merak etmiyo değilim yakında bir test yapabilirim, resimleride eklerim yaparsam.
Diğer iki bidonda 24 saat geçmeden hava kabarcıkları çıkmaya başladı süreklide çıkıyor şu an her şey çok iyi gördüğüm kadarıyla.

erkanbey 27-06-2015 18:29

4 Eklenti(ler)
Balonu delmesem nolurdu sorusunun cevabını küçük bir testle çözdük.Beyaz olan balon normal enzim malzemeleri ile dolu içinde maya pekmez esmer şeker ve yoğurt da var.Kırmızı balonda sadece esmer şeker ve maya birde yoğurt var ama burada ilk tepkimeyi yapan maya oluyor büyük ihtimal Sonuçta görüldüğü gibi böyle bir karışımla rahatça bir balon şişirilebiliyor.Sabaha kadar patlar diye çıkardım balonları belki dahada şişerdi.Balonlar şişelere çok sağlam geçmiş olmasına rağman gaz çıkışı durduğunda beyaz balonda gördüğünüz gibi kaçak olabiliyor balon küçüldü.

En alttaki resimde şu andaki enzim stok durumum mevcut ilerleyen zamanda türlü türlü özelliklere sahip enzimler yapacağım kesin şimdilik bu kadar yeter.
Şırınga usulüde çok pratik ve sağlam bir yöntem balona pek güvenemedim tamam şişiyor sönüyor ama söndüğünde içine hava alırmı diye tereddütde kaldım en iyisi şırıngalı ve pet şişeli sistem gördüğünüz gibi zaten sadece ikisi üzerinden devam ettim.

Son olarak çok uzun ama faydalı bir 70 sayfa oldu emeği geçen herkese teşekkürler.

erkanbey 27-06-2015 20:33

Balon ilk gün taktığımızda şişti ikinci gün indi diyelim sonradan illaki şişecektir ama sönük kaldığı esnada şişenin içine balondaki deliklerden hava girişi olurmu bu konuda kararsız kaldım yoksa en pratiği balon.Bu konuda net bilgi sahibi olan varmı?

Muhsin Hanif 27-06-2015 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1391323)
Balon ilk gün taktığımızda şişti ikinci gün indi diyelim sonradan illaki şişecektir ama sönük kaldığı esnada şişenin içine balondaki deliklerden hava girişi olurmu bu konuda kararsız kaldım yoksa en pratiği balon.Bu konuda net bilgi sahibi olan varmı?

İlk yaptığım enzim denemelerinde 5 şişeden ikisinde balon yırtılmış ve ben 1-2 gün sonra fark etmiştim. Bana güvenlik anlamında çok sağlıklı gelmiyor, bu kadar uğraş verip riske girmeye gerek yok diye düşünüyorum.
Zaten şırınga sistemi de çok zor değil.

erkanbey 28-06-2015 20:59

Sayın Muhsin Hanif şırınga banada mantıklı geliyor belki işimiz aceleyse şişeye doldurur kafasına balon takıp iki delik açıp sonraki gün şırıngalı sisteme geçilebilir pratiklik anlamında balon işe yararayabilir ama baştan sona kadar kullanmayı düşünmem ben.Nargile sistemi güzel iki şişe ile yapılan ama arada şişeyi sallarken su taşmaması bakımından şırınga daha sağlam gibi geldi.

Doğadaki meyve sebze vs içerdikleri npk değerlerini içeren bir tablo mevcutmu acaba sayın acemi çaylak ın vermiş olduğu bir liste var ama daha teferruatlısı varmı acaba?
İlerleyen aşamalarda azot ağırlıklı ayrı potasyum ağırlıklı ayrı fosfor ağırlıklı ayrı enzimler yapmayı düşünüyorum.

ercandogan2013 04-07-2015 14:32

Ben iki litre zeytin dibine döktüm 1 aydaki sonuç gerçekten harika %30 gibi bir tanede artış var .tane büyüklüğünü daha sonra göreceğim bu enzimi yaptıktan sonra gübreye gerek yok gibi ..ancak son söz yine tarla ve bahçe sahipleri bilir.

kerkenez 07-07-2015 12:40

Daha henüz tamamını okuyamadım. Kafama bir şey takıldı, eğer yosundan ya da balıktan enzim yapmak istersem bunları tuzdan arındırmak için ne kadar yıkamalayım?

kerkenez 13-07-2015 21:39

İlk Deneme

2 Eklenti(ler)
İlk denememi bu hafta yaptım.

19 litrelik şişeye 12 litre su, 3.600 gram kavun kabuğu, domates, mantar, eser miktarda kadife çiçeği bitkisi, semizotu, balkabağının tomurcukları, teklediğim salatalıkların fideleri, 500 gram şeker, 700 gram dut pekmezi, 1 adet kuru maya atıp çalkaladım. İstanbul' a döndüğümden annemle telefonda konuştum üzerinden 48 saat geçmesine rağmen hala bir hava çıkışı yok. Sorun yoktur umarım.

:(

A_NOMAD 13-07-2015 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1395740)
...İstanbul' a döndüğümden annemle telefonda konuştum üzerinden 48 saat geçmesine rağmen hala bir hava çıkışı yok...

Elinize sağlık, çok iyi görünüyor. Hava çıkışını fokur fokur göremeyeceksiniz zaten, 1,5-2 ay sonra olgunlaşmış olur bu sıcaklarda ama benim asıl söylemek istediğim, (anladığım kadarıyla enzim şişesi yanınızda değil) şişenin her gün çalkalanması gerekiyor yani annenize ricada bulunmanız gerekecek ;)

acemi_cevizci 24-07-2015 08:37

Daha önceden sorduğum bir sorum vardı cevap alamamıştım.Yapmış olduğumuz enzimleri hazırladığımız herhangi bir güvercin , koyun veya büyük baş hayvan gübresi şerbetleri ile karıştırıp kullanabilirmiyiz. Mesela güvercin gübresi şerbetini 1/100 oranında kullanıyorum.Enzimi 1/500 oranında kullanıyorum.1 tonluk bir tanka aynı anda 10 lt şerbet ve 2 lt enzim koyup kullanabilirmiyiz ? Oranlar yüksek ise oranlar ne olmalı ?
2. öğrenmek istediğim Enzim + Hümik asit veya şerbet + Enzim + Hümik asit ortak uygulaması karıştırılarak yapılabilirmi ?Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi ?

Safranlı 25-07-2015 12:38

Kullanabilirsiniz mahsuru olmaz
oranlarını makul seviyede tutun yeter çok oranlarını arttırır iseniz problem olabilir

HakanSoyuak 28-07-2015 12:06

Öncelikle burda emek harcayıp bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkürler.benim gibi yeni bahçeye sahip olmuş ,toprakla hiç ugraşmamış ama bir okadarda öğrenmeye istekli ve bu işlerden keyif alan acemi bahçeciler için mükemmel bir forum.herkese tekrar teşekkürler.benim merak ettiğim konu enzimin kullanım dozu ve şekli.bahçemde 100lt lik **** daha büyüklükte su koyabileğim bir alanım tankım varilim yok.1lt enzime 100lt su hesabından yola çıkarak,10lt lik damacanaya şırınga ile 1cc cik enzim katmamız yeterlimi?bu kadar küçük dozajın etkisi olurmu?

erkanbey 29-07-2015 12:00

1 lt enzime 100 lt su hesabına göre 10 lt suya 100 ml enzim koymanız gerek.Şahsi fikrim 50 ml yetecektir.1 lt enzime 200 lt su olarak seyreltmiş olursunuz.

Sûz-i Dilârâ 01-08-2015 13:07

1 Eklenti(ler)
Köyde sebzelerin arasında kendi kendine çıkmış ve yolunup ineğe gidecek olan semizotlarını toplayıp enzim yapayım dedim ve arabada bulduğum küçük bir boşluğa bir poşet semizotunu sokuşturuverdim eşime çaktırmadan.:D
Bugün de iki şişeye enzimi hazırlayıp güneşe çıkardım.
Arkadakiler, olmuş kullanılmayı bekleyenler ve kullanılan:D
Eklenti 569252

kerkenez 12-08-2015 20:52

1 Eklenti(ler)
Yaklaşık 1 ay önce yaptığım enzim. Üzeri küflenmiş, çalkalayınca elime biraz bulaştı rahatsız etmeyecek şekilde hafif bir sirke kokusu var. İçindekiler hala parçalanmamış biraz pekmez eklesem mi acaba?

Eklenti 570975

A_NOMAD 12-08-2015 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1401539)
...Üzeri küflenmiş...

KÜFlenmişse maalesef enziminiz bozulmuş demektir, atın :(

Zemzem 17-08-2015 23:40

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar. İki gün önce bende bir enzim denemesi yaparak aranıza katılmak istedim. Mutfakta çöpe gitmeyi bekleyen malzemeleri (iki kabak, bir patlıcan, bir salatalık, yarım armut, yumurta ve domates kabukları) 1,5 lt lik pet şişeye doldurdum. Üzerini elimden geldiğince ölçülü koymaya çalışarak su doldurdum. Bir paket (10 gr) kuru maya, birkaç kaşık yoğurdu suyuyla birlikte kattım. Yarım kase kadar da bal-pekmez karışımı kattım:D Bunları enzim yapacağım heyecanıyla gece 4te yaptım :) Sabah 10 gibi uyandığımda şişe patlayacak gibiydi. İçindeki gazı boşalttıktan sonra nargile sistemini kurdum bütün gün gaz çıkışı devam etti. Ama bugün hiç çıkmadı. Gün içinde ara ara çalkalıyorum. Acaba pekmezi mi az geldi diye düşünüyorum yoksa normal mi emin de olamadım. Fotoğraların ilki dün sabah ilk gazı boşalttığım zamanki hali ikincisi şimdiki hali :(

Ozlem A 18-08-2015 00:05

Nargile düzeneğinde gaz çıkışını gözlemlemek zor olabiliyor, yavaşlamış ta olsa gaz çıkışı oluyordur. Kapak gevşetme düzeneğinde genleşmeden kolayca takip edilebiliyor ancak, sürekli gözlemlemek gereken bir yöntem o da.

MeyveliTepe 18-08-2015 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zemzem (Mesaj 1402618)
Merhaba arkadaşlar. İki gün önce bende bir enzim denemesi yaparak aranıza katılmak istedim. Mutfakta çöpe gitmeyi bekleyen malzemeleri (iki kabak, bir patlıcan, bir salatalık, yarım armut, yumurta ve domates kabukları) 1,5 lt lik pet şişeye doldurdum. Üzerini elimden geldiğince ölçülü koymaya çalışarak su doldurdum. Bir paket (10 gr) kuru maya, birkaç kaşık yoğurdu suyuyla birlikte kattım. Yarım kase kadar da bal-pekmez karışımı kattım:D Bunları enzim yapacağım heyecanıyla gece 4te yaptım :) Sabah 10 gibi uyandığımda şişe patlayacak gibiydi. İçindeki gazı boşalttıktan sonra nargile sistemini kurdum bütün gün gaz çıkışı devam etti. Ama bugün hiç çıkmadı. Gün içinde ara ara çalkalıyorum. Acaba pekmezi mi az geldi diye düşünüyorum yoksa normal mi emin de olamadım. Fotoğraların ilki dün sabah ilk gazı boşalttığım zamanki hali ikincisi şimdiki hali :(

Düzeneği kurmuşsunuz, artık beklemeniz gerekiyor.

İlk 1-2 gündeki yoğun gaz çıkışı mayadan dolayı. Bundan sonra lactobacillus devreye girecek, gaz çıkışı yavaş ama uzun süreli olacak. 3 hafta kadar dokunmayın pek.

Yalnız, bu düzenekte şuna dikkat edilmeli. Şişede zaman zaman negatif basınç oluşabilir, bu durumda diğer şişedeki suyu çekebilir.

Zemzem 18-08-2015 10:35

Öncelikle çok teşekkür ederim bir sorun olmadığına çok sevindim. Sayın MeyveliTepe cevabınızdan yola çıkarak bir soru daha sormak istiyorum. Gaz çıkışı gözlemlenemeyecek kadar yavaşsa eğer, sistem hortumunu kapatsam böylece dediğiniz gibi negatif basınçla oluşacak sorunu ortadan kaldırsam olur mu? Ara ara biriken gazı boşaltırım onun kontrolu daha kolay olur.

Son bir soru daha, özür dileyecek soruyorum 3 hafta pek dokunmayın demişsiniz. Bu çalkalamayın demek mi oluyor ya da değilse ne sıklıkla çalkalamalıyım? Ben gözüm çarptıkça gidip çalkalıyorum :D

erkanbey 31-08-2015 20:03

https://www.youtube.com/watch?v=RM0B...ndex=4&list=WL

Faydalı olacağını umuyorum,enzim nedir sorusu bundan iyi cevaplanamaz sanırım.

MeyveliTepe 31-08-2015 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zemzem (Mesaj 1402658)
Öncelikle çok teşekkür ederim bir sorun olmadığına çok sevindim. Sayın MeyveliTepe cevabınızdan yola çıkarak bir soru daha sormak istiyorum. Gaz çıkışı gözlemlenemeyecek kadar yavaşsa eğer, sistem hortumunu kapatsam böylece dediğiniz gibi negatif basınçla oluşacak sorunu ortadan kaldırsam olur mu? Ara ara biriken gazı boşaltırım onun kontrolu daha kolay olur.

Son bir soru daha, özür dileyecek soruyorum 3 hafta pek dokunmayın demişsiniz. Bu çalkalamayın demek mi oluyor ya da değilse ne sıklıkla çalkalamalıyım? Ben gözüm çarptıkça gidip çalkalıyorum :D

Olur tabii.

İlk bir haftadan sonra çalkalamaya da gerek yok.

acemi_cevizci 15-10-2015 11:50

Artık kış geliyor gelecek baharda ve yazda kullanmak için enzim yapmaya ne zaman başlamalıyız ?

A_NOMAD 15-10-2015 16:51

Ben bitkilerim için Ocak ayı ortalarında ya da sonunda yapmayı planlıyorum, olgunlaşması tam bahar başlangıcına denk geliyor.

evdeçiçek 15-10-2015 17:43

1 Eklenti(ler)
İş için bir süreliğine Alanya'ya giden arkadaşımız ofistekiler yesin diye kargo ile muz gönderme gafletinde bulundu. Kargo geldiğinde muzlar bildiğimiz hamur kıvamında idi. Bu durum karşısında ben "oley yaşasın tam bana göre" deyince herkes şaşkın şaşkın bana baktı. :o Kargoyu kapar kapmak doğru malzeme deposuna götürdüm. Mutfaktan iki tane ağzı kapaklı kova istedim. Muzları bu kovalara koydum. İçine yoğurt, pekmez, hamur mayası koyup ağızlarını hızlı yapıştırıcı ile yapıştırdım. Havalarının çıkması için nargile düzeneği de kurdum. Aradan tam 45 gün geçti. Bana ilk şaşkın bakışlarla bakan arkadaşlarla açtık. ve kocaman iki kova enzimden bana kalan sadece yarım litrelik su şişesi ve diplerinin posası. Eee ne derler "pay edene pay kalmaz" ne yapalım bununla idare edeceğiz. :D

acemi_cevizci 15-10-2015 22:25

MUZ ENZİMİNDE : fosfor ,demir ,kalsiyum birazda magnezyum vardır enziminiz hayırlı olsun :)

A_NOMAD 15-10-2015 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci (Mesaj 1414790)
MUZ ENZİMİNDE : fosfor ,demir ,kalsiyum birazda magnezyum vardır enziminiz hayırlı olsun :)

Potasyumu nereye sakladınız? :D

eneskrky 29-10-2015 18:44

Benim sormak istediğim ısı önemlimidir kış ayında ben yapmak istiyorum ?
Yaparsam en faydalı hangisi olur (tek bir şişede karışım; iki şişede bağlantılı )?

A_NOMAD 30-10-2015 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eneskrky (Mesaj 1417135)
Benim sormak istediğim ısı önemlimidir kış ayında ben yapmak istiyorum ?
Yaparsam en faydalı hangisi olur (tek bir şişede karışım; iki şişede bağlantılı )?

Hava ne kadar sıcaksa bakteriler o kadar enerjik olur yani enzim o kadar hızlı olgunlaşır. Kışın yapacağınız enzim 2-3 ayda ancak olgunlaşırken yaz döneminde olgunlaşma süresi 1 ay civarındadır. Süreyi hesaba katarak istediğiniz zaman enzim yapabilirsiniz.

Hava girişini engellediğiniz ve gaz çıkışını kontrol altında tuttuğunuz sürece her iki yöntem de aynı sonucu verir, size hangisi daha kolay göründüyse onu seçebilirsiniz. :)

eneskrky 30-10-2015 15:18

Teşekkürler A_NOMAD ablam :))

Turunçgil 20-11-2015 15:44

Merhabalar ben temizlediğim hamsi balıklarinin kafalari ve iç organlarını 5 lt lik şişeye koydum ve üzerine yarı oranda su ekledim, doğru mudur acaba ? Birde ne zaman hazır olur ? Teşekkürler...

zehradeniz 20-11-2015 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil (Mesaj 1421687)
Merhabalar ben temizlediğim hamsi balıklarinin kafalari ve iç organlarını 5 lt lik şişeye koydum ve üzerine yarı oranda su ekledim, doğru mudur acaba ? Birde ne zaman hazır olur ? Teşekkürler...

Enzim yaparken et , balık ve yağlı gıdalar kullanılmıyor diye biliyorum. Sanırım çok kötü koku yapıyormuş

vural-can 21-11-2015 09:42

Balık enzimi yaptım...

Bu enzimi yaparken...ilk günlerde leş kokusuna benzer koku yapıyor...Bidonun özellikle ilk günlerde hava almaması önemli...sonradan o leş kokusu yine turşuya dönüşüyor...

Ben balıkları 3e 4 e böldüm de attım...Reaksiyon sonucunda çoğu toza dönüştü...Yüzeyde bazı parçalar kaldı....

---
ÖNEMLİ

Şurada önemli bir nokta var...çok önemli...

Sn. Acemiçaylağın yazılarında ;

Enzim oluştuktan sonra...ph 7 civarı su ile karıştırılmalı ! Parçacıklar parçalanıp içindeki amino asitleri suya salsın...ve en az 24 saat beklemeli...

Açıkcası...bitkilerle yaptığım enzimde..gözle görülür..hayli hayli...bir gelişme göremedim...

Ph ı da ölçtüm 4 civarıydı...

Şimdi balığı deniyorum....

Ve yukarıda ki ayrıntıyı deniyorum...

4-5 domates fidem var...her birine ayrı veriyorum...

Belki sonuç alamayışımın nedeni...bitkilerin artık dinlenme dönemine geçmesindendir...

Turunçgil 21-11-2015 13:56

Yanıtlarınız için teşekkürler peki balık enziminin hazır olduğunu nasıl anlarız ? birde faydaları neler bilen varsa sevinirim. :)

vural-can 21-11-2015 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil (Mesaj 1421890)
Yanıtlarınız için teşekkürler peki balık enziminin hazır olduğunu nasıl anlarız ? birde faydaları neler bilen varsa sevinirim. :)

Balık enziminde bildiğim kadarı ile azot yüksek...Muhtemelen de fosforda vardır...

Ben de ph metre var...Hava çıkışı durduğunda bir kaç gün daha bekliyorum...Şişeyi hafif sıkıyorum..gaz sıkışması hala var mı ? Sonra hortumu çıkarıp..kapak takıp izliyorum...Sıkışma var mı...Ph ını ölçüyorum..4 civarı ise..tamam diyorum...

Siz de ph metre yoksa ...

Gaz çıkışı tamamen bitmeli...leş kokusu gidip...turşu kokusu gelmeli...Balığın nerdeyse %80 i toza dönüşüyor...O toz parçacıklar ve ölen mayalar..Bitti diyebiliyoruz...

Ben Em...ekmek mayası..kimi zaman üzüm..yoğurt suyu falan koyuyorum...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025