agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Dogasever 05-01-2010 13:43

Yapmam istenen çeviri:
 
ORİJİNAL METİN

Use Enzyme to Reduce Global Warming
What is Garbage Enzyme?


Dr Rosukon's Garbage Enzyme is a complex organic substance of protein chains and mineral salts and juvenile hormones.

Functions of Garbage Enzyme
- resolve / decompose
- transform / change
- compose / make up / combine
- catalysis
As a result of catalysis, ozone is produced which can reduce the amount of carbon dioxide in the atmosphere and this in turn reduces global warming.
This enzyme can be produced easily with the organic waste from our kitchens.
During enzyme production, O3 + NO3 + CO3 are generated and these could **** purify and whiten the clouds in the sky. Those clouds that trap lots of heavy metals appear dark. Those dark clouds cause more heat to be trapped on earth due to the greenhouse effect. O3 (ozone) from the garbage enzymes could reduce the heavy metals in the clouds and this would reduce global warming.
More NO3 (nitrite) in the air is useful as nutrients for the plants and soil.

If every household makes and uses enzymes, it would **** tremendously in the reduction of global warming.


TÜRKÇE ÇEVİRİSİ:

Küresel Isınmayı Azaltmak İçin Enzim Kullanın
Çöp Enzimi Nedir?


Dr Rosukon'un Çöp Enzimi, protein zincirleri, mineral tuzlar ve jüvenil hormonlardan oluşan karmaşık organik bir maddedir.

Çöp Enziminin İşlevleri
- çözümlemek / parçalamak
- değiştirmek
- biraraya getirmek / yapmak / birleştirmek
- katalize etmek
Kataliz işlevi sonucu ozon gazı oluşur ki, böylece, atmosferdeki karbondioksiti azaltarak küresel ısınmayı azaltır.
Bu enzim, mutfaklarımızdaki organik atıklardan kolayca üretilebilir.
Enzim üretimi sırasında, O3 + NO3 + CO3 üretilir ve bunlar gökyüzündeki bulutları saflaştırıp beyazlatmaya yardımcı olabilir. Bünyesinde birçok ağır metal hapsolmuş bulutlar koyu renkli görünür. Bu koyu renkli bulutlar sera etkisinden ötürü yeryüzünde daha fazla ısının hapsolmasına neden olur. Çöp enzimlerinden elde edilen O3 (ozon), bulutlardaki ağır metalleri azaltarak küresel ısınmayı azaltır. Havada daha fazla NO3 (nitrit) [orijinal metindeki sözcük yanlış “nitrat” olmalıydı!], besin elementi olarak bitkiler ve toprak için yararlıdır.

Her ev enzim yapar ve kullanırsa, küresel ısınmanın azaltılmasına son derece yardımcı olur.

Dogasever 05-01-2010 14:34

Yukarda çeivirsini yaptığım sayfa hakkında benim yorumum:
 
Anaerobik fermentasyonda çıkan gazlar fermentasyonun türüne bağlı olarak CO2 veya H2 dir ya da iki gaz birden de çıkabilir. (Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Fermantasyon)

Çöp suyu üretiminde ozon çıktığını zannetmiyorum. Diyelim ki ben yanıldım ve bir şekilde ozon çıktı. O zaman da zaten çıkan ozon yeryüzü seviyesinde ozon olacağı için (stratosfer düzeyindeki ozon tabakasıyla hiç ilgisi yoktur!) insanlar ve bitkiler için zararlıdır. Bunun zararlarını Ayrı bir mesajda anlatacağım

Bu ozonun atmosferde 50 km yukarıya çıkarak bizi zararlı UV ışınlarından koruyan ozon tabakasına katılması da mümkün değildir. Çünkü bu mümkün olsaydı bazı sıcak yaz günlerinde havada ozon kirliliği yaşanmaz, Araba egzoslarından çıkan NOx ve VOC’nin tepkimeye girerek oluşturdukları ozon hemen yükselir ve bu yararlı ozon tabakasına katılırdı. Halbuki durumun böyle olmadığını ve TV'de hava durumunda, yazın sıcaklarda ozon kirliliğinin de verildiğini biliyoruz! Ayrıca bunun mümkün olmamasının bir diğer nedeni de, stratosferdeki ozon tabakasının altında düşey karışma olma olasılığını sıfıra indiren soğuk bir atmosfer tabakası da bulunmaktadır ki gravitasyon farkıyla gazların birbirlerinden ayrışmasını olanaksız hale getirir. SAdece ve sadece stratosfer tabakasının üzerinde UV ışınlarının etkisiyle ısınan atmosferde, gravitasyon farkına dayalı ayrışma söz konusu olabilmektedir ki, bu bölgede zaten gaz çok azdır. İyi ki, stratosferin üst ve alt tabakaları arasında karışma olmuyor yoksa, startosferin üzerine çıkıcak herhangi bir kirletici gazın doğuracağı sonuçlar çok ciddi olurdu. Sanıyorum bu da, doğanın veya Allah’ın bir sigortası!

Ayrıca, eğer ozon oluşuyorsa, fazla yükselemeden havadaki kirlilik (havadaki tozlar ve bakteriler) tarafından kullanılacağını düşünüyorum. Bu yüzden bulutlara ulaşması bana mümkün gibi gelmiyor.

Bulutlardaki ağır metallerin nasıl temizlendiğini (tabii buna temizlenmek denirse!) bugün iyi biliyoruz. Ağır metaller, bulutların içinde ilk su damlacıklarının çekirdeklenmeleri için düşük enerjili çekirdek noktalarını oluşturuyorlar ve yağmur damlalarıyla birlikte yeryüzüne inerek toprağı kirletiyorlar.

Ayrıca, yukarda bahsedildiği gibi NO2 veya CO2 ile tepkimeye girmesi ve NO3 ve CO3’e dönüşmesi olasılığı da yok denecek kadar az. Çümkü eğer ozon oluşuyorsa, atmosferdeki kirlilik tarafından kullanılacaktır ve aslında NO2 ve CO2 ile tepkimeye girebilmesi için bu gazlarla buluşması olasılığı teorik olarak çok düşük. Atmosferdeki gaz konsantrasyonlarına bakacak olursak, NO2: 0,02 ppm ve CO2: %0,033. Kirliliğe karşı afinitesi (tepkimeye girme isteği de diyebiliriz buna) yüksek olan bir gazın (Ozon gazı) un atmosferde bu kadar düşük konsantrasyonlarda bulunan CO2 ve NO2 gazlarıyla buluşup söz konusu tepkimelere girme olasılığı, benim bu yaşımda (47) ve bu 95 kiloluk gövdemle Dünya Atletizm Şampiyonasında 100 metre koşusunda dünya rekorunu kırma olasılığımdan daha düşüktür.

acemi_caylak 05-01-2010 16:02

Bir ekte benden. Ozon hızla çözülüp oksijene dönüşen bir gaz. Yani atmosferin üstabakasına kadar ozon şeklinde ulaşması mümkün değil.

sındırgılı 05-01-2010 16:13

2 Eklenti(ler)
Yapmaya çalıştığımız enzim operasyonu, ne boyutlara geldi :)

nariçi 05-01-2010 16:23

Arkadaşlar adım adım pratik uygulama ve kullanım örneklerini veya denemelerini yapacağız.
Bizim şimdi birinci etapda enzim yapmayı öğrenmek,
Elde ettiğimiz ürünü bitkilerde kullanarak denemek ve gözlem yapmak.
İşi iyi öğrenince içecek olarak yapmaya yönelmek.

Bu etaplardaki malzeme ve maddeleri tedarik etmek.

Şimdi melas diyorsunuz, bu pancar melası mı olacak; şeker fabrikası veya besi ahırlarında bulunabilir. Başka türlü nasıl yapılacak, başka melas var mı?

Kahverengi şeker ilk kez burada duyuyorum, Anadoluda başka ilçelerde var mı bilmem.

Şimdi biz adım adım çalışmaya yönelmemiz lazım. Diğer kimyasal ayrıntılara daha sonra gireriz, tabi bir laboratuvar kurabilirsek.

Sarıcan 05-01-2010 16:32

Konu başlığını daha fazla dağıtmamak için tartışma bıraktığımız yerde öylece kalsın. Bundan sonra her okuyanın değerlendirmesine kalsın.

Ozon konusu özellikle kanser ve astım hastaları için en az enzimler kadar önemli. Bir zamanlar ozon tedavisi alıp almama konusunda araştırmalarım olmuştu.

http://www.ozon.com.tr/index.php

Hatta bundan bir ay önce domuz gribi tartışıldığı sırada eve bir adet ozon jeneratörü almayı düşünmüştüm fakat ev tipi modeller bir kaç ay sonra çıkacağı için alamamıştım.

http://saboelektronik.com/default.as...d=41&cat_id=23

Ozon ve ozon tabakası tartışılırken hep iyi ozon ve kötü ozon tanımlamalarını duyardım ama pek araştırmamıştım. Bu sitede bununla ilgili bir tanım var ama yinede konunun derinlemesine tartışılmasından yanayım.

http://www.saboelektronik.com/default.asp?git=4&sayfa=8
http://saboelektronik.com/default.asp?git=4&sayfa=22

Sn. doğasever' in bahsettiği kötü ozon kısmı zannederim. Hava kirliliği ile ilgili olan bölümüde bu sitede teferruatlı olarak anlatılmış ama ne yazıkki bu siteyi çevirecek gücüm yoktur. İlgilenen arkadaşların google translate yardımı ile okumalarını öneririm.

http://www.epa.gov/air/ozonepollution/
http://www.epa.gov/air/ozonepollution/basic.html

Fakat hala enzim üretiminde ozonun nerede ortaya çıktığına dair bir şey bulamadım. Sn. Doğasever yazdıktan sonra hareketin öncüleri olarak bahsettiği doktoruda buldum herhalde ama yinede ozonla ilgili net bir bilgi edinemedim.

Zannederim alternatif tıp' la uğraşan uzakdoğulu bir doktor. Yazışmaların çoğu kendi alfabeleri ile olduğu için pek anlamadım ama bu sitede de ozonla ilgili teknik bir açıklama yok.

Ozon' un bizi şu aşamada enzimleri ve mikroorganizmaları bırakıp arkasından gidilecek kadar ilgilendirdiğini de sanmıyorum. Bu konu zaman içinde daha çok tartışılacaktır.

Bizim şu an önceliğimiz ister içilebilir, isterse çöp enzim yapıp, küçük küçük deneylerle gerçekten işe yarayıp yaramadığını keşfetmeye çalışmak. Çünki deney yapmadan bir şeyler konuşmak için çok erken.

Bu arada fermentasyonu başlatmak için Sn. Doğsever' in kahverengi şeker fiyatına sattığını söylediği ticari EM' den kullanmak isteyen arkadaşlarda EM kullanır.

Sarıcan 05-01-2010 16:43

Sn. Sındırgılı,

Elinize sağlık, içimizde en hızlı siz çıktınız. Ama tarif ve reçete yazmayı unutmuşsunuz. Bende bugün evdeki meyvelerle yetinmedim markette gittim çeşitleme yaptım ama henüz enzimi kuramadım.

Ben ilk aşamada içilebilir enzim yapmayı düşünüyorum. bu yüzden meyvelerin kabuklarını soyayım mı soymayayım mı tereddütte kaldım. Youtube' da bir videoda limonu dairesel kestikten sonra kabuklarını soyup ayrı koyuyordu ama tam anlayamadım kabukları ne yaptığını.

Belkide mevyelerin içinden içilebilir, kabuklarından çöp enzim yaparım. Siz hangi meyva veya çöplerini kullandınız. Gaz üretimi fazla oluyor mu?

nariçi 05-01-2010 17:17

Sn.Sındırgılı hiç doğrama yapmamış gibi. Halbuki ne kadar doğranırsa o kadar çabuk sonuç alınması gerekmez mi?

sındırgılı 05-01-2010 19:13

Dogranmis,ya da kiyma makinesinden gecirdiklerimi solucanlara sakladigim icin Enzim e sadece tukettigimiz meyvalarin kabuklari ve Hanimin sebze atiklari ile basladim. Tarifide Linkte belirtildigi gibi 1 kg sebze ve meyva atigi, 400 Gram esmer seker ( Melas ihtiva ediyor) ve 3 litre kaynatilmis (sogutulmus) su;
27/12/2009 Tarihinde Dukkanin deposunda isleme basladim.Her gunde kapagi hafif gevsetip gaz cikisini sagliyorum. Aslinda 3 ay surecek bir operasyon...Aylar ilerledikce ne olacagini hep beraber gorecegiz. Ote yandan pirinc suyunda herhangi bir degisiklik yok ...

Dogasever 05-01-2010 19:56

Anadolu'da şurup yapımı
 
Mevsimi geldiğinde vişne ile yaparsanız, çok lezzetli ve içimi çok güzel bir şurup oluyor. (Çok hafif alkollü). Sağlık açısından da çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Rahmetli halam vişne zamanı yapardı ve yılbaşında ailece içerdik. Burada tarif edilen ile aynı yöntem. Dün gece hatırladım. Aslında bildiğim kadarıyla Anadolu'da bu yöntemle şurup yapımı biliniyor. Ancak mutaassıp aileler alkol içeriyor diye yapmayabilirler. İçerdiği alkol çok az.

denizakvaryumu 05-01-2010 20:03

İçilebilir veya çöp enzimde kesinlikle beyaz şeker kullanılmaması gerekiyor.

Bizdeki marketlerde satılan kahverengi şeker, aslında beyaz şekerdir.Bu beyaz şeker melasla boyanıyor, oluyor kahverengi şeker.

Enzim yapımında kullanılan kahverengi şeker ise bizim marketlerde satılan kahverengi şekerden değil.

Bu nedenle melas bulunamazsa, pekmez kullanılması gerekir diye düşünüyorum.

denizakvaryumu 05-01-2010 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 558625)
Mevsimi geldiğinde vişne ile yaparsanız, çok lezzetli ve içimi çok güzel bir şurup oluyor. (Çok hafif alkollü). Sağlık açısından da çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Rahmetli halam vişne zamanı yapardı ve yılbaşında ailece içerdik. Burada tarif edilen ile aynı yöntem. Dün gece hatırladım. Aslında bildiğim kadarıyla Anadolu'da bu yöntemle şurup yapımı biliniyor. Ancak mutaassıp aileler alkol içeriyor diye yapmayabilirler. İçerdiği alkol çok az.

Aslında mevsimindeki tüm meyvelerle olur gibime geliyor.

Vişne-elma-üzüm-kızılcık....

Melas yerine de pekmez kullanılırsa tam bir bomba olur.

Bu içeceğe; likör,şurup,serinletici,ferahlatıcı vs. gibi isimler yerine enzimi çağrıştıran bir isim verme zamanı geldi :)

Dogasever 05-01-2010 20:18

Bu şurubu yapacak arkadaşlara benim naçizane tavsiyem hiç pestisit kullanılmamış doğal meyveleri kullanmalarıdır. Kurtlu olması önemli değil. Bir diğer nokta da meyveyi ağaçtan kopardığınız gibi hiç yıkamadan ve çok fazla elleçlemeden sadece kesip kaba yerleştirmeleridir. Çok ham veya çok aşırı olgunlaşmış meyve yerine tam kıvamında yenebilir olgunlukta meyve daha yararlı olacaktır (Çok hafif ham olabilir!).

nariçi 05-01-2010 20:51

Adı benden "ensuma" enzim+su+mayalanma ben böyle kullanacağım, beğenirmisiniz?

MeyveliTepe 05-01-2010 21:16

Rahmetli babaannem bahçedeki armutlardan küpte yapardı. Canı sıkıldığında da doldurur doldurur içerdi, neşesi yerine gelirdi. Çok da mutaassıptı ama, armuttan yapılı enzim(miş) nihayetinde :)

Sarıcan 05-01-2010 21:57

Enzim Yapımı
 
4 Eklenti(ler)
Bugün nihayet enzim yapmaya fırsat bulabildim. Kahverengi şeker bir haftadır bekliyordu. İçilebilir enzimle başlamaya karar vermiştim fakat yapacağım ürün biraz çeşit içersin istediğim için evdeki meyvelerle yetinmedim.

Bugün marketten çilek, erik, kivi, mandalina, portakal aldım, evde bulunan elma ve limonuda ilave ederek tam bir kokteyl hazırladım. Bu arada muz koymayı unuttuğumu hatırladım.

Üretim Reçetesi:

1- On litrelik Erikli pet şişenin suyunun yarısını boşattım. Kalan 5 litre Su
2- 500 gr' lık kahverengi toz şekeri içine boşalltım ve erimesi için çalkaladım.
3- Bütün aldığım meyveleri temizce yıkayarak tarife göre 1,5 kg meyve koyacağım hesabı ile her meyveden eşit olabilecek gibi 200-250 gr lık partilere ayırdım.

Sonra portakal, mandalina, kivi, elma ve limonun kabuklarını soyarak daha sonra yapacağım çöp enzim için havasız saklama kabına (Yinemi yoğurt kovası seslerini duyar gibiyim:D:D:D) kaldırdım. Erik ve çileği ise normal hali ile dilimleyerek bütün meyveleri pet şişeye doldurdum.

Meyveler herhangi bir kirlenmeye uğramasın diye doğradığım meyve parçalarını hiç bir yere koymadan direkt şişeye bıraktım. Böylece yeteri kadar steril olmasını sağladığımı zannediyorum.

Şimdi bekleyip göreceğiz bakalım. Biriken meyve kabuklarından da çöp enzim yapmayı düşünüyorum. Onu daha sonra resimlerim. İşte resimler.

Nargile sisteminden bahsetmeyi unuttum. Yarım litrelik yavru pet şişesinide daha önce tarif ettiğim şekilde sisteme ilave ettim.

sındırgılı 05-01-2010 23:32

Arkadaslar, Esmer seker yerine pekmezle deneyerek icilebilir enzim deneylerine benide imrendirdiniz.Bakalim sonumuz ne olacak ? Sevgili Narici nin dedigi gibi ismide "ENSUMA" olur...

sındırgılı 05-01-2010 23:40

Yalniz meyvalar oyle dalindan toplanamayacak maalesef !!! (Deveci Armudu bile katilmayacak, cunki ilac kalintisi var!!!)

epsody 06-01-2010 01:37

Arkadaşlar kolay gelsin diyelim de, bu işe baştan kahve rengi şekeri katmanıza mana veremedim, halbuki ben mehmet sarıcan arkadaşımızla görüşmelerimizde ben (ŞIRA) diye anlatırken şekeri sonradan katılması gerektiğini açıklamıştım.

Kendisinin de aklında kalmamış her halde, bu işe enzim düşüncesiyle devam ediyor, şu anda malzemeleriniz fermantasyon işleminde çok aktif olarak oluşacak içerek tüketimine yetişemiyeceksiniz.

Arkadaşlar açıklamalar getirmek isterdim ama, konu başlığına uygun yeri değil, konunun uzmanı olarak gelin bu konuyu üzüm şırası başlığında tartışalım, daha ilerleriye götürerek şırayı, bozayı da vede içilebilir turşu suyunun fermantasyonunu paylaşımlara açarak ata yadigari içilebilr tatlarımızı günümüze taşımış oluruz.

epsody 06-01-2010 01:52

Ata yadigari gazlı içecekler.Adı (turşu suyu)
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 558670)
Adı benden "ensuma" enzim+su+mayalanma ben böyle kullanacağım, beğenirmisiniz?

Arkadaşım kusuruma bakma ama bu içkinin adını çok eskiden koymuşlardı, turşu suyu, halen balkanlarda bu adet sürmekte ve kullanılmaktadır.

Sarıcan 06-01-2010 08:21

Evet, malesef yerleşim sırasını yanlış yapmışım. Bir sıra meyve biraz kahverengi şeker, bir sıra meyve bir sıra kahverengi şeker olarak yapmam gerekmiş. En üst sırada yine şeker olması gerekmiş.

Fakat aslında bulunabilse de aşağıdaki linkte verdiğim gibi büyük küp şekerler olsa, belki meyvaların su altında kalmasınıda sağlar.

http://enzymo.wordpress.com/2008/04/...-enzyme-juice/

Bir daha ki sefere daha iyisini yaparız. Tecrübe denilen şey bu işte.

nariçi 06-01-2010 09:15

Turşu evde her zaman yapılan bir şey halende iki üç bidon var. Biz o zaman ne için uğraşıyoruz ki?

Turşu içine tuz koyuluyor oysa burada tuz adı hiç geçmedi!

Diğer taraftan bu enzimler gübre oluyor.

Bir dikkatimi çeken taraf oldu: içmek için karışık meyve değilde bir tür kullanılsa daha leziz bir içecek elde edilmez mi?

Aslında bu işe yazın başlansa daha iyiydi, buda geçen yıl ki çilekçilik gibi kışa denk geldi.

Sarıcan 06-01-2010 09:36

Sn. Nariçi,

Elbette olabilir, zaten son gönderdiğim linkte sadece mango meyvesinden yapmışlar.

Ayrıca bu aşağıdaki linkte de sadece sarımsak ve portakal için yapılmış enzim denemeleri var.

http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html

Ben biliyorum ki bugün çoğu evde mevsimine göre vişne ve ahududu likörü hala yapılmakta ve sevilerek içilmektedir. Tek farkı belki yapılan enzim içindeki alkol oranının çok az olmasından üzerine biraz da etil alkol ilave edilmesidir.

Meyve kokteylinin tek amacı zannederim her meyvenin özünden farklı bir lezzet ve vitaminin enzime katılmasını sağlamaktır. Yani bir nevi atom bombası yapıyoruz. Gençlik iksiri, yeni adına antiaging diyorlar, yabancı dille söyleyince daha havalı oluyor diye.

Tek başına çileğin harika olacağını düşünüyorum. Bence deneyin, belki yeniden çilek yapmama neden olursunuz.

denizakvaryumu 06-01-2010 09:59

1 Eklenti(ler)
Eklenti 120876
http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html

Sn.Sarıcan'ın verdiği linkteki gibi şişe şişe enzimleri yapacağız gibime geliyor :)

Şeker yerine bal da kullanılıyor.

Bu şekilde enzim yapmayı bu zamana kadar öğrenememiş olmam büyük kayıp.

Daha öğreneceğimiz ne kadar çok şey var kimbilir ?

Teşekkürler Sarıcan.

nariçi 06-01-2010 10:00

İleriye doğru bir nişan atılıyor ona doğru koşuyoruz birşey bulabilirmiz onu çalışmalarımız gösterecek.

Aklıma gelen bir şey var; plastik bidonlar bu kimyasal tepkimelerden etkilenmez mi acaba! Gerek tat gerekse kimyasal karışıma birşeyler katarlar mı diye aklıma geliyor.

denizakvaryumu 06-01-2010 10:12

Plastik bidonlar etkilenir, netteki resimlere de göz atarsanız hep cam kullanılmış.

Sarıcan 06-01-2010 10:16

Sn. denizakvaryumu,

Ben teşekkür ederim. Ben hiç bir şey yapmadım, hazırdaki bilgileri sizinle paylaşıyorum. Benim için de ilginç deneyimler oluyor. İlk deneyimim de hata bile yaptım acemilikten ama umarım iyi olur. Sonuçta şekeri o veya bu şekilde de koysak fermentasyon oluşacak herhalde. Bundan sonra evde kavanoz kalmayıp enzim olacak herhalde:D:D:D

Sn. Nariçi,

Başta bende tereddüt ettim pet şişe kullanmakta. zannederim en ideali cam kavanoz kullanmak ama pet şişede içinde klorsuz temiz suyu bile hazır olarak insanın önüne gelince biraz kolaycılığa kaçıyor. Beni cesaretlendiren başka bir şey de uygulama yapanların çoğunun cam şişeyi şart koşmaması ve plastik şişede olabilir demesi.

Fakat yinede bence pet şişenin dışındaki diğer plastikleri kullanmamak lazım. Çünki özellikle renklendirilmiş plastik bidonlarda genellikle hurda plastiklerin kullanım oranı çok artıyor. Pet şişede hiç değilse böyle bir risk yok ve biz bunlarda gelen suyu içiyoruz.

denizakvaryumu 06-01-2010 10:23

Beyaz pet şişeler bir kolaylık ama bunların tek kullanım için üretildiğini düşünüyorum.

Üstelik sadece su için üretiliyor.

Oysa biz 4 aya varan bir biolojik tepkime yapacağız ve yine defalarca kullanma gereği duyulabilecek.Plastik mutlaka etkilenecektir.

Camdan şaşmamak en iyisi, gerçi nargile düzeneği kurulmazsa ve ihmalkar davranılırsa cam şişe de bomba gibi patlar o da başka konu :)

sındırgılı 06-01-2010 14:06

Cam şişe konusunda haklısınız.Ne de olsa içeceğiz.Geçen sene Adada şarap yapmaya çalışmıştım.O sistemi kurup, denemeye orda başlamalı. Pekmezi yine aynı oranlardamı kullanmalı? Ya da esmer şekerlemi devam etmeli karar veremedim? Ne dersiniz ? Not: şarap yapımını soracak olursanız sonunda sirkeye dôndü :)

denizakvaryumu 06-01-2010 16:24

Bal da kullanılıyor.
http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html

Oran konusunda formulü uygulayacağız. 1-3-10

300 gr pekmez-bal-şeker
900 gr meyve
3000 gr su

Kiraz 06-01-2010 21:00

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262724837 Sn. Sarıcan'ın uygulaması

Turşu yaparken, sebzelerin su yüzeyinde kalmaması için en üste ağırlık konur, böylece doğrudan hava ile temas kesilir, şıra yaparken de gerekmez mi?

Halil Önen 06-01-2010 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 559331)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262724837

Turşu yaparken, sebzelerin su yüzeyinde kalmaması için en üste ağırlık konur, böylece doğrudan hava ile temas kesilir,

şıra yaparken de gerekmez mi?

Şıra!!! yaparken gerekmez.

Bir müddet sonra büyük kap'ta aşırı bir sıkışma olacaktır.
Hortumun diğer ucundaki kabın ağzı açık olmalı. Hortumun ucu devamlı suyun içinde olmalı ve büyük kaba hava kaçmamalı. Kaçarsa sirke olur.

Bu yöntemi, üzüm suyunda, yani üzümü sıkıyor ve suyu ile beraber, aynen sizin yaptığınız gibi yapıyoruz zaten de, 'şıra'ya giden şaibeli yolu bende merak ediyorum.

Halil Önen 06-01-2010 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 559064)
Cam şişe konusunda haklısınız.Ne de olsa içeceğiz.Geçen sene Adada şarap yapmaya çalışmıştım.O sistemi kurup, denemeye orda başlamalı. Pekmezi yine aynı oranlardamı kullanmalı? Ya da esmer şekerlemi devam etmeli karar veremedim? Ne dersiniz ? Not: şarap yapımını soracak olursanız sonunda sirkeye dôndü :)

Kesin hava almıştır.

Şarap yaparken pekmez kullanılmaz. Şeker de...

Sevgili Kiraz'ın büyük kap, küçük kap örneği şarap yapımı için çok uygun.

Sarıcan 06-01-2010 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 559368)
Hortumun diğer ucundaki kabın ağzı açık olmalı. Hortumun ucu devamlı suyun içinde olmalı ve büyük kaba hava kaçmamalı. Kaçarsa sirke olur.

Sn. Halil Önen,

http://www.agaclar.net/forum/showpos...68&postcount=2 nolu mesajda nargile sisteminin nasıl yapıldığını anlattım.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...69&postcount=3 nolu mesajdaki resimde de göreceğiniz üzere küçük pet şişenin kapağında iki adet delik vardır. Deliğin biri hortumun devemlı su içinde kalmasını sağlayan sabitleme deliği, diğeri ise su içinden çıkan gaz kabarcıklarının şişeyi terk etmesi için düşünüldü.

Sevgili Sındırgılı şarap yaptığı fermentasyon kabına da böyle bir sistem ilave ederse büyük bir ihtimalle sirke yapmaktan kurtulur.

Bu söylediğim sistem Sn. Kirazın kuşkularını da gidermeye yeter ama ben üste bu kadar boşluk kalacağını bilseydim bu işlemi Erikli suyun yeni çıkan 8 lt' lik pet şişesinde yapardım. Üst kısımda daha az hava boşluğu kalırdı ama birinci gün geçtikten sonra zaten şişenin içinde karbondioksit gazından başka bir şey kalmıyordur. Arada bir şişeyi çalkalamak için gittiğimde fokur fokur gaz çıkışını görüyorum zaten.

Halil Önen 06-01-2010 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 559405)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...69&postcount=3 nolu mesajdaki resimde de göreceğiniz üzere küçük pet şişenin kapağında iki adet delik vardır.

Deliğin biri hortumun devemlı su içinde kalmasını sağlayan sabitleme deliği, diğeri ise su içinden çıkan gaz kabarcıklarının şişeyi terk etmesi için düşünüldü..

Eğer şarap yapacaksanız açtığınız deliklerden hortumu geçirdikten sonra mutlaka mumyalayın ya da macunlayın.

Basınçtan atabilir.

sındırgılı 06-01-2010 23:14

Ben şarap yaparken, nargilenin ucu sudan çıkmıştı .Şeker veya pekmezin katılmayacağını, sizin kadar olmasada biliyorum.Burada yapılacak olan farklı, 27 aralıkta çöp enzime başladık.Ben şimdi 3 ay sonra içilecek enzim yapmak istiyorum. Mango enzimi yapacağım. Esmer şeker veya pekmez yerine bal kullanacağım. Gelişmeleri ayda bir aktarırım :(

Sarıcan 06-01-2010 23:15

Halil Bey,

Bir ucu atmosfere açık bidonda basınç oluşmaz ki, bidonun içindeki basınç atmosfer basıncına eşit. Bu arada yine resimde tariflemek için koymuştum, akvaryum hortumunu kendinden 1 mm küçük bir deliğe geçirip sızdırmazlığı sağlıyoruz ve hortumun üstünde sıkılıktan boğum oluşuyor. Gönlünüzü ferah tutun, zorla çekip çıkarmazsanız hortum yerinden çıkmaz. Bence taşır veya yer değiştirirken dikkat edilsin yeter.

Halil Önen 06-01-2010 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 559417)
Halil Bey,

Bir ucu atmosfere açık bidonda basınç oluşmaz ki, bidonun içindeki basınç atmosfer basıncına eşit.
Bu arada yine resimde tariflemek için koymuştum, akvaryum hortumunu kendinden 1 mm küçük bir deliğe geçirip sızdırmazlığı sağlıyoruz ve hortumun üstünde sıkılıktan boğum oluşuyor. Gönlünüzü ferah tutun, zorla çekip çıkarmazsanız hortum yerinden çıkmaz. Bence taşır veya yer değiştirirken dikkat edilsin yeter.

Üzümden şarap yapıyorsanır, gaz tahliye hortumunun ucu mutlaka ağzı açık bir kapta ve su içinde olmak zorunda. Birleşim yerleri macunlu olmalı. Yoksa şarap değil sirke içersiniz. Biz bazen içiyoruz da.:)

Ama sizin enzim denemenizi merakla takip ediyorum. Sonuçlarını paylaşın lütfen.

Sarıcan 07-01-2010 00:07

Halil bey,

http://www.agaclar.net/forum/showpos...68&postcount=2 nolu mesajda hortumun suyun içinde ve şişenin üzerindeki ikinci deliklede atmosfere açık olduğunu anlatmıştım ama dikkatinizden kaçtı herhalde.

Çok basit bir sistem, kesin işinize yarar ve şarap yaparken sizi bir çok sıkıntıdan kurtarır. Bir tek üzümü doldurduğunuz kabın kapağını bilmediğim için ona bir şey diyemiyorum, tabi bir de kullandığınız hortum çapını. Gaz tahliye ettiğiniz için büyük çaplı hortuma ihtiyacınız yok. Akvaryum hortumu bu iş için yeterli.

Gerekirse akvaryum hortumunun şarap deponuza girdiği yeri macunlayın ama nargile için büyük kaba ihtiyacınız yok, bir bardak su bile yeter, yeterki hortumun ucu suyun içinden çıkmasın.

Bu da en güzel böyle 1/2 litrelik bir pet şişenin kağağına iki adet delik delmekle çok rahat oluyor. Şişenin kapağını açmadıktan sonra hortumun sudan kurtulması mümkün değil. İkinci delikte gaz çıkışı için yeterli zaten.

Dogasever 07-01-2010 00:40

Sn Sarican'in nargile sisteminin bilimsel adi "hava kilididir" Ingilizcesi "Air Lock" Aslinda bu cihazlari burada evde bira ve sarap yapanlara malzeme satan yerlerde kesin hatirlamiyorum ama tanesi yaklasik 2 TL'ye satiyorlar. Yarin resmini ceker buradan yollarim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025