![]() |
Sn. Sarıca,
Bu gidişle organik kimya kitaplarını iyice hatmetmemiz gerekecek anlaşılan. |
Bizim fermentasyon kabında bilimsel olarak gerçekleşen reaksiyonun formülü bu, yani glikozun parçalanırken Etil alkol ve Karbondiksit'e ayrışması ve enerji açığa çıkması.
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + 2 ATP (açığa çıkan enerji:118 kJ mol−1) Şeker (glikoz) → Alkol + Karbon Dioksit + Enerji (ATP) Bunun dışında bir parçalanma veya kimyasal reaksiyon tesbit eden arkadaşların bulgularını paylaşması iyi olur. Organik atıklarından ve şekerden glikoz dışında bir ana ürün çıkıyorda onun parçalanması sonucu başka reaksiyonlar gelişiyorsa onu bilmek lazım. |
Sn. Sarıcan,
Birden fazla fermentasyon türü var. Bizimki sanırım laktik asit kısmına giriyor. Aşağıda bununla ilgili ayrıntılı bilgi var. Fermentasyon Fermentasyon (mayalanma), genellikle glikozun alkole dönüştüğü reaksiyonlar için kullanılan bir isimdir. Bu dönüştürme işi maya adı verilen tek hücreli canlıların sitoplazmalarında gerçekleşir. Ancak fermentasyonun daha uygun bir tanımı, karbonhidratların alkol ve asitlere dönüştürülmesidir. Fermentasyon, anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP (adenozin trifosfat) üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Fermentasyon işlemi pek çok farklı besin maddesinin üretiminde kullanılmaktadır. Yoğurt, boza, alkollü içkiler fermentasyon yoluyla üretilen pek çok besinden bazılarıdır. Özel olarak fermentasyonla ilgilenen bilimin adı ¨Zimoloji¨dir. Alkol fermentasyonu Fermentasyon, anaerobik koşullarda, glikoliz yoluyla ATP üretilmesinin devamı için önemlidir. Fermentasyon esnasında glikolizin son ürünü olan pirüvat farklı maddelere dönüştürülebilir. Homolaktik fermentasyonda pirüvattan laktik asit, alkol fermentasyonunda etil akol, heterolaktik fermentasyonda ise laktik asit ve bazı başka asitler ve alkoller üretilir. Reaksiyon Reaksiyona giren şekerin türüne göre, reaksiyon eştiliğinde değişiklikler olur. Sembolle eşitliği C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + 2 ATP (açığa çıkan enerji:118 kJ mol−1) Yazıyla Şeker (glikoz) → Alkol + Karbon Dioksit + Enerji (ATP) Organizmalarda Mitokondrisi olmayan hücrelerde, oksijen kaynağı tükenen dokularda anaerobik glikoliz yoluyla laktik asit üretilir. Fermentasyon bakteriler ve maya hüvreleri tarafından enerji üretmek için kullanılır. Fermentasyon yapan bakterilere bir örnek yersinia pestis olabilir. Fermentasyonda glikoz (veya başka bir bileşik) hidrojenlerini teker teker kaybederek enerji üretimini sağlar. Oksijen olmadığı için bu parçalanma sonucunda ortaya çıkan basit organik bileşikler hücrenin kullanabileceği nihai elektron ve hidrojen alıcıları olurlar. Fermentasyonun son adımı (pirüvatın fermantasyon ürünlerine dönüşmesi) enerji üretmese dahi, bu süreç anaerobik bir hücre için önemlidir çünkü glikozun pirüvata dönüşmesi sırasında harcanan nikotinamit adenin dinükleotit'in (NAD+) yenilenmesini sağlar; glikolizin devamı için bu gereklidir. Örneğin alkol fermentasyonunda pirüvattan oluşan asetaldehit, NADH + H+ tarafından etanola dönüşür, bu da hücreden dışarı atılır. Glikozun fermantasyonunda genelde en sık üretilen basit bileşik pirüvat veya ondan türemiş bir veya bir kaç bileşiktir: bunlar arasında etanol, laktik asit, hidrojen, bütirik asit ve aseton sayılabilir. Şeker ve amino asitlerin fermantasyonu çeşitli canlılarda görülmekle beraber, bazı ender organizmalar alkanoik asitler, pürinler, pirimidinler ve başka bileşikler de fermente edebilir. Çeşitli fermantasyon tipleri ürettikleri ürünlere göre adlandırılırlar. Fermentasyon terimi biyokimyada oksijen yokluğunda enerji üreten reaksyonlar için kullanılmasına karşın, gıda sanayisinde daha genel bir anlam taşır, mikroorganizmaların oksijen varlığında yaptığı parçalama reaksiyonlarını da kapsar (sirke fermantasyonu gibi). Biyoteknolojide bu terim daha da genel kullanılır ve büyük tanklarda büyütülen mikroorganizmalara yaptırılan her türlü üretime (proteinler dahil) fermantasyon denir. Türleri Glikozun Fermentasyonu Glikoz fermentasyonu sırasında pirüvat çeşitli bileşiklere dönüşür: •Alkol fermentasyonu pirüvatın alkol ve karbon diyoksite dönüşümüdür. •Laktik asit fermentasyonu iki tipli olabilir: ◦Homolaktik fermentasyon, pirüvattan laktik asit üretimidir; Bakteriler arasında Streptokoklarda (örneğin Streptococcus lactis) ve laktobasillerde (örneğin Lactobacillus casei, L. pentosus) görülür. Kaslar da yeterince oksijen almadıkları zaman laktik asit üreterek kısa süreli olarak enerji üretimini sürdürürler. Glikoz başına 2 ATP üretilir. ◦Heterolaktik fermentasyon (veya heterofermentasyon) ise laktik asit ile diğer asit ve alkollerin üretimidir. Örneğin E. coli, fosfoketolaz yoluyla glikozdan laktik asit + etanol + CO2 üretip, bu yolla 1 ATP elde edebilir. Laktik asit fermentasyonunun nihai ürünü laktik asittir. Glikoz fermentasyonu ile yalnızca laktik asit üreten organizmalara homofermentatif denir. Glikozu birden çok nihai ürüne (asetik asit, etanol, formik asit, karbon dioksit gibi) fermente eden organizmalar ise heterofermentatif denir. Bu özelliğe sahip olan Lactobacillus, Leuconostoc ve Microbacterium türleri, Enterobacteriaceae familyasından bakteriler (örneğin Escherichia coli, Salmonella, Shigella ve Proteus türleri), ve zorunlu anerobik Clostridium türleri, fermentasyonla CO2, H2 ve çeşitli asitler (formik, asetik, laktik, süksinik gibi) veya nötür ürünler (etanol, 2,3-butilen glikol, bütanol, aseton, vd.) üretirler. •Karışık asit fermentasyonu: Enterobacteriaceae grubunda görülür. Pirüvat'tan asetat ve format, veya pirüvat, suksinik asit ve formik asit meydana gelir ve glikoz başına 3 ATP elde edilir. Düşük pH'de (6pH'den küçük) formik asit CO2 + H2'ye dönüşür. Clostridium türleri de karışık asit fermantasyonu yapar. •Butirik asit fermentasyonu: Asidojenik bir bakteri olan Clostridium tyrobutyricum ATCC 25755 başlıca fermantasyon ürünleri olarak bütirat, asetat, CO2 ve H2 meydana getirir. •Solvent fermentasyonu: Bazı Clostridium türleri şekerleri asetik asit ve bütirik aside dönüştürüp sonra bunlardan aseton ve butanol yaparlar. •Bütandiol fermentasyonu Erwinia-Enterobacter-Serratia grubunun özelliğidir, son ürün olarak bütandiol oluşur. •Propionik asit fermentasyonu Bu fermentasyonda pirüvat oksaloasetik asite dönüşür, bu süksinik asite indirgenir, o da propionik aside dönüşür. Bu süreçte 9 karbondan sadece 1 ATP oluştuğu için bu yolu kullanan bakteriler çok yavaş büyür. Aminoasit Fermentasyonu (Stickland Fermantasyonu) Bu fermantasyon türü çürüme sırasında olur ve karbonhidrat yokluğunda, proteinden beslenen Clostridium cinsi bakteriler tarafından yapılır. Bazı amino asitler elektron alıcısı, bazıları da elektron vericisi olarak işler ve reaksiyon sonunda çeşitli kötü kokulu ürünler oluşur. Amino asit başına 3 ATP molekülü üretilir. Enerji Üretimi Glikoliz anaerobik şartlarda ATP'nin tek kaynağıdır. Fermentasyon ürünleri tamamen oksitlenmemiş olduklarından kimyasal enerji barındırırlar. Ancak, oksijenin (veya başka daha yükseltgenmiş elektron alıcılarının) yokluğunda bunlar daha fazla ****bolize olamadıklarından hücre için artık üründürler. Bu yüzden fermeantasyon yoluyla ATP üretimi, pirüvatın kabon dioksite kadar tamamen yükseltgendiği oksidatif fermantasyona kıyasla daha az verimlidir. Fermentasyonda glikoz başına iki ATP molekülü üretilmesine karşın, aerobik solunumda bu rakam 36-38 civarındadır. Enerji randımanı düşük olsa da, oksijen eksikliğinde yaşama olanağı sağladığından dolayı fermantasyon pek çok canlıya bir avantaj sağlar. Kaslarda Laktik Asit Üretimi Fermentasyon omurgalılarda dahi enerji üretiminin etkili bir yolu olarak özel şartlarda kullanılır. Kısa süreli ve yoğun güç sarfı gerektiğinde, kaslara giden oksijen aerobik ****bolizma için yeterli olmayınca kaslar fermentasyon yoluyla enerji üretimine gider. Ancak, bu fermentasyon uzun süreli devam edemez. Örneğin, insanlarda laktik asit fermentasyonu 30 sn ilâ iki dakika arası bir süre boyunca enerji sağlar. ATP'nin fermentasyonla üretim hızı oksidatif fosforilasyona kıyasla 100 katı daha yüksektir. Laktik asit kasta birikince hücre sitoplazmanın pH'si hızla düşer ve bunun sonucunda glikolizden sorumlu enzimler engellenir. Genel inancın aksine, bu pH düşmesinin nedeni laktik asit değil, ATP tarafından hücre içine pompalanan hidrojen iyonlarıdır. İdman sonrası uzun vadeli kas ağrılarının nedeni ise laktik asit değil, kas iplikçiklerinde meydana gelen mikrotravmalardır. Laktik asit ve diğer artık ürünler idman sonrası kaslardan hızla atılır, karaciğerde tekrar pirüvata dönüşür. Kaslar uzun süreli ama düşük seviyede enerji üretmek için aerobik glikoliz yöntemini kullanırlar. Tarihçesi Fransız kimyageri Louis Pasteur 1857'de fermentasyon etmeninin canlı maya hücreleri olduğunu bulmuştur. 1907 Nobel Kimya Ödülünü kazanan Eduard Buchner, fermantasyonun canlı hücrelere has bir olay olmadığını, maya hücrelerinin parçalanması sonucu elde edilen öz suyun da fermentasyon gücüne sahip olduğunu göstermiştir Buchner'in bu sıvıda fermantasyon gücüne sahip etmene "zimaz" adını vermişti. Zimaz'ın aslında tek bir etmen olmadığı, izleyen yıllarda keşfedilen alkol dehidrojenaz, pirüvat dekarboksilaz, heksokinaz, glikoz fosfat izomeraz, pirüvat kinaz, enolaz, fosfofrüktokinaz ve aldolaz gibi enzimleri ortaya çıktı. Danimarka'daki Carlsberg araştırmacılarının bira mayalanması üzerindeki çalışmaları sayesinde hem maya hem de fermantasyon hakkında pek çok bilgi edinildi. Not: Bu bilgiler aşağıdaki linkten alıntıdır. http://www.bilgipasaji.com/forum/fiz...mentasyon.html |
Sn. acemi_caylak,
Bilgiler ve kaynak için çok teşekkürler. Aynı kaynağı okuduğumu hatırlıyorum. Dikkat ederseniz yazdığım formülde sizin verdiğiniz kaynakla aynı. Bu kadar araştırmaya rağmen dönüp dolaşıp başladığımız noktaya geri geliyoruz. Hala ozonla ilgili bir bilgi kırıntısı bile yok. Okuduğum şu kaynakta http://translate.google.com/translat...en&sl=en&tl=tr Google translate' in bozuk tercümesi ile ozon için şunları yazıyor. "Ise çöp enzimlerin temizleme yeteneği, onun diğer yeteneklerini alacak gibi görünüyor oldukça uzak açıklanabilir alındı - örneğin, ozon tabakası tamir ve küresel ısınma azaltılmasında rolü. Its proponents say ozone generated by the enzyme solution will bind with heavy metals in the air to reduce global warming. Onun savunucuları ozon enzim çözüm tarafından hava ağır metaller edecektir bağlama küresel ısınma azaltmak için oluşturulan söylüyorlar. The ozone will also react with other elements such as nitrogen and sulphur to form nitrates and sulphates, which make good plant nutrients. Ozon ayrıca azot ve nitrat ve sülfatlar, hangi iyi bitki besinleri yapmak forma kükürt gibi diğer elemanları ile reaksiyona girer. The science behind these claims, however, is sketchy. Bu iddiaların arkasında bilim, ancak, yarım yamalak bir. It does not **** that the few documents available from Oon have been poorly translated into English from Thai. Bu birkaç belge Oon edinilebilir kötü İngilizce'ye Tay den çevrilmiştir yardımcı olmuyor. In Internet chat groups, some have censured the claims, especially the one about repairing the ozone hole. Internet, bazı varsa, ozon deliği onarma hakkında özellikle bir iddia censured grupları sohbet. It is argued that ground-level ozone is unstable and will break into oxygen before it has any chance to migrate to the stratosphere (10 to 48km above sea level) to form the beneficial ozone layer that prevents harmful UV radiation from reaching the Earth. Bu zemin düzeyinde ozon kararsız ve iddia olduğunu daha önce herhangi bir şans stratosfer (deniz seviyesinden 10 48km) yukarıda olduğu Dünya ulaşmasını zararlı UV ışınları engelleyen faydalı ozon tabakası formunu göç zorunda oksijen başlamak olacaktır." Ben yine diyorum ki organik maddelerin geridönüşüm sürecinin hızlanmasının sonucu olarak metan gazı oluşumunun azalması ve buna bağlı olarak atmosferdeki faydalı ozon tabakasının hasara uğramasının yavaşlatılması küresel ısınmayı yavaşlatacaktır. Ortalıkta bir ozon üretimi görünmüyor. |
1 Eklenti(ler)
Sn. Sarıcan,
Bence fermentasyon sırasında ozon oluşumu mümkün değil gibi gözüküyor. Basit bir mantık yürütürsek, doğada saf halde bir element içeren gazlar, çift atomdan oluşan moleküler yapıda (Oksijen-O2, Hidrojen-H2 vb.) bulunurlar. Normalde bu moleküllerin parçalanması için yüksek enerji gerekir. Örneğin, yıldırım veya ultraviyole ışınların O2 atomunu O-O şeklinde parçalaması ve daha sonra O2 ile O'nun birleşerek O3 şeklinde molekül meyadana getirmesiyle ozon oluşur. Bence fermentasyon sırasında açığa çıkan enerji bu kadar yüksek değildir. Eklenti 121174 |
Eger yaptiginiz islem sirasinda ozon ciksaydi, o kavanozlara bir de tertibat kurulur ve merkezi isitma sistemi ile tum mahalleyi isitirdiniz. Kusura bakmayin ama ben bu konuda gerekenleri bundan onceki yorumumda yazdim. Ayrica ozon yeryuzu duzeyinden stratosfer tabakasina kadar yukselemez! (Ozon tabakasinin bu yolla onarilmasi sadece bir hayaldir!). Çeviri yaparken İngilizceden Taylandcayada Google'u kullandılar herhalde. Çeviri ciddi iştir. Hele Türkçe çeviriyi Googla ile yaparsanız, Karganın burnu ......dan çıkmaz! Bunlar mumkun degil. Saygilar.
|
Sn. Doğasever,
Bizde sistemden ozon çıkmayacağını pekiştirmeye çalışıyoruz zaten. Google' ın tercümesinin bozuk olduğu zaten belli, bunu kılavuz karga benzetmesiyle açıklamanın ne gereği var. Sıkıştığımız yerde sizden çeviri isteyecek kadar ılımlı davranıyoruz. Kılavuz olarak sizi herzaman hazır ve nazır bulamayacağımıza göre zaman zaman google dan faydalanıyoruz. En azından sözlük olarak. Acelem olduğu için gramer yapısına göre cümleleri hiç düzenlemeden, anlam bütünlüğüne bakmadan olduğu gibi kopyala-yapıştır yaptım. Daha önceki çevirilerimde bir anlam bozukluğu var mıydı? |
Tamam Sn Sarican hemen kizmayin. Hemen aliniyorsunuz. Ben kotu birsey soylemek istemedim. Fikir jimnastigi yapiyorsunuz anladim. Sizin icin yararli oluyorsa devam edin derim. Ben bu ara pek yardimci olamayacagim. Kusura bakmayin biraz mesgulum ama sizlerin ileri surdugunuz gorusleri de ilgiyle izliyorum. Saygilar
|
Asagıdaki Japonyadan Yükselen 21. yy Teknolojisi: EM adlı kitabımın 42 ve 43'üncü sayfalarını inceleyecek olursanız, ilgilendiğiniz konular hakkında açıklama bulabilirsiniz. 42'inci sayfa kirlenmiş akarsularda nitrit ve nitratın EM ile nasıl azaltıldığının teorik açıklamasıdır. Sizlerin kullandığı kavanozlardaki çözeltilerde tabii ki Nitrat yok. O yüzden, denitrifikasyon pek oluşmayacaktır ancak şeker olduğundan mayalar var demektir ve sonuçta mayaların tetiklediği bir fermantasyon söz konusudur. Metajenik mikroorganizmalar da yok. O yüzden metan gazı da oluşmayacaktır.
Metan gazı oluşturmak isterseniz, içine ahırdan alacağınız yarım kilo taze inek veya tavuk gübresi atınız. Ondan sonra sürekli metan gazı üretebilrisiniz. Sizin kavanozlarda sadece organik madde parçalanırken vereceği elektronu alacak bazı biyoaktif maddeler (sizler hepsine enzim diyorsunuz!) ve karbondioksit oluşacaktır. Saygılar. Organik madde parçlanırken elektronunu kaybetmek zorundadır. Önce bu elektron su içinde erimiş oksijen tarafından alınır ve bu oksijen su molekülüne dönüşür. Oksijen bitince de, eğer kavanozunuzun içinde yeterince maya oluşturabilmişseniz, yararlı biyolojik aktif maddeler bu elektronu alarak oluşmaya başlar. (Bu elektronun bir şekilde kullanılması lazım!) Yoksa, patojen mikroorganizmaları duruma hakim olarak, elektronun Amonyak veya hidrojen sülfür gibi kötü kokan bileşiklerin oluşmasında kullanırlar ki kirlenmiş ve bu yüzden oksijeni bitmiş derelerimizde ve göllerimizde oluşan durum budur. |
42 ve 43 unce sayfalar
|
Alıntı:
|
Sn. Dogasever,
Sanırım yanlış anladınız. Amacımız burada bir soruyu netleştirmekti. Sn. Sarıcan'ın Google'da çevirisini yaptığı dökümanda da bu durum açıkça ifade ediliyor. Dökümanda, Ozon iddiasının zaten tutarlı olmadığı, eksik bir ifade olduğundan sözedliyor. Hatta Tayvanca'dan çeviri yapılırken hata olabileceğini söylüyor. (siyah bölümler) Hatta dökümanda ve bir önceki mesajda benimde belirrttiğim gibi Ozon, ozon tabakasının bulunduğu yüksekliğe ulaşana kadar zaten yeniden oksijene dönüşecektir. Olsa olsa emzim üretimi, çöplerin metan'a dönüşmeden kullanımını sağladığı için daha az metan gazı üretimine neden oluyor. Buda yerkürenin ısınmasını engellemiş oluyor. While the cleansing ability of garbage enzymes can be explained, claims on its other abilities seem ****** far-fetched – for instance, its role in repairing the ozone layer and in reducing global warming. Its proponents say ozone generated by the enzyme solution will bind with heavy metals in the air to reduce global warming. The ozone will also react with other elements such as nitrogen and sulphur to form nitrates and sulphates, which make good plant nutrients. The science behind these claims, however, is sketchy. It does not **** that the few documents available from Ozon have been poorly translated into English from Thai. In Internet chat groups, some have censured the claims, especially the one about repairing the ozone hole. It is argued that ground-level ozone is unstable and will break into oxygen before it has any chance to migrate to the stratosphere (10 to 48km above sea level) to form the beneficial ozone layer that prevents harmful UV radiation from reaching the Earth. |
2 Eklenti(ler)
tekrar deniyorum. Dosya türü uygun olmadığından az önce yüklenmedi.
|
1 Eklenti(ler)
Metan ayrışması reaksiyonu yukarda çıkmamış. Aşağıya kopyalıyorum.
|
Kitabımın elektronik kopyasını almak isteyenler olursa, ücretsiz olarak gönderebilirim. Lütfen kayalci@hotmail.com adresine bana mail atın ve ad ve soyadınızı ve agaçlar rumuzunuzu da yazarak isteyin lütfen. Herkese saygılarımla. (Sadece Agaclarnet üyelerine ücretsiz göndereceğim!)
|
Yukardaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, organik madde fermantasyon sonucu parçalanırken sonuçta hangi gazın veya maddelerin çıkacağı hakim olan mikroorganizmaların türüne ve suyun içindeki diğer bazı elementlerin konsantrasyonuna bağlı olacaktır. Bazen reaksiyonların birden fazlası da bir arada görülebilir. Bizler bitkilere yararlı olacak bileşiklerin ortaya çıkmasını istediğimizde ya da atııksulardan nitrat ve nitritin arıtılmasını istediğimizde EM mikroorganizmalarını kullanıyoruz. Böylece mikroflorayı kontrol altında tutabiliyoruz.
|
Sn Sarıcan,
Rica ederim. Mesajınız için ben teşekkür ederim. Aslında, bundan önceki mesajlarımda bazı yönlendirmeler vardı ama hakllısınız çok fazla bir bilimsel açıklama yoktu ama bunun nedeni var: Ben durup dururken bazı doğal olaylarlarla ilgili kendiliğimden burada yayınlamaya kalkarsam bu biraz ukalalık etmiş olmak gibi olabilir. Aslında, sizlerin yaptığı bu beyin jimnastiğinin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Hiç alakası olmasa bile gerçekleri bulmanın birinci yolunun soru sormaya başlamak olduğunun bilincindeyim. Siz, mühendislik bilgilerinizin yanında aynı zamanda iyi bir araştırmacısın. O yüzden asıl ben sizi tebrik ediyorum. Sizin araştırmalarınız olmasa, benim yapacağım açıklamalar havada kalırdı. Farkındaysanız, ve yazıları okursanız herşey belli bir mantık ardışıklığında adım adım ilerliyor. Ben aslında malzeme mühendisiyim. İlk önce membran teknolojileri ortaya çıktıktan sonra bu teknolojilerin su arıtmada kullanılmasıyla uğraştım. Bu arada, suyun çok ilginç bir madde olduğunun farkına vardım. Gerçekten aslında sadece "SU" konusunda aylarca burada tartışılabilir. EM ile tanıştıktan sonra organik maddenin suda parçalanması çok ilginç gelmeye başladı ve bu konuya kafa yordum. Sizin bu başlıkta sorduğunuz soruların hepsini ben de kendi kendime sormuşumdur. Ancak her bir sorunun yanıtlarını alabilmem çok uzun zahmetler ve çabalar gerektirdi. Tekrar saygılar ve iyi çalışmalar. Bu arada İngilizce çevirileriniz son derece düzgün ve hatasız. Hatanın Taylandcadan İngilizceye çeviride olduğunu zannediyorum. Ozon da bu işin içine bu tür çeviri hatalarıyla girmiş olabilir. Ama tabii benim rastlamadığım fevkalade başka bir olay da olabilir. |
Sevgili Sarıcan, çok yararlı bir konuda son derece enerjik giden bir başlık açmışsınız, tebrik ve teşekkür ederim. Hiç aklımda bile yokken aklıma enzim yapma fikri düşürdünüz. En kısa zamanda gerekli malzemeyi temin etmeye başlayacağım.
Bir de; Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili Malbman,
Sizin böyle bir konuya igisiz kalmanız düşünülemezdi zaten. Ayrıca konuya ilk başlarken tercüme desteğin içinde yeri gelmişken teşekkür etmeyi borç biliyorum. Malzeme almaya giderken bir de eczaneye uğra istersen. Yeni bir düzenek hazırladım, belki evde kendi likörünü yapmak istersin. Bir serum şişesi ve seti alırsan çok basit bir düzenek yapabilirsin. Bu sefer taşıma ve bakım yaparken şişe hava almasın diye araya bir adet vana koydum ama hortumun en uç çıkışına çöp enzim kavanozuna yaptığım sistemdeki gibi bir genleşme tankı koymak lazım. Onun içinde serum setlerinin plastik haznesi çok güzel oluyor. Evdeki serum setinin haznesini kullandığım için bu düzeneğe takamadım. Yenisini almam lazım. Renkli sıvı konusunda arkadaşların vişne meyve suyu önerisi vardı ama evde hazırda yoktu. Şişedeki sıvıyada karışsa zarar vermeyecek herhangi bir renkli içecek olabilir. Eklenti 121250 Bu şişede de geçen günki enzimden artan çileklerden çilek enzimi yapacağım. Artık enzim mi olur, likör mü olur ona kendisi karar verecek. |
Çilek Enzimi
3 Eklenti(ler)
Bir litrelik serum şişesine
750 cc içme suyu 225 gr Çilek 75 gr Kahverengi kesme şeker Eklenti 121265 Eklenti 121268 Fermentasyondaki gaz çıkışını gözlemledikten sonra hortumun ucuna genleşme haznesini koyup koymamaya karar vereceğim. İlk intiba sanki oluşan gaz hortumdaki suyu tamamen iterek boşaltacak gibi ama yinede denemek lazım. Garanti olsun diyorsanız hortumun ucuna mutlaka bir genleşme haznesi takınız. Eklenti 121295 Denemeler hortumdaki suyun basınçla boşalıp şişenin hava alacağını gösteriyor. Bu yüzden hortumun çıkış ucuna tekrar genleşme haznesi bağlamaya karar verdim. Evde bulunan 5 cc lik enjektörün gövdesi bu genleşme kabı için uygun olacak gibi görünüyor. |
Sn Sarıcan
Evde boş şişe kaldı mı? |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Sarıcan,
Her zamanki araştırma ve uğraşılarınız için candan tebrikler, teşekkürler. Allah enerjinizi arttırsın. İki gün önce yeni açılan bir sitede açmış olduğunuz enzim başlıklı konuyu görüp verdiğiniz linki ziyaret ettikten sonra enzimle yatıyorum, enzimle kalkıyorum. agaclar.net'teki yazılarınızı ise bu sabah gördüm. Sabahtan beri de okuduklarımı özümsemeğe çalışıyorum. Burada (Çeşmealtı-Urla) bulamadığım için dün İzmir'e giden eşime kahverengi şeker siparişi vermiştim. Bugün öğleden sonra şeker geldi. İlk fırsatta enzim yapmak üzere benzer bir düzenek kurmaya çalışacağım. İnşallah gerekli olan şeker cinsi budur. Olmaz ise pekmez kullanacağım. Enzimin hazırlanışı konusunda kafama takılan birkaç soru var: Oluşacak gazın dışarı atılması için hazırlamış olduğunuz düzeneğin yapımı çok kolay ve kullanışlı olacak ve bizi hergün kapak açıp kapatmaktan kurtarak. Ancak, enzim yapımı ile ilgili olarak gezmiş olduğum hiçbir sitede böyle bir düzenek görmedim. Neden acaba? Enzim yapımını anlatan bir forumda üyelerden biri "oluşan gazı dışarı çıkarmak için hergün kapağı açtığımızda içeri hava girmeyecek mi? Enzim oluşması için basınca mı itiyaç var ki tekrar kapağı kapatıyoruz?" diye bir soru sormuş ama cevap verilmemiş. Bu konuda sizin görüşünüz nedir? Hemen her sitede enzim oluşması için üç aylık bir süre gerektiği belirtiliyor. Herhalde bu süre, içinde bulunduğumuz kış aylarında daha da uzayabilir. Enzimin tamamen oluştuğunu nasıl anlayabileceğiz? Aşağıda linkini verdiğim sitede ise, altı aylık fermentasyondan sonra daha iyi bir enzim oluşacağından ve oluşan enzimin hiçbir zaman bozulmayacağından bahsediliyor. 8. Garbage enzyme is at its best after 6 months of fermentation. The longer it takes, the better it gets. Garbage enzyme will never expire. http://reviews.ebay.com.my/Garbage-E...00000008404585 Angarya olarak kabul etmezseniz, yapıcı araştırmacılığınız ve tükenmez enejinizle, lütfen bu konuları da araştırıp bizleri bilgilendirir misiniz? Selam ve saygılarımla. |
Alıntı:
Sevgi dolu sözleriniz için çok teşekkürler. Türkiye' de şu an bulabileceğiniz kahverengi şeker bu. Bende aynı şekeri kullandım. Gerçi Sn. denizakvaryumu bu kahverengi şekerlerin doğal olmadığı, normal beyaz şekerin melasla esmerleştirildiğini söylüyor ve kutunun üzerindeki içindekiler kısmını okursanız Şeker/şeker kamışı melası yazısını göreceksiniz. Büyük bir ihtimalle doğruluk payı yüksek. Ama başka çeremiz yok. Bir başka çözümde söylediğiniz gibi aynı işlemi pekmezle yapmak. Enzimin yapımı konusunda bir basınca ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Onun için bu gaz boşaltma sistemini uyguladım. Çünki burada asıl olan fermentasyon işleminin oksijensiz bir ortamda yapılması. Eğer kapağı hergün açıp oluşan karbondioksit gazını dışarı çıkarmazsanız oluşacak basınç eğer kabınız cam gibi kırılgan bir madde ise tamamen dağılabilir veya esnek bir malzeme ise deforme olabilir. Burada yaptığımız düzenek kavanoz veya şişenin içine oksijen girmeden içerdeki karbondioksit gazını dışarı atmak için düşünülmüştür. Fermentasyon süreci ortam ısına bağlı olarak elbette bu mevsimde daha uzun sürecektir. Sıcak havalarda fermentasyonun daha hızlı oluştuğu bilinen bir gerçek. Enzimin tamamen oluştuğunu anlamanın en kesin ve bilinen yolu enzimin pH değerini ölçerek tesbit etmek olacaktır sanırım. Fakat görsel olarakta bu yaptığımız düzenek sayesinde fermentasyon sonucu oluşan gazın kabarcıklar şeklinde suyu fokurdattığını göreceksiniz. Eğer gaz çıkışı durmuş ise fermentasyon sona ermiştir diye düşünebiliriz. Birde arkadaşların resimlerini paylaştığı hava kilidi ve benim ondan esinlenerek yaptığım U şeklindeki hortum düzeneğinde U nun kollarındaki su seviyelerini kontrol ettiğinizde basınç olan taraftaki su seviyesinin daha düşük olduğunu görüyorsunuz ve bu da size içerde hala gaz üretiminin devam ettiğini, dolayısıyla fermentasyonun sürdüğünü gösteriyor. Bu konuda bende sizin kadar acemiyim ve bende iki gün önce meyveleri suya koydum. İlgi ve sabırsızlıkla bekliyorum. Bu aralar arkadaşların dediği gibi elime geçen her kabı bir şekilde değerlendirmeye çalışıyorum. Epeyden beri aklımda idi ama Sn. denizakvaryumu' nun paylaşımından sonra şimdi de evde şarap yapımına kafam takıldı ama ruhsat almak sıkıntısı var. (İçişleri bakanlığından:D) İnternette bulduğunuz link aynı bizim paylaşımlarımız gibi suyunun suyu bir paylaşım. Benim konu başlığında verdiğim linki açan Thailand' lı doktordan bahsediyor ve hep aynı şeylerden bahsediyor. Enzimin ne kadar dayandığı konusunda kesin bir bilgi yok. Onu yaşayıp göreceğiz. Desteğiniz ve iyi dilekleriniz için tekrar teşekkür ediyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılar. |
Dun Mangolari soydum.Kup seklinde dogradim.Bal veya esmer sekerle enzim yapacagimi yazmistim.Fakat evdekiler eksik olmasin mutfaga gire cika mangolar eksilmeye basladi :) Sonra cocuklar, bunu enzim yapma da yiyelim dediler !!! Sonucta mangolar mide enzimine kavustular :) Onlarin olmadigi bir zamanda denemeye karar verdim.Ama kabuklari ve diger meyva kabuklari enzim yapilmaktan kacamadilar..
|
Sevgili Sarıcan, çeviri konusunda teşekkür etmenize hiç gerek yok. Uygun olduğum her an yardıma hazırım.
Ben de yarından itibaren enzim işine girişiyorum ama bir farkla: ben çakma esmer şeker:p:p yerine pekmez deneyeceğim. Eh birinin de pekmezi denemesi gerekiyordu, ben kendimi feda edeceğim:p Şaka bir yana başlıktaki mesajların neredeyse iki tanesinden birinde esmer şeker yerine pekmez kullanılabilir denmesi, birinin de pekmezi denemesi gerektiğini düşündürdü bana. Ancak pekmezin miktarı ne olacak, onu bilemiyorum. Bunu tespit etmenin pratik nasıl bir yolu olabilir, fikri olan arkadaşlar varsa ve paylaşırlarsa çok iyi olur. Önümüzde yeni bir ufuk açılmış olur. Zira pekmez hem çakma esmerden ucuz, hem de ondan çok daha sağlıklı. Benim aklıma bahse konu miktardaki şekeri, doymuş bir eriyik elde etmeye yetecek miktarda suda eritmek ve bunun hacmini ya da ağırlığını ölçerek bu ağırlığa eşdeğer miktarda pekmez kullanmak geldi. Ama içeriği gereği pekmez daha mı yoğun ya da zengin olacaktır, ya da şeker daha mı hızlı reaksiyona giriyor onu ölçme şansım olmayacak tabii. Deneyip göreceğiz. :D |
2 Eklenti(ler)
Geçmiş olsun Sn. Sındırgılı,
Bunlar yol kazaları ama tatlı kazalar. Bende çileği kimse yemeyince çürümesinler diye enzim yaptım. Enzim kaplarını ilk günler çalkalayarak meyvelerin yer değiştirmesini sağlıyormusunuz. Hem fermentasyonda hızlanıyor böylece. Benim ilk yaptığım enzim şişesinin üzeri köpüklenmeye başladı. Gaz çıkışı da hızlandı. Bir başka gözlemim de enzim yapımında su kullandığımız için fermentasyon biraz daha yavaş gelişiyor. Belki bu yüzden üç dört ay gibi uzun sürüyor. Yoğurt kovasında yaptığım çöp kompostta gaz çıkışını daha çabuk ve aktif görmüştüm, halada öyle. Bir taraftan onda da fermentasyon devam ediyor ve zaman zaman altaki musluktan oluşan sıvıyı boşaltıyorum. Aldığım enzim gübreyi sulandırarak evdeki Mayer Limonumu sulamakta kullanıyorum. Sıvı gübrenin etkisimi yoksa Şubat ayına yaklaşıyoruz çiçek mevsimi geldi ondan mıdır bilemiyorum? Bol miktarda tomurcuk oluştu ve bir senedir ilk defa çiçek açacak. Yolunda giden mevsimsel gelişmeyi sıvı gübreye bağlayabilirmiyiz bilemiyorum? Fazla gelen çöp sıvısını aynı zamanda sulandırarak lavabo ve klozete döküyorum. Hanım zaten titiz olduğu için orada koku falan olmuyor ve ben olmayan kokunun değişimini gözlemleyemiyorum, ben sadece kanalizasyondaki örgütlenmeye yardımcı olsun diye döküyorum. |
Sevgili Malbman,
Ödeşmiş olduk. Bu forumda herkes birbirine bir şeyler bulaştırıyor. Salgın hastalık gibi bir şey. Siz bana Red Robin bulaştırmıştınız, bu sene onlar olmasa balkonda perişan durumdaydım. Pembeler öldü, yaşasın Red Robinler. Bence pekmezi aynı oranda kullanın gitsin, ölçülerin o kadar da hassas bir ayırım içerdiğini zannetmiyorum. Fermentasyonu başlatmak için bir miktar glikoz gerekli, bu 50 gr eksik olsa ne olur, 50 gr fazla olursa ne olur. Bu reçeteleri yazanların bunları labaratuarda yazdıklarını zannetmiyorum. Hiç beklemeyin bence. Kolay gelsin. |
27/12/2009 Tarihinde basladigim enzim calismasinda, dun sabah pet siseyi patlamaktan zor kurtardim diyebilirim.Amorf hale gelen sisenin tepesine hemen serum hortumu koyup gaz cikisini sagladim.Bugun hic gaz cikisi olmadi. Acaba Fermantasyon bitmismidir? Sn.Sarican, icimizde en deneyimli olarak sizin bilgilerinize ihtiyac var..
|
Enzim Denemesi
1 Eklenti(ler)
Evimin 50 metre ilerisinde Çarşamba günleri pazar kuruluyor.
Bugün pazar alışverişimi yapmadan önce elime naylon bir poşet alarak, pazarcıların hasar görmüş sebze ve meyvelerini attıkları tezgah arkalarını dolaştım. Neler toplamadım ki... Portakal, Muz, Elma, Çilek, Nar, Domates, Brokoli, Lahana, Marul, Kereviz, Salatalık, Turp, Kabak vb... Eve gelip bahçedeki masa üzerine koyduğum et tahtası üzerinde bunları bir güzel ayıklayarak 3-4 mm'lik parçalar halinde kestim. Yarım kova kadar bir karışım oluştu. Tam bir meyve ve sebze kokteyli. Görünümü güzel mi güzel. 1:3:10 oranlarına tam olarak uyma adına aldım elime kovayı ve iki adet poşeti gittim pazarcının elektronik tartısının başına. İki poşet 1,5 Kg'lık Meyve-Sebze kokteylini ölçmeğe çalışırken sabahtan beri tezgah aralarında atık sebze ve meyve topladığımı gören pazarcılar başıma toplandılar; - Ağabey sen ne yapmağa çalışıyorsun? - Bunlardan Enzim yapacağım. - O ne ki? Ne işe yarar? - (Ben de tam olarak bilmiyorum ya) Kahverengi şeker ve su katarak, işte bu gördüğünüz sebze ve meyve atıklarını çürütmeden, büyükçe bir şişe içerisinde organik gübre elde edeceğim. - Boş ver ağabey yav. Yarın benim ineği getirip senin bahçeye bağlayayım, sen otunu suyunu ver, iki gün s..sın al sana gübrenin alası. (Gülüşmeler) Ahdettim, başarılı bir enzim elde edebilirsem ilk mahsülümü bu yakışıksız espriyi yapan pazarcıya vereceğim. Oluşacak gazın çıkması için henüz herhangi bir düzenek yapamadım. İlk fırsatta Sayın Sarıcan'ın yaptığı düzenekler birini yapmağa çalışacağım. Saygılarımla. |
Ben çöp enzimi için ilk acemi başlangıcı yaptım!
Karışık meyve kabukları içine kabın yarısı kadar su ve bir çay bardağı yoğurt suyu ile üç günsonrada bir çay bardağı pekmez koydum. Fazla bir sapma var mıdır? |
Bu gün bir kaynaktan (Şeker fabrikasından) sıvı melas buldum 30 kg sipariş verdim. işallah gelir.
bu yaz gübre ve z.ilaç parası vermeyeceğiz galiba. |
Alıntı:
Bu teklifi de yabana atmayın bence. Hem inek gelsin, hem de enzim yapın :) |
Alıntı:
Yaptığınız gaz sistemini keşke resimleseydiniz. Şişenin üst kısmında fazla boşluk varsa ilk gün gaz çıkmayabilir. 15 günde fermentasyonun bitmesi mümkün değil. Sisteme ilave ettiğiniz hortumu güvenceye alarak bidonu biraz çalkalarsanız gaz çıkışını görebilirsiniz. Zaten ilk günlerde bidonun çalkalanması öneriliyordu. Yinede gaz çıkışı olmazsa bir miktar şeker ilave etmenizi öneririm. Kolay gelsin. |
Sn. İndomie,
Hayırlı olsun. Siz topraksız tarımdan böyle şakalara alışkın olmanız lazım. Ben artık acıyorum o insanlara. Sattıkları malı tanımıyorlar, "Arılı abi bunlar" diye bağıran pazarcı esnafı bunu bir pahalı satma reklam aracı olarak kullanırken, o domatesin nasıl yetiştirildiğini biliyor mu acaba? "Topraksız domates yetişirmi yav." diyecektir mutlaka. Aynı kafa bataklıkta çiftlik mi kurulur mu, orada ot bile bitmez diye A.O.Ç' nin kuruluşu ilede dalga geçmişler ama Ankara'lı hala oranın sütlerini içiyor. Bu memlekette bizim gibi bir kaç deli olmazsa kimsenin bir şey yapacağı yok. Keşke o arkadaşın bilgisayar bitkisi olsayda ona inek için yem nasıl imal edilir onu gösterseydin. http://www.agaclar.net/forum/showthr...647#post562647 Belki o zaman biraz utanırdı sizden. Ben inek besliyorum ama bunlardan haberim yok diye. Elbetteki geleneksel tarım ve hayvancılıkta yapılsın. Kendi bitki ve hayvan ırkımız en saf haliylede sürsün gitsin. Ama ülkem insanının kafasını kumdan çıkarmasının zamanı geldi de geçiyor bile. Gaz tertibatını mutlaka yapın. Rahat edersiniz. Saygılar. |
Sn. Nariçi,
Pekmez ilave ettiğiniz üçüncü gün bidonın içinde çöpte fiziksel bir değişim veya kendiliğinden bir fermentasyon başlangıcı veya gaz çıkışı tesbit ettiniz mi? Keşke suyu koymadan bekleseydi üç gün. Ama bu bir deneme, başarısız olsanız ne yazar, kabukları o haliyle toprağa gömseniz organik olarak katkısı olacaktır. Gelişmeler göre yeniden değerlendiririz, hemde bizim için deneyim olur. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sizin bahçede hayvancılık yapılacak kadar büyük herhalde. Yerinizde olsam sütünden de faydalanmak için bir inek beslerdim. Polikarbon levha işinizi halledebildiniz mi? |
Teşekkürler, inek olmazsa da keçi beslemeyi düşünüyorum ileride. O firma kamyon bazında polikarbon satarmış. Şimdilik 6 mm için metrekaresi 6 euro'nun altında bulamadım. Aramaya devam ediyorum.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025