agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

denizakvaryumu 07-01-2010 07:31

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 559450)
Sn Sarican'in nargile sisteminin bilimsel adi "hava kilididir" Ingilizcesi "Air Lock" Aslinda bu cihazlari burada evde bira ve sarap yapanlara malzeme satan yerlerde kesin hatirlamiyorum ama tanesi yaklasik 2 TL'ye satiyorlar. Yarin resmini ceker buradan yollarim.

Hava kilidi

Eklenti 121023

Eklenti 121024
http://homesteadpretty.com/?p=86

linkteki bu karışıma bal şarabı mı bal enzimi mi demeliyiz :)

Dogasever 07-01-2010 10:18

Hava kilidi (namı diğer Minyatür Nargile)

1 Eklenti(ler)
Bu hava kilitlerinden veya yukardaki mesajlarda Denizakvaryumu'nun gönderdiği resimlerdeki türlerden veya herhangi bir tür hava kilidi Türkiye'de var mı? Bilen varsa ben satın almak istiyorum. Lütfen bildirsin.

denizakvaryumu 07-01-2010 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 559529)
Bu hava kilitlerinden veya yukardaki mesajlarda Denizakvaryumu'nun gönderdiği resimlerdeki türlerden veya herhangi bir tür hava kilidi Türkiye'de var mı? Bilen varsa ben satın almak istiyorum. Lütfen bildirsin.

Beyaz yakalıların yeni hobisi 'kendi şarabını kendin yap'. Yaklaşık 600 amatör şarapçı, iki ayrı mail grubu kurdu ve deneyimlerini paylaşıyor.

Gusto Dergisi, ev şaraplarının kalitesiyle ilgili bir dizi yayımlıyor. Amatör şarapçılar bağlara gidip şaraplık üzüm seçiyor. Bu sayede dost olanlar her hafta bir araya gelip şaraplarını birbirlerine tanıtıyor. İki amatör şarapçı önceki gün ‘‘Kendi Şarabını Kendin Yap’’ adlı bir de kitap çıkarttı.

Kendi şaraplarını yapanlar üst-orta gelir düzeyinden, şarap kültürüne meraklı insanlar. Aralarında mühendis, eczacı, yönetici, işadamı var. Şaraplar için hazırladıkları etiketlerin üzerine eşlerinin, çocuklarının ya da ev hayvanlarının isimlerini basıyorlar. En büyük keyifleri 'Bunu sen mi yaptın?' sorusunu duymak. Güzelce şişelenmiş bir ev şarabı eşe-dosta verilen hediyelerin başında geliyor.

Bu hobiyle genelde erkekler meşgul oluyor. Ama eşler de hallerinden memnun. Çünkü ilk birkaç gün mutfağın biraz kirlenmesi dışında pek bir zorluğu yok. Beyaz şarap yapmak daha kolay olduğu halde amatörler genellikle kırmızıyı tercih ediyor.

Çok lüks bir merak değil bu. Bursalı bir girişimci internet sitesine sipariş alarak bütün ekipmanı ve hatta seçtiği tür üzümü eve teslim satıyor. 300 milyon lirayı bir kez gözden çıkaran 40 şişe şarap yapabiliyor, sonra masraf sadece üzüm ve tükenen kimyasallarla sınırlı.

Şarap çilek, şeftali, nar ya da kividen de yapılabiliyor. Ama üzüm şarabı yapmaya merakınız varsa şimdi tam sırası çünkü bağbozumu zamanı.

KİTABINI DA YAZDILAR

Kitabın yazarları Burak Elmas (31) endüstri ürünleri tasarımcısı, Ankara'da yaşıyor. Dr. Ejder Varol ise İstanbullu bir mühendis. Arkadaşlarından da destek alarak ‘‘Kendi Şarabını Kendin Yap’’ isimli kitabı yazdılar. Kitapta temel bilgiler şekil ve tablolarla anlatıyor. Bu işe gönül verenler için çok faydalı. Mesela Cabernet Sauvignon yerine Öküzgözü, Chardonay yerine çekirdeksiz İzmir üzümü, pres yerine leğen ve çöp torbası, jelatin yerine yumurta akı kullanılabileceği gibi bilgiler içeriyor.

KİTABA GÖRE KIRMIZI ŞARAP YAPIMI

Üzümler seçilir, sapları, çürükleri ayıklanır.

Üzümler preste veya elde ezilir. Kabuklar ve şıra fermantasyona uygun bir kaba alınır.

Kükürtlenerek mikroorganizmalardan arındırılır. Bir süre serin yerde bekletilir. Mayalanma yapılır. Fermantasyona ve meserasyona (renk ve tat maddelerinin sökülebilmesi için şıra ve kabukların bir arada bulunması) başlanır.

5-30 gün arası: Cibre adı verilen ezilmiş üzüm kabuklarının etlerinin çekirdeklerinin ve şıranın bir arada bulunduğu bulamaç alınarak maserasyon sona erdirilir. Şarap ikinci fermantasyon için cam damacanaya aktarılır.

İlk aktarmayla tortu alınır. Havayla teması sınırlandırılır. Serin bir yerde bekletilir.

Fıçıda 1-12 ay: İlk aktarma sonrasında isteğe göre şarap meşe fıçıda bir süre yıllandırılabilir.

3-18 ay arası: İkinci ve üçüncü aktarmalar yapılır ve tortu alınır. Yıllandırma cam damacanada sürdürülür.

Yıllandırma bittiğinde: Şişeleme öncesinde gerekiyorsa durultma, temizleme ve filtrasyon yapılır. Şarap şişeye alınır ve mantar takılır.

YENİ BAŞLAYANLARA BEYAZ ŞARAP

Beyaz şarap yapmak kırmızıya göre daha kolay. Çünkü üzüm kırmızıda olduğu kadar kaliteyi belirleyici değil. Beyaz şarapta kırmızıda olduğu gibi uğraş gerektiren meserasyon yapılmaz. Fermantasyon daha düşük ısıda gerçekleştiğinden, şıranın yüksek ısılara çıkması ve mayayı durdurması neredeyse hiç olmaz. Fermantasyon sonrasında şarapta kalabilecek küçük miktarda şeker, saklama aşamasında sorun yaratmaz.

Piyasadakilerden daha kalitelisini yapıyorum

İşsizlikten mi yoksa çok işten mi bilmiyorum ama iki yıl önce bu meşgaleye başladım. İlk denememde sonuç pek parlak olmadı. Ama bir yöntem buldum. Şişeleri tek tek numaralandırıyorum. Bilgisayarda kayıt tutuyorum. Böylece sonradan hangi şarabı nasıl yaptığımı bilebiliyorum. Böylece geçen yıl, ikinci denememde başarılı oldum. Piyasada satılan birçok şaraba göre daha kaliteli şaraplar yapabiliyoruz.

Apartmanın şarabı oldu: Chateau Evranos

Okan Ergüven (35) bir bilgisayar yazılım şirketinin sahibi. Eşi Kuğu (34) ise işletme mezunu. Şarap üretimiyle ilgilenmeye başlayınca Okan Bey ABD California Üniversitesi'nin sitesine girmiş: ‘‘300 dolar ödeyerek, uzaktan eğitimle 2 ay internet üzerinden şarap derslerini izledim. Sertifika aldım. Bir Londra seyahatinde gerekli malzemeleri de alınca kolları sıvadık. Marketten 22 kilo üzüm aldık. Elle sıktığımız üzümlerden ilk amatör şarabımızı 2000'de içtik.’’ Şarap yapma fikri ile alay eden arkadaşlarına parti düzenlediler. Bu partiden yeni amatör şarapçılar doğdu. Şaraplarının adı Chateau Evranos. Çünkü Evranos Apartmanı'nda oturuyorlar.

Kızı üzümleri ezmeyi reddetti

Hakan Doğu (37) homewinemakers-turkey adlı internet sitesinin kurucusu. Bu gruptan başka yahoo'da winelover adlı başka bir grup daha var. Toplam üye sayısı 600 civarında. Ev şaraplarının yayılmasında katkısı büyük. İlk denemesini 4.5 kilo üzümle yaptı. Sonuç: ‘‘Çok güzel sirkemiz olmuştu...’’ İkinci denemesini 100 kilo üzümle yaptı. Küçük kızından üzümleri ayağıyla ezmesini istedi. ‘‘Reddetti, ben de üzümleri şişeyle ezdim. Sonuç mükemmeldi. Artık her bağbozumunda şarap yapıyorum. Şarabın içine parke fabrikalarından aldığım meşe talaşlarından atıyorum. Enfes bir koku yaratıyor.’’

REFİK MELİKOĞLU (40) Makine mühendisi

Bunu nasıl yaptın sorusu gurur veriyor

İlk şarabımı bu yaz yaptım. Bağbozumundan önce tecrübe olsun diye çilek ve şeftali şarabı denedim. Dağ çilekleri kullandığım için çok güzel esanslı bir şarap ürettim. Mutfakta çalışıyorum, ortalık biraz dağılıyor ama eşim de destekliyor. Şarabın gazının çıkışını bir akvaryum izler gibi keyifle izliyorum. Evinize gelen bir dostunuza kendi yaptığınız şarabı ikram etmek, pahalı bir Fransız şarabı açmaktan daha değerli. ‘Bunu nasıl yaptın?’ sorusu insana gurur veriyor. Bu kış için Cabernet Sauvignon ve Merlot'dan 60 şişe kırmızı şarap yapacağım.

AHMET DİKENCİK (37) Tekstilci

Bu hobi sayesinde dostluklar kurduk

Evde şarap yapma fikri mail grubuyla tanışmamla başladı. Şarap kültürüne öteden beri merakım vardı. Teknik detaylarda birbirimize yardımcı olurken dostluklar da kurduk. Ailece görüşüp birbirimize yaptığımız şarapları tattırıyoruz. Yaptığım şarap sirke bile olsa aldığım zevk bana yeter. Bu sefer Merlot'dan üç ayrı parti kırmızı yapacağım. Belki biraz da Narince beyazı yaparım. Bazıları şaraba çocuklarının ismini veriyor. Ama tesadüf bu ya, kızımın adı Lal, oğlumunki Emir. Biri şarap adı, diğeri üzüm cinsi!

EVE TESLİM ÜZÜM VE ŞARAP YAPIM SETİ

Şarap yapmak için gereken ekipmanı bulmakta eczacı olarak bile zorlandığını söyleyen Tunca Toker, kurduğu keyifdunyasi.com.tr adlı siteden bu işe yeni başlayanların ihtiyaç duyabileceği malzemeleri içeren bir setin satışını yapıyor. 100.33 sterlinlik (yaklaşık 230 milyon lira) set bir kez alınıyor. Kullanıldıkça biten kimyasallar yeniden sipariş edilebiliyor.

Bu yıl İstanbul ve yakın çevresinden şaraplık üzüm siparişi de verilebiliyor. En az 25 kiloluk paketlerde satılan üzümler önümüzdeki yıldan itibaren tüm Türkiye'den sipariş edilebilecek. Narince'nin kilosu 2.5, Cabernet Sauvignon ve Merlot'nun kilosu 3 milyon lira. 50 kilo üzümden 35-40 şişe şarap çıkıyor. Üzümleri ayıklayıp sıkmak zor geliyorsa, biraz daha sabretmeniz gerek, çünkü yakında şarap yapmaya uygun konsantre üzüm suyu da satışa sunulacak. www.keyifdunyasi.com.tr ya da 0224-211 50 92.

ŞARAP SETİNDE NELER VAR?

Champagne maya (2 adet)

Tartarik asit (50 gr)

Tanen (50 gr)

Jelatin (100 gr)

Sodyum metabisülfat (200 gr)

Vinometre

Hidrometre

Termometre

Asit test kiti

Hava kilidi (2 adet)

Hava kilidi mantarı (3 adet)

Oto-sifon (4,5 litre)

Mantar (50 adet)

Alüminyum şişe kapüşonu (50 adet)

Şişe (12 adet)

Şişe temizleme fırçası

Mantarlama aparatı

Filtre kiti

Plastik kova (18 litre 2 adet)

http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2003/10/04/352746.asp

Dogasever 07-01-2010 11:44

Tesekkurler Denizakvaryumu!

berduray 07-01-2010 12:15

Hava kilidi bulamayanlar serum aparatlarıyla bu problemi halledebilirler...bir fikir...

Sarıcan 07-01-2010 12:56

Pratik hava kilidi

Belki yaptığımı görünce güleceksiniz ama sizin için pratik bir hava kilidi yaptım. Resimde görülen elbette daha estetik ve güzel bir şey ama bulamayanlar için fonksiyonel bir önerim olacak. İkinci bir pet şişe belki yer ve taşıma açısından zor gelebilir, görüntü. Bu yaptığım daha pratik bir şey ama ne yazık ki fotoğraf makinamın şarjı bitti. Çektiğim resimleri yükleyemiyorum.

Bu arada içilebilir enzimden kalan meyve kabuklarını çöp enzim yaptım ve hava kilidini de onun üzerine monte ettim, bakalım iş göerecek mi? Hem de fonksiyonel olarak deneme şansımız olacak. Hoşunuza giderse herkes kendi hava kilidini kendisi yapar. Resimleri akşama ilave ederim.

Sarıcan 07-01-2010 12:58

Sn. Berduray,

Benden çok yaşayın. Biraz önce yazdığım hava kilidin de serum aparatının haznesini de kullandım ama belki o hazne olmadan da çalışabilir deneyip göreceğim. Resimleri akşama göndereceğim.

MeyveliTepe 07-01-2010 13:09

Siboplu tenekeler var. Öyle bir şey uydurulamaz mı?

denizakvaryumu 07-01-2010 13:14

Teneke tepkimeye girebilir, bir de içinde ne olup ne bitiyor görmemiz lazım :)

MeyveliTepe 07-01-2010 13:16

Teneke değil de siboplu şişe kapağı söz gelimi. Belki de yapmışlardır öyle bir şey.

malina 07-01-2010 13:16

Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)

Konu çöple başlamış ama siz burada içeceğiniz şeyler yazışıyorsunuz :)
Bu kadar eski üye, bu forumun en temel kuralını es geçiyorsunuz, pes yani :)

Ayıklama işini ben yapmayayım, rica etsem biriniz mutfak bölümüne taşınacak mesajların numaralarını sırayla yazabilir mi?

denizakvaryumu 07-01-2010 13:21

Çöp/gübre enzim ile içilebilir enzim farklı gibi görünse de yapılış teknikleri birebir aynı olduğundan ortak gidiyor :)

denizakvaryumu 07-01-2010 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 559629)
Teneke değil de siboplu şişe kapağı söz gelimi. Belki de yapmışlardır öyle bir şey.

Tenekeleri biliyorum da sadece kapak olarak hiç görmedim.

Bu serum olayı mantıklı, akşama bir resimleri görelim derim :) Sanırım bu hava aldırmama olayını en basit bu serum düzeneği ile çözeceğiz.

Dogasever 07-01-2010 13:35

Mutfak atığı ile içmek amacıyla meyveden yapılan enzim arasında bence de fark yok! Zaten bu yöntemle; beklemiş çöp, et, süt, peynir, yumurta atıklarını işlemeye kalkarsanız, sonuçta son derece kötü kokabilen bir ürün elde edersiniz ki, bunun ne insanlara ne de bitkilere faydası vardır. Ama sadece meyve ve meyve kabuklarıyla yaparsanız, hem bitkiler hem de insanlar için yararlı olabilir. İçine biraz akvaryum balıkçılarında satılan mercan kalsiyumu da koyabilirsiniz. Bu kapsamda bakıldığında, bence mesaj ayıklamaya gerek yok.

malina 07-01-2010 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 559637)
Çöp/gübre enzim ile içilebilir enzim farklı gibi görünse de yapılış teknikleri birebir aynı olduğundan ortak gidiyor :)

Bu doğru ama ben içecek yeni birşeyler yapmak isteyen bir üye olsam forumun mutfak bölümünü kontrol ederim, gübre bölümünü değil.

malina 07-01-2010 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 559647)
Mutfak atığı ile içmek amacıyla meyveden yapılan enzim arasında bence de fark yok! Zaten bu yöntemle; beklemiş çöp, et, süt, peynir, yumurta atıklarını işlemeye kalkarsanız, sonuçta son derece kötü kokabilen bir ürün elde edersiniz ki, bunun ne insanlara ne de bitkilere faydası vardır. Ama sadece meyve ve meyve kabuklarıyla yaparsanız, hem bitkiler hem de insanlar için yararlı olabilir. İçine biraz akvaryum balıkçılarında satılan mercan kalsiyumu da koyabilirsiniz. Bu kapsamda bakıldığında, bence mesaj ayıklamaya gerek yok.

Enzim lafını ilk kez duyacaklar ve ancak içecek olarak kullanmayı düşünebilecekler için mesajların ayrılması gerektiğini düşünüyorum.

Konuyu bilenler olarak kendi aramızda yazışıyoruz, bilmeyenler bizi bulmasın demiyorsunuz herhalde...

Dogasever 07-01-2010 13:55

Bitkiler ve İnsanlar!

Burada hem insan hem de bitki içeceğini tartışmamızın bir diğer nedeni de, ki bence bu neden herşeyden çok daha önmelidir, kendi içeceğimizi bitkilerle paylaşıyor ya da bitki içeceğini (buna sıvı gübre de deniyor!) insanların da içiyor olmasıdır. Bir düşünün bakalım, bu zamana kadar kaç kişi zirai bir gübrenin insan sofrasına da içki olarak gelebileceğini düşündü! Sanırım çok az kişidir. Bunlardan biri benim ve ürettiğim EM sıvı gübresini aynı zamanda içiyorum. Avrupa ve Amerikada benim gibi, yüzbinlerce insan var. Web sitelerinde EM probiyotik olarak satılan ürünler, işte buradaki gibi, EM ile çeşitli bitkisel ürünlerin fermantasyonu sonucu üretiliyor. Bence insan içeceği, bitki içeceği diye ayırım yapmayalım ki, insanlar ne kadar faydalı ve çevre açısından zararsız (hatta faydalı) birşey yaptığımızı tam olarak anlasınlar!. Çünkü ozon olayını saymazsak, en azından dağ gibi hastalık saçan vahşi çöplükleri azaltacağız. Kirlenmiş göller ve akarsularda da, yararı olacaktır. SAdece enzimin yararının çok fazla olacağını zannetmiyorum. Bunu bizzat yaşamış bir kişi olarak söylüyorum: Enzim ve EM mikroorganizmalarının birlikte yararı, sadece enzimden daha fazladır. Şimdi piyasada satılan diğer tüm mikrobiyal gübre üreticilerine sormak istiyorum: Hanginiz tarımsal amaçlı ürettiğiniz ürününüzü içebilirsiniz?

denizakvaryumu 07-01-2010 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 559647)
İçine biraz akvaryum balıkçılarında satılan mercan kalsiyumu da koyabilirsiniz.

Neden ?

Dogasever 07-01-2010 14:07

1 Eklenti(ler)
ProEM-1 Probiotic Supplement
$22.95
The first probiotic health supplement on the market to contain phototropic bacteria, a group of beneficial bacteria known to break down toxic substances and promote the healthy restoration of intestinal microflora. Probiotics (meaning "for life") are the reverse of antibiotics. Instead of indiscriminately destroying all bacteria, probiotics act to restore the body’s healthy microbial balance. This product also acts to detoxify.
One 9 oz Bottle.

Çeviri
Fototropik bakteri de içeren piyasadaki ilk sağlık içeceği. Bu bakteriler, bağırsak mikroflorasında toksik maddeleri parçalar ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Probiyotikler ("yaşam için" anlamına gelir) antibiyotiklerin zıttıdır. Probiyotikler, hiç ayrım yapmadan bakterileri yok etme yerine, vüvutta sağlıklı mikrobiyal dengeyi kurmaya yardımcı olurlar. Bu ürün ayrıca detoksifikasyon da yapmaktadır.

Kaynak: http://www.emearth.com/emshop/index....roducts_id=193

Dogasever 07-01-2010 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 559664)
Neden ?

Mineral sağlamak için!

berduray 07-01-2010 14:13

Ph'ı da düşürüyormuş...

MeyveliTepe 07-01-2010 14:41

Konunun yeri bence doğrudur. Esas amaç bitki besini olarak enzim yapmaktır. Bunu içmek ya da içmemek yapan kişilere kalmış bir şey. Kaldı ki, kimin ne içip ne içmeyeceğini de kestirmek zor :)

Sarıcan 07-01-2010 14:41

Çöp Enzim ve Pratik hava kilidi

5 Eklenti(ler)
Haklısınız Sn. Malina;

Ben önce çöp enzim olarak açtım konu başlığını fakat iki enzim çeşidi birbirine karıştı. İsterseniz bir başlıkta mutfak bölümüne sadece içilebilir enzim olarak açalım ama ortak paydaları çok fazla. Mutfak bölümüne bir başlık açıp bu bölüme link bağlasak olur mu?

Çöp Enzim:

Yaklaşık 900 gr Meyve Kabuğu (Elma, Portakal, Kivi,Mandalina)
300 gr Kahverengi şeker
3 lt Su

Yapılışı:

İçilecek enzim imalinden artan meyve kabukları ve mutfaktan çıkan diğer meyve kabukları toplanarak pet kavanoza aralarına kahverengi küp şeker karıştırarark dolduruldu. Artan küp şekerler en üst kata konuldu. Sonra 3 lt içme suyu ile sistem tamamlandı ve kapağı sıkıca kapatıldı.

Hava kilidi:

İçilebilir enzim şişesindeki nargile düzeneğinden farklı olarak Sn. denizakvaryumu ve doğasever' in verdiği resimlerden esinlenerek yine akvaryum hortumundan basit bir hava kilidi uygulaması yaptım. Bu sefer kavanoz kapağına bu hava kilidini uyguladım. Sonuçlarını deneyerek sizlerle paylaşacağım. Bakalım beğenecekmisiniz. Hortum içindeki su hareketini görmek için sıvıyı renklendireyim diye düşündüm ama ne katacağım aklıma gelmedi.

Malzemeler:

50 cm akvaryum hortumu
1 Adet çoçukların balonuna takılan plastik boru çubuk ( İkiye böldüm)
1 Adet serum hortumu haznesi
5 Adet Paket Lastiği

Yaplılış;

Kavanoz kapağına 4.5 mm delik delindi. Akvaryum hortumu bu deliğe sıkı ve sızdırmaz şekilde takıldı. 25-30 cm sonra kesilerek ucuna plastik boru takıldı. Akvaryum hortumundan kalan 20 cm parça plastik borunun ucuna takılıp U yapılarak diğer ucuna tekrar plastik boru takıldı. Paket lastiklerinin yardımıyla opastik borulardan oluşan U kavanoza tesbit edildi ve içine su dolduruldu. Açıkta kalan uca ise küçük bir akvaryum hortumu yardımıyla serum hortumunun plastik haznesi takıldı. Plastik hazne olmadan da belki sistem çalışabilir ama riske girmek istemedim. Gaz çıkışını gözlemledikten sonra karar vereceğim.

Dogasever 07-01-2010 14:50

Sn Sarıcan
Siz düzenek konusunda bir dahisiniz! Makina Mühendisliğinizi emekliliğinizde bu kadar sık kullanacağınız hiç aklınıza gelmiş miydi? Şaka bir yana, nargileden terfi ettiniz. Bu sistem çok daha pratik. Bu arada, şarapçıların hava kilidini 20 TL civarında sattıklarını öğrendim. Acaba diyorum, seri üretime başlasanız nasıl olur? Bu arada, konuları insanlar ve bitkiler için diye ayırmaya hiç gerek olduğunu zannetmiyorum. Birbirinin içine geçmiş durumda zaten!

Sarıcan 07-01-2010 15:25

Sn. Doğasever,

Bu iltifatları sizden duymak ayrıca güzel, çok teşekkür ederim. Mühendislik bir yaşam biçimi, ondan emekli olamıyorsunuz. Emekli olmama rağmen geçen seneye kadar çalışıyordum. Emekli olduğum firmada da, son çalıştığım firmada da patent alınmış (Faydalı model) değişik konularda tasarımlarım vardır. Ben işin ticari yönünü hiç beceremedim, işin mutfağını daha çok seviyorum.

Dogasever 07-01-2010 15:49

İşin ticari yönünü benim de pek becerdiğim söylenemez. Becermiş olsaydım bu sitede yazı yazmazdım.
Bu arada, kullandığınız esmer şeker yine de rafine edilmiş şeker. Şeker Fabrikalarında büyüdüğüm için şekeri resminden tanırım. Paketini inceleyin üzerinde büyük ihtimalle rafine edilmiştir yazıyordur! Aslında rafine edilmemiş şeker kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız.

denizakvaryumu 07-01-2010 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 559701)
Hortum içindeki su hareketini görmek için sıvıyı renklendireyim diye düşündüm ama ne katacağım aklıma gelmedi.

İyi fikir, küçük paketlerde satılan vişne suyu olabilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 559701)
Malzemeler:

50 cm akvaryum hortumu
1 Adet çoçukların balonuna takılan plastik boru çubuk ( İkiye böldüm)
1 Adet serum hortumu haznesi
5 Adet Paket Lastiği

Balona takılan plastik boruları kullanmadan, akvaryum hortumunu U şeklinde yapamaz mıyız?

denizakvaryumu 07-01-2010 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 559732)
Bu arada, kullandığınız esmer şeker yine de rafine edilmiş şeker. Şeker Fabrikalarında büyüdüğüm için şekeri resminden tanırım. Paketini inceleyin üzerinde büyük ihtimalle rafine edilmiştir yazıyordur! Aslında rafine edilmemiş şeker kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız.

Türkiye'de rafine edilmemiş şeker bulmak imkansız.

Esmer şeker bile beyaz şekerin melasla boyanmış hali.

Rafine edilmemiş pancar-şeker kamışı şekerini Türkiye'de satan-pazarlayan kişinin tez zamanda zengin olacağına eminim.

(Himalaya kristal tuzu gibi)

Sarıcan 07-01-2010 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 559735)
İyi fikir, küçük paketlerde satılan vişne suyu olabilir.

Balona takılan plastik boruları kullanmadan, akvaryum hortumunu U şeklinde yapamaz mıyız?

Vişne suyu öneriniz çok güzel ama şekerli su zamanla hortum içinde çökelti yapar mı bilemiyorum.

Akvaryum hortumunu U şeklinde kullanabilirsiniz, ben kavanoza tuttururken stabil tutturabileyim diye ilave yaptım. Hiç bir sakıncası yok.

Sarıcan 07-01-2010 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 559732)
İşin ticari yönünü benim de pek becerdiğim söylenemez. Becermiş olsaydım bu sitede yazı yazmazdım.

Sn. Doğasever,

Ambalaj üzerinde rafine edilmiş ibaresi yoktur.

İçindekiler kısmında Şeker/Şeker Kamışı Melası yazıyor. tahmin ederim Sn. Denizakvaryumun dediği gibi şekeri şeker kamışı melası ile kahverengi yapmışlar.

Aslında şeker fabrikalarına yakın olan arkadaşlar büyük kütleler şeklinde işlenmemiş ham şekere ulaşabilirler. Eskiden alınıp evde kırılarak kullanılan şekerlerden.

Birde aklıma baklava imalatçılarının kullandığı şekerler geliyor ama henüz soramadım. En kısa zamanda öğrenmeye çalışırım.

MeyveliTepe 07-01-2010 17:42

Onlar genelde fruktoz, glukoz vb. kullanıyorlar. Türkiyede gerçek kahverengi şeker hiç olmayabilir.

Kiraz 07-01-2010 17:49

Şarap ekipmanları satan bir adreste, depolama kabı hakkında aşağıdaki bilgiyi buldum. Bu adreste hava kilidi de satılıyormuş.

"Damacana
19lt lik mavi polikarbonat su damacanaları ülkemizdeki en ideal damacanalardır. Bunun yanı sıra 3 lt lik cam su damacanaları veya hiç bulunamazsa 5 lt lik su pet damacanaları, fermentasyon ve stabilizasyon aşamalarında kullanılabilir."
www.keyifdunyasi.com.tr

Sarıcan 07-01-2010 17:53

Sn. meyvelitepe,

Biz zaten glikozun fermentasyonu ile uğraşmıyor muyuz? Endüstride bulunuş şekillerini pek bilmiyorum ama kimyasal terkip olarak bir farklılıkları var mıdır? Kahverengi şeker' inde aslı glikoz değil midir?

Kiraz 07-01-2010 18:02

Enzimi içecek olarak ya da bitkiler için kullanacağımıza göre GDO'dan uzak kalmak (ne kadar kalabiliyoruz orası meçhul) gerekir diye düşünüyorum. Hazır gıdalarda kullanılan tatlandırıcıların çoğunda mısırdan yararlanılıyor, GDO'suz mısır da kalmadı.

denizakvaryumu 07-01-2010 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 559784)
Birde aklıma baklava imalatçılarının kullandığı şekerler geliyor ama henüz soramadım. En kısa zamanda öğrenmeye çalışırım.

http://www.lafmacun.org/bak/misir+sekeri

http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=119

http://www.beslenmebulteni.com/bes/i...187&Itemid=295

acemi_caylak 07-01-2010 19:37

Melas satışı daha çok hayvan yemi ticareti yapanlarda bulunuyor galiba. Aşağıda 2 adet güncel satış ilanı buldum. Belki bizde birleşerek sipariş verirsek alabiliriz.

http://http://www.e-sirket.com/firmaara/Melas/
http://www.yempazari.com/yemcinsi.aspx?ID=1

Satıcı: Erol Sevim
Hayvan besicilerine pancar melası
Tel: +905324260071

Satıcı: Öysu Melas Şilempe Tic. Ltd. Şti
Yurdun her yerine özel araçlarimizla melas şilempe yerinize teslim
Telefon : +90 2246143565

nariçi 07-01-2010 20:30

Bu satışların küçük ambalajlarla az miktarlarda olacağını sanmam.

Sarıcan 08-01-2010 08:36

İçilebilir enzim karışımını yaparken sıralamayı pekte yanlış yapmamışım. http://www.youtube.com/watch?v=8oq1gdWMV14 videoda suyun içine kahverengi şekeri boşaltıp çalkalayarak eritiyorlar. Meyva dilimlerini daha sonra ilave ediyorlar. Tam benim uyguladığım gibi. Sonuçları göreceğiz, bakalım nasıl olacak.

Yalnız bu videoda da başka bir çelişki yakaladım. Bunlarda bir ay sonunda sistemde metan gazı oluştuğunu söylüyor. Şu gaz olayını bir açıklığa kavuştursak diyorum.

Bu http://www.youtube.com/watch?v=MVD14...eature=related videoda yine ozon gazına vurgu yapmış ama kimyasal reaksiyon sonucu nasıl oluştuğunu yine tam anlatmıyor veya ben anlayamadım.

acemi_caylak 08-01-2010 09:34

Benim bildiğim havasız (anaerobik) fermentasyonda metan gazı oluşumu vardır. Hatta biyogazlar bu yöntemle üretiliyor. Acak bizim uyguladığımız yöntemde hangi aşamada oluşuyor tam olarak bilmiyorum. Biraz daha araştırmakta fayda var.

Sarıcan 08-01-2010 09:57

Sn. acemi_caylak,

Araştırdıkça metan gazı ile ilgili şu kanıya vardım, belkide ozon ile de aynı mantığı yürütmek lazım. Başka türlüsünü bir türlü çözemiyorum.

Eğer mutfaktaki bu organik atıkları enzim yapmayıpta çöpe atsak, deneysel olarak biliyoruz ki çöplüklerde organik atıkların çürümesinden yoğun miktarda metan gazı oluşuyor ve zaman zaman patlamalara bile sebep oluyor. Çöplerden çıkan bu metan gazıda atmosfere karışarak küresel ısınmaya sebep oluyor.

Videoda da buna vurgu yaparak metan gazı küresel ısınmada karbondioksit gazına nazaran 21 defa daha fazla etkendir diyor. Bu açıdan bakarsak evlerden çıkan organik atıkları enzime çevirip geridönüşüm projelerini hızlandırırsak küresel ısınmayı 21 kat yavaşlatmış oluruz. Ben bu sonucu çıkardım.

Küresel ısınmanın bir sebebide atmosferdeki ozon tabakasının çeşitli nedenlerden dolayı incelmesine bağlanmıyor mu? Bu mantıkla bakarsak yeni ozon üretmesek bile atmaosfer tabakada ki mevcut ozon tabakasını 21 defa daha koruyarak küresel ısınmayı yavaşlatmamız mümkün olabilir.

Kimyasal reaksiyon sonucu ne metangazı ne de ozon gazı üretildiğini zannetmiyorum. Enzim' in kataliz etkisinden bahsediliyor. Kataliz etki bu olsa gerek. Yani sebep olduğu yan etkileşimlerle atmosferi kirletecek ürünlerin azalmasına yardımcı oluyor. Yorumlarınızı bekliyorum.

"REDUCE ENVIROMENTAL POLLUTION THROUGH RECYCLING

Methane Gas are not only produced by animal's waste gas and burning fossil fuels. It is also produced from rotting plants and rubbish.

Methane Gas trap about 21 times more heat than CO2"

Tercümesi:

Metan gazı sadece havansal atıklardan ve fosil atıkların yanmasından üreyen bir gaz değildir. Aynı zamanda çürüyen bitki ve çöplerden de ürer.

Metan gazı karbondioksitten yaklaşık 21 defa daha ısınmaya tuzak hazırlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025