agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Sarıcan 14-01-2011 23:03

Enzim üretimi ile biyogaz üretimi birbirine çok yakın. İstersen küçük bir biyogaz tesisi yap. Bir damacana bir balon veya otomobil iç lastiği, birde vana ve bünsen beki. İki metrede hortum harcarsın. Kendi kahveni yapacak kadar gaz üretebilirsin.

Zeytinlibahçe 14-01-2011 23:44

Sn Sındırgılı selamlar

Elinizdeki enginar yapraklarını mümkün olduğu kadar ufaltınız, diğer taze yapraklar ve yeşilliklerle daha zengin karışımda elde edebilirsiniz.

Em1 + melas(pekmez) + klorsuz su 1:1:100

Örn: 4.5 lt su + 2.5 çorba kaşığı em1 + 2.5 çorba kaşığı melas (pekmez ) karışımı yeşilliklerle beraber hava geçirmez bir kap içine konulup, yaklaşık iki hafta karanlık bir ortamda bekletebilirsiniz.

Sürenin sonunda ph 3.2 / 3.7 arasında ise bu karışımı süzüp sıvıyı 1:500 oranında (4.5 lt suya 1.5 tatlı kaşığı ) yaprak gübresi olarak kullanabilirsiniz.

Tortusu ise mükemmel bir gübre olarak değerlendirilebilir.

Hamdi Eyigör 19-01-2011 11:45

Em1 yerine Ema

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 742174)
Sn Sındırgılı selamlar

Elinizdeki enginar yapraklarını mümkün olduğu kadar ufaltınız, diğer taze yapraklar ve yeşilliklerle daha zengin karışımda elde edebilirsiniz.

Em1 + melas(pekmez) + klorsuz su 1:1:100

Örn: 4.5 lt su + 2.5 çorba kaşığı em1 + 2.5 çorba kaşığı melas (pekmez ) karışımı yeşilliklerle beraber hava geçirmez bir kap içine konulup, yaklaşık iki hafta karanlık bir ortamda bekletebilirsiniz.

Sürenin sonunda ph 3.2 / 3.7 arasında ise bu karışımı süzüp sıvıyı 1:500 oranında (4.5 lt suya 1.5 tatlı kaşığı ) yaprak gübresi olarak kullanabilirsiniz.

Tortusu ise mükemmel bir gübre olarak değerlendirilebilir.

Sn.Zeytinlibahçe. Acaba Em1 yerine Ema veya temin edilmesi kolay başka birşey küllanılabilirmi. Selamlar hamdi eyigör.

Sarıcan 19-01-2011 16:04

Sn. Hamdi Eyigör,

Pekmez veya melas, yoğurt suyu, kuru ekmek mayası ve prinç yıkama suyundan fermente ile elde edeceğiniz laktik asit bakterileride organik malzemelerin fermentasyonu için aktivatör olarak kullanılabiliyor. Daha önce mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompost işleminde kullandım. Sızan sıvıyı sıvı gübre olarak, kalan posayıda toprakla karıştırarak kompost yapmakta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dışardan malzeme almadan evsel malzemeler kullanarak yapmakta mümkün.

Uygulamayı blogumda görebilirsiniz. www.mehmetsarican.blogspot.com

Kolay gelsin.

Hamdi Eyigör 19-01-2011 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 744482)
Sn. Hamdi Eyigör,

Pekmez veya melas, yoğurt suyu, kuru ekmek mayası ve prinç yıkama suyundan fermente ile elde edeceğiniz laktik asit bakterileride organik malzemelerin fermentasyonu için aktivatör olarak kullanılabiliyor. Daha önce mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompost işleminde kullandım. Sızan sıvıyı sıvı gübre olarak, kalan posayıda toprakla karıştırarak kompost yapmakta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dışardan malzeme almadan evsel malzemeler kullanarak yapmakta mümkün.

Uygulamayı blogumda görebilirsiniz. www.mehmetsarican.blogspot.com

Kolay gelsin.

Sayın Sarıcan.Verdiginiz bilgiler ışığında denemelerime devam edecegim.Bizlere bu çok değerli bilgileri verdiğiniz için size, agaclar net yöneticileri ve üyelerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.Saygılarımla . Hamdi Eyigör.

Zeytinlibahçe 19-01-2011 20:00

Sn Hamdi Eyigör

Sn Sarıcan güzel özetlemiş, kendi sitesi benimde sıkça ziyaret ettiklerimin arasında, yazılarının devamını diliyorum :)

Ema zaten aktif olduğu için burada em1 yerine kullanılamaz.

sındırgılı 08-02-2011 08:27

3 Eklenti(ler)
Feneryolunda bir mağazanın deposunda kaçak enzim imalatında gaz sızıntısı nedeniyle ufak bir patlama oldu. İlk belirlemelere göre 10, 15 kutu zayiatı tesbit edildi.
Görgü tanığı dükkan sahibi :''-ne zamandır böyle bir olay bekliyordum, Allahtan balık enzimlerim patlamadı ? '' dedi. Olay yerinden sıcak görüntüler:

sındırgılı 08-02-2011 08:58

Başıma gelenleri, şaka yollu anlattım.
Gerçekten, gaz sıkışması nedeniyle vefat eden vatandaşlarımın toprağı bol olsun, mekanları cennet olsun.
Her şey, gönlünüzce olsun.

Halil Önen 08-02-2011 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 752823)
Feneryolunda bir mağazanın deposunda kaçak enzim imalatında gaz sızıntısı nedeniyle ufak bir patlama oldu. İlk belirlemelere göre 10, 15 kutu zayiatı tesbit edildi.
Görgü tanığı dükkan sahibi :''-ne zamandır böyle bir olay bekliyordum, Allahtan balık enzimlerim patlamadı ? '' dedi. Olay yerinden sıcak görüntüler:

Hasar tespiti yapılmış. :)

Tüm sistemler kurulmuş görünüyor. Patlamaların gerçek sebebi bilirkişi raporunda belirtildi mi?

sındırgılı 08-02-2011 11:42

Olayın şokunu atlatan mal sahibinin , '' o enzim şişesinin böyle bir olaya neden olacağını tahmin ettiğini , provakasyonlara da boyun eğmeyecegini '' anlattığı bildirildi.
Bilirkişi raporunu hazırlayan Tıda Mühendisleri, enzimdeki melas miktarının fazla olmasından şüphe ettiklerini fakat sonucun lab. Tahlillerinden sonra netlik kazanacağını beyan ettiler. :)
Mal sahibi, nefesi kuvvetli bir hoca arayışlarına başladı, :)

artemisia10 08-02-2011 11:43

Sn. Sındırgılı kötü olmuş ama çok güzel haber olmuş :) benimkiler de taşıp balkonu rezil etmişlerdi. Aynı durumun daha beterini mutfakta domates patlaması şeklinde yaşamıştım :)

amatör hobici 10-02-2011 18:41

Sn Sındırgılı,
Bilirkişi raporunu aldınızmı.:)) Kaçak enzim üretmenin cezası ne acaba. Ama siz üzülmeyin biz size yemek, sigara temiz çamaşır getiririz.:)) Selamlar.
Bende üretiyorum ama bakalım ne zaman basılacağız.!!!

Hoşgörünüz için teşekkürler.

sındırgılı 10-02-2011 19:49

Sevgili Hemserim, Su na kadar kolluk ekipleri ziyarete gelmedi :(

Merdivenalti imalata devam......

Sarıcan 10-02-2011 20:58

Sevgili Sındırgılı,

On gündür internetim yoktu. Haberi yeni gördüm. Melası veren arkadaş sabotaj yapmış olabilir. Zaten hiç gözüm tutmamıştı o arkadaşı. Bana verdiğin melaslar da patlamaz umarım.

sındırgılı 10-02-2011 21:55

Yok canim, o kadar da olmaz derdim amma sanki bana kivami pek tuhaf geldi :)

Sute, su katani duydum ama melasa ne katarlar bilmiyorum.Yarin, melasida TIDA (?) Muhendislerimize inceletmeli. Meymun arkadastan suphelenmiyor degilim ama Usta`dan ?
yOK, yok olmaz..... kanima girme, sevgili Sarican :)

Not; Belki, ates suyu katmislardir. Cunku, bana telefon ettiklerinde uclu Muratli da toplanti yapiyorlardi. Hani, sesleride pek keyifli geliyordu :)

Sana verdigim melasa da dikkat et;

Volkan Kesici 10-02-2011 22:03

Konuyu bir solukta okudum. Gerçekten çok faydalı görünüyor. Atık su arıtması deneyen arkadaşlar da sonuçları paylaşırlarsa çok güzel olacak.

Yarkin 12-02-2011 12:50

Sayfalari hayranlikla okudum. Bilmedigimiz veya büyükleriniz bilipte aktaramadigi bilgilere, dostlar sayesinde tekrar kavusabilmek ne kadar güzel. Bunlarin hic farkina varmadan bu dünyadan gitmekte vardi! Iste o zaman üzülürdüm. Bugün bende ilk mutfak atiklarimdan siteden ögrendigim usul ile fermantosyona hazirladim. 2 saat gecti henüz hava yapmadi. Benim yasima uygun yavas hareket edecek galiba! Ev artiklari olarak evde yesil cikarmis sogan ve sarimsaklari da kullandim. Evi soganli sarimsakli yesil kokusu sardi.

Evde 1/2 litre domates suyu kalmis. Onu da döktüm Hatta 2 litre üzüm suyu var. Farkina vardim`ki, paketler biraz sismis. Halbu ki son kullanma tarihine 7 ay var.

üzüm suyundan Sn. Sarican`in usulu ile sarapi yapmayi deniyecegim.

Dostlar bir sorum var. Evde gecen seneden kalmis, 5-6 litrelik tursu var. Kimse yemiyor. Bu tursu ise yararmiydi?

Yarkin 12-02-2011 19:29

Altin madeninin üstündeyiz! Tansiyon ve kolesterole zeytin yaprağı!

Yüksek tansiyon ve kolesterol için zeytin yaprağı

http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=4586

Bu habere göre zeytin yapraklarindan "enzim" yapsak, mükemmel bir ilacimiz olmazmiydi?

zafersu 15-02-2011 11:01

Sayın Sındırgılı, geçmiş olsun, malum kimya dersi patlamasız olmuyor:D, dilerim tekrarlanmaz. Sormak istediğim bir şey var, patlama bir şişe ile sınırlı mı? yoksa ''o patladı ben de patlayayım:D'' hevesi ile zincirleme mi? Resimde birden fazla gibi sanki? Kolay gelsin.

orcanöbekçi 10-03-2011 21:10

enzym ve solucan çiftliği

4 Eklenti(ler)
Sayın Sarıcan ve sayın epsody,
Gübre ve enzym konularında bilgilerinizle hem bir solucan çiftliğim oldu hemde
ikinizinde bilgileri ile kompost hazırlamaya başladım.İki üstadımada sevgiler
sunar önünüzde saygı ile eğilirim.
Bende kendi kompostumu sayın Sarıcan'ın yaptığını gözönünde bulundurarak
hazırladım. Burada yaptıklarımı paylaşmak istiyorum.Önce malzemelerimi hazırladım.kaplarımı hazırladım.İlk önce 17.5 kg lık boya kutusu ile başladım

orcanöbekçi 10-03-2011 21:42

enzym ve solucan çiftliği

5 Eklenti(ler)
Daha sonra yoğurt suyundan 200ml alıp boş kaba döktüm.Üzerine 14 adet
siyah küp şekeri havanda dövüp döktüm,üzerine 35 ml kuru maya döktüm,
üzerinede 35 ml pekmez döktüm.ama en sonunda az geldi diye bir 35 mldaha
pekmez ve yoğurdun geri kalanını oda 35-40 ml civarında en üste döküverdim.
bundaki ölçüler,hani saıcan hocam sizin hazırlayıpta üstüne '' şimdi bir kaşık
pekmez,bir kaşık maya ve sonrada yoğurt suyunu ilave etmiştiniz.Ben bir l'cola kapağı suyu yemek kaşığına döktüm,yani coca cola kapağı da aynı ölçü.
Tam bir yemek kaşığı yapıyor.küçük bir ölçü kabım var,zirai malzeme satan yerlerde var istense hemen verirler,onun içine bir cola kapağı suyu döktüm
orada tam 0.5 ml ye karşılık geldi.Sizin kap 2.250 grlıktı benimki ise 17.5kg.
yedi katı eder diye her şeyi yedi katı yaptım.Diğer ölçülerde öyle ayarlandı.
Bunlarıkoyduktan sonra kabın içinde karıştırdım.malzemeleri doğruyana kadar
rafa kaldırdım.İki saat içinde nasıl kabarmış görmeye değerdi.
Sonra malzemeleri hazırlayıp kaba koydum arada bir karıştırdım.Pancar,
kereviz,elma,armut,havuç,balkabağı ve bahçeden topladığım kendiliğinden çıkan otları salataya doğrar gibi doğradıktan sonra koyup karıştırıp,hazırladığım
mayalık malzemeleri de üzerine döktükten sonra kapağı kapattım.Hatta kapak
iyi kapanmamış sonradan iyice kapattım.Şimdi beklemedeyim.Bir gün geçti
hala hava kabarcığı yok ama bekliyorum.Nasıl olsa kabarcıklar çıkar.

orcanöbekçi 10-03-2011 21:48

enzyme ve solucan çiftliği

5 Eklenti(ler)
fotoğrafların devamı,yukarıda ölçü kabındaki maya ve pekmez.Şekeri ilk olarak dökmüştüm.

rozkan 11-03-2011 13:58

Ben portakal kabuğu, yoğurt suyu, ekmek, maya, kefir, pekmez veelmadan oluşan malzemeyi 5 lt su içinde şarap yaparken kullandığım damacanaya koydum ve elde ettiğim enzimi ev çiçeklerinde kullandım. Alaca benjaminin yaprak gelişimi mükemmel oldu ama sarı renk olması gereken bölgeler açık yeşil diğer yerler çok parlak ve koyu yeşil oldular. Diğer çiçeklerdede canlı yaprak yapısı oluştu.

Bu sene kavun yetiştirmeyi düşündüğüm bahçemde enzim denemeleri yapmak istiyorum. Ucuz ama potasyumca zengin bir enzim hazırlamak istiyorum. Muz, tere, fasulye, barbunya, patateste potasyumun çok olduğunu okudum ama veriler bilimselmi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Bu enzime güvercin gübresi katarsam fermantasyon olurmu?

üzüm 11-03-2011 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rozkan (Mesaj 766731)
...
Bu sene kavun yetiştirmeyi düşündüğüm bahçemde enzim denemeleri yapmak istiyorum. Ucuz ama potasyumca zengin bir enzim hazırlamak istiyorum. Muz, tere, fasulye, barbunya, patateste potasyumun çok olduğunu okudum ama veriler bilimselmi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
...

'Mikrobiyoloji ve Toprak' başlığında güzel bilgiler var. Ben bu mesajdan yararlanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum.

rozkan 11-03-2011 15:35

Teşekkürler üzüm.Ben Emirdağlıyım iklim özellikleri Eskişehir'e yakındır. Deneyimlerini paylaşabilirmisin.

Sarıcan 11-03-2011 15:53

Sn. orcanöbekçi,

Sevgi dolu sözlerinize teşekkür ediyorum. Boynuz kulağı geçer derler, bundan sonra bende sizlerin yaptıklarından çok şeyler öğreniyorum. Benim amacım bir kıvılcım çakmaktı. Devamını ülkemin zeki insanları zaten getirecekti. Uygulamalardaki başarılı sonuçları gördükçe en az sizin kadar mutlu oluyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

orcanöbekçi 11-03-2011 16:15

Sayın rozkan,
Yukarda açıkladığınız enzimi havasız ortamda ne kadar beklettiniz.Birde gramajlarını şöyle kabataslak verseniz çok mutlu oluruz, şimdiden teşekkürler.

üzüm 11-03-2011 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rozkan (Mesaj 766786)
Teşekkürler üzüm.Ben Emirdağlıyım iklim özellikleri Eskişehir'e yakındır. Deneyimlerini paylaşabilirmisin.

Sayın rozkan, Sarıcan hocamın verdiği bilgiler doğrultusunda ilk defa enzim yapmaya çalışıyorum; bende öğreniyorum.

rozkan 11-03-2011 17:19

Sayın oranöbekçi,
forumdaki enzim ve soğuk kompostla ilgili yazıları okuyordum,misafirler geldi meyveler yendi bir yığın kabuk oluştu.Daha önce evde şarap yaptığım için fermantasyon aparatları yapmıştım. Büyük bir projem olmadığı için sırf atıklar boşa gitmesin diye, ölçü kullanmadan meyve atıklarını, ekmek atıklarını,biraz yeşilliği kabaca doğrayıp bir çay bardağı kefir,yarım çay bardağı pekmez kapta biriken yoğurt suyu ve yaş maya ekledim. Yaklaşık 15 gün fermantasyon devam etti. 2,5 ay sonra bitkilere sulandırarak fısfısla yapraklara sıktım. Çiçeklerdeki canlılık beni heveslendirdi, küçük bir arazi parçasına bağ dikmeyi ve arasına kavun ekmeye karar verdim. Sıvı gübre denemeleriyle kavunda verim sağlarsam 20 dekara kavun ekmeyi düşünüyorum. Yanmış hayvan gübresi ile tarlanın organik yapısını güçlendirdikten sonra değişik enzimleri deneyeceğim. Seneye şeker pancarı, patates gibi şeker,nisaşta oranı yüksek malzemeleri katarak mayaların besinini burdan sağlamayı düşünüyorum(Pekmez, melas yerine). Yeşil bitkilerden toprağa azot depolayan,yonca, bakla, fiğ gibi bitkileri de karışımda deneyeceğim. Şu anda tarlada denediğim bir ürün yok, karların erimesini ve baharı iple çekiyorum.

Murat Uysal 11-03-2011 22:55

yaaa neler varmışda ben bilmiyormuşum ...

Valla arkadaşlar öyle odaklandım ki öğrenmeye... Maşallah.. Rabbim hepinizi nazardan korusun.. Daha çok öğrenecek şeyim var.

acemi_caylak 12-03-2011 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 766767)
'Mikrobiyoloji ve Toprak' başlığında güzel bilgiler var. Ben bu mesajdan yararlanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum.

Sevgili Üzümün belirttiği mesajda, oldukça besleyici ürünler var. Ayrıca bitkiler için enzim yaparken, limon ve portakal kabuğu, sarmısak, zencefil, ezilmiş kanola tohumu, ısırgan ve taze söğüt yaprağını ince ince kıyarak enzime katarsanız, nematod, mantar vb. zararlılara karşı bitkilerinize ekstra koruma sağlamış olursunuz.

Ayrıca enzim yaparken mümkün olduğunca küçük parçalayınız (mümkünse rendeleyerek) ve enzim şişelerini ılık bir odada saklayınız.

Halil Önen 12-03-2011 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 767322)
Sevgili Üzümün belirttiği mesajda, oldukça besleyici ürünler var. Ayrıca bitkiler için enzim yaparken, limon ve portakal kabuğu, sarmısak, zencefil, ezilmiş kanola tohumu, ısırgan ve taze söğüt yaprağını ince ince kıyarak enzime katarsanız, nematod, mantar vb. zararlılara karşı bitkilerinize ekstra koruma sağlamış olursunuz.

Ayrıca enzim yaparken mümkün olduğunca küçük parçalayınız (mümkünse rendeleyerek) ve enzim şişelerini ılık bir odada saklayınız.

Limon kabuğu,
Portakal kabuğu,
Sarımsak,
Zencefil,
Ezilmiş kanola tohumu,
Isırgan otu,
( şu mevsim yok)
Taze söğüt yaprağı

buna;

Kekik suyu,
Sütleğen suyu,
Karanfil
,

de eklenirse;

bitkilerin temel hastalıklarından olan nematot ve mantar için tam çözüm bulunmuş demektir, diyebilir miyiz?

hanndan 13-03-2011 21:31

bahçe ve çiçek yetiştirmeye yeni bilgiler öğrendikce dahada hevesleniyorum.ne güzel yazılar yazmışsınız,doğa için çalışmanız ne güzel.5 aydır bahçeli bi evde yaşıyoruz.bahar gelmesiyle bizde hazırlıklara başladık.hele ki bu başlıkda okudugum yazılarla yarın hemen bende bi kompost hazırlamak istiyorum.yapımı kolaymış.hazırladığımızı kaç derecelik bi yerde bekletmeliyiz,bide çiçeğe verilme vakti geldiğini nasıl anlamalıyım.2 ay diye okudum ama öylemi.......

Murat Uysal 16-03-2011 00:21

Peki bu hazırlanan Enzimler EMA ile aynı işlevi görüyomu bahçelerde.. Yoksa Enzim yapalımda EMA almaya da gerek var mı?

acemi_caylak 16-03-2011 08:45

Sn. Muratuysal2010,

Evet aynı işlevi görür. Hatta biraz araştırırsanız daha iyisini bile yapabilirsiniz.

hanndan 16-03-2011 15:32

formu okudukça kafam karıştı.bende bugun bi enzim yaptım.pet şişeye meyve sebze kabukları maya ekmek kağıt fln koydum.kapağını sıkıca kapatıp sıcak ortama koydum.doğrumu yaptım yanlışmı.yardım lütfen....

Sarıcan 16-03-2011 16:42

Sn. hanndan,

Pet şişeniz yakında patlayabilir. Böyle bir şeyle karşılaşmamak için bir adet balon alıp pet şişenin kapağının yerine balon takınız. Balonun patlamaması içinde siz daha başından balonun tepe noktasına toplu iğne ile iki veya üç adet delik deliniz. Fermentasyon bitene kadar balon şişkin vaziyette duracaktır.

Murat Uysal 16-03-2011 23:40

Sn. Sarıcan ve diğer arkadaşlar. Daha önce de yazdığım gibi okulumda proje yapmayı planlıyorum. Önce küçük bir proje belde çapında daha sonra büyütmek istiyorum.
Bu yaptıklarımızı bütün gençler ve insanlar öğrensin istiyorum.
Bu amaçla yapacağımız çalışmalar için Burada seminer, panel verecek arkadaşlara ihtiyacım var. Masrafları için özelden görüşürüz. Çalışmalar 10 Mayıs 20 Haziran tarihleri arasında olmalı..
Hepinizin destek ve fikirlerini bekliyorum. Lütfen bu genç dimağlara örnek olacak bir çalışma yapalım.

Hatta projeyi beraber yapalım. Hayata geçirelim. Sizinde bi tuzunuz olsun.. Fikirlerinize açığım.

Murat UYSAL
Yortanpazarı Lisesi Müd. Yrd.

(NOT: Proje konusu olarak Enzimler geliyor aklıma)

ensar 17-03-2011 06:35

Sayın Murat Uysal,

SANIRIM ubyi BÜNYESİNDEKİ ARKADAŞLAR SIZE YARDIMCI OLACAKTIR.

En azından Acemi Çaylak, ben ve Ömer Tuncer namına konuşuyorum. Sevgili Sarıcanın da katkıda bulunacağından eminim.

Sevgiyle kalın.

Suna 17-03-2011 06:43

Kekik suyu,
Sütleğen suyu,
suları nasıl çıkarılıyor?:(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025