![]() |
Enzim üretimi ile biyogaz üretimi birbirine çok yakın. İstersen küçük bir biyogaz tesisi yap. Bir damacana bir balon veya otomobil iç lastiği, birde vana ve bünsen beki. İki metrede hortum harcarsın. Kendi kahveni yapacak kadar gaz üretebilirsin.
|
Sn Sındırgılı selamlar
Elinizdeki enginar yapraklarını mümkün olduğu kadar ufaltınız, diğer taze yapraklar ve yeşilliklerle daha zengin karışımda elde edebilirsiniz. Em1 + melas(pekmez) + klorsuz su 1:1:100 Örn: 4.5 lt su + 2.5 çorba kaşığı em1 + 2.5 çorba kaşığı melas (pekmez ) karışımı yeşilliklerle beraber hava geçirmez bir kap içine konulup, yaklaşık iki hafta karanlık bir ortamda bekletebilirsiniz. Sürenin sonunda ph 3.2 / 3.7 arasında ise bu karışımı süzüp sıvıyı 1:500 oranında (4.5 lt suya 1.5 tatlı kaşığı ) yaprak gübresi olarak kullanabilirsiniz. Tortusu ise mükemmel bir gübre olarak değerlendirilebilir. |
Em1 yerine Ema
Alıntı:
|
Sn. Hamdi Eyigör,
Pekmez veya melas, yoğurt suyu, kuru ekmek mayası ve prinç yıkama suyundan fermente ile elde edeceğiniz laktik asit bakterileride organik malzemelerin fermentasyonu için aktivatör olarak kullanılabiliyor. Daha önce mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompost işleminde kullandım. Sızan sıvıyı sıvı gübre olarak, kalan posayıda toprakla karıştırarak kompost yapmakta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dışardan malzeme almadan evsel malzemeler kullanarak yapmakta mümkün. Uygulamayı blogumda görebilirsiniz. www.mehmetsarican.blogspot.com Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
Sn Hamdi Eyigör
Sn Sarıcan güzel özetlemiş, kendi sitesi benimde sıkça ziyaret ettiklerimin arasında, yazılarının devamını diliyorum :) Ema zaten aktif olduğu için burada em1 yerine kullanılamaz. |
3 Eklenti(ler)
Feneryolunda bir mağazanın deposunda kaçak enzim imalatında gaz sızıntısı nedeniyle ufak bir patlama oldu. İlk belirlemelere göre 10, 15 kutu zayiatı tesbit edildi.
Görgü tanığı dükkan sahibi :''-ne zamandır böyle bir olay bekliyordum, Allahtan balık enzimlerim patlamadı ? '' dedi. Olay yerinden sıcak görüntüler: |
Başıma gelenleri, şaka yollu anlattım.
Gerçekten, gaz sıkışması nedeniyle vefat eden vatandaşlarımın toprağı bol olsun, mekanları cennet olsun. Her şey, gönlünüzce olsun. |
Alıntı:
Tüm sistemler kurulmuş görünüyor. Patlamaların gerçek sebebi bilirkişi raporunda belirtildi mi? |
Olayın şokunu atlatan mal sahibinin , '' o enzim şişesinin böyle bir olaya neden olacağını tahmin ettiğini , provakasyonlara da boyun eğmeyecegini '' anlattığı bildirildi.
Bilirkişi raporunu hazırlayan Tıda Mühendisleri, enzimdeki melas miktarının fazla olmasından şüphe ettiklerini fakat sonucun lab. Tahlillerinden sonra netlik kazanacağını beyan ettiler. :) Mal sahibi, nefesi kuvvetli bir hoca arayışlarına başladı, :) |
Sn. Sındırgılı kötü olmuş ama çok güzel haber olmuş :) benimkiler de taşıp balkonu rezil etmişlerdi. Aynı durumun daha beterini mutfakta domates patlaması şeklinde yaşamıştım :)
|
Sn Sındırgılı,
Bilirkişi raporunu aldınızmı.:)) Kaçak enzim üretmenin cezası ne acaba. Ama siz üzülmeyin biz size yemek, sigara temiz çamaşır getiririz.:)) Selamlar. Bende üretiyorum ama bakalım ne zaman basılacağız.!!! Hoşgörünüz için teşekkürler. |
Sevgili Hemserim, Su na kadar kolluk ekipleri ziyarete gelmedi :(
Merdivenalti imalata devam...... |
Sevgili Sındırgılı,
On gündür internetim yoktu. Haberi yeni gördüm. Melası veren arkadaş sabotaj yapmış olabilir. Zaten hiç gözüm tutmamıştı o arkadaşı. Bana verdiğin melaslar da patlamaz umarım. |
Yok canim, o kadar da olmaz derdim amma sanki bana kivami pek tuhaf geldi :)
Sute, su katani duydum ama melasa ne katarlar bilmiyorum.Yarin, melasida TIDA (?) Muhendislerimize inceletmeli. Meymun arkadastan suphelenmiyor degilim ama Usta`dan ? yOK, yok olmaz..... kanima girme, sevgili Sarican :) Not; Belki, ates suyu katmislardir. Cunku, bana telefon ettiklerinde uclu Muratli da toplanti yapiyorlardi. Hani, sesleride pek keyifli geliyordu :) Sana verdigim melasa da dikkat et; |
Konuyu bir solukta okudum. Gerçekten çok faydalı görünüyor. Atık su arıtması deneyen arkadaşlar da sonuçları paylaşırlarsa çok güzel olacak.
|
Sayfalari hayranlikla okudum. Bilmedigimiz veya büyükleriniz bilipte aktaramadigi bilgilere, dostlar sayesinde tekrar kavusabilmek ne kadar güzel. Bunlarin hic farkina varmadan bu dünyadan gitmekte vardi! Iste o zaman üzülürdüm. Bugün bende ilk mutfak atiklarimdan siteden ögrendigim usul ile fermantosyona hazirladim. 2 saat gecti henüz hava yapmadi. Benim yasima uygun yavas hareket edecek galiba! Ev artiklari olarak evde yesil cikarmis sogan ve sarimsaklari da kullandim. Evi soganli sarimsakli yesil kokusu sardi.
Evde 1/2 litre domates suyu kalmis. Onu da döktüm Hatta 2 litre üzüm suyu var. Farkina vardim`ki, paketler biraz sismis. Halbu ki son kullanma tarihine 7 ay var. üzüm suyundan Sn. Sarican`in usulu ile sarapi yapmayi deniyecegim. Dostlar bir sorum var. Evde gecen seneden kalmis, 5-6 litrelik tursu var. Kimse yemiyor. Bu tursu ise yararmiydi? |
Altin madeninin üstündeyiz! Tansiyon ve kolesterole zeytin yaprağı!
Yüksek tansiyon ve kolesterol için zeytin yaprağı http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=4586 Bu habere göre zeytin yapraklarindan "enzim" yapsak, mükemmel bir ilacimiz olmazmiydi? |
Sayın Sındırgılı, geçmiş olsun, malum kimya dersi patlamasız olmuyor:D, dilerim tekrarlanmaz. Sormak istediğim bir şey var, patlama bir şişe ile sınırlı mı? yoksa ''o patladı ben de patlayayım:D'' hevesi ile zincirleme mi? Resimde birden fazla gibi sanki? Kolay gelsin.
|
enzym ve solucan çiftliği
4 Eklenti(ler)
Sayın Sarıcan ve sayın epsody,
Gübre ve enzym konularında bilgilerinizle hem bir solucan çiftliğim oldu hemde ikinizinde bilgileri ile kompost hazırlamaya başladım.İki üstadımada sevgiler sunar önünüzde saygı ile eğilirim. Bende kendi kompostumu sayın Sarıcan'ın yaptığını gözönünde bulundurarak hazırladım. Burada yaptıklarımı paylaşmak istiyorum.Önce malzemelerimi hazırladım.kaplarımı hazırladım.İlk önce 17.5 kg lık boya kutusu ile başladım |
enzym ve solucan çiftliği
5 Eklenti(ler)
Daha sonra yoğurt suyundan 200ml alıp boş kaba döktüm.Üzerine 14 adet
siyah küp şekeri havanda dövüp döktüm,üzerine 35 ml kuru maya döktüm, üzerinede 35 ml pekmez döktüm.ama en sonunda az geldi diye bir 35 mldaha pekmez ve yoğurdun geri kalanını oda 35-40 ml civarında en üste döküverdim. bundaki ölçüler,hani saıcan hocam sizin hazırlayıpta üstüne '' şimdi bir kaşık pekmez,bir kaşık maya ve sonrada yoğurt suyunu ilave etmiştiniz.Ben bir l'cola kapağı suyu yemek kaşığına döktüm,yani coca cola kapağı da aynı ölçü. Tam bir yemek kaşığı yapıyor.küçük bir ölçü kabım var,zirai malzeme satan yerlerde var istense hemen verirler,onun içine bir cola kapağı suyu döktüm orada tam 0.5 ml ye karşılık geldi.Sizin kap 2.250 grlıktı benimki ise 17.5kg. yedi katı eder diye her şeyi yedi katı yaptım.Diğer ölçülerde öyle ayarlandı. Bunlarıkoyduktan sonra kabın içinde karıştırdım.malzemeleri doğruyana kadar rafa kaldırdım.İki saat içinde nasıl kabarmış görmeye değerdi. Sonra malzemeleri hazırlayıp kaba koydum arada bir karıştırdım.Pancar, kereviz,elma,armut,havuç,balkabağı ve bahçeden topladığım kendiliğinden çıkan otları salataya doğrar gibi doğradıktan sonra koyup karıştırıp,hazırladığım mayalık malzemeleri de üzerine döktükten sonra kapağı kapattım.Hatta kapak iyi kapanmamış sonradan iyice kapattım.Şimdi beklemedeyim.Bir gün geçti hala hava kabarcığı yok ama bekliyorum.Nasıl olsa kabarcıklar çıkar. |
enzyme ve solucan çiftliği
5 Eklenti(ler)
fotoğrafların devamı,yukarıda ölçü kabındaki maya ve pekmez.Şekeri ilk olarak dökmüştüm.
|
Ben portakal kabuğu, yoğurt suyu, ekmek, maya, kefir, pekmez veelmadan oluşan malzemeyi 5 lt su içinde şarap yaparken kullandığım damacanaya koydum ve elde ettiğim enzimi ev çiçeklerinde kullandım. Alaca benjaminin yaprak gelişimi mükemmel oldu ama sarı renk olması gereken bölgeler açık yeşil diğer yerler çok parlak ve koyu yeşil oldular. Diğer çiçeklerdede canlı yaprak yapısı oluştu.
Bu sene kavun yetiştirmeyi düşündüğüm bahçemde enzim denemeleri yapmak istiyorum. Ucuz ama potasyumca zengin bir enzim hazırlamak istiyorum. Muz, tere, fasulye, barbunya, patateste potasyumun çok olduğunu okudum ama veriler bilimselmi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Bu enzime güvercin gübresi katarsam fermantasyon olurmu? |
Alıntı:
'Mikrobiyoloji ve Toprak' başlığında güzel bilgiler var. Ben bu mesajdan yararlanarak birşeyler yapmaya çalışıyorum. |
Teşekkürler üzüm.Ben Emirdağlıyım iklim özellikleri Eskişehir'e yakındır. Deneyimlerini paylaşabilirmisin.
|
Sn. orcanöbekçi,
Sevgi dolu sözlerinize teşekkür ediyorum. Boynuz kulağı geçer derler, bundan sonra bende sizlerin yaptıklarından çok şeyler öğreniyorum. Benim amacım bir kıvılcım çakmaktı. Devamını ülkemin zeki insanları zaten getirecekti. Uygulamalardaki başarılı sonuçları gördükçe en az sizin kadar mutlu oluyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. |
Sayın rozkan,
Yukarda açıkladığınız enzimi havasız ortamda ne kadar beklettiniz.Birde gramajlarını şöyle kabataslak verseniz çok mutlu oluruz, şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
|
Sayın oranöbekçi,
forumdaki enzim ve soğuk kompostla ilgili yazıları okuyordum,misafirler geldi meyveler yendi bir yığın kabuk oluştu.Daha önce evde şarap yaptığım için fermantasyon aparatları yapmıştım. Büyük bir projem olmadığı için sırf atıklar boşa gitmesin diye, ölçü kullanmadan meyve atıklarını, ekmek atıklarını,biraz yeşilliği kabaca doğrayıp bir çay bardağı kefir,yarım çay bardağı pekmez kapta biriken yoğurt suyu ve yaş maya ekledim. Yaklaşık 15 gün fermantasyon devam etti. 2,5 ay sonra bitkilere sulandırarak fısfısla yapraklara sıktım. Çiçeklerdeki canlılık beni heveslendirdi, küçük bir arazi parçasına bağ dikmeyi ve arasına kavun ekmeye karar verdim. Sıvı gübre denemeleriyle kavunda verim sağlarsam 20 dekara kavun ekmeyi düşünüyorum. Yanmış hayvan gübresi ile tarlanın organik yapısını güçlendirdikten sonra değişik enzimleri deneyeceğim. Seneye şeker pancarı, patates gibi şeker,nisaşta oranı yüksek malzemeleri katarak mayaların besinini burdan sağlamayı düşünüyorum(Pekmez, melas yerine). Yeşil bitkilerden toprağa azot depolayan,yonca, bakla, fiğ gibi bitkileri de karışımda deneyeceğim. Şu anda tarlada denediğim bir ürün yok, karların erimesini ve baharı iple çekiyorum. |
yaaa neler varmışda ben bilmiyormuşum ...
Valla arkadaşlar öyle odaklandım ki öğrenmeye... Maşallah.. Rabbim hepinizi nazardan korusun.. Daha çok öğrenecek şeyim var. |
Alıntı:
Ayrıca enzim yaparken mümkün olduğunca küçük parçalayınız (mümkünse rendeleyerek) ve enzim şişelerini ılık bir odada saklayınız. |
Alıntı:
Portakal kabuğu, Sarımsak, Zencefil, Ezilmiş kanola tohumu, Isırgan otu, ( şu mevsim yok) Taze söğüt yaprağı buna; Kekik suyu, Sütleğen suyu, Karanfil, de eklenirse; bitkilerin temel hastalıklarından olan nematot ve mantar için tam çözüm bulunmuş demektir, diyebilir miyiz? |
bahçe ve çiçek yetiştirmeye yeni bilgiler öğrendikce dahada hevesleniyorum.ne güzel yazılar yazmışsınız,doğa için çalışmanız ne güzel.5 aydır bahçeli bi evde yaşıyoruz.bahar gelmesiyle bizde hazırlıklara başladık.hele ki bu başlıkda okudugum yazılarla yarın hemen bende bi kompost hazırlamak istiyorum.yapımı kolaymış.hazırladığımızı kaç derecelik bi yerde bekletmeliyiz,bide çiçeğe verilme vakti geldiğini nasıl anlamalıyım.2 ay diye okudum ama öylemi.......
|
Peki bu hazırlanan Enzimler EMA ile aynı işlevi görüyomu bahçelerde.. Yoksa Enzim yapalımda EMA almaya da gerek var mı?
|
Sn. Muratuysal2010,
Evet aynı işlevi görür. Hatta biraz araştırırsanız daha iyisini bile yapabilirsiniz. |
formu okudukça kafam karıştı.bende bugun bi enzim yaptım.pet şişeye meyve sebze kabukları maya ekmek kağıt fln koydum.kapağını sıkıca kapatıp sıcak ortama koydum.doğrumu yaptım yanlışmı.yardım lütfen....
|
Sn. hanndan,
Pet şişeniz yakında patlayabilir. Böyle bir şeyle karşılaşmamak için bir adet balon alıp pet şişenin kapağının yerine balon takınız. Balonun patlamaması içinde siz daha başından balonun tepe noktasına toplu iğne ile iki veya üç adet delik deliniz. Fermentasyon bitene kadar balon şişkin vaziyette duracaktır. |
Sn. Sarıcan ve diğer arkadaşlar. Daha önce de yazdığım gibi okulumda proje yapmayı planlıyorum. Önce küçük bir proje belde çapında daha sonra büyütmek istiyorum.
Bu yaptıklarımızı bütün gençler ve insanlar öğrensin istiyorum. Bu amaçla yapacağımız çalışmalar için Burada seminer, panel verecek arkadaşlara ihtiyacım var. Masrafları için özelden görüşürüz. Çalışmalar 10 Mayıs 20 Haziran tarihleri arasında olmalı.. Hepinizin destek ve fikirlerini bekliyorum. Lütfen bu genç dimağlara örnek olacak bir çalışma yapalım. Hatta projeyi beraber yapalım. Hayata geçirelim. Sizinde bi tuzunuz olsun.. Fikirlerinize açığım. Murat UYSAL Yortanpazarı Lisesi Müd. Yrd. (NOT: Proje konusu olarak Enzimler geliyor aklıma) |
Sayın Murat Uysal,
SANIRIM ubyi BÜNYESİNDEKİ ARKADAŞLAR SIZE YARDIMCI OLACAKTIR. En azından Acemi Çaylak, ben ve Ömer Tuncer namına konuşuyorum. Sevgili Sarıcanın da katkıda bulunacağından eminim. Sevgiyle kalın. |
Kekik suyu,
Sütleğen suyu, suları nasıl çıkarılıyor?:( |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025