![]() |
|
![]() |
#481 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2014
|
merhabalar bende yoğurt kovasında evsel atıklarla kompost yaptım ve komposttan sıvıyı aldım kavanoza doldurdum yanlız benim sorum şu kavonoza aldığım sıvıyı uzun süre nasıl saklamalıyım dolabamı koymalıyım dondurucuyamı koymalıyım yoksa oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde mi saklamalıyım. NOT : bu konu ile ilgili resimlerimi çektim ama nasıl yükleyeceğimi bilemedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-01-2015
|
sadece sebze atıklarını poşet içerisinde bekleterek em elde edilebilir mi?birkac gun sonra sulanıyor cunku |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#483 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-01-2015
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
|
Bu konuyuda baştan sona kadar her sayfasını okudum.Yanlış anlaşılmasın ama son 2-3 sayfa konuyu daha tatlı ve akıcı hale getirmiş karşılıklı deneyler ve resimlemelerle.Birde şahsi fikrim, konu başlığı soğuk kompost ama anlatılanların ve yapılanların büyük çoğunluğu enzim konusunda bahsedilenler. Esasında benim aradığım ve bu konuda çokça bahsedilen olması gereken,sıcak kompostta elde edilen katı ürünün soğuk kompostta nasıl elde edildiği olmalıydı.Yani em konusundaki bokashi kovalarında yapılan kompostun aynının em kullanılmadan yoğurt,maya,ekmek vs ile ev ortamında kovalarda yapımından elde edilen kuru malzemeyi görmemiz gerek diye düşünüyorum. Konu tamamen ev artıklarından sıvı gübre nasıl yapılıra dönmüş bence. Ama yinede emeği geçen herkese teşekkür ederim.Almam gereken ipuçlarını tüm kompost konularını ve em konusunu okuyarak elde ettim.Şimdi sıra uygulama bölümüne geldi onuda resimleyerek olumlu,olumsuz yönleriyle burda paylaşmaya başlayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#485 |
Ağaç Dostu
|
Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum Kompost hazırlama (sıcak kompost) Enzim (Enzyme) Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım. Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım. Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın. İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik. İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir. Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor. Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur. Düzenleyen erkanbey : 23-06-2015 saat 20:51 Neden: Ekleme yapıldı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#486 |
Ağaç Dostu
|
Son olarak kovalarıda doldurup ağzını kapattım yalnız dolapta doğranmış vaziyette bekleyen marulumun dibi biraz sulanmış gibiydi inşallah sıkıntı olmaz.Birde sıcak kompost ayarında yaptım yeşil ile kahve rengi malzeme ayarını bakalım sonuçlar nasıl olacak.Kovanın birisi yarım kaldı onuda bir seferde dolduracağım malzeme birikin.Talaş fırınlanmış gürgen ağacından yeşillikte marul ağırlıklı karpuz vs ev artıkları. Malzeme olarak sıcak kompostta kullandıklarımın aynısını kullandım en son resimdekileri. Düzenleyen erkanbey : 23-06-2015 saat 20:23 Neden: Ekleme yapıldı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#487 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2015
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#488 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Ağaç Dostu
|
Aslında yaptıktan sonra kafamda netleşti soğuk kompost ta talaş koymamıza gerek yoktu.Zaten işlem bittikten sonra toprağın arasına karıştırıyoruz.Bundan sonraki denemelerimi artıkları dolapta biriktirip sonra iki veya üç seferde kovayı doldurmayı düşünüyorum içine talaş vs koymadan. Talaşlı yaptım ama işlem başarılı oluyor gibi gözüküyor benim anladığım kadarıyla siz nedersiniz?Bildiğiniz pamuk olmuş kovanın içi daha ne kadar bekletsem ki alttaki musluktan su gelmiyor sadece kuru malzeme kaldı yani. Benim merak ettiğim, şehir ortamında toprak bulmak zor.Bu organik malzemeyi torfun içine karıştırıp olgunlaştırsak bol organik malzemelei torfumuz olur.Yoksa illede topraklamı karıştıralım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#490 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2015
|
![]() buda benim yapabildiğim soğuk kompost kovaları ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#491 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba dostlar.Ağaçlar net te son 1 yılda baya bir konuyu baştan sona okuyup hepsinide uygulamalı olarak test ettim ve paylaştım.Test edip paylaşmayada devam edeceğim. Ev ortamında sıcak kompost denedim baya zorlandım olmayacağına karar verdim.Yukarıda soğuk kompost denemem oldu ondanda vazgeçtim bunları sürekli kontrol etmek gerekiyor ve büyük çapta olunca işlemeside zor oluyor balkonda. En son kararımı verdim,Sürekli olarak enzim ve solucan gübresi çayı yapacağım en ideali onlar benim açımdan. Enzimden geriye kalan posayıda üstüne biraz daha mutfak artığı ekleyerek 2.5 kg lık yoğurt kaplarında soğuk kompost ta devam ediyorum böylece küçük ebatlı çok çaba gerektirmeyen çalışmalara devam ediyoruz. Yoğurt kabında bir soğuk kompost yaptım,üstü baya bir küflendi tam olgunlaştı yani.İçinden artık su çıkmıyordu bende az torf az posa az torf az posa şeklinde üç kat serdim ağzınıda hava almıcak şekilde kapadım.Ben toprak değilde torf kullandım sonuçta organik atığın torf veya toprak karışması önemli olan diye düşündüm. Üstü gayet küflenmiş olan kompostun içi hiç çürümemiş sapasağlam duruyordu acaba o haliyle torfla karıştırmakla doğru birşey mi yaptım? Yanlış yaptıysam o kompost daha ne kadar beklemeliydi ki gerçi ne kadar beklesede iç kısımı değişmezdi gibime geliyor. Kompost 30 günden fazla bekledi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#492 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-07-2014
|
Alıntı:
o halde yine oksidasyon florası baskın hale gelip yine başa dönmüş olacağız. bütün bu uğraşımız birkaç gün sürecek fermantasyon florası hakimiyeti içinmi sadece.? gerçekten değermi buna! fermantasyon bakteri popilasyonu uygun ortamda ne kadar sürede hangi miktar kayıplar yaşayarak ne kadar sürede etkinliğini kaybeder? önerdiğiniz ema kullanım periyodu bunun cevabımıdır. bu sorudaki amacım bakteri dünyası ile ilgili perdeyi aralayarak bize daha çok bilgi vermenizi sağlamak. ilgi çekici bir dünya. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#493 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2015
|
soguk kompost
merhabalar.bende soğuk kompost yapmaya başladım.yoğurt kovasının alt kısmına çeşme yaptım içindeki sıvıyı almak için yalnız kapağına herhangi bir hava boşluğu bırakmadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#494 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-08-2016
|
Katkısı olan herkese çok teşekkürler.... Çok güzel ve faydalı bir çalışma olmuş.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2017
|
nette göremedim hiç bir yerde bu kovalardan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#496 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
Sayın Meyvelitepe' nin blog sayfasına bakarsanız daha yeni organik atıkları gübreye çevirmekle ilgili bir yazı paylaşmış. Ben henüz deneyemedim ama bayramdan sonra denemeyi planlıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#497 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2011
|
Bende bahçemde farklı kompost denemeleri yapıyorum ilk defa. Biri toprak içinde delikli kova, biride büyük sepet içinde. Kova olanlarda solucan oluyordu bolca. bugün beyaz büyük kurtlar gördüm. onlar zararlımıdır? Bahçeden yaprak, dal, toprak, evsel atık çay, yumurta, meyva ve sebzeler var. Yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-07-2017
|
EMA İÇİNDE çok çeşit organizma var bunlardan üçü BASİLLUS SPP , ASPERGİLLUS SPP. ve PENİCİLLUM genelde basillus türlerinin çok büyük bir kısmı patojendir bu kafa mı bulandırıyor ASPERGİLLUs da aynı şekilde kafamı kurcalıyor hatta basillus ve aspergillus türleri insana da bulaşabiliyor ne kadar güvenilir hala araştırılıyor tartışılıyor olumlu sonuçlarda var ama ben risk olduğunu düşünüyorum faydaları kanıtlanmıştır belki bilemem ama zararı olmadığı hele hele insana zararı olmadığı düşünsekte henüz kesin kanıtlanmanmadı BASİLLUS VE ASPERGELLUS hakkında ne düşünüyorsunuz , tereyağına bile zararlı dediler yıllarca ama artık biz biliyoruzki tansiyon damar tıkanlığı vb rahatsızlığı olan insanlar haricinde diğer insanlara faydalı şimdi kolesterolü kesinleştirmye çalışıyorlar yani hemen emin olunmaz ki burada sabıkalı basillus var , japonyada acemi bir aşçı pişirse öldüren normalde yenmeyen zehirli bir balık var ama sırf macera olsun diye ustalar tarafından pişirilen o şişen zehirli balığı insana zarar vermeyecek şekilde pişirip yiyen japonlar var hani bu durumu ben bu zehirli balığı zehrinden zarar almadan yeme çılgınlığına benzetiyorum bu olayda japon işi SİZLERİN DÜŞÜNCELERİ benim gözden kaçırdığım bi kanıt var mı devletten bilgi alan oldu mu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-07-2017
|
elinde bu konuda bilimsel makale olan var mı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#500 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-10-2014
|
Merhabalar, üstadlara sorum var. Bahçemde ayıkladığım yabani otları soğuk kompost karışımına katabilir miyim. Bu yabani bitkilerin arasında çok yayılıcı olduğu söylenen soğanlı-yumrulu bitki "yılan yastığı" da var. Bunları kompost karışımına katarsam seneye bundan elde ettiğim kompost gübreyi toprağa kattığımda tohumlarından tekrar ürerler mi? Bu yabani otlardan bazılarının resimlerini ekliyorum. Eğer isimlerini özelliklerini bilen varsa isimlerini de belirtirseniz sevinirim. Herkese kolaylıklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#501 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#502 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Ayrık otları hariç öyle yapmaya devam edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#503 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Meyvelitepe cevap için teşekkürler. Bu cevabınız, bu malzemeyi kompost olarak kullanabileceğim anlamına mı geliyor? Bunlar oldukları yerde çürüdükleri zaman veya normal kompost yapar gibi yeşil kahverengi malzeme gübre karışımı şeklinde biriktirsem ve kompostlaştıktan sonra seneye kullansam bunlardan tekrar yabani ot oluşmaz değil mi? Bir sorum daha olacak cevaplayabilirseniz sevinirim. Bahçem geçtiğimiz ekimde derin sürülmüş ardından da ince sürülmüştür. Şimdi bahçede emvai çeşit ot bitti. Malum tohum ekim vakitleri de yaklaşmakta. Bahçeyi tekrar sürdürmek faydalı mı olur yoksa bellemek suretiyle temizleyebildiğim kadar temizleyeyim mi? (NOT:Bahçe 20-30 senelik böğürtlen ormanı temizlenmek suretiyle açıldı. Bahçe ekilebilir alanı 350 m2 kadar.) Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#504 |
agaclar.net
|
Çok fazla yeşil malzeme varsa önce sıcak kompost yapın ki varsa tohumlar da ölsün. Devamında soğuk dekompoze olmaya bırakırsınız. Sadece yeşil malzemeyi bir yere yığarsanız sonunda yine dekompoze olur ama önce kokuşur, bol bol metan gazı çıkarır. Alternatif olarak yeşil malzemeyi önce tamamen havasız ortamda lactobacillus fermantasyonuna sokarak bokashi yapabilirsiniz. Devamında ise solucan gübresi yapabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#505 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-05-2008
|
Isırgan da sıvı gübre için çok iyi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#506 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-05-2017
|
Haşlanmış yumurta suyu dökebilirmiyiz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#507 |
agaclar.net
|
Yumurta kabuğunun suda çözünürlüğü çok düşük, yok gibi bir şey, haşlanmış yumurta kabuğu suyunda ne olmasını bekliyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#508 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-07-2019
|
merhaba şilempe nasıl üretiliyor bilginiz var mı ? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#509 | |