agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Soğuk Kompost
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni192Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-08-2014, 11:19   #481
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-07-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
merhabalar bende yoğurt kovasında evsel atıklarla kompost yaptım ve komposttan sıvıyı aldım kavanoza doldurdum yanlız benim sorum şu kavonoza aldığım sıvıyı uzun süre nasıl saklamalıyım dolabamı koymalıyım dondurucuyamı koymalıyım yoksa oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde mi saklamalıyım.

NOT : bu konu ile ilgili resimlerimi çektim ama nasıl yükleyeceğimi bilemedim.

eroll123 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2015, 23:59   #482
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-01-2015
Şehir: ankara
Mesajlar: 18
sadece sebze atıklarını poşet içerisinde bekleterek em elde edilebilir mi?birkac gun sonra sulanıyor cunku

anemon2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2015, 00:09   #483
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-01-2015
Şehir: ankara
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın efekentli ilk 3 gün çok sık açıp kapamak gerekiyor çünkü bidonun şiştiğini gözlemleyebiliyorsunuz. Ben 3 saatte bir açıp durmaktan yorulunca hemen bu sisteme geçtim. Hiç zorluğu yok.Kapağı 4 mm çaplı bir çivi ya da matkap ucunu ısıtarak delin. Akvaryum yahut serum hortumundan 30-40 cmlik bir parçayı kesip "2 cm kadar bir kısmını" içerde kalacak şekilde bu delikten geçirin.İçine su doldurduğunuz soda,pet veya herhangi ufak bir şişenin içine hortumun ucunu suya daldırın. Düzenek çok basit inanın. Hazırlaması 5 dk sürmüyor. Tabi malzemeniz varsa.

Kompost karışımında ise mümkün olduğunca içeriğe dikkat ederseniz başarmamanız için bir sebep yok.Benim bu başlıklardan edindiğim bilgiye göre; karışımın içine mutfakta oluşan sebze meyve atıklarının yanında kuru meyve+dut-ceviz-ıhlamur ağacı yaprağı+patates-muz kabuğu eklerseniz ve 2-3 ay kadar sabrederseniz zengin içerikli sıvı gübreniz oluyor.Bende ilk iki denememi 10-20 gün arasında açtım süzdüm,dayanamadım.Ama bu yaptıklarımda bekleyeceğim inşallah.

Bahçenizdeki salyangozlar için sarmısaklı su denediniz mi?
suyu siz mi eklediniz yoksa kendi sıvısı mı? bir de bu kapları bahceye koysam olur mu malum ev ortamında sıkıntı olabilir diger aile fertleri kabul etmeyebilir.. ama hava soguk su anda

anemon2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2015, 00:28   #484
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 609
Bu konuyuda baştan sona kadar her sayfasını okudum.Yanlış anlaşılmasın ama son 2-3 sayfa konuyu daha tatlı ve akıcı hale getirmiş karşılıklı deneyler ve resimlemelerle.Birde şahsi fikrim, konu başlığı soğuk kompost ama anlatılanların ve yapılanların büyük çoğunluğu enzim konusunda bahsedilenler.

Esasında benim aradığım ve bu konuda çokça bahsedilen olması gereken,sıcak kompostta elde edilen katı ürünün soğuk kompostta nasıl elde edildiği olmalıydı.Yani em konusundaki bokashi kovalarında yapılan kompostun aynının em kullanılmadan yoğurt,maya,ekmek vs ile ev ortamında kovalarda yapımından elde edilen kuru malzemeyi görmemiz gerek diye düşünüyorum.
Konu tamamen ev artıklarından sıvı gübre nasıl yapılıra dönmüş bence.

Ama yinede emeği geçen herkese teşekkür ederim.Almam gereken ipuçlarını tüm kompost konularını ve em konusunu okuyarak elde ettim.Şimdi sıra uygulama bölümüne geldi onuda resimleyerek olumlu,olumsuz yönleriyle burda paylaşmaya başlayacağım.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2015, 20:43   #485
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 609
Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum

Kompost hazırlama (sıcak kompost)
Enzim (Enzyme)

Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım.

Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım.

Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın.

İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik.
İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir.

Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor.

Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen erkanbey : 23-06-2015 saat 20:51 Neden: Ekleme yapıldı
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2015, 20:15   #486
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 609
Son olarak kovalarıda doldurup ağzını kapattım yalnız dolapta doğranmış vaziyette bekleyen marulumun dibi biraz sulanmış gibiydi inşallah sıkıntı olmaz.Birde sıcak kompost ayarında yaptım yeşil ile kahve rengi malzeme ayarını bakalım sonuçlar nasıl olacak.Kovanın birisi yarım kaldı onuda bir seferde dolduracağım malzeme birikin.Talaş fırınlanmış gürgen ağacından yeşillikte marul ağırlıklı karpuz vs ev artıkları.

Malzeme olarak sıcak kompostta kullandıklarımın aynısını kullandım en son resimdekileri.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen erkanbey : 23-06-2015 saat 20:23 Neden: Ekleme yapıldı
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2015, 09:17   #487
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 92
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum

Kompost hazırlama (sıcak kompost)
Enzim (Enzyme)

Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım.

Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım.

Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın.

İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik.
İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir.

Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor.

Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur.
herşey çok güzel olmuşta içe geçen dipi delikli elek gibi olan kovayı kesmenize gerek yoktu,zaten alttaki musluklu kovanın içine koyduğunuzda doğal olarak yanlardan sıkıştığı için hava geçirmiyor alta,sadece kompost malzemelerini koyduğunuz üstteki kovanın ağzını sıkıca kapatmanız yeterdi diye biliyorum hacim olarak daha fazla kompost malzemesi koyma imkanı doğuyor doğal olarak

extant958 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2015, 23:53   #488
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 609
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi extant958 Mesajı Göster
herşey çok güzel olmuşta içe geçen dipi delikli elek gibi olan kovayı kesmenize gerek yoktu,zaten alttaki musluklu kovanın içine koyduğunuzda doğal olarak yanlardan sıkıştığı için hava geçirmiyor alta,sadece kompost malzemelerini koyduğunuz üstteki kovanın ağzını sıkıca kapatmanız yeterdi diye biliyorum hacim olarak daha fazla kompost malzemesi koyma imkanı doğuyor doğal olarak
Hacim olarak aynı malzemeyi alır dibe koyduğum elek ile taban arasında bir parmak fark var yok.Ayrıca iki kovayı iç içe geçirsem daha uzun bir kovam olacaktı ayrıca izlediğim yabancı kaynaklı bir videoda iki kovanın birleştiği yeri silikon gibi bir şeyle yapıştırıyorlardı demekki hava geçirme olasılığı var diye düşündüm.Böyle daha avantajlı aslında küçük gene.Bir şekilde ilk denememizi yaptık olmasada fazla üzülmem bu kompostlar biraz sıkıntılı enzim olayı daha temiz pratik bundan sonra enzim yapacağım artık.

extant958 beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2015, 21:40   #489
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 609
Aslında yaptıktan sonra kafamda netleşti soğuk kompost ta talaş koymamıza gerek yoktu.Zaten işlem bittikten sonra toprağın arasına karıştırıyoruz.Bundan sonraki denemelerimi artıkları dolapta biriktirip sonra iki veya üç seferde kovayı doldurmayı düşünüyorum içine talaş vs koymadan.

Talaşlı yaptım ama işlem başarılı oluyor gibi gözüküyor benim anladığım kadarıyla siz nedersiniz?Bildiğiniz pamuk olmuş kovanın içi daha ne kadar bekletsem ki alttaki musluktan su gelmiyor sadece kuru malzeme kaldı yani.

Benim merak ettiğim, şehir ortamında toprak bulmak zor.Bu organik malzemeyi torfun içine karıştırıp olgunlaştırsak bol organik malzemelei torfumuz olur.Yoksa illede topraklamı karıştıralım.

Eklenen Resimler
 
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2015, 11:21   #490
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 92
Cool

buda benim yapabildiğim soğuk kompost kovalarıName:  Görüntü0185.jpg
Views: 593
Size:  27.9 KB

Name:  Görüntü0186.jpg
Views: 548
Size:  35.9 KB

Name:  Görüntü0187.jpg
Views: 548
Size:  28.8 KB

extant958 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2015, 16:18   #491
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 609
Merhaba dostlar.Ağaçlar net te son 1 yılda baya bir konuyu baştan sona okuyup hepsinide uygulamalı olarak test ettim ve paylaştım.Test edip paylaşmayada devam edeceğim.

Ev ortamında sıcak kompost denedim baya zorlandım olmayacağına karar verdim.Yukarıda soğuk kompost denemem oldu ondanda vazgeçtim bunları sürekli kontrol etmek gerekiyor ve büyük çapta olunca işlemeside zor oluyor balkonda.
En son kararımı verdim,Sürekli olarak enzim ve solucan gübresi çayı yapacağım en ideali onlar benim açımdan.

Enzimden geriye kalan posayıda üstüne biraz daha mutfak artığı ekleyerek 2.5 kg lık yoğurt kaplarında soğuk kompost ta devam ediyorum böylece küçük ebatlı çok çaba gerektirmeyen çalışmalara devam ediyoruz.

Yoğurt kabında bir soğuk kompost yaptım,üstü baya bir küflendi tam olgunlaştı yani.İçinden artık su çıkmıyordu bende az torf az posa az torf az posa şeklinde üç kat serdim ağzınıda hava almıcak şekilde kapadım.Ben toprak değilde torf kullandım sonuçta organik atığın torf veya toprak karışması önemli olan diye düşündüm.

Üstü gayet küflenmiş olan kompostun içi hiç çürümemiş sapasağlam duruyordu acaba o haliyle torfla karıştırmakla doğru birşey mi yaptım?
Yanlış yaptıysam o kompost daha ne kadar beklemeliydi ki gerçi ne kadar beklesede iç kısımı değişmezdi gibime geliyor.
Kompost 30 günden fazla bekledi.

Eklenen Resimler
  
bodipar beğendi.
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2016, 23:18   #492
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-07-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Biraz da bilimsel olarak açıklayalım:

Su + organik madde ortamında bulunan başlıca organik madde karbonhidratlar ve proteinlerdir. (Sn Terdal’ın hayvan gübresi artı su içeren kovası aslında yoğun hayvancılık yapılan yörelerimizde bulunan akarsuların vazgeçilmez kaderidir. Bu akarsu ve göllere ben Türkiyede çok tanık oldum. Bu su havzalarında kirlilik, aşırı organik madde birikiminden kaynaklanmaktadır. Göllerde organik madde hem balıkların dışkılarından ve ölü balıklardan hem de balıklar için atılıp yenmeden dibe çöken yiyecek maddelerinden ve bitkisel atıklardan kaynaklanmaktadır. Göl suyundaki mikroorganizmalar normalde organik atıklarla baş edebilir ancak atıkların miktarı artınca sorun çıkmaktadır (Aynı Sn Terdal’ın kovasında olduğu gibi!)

Başlıca Organik Yük

• Karbonhidratlar ve
• Proteinlerden oluşmaktadır

Oksidasyonla Parçalanma/Çürüme sonucu organik madde ortamdaki oksijeni kullanarak aşağıda okla gösterilen yönde parçalanır:

Karbonhidratlar - (ok) Karbondioksit + Su

Proteinler --(ok) Amino asitler --(ok) Amonyak -- (ok) Nitrit -- (ok) Nitrat

Yukarıdaki her aşamada oksijen gerekmektedir. Göldeki organik madde yükü çok yüksek olunca (yazın sıcakların da etkisiyle) erimiş oksijen biter (sıcak suda erimiş oksijen miktarı daha düşüktür!) (Sn Terdal’ın kovasında da bitecektir) ve yukarıdaki reaksiyonlar tamamlanamaz! Bu reaksiyonların devam edebilmesi için ortamda, açığa çıkan elektronu alacak erimiş oksijen olmalıdır (Erimiş oksijen elektronu alır ve aşağıdaki reaksiyonda su yapmak için kullanır.

O2 + 4H+ + 4e- --(ok) 2H2O

Gölün suyunda oksijen çok azaldığında ya da tükendiğinde, pütrifikasyon (kokuşma) başlar. Organik madde parçalandıkça elektron vermeye devam edecektir. Ancak, ortamda elektronu alacak oksijen kalmadığından, serbest elektronlar bu defa sülfür, amonyak ve metan gibi kötü kokan gazların (zararlı bileşiklerin) oluşumuna neden olan reaksiyonların tamamlanmasında kullanılır.

O yüzden zararlı mikroorganizmalar mevcut organik maddeyi kullanarak koku yapan uçucu bileşiklere indirgeyebilirler! (Kükürtlü ve Azotlu bileşiklerin hidrojen sülfit ve amonyağa redüksiyonu). Bu duruma kokuşarak parçalanma diyoruz.

EM uygulandığı andan itibaren kokuşarak parçalanma fermantasyon yoluyla parçalanmaya dönüşür!

1. EM organik maddeyi kontrol altına alır. Oksidasyon mikroflorasını bastırarak, ortama fermantasyon mikroflorasının hakim olmasını sağlar. Kokuşup çürüyerek bozunmanın önüne geçilmiş olur. Kokuşma sırasında hidrojen sülfit, amonyak ve merkaptanlar gibi uçucu bileşikler oluşturarak kötü kokular üreten mikroflora (Clostridium spp.) yerini antioksidan maddeler, vitaminler, yararlı biyoaktif maddeler üreten fermantasyon mikroflorasına bırakır. Organik maddenin parçalanırken verdiği elektronlar bu bileşiklerin oluşumunda kullanılır.
2. Mevcut hidrojen sülfit ve kükürt ayrıca EM içindeki fototropik bakteriler tarafından, mevcut amonyak ise yine EM’nin içindeki nitrifiye edici bakteriler tarafından besin olarak kullanılır ve konsantrasyonları azalır. Bu da kötü kokuların yok edilmesinde olumlu rol oynar.
3. Yağların bozunması/oksidasyonu sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan diğer bileşiklerin oluşmasından da EM’nin antioksidasyon etkisi sayesinde kaçınılmış olur.
peki fermantasyon kovasında ortama fermantasyon florası hakimken elde ettiğimiz bu yararlı bakteri ve kompost yığınını bitki köklerinin fayda sağlayacağı yere gömdüğümüzde bir süre sonra oksidasyon florası hakimiyeti nedeniyle çürüme kaçınılmaz olmayacakmı?
o halde yine oksidasyon florası baskın hale gelip yine başa dönmüş olacağız. bütün bu uğraşımız birkaç gün sürecek fermantasyon florası hakimiyeti içinmi sadece.? gerçekten değermi buna! fermantasyon bakteri popilasyonu uygun ortamda ne kadar sürede hangi miktar kayıplar yaşayarak ne kadar sürede etkinliğini kaybeder? önerdiğiniz ema kullanım periyodu bunun cevabımıdır.
bu sorudaki amacım bakteri dünyası ile ilgili perdeyi aralayarak bize daha çok bilgi vermenizi sağlamak. ilgi çekici bir dünya.

Garga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2016, 12:16   #493
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-10-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 18
soguk kompost

merhabalar.bende soğuk kompost yapmaya başladım.yoğurt kovasının alt kısmına çeşme yaptım içindeki sıvıyı almak için yalnız kapağına herhangi bir hava boşluğu bırakmadım.

mustafa1453 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2016, 22:32   #494
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-08-2016
Şehir: Rize
Mesajlar: 2
Katkısı olan herkese çok teşekkürler....
Çok güzel ve faydalı bir çalışma olmuş....

serenderr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2017, 10:20   #495
Ağaç Dostu
 
muratcolak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 198
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşlar konu başlğıma aktif veya pasif katılımlarla ilgi duyan üye arkadaşlara ilgilerinden dolayı en iyi dileklerimle katılımları için teşekkürlerimi sunarım.

Yeşil adım kompost kovalarıyla mutfaklardaki organik atıklardan sıvı gübre yapmak daha kolay.
nette göremedim hiç bir yerde bu kovalardan

muratcolak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2017, 15:59   #496
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 513
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak Mesajı Göster
nette göremedim hiç bir yerde bu kovalardan
Sayın Meyvelitepe' nin blog sayfasına bakarsanız daha yeni organik atıkları gübreye çevirmekle ilgili bir yazı paylaşmış. Ben henüz deneyemedim ama bayramdan sonra denemeyi planlıyorum.

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017