![]() |
|
![]() |
#2071 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-09-2013
|
Ayrı 5lt bidonlarda hazırladığımız enzimleri süzdükten sonra tek bir bidonda (40lt lik) birleştirebilirmiyiz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2072 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
|
Alıntı:
Olur tabii ki neden olmasın... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2073 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Alıntı:
sizi aktif olarak hep görmek isteriz.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2074 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2015
|
semtimdeki akvaryum malzemeleri satan petshop cu beni akvaryum yapıyor sanacak ama hava motoru,akvaryum su pompaları akvaryum hortumlarının dahada güzel bir iş için kullanılabildiğini anlarmı bilemem ama site sayesinde topraksız tarımdan,bitki besini hazırlamasına,oradanda kompost yapımına kadar uzanan bir yolculuğa çok geçte olsa başlamış bulunuyorum . hayırlı olsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2075 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-06-2011
|
Merhabalar.. Sayfayı tek tek okuyup bende 5 litrelik pet şişeye portakal- enginar yaprakları-mydanoz sapları-salatalık kabukları ve roka yaprakları koyup üzerine 1 paket maya . 1 çay bardağı pekmez ekleyip ağzına delik açtığım balonu geçirdim ilk 1 hafta balon şiş şekilde durdu ama son bir haftadır hiç bir hareket yok...gidişatım acaba doğrumudur...Enzimi arada bir sallamaktayım...Acaba kaç haftada oluşur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2076 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Enzimi arada bir değil her gün karıştırmanız/çalkalamanız gerekiyor, ortalama olgunlaşma süresi 3 ay kadar sürer ama sıcaklığa göre bu sürede kısalma olabilmekle birlikte söz gelimi 20 gün gibi kısacık bir sürede gaz çıkışınız durursa bu enziminizin olgunlaştığı manasına gelmez, gaz çıkışının sizin gözlemleyemeyeceğiniz boyutta azaldığını gösterir. Gaz çıkışı zaman zaman artarak-azalarak devam edebilir. Balondan ziyade nargile sistemi kurmak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Minimum 1,5-2 aydan önce olgunlaşma beklememek gerekir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2077 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-06-2011
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2078 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2013
|
Iki sistemi birden kurdum. Yani hem su ile yapılan hemde susuz olarak yoğurt kovasına yaptım. Bir hafta süre geçince bugün alt Çeşmeden enzimi aldım deneme yaptım. Ve deneme amaçlı iki fideye bol verdim. Merak ettiğim iki şey, acaba bu sebze artıkları yarı doğal olduğu için, yani kimyasal gübre ilaç filan kalıntıları enzimde kaybolacakmı. Ve bu enzim bildiğimiz sıvı gübre mi. Mesela Sardunya çiçekte iken sıvı gübre sevmez çiçeği yakar deniyor. Bu enzim de aynı sorun yaratır mı. Düzenleyen zakharion : 06-06-2015 saat 21:43 Neden: hatalı yazım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2080 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2081 |
Yeni Üye
|
Kastettiğim yoğurt kabı ve kapağı akvaryum hortumu ile monte edilmiş maya ve pekmez ile yapılan su katılmayan kısa sürede enzim üreten sistem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2082 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2012
|
Çok teşekkürler. Linki inceliyim ben ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2083 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2084 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
|
İki gün önce sıcak kompost,dün soğuk kompost,bugünde enzim yaptım rahatladım ![]() http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm http://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717-17.htm Şimdide yaptığım enzimi paylaşayım.Üç adet 5 lt lik pet şişelerde yaptım enzimlerimi.Bir tanesi meyveleri dilim dilim doğradım,İKinci ve üçüncüde blendır ile çekilmiş. Kullanılan malzemeler dilimli şişede 2.75 lt su, 1.5 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt. İkinci şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt. Üçüncü şişede 2.75 lt su,1 kg meyve,150 gr esmer şeker,150 gr üzüm pekmezi,1 kaşık ekşi yoğurt.Bu şişede ayriyetten 2 çay kaşığı kuru maya kattım denemek için.Bu şişemizin kapağını az kalın delmişim onu balonlu sistem yaptım oda değişiklik oldu hem. Şişelerin üçüde içmelik ve gübrelik temiz yani.Sadece birinci şişe dilimli olan meyvesi bol yaptım.Meyvelerden hiç attığım kısım olmadı kabuğuyla beraber çekirdeğiyle beraber vitamin kaybetmeden devam yola. Bidonları hazırladım iyice çalkalayıp bir kenara koydum.Balonlu bidon bir buçuk saat sonra şişmeye başladı 3 adet iğne ile delik açtım şimdi sürekli aynı boyda duruyor diğerlerinden gaz çıkışını görmek bu kadar kolay olmayacak galba hiç yakından bakmayada fırsatım olmadı ama. Oruçlu halde inanın böyle güzel bir meyve tepsisi yaparken inanılmaz güzel gözüküyor ve kokuyor.Bol vitaminli bir enzim olacak işallah ilk denememiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2085 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2015
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2086 |
Ağaç Dostu
|
Tabi sonucu burada paylaşacağım ayrıca soğuk kompost ,sıcak kompost ve enzim denemelerim oldu birer gün ara ile ev ortamında en temizi enzim.Hem kendi içme şansımızda var diğerlerinde katı malzeme elde ediyorsun o kısmı iyi ama sonuçta bundanda bir miktar katı malzeme çıkacak genede favorim enzim. Balon ikinci gününde hep aynı seviyede duruyor acaba delmeseydim top büyüklüğü kadar veya daha fazla şişermiydi diye merak etmiyo değilim yakında bir test yapabilirim, resimleride eklerim yaparsam. Diğer iki bidonda 24 saat geçmeden hava kabarcıkları çıkmaya başladı süreklide çıkıyor şu an her şey çok iyi gördüğüm kadarıyla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2087 |
Ağaç Dostu
|
Balonu delmesem nolurdu sorusunun cevabını küçük bir testle çözdük.Beyaz olan balon normal enzim malzemeleri ile dolu içinde maya pekmez esmer şeker ve yoğurt da var.Kırmızı balonda sadece esmer şeker ve maya birde yoğurt var ama burada ilk tepkimeyi yapan maya oluyor büyük ihtimal Sonuçta görüldüğü gibi böyle bir karışımla rahatça bir balon şişirilebiliyor.Sabaha kadar patlar diye çıkardım balonları belki dahada şişerdi.Balonlar şişelere çok sağlam geçmiş olmasına rağman gaz çıkışı durduğunda beyaz balonda gördüğünüz gibi kaçak olabiliyor balon küçüldü. En alttaki resimde şu andaki enzim stok durumum mevcut ilerleyen zamanda türlü türlü özelliklere sahip enzimler yapacağım kesin şimdilik bu kadar yeter. Şırınga usulüde çok pratik ve sağlam bir yöntem balona pek güvenemedim tamam şişiyor sönüyor ama söndüğünde içine hava alırmı diye tereddütde kaldım en iyisi şırıngalı ve pet şişeli sistem gördüğünüz gibi zaten sadece ikisi üzerinden devam ettim. Son olarak çok uzun ama faydalı bir 70 sayfa oldu emeği geçen herkese teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
Ağaç Dostu
|
Balon ilk gün taktığımızda şişti ikinci gün indi diyelim sonradan illaki şişecektir ama sönük kaldığı esnada şişenin içine balondaki deliklerden hava girişi olurmu bu konuda kararsız kaldım yoksa en pratiği balon.Bu konuda net bilgi sahibi olan varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2089 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zaten şırınga sistemi de çok zor değil. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2090 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Muhsin Hanif şırınga banada mantıklı geliyor belki işimiz aceleyse şişeye doldurur kafasına balon takıp iki delik açıp sonraki gün şırıngalı sisteme geçilebilir pratiklik anlamında balon işe yararayabilir ama baştan sona kadar kullanmayı düşünmem ben.Nargile sistemi güzel iki şişe ile yapılan ama arada şişeyi sallarken su taşmaması bakımından şırınga daha sağlam gibi geldi. Doğadaki meyve sebze vs içerdikleri npk değerlerini içeren bir tablo mevcutmu acaba sayın acemi çaylak ın vermiş olduğu bir liste var ama daha teferruatlısı varmı acaba? İlerleyen aşamalarda azot ağırlıklı ayrı potasyum ağırlıklı ayrı fosfor ağırlıklı ayrı enzimler yapmayı düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2091 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-12-2014
|
Ben iki litre zeytin dibine döktüm 1 aydaki sonuç gerçekten harika %30 gibi bir tanede artış var .tane büyüklüğünü daha sonra göreceğim bu enzimi yaptıktan sonra gübreye gerek yok gibi ..ancak son söz yine tarla ve bahçe sahipleri bilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2092 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
Daha henüz tamamını okuyamadım. Kafama bir şey takıldı, eğer yosundan ya da balıktan enzim yapmak istersem bunları tuzdan arındırmak için ne kadar yıkamalayım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2093 |
Ağaç Dostu
|
İlk Deneme
İlk denememi bu hafta yaptım. 19 litrelik şişeye 12 litre su, 3.600 gram kavun kabuğu, domates, mantar, eser miktarda kadife çiçeği bitkisi, semizotu, balkabağının tomurcukları, teklediğim salatalıkların fideleri, 500 gram şeker, 700 gram dut pekmezi, 1 adet kuru maya atıp çalkaladım. İstanbul' a döndüğümden annemle telefonda konuştum üzerinden 48 saat geçmesine rağmen hala bir hava çıkışı yok. Sorun yoktur umarım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2094 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-09-2013
|
Daha önceden sorduğum bir sorum vardı cevap alamamıştım.Yapmış olduğumuz enzimleri hazırladığımız herhangi bir güvercin , koyun veya büyük baş hayvan gübresi şerbetleri ile karıştırıp kullanabilirmiyiz. Mesela güvercin gübresi şerbetini 1/100 oranında kullanıyorum.Enzimi 1/500 oranında kullanıyorum.1 tonluk bir tanka aynı anda 10 lt şerbet ve 2 lt enzim koyup kullanabilirmiyiz ? Oranlar yüksek ise oranlar ne olmalı ? 2. öğrenmek istediğim Enzim + Hümik asit veya şerbet + Enzim + Hümik asit ortak uygulaması karıştırılarak yapılabilirmi ?Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2096 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Kullanabilirsiniz mahsuru olmaz oranlarını makul seviyede tutun yeter çok oranlarını arttırır iseniz problem olabilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2015
|
Öncelikle burda emek harcayıp bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkürler.benim gibi yeni bahçeye sahip olmuş ,toprakla hiç ugraşmamış ama bir okadarda öğrenmeye istekli ve bu işlerden keyif alan acemi bahçeciler için mükemmel bir forum.herkese tekrar teşekkürler.benim merak ettiğim konu enzimin kullanım dozu ve şekli.bahçemde 100lt lik **** daha büyüklükte su koyabileğim bir alanım tankım varilim yok.1lt enzime 100lt su hesabından yola çıkarak,10lt lik damacanaya şırınga ile 1cc cik enzim katmamız yeterlimi?bu kadar küçük dozajın etkisi olurmu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2098 |
Ağaç Dostu
|
1 lt enzime 100 lt su hesabına göre 10 lt suya 100 ml enzim koymanız gerek.Şahsi fikrim 50 ml yetecektir.1 lt enzime 200 lt su olarak seyreltmiş olursunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2099 |
Ağaç Dostu
|
Köyde sebzelerin arasında kendi kendine çıkmış ve yolunup ineğe gidecek olan semizotlarını toplayıp enzim yapayım dedim ve arabada bulduğum küçük bir boşluğa bir poşet semizotunu sokuşturuverdim eşime çaktırmadan. ![]() Bugün de iki şişeye enzimi hazırlayıp güneşe çıkardım. Arkadakiler, olmuş kullanılmayı bekleyenler ve kullanılan ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2100 |
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık 1 ay önce yaptığım enzim. Üzeri küflenmiş, çalkalayınca elime biraz bulaştı rahatsız etmeyecek şekilde hafif bir sirke kokusu var. İçindekiler hala parçalanmamış biraz pekmez eklesem mi acaba? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|