![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
|
Merhaba dostlar.Ağaçlar net te son 1 yılda baya bir konuyu baştan sona okuyup hepsinide uygulamalı olarak test ettim ve paylaştım.Test edip paylaşmayada devam edeceğim. Ev ortamında sıcak kompost denedim baya zorlandım olmayacağına karar verdim.Yukarıda soğuk kompost denemem oldu ondanda vazgeçtim bunları sürekli kontrol etmek gerekiyor ve büyük çapta olunca işlemeside zor oluyor balkonda. En son kararımı verdim,Sürekli olarak enzim ve solucan gübresi çayı yapacağım en ideali onlar benim açımdan. Enzimden geriye kalan posayıda üstüne biraz daha mutfak artığı ekleyerek 2.5 kg lık yoğurt kaplarında soğuk kompost ta devam ediyorum böylece küçük ebatlı çok çaba gerektirmeyen çalışmalara devam ediyoruz. Yoğurt kabında bir soğuk kompost yaptım,üstü baya bir küflendi tam olgunlaştı yani.İçinden artık su çıkmıyordu bende az torf az posa az torf az posa şeklinde üç kat serdim ağzınıda hava almıcak şekilde kapadım.Ben toprak değilde torf kullandım sonuçta organik atığın torf veya toprak karışması önemli olan diye düşündüm. Üstü gayet küflenmiş olan kompostun içi hiç çürümemiş sapasağlam duruyordu acaba o haliyle torfla karıştırmakla doğru birşey mi yaptım? Yanlış yaptıysam o kompost daha ne kadar beklemeliydi ki gerçi ne kadar beklesede iç kısımı değişmezdi gibime geliyor. Kompost 30 günden fazla bekledi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-08-2016
|
Katkısı olan herkese çok teşekkürler.... Çok güzel ve faydalı bir çalışma olmuş.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2011
|
Bende bahçemde farklı kompost denemeleri yapıyorum ilk defa. Biri toprak içinde delikli kova, biride büyük sepet içinde. Kova olanlarda solucan oluyordu bolca. bugün beyaz büyük kurtlar gördüm. onlar zararlımıdır? Bahçeden yaprak, dal, toprak, evsel atık çay, yumurta, meyva ve sebzeler var. Yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-07-2017
|
EMA İÇİNDE çok çeşit organizma var bunlardan üçü BASİLLUS SPP , ASPERGİLLUS SPP. ve PENİCİLLUM genelde basillus türlerinin çok büyük bir kısmı patojendir bu kafa mı bulandırıyor ASPERGİLLUs da aynı şekilde kafamı kurcalıyor hatta basillus ve aspergillus türleri insana da bulaşabiliyor ne kadar güvenilir hala araştırılıyor tartışılıyor olumlu sonuçlarda var ama ben risk olduğunu düşünüyorum faydaları kanıtlanmıştır belki bilemem ama zararı olmadığı hele hele insana zararı olmadığı düşünsekte henüz kesin kanıtlanmanmadı BASİLLUS VE ASPERGELLUS hakkında ne düşünüyorsunuz , tereyağına bile zararlı dediler yıllarca ama artık biz biliyoruzki tansiyon damar tıkanlığı vb rahatsızlığı olan insanlar haricinde diğer insanlara faydalı şimdi kolesterolü kesinleştirmye çalışıyorlar yani hemen emin olunmaz ki burada sabıkalı basillus var , japonyada acemi bir aşçı pişirse öldüren normalde yenmeyen zehirli bir balık var ama sırf macera olsun diye ustalar tarafından pişirilen o şişen zehirli balığı insana zarar vermeyecek şekilde pişirip yiyen japonlar var hani bu durumu ben bu zehirli balığı zehrinden zarar almadan yeme çılgınlığına benzetiyorum bu olayda japon işi SİZLERİN DÜŞÜNCELERİ benim gözden kaçırdığım bi kanıt var mı devletten bilgi alan oldu mu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-07-2017
|
elinde bu konuda bilimsel makale olan var mı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-10-2014
|
Merhabalar, üstadlara sorum var. Bahçemde ayıkladığım yabani otları soğuk kompost karışımına katabilir miyim. Bu yabani bitkilerin arasında çok yayılıcı olduğu söylenen soğanlı-yumrulu bitki "yılan yastığı" da var. Bunları kompost karışımına katarsam seneye bundan elde ettiğim kompost gübreyi toprağa kattığımda tohumlarından tekrar ürerler mi? Bu yabani otlardan bazılarının resimlerini ekliyorum. Eğer isimlerini özelliklerini bilen varsa isimlerini de belirtirseniz sevinirim. Herkese kolaylıklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Ayrık otları hariç öyle yapmaya devam edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Meyvelitepe cevap için teşekkürler. Bu cevabınız, bu malzemeyi kompost olarak kullanabileceğim anlamına mı geliyor? Bunlar oldukları yerde çürüdükleri zaman veya normal kompost yapar gibi yeşil kahverengi malzeme gübre karışımı şeklinde biriktirsem ve kompostlaştıktan sonra seneye kullansam bunlardan tekrar yabani ot oluşmaz değil mi? Bir sorum daha olacak cevaplayabilirseniz sevinirim. Bahçem geçtiğimiz ekimde derin sürülmüş ardından da ince sürülmüştür. Şimdi bahçede emvai çeşit ot bitti. Malum tohum ekim vakitleri de yaklaşmakta. Bahçeyi tekrar sürdürmek faydalı mı olur yoksa bellemek suretiyle temizleyebildiğim kadar temizleyeyim mi? (NOT:Bahçe 20-30 senelik böğürtlen ormanı temizlenmek suretiyle açıldı. Bahçe ekilebilir alanı 350 m2 kadar.) Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
|
Çok fazla yeşil malzeme varsa önce sıcak kompost yapın ki varsa tohumlar da ölsün. Devamında soğuk dekompoze olmaya bırakırsınız. Sadece yeşil malzemeyi bir yere yığarsanız sonunda yine dekompoze olur ama önce kokuşur, bol bol metan gazı çıkarır. Alternatif olarak yeşil malzemeyi önce tamamen havasız ortamda lactobacillus fermantasyonuna sokarak bokashi yapabilirsiniz. Devamında ise solucan gübresi yapabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-05-2017
|
Haşlanmış yumurta suyu dökebilirmiyiz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
agaclar.net
|
Yumurta kabuğunun suda çözünürlüğü çok düşük, yok gibi bir şey, haşlanmış yumurta kabuğu suyunda ne olmasını bekliyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-07-2019
|
merhaba şilempe nasıl üretiliyor bilginiz var mı ? teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-07-2020
|
Ben geçen yıl ormandan topladığım nispeten çürümüş yaprakları büyük çuvallara doldurup bahçenin bir kenarında kış boyu hiç bir işlem yapmadan beklettim. Bu yöntemi "meyvelitepe" blog sayfasında görmüştüm. yaklaşık 8 ay bekleyen çürümüş yapraklar sonunda tamamen toprağa dönüştüler. Bu toprağı gübre olarak kullandım. Benim soğuk komposttan anladığım tam olarak böyle birşey, fazla işlem yapmadan zamana yayarak. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-07-2012
|
bahçemde kompostu çuval içinde yapabilirmiyim? mutfak artıklarını( kompost olabilecekleri) ve karton gazete kağıtlarını, ceviz kabuklarını biriktirmeye başladım olur mu? eksik yaptığım bir şey varmı. Bahçemdeki ceviz ağacının yapraklarını bahçeye yayıp bahara kadar bekletebilirmiyim? Cevap alabilirsem sevinirim. Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2020
|
Bahçe ve evsel atıklardan kompost yapmak için verdiğiniz bilgiler çok değerli ama o kadar çok bilgi var ki kafa karışıklığı da çok oluyor. En azından standart bir işlem için gerekli olan alet edavatları ve temel işlemleri paylaşabilirseniz çok sevinirm. İyi Günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-07-2021
|
Ginko bitkisi türkiyede yetişmiyorki, hem de çok pahalı nerden temin edeceğiz ve de tam olarak ne işe yarıyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-04-2014
|
kurban atıklarından kompost
https://www.haberler.com/yerel/eseny...016752-haberi/ Esenyurt belediyesi kurban atıklarını 1 yıl yeraltında sakladıktan sonra kompost olarak bahçelerde kullandı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2022
|
Merhaba, Oncelikle yeniyim ve 20 yila yakin TR de yasayan dabiri degilim ama sartlar yas vbg sebeblerle gelecek yillar icinde TR ye tekrar gelmeyi dusunuyorum, bunu niye yazdim yazim hatam olursa biraz olsun sebeb olur diye belki, Simdi konu atiklarin degerlendirilmesi ve gubre konusu ise buradadaki bilgileri paylasmak istedim, ve ilk olarak da worm casting - solucan gubresi ve atiklar konusu burada ilgi alanim, nasilne sekilde yapiyorlar evlerde mutfaklarda nasil uyguluyorlar konulari, bu kapasite hobi duzeyi de olsa meraklilari burada bu isi sektor haline getirmis durumdalar, bu isi buradaki bilgilerimi paylasarak foruma giris yapmak istedim, ve en cok kullanilan haliyle bir resim ekledim, yabanci dil olacak ama ilerdde turkce karsiliklarini ve turkce bilgileri iletirim, simdilik boyle, Ufuk - NY USA not- resim insert/buraya eklenmedi sanirim engel var, ok ,evet genelde belki buraya ait degil ama genelde USA-Amerika siteleri acilmiyor cogu zaman Turkiyeden..Daha cok Avrupa sitelerine izin var gibi .. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
|
Gelismis mod denilen yerden ekledim, resimleri... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
|
bunlar mutfak icin sistemler amazon da satilir cogu. Daha dekoratif sistemlerde yar onlarida ekleyecegim, umarim, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-03-2007
|
Arkadaşlar merhaba, ben kendi çabalarımla ve sizlerin şuana kadar yazdıklarınızdan öğrendiklerimle sıvı gübre yapımını denemeye çalıştım.Yapım aşamalarımı da fotoğrafladım. Sayın Epsody ve diğer uzman arkadaşlar, eğer yaptıklarımda bir hata varsa yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Öncelikle bahçemde duran 30 lt lik bir su bidonum vardı, bunun üst kapağı kesildi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
İçine naylon bir çuval geçirdim ve elimde bulunan toz hümik asit gübreden 2 yemek kaşığı serptim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Daha sonra bir haftadır biriktirdiğim sebze,meyve, çay,kahve atıklarını ilave ettim.Bu atıkları robottan geçirerek parçalanmasını sağlamıştım. Üstüne bir iki dilim bayatlamış ev ekmeğini parçalayıp ilave ettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Evde bozulmaya yüz tutmuş kırmızı, yeşil üzümlerim,taze incir ve domates vardı onlarıda robottan geçirip karışıma ilave ettim.Yine günlerdir yarım kalmış içilmeyen kayısı suyu vardı onu da dökerek iyice karıştırdım. En üstüne 2 yemek kaşığı toz hamur mayasını serpip tekrar karıştırdım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Ve nihayetinde tamamen kesip atmadığım bidonun kapağını kapattım.Üstüne ağırlık yapması içinde, tohum çimlendirmede kullandığım topraklı bidonu koydum. Şimdi siz uzmanların yorumunu ve sıvı gübremin oluşumunu beklemeye başladım.Umarım başarmışımdır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2021
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |