agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Safranlı 16-07-2013 10:50

Koyabilirsiniz

avahit 16-07-2013 16:13

sayın Antihistaminik cevabınızı az önce okudum.Çok teşekkürler.Hazırladığım karışıma sadece klorsuz su ilave edeceğim.Saygılar sunarım.

cemas 16-07-2013 18:04

Son kullanma tarihi 8 ay geçmiş harnup pekmezini kullanabilir miyim ? ( hiç açılmamış cam kavanozda )

Eğrelti otu , at kuyruğu vb. otları koyabilir miyim ?

Üzerinde tohum olan otları tohumlarından arındırıp koysam olur mu ?

yağmur 16-07-2013 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemas (Mesaj 1180216)
Enzime tohuma kaçmış semizotunun dalını koyabilir miyim , koyabiliyorsam tohumlarla beraber koyayım mı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1180323)
Koyabilirsiniz

kaçırdınız bu cevabı sanırım.

cemas 16-07-2013 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yagmurr (Mesaj 1180491)
kaçırdınız bu cevabı sanırım.

Bu cevabın sadece semizotu için olduğunu düşünerek bir daha sordum .

Safranlı 17-07-2013 10:29

Bol çeşit kaliteli enzim
organik asaslı hemen her bitkiyi koyabilirsinzi

cemas 17-07-2013 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemas (Mesaj 1180456)
Son kullanma tarihi 8 ay geçmiş harnup pekmezini kullanabilir miyim ? ( hiç açılmamış cam kavanozda )

Sn. Safranlı Kaçırdınız sanırım :D

Safranlı 17-07-2013 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemas (Mesaj 1180784)
Sn. Safranlı Kaçırdınız sanırım :D

gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz
elinizde var ise kuru üzümü özellikle tavsiye ederim

tevmen 20-07-2013 03:41

Enzim harika bir şey, inandım iyice. Mesela 'bioenerji' üretimi için büyük ölçeklerde kullanılıyormuş. Neyse daha pratik açıdan Tayland'dan bir makaleye rastladım (Asian Journal of Food and Agro Industry, 2009, S169). Üç grup meyve üzerine deney yapmışlar

1) tatlı meyveler. Kullandıkları meyveleri hiç tanımıyorum, oraların tropik meyveleri olacak. Bizim elma armut kavun karpuza mukabil olduğunu tahmin ettim.

2) Ekşi meyveler. Aralarında limon, portakalı da sayıyorlar.

3) Nişastalı meyveler. Muz ve tatlı patatesi bu gruba koymuşlar.

Bir ay sonunda enzimlerin azot, potasyum, fosfor değerlerini ölçmüşler. En iyi grup 'nişastalı meyveler' grubu. Diğer iki grup ise aşağı yukarı aynı.

Safranlı 20-07-2013 11:55

Bu şekilde araştırma neticelerini bulup bizlerle paylaşan arkadaşlara hususen teşşekur etmeliyiz
meselenin bilimsel yönüde ispatlanmış oluyor

Derya Yıldız 15-08-2013 23:15

Sayfanız ve paylaşımlarınız çok güzel. Henüz 31. sayfadayım. Enzime başladım bile. Ancak acil bir sorum olacak. Bir yer edindik eşimle. Yıllardır kullanılmamış. Birkac güne kadar içindeki otları kestirip toprağı hazır hale getireceğiz ama benim gözüm içindeki boyumu aşmıs ama isimlerini bilmediğim otlarda. Onlarla ne yapabilirim? Enzim,kompost????

Safranlı 16-08-2013 07:57

kompost daha mantıklı
enzim için çok gelebilirler

Derya Yıldız 16-08-2013 22:54

Sayın Safranlı cevap için teşekkürler. Hemen kompost sayfasına ziyarete gideyim bari :)

jojoba 01-09-2013 21:15

dolapta biraz fazlaca beklediği için yemek istemediğim yarım karpuzum var ve
değerlendirmek istiyorum. üzüm pekmezi, elma, patates kabugu,
salatalıkla beraber enzim yapabilirmiyim bu karpuzdan? ha birde
böceklenmiş ve kurtlanmış pirincim var 1 kg kadar (:D) bakliyat böceklenmesi başlığında bahsetmiştim :) nerden başlamalıyım?

Derya Yıldız 01-09-2013 22:09

Merhabalar
Sayfanızdan öğrendiklerimle bir kaç şişe enzim yapmıştım. Birini süzdüm ama ph ını ölçemedim daha. Balkonda sıcakta duruyor iki günde bir gazını alıyorum. Eşim kızdığı için enzim yapmaya ara vermiştim. Ama dayanamadım içi kötü çıkan bir karpuzu blendırdan geçirdim kola şişesine doldurdum ancak diğer artıklar çöp muamelesi görünce ben de dedim tekrar birikene kadar beklesin. Kenardaki eski enzim den az bir şey ekledim. Sıvı olarak karpuz suyu yetmişti zaten. Birkaç saat sonra iyi ki bakmışım. Davul gibi şişmişti.

Derya Yıldız 01-09-2013 22:14

Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim?
Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı?
yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde?
Yardım eder misiniz?

Ozlem A 11-10-2013 15:56

İki şişe yeni enzim yaptım, ağırlıklı ananas kabuğuna muz ve limon kabuğu ilave ettim. Bileşimim şu şekilde oldu:

450-500 gr parçalanmış meyve kabuğu
50 gr pekmez
1 tatlı kaşığı kuru maya
1.2 lt su

Mutfak lavabosunun altında uykuya yatırdım ki bir saat geçmeden gaz çıkışı başladı ve bir hafta sonra çok azaalarak şu anda tamamen durdu. 26 Eylül'de hazırlamıştım. Meyveler dibe çöktü, renk berrak ve koku hoş. Acaba bu kadar kısa sürede olmuş olabilir mi?

vetman996 12-10-2013 06:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Derya Yıldız (Mesaj 1195281)
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim?
Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı?
yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde?
Yardım eder misiniz?

Sayın Derya Yıldız Merhaba.

Enzim yaparken yararlı bakterileri besleyeceğin pekmez, melas, kahverengi şeker vs. mutlaka kullanmalısınız.

Enzim yaparken yoğurt suyu kullanmanız ise şart değil. eğer kullanırsanız laktik asit bakterilerisi de ilave etmiş olursunuz ki daha iyi olur.

Enzimdeki 1-3-10 kuralına dikkat ettiğiniz sürece iyi kalitede enzim elde ediyorsunuz.

Selamlar... Saygılar...

beyaz-papatya 06-11-2013 16:04

Merhabalar tesadüf eseri keşfettim burayı yazıları okuyunca da cok etkilendim öğretmenlik yaptığım okulda enzimden bahsedince öğrencilerimizle beraber yapabileceğimiz bir proje olabileceğine karar verdik inşallah bizde başarılı olabiliriz
iyi ki varsınız :)

beyaz-papatya 11-11-2013 23:20

Merhabalar yeniden az önce enzim yapmaya karar verdim ve akşam eşimle beraber yediğimiz 2 ekşi ve 1 tatlı nar kabupu ve 1/4 tatlı nar 4-5 mandalina kabuğunu mutfak robotundan geçirdim ve kavanozuna yerleştirdim çeşmeden aldığım suyu dinlendirip kullanabileceğimi okumuştum daha önceki sayfalarda suyuda dinlendirmeye bıraktım pekmezde hazırda bekliyor acaba yanlış **** eksik yaptığım bir şey var mı

ben ingilizce öğretmeniyim ve eğer ben yapabilirsem okuldaki fen bilgisi öğretmeni ile beraber öğrencilere proje olarak okulda yaptırmayı ve bu projeyi bir cok kişiye duyurmayı amaçlıyoruz o yüzden yardımlarınız benim için çok önemli şimdiden herkese teşekkür ederim ii geceler

yağmur 12-11-2013 01:23

Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)

Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı?

beyaz-papatya 12-11-2013 07:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1217380)
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)

Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı?

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi ve cevap için yağurt suyunu ve mayayı da hazır edip yarın yapayım o zaman kavanoz dediğim pet şişe ;)

yağmur 12-11-2013 11:18

İlk mesajdaki gibi hortumlu bir düzenek yaparsanız çok rahat edersiniz. Yoksa saat başı açıp hava boşaltmak gerekiyor, unutunca patlayabiliyor. O düzenek için tek ihtiyaç 40 cm akvaryum hortumu ve bant.

Ben şu mesajdakine benzer yaptım hep.

http://www.agaclar.net/forum/1176612-post1582.htm

Derya Yıldız 12-11-2013 22:34

Çocuklara öğretmeniz çok güzel olacak. Enzimi anlatmaya çalıştığımız insanların yüz ifadelerinden bıktım. En azından büyüdüklerinde içlerinden 3-5 inin aklında birşeyler kalsa o da birşeydir. Başarılar diliyorum.

kimyager147 13-11-2013 10:42

Size katılıyorum. Halk arasında bir kulak dolgunluğu oluşturmak lazım.

beyaz-papatya 14-11-2013 08:24

kesinlikle sizlere katılıyorum en azından kulak dolgunluğu olacak içlerinden bir tanesi bile bir cocuğa öğretse sonra o bir başkasına .... böyle böyle devam eder ve sirkülasyon sağlanır nesiller arası aktarım olmuş olur

sındırgılı 14-11-2013 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 558598)
Dogranmis,ya da kiyma makinesinden gecirdiklerimi solucanlara sakladigim icin Enzim e sadece tukettigimiz meyvalarin kabuklari ve Hanimin sebze atiklari ile basladim. Tarifide Linkte belirtildigi gibi 1 kg sebze ve meyva atigi, 400 Gram esmer seker ( Melas ihtiva ediyor) ve 3 litre kaynatilmis (sogutulmus) su;
27/12/2009 Tarihinde Dukkanin deposunda isleme basladim.Her gunde kapagi hafif gevsetip gaz cikisini sagliyorum. Aslinda 3 ay surecek bir operasyon...Aylar ilerledikce ne olacagini hep beraber gorecegiz. Ote yandan pirinc suyunda herhangi bir degisiklik yok ...

Aradan, 3 seneyi askin sure gecmis..Oranlari tekrar hatirlatayim dedim.
Bu arada, forumda olmayan Sevgili Sarican ve Acemi Caylaga buradan sevgiler gonderiyorum. Belki, okurlar..:rolleyes:

beyaz-papatya 18-11-2013 09:28

ilk enzim denemem

4 Eklenti(ler)
Merhabalar sonunda enzim denememi yaptım sizlerle de paylaşmak istedim içerisinde
limon ve limon kabukları
mandalina kabukları
patates
bal kabağı
elma
yoğurt suyu
pekmez
yaş maya
su

kullandım bütün malzemeyi göz kararı ölçüp kullandım ve nargile sistemi uyguladım yalnız sormak istediğim birşey var o da nargile sistemindeki küçük şişenin kapak kısmını bantla kapatmam gerekiyor muydu ve nargile sisteminde de arada kapağı açıp kapatmam gerekiyor mu
sonucu dört gözle bekliyorum sizlere bu konuda beni bilgilendirdiğiniz için çoook teşekkür ederim

Not: ek bir soru daha içine koyduğum malzemelerin bir kısmı direkt olarak alt tarafa çöktü bu normal mi?

sındırgılı 18-11-2013 12:09

Nargile sistemindeki borunun ucu suyun icinden cikmadigi surece bir sey olmaz..Fokurdamayi gormeniz, gaz cikisinin oldugunun isbatidir.
Arada sirada calkalamayi unutmayiniz..Dibe cokmede normaldir..

yağmur 18-11-2013 13:35

Küçük şişenin ağzını açıp, içini tamamen suyla doldurun. Ardından hortumu şişeye dibe kadar sokun. Burada önemli olan büyük şişeden gelen hortum küçük şişenin içindeki sudan dışarı çıkmamalı (hava almaması için)! Büyük şişeden gelen gazlar ise suyun içinden fokurdayarak açık pet şişeden çıkmalı. Umarım anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan her şeyi mutlaka sorunuz. Başarılar dilerim.

beyaz-papatya 18-11-2013 15:41

cevaplarınız için çok teşekkür ederim ben de bir cevap bekliyordum bir sorum daha olacak küçük şişenin kapagını da hava almaması için bantla kapattım yaptığım doğru mudur yoksa küçük şişe hava almalı mıdır? Aslında anlayamadığım şey şu: büyük şişedeki gaz sıkışıp küçük şişeye geliyor su içinde fokurdama yapıyor ama bir süre sonra küçük şişede de gaz sıkışması olmayacak mı küçük şişenin patlama olasılığı var mı?

Not: küçük şişedeki hortum şişenin dibinde ve su altında

yağmur 18-11-2013 16:04

Küçük şişenin ağzı açık olacak, gazın rahatça çıkması için. Bandı açıp ağzına kadar su doldurun. Zamanla buharlaşıp azalıyor mu diye de kontrol edin.

sındırgılı 18-11-2013 16:54

Seneler once, ben dukkanda gaz sikismasindan dolayi patlattim..Da hala, tavanda izi durur.:rolleyes:
Tabii o zamanlar, turnikeyi yeni yeni adapte ediyorduk...

sındırgılı 18-11-2013 16:55

Melas nereden temin edebiliriz ?

yağmur 18-11-2013 21:01

Sayın sındırgılı pazar günü Konya'daydım. Torku fabrikasının önünden geçerken içim gitti ama nafile. Melası bir başlıkta görmüştüm temin eden biri vardı. Arayıp bulmak lazım.

inkero 21-11-2013 14:49

herkese merhaba,
yaklaşık 10 gündür bende enzim yapmaya çalışıyorum.
kafama takılan bazı noktalar var.

1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?
2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.
3.) şarap yapımında mayaların çoğalabilmesi için belirli bir süre oksijene ihtiyaçları var. burada da aralarda gazını boşaltmak dışında havalandırmamız gerekir mi?
4.) fermantasyon yavaşladığı zaman şekerli su ilave etmemiz gerekiyor mu? ben bir tanesine çok yavaşladığı için BEYAZ ŞEKERLE karıştırdığım sudan ilave ettim. bakteriler mayalar tekrar coştu :) bazı arkadaşlar BEYAZ ŞEKER kesinlikle kullanılmamalı demiş. sebebi nedir ?
5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?
6.) Bu enzim özellikle zeytin ağaçlarında ağacının zararlılara karşı olan direncini arttırır mı?
7.) Enzimi süzdükten sonra kalan posasını toprağa gömmek yerine doğrudan solucanlara verebilir miyiz? bir sıkıntı olur mu?
8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?

sorular biraz çok oldu ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.

yağmur 21-11-2013 15:41

Sayın inkero,

Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz.

Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar.

Alıntı:

1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?
Alkol oluşma kısmını hatırlayamamakla birlikte oksijen aldığında oksidasyon nedeniyle bozulma meydana geliyormuş- turşulardaki gibi- zaten bu bozulmayı kokusundan anlayabiliyorsunuz. O yüzden hava almaması gerekiyor.

Alıntı:

2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.
Laktik asit bakterileri(yararlı bakteriler) üremişse ph'ın bu aralıkta olması gerekiyor. Aksi durumda üreyenlerin zararlı bakteri olması muhtemel.

Alıntı:

5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?
Yaptığınız düzenekte artık gaz çıkışı durduğunda fermentasyon tamamlanmış oluyor. Sanıyorum bu 3 ayı buluyor.

Alıntı:

8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?
Ekşimiş yoğurdun suyunun enzimin içine katılma nedeni laktik asit bakterilerinin ortama dahil edilmesi zaten. Pekmez ya da esmer şekerle de besliyoruz ki çoğalsınlar :D Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

evdeçiçek 21-11-2013 18:07

Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.

Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım?

Ozlem A 21-11-2013 18:07

Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak:

1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım?

2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi?

4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler..

yağmur 21-11-2013 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evdecıcek (Mesaj 1221484)
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.

Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım?

Sayın evdecicek,

Bilimsel olarak basınç ile alakalı bir açıklaması olsa gerek ancak ben o kısmını bilemiyorum. Bazen bidonların yerini değiştirirken küçük şişedeki su hortumla büyük olana doğru kaçabiliyor. Ya da büyük şişeyi çok doldurmuşsanız gaz çıkışının çok olduğu ilk günlerde kabarıp taşan kısım doğal olarak küçük şişeden çıkıyor. Bu çok sorun değil yeter ki hortum katı bir maddeyle tıkanmasın, gaz çıkışı devam edebilsin. Büyük bidonun üstten 10-15 cm kısmını boş bırakırsanız küçük şişeye taşma olmayacaktır. Diğer durum ise büyük bidonda gaz çıkışı devam ettikçe hortuma kaçan su zaten küçük şişeye geri döner. Sonuç olarak yanlış yaptığınız bir şey yok.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025