![]() |
Koyabilirsiniz
|
sayın Antihistaminik cevabınızı az önce okudum.Çok teşekkürler.Hazırladığım karışıma sadece klorsuz su ilave edeceğim.Saygılar sunarım.
|
Son kullanma tarihi 8 ay geçmiş harnup pekmezini kullanabilir miyim ? ( hiç açılmamış cam kavanozda )
Eğrelti otu , at kuyruğu vb. otları koyabilir miyim ? Üzerinde tohum olan otları tohumlarından arındırıp koysam olur mu ? |
Alıntı:
Alıntı:
kaçırdınız bu cevabı sanırım. |
Alıntı:
|
Bol çeşit kaliteli enzim
organik asaslı hemen her bitkiyi koyabilirsinzi |
Alıntı:
|
Alıntı:
elinizde var ise kuru üzümü özellikle tavsiye ederim |
Enzim harika bir şey, inandım iyice. Mesela 'bioenerji' üretimi için büyük ölçeklerde kullanılıyormuş. Neyse daha pratik açıdan Tayland'dan bir makaleye rastladım (Asian Journal of Food and Agro Industry, 2009, S169). Üç grup meyve üzerine deney yapmışlar
1) tatlı meyveler. Kullandıkları meyveleri hiç tanımıyorum, oraların tropik meyveleri olacak. Bizim elma armut kavun karpuza mukabil olduğunu tahmin ettim. 2) Ekşi meyveler. Aralarında limon, portakalı da sayıyorlar. 3) Nişastalı meyveler. Muz ve tatlı patatesi bu gruba koymuşlar. Bir ay sonunda enzimlerin azot, potasyum, fosfor değerlerini ölçmüşler. En iyi grup 'nişastalı meyveler' grubu. Diğer iki grup ise aşağı yukarı aynı. |
Bu şekilde araştırma neticelerini bulup bizlerle paylaşan arkadaşlara hususen teşşekur etmeliyiz
meselenin bilimsel yönüde ispatlanmış oluyor |
Sayfanız ve paylaşımlarınız çok güzel. Henüz 31. sayfadayım. Enzime başladım bile. Ancak acil bir sorum olacak. Bir yer edindik eşimle. Yıllardır kullanılmamış. Birkac güne kadar içindeki otları kestirip toprağı hazır hale getireceğiz ama benim gözüm içindeki boyumu aşmıs ama isimlerini bilmediğim otlarda. Onlarla ne yapabilirim? Enzim,kompost????
|
kompost daha mantıklı
enzim için çok gelebilirler |
Sayın Safranlı cevap için teşekkürler. Hemen kompost sayfasına ziyarete gideyim bari :)
|
dolapta biraz fazlaca beklediği için yemek istemediğim yarım karpuzum var ve
değerlendirmek istiyorum. üzüm pekmezi, elma, patates kabugu, salatalıkla beraber enzim yapabilirmiyim bu karpuzdan? ha birde böceklenmiş ve kurtlanmış pirincim var 1 kg kadar (:D) bakliyat böceklenmesi başlığında bahsetmiştim :) nerden başlamalıyım? |
Merhabalar
Sayfanızdan öğrendiklerimle bir kaç şişe enzim yapmıştım. Birini süzdüm ama ph ını ölçemedim daha. Balkonda sıcakta duruyor iki günde bir gazını alıyorum. Eşim kızdığı için enzim yapmaya ara vermiştim. Ama dayanamadım içi kötü çıkan bir karpuzu blendırdan geçirdim kola şişesine doldurdum ancak diğer artıklar çöp muamelesi görünce ben de dedim tekrar birikene kadar beklesin. Kenardaki eski enzim den az bir şey ekledim. Sıvı olarak karpuz suyu yetmişti zaten. Birkaç saat sonra iyi ki bakmışım. Davul gibi şişmişti. |
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim? Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı? yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde? Yardım eder misiniz? |
İki şişe yeni enzim yaptım, ağırlıklı ananas kabuğuna muz ve limon kabuğu ilave ettim. Bileşimim şu şekilde oldu:
450-500 gr parçalanmış meyve kabuğu 50 gr pekmez 1 tatlı kaşığı kuru maya 1.2 lt su Mutfak lavabosunun altında uykuya yatırdım ki bir saat geçmeden gaz çıkışı başladı ve bir hafta sonra çok azaalarak şu anda tamamen durdu. 26 Eylül'de hazırlamıştım. Meyveler dibe çöktü, renk berrak ve koku hoş. Acaba bu kadar kısa sürede olmuş olabilir mi? |
Alıntı:
Enzim yaparken yararlı bakterileri besleyeceğin pekmez, melas, kahverengi şeker vs. mutlaka kullanmalısınız. Enzim yaparken yoğurt suyu kullanmanız ise şart değil. eğer kullanırsanız laktik asit bakterilerisi de ilave etmiş olursunuz ki daha iyi olur. Enzimdeki 1-3-10 kuralına dikkat ettiğiniz sürece iyi kalitede enzim elde ediyorsunuz. Selamlar... Saygılar... |
Merhabalar tesadüf eseri keşfettim burayı yazıları okuyunca da cok etkilendim öğretmenlik yaptığım okulda enzimden bahsedince öğrencilerimizle beraber yapabileceğimiz bir proje olabileceğine karar verdik inşallah bizde başarılı olabiliriz
iyi ki varsınız :) |
Merhabalar yeniden az önce enzim yapmaya karar verdim ve akşam eşimle beraber yediğimiz 2 ekşi ve 1 tatlı nar kabupu ve 1/4 tatlı nar 4-5 mandalina kabuğunu mutfak robotundan geçirdim ve kavanozuna yerleştirdim çeşmeden aldığım suyu dinlendirip kullanabileceğimi okumuştum daha önceki sayfalarda suyuda dinlendirmeye bıraktım pekmezde hazırda bekliyor acaba yanlış **** eksik yaptığım bir şey var mı
ben ingilizce öğretmeniyim ve eğer ben yapabilirsem okuldaki fen bilgisi öğretmeni ile beraber öğrencilere proje olarak okulda yaptırmayı ve bu projeyi bir cok kişiye duyurmayı amaçlıyoruz o yüzden yardımlarınız benim için çok önemli şimdiden herkese teşekkür ederim ii geceler |
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)
Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı? |
Alıntı:
|
İlk mesajdaki gibi hortumlu bir düzenek yaparsanız çok rahat edersiniz. Yoksa saat başı açıp hava boşaltmak gerekiyor, unutunca patlayabiliyor. O düzenek için tek ihtiyaç 40 cm akvaryum hortumu ve bant.
Ben şu mesajdakine benzer yaptım hep. http://www.agaclar.net/forum/1176612-post1582.htm |
Çocuklara öğretmeniz çok güzel olacak. Enzimi anlatmaya çalıştığımız insanların yüz ifadelerinden bıktım. En azından büyüdüklerinde içlerinden 3-5 inin aklında birşeyler kalsa o da birşeydir. Başarılar diliyorum.
|
Size katılıyorum. Halk arasında bir kulak dolgunluğu oluşturmak lazım.
|
kesinlikle sizlere katılıyorum en azından kulak dolgunluğu olacak içlerinden bir tanesi bile bir cocuğa öğretse sonra o bir başkasına .... böyle böyle devam eder ve sirkülasyon sağlanır nesiller arası aktarım olmuş olur
|
Alıntı:
Bu arada, forumda olmayan Sevgili Sarican ve Acemi Caylaga buradan sevgiler gonderiyorum. Belki, okurlar..:rolleyes: |
ilk enzim denemem
4 Eklenti(ler)
Merhabalar sonunda enzim denememi yaptım sizlerle de paylaşmak istedim içerisinde
limon ve limon kabukları mandalina kabukları patates bal kabağı elma yoğurt suyu pekmez yaş maya su kullandım bütün malzemeyi göz kararı ölçüp kullandım ve nargile sistemi uyguladım yalnız sormak istediğim birşey var o da nargile sistemindeki küçük şişenin kapak kısmını bantla kapatmam gerekiyor muydu ve nargile sisteminde de arada kapağı açıp kapatmam gerekiyor mu sonucu dört gözle bekliyorum sizlere bu konuda beni bilgilendirdiğiniz için çoook teşekkür ederim Not: ek bir soru daha içine koyduğum malzemelerin bir kısmı direkt olarak alt tarafa çöktü bu normal mi? |
Nargile sistemindeki borunun ucu suyun icinden cikmadigi surece bir sey olmaz..Fokurdamayi gormeniz, gaz cikisinin oldugunun isbatidir.
Arada sirada calkalamayi unutmayiniz..Dibe cokmede normaldir.. |
Küçük şişenin ağzını açıp, içini tamamen suyla doldurun. Ardından hortumu şişeye dibe kadar sokun. Burada önemli olan büyük şişeden gelen hortum küçük şişenin içindeki sudan dışarı çıkmamalı (hava almaması için)! Büyük şişeden gelen gazlar ise suyun içinden fokurdayarak açık pet şişeden çıkmalı. Umarım anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan her şeyi mutlaka sorunuz. Başarılar dilerim.
|
cevaplarınız için çok teşekkür ederim ben de bir cevap bekliyordum bir sorum daha olacak küçük şişenin kapagını da hava almaması için bantla kapattım yaptığım doğru mudur yoksa küçük şişe hava almalı mıdır? Aslında anlayamadığım şey şu: büyük şişedeki gaz sıkışıp küçük şişeye geliyor su içinde fokurdama yapıyor ama bir süre sonra küçük şişede de gaz sıkışması olmayacak mı küçük şişenin patlama olasılığı var mı?
Not: küçük şişedeki hortum şişenin dibinde ve su altında |
Küçük şişenin ağzı açık olacak, gazın rahatça çıkması için. Bandı açıp ağzına kadar su doldurun. Zamanla buharlaşıp azalıyor mu diye de kontrol edin.
|
Seneler once, ben dukkanda gaz sikismasindan dolayi patlattim..Da hala, tavanda izi durur.:rolleyes:
Tabii o zamanlar, turnikeyi yeni yeni adapte ediyorduk... |
Melas nereden temin edebiliriz ?
|
Sayın sındırgılı pazar günü Konya'daydım. Torku fabrikasının önünden geçerken içim gitti ama nafile. Melası bir başlıkta görmüştüm temin eden biri vardı. Arayıp bulmak lazım.
|
herkese merhaba,
yaklaşık 10 gündür bende enzim yapmaya çalışıyorum. kafama takılan bazı noktalar var. 1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi? 2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor. 3.) şarap yapımında mayaların çoğalabilmesi için belirli bir süre oksijene ihtiyaçları var. burada da aralarda gazını boşaltmak dışında havalandırmamız gerekir mi? 4.) fermantasyon yavaşladığı zaman şekerli su ilave etmemiz gerekiyor mu? ben bir tanesine çok yavaşladığı için BEYAZ ŞEKERLE karıştırdığım sudan ilave ettim. bakteriler mayalar tekrar coştu :) bazı arkadaşlar BEYAZ ŞEKER kesinlikle kullanılmamalı demiş. sebebi nedir ? 5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız? 6.) Bu enzim özellikle zeytin ağaçlarında ağacının zararlılara karşı olan direncini arttırır mı? 7.) Enzimi süzdükten sonra kalan posasını toprağa gömmek yerine doğrudan solucanlara verebilir miyiz? bir sıkıntı olur mu? 8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor? 9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ? sorular biraz çok oldu ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum. |
Sayın inkero,
Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz. Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.
Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım? |
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak:
1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım? 2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim? 3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi? 4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim? Şimdiden teşekkürler.. |
Alıntı:
Bilimsel olarak basınç ile alakalı bir açıklaması olsa gerek ancak ben o kısmını bilemiyorum. Bazen bidonların yerini değiştirirken küçük şişedeki su hortumla büyük olana doğru kaçabiliyor. Ya da büyük şişeyi çok doldurmuşsanız gaz çıkışının çok olduğu ilk günlerde kabarıp taşan kısım doğal olarak küçük şişeden çıkıyor. Bu çok sorun değil yeter ki hortum katı bir maddeyle tıkanmasın, gaz çıkışı devam edebilsin. Büyük bidonun üstten 10-15 cm kısmını boş bırakırsanız küçük şişeye taşma olmayacaktır. Diğer durum ise büyük bidonda gaz çıkışı devam ettikçe hortuma kaçan su zaten küçük şişeye geri döner. Sonuç olarak yanlış yaptığınız bir şey yok. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025