![]() |
Soğan koymayın bence .
|
enzimi saklarken neye dikkat etmek gerek ? buzdolabında dondurup saklamanın sakıncası var mı?
|
arkadaşlar okuduklarımdan anladığıma göre enzim hava ile temas edince bozulmaya başlıyor, şu durumda nasıl bir şekilde muhafaza etmek gerek?
kapağı açılmayınca yıllarca saklayan varmış. 100/1 oranında seyrelterek, fazla fazla kullansam bile bu bana 5-6 ay yetecek gibi. ben 2,5 litrelik şişede yaptım. yaklaşık 1,5 litre kadar enzim var diyelim. bunu 500 ml lik şişelere ayırıp serin bir yerde , ya da buzdolabında saklasam en azından kullanmadığım 2 şişe hava ile temasını keserim diyorum. ama süzme işleminde ve şişelere koyarken hava ile teması olacak mutlaka. saklaması ile ilgili bilgi verebilecek tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi acaba?? |
Mirim neden saklıyorsunuz ki...
Bolca bitkilerinize zivafet çekit olsun bitsin komşunuza verin sokaktaki ağaca verin balkonunuzda ne varsa verin saklamayın bitirin her yerde bolca kullanın nasılsa yenisini yaparsınız bu mevsimde bitkiye haftada bir verebilirsin sakın saklama.... Hazine saklanılırmı ya hu.... Enzimi dört gözle bekleyen ülkemin bitkilerini dah fazla bekletme.... |
sn safranlı sorun da o zaten , her ay yenisini yapmak istemiyorum.
saklama koşulları ya da yöntemleri ile ilgisi bilgisi olanlar, yardım lütfen... |
Peki madem öyle...
Süzüp küçük pet şişelere doldurabilir ve serin bir odada saklayabilirsiniz |
buzdolabında olur sanırım. dondurarak saklanabilirmi?
süzme sırasında hava ile temas edecek yapısı bozulur mu? süzdükten sonra serin bir yer veya buzdolabında ne kadar süre ile dayanır ? teşekkürler.... |
Arkadaşlar bende enzim yapmıştım size bazı deneyimlerimi aktarayım.
1) Bilirsiniz arkadaşlar ev banyoları, banyo yaptıktan sonra temizlenmez ise kötü kokar. Eşiminde evde olmamasından faydalanarak 2 hafta temizlemedim. Banyoyu sadece banyodan sonra enzim ile şöyle bir suladım.( %50 ) Oran biraz fazlaymış ev 2 saat sirke gibi koktu. Ama banyoda temizlememekten kaynaklanan bir oluşmadı. 2) Bulaşık makinasında bulunan bulaşıklar koku yapıyordu. Üzerlerine spreyli kolonya şişesine koyduğum enzimi sıktım. Ertesi gün bulaşık makinasının içerisinde hiç koku yoktu tertemiz bir hava ile karşılaştım. Bunlar nereden çıktı derseniz öyle içimden geldi paylaşmak vaktinizi almamışımdır umarım. |
1 Eklenti(ler)
Ben de bi enzim yapıyım dedim içeriği :
220 gram armut ya da şeker kamışı pekmezi pek emin değilim 450 gram organik malzeme ( havuç, kuru fasulye, ıhlamur ,kuru incir, çay, kızılcık , maydanoz, ceviz , fındık, badem, kuru uzum, bol miktarda yumurta kabuğu,kuru menemen malzemesi (domates biber vb.), pirinç, arpa, leblebi, nohut ) 1000 gram kadar su 1 , 3 ,10 'a pek uyamadık ama olsun ilk 2 gün gaz çıkışı gözlemlemedim.3. gün bu halde Eklenti 414314 ara sıra eldiven iniyor çalkalıyorum, biraz şişiyor yine iniyor.Temmuz ortasına hazır olur mu ? |
olur rahat rahat yetişir
|
arkadaşlar , 5-6 hafta önce hazırladığım enzim şimdi sirke benzeri bir koku çıkartıyor. ilk zamanlar ekşimiş yoğurt-bira gibi bir kokusu vardı. neden sirke gibi kokmaya başladı? yoksa enzim çöpe mi gidecek? 2 kere kullandım şimdiye kadar , sadece bir kere dikkatlice kapağını açtım. bu arada gaz çıkışı az da olsa devam ediyor. sizce sorun ne? teşekkürler...
|
1 Eklenti(ler)
10 gün arayla iki enzim yaptım. 14 Mayıs'ta yaptığıma musluk suyu koymuştum, diğerine ise içme suyu. İkinci olmuş gibi geliyor ilkinden emin değilim. Ph ölçer olmadan hazır olup olmadığını anlama imkanımız yok mu?
|
Alıntı:
|
Dibe çökmüş olan hazır gibi....
Kullanabilirsiniz |
Çok teşekkürler sayın Safranlı. Diğerini de dibe çökene kadar beklememiz mi gerekiyor?
|
Evet iyi olur
|
Süzdüğüm enzimi koyu renkli bir şişeye koydum, ne olur ne olmaz gaz çıkarsa diye kapağını kapamadım, tülbent geçirdim. Kokusu çok güzel oldu. Oda sıcaklığında tutuyorum. Buzdolabında tutmamız mı gerekiyor emin olamadım.
Bu sabah 1/20 oranında sulandırıp domates, salatalık, çilek ve biber saksılarına döktüm. Haftada bir kez bunu tekrarlamayı düşünüyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim son 40 litre enzimim kaldı 19 litrelik damacanalar da bu iş olmuyor 1 tonluk kafesli depo aldım.Hafta sonu 1 tonluk enzim hazırlamayı düşünüyorum.
Bunun için ihtiyacım olan ; 62.5 litre Melas (hazır) 185 kilo Mutfak artığı (kurulan bir pazardan toplayacağım sadece meyve sebze) 625 litre Klorsuz su 1 litre Em-A Eklenti 420302 Eklenti 420303 Nargile sistemi yapacağım,depo bahçedeki evin yanında duracak (güneşin altında) merak ettiğim patlama riski olabilir mi ? hadi üzerine bir branda koysam bir nebze güneşi keser ama yine de tereddütlerim var... |
üstadım
narğile sistemini kurar isen niye patlasın... Merak etme bir şey olmaz... Bulabilir isen tazecik yeşil otlarıda bu enzime katabilirsin.... |
Nargile sistemi şart,
Sayın safranlı her yer taze ot :) biçer biçer koyarım, Fidanlara enzim dayandıramıyoruz :)) |
Eee verimi görünce insan rüyasında bile enzim görüyor...
ya da etrafına enzim materyali olarak bakıyor |
Herkese merhaba.Selam ve saygılar.Hazırlanan malzeme içerisine 1.5 kg yoğurt kabı dolusu İnek idrarı ilave edersek doğru mu yaparız yanlış mı.
|
gerçekten de öyle Sn Safranlı :
nisan ayında yapmıştım ' nargile usulü ' sizlerden öğrendiğim bilgilerle, onbeş gündür seyreltip kullanıyorum saksı çiçeklerime sonuç güzel. Hele bodur narın yaprakları, aradaki fark belli.Nasıl rüyalarımızda görmeyelim ki :D |
baştan sona bütün mesajları okudum baya zamanımı aldı bu olay lakin güzel bilgiler edindim, sonra bende safranlı arkadaşın projesinden faydalanarak nargile usulü bir enzim hazırladım, içerisinde karpuz kabuğu , paates kabukları birkaç yumurta kabuğu, biraz fındık kabuğu 2 adet salatalık, iki adet havuç ,bir portakal ,pekmez ,maya , nohut, yeşil mercimek vs derken baya karışık birşeyler oldu,, artık hayırlısı diyeceğim gerçi havalarda çok sıcak bu günlerde ama inşallah istenilen şekilde sonuc alabilirim
|
Alıntı:
hiç durmayınız sürekli bir sistem dahilinde enzim yapıp bitkilerimize vermeliyiz enzim çok çabuk tesir ediyor hemen belli oluyor fazla degil 3 litrelik iki üç kola şisesinde bile yapsanız evinizin tüm bitkilerine yeter işi büyütmek isterseniz varil maril ne bulduysanız onla yaparsınız |
1 Eklenti(ler)
Sanırım enzim 1 haftaya hazır http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1372407850
üstte ince bir tabaka kaldı sadece çay kaldı nerdeyse elime aldığımda çok fokurduyor . 1 haftaya hazır mı ? |
yaklasık olarak hazır olacaktır
|
20 lt yoğurt kabına karpuz kabuğu,kıvırcık artıkları kabak,salatalık,üzüm posaları, hamur mayası(1 avuç kadar),1 bardak pekmez ,1 bardak yoğurt suyu ve 3 litre kadar su doldurdum nargile sistemini de kurmama rağmen hiç kabarcık çıkışı yok.Hatayı nerede yapıyorum?su koymamakmı lazımdı nargile sisteminde?malzeme miktarı 10 litrenin üzerinde acaba miktarlarlamı alakalı?kovanın üzerine kapaktan önce naylon poşette geçirdim sızdırmazlık sağlasın diye.2 gündür bekliyorum bozulmadan yardım edecek varmı?
|
yakında fokurdamaya başlar
|
enzimi domates biberde kullanan ve etkisini gören var mı?
ben kullanıyorum ama etkisinden emin degilim.. az önce yine uyguladım.. |
enzim sadece torf ile ekili olan saksı türü alanda etkisi biraz az oluyor
tabi bu kesin yargı degil sadece gözlem |
birde aklıma geldi
enzimde verim açısından bekletimiz var ise daha çok potasyum ağırlıklı üretmeye çalışmak lazım yanı patates kabugu ve muz kabugu gibi.... yeşil aksam fazla olursa azot zengini olacagından meyvede geç kalabilir |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
bana kalırsa oranlarda hata var. diger secenekler klorlu su kullandınız..ya da kapakta kaçak var.. ya da bunların hepsi..:) malzeme miktari 10 lt derken ne demek istiyorsunuz? su+atık+pekmez mi sadece atık mı.. ama her halukarda hata var gibi gorunuyor, enzim yaparken oran basit 1 ölçek pekmez + 3 ölçek organik atık + 10 ölçek su...(ölçek=kg) 1 bardak dediginiz pekmez ne kadar kg dir tam bilemesem de olsun 0.5 kg ..buna 1.5 kg civari atık ve uzerine 5 litre(=kg) su koymaniz gerekirdi..bu da toplamda (bahsettiginiz atıkların özgül ağırlıklarına bağlı degisiklik gosterecekse de) kabaca 7-8 litre eder. ki siz 3 litre su koymuşsunuz... 10 litreden kastınızın su, atık pekmez dahil herşey oldugunu dusunursek. 10 litre -3 litre su -0.2 lt(1 bardak pekmez)= 6.8 litre atık eder..bahsettiginiz atık cinsiyle 6.8 litre atık etsin 4.5 kg (gerçekten atıyorum bunu kestirmek mümkün degil) bu hesaplar altında ölçülerin şöyle olması gerekirdi.. 1.5 kg pekmez - 4.5 kg atık - 15 litre su çok karışık oldu biliyorum ama her halukarda oranlarda sorun var gibi.. sizin yerinizde olsam sıfırdan başlar ve 1-3-10 ağırlık oranına dikkat ederdim. klorlu musluk suyu kullandıysanız boşuna hesap yaptırdınız o ayrı.. :) bu arada hava çıkışı başladıysa ne mutlu ama yine de kullandığınız atığın ağırlığını biliyorsanız yazın ki eklenmesi gerekeni söyleyebilelim.. sn safranlı bu konuya daha hakim, o fikir beyan ederse onu dinlemenizi tavsiye ederim.. sevgiler.. |
Sayın uzmanlar, enzime yumurta kabuğu koymanın sebebi kalsiyumca zengin hale getirmek mi oluyor? Ben üç şişe yaptım hepsinde de limon kabuğu ve pekmez kullandım bozulursa çok fena kokmaz diye. Domates ve biberlere kullandım bu enzimi, domateslerde çiçek dökülmesi durdu ve meyve tutma başladı, bilmiyorum tesadüf mü..
|
Asla tesadüf degil
hele domateste çifte kavrulmuş olucaktır |
Alıntı:
|
Yeni tertipbe göre ayarlama yaparsam sulandırılmış bu atığı yeniden kullanabilirmiyim?**** ziyan olmasın diye nasıl kullanabilirim?
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025