agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

antihistaminik 01-05-2013 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147556)
Aslında enzimle ilgili herkez yapımını paylaşıyor.
Bu tarz örneklemeler kesinlikle çok faydalı olur,bende sulama vakti geldiği zaman örneklemeler yapacağım. Sayın antihistaminik tebrikler devamını bekliyoruz...

sn aviator bence de bu karsilastirmalar yapilmali ki kimi sorular netlessin, daha cok insan atıkları dogaya geri kazandirsin.
karsilastirma-örneklemeyi yaparken esit sartlar dikkate alinmali; aklima gelenler:

-esit toprak şartlari
-esit toprak hacmi (saksilar icin)
-esit sulama
-esit gubreleme
-esit ışık
-esit ruzgar

bunlar aklima gelenler...

aviator34 01-05-2013 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1147607)
sulama mevsimini neden bekliyorsunuz
bence hemen veriniz
serin havalarda daha verimli olur
aslında çok denemeden sonra
bitki için en önemli ayların son bahar ve kış olduğuna kanaant getirdim
uzun kış günlerinde bolca besleme yapabilirseniz
artık bitkiyi kimse tutamaz
mart başında verdiğim besinlerle saksıdaki çiçeklerim
kudurmuş durumdalar birde
koca mahalleyi mandalina çiçegi kokusu sardı
o kadar çiçek varki
anlatamam


Sayın safranlı malum sonbahar, kış bitti.oldukça da
Yağmur aldı bahçe,Geçen ay ceviz fidanlarıma su ile inceltilerek humik asit ve em-a uyguladım geçen haftada em-a nın 2. Uygulaması yapıldı 3 ve 4. Uygulamalar 20 günde bir devam edecek...
Aslında em-a ile enzimi birlikte verirsek ? Bu hiç aklıma gelmemişti ! Ne olur ?

Safranlı 02-05-2013 08:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147782)
sayın safranlı malum sonbahar, kış bitti.oldukça da
yağmur aldı bahçe,geçen ay ceviz fidanlarıma su ile inceltilerek humik asit ve em-a uyguladım geçen haftada em-a nın 2. Uygulaması yapıldı 3 ve 4. Uygulamalar 20 günde bir devam edecek...
Aslında em-a ile enzimi birlikte verirsek ? Bu hiç aklıma gelmemişti ! Ne olur ?

sakın yapmayın
em baskındır
bizim enzimler narindir
onu halt eder
ayrı ayrı verilmeli mutlaka

Safranlı 02-05-2013 08:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1147623)
sn safranli super olan sizsiniz sizler sayesinde bulastik bu enzim islerine..

Neden topraktan vermeyi tercih etmeliyim?
Topraktan verilmisi-verilmemisi testini domateste yapmayi dusunuyorum..

dostlarım
biliyorsunuz devamlı paraları akıtıyoruz
en son latfarm grubundan npk lı organik sıvı gübre aldım
mevye sebzede çok aşırı tat farkının olduğunu iddia adiyorlar
bu aradaşalar da sistemi yapraktan uygulama esasına oturtmuşlar
ancak ben kalben her zaman topraktan vermeye inanıyorum
bu tartışma yumurta tavuk hikayesi gibi hiç bitmez
benim temel anlayışım topraktan vermek
ardada yapraktan destek olmak üzerine....
Dedim ya tartışma uzar gider....

aviator34 02-05-2013 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1147932)
sakın yapmayın
em baskındır
bizim enzimler narindir
onu halt eder
ayrı ayrı verilmeli mutlaka

o zaman dediğim gibi sulama mevsiminde sıvı gübre (enzim) uygularsam daha iyi olur düşüncesindeyim,şimdiden çok su verdim bile...

Safranlı 02-05-2013 09:52

Yagmurun yağacagını kestirtiğinizde sadece seyreltilmiş enzimi verebilirsiniz

belkis35 07-05-2013 11:39

Bende 2012 ağustos ayında enzim denemesi yaptım. Başarılı olduğunu düşünüyorum. Ancak uygulama yapamadım yayla evinde karanlık ve serin ortamda duruyor. İçindeki bitkisel artıklar bile süzülmedi. Benim sorum şu : Bu enzimi kullanabilirmiyim zaman aşımı olmuşmudur?
Teşekkürler şimdiden

evzel 09-05-2013 08:35

Enzim kullanan arkadaşlar bir sorum olacak sizlere. Çiçeklerimi enzimle suladığım zaman toprak yumuşacık oluyor suyla suladığım zaman daha sert oluyor ama öyle çok sert bir hal almıyor. Bu sizin bitkilerin toprağında da oluyor mu yoksa benim toprakta eksik bir şeyler mi var. Çiçeklerim enzimi sık sık kullandığım dönemlerde bayağı coştu.

sezik 09-05-2013 23:31

Ben il enzimimi tarlada ağaçlara direk pompayla sıkarak uyguladım (yaklaşık 1/300) bir yabani erik ağacına ise hiç sulandırmadan verdim, kururmu diye, Erik ağacı coştu, zeytinler 1 yaşında çiçek açtı, belki bu yıl verim verecek. Elimde yaklaşık 35lt enzim hazır duruyor. Sulama sistemi kuruyorum şimdi, o sisteme bu enzimi karıştırıp bütün ağaçlara vereceğim. Karanlık ve serin yerde saklıyorum enzimi, bidonlar davul gibi şişmiş durumda :) Herkese tavsiye ediyorum enzim yapmayı.

MeyveliTepe 09-05-2013 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi belkis35 (Mesaj 1150544)
Bende 2012 ağustos ayında enzim denemesi yaptım. Başarılı olduğunu düşünüyorum. Ancak uygulama yapamadım yayla evinde karanlık ve serin ortamda duruyor. İçindeki bitkisel artıklar bile süzülmedi. Benim sorum şu : Bu enzimi kullanabilirmiyim zaman aşımı olmuşmudur?
Teşekkürler şimdiden

Kokusu çürük ve kötü bir koku değil ise kullanabilirsiniz.

torkulu 11-05-2013 11:43

dün akşam bu konuyu okuduktan sonra gece gec saatte bende bir enzim denemesi yaptım, 500 ml şişe içine 2 yemek kaşığı pekmez , 100gr kadar ince doğradığım kabukları soyulmuş meyve parçaları , biraz bal , ve bir yemek kaşığı kadar yoğurt suyu ekledim, üstünü dinlenmiş su ile tamamladım. şişenin üstüne balon geçirdim.
yanlış yaptığım birşey var mı?
teşekkürler..

fındıkçı74 11-05-2013 18:27

enzim müthiş birşey çeşitli sebze ve meyve fidanlarında uyguladım domates biber ve salatalıklar adeta uçtular

antihistaminik 12-05-2013 02:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1153149)
dün akşam bu konuyu okuduktan sonra gece gec saatte bende bir enzim denemesi yaptım, 500 ml şişe içine 2 yemek kaşığı pekmez , 100gr kadar ince doğradığım kabukları soyulmuş meyve parçaları , biraz bal , ve bir yemek kaşığı kadar yoğurt suyu ekledim, üstünü dinlenmiş su ile tamamladım. şişenin üstüne balon geçirdim.
yanlış yaptığım birşey var mı?
teşekkürler..

100 grama 30 gr kadar pekmez gerekir. 2-3 kasik daha ister muhtemelen.
Bir de bal koymasaydiniz keske. Antibakteriyel oldugundan konmamasi gerektigi soyleniyor. 500 ml yani yarim litre fazla mutevazi bir baslangic olmus bence :)
5 lt lik petlerde denemenizi tavsiye ederim bari beklediginize denediginize degsin :)

zebra 12-05-2013 21:56

Hayirli aksamlar arkadaslar,

Aklima bu aksam geldi bu soru. Acaba enzim dedigimiz, organik sivi gubreyle ayni sey midir? Yoksa sivi gubreden baska faydalari var midir?

torkulu 13-05-2013 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1153557)
100 grama 30 gr kadar pekmez gerekir. 2-3 kasik daha ister muhtemelen.
Bir de bal koymasaydiniz keske. Antibakteriyel oldugundan konmamasi gerektigi soyleniyor. 500 ml yani yarim litre fazla mutevazi bir baslangic olmus bence :)
5 lt lik petlerde denemenizi tavsiye ederim bari beklediginize denediginize degsin :)

sizin hatrınızı kırmıyım dedim 2,5 litre cola şişesine bir tane yaptım. :) bal ı kullanılmadığını bilmiyordum. bu sefer bal koymadım. patates , marul , biber , salatalık... elime ne geçtiyse blender dan geçirdim , dinlenmiş su koydum , yoğurt suyu ve pekmez ilave ettim. bakalım artık ne olacak...

antihistaminik 13-05-2013 17:41

hayirli olsun..
1(pekmez)-3(organik atık)-10(klorsuz su) oranina dikkat etmekte yarar var.
bir de nargile sistemi yapmadiysaniz başlarda her gun, sonra gerektikce kapagi sadece hafif gevseterek gazini atmasini saglayin da patlamasin mazallah :)

torkulu 16-05-2013 14:56

karışım şişesinde bir kaç gündür fazla hareket yoktu , sıcak ve güneş alan bir yere koydum balon baya bi şişmiş. yanlız bütün sebze ve meyveleri blender dan geçirdiğimdenmidir bilmiyorum şişenin alttan yarısına kadar bir bölgede organik maddeler birikmiş durumda üstte de 2 cm kadar bir alanda da var. orta taraf koyu renkli.
balonu biraz sıktım , iğne deliklerinden rahatsız edici değil ama ekşimiş yoğurdu andıran bir koku geliyor. sanırım doğru yoldayım. yanlız organik maddeler neden bu kadar çabuk çöktü? yoğunlukla alakalı bir problemmi acaba?

Ozlem A 16-05-2013 21:31

2 gün önce ben de bir enzim başlattım. Limon kabuğu doğal şeker az pekmez su ve kuru maya ile yaptım. İlk gün müthiş gaz çıktı ama ikinci gün pek azaldı gaz çıkışı. Miktarı şişenin yarısına kadar yaptım yani şişe içerisinde hava var. Kapağı açmadan gevşeyecek gazı çıkarıyorum ama içerdeki mevcut hava enzim oluşmasını engeller mi?

antihistaminik 17-05-2013 00:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1155911)
karışım şişesinde bir kaç gündür fazla hareket yoktu , sıcak ve güneş alan bir yere koydum balon baya bi şişmiş....

balonun şişmesi isinan havanin genlesmesinden olmasin :))
güneş konusunda forumda degisik fikirler var, ama benim bildigim ve dusundugum, enzimi gölge yerde olgunlastirmanin daha dogru olacagi yonunde..
hatta ben daha ileri gidip enzimleri perdeleri kapali bir odada 22-25 derecede olgunlastirdim...
sicaklik konusunda How to Make Garbage Enzyme sitesi oda sicakligi der.. ama burada 30-35 derecelerin iyi olacagini soyleyenler var...

antihistaminik 17-05-2013 00:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1156077)
..İlk gün müthiş gaz çıktı ama ikinci gün pek azaldı gaz çıkışı.

normaldir...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1156077)
... içerdeki mevcut hava enzim oluşmasını engeller mi?

tabi ki hayir.. :)

antihistaminik 17-05-2013 00:36

tecrubeli arkadaslara ne oldu gorunmez oldular...
sizden edindigim bilgilerle ve az-cok tecrubemle ben cevaplar oldum bazi sorulari...
sahipsiz birakmayin konuyu :)

Ozlem A 17-05-2013 07:56

Teşekkürler :) ben devam ediyorum o halde.. Kötü koku gelmezse sorun yok gibi görünüyor forumda yazılanlara göre.

Çamtepe 17-05-2013 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1156162)
balonun şişmesi isinan havanin genlesmesinden olmasin :))
güneş konusunda forumda degisik fikirler var, ama benim bildigim ve dusundugum, enzimi gölge yerde olgunlastirmanin daha dogru olacagi yonunde..
hatta ben daha ileri gidip enzimleri perdeleri kapali bir odada 22-25 derecede olgunlastirdim...
sicaklik konusunda How to Make Garbage Enzyme sitesi oda sicakligi der.. ama burada 30-35 derecelerin iyi olacagini soyleyenler var...

Hedeflenen mayaların ne olduğu ile alakalı. Bildiğimiz hamur mayası oda sıcaklığında da aktif iken Lactobacillus bakterileri en iyi 30-35 derece arasında çalışır.

Safranlı 17-05-2013 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1156166)
tecrubeli arkadaslara ne oldu gorunmez oldular...
sizden edindigim bilgilerle ve az-cok tecrubemle ben cevaplar oldum bazi sorulari...
sahipsiz birakmayin konuyu :)

sevgili dostlar.....
bir arıza nedeniyle tam 11 gündür siteye yazamadım....
sizlere biraz sitem edeyim...
hiç kimse sormuyor ya huuu...
diye düşünürken neyseki soranımız varmış....
sizleri özledim yahuuuu...
bu arada artık sayın anti.....(gerisini yazmıyorum)tekrübeli dostalarımızdan sınız...
nerede kalmıştık.....

civanmukti 17-05-2013 10:32

sevgili forum severler,

ben de bu sene evdeki bozulmaya başlayan salatalık ve kabaklardan mikrobiyal gübre yaptım. verilen tariflerle sıkıntısız bir süreçle yaklaşık 2 hafta önce işlem tamamlandı ve biraz da tembellikten biraz fazla beklettikten sonra mamülü süzdüm. süzerken bayan çorabı kullansam da yine de biraz tortulu kalıyor (geçen sene de böyle olmuştu) ama pet şişede beklerken tortu dibe çöküyor. aslında üstte kalan berrak kısmı bir şekilde alabilirim. ama yapmalı mıyım yoksa tortulu daha mi iyidir?
bir de geçen sene çeşme suyuyla vermiştim bitkilere ben bu enzimi ama okuduğum kadarıyla klor mikroplara pek iyi gelmiyor :) yağmur suyu biriktirme şansım da yok ben de gittim marketten su aldım.
geçen seneki tecrübelerimden sonra bu sene toprak hazırlığımı daha iyi yaptım diye düşünüyorum. (ben naçizane balkonda, saksıda hobi olarak yapıyorum bu işi)
saksıları büyüttüm (domates için 15 lt) yanmış gübre ile toprağı karıştırdım. bir de buharlama sistemini kurabilirsem, soğuk su buharıyla sulama yapmayı düşünüyorum bu sene.
velhasıl çok da uzatmadan yaptığım enzimi henüz bitkilere vermedim. ama içimde güzel olduğuna dair bir his var. yaşayıp göreceğiz.
sevgiler, saygılar.

antihistaminik 17-05-2013 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1156211)
hiç kimse sormuyor ya huuu...
diye düşünürken neyseki soranımız varmış....
sizleri özledim yahuuuu...
bu arada artık sayın anti.....(gerisini yazmıyorum)tekrübeli dostalarımızdan sınız...
nerede kalmıştık.....

yalniz degilmisiz... meyvelitepe de uzaktan goz kirpmis ne guzel...
sevgili sarıcan, denizakvaryumu, dogasever, acemi_caylak vb... onlari da burada gorsek keske.. zehiri akitip gittiler...:)

antihistaminik 17-05-2013 16:00

neyse.. yakalamisken sn civanmukti'nin şu sorusunu netlestirmemize yardimci olursaniz ne mutlu..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi civanmukti (Mesaj 1156235)
........
bir de geçen sene çeşme suyuyla vermiştim bitkilere ben bu enzimi ama okuduğum kadarıyla klor mikroplara pek iyi gelmiyor :) yağmur suyu biriktirme şansım da yok ben de gittim marketten su aldım......

5-10 saksi icin bekletilmis su dert degil ama buyuk miktarlarda ne yapmali ben de bilemiyorum.. damlama sisteme katmak vs... ne yapmali?

Safranlı 17-05-2013 16:32

Damlama en güzeli...
**** şerbet gibi verilebilir
ben üşenmiyorum
tek tek kökten veriyorum

antihistaminik 17-05-2013 16:49

sn safranli soruyu tam soramadim anlasilan..
soru klorla ilgili. atiyorum 1 dönüm bitki sulayacagim. kuyu da yok.. o kadar suyu her gun biriktir beklet ki kloru gitsin ya da git bakkaldan şaşal al gazetelere manset ol...e sebeke suyunda klor var... yazik degil mi bizim narin faideli bakterilerimize.. cozum ne ?
yakalamisken daraltayim dedim.. :)

hanımeli 17-05-2013 22:48

sn antihistaminik,su arıtma sistemlerine bektınızmı,mutfaklarda kullanılıyor ya biraz pahalı ama ucuzlarıda var,300 tl ye metroda görmüştüm,en azından klordan ve zararlı artıklardan kurtulmuş olursunuz hem bahçenizi sular hemde içersiniz.

hanımeli 17-05-2013 22:52

başından beri oku oku beynim döndü ama bende öğrendim galiba birşeyler.uğraşan herkezin emeğine sağlık.

benim aklımada birşey geldi.çocukların demir ve vitamin şurupları var az az kalmış tarihi geçmiş,onlarıda hazırlayacağımız enzimin içine karıştırsak olurmu

ya da enzimi elde ettikten sonra uygulama sırasında karıştırsak daha mı anlamlı olur

ya da hiç konmazmı?

valla tam muamma oldu.

antihistaminik 17-05-2013 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1156546)
sn antihistaminik,su arıtma sistemlerine bektınızmı,mutfaklarda kullanılıyor ya biraz pahalı ama ucuzlarıda var,300 tl ye metroda görmüştüm,en azından klordan ve zararlı artıklardan kurtulmuş olursunuz hem bahçenizi sular hemde içersiniz.

sn hanimeli sorum zaten klorsuz suyu nasil elde etmekten öte bunun uygulanabilme zorlugu uzerine. ben dedim 1 dönüm siz deyin 10 dönüm.. su aritmayla olacak is degil sonucta.. konuda bulamadim, bir arkadas vardi buyuk miktarlarda uretip kullanmayi dusunuyordu.. o ne yapiyor mesela onu da merak ederim..
benim su anda yaptigim sebeke suyunu 50 lt lik varilde en az bir gun bekleterek kullanmak, bu suyla yapraklara spreyleme ve manuel olarak topraga vermek...
önerdiginiz cozumde aritma cihazlari damlama sulama yonteminde basinc sorunu cikaracaktir...
yine de tesekkurler..

hanımeli 18-05-2013 14:15

bir öneri daha bunuda beğenmezseniz başka fikir vermiycem :))varil ebatını büyütün ozaman,1 tonluk depo alın yükseğe kurun hergün düzenli dolsun damlama takıp sulayın

bizim 40 dönüm zeytinliği biz öyle suluyoruz mesala.belli yerlerde 10 metrelik ayaklar üzerinde 1 tonluk tanklar var römorkla onları dolduruyoruz damlamayı açtınmı 1 gün sürüyor kendi yükseklik ivmesiyle suluyor tarlayı.

antihistaminik 18-05-2013 15:19

cok iyi fikir (ne me lazim küsersiniz sonra) :)))
sn hanimeli siz enzimi depoya mi koyuyorsunuz yoksa gubre tanki gibi birseyle mi ekliyorsunuz suya ..

nariçi 18-05-2013 18:58

Herhalde 3 yıl önceydi yapmış olduğum enzimler duruyordu onları seradaki saksılara seyreltip koyacağım. bir köşede unutmuştum :)

hanımeli 20-05-2013 11:21

yok yok sn antihistaminik küsmekte neymiş,olurmu hiç.umarım aradığınız cevabı bişekilde bulursunuz,benimkisi fikir alış verişi yaparak beyin jimnastiği yapmak sadece.

ben hiç enzim yapmadım,ilk defa yapcağım.ama tutarsa zeytinlerimdede denemek istiyorum heralde su tanklarının içinde dilüe eder öyle uygularım.

benim sorumda kaynadı bu arada :))
bu çocuklaın vitamin ilaçlarınıda karıştırsak enzime olurmu bilen **** hiç denemiş olan vermı acaba. demir ilacı mesela çinko,kalsiyum,hepsinden bol bolvar tarihleri geçmiş.

Safranlı 20-05-2013 12:54

Enziminize katmadan direk toprağa sulandırıp dökebilirsiniz

torkulu 21-05-2013 00:07

1 Eklenti(ler)
yaptığım enzim 8. gününde. gaz cıkışı neredeyse yok gibi. ilk 3-4 gün eldiven balon gibi şişiyordu. son 2 günde sıcak bir yerde olmasına rağmen gaz çıkışı neredeyse yok gibi . kokusunda rahatsız edici koku yok, yoğurt-bira arası bir koku var. katı maddeler neredeyse tamamen çöktü. üstte sadece büyük kalmış parçalar kaldı. bu arada bütün meyve ve sebzeleri blender da iyice parçalamıştım. oranlar 10/3/1 gibi yapmaya çalıştım ama ölçü kullanmadım ,oynamalar olmuştur mutlaka.
sizce hazırmıdır? ya da ne kadar daha beklemeliyim?

Safranlı 21-05-2013 09:23

her sey yolunda ama
olmadı henuz
10 gün daha bekleyelim

hanımeli 22-05-2013 23:19

bende başladım atıkları biriktirmeye,patates,domates,soğan,fasülye ne varsa yemek yaparken soyduğum kabuklarını kıyıp biriktiriyorum,

tüm bu sebze kabukları karışsa olur diymi.içine koymamam gereken bir şey varmı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025