agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

evzel 11-03-2013 10:21

ben bir ay önce ilk fermantasyonla soğuk kompost denememi yapmıştım. dün suyundan biraz boşalttım sirkeye yakın bir kokusu vardı. üst tarafta beyaz renkli bir sıvı vardı muslukta sarı renkli geldi sıvıyı seyreltip çiçeklere döktüm ama yanlışmı yaptım doğrumu kararsız kaldım.

Safranlı 11-03-2013 10:54

Dogru yapmışsınız

evzel 11-03-2013 18:01

Cevap verdiğiniz için teşekkürler. Benim çiçeklere ne olacağı haftasonuna kadar belli olur sanırım.

antihistaminik 11-03-2013 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 968173)
İçine bir parça yaş maya veya 2 cay kaşığı kuru maya _ 5 lt. lik kap için_ katarsanız fermantasyon devam eder...
Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 969145)
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 969172)
Süreci hızlandıran içine katılan mayadır...

maya koymak gercekten şart mi. ya da sadece sureci mi hizlandirir ?... oyleyse 1-3-10 oraninda degisklik yapmak gerekiyor mu? ya da ne kadar eklemek gerekiyor. enzim yapacagim derken kafayi siyiracagim bu gidisle .. dönüp tekrar okudukca, tamam basit bir mantigi var ama detaya girince karisiyor kafa ..:)

aviator34 11-03-2013 20:02

Ben artık maya kullanmadan yapıyorum satın çamtepe bununla ilgili bi yazı paylaşmıştı sanırım yabancı bir siteden sadece melas/pekmez yeterlidir.

Safranlı 12-03-2013 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1118063)
maya koymak gercekten şart mi. Ya da sadece sureci mi hizlandirir ?... Oyleyse 1-3-10 oraninda degisklik yapmak gerekiyor mu? Ya da ne kadar eklemek gerekiyor. Enzim yapacagim derken kafayi siyiracagim bu gidisle .. Dönüp tekrar okudukca, tamam basit bir mantigi var ama detaya girince karisiyor kafa ..:)

degerli dostlarım
neden bu işkenceyi gönüllü çekiyorsunuz
formul basit
uzay araştırması filan degil
1-3-10 formulu o kadar
bir pekmez
üç nevale
on birim su
kapgına bir balon o kadar
bir ay sonra gürbüz ve mutlu sebzeler ,meyveler ve doğaseverler

Safranlı 12-03-2013 12:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1118094)
ben artık maya kullanmadan yapıyorum satın çamtepe bununla ilgili bi yazı paylaşmıştı sanırım yabancı bir siteden sadece melas/pekmez yeterlidir.

pekmez ve melas konusunda da anayasa maddesi yok
kafamızı yormayalım
pekmez oranından biraz daha fazla kuru üzüm koyun
aynı etkiyi yapar
memleketimde kuru uzum bedava.....
Ayrıcada potasyum etkisi olur.....
Işin özü enzim basit,çok basit,çok çok basittir
bilimsel denklem değil yaaaa.....
Yormayın kendinizi
keyfinize bakın

antihistaminik 12-03-2013 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1118455)
Işin özü enzim basit,çok basit,çok çok basittir
bilimsel denklem değil yaaaa.....
Yormayın kendinizi
keyfinize bakın

sayin safranli, sizler sayesinde bulastik bu islere, artik cefamizi cekeceksiniz..:)))
ana kural ile ilgili hic bir sikinti yok. benim sorunum detaylarda...yaptim mi en dogrusunu yapmak isterim hep...

EM ler, mayalar, pirinc sulari, guneste bekletmeler-golgede bekletmeler, suzerek-suzmeyerek saklamalar, meyveler sebzeler ayri-her cesit bir arada, taze atiklar-çürümeye baslamis atiklar ... vs gibi yontem farkliliklari sanirim bu forumda benim gibi caylaklarin kafasini karistiran. bir de uzerine kanitlanmamis bilimsel yararlilik endisesi eklendi sonlara dogru..

bundandir en azindan benim sorularim..
herseyin otesinde konuyla ilgili cabaniz ve paylasimlariniz icin cok cok tesekkur ederim..bu arada serum hortumu duzenegim hazir, silikonlandi, yarin ilk deneme basliyor hayirlisiyla...
saygilar.

ezo 13-03-2013 07:56

ilk enzim denemem başarısız ikincisi ise bana göre çok güzel oldu ve dün enzimimi süzdüm.Ancak enzimi süzerken üzerindeki beyazlaşmaların çoğu süzgeçte kaldı. Süzme işlemini sizler nasıl yapıyorsunuz?

Düz akşam demir ağırlıklı olması için (limon ağacıma) ıspanak ağırlıklı havuç ve elma ile tekrar enzim yaptım. Bu herhalde bir hastalık ve bana da bulaştı. Evde biraz atık çikınca ne yapsam diye düşünmeye başladım.

hepgül 13-03-2013 11:01

Enzim çılgınlığı ..... ne güzel değilmi topraktan geleni geri toprağa kavuşturuyoruz. Ağaçlar.net ve birbirinden değerli üyeleri sayesinde bizlerde bu işlere girdik. Hepsine selam ve sevgiler yolluyorum.

Safranlı 13-03-2013 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1118643)
sayin safranli, sizler sayesinde bulastik bu islere, artik cefamizi cekeceksiniz..:)))
ana kural ile ilgili hic bir sikinti yok. Benim sorunum detaylarda...yaptim mi en dogrusunu yapmak isterim hep...

Em ler, mayalar, pirinc sulari, guneste bekletmeler-golgede bekletmeler, suzerek-suzmeyerek saklamalar, meyveler sebzeler ayri-her cesit bir arada, taze atiklar-çürümeye baslamis atiklar ... Vs gibi yontem farkliliklari sanirim bu forumda benim gibi caylaklarin kafasini karistiran. Bir de uzerine kanitlanmamis bilimsel yararlilik endisesi eklendi sonlara dogru..

Bundandir en azindan benim sorularim..
Herseyin otesinde konuyla ilgili cabaniz ve paylasimlariniz icin cok cok tesekkur ederim..bu arada serum hortumu duzenegim hazir, silikonlandi, yarin ilk deneme basliyor hayirlisiyla...
Saygilar.

emin adımlarla hep birlikte bir yerlere gidiyoruz
etraftaki nevaleyi görünce hazine diye üzerine atlayacagız neredeyse...

Safranlı 13-03-2013 16:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezo (Mesaj 1118923)
ilk enzim denemem başarısız ikincisi ise bana göre çok güzel oldu ve dün enzimimi süzdüm.ancak enzimi süzerken üzerindeki beyazlaşmaların çoğu süzgeçte kaldı. Süzme işlemini sizler nasıl yapıyorsunuz?

Düz akşam demir ağırlıklı olması için (limon ağacıma) ıspanak ağırlıklı havuç ve elma ile tekrar enzim yaptım. Bu herhalde bir hastalık ve bana da bulaştı. Evde biraz atık çikınca ne yapsam diye düşünmeye başladım.

artık spesifik enzimler yapmaya başaldığınıza göre müthiş yol kat etmişsiniz....
Tebrik ederim
bitkilerimize perhiz yapanlar gibi yok protein yok şeker oranı fazla gibi hesaplr yapmaya gerek yok
dünyamızın en mükemmel varlıgı toprak bir çok şeyi tolere edebile bir mucizedir
bizler enzimlerimizi topragın şefkatlı kollarına verrelim iş tamamdır
toprak bu hazinenin kıymetini fazlasıyla bilecektir
enzime devam
hele bu ayalrda hiç durmamalıyız

antihistaminik 13-03-2013 21:22

1 Eklenti(ler)
ilk denemem..
künyesi:
2 avuç bugday, 1 avuç finduk, 1 avuç ceviz içi, 1 avuç kaju fistik, 3-4 avuç terastaki saksilardan bilimum yabani ot yapraklari, 1 avuç hanimeli surgunleri, 1 patates, 2-3 patatesin kabugu (1 haftadir bekleyen), 1 elma, 1 avuç saksilardan isirgan otu(tohuma kaçmış), 2 adet kucuk aci biber, 1 carliston biber, 3-4 adet kuflenmiş kestane şekeri, 3-4 yumurta kabugu, 1 kaşık ekşi ev yapimi suzme yogurt, 1 kaşık sutas yogurt suyu, 1 kaşık tarihi geçmiş kuru maya, 400 gr pekmez, su..

kestane sekeri, tarihi gecmis maya hk emin olamadim..

yorum yaparsaniz sevinirim.

Muallim 14-03-2013 07:07

Elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Başka bir yöntem;İncirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.
Bu şırayı enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Hangi yöntem daha sağlıklıdır.

Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler.

Safranlı 14-03-2013 09:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1119354)
ilk denemem..
Künyesi:
2 avuç bugday, 1 avuç finduk, 1 avuç ceviz içi, 1 avuç kaju fistik, 3-4 avuç terastaki saksilardan bilimum yabani ot yapraklari, 1 avuç hanimeli surgunleri, 1 patates, 2-3 patatesin kabugu (1 haftadir bekleyen), 1 elma, 1 avuç saksilardan isirgan otu(tohuma kaçmış), 2 adet kucuk aci biber, 1 carliston biber, 3-4 adet kuflenmiş kestane şekeri, 1 kaşık ekşi ev yapimi suzme yogurt, 1 kaşık sutas yogurt suyu, 1 kaşık tarihi geçmiş kuru maya, 400 gr pekmez, su..

Kestane sekeri, tarihi gecmis maya hk emin olamadim..

Yorum yaparsaniz sevinirim.

yaptıgınız atom bombasına yakın olmuş
süpersiniz....

Safranlı 14-03-2013 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muallim (Mesaj 1119532)
elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Başka bir yöntem;incirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.
Bu şırayı enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Hangi yöntem daha sağlıklıdır.

Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler.

elinizde hazine var
şöyle yapabilirsiniz
eldeki nevale ile yarı yarıya inciri kayarsanız az biraz pekemz işinizi görecektir
çünkü incir doğal olarak faydalı canlılara ziyafet olacaktır
örnek olarak ilk etapta
kabınıza göre
iki kg incir
üç kg nevale ve yarım kg pekmez
10-12 kg su ile süper enzimleriniz olur
bir an önce yapınki bitkiler bayram etsin
kısaca kuru üzüm kuru incir
kuru erik gibi tatlı meyveler enzimde pekmez vazifesi görürler ve çok mükemmel enzimler meydan getirler
kuru üüzmle yaptıgım enzimden çok fayda gördüm

Safranlı 14-03-2013 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muallim (Mesaj 1119532)
elimde 30 kg kadar kurtlanmış kuru incir var.

Bu incirleri küçük küçük parçalara ayırıp,bu parçaları enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Başka bir yöntem;incirleri sıcak suda kaynatıp,şıra (tatlı su) elde etmek.
Bu şırayı enzim yapımında kullanmak istiyorum.

Hangi yöntem daha sağlıklıdır.

Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler.

elinizde hazine var
şöyle yapabilirsiniz
eldeki nevale ile yarı yarıya inciri kayarsanız az biraz pekemz işinizi görecektir
çünkü incir doğal olarak faydalı canlılara ziyafet olacaktır
örnek olarak ilk etapta
kabınıza göre
iki kg incir
üç kg nevale ve yarım kg pekmez
10-12 kg su ile süper enzimleriniz olur
bir an önce yapınki bitkiler bayram etsin
kısaca kuru üzüm kuru incir
kuru erik gibi tatlı meyveler enzimde pekmez vazifesi görürler ve çok mükemmel enzimler meydan getirler
kuru üüzmle yaptıgım enzimden çok fayda gördüm

antihistaminik 16-03-2013 17:04

:((((
benim enzim ilk 2 gün fokur fokur giderken (saniyede bir kabarcik) 4. gunde hava cikisi tamamen durdu. 2 gundur 2 kere calkaladim. bir gelisme yok...
oranlar soyleydi:
380 gr pekmez
1400 gr nevale (yukarida detayli var)
4 lt bekletilmis sebeke suyu.
oranlarda bir sorun olmamasi lazim. (50 gr pekmez eksigim vardi)
ne yapsam.. pekmez mi eklemem lazim acaba ??
keyfim kacti..

hepgül 16-03-2013 22:45

Artık bekleme zamanı. Gün geçtikçe gaz çıkışı azalır zaten. Merak etmeyin herşey yolunda....

antihistaminik 17-03-2013 00:15

ben dayanamadim o 50 gr pekmez eksigini 1 litre su ile karistirip ekledim. boylece oranlar tam oldu, bir de guzelce calkaladim.. fokurdama basladi yine. ama bir daha ellemiyecefim keyfi bilir :)

antihistaminik 20-03-2013 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1119583)
yaptıgınız atom bombasına yakın olmuş
süpersiniz....

sayin safranli benim bomba fisladi galiba . yukarida yazdigim uzere 2 gun sonra hava cikisi durdu 5. gunde az daha pekmez ekledim biraz salladim az bir hava cikisi oldu sonra yine durdu. çöp mü olacak , tekrar pekmez ekleyeyim mi yoksa artik kaderine mi terk edeyim

... sayin safranli yok galiba, fikri olan bir oneride bulunursa sevinirim. hepgül hn siz ne dersiniz çöp olma yolunda mi ?

Safranlı 30-03-2013 08:06

sıcak yere koyun ve biraz daha su ekleyiniz
yine hava çıkışı olacaktır

SAHIRE 04-04-2013 22:20

Arkadaşlar, vaktim oldukça enzim konusunu okuyordum. Yaklaşık 2 ay önce ufak bir kavanoza soyduğum elma kabuklarını koydum, üzerine iyi su ekledim ve mutfak penceresi önüne bıraktım. Kavanoz kapağı kapalıydı. (Malesef gaz çıkış düzeneği yapmaya da vaktim olmadı.)Ara ara ne olmuş acaba diyerek kapağı açtığımda fıslamalar tıslamalar oldu:) Tekrar kapattım. Bir kaç hafta önce yine açtım, hafif sirkemsi kokuyordu az içtim, tadı da sirke gibiydi ama bir yudumdan fazla içilecek gibi de değildi:) Bugün baktım iyice sirke gibi keskin kokuyor ama kötü bir koku yok. 10 katı kadar su karıştırıp evdeki çiçekleri bu suyla azar azar suladım. Bakalım n'olacak:)) Merakla bekliyorum.

sezik 04-04-2013 23:50

Merhaba,
Benim deney 2. ayında, hava çıkışı durdu, artık nargile sistemindeki suyu içine çekiyor. Ara-sıra bidonu çalkalıyorum. İçindeki malzemelerin çoğunluğu dibe çökmüş durumda, koku var ph metreyi sıfırlayamadığımdan ölçüm yapmadım. İşler iyi gitmiyor gibi ya hadi bakalım.

evzel 10-04-2013 13:03

Ümidimi kestiğim çiçeklerim coştu. Son zamanlarda "çok iyi bir iş yaptım dediğim" tek işim bu oldu. Hafta sonu bir tane daha yaptım ( kuzenim evimizin laboratuara benzediğini söylemeye başladı ama durmak yok ). Yardımcı olan herkese teşekkürler.

Lonicera 10-04-2013 13:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1101918)
Ben de 3 ay kadar önce enzim yapımına başladım. Ancak ben sürecin başından beri kompost çayı yapımında olduğu gibi sıvı içerisine hava vererek deniyorum. Büyükçe bidon içerisine hem kıyılmış hem de rendelenmiş sebze ve meyveler yaklaşık olarak her ay eklediğim yarım litre melas ile oksijenli ortamda fermente oluyorlar. Aynı sistemi taze balık artıklarıyla başka bir bidonda denedim hiç ama hiç kötü koku oluşumu olmadı.

Önümüzdeki ay başından itibaren seyrelterek gerek topraktan gerekse yapraktan bitkilerimde kullanmaya başlayacağım. Daha önce de kompost çayını sıkça yaptığım için bu oksijenli düzeneği kurup işlemin devamını sağlamak zor olmadı.

Yaklaşık bir aydır bazı bitkilerimde kullanıyorum, sonuç mükemmele yakın. Sıvı içerisine hava vermeyi hiç kesmedim, bidon ağız kısmında bembeyaz oluşumlar var. Sanırım bunlar faydalı bakteriler. Makine sorunlu olduğu için resimleyemedim. Uygulama yaptığım bazı bitkilerde erken çiçeklenme mevcut, özellikle frenk üzümünde ve kamkatlarda tam belirgin. Sardunya ve bodrum papatyası ise sanırım ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Hem sürekli dal ve yaprak veriyorlar hem de çiçekleniyorlar.

Balık enzimini ise ilk kullandığım bitkilerde yapraklarda yanmaya sebep oldu, daha fazla seyrelterek kullandım. Yapraklarda etkisi çok fazla belli, hem daha koyu yeşil hem çok irileştiler. Bence tam bir tonik olmuş:))

Böylece kendi doğal gübremizi elde etmiş olduk. Katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkürler.

SAHIRE 10-04-2013 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1136083)
Yaklaşık bir aydır bazı bitkilerimde kullanıyorum, sonuç mükemmele yakın. Sıvı içerisine hava vermeyi hiç kesmedim, bidon ağız kısmında bembeyaz oluşumlar var. Sanırım bunlar faydalı bakteriler. Makine sorunlu olduğu için resimleyemedim. Uygulama yaptığım bazı bitkilerde erken çiçeklenme mevcut, özellikle frenk üzümünde ve kamkatlarda tam belirgin. Sardunya ve bodrum papatyası ise sanırım ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Hem sürekli dal ve yaprak veriyorlar hem de çiçekleniyorlar.

Balık enzimini ise ilk kullandığım bitkilerde yapraklarda yanmaya sebep oldu, daha fazla seyrelterek kullandım. Yapraklarda etkisi çok fazla belli, hem daha koyu yeşil hem çok irileştiler. Bence tam bir tonik olmuş:))

Böylece kendi doğal gübremizi elde etmiş olduk. Katkısı olan, emeği geçen herkese teşekkürler.

Sevgili Lonicera düzeneğin fotoğrafını eklersen çok sevinirim:)) (Zahmet olmassa tabii) Ben hala tam anlamadım o olayı da... Bir de balık enzimi nasıl oluyor?? Benim çiçeklerde çok olumlu bir gelişme henüz yok :)

antihistaminik 10-04-2013 23:13

enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ?

Lonicera 11-04-2013 06:40

Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum.

Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum.

Hülyab 11-04-2013 07:58

Merhabalar, bende ilk enzim denememi iki gün önce yaptım ama sanırım bir hata yaparak şişeyi ağzına kadar doldurdum. Foşurdamaya başladı ve tepesindeki balonun içi dahi su doldu. Balona hava alması için açtığım deliklerden enzim dışarıya sızıyor. Şimdi ben balonu çıkartıp suyunu biiraz dökmelimiyim yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?

evzel 11-04-2013 08:26

bence aç ve içinden biraz çıkar yoksa her seferinde aynı problemi yaşarsın

Hülyab 11-04-2013 08:29

evet bende açmak istiyordum bozulmasından korktum bişey olmaz diyorsanız açıp birazını akıtayım o zaman.

evzel 11-04-2013 08:30

açarsan açtığın günden sonra süre tutarsın ilk günü unut başka problemi olmaz

Hülyab 11-04-2013 08:38

tamamdır çok teşekkür ederim yardımın için o zaman hemen açayım ki zaman kaybetmeyeyim :)

evzel 11-04-2013 08:39

Evet daha fazla taşırmadan aç. Hem zamandan hem enzimden tasarruf et. 1413 nolu mesajda resim var ona bak fikir edinirsin.

ciroz 11-04-2013 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1136760)
enzim olgunlasmasi icin 20 gun diyen var 3 ay diyen var. ph olcumuyle karar vermek mi en dogrusu? garantici olmak icin 3 ay beklemeli mi ne.. nedir dogrusu a dostlar ?

Sn antihistaminik,

Enzimin içine koyduğunuz organik malzemeye göre fermentasyon süresi değişim gösterir.

En doğrusu gaz çıkışının tamamen sonlanmasını beklemek. İlk gaz çıkışının sonlanmasından hemen sonra enzimi tekrar çalkalayıp bir süre daha gözlemlemek gerekiyor. Gaz çıkışı tamamen sonlandıktan sonra enziminiz kötü kokmuyorsa ( genellikle turşu kokusu iyi koku anlamına gelir ) enziminiz hazır demektir.

En sık yapılan hata,
enzim kurulurken maya kullanılmışsa, gaz çıkışı çok çabuk ve şiddetli başlar, daha sonra maya işini bitirince gaz çıkışı şiddetini azaltır. Bu aşamada enzimin olduğu düşünülür ama organik malzemenin fermentasyonu bu aşamadan sonra başlar. Bu süreçte gaz çıkışı yavaş olur. Yine koyduğunuz malzemelere göre süre farklılık gösterir.

Maya kullanılmışsa ilk gaz çıkışı bittikten sonra enzimi çalkalayıp bir süre gözemlerseniz gaz çıkışının devam ettiğini görürsünüz.

Kısaca, gaz çıkışı tamamen sonlanmalı, süreç içinde üstte beyaz tabaka gözlemlenmeli, süreç sonunda ph ölçülebiliyorsa ölçülmeli. Koku en kolay ipuçlarından biri.

Sizin enzim özelinde, Sn. safranlı' nın tavsiyesini dikkate almanızı öneririm.

Alıntı:

sıcak yere koyun ve biraz daha su ekleyiniz
yine hava çıkışı olacaktır

Safranlı 11-04-2013 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evzel (Mesaj 1136068)
Ümidimi kestiğim çiçeklerim coştu. Son zamanlarda "çok iyi bir iş yaptım dediğim" tek işim bu oldu. Hafta sonu bir tane daha yaptım ( kuzenim evimizin laboratuara benzediğini söylemeye başladı ama durmak yok ). Yardımcı olan herkese teşekkürler.

Asıl bizler sizlere teşekkur ederiz
doğamız için ne yapılsa azdır
mutlu sonları duyunca biz dahada mutlu oluyoruz
gönlünüzce olsun

SAHIRE 11-04-2013 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1136868)
Sn SAHIRE, resimleyecektim ama makine sorunlu. Cep telefonu ile de oldukça kötü resimler çıkıyor. Düzenek normal enzim oluşturma düzeneğinden farklı değil. Bidon içerisinde bitkisel atıklar ve su var, bu bidon içerisine girip hava pompalayan akvaryum hortumu mevcut. İşlem bu kadar basit. Ben asıl beyaz renkte bidon ağzında biriken bakteri yığınını resimlemek istiyordum.

Balık enziminin de yapılışı aynı, balık artığı su ve melas(pekmez de olur). Gerisini zamana bırakıyorsunuz. Kışın bu zaman 3 ayı buluyor. Bitkilerdeki etkisi öyle hemen oluşmuyor. Ben yaklaşık 1 aydır haftada bir kere olmak üzere seyrelterek kullanıyorum.

Yani sizin sistemde aşağı yukarı 1413 no.lu mesajdaki gibi değil mi?:o

Lonicera 11-04-2013 18:22

Aşağı yukarı aynı sayılır. Benim düzenekte yan taraftaki küçük şişe yerinde akvaryum var, hortumla bidon içerisine hava basıyor. Ana bidon ağzında kapak yok, sürekli açık.

n.yıldız 11-04-2013 18:47

Benim kafam çok karıştı şimdi.
Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım?
Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil :)
Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025