![]() |
Alıntı:
5 lt lik kaba bir yemek kaşığı kadar kulllanılabilir. |
sıvı gübre yapımı
teşkürler sn halil önen elimde em olmadığı için sordum hümik asit meyve posalarıynan fermantasyon olayına girermi diyesordum
kendim % 17 lik hümik asit yapıyorum birtek meyve posaları kaldı yapmadığım onu öğrenmek istedim ben şilempe getittiriyorum içerisine hümik asit çinko mangan demir sıvı gübre yapıyorum örneğin organik madde %18 çinko %1.5 mangan %1.5 demir 1.5eşit şekilden yapıyorum bunların hepsini tamamladım bir meyve posalarından sıvı gübre yapmam kaldı birçok seri gübreleri tamamladım yapımını azotlu fosforlu çinko lu amino asitli gübreleride yammayı tamamladım örneğin azot %7 fosfor %15 çinko %3.6 amino asit %2.8 bu çalışmalarımı tamamladım meyve posalarının üzerine su ilave ila fermante ediliyor ben hayvan gübrelerinin sıvı kısmıyla ferman ta işlemine koyacağım hayvan gübresinin sıvı kısmı hümik asit nar elma şeftali üzüm kayısı çalışmalarıma bu kısımnan başlayacağım |
Enzimimdeki son durum,
sabah aksam gazını alıyorum kapagı acıp. http://www.agaclar.net/forum/attachm...6052012256.jpg |
2 Eklenti(ler)
Enzim ile besleyip, büyüttüğüm ilk çileğim olgunlaşıyor. Bakalım lezzeti, kokusu nasıl olacak ? :D
Eklenti 292090 Eklenti 292089 |
Sn Safranlı , enzimimizin hazır oldugunu nasıl anlıyorduk?
Gaz çıkışı henüz bitmedi , ama suyun yüzeyinde cok az birsey kaldı mutfak atıklarından cogunluk dibe çöktü.Rengi cok acık kahveye donmeye basladı,her aksam kapagı acıp gazı cıkartıp icerisinden tekrar kapatıyorum. |
başlangıç tarihinizden en az 20 gün geçmiş ise..
içindeki tortular iyice kahve rengilesip önemli mikardakiler parçalanmış ise ve gaz çıkışı artık kabı etkileyemeyecek adar azalmış ise iş tamam dır havasını alırken kabı sertleştirip aşırı sıkısma olmuyor ise olgunlaşmış kabul edebiliriz örnegin bir gün hiç havasını almadan deneme yapıpta sonraki gün az bir hava çıkışı oluyorsa bitmiş kabul edebiliriz ancak benim geçenyıl yaptıgım enzimde dahi az da olsa hava çıkısı oluyor.. hava çıkısı tamamen hiç bitmez... iyice etkisiz vaziyete geldiyse rahatça kullanalım... bitkilerimiz ziyafetren daha fazla mahrum kalmasınlar.. |
Alıntı:
Benim enzimde de 3-4 gündür hava çıkışı yok. Sadece çalkaladığım zaman hava fazla çıkıyor. Kullanıma hazır mı demek oluyor şimdi? |
Alıntı:
Baharda bir an önce bitkiler bayram etsin.. |
Alıntı:
Bir süre yetecek kadar sıvı gübrem var. 1- Bu enzimi nasıl saklamalıyım? İçindeki katı kısmı ile mi duracak yoksa süzeyim mi? 2- Nerede ve nasıl muhafaza edeyim? 3- Ortalama ne kadar süre bozulmaz? |
Alıntı:
süzmeden oldığu gibi az az kullanıyorum bahçemde ekim kasımda yaptıgım balık enzimin aynen duruyor bence süzmeden oldugu gibi kalsın böylece besinler tamamen çözülür ve faydası artar... kendi tecrubelerime göre çok rahat 6 ay bekler... normal oda koşullarında dilediğiniz zaman kullanacak şekilde bekleyebilir.. temiz olsun diyorsanız süzersiniz meşrubat gibi çok uzun süre bekleyebilir. tortularınıda toprağa gömersiniz... benim yaptıgımı özetlersek; tercihen hiç süzmüyorum... bittimi aynı tortuların üzerine tazelerini ekleyip yeniden başlatıyorum.. Bir sefer süzdüĞümdede kalan tortuları yok gibi farzedip daha büyük enzim kabına aktardım ve imalatlarıma devam ettim.... Bu tortularda hazınedir ve organik maddedir.. her yerde faydalıdır... Artık gönlünüze göre saklyabilirsiniz tercih sizin... |
Enzimin üzerinde beyaz köpükler oluştu normal mi?. İlk yaptığım enzimde köpüklenme olmamıştı. Balkonda duruyorlar.
|
gayet normal
beyaz köpükler faydalı dostlarımızdır. yani bakterilerdir... karışımın içindekilere göre köpük az veya çok olabilir... ancak köpük çok olursa iyiye yormak gerekir. |
Bendeki balık enzimlerinde köpük oluştu.. Bitkisel ağırlıktakilerde yok.. Bozuluyor diye düşünmüştüm, kötü bir şey olmadığına sevindim..
Dün enginar yapraklarını bir şişeye doldurdum, üzerine de patates kabukları.. Başka şeyler de eklerim diye sıvı koymadan 3 gün kuru bir şekilde bir köşede durdu.. Ama onlar boş durmamışlar kendi içlerinde çalışmışlar.. Ekleme yapmak için kapağı bir açtım adeta ses bombası patladı evde ;) Bomba yapımını da öğrenmiş oldum :p |
O zaman ben gayet fazla şekilde iyiye yorayım : ))) Teşekkürler sayın Safranlı
|
Alıntı:
Dünyamızdaki açlıklar, savaşlar ve yoksullukları yenmek belkide o kadar da zor değildir. minnacık alanlarda bir ailenin ihtiyacı giderilebilmektedir... Bahçeli evi olan veya arazileri olan insanların dahi ellerindeki değerlerden ve bomba niteliğindeki hazinelerden haberinin olmaması beni üzüyor.... Hatta şunuda söylemek istiyorum.. Malesef kırsalda ömür tüketipte tek bir ağaç yetiştirmeden ölüp giden insanlarımız var.. Dinimizinde açıkça emretmesine rağmen bozkırdaki tek ağacın olmadığı anadolu köylerini görmek beni hayrete düşürüyor.. Mezarlıklarda dahi tek ağaç dikilmemiş. Akan suyun yanına tek bir sögüt sopası dikilmemiş.... Insanlar, hayvanlar güneşte kavrulurken çeşmelerin başında dahi tek agaç yok... Bu cennet vatanımız adına insanımız adına üzülüyorum.... Yapılabileceklerin aslında ekonomik ve sosyal dokunun da düzeltilmesine yardımcı olacabilecekken bir şeyler yolunda gitmiyor... Memleketimin daha çooook bombalara ihtiyacı var...... Bombalara devam...... |
Alıntı:
son kullanımda bu faydalılar sizlere marifetlerini göstereceklerdir.. o kadar ki geçen yıl kullandığım bu faydalı dostlarım bu baharda dahi bolca ağaçlarıma çiçeklerini açtırıyorlar... ve mahalleninde mis gibi mandalina çiçekleri kokmasını sağlıyorlar.... dostalarım yüce yaradan ne güzel her şeyin kardeşce ve paylaşılarak yapılamasını öngören sistem kurmuş... ben,sen o... ot,börtü,böcek görünen ve görünmeyen faydalılar... bu dünyayı vede özellikle memleketimizi cennet yapabilir... ve buda en çok her şeyiyle tek olan cennet yurdumuza yakışır.... sevgiler.... |
Gönlünüzün güzelliği yazılarınızdan hissediliyor. Rabbim ömrünüzüde güzel kılsın.... Lezzetli ve bol bol enzimli günler dilerim. Saygılar...
|
Enzimndeki son durum,
üstte beyaz köpürcükler,ve az miktar mutfak atıgı , gaz cıkısı az ama sadece 9 gün oldu daha http://www.agaclar.net/forum/attachm...1052012302.jpg |
Alıntı:
|
Alıntı:
hava çıkışı azalacaktır ancak hava çıkışı hiç bitmez az da olsa devam eder... elinizdekiıle yüz kat oranına göre 500 kg suya ekleyerek kullandıgınızda neredeyse bir sokağa yeter.... |
Alıntı:
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize.. Var olun :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
dünyamızı güzelleştirelim... |
Alıntı:
Sizinkiler delikanlı çağlarını yaşıyorlar... Delikanlılık çağlarının sonuna doğru durgunlaşacaklar ve artık ağır başlı duracaklardır... Mütevazi bir şekilde hafifçe kabardılarmı hasat mevsimi ve bitkilerimiz içinde bayram dönemi başlamış olacaktır... |
Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?
|
Alıntı:
|
Teşekkür ederim Sayın Önen.Hemen ilgileneceğim. Nedir bu sineklerden çektiğim : ( Kompost karışımındada sineklenme olmuştu.
Bodrum Papatyasında yoğunlukta var. Başka yerlerde rastlamadım. Umarım çiçeklerime birşey yapmazlar. Saygılarımla... |
merhabalar, ilk 12 sayfayı okudum. İnanın bu konu hakkında bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Saracan'ın eline sağlık. Şimdi sorularıma gelecek olursam:
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım. Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?) birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler... |
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.
Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi gün yetebiliyor Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?) elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...[/QUOTE] karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu.. balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz. |
Alıntı:
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.[/QUOTE] çok teşekkür ederim cevabınız için... |
yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?
|
Alıntı:
Enzimde kullanacagımız tüm artıkların taze ve temiz olması gerekir günlerce çöp kovasında beklemiş kokuşmuş nevaleleri koyamayız... Her türlü mutfak artıgını et türleri hariç ve limon sarmısak vb gurubu hariç kullnabiliriz sizin sordugunuz gibi kaynatmaya hiç gerek yok direk yumurtayı kırıp kabuğunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz |
teşekkürler...
|
Buzdolabında tazeliği hafif gitmiş can eriklerini enzim yapmak için pet şişeye doldurmuş, biraz da pekmez eklemiştim. Hava kilidini de yarın öbür gün takarım demiştim. Sonra yurt dışına giderken bu meseleyi unutunca döndüğümde patlamış bir şişeyle karşılaştım.. :)
Ben ettim, siz etmeyin :) |
Geçmiş olsun.
Her enzimcinin başına gelebilir. Can erik enzimi yapacaktınız öyle mi... |
Evet, kulağa hoş geliyor değil mi? :)
|
Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.
|
Alıntı:
Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz... |
az önce yeni enzimi hazırladım, içerisinde elma kabugu,muz kabugu, kiraz , erik ,havuc,kıvırcık,mor lahana, yumurta kabugu , patates kabugu, salatalık kabugu , domates kabugu , kabak suya katıldıktan sonra bir miktas yas maya ve bir miktar üzüm pekmezi ekleyip 5 litrelik bidonun( önceki bidonun aynısı) bogumuna kadar suyla doldurdum, balkondaki kutuların arkasındaki yerini aldı.
|
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025