agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Halil Önen 04-05-2012 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- (Mesaj 959619)
sn sarıcan bu fermanta işleminde em yerine hümik asit uygulasak olurmu

Sn. cebrail,

5 lt lik kaba bir yemek kaşığı kadar kulllanılabilir.

cebrail- 05-05-2012 15:35

sıvı gübre yapımı
 
teşkürler sn halil önen elimde em olmadığı için sordum hümik asit meyve posalarıynan fermantasyon olayına girermi diyesordum
kendim % 17 lik hümik asit yapıyorum birtek meyve posaları kaldı yapmadığım onu öğrenmek istedim
ben şilempe getittiriyorum içerisine hümik asit çinko mangan demir sıvı gübre yapıyorum örneğin organik madde %18 çinko %1.5 mangan %1.5 demir 1.5eşit şekilden yapıyorum bunların hepsini tamamladım bir meyve posalarından sıvı gübre yapmam kaldı birçok seri gübreleri tamamladım yapımını azotlu fosforlu çinko lu amino asitli gübreleride yammayı tamamladım örneğin azot %7 fosfor %15 çinko %3.6 amino asit %2.8 bu çalışmalarımı tamamladım
meyve posalarının üzerine su ilave ila fermante ediliyor ben hayvan gübrelerinin sıvı kısmıyla ferman ta işlemine koyacağım hayvan gübresinin sıvı kısmı hümik asit nar elma şeftali üzüm kayısı çalışmalarıma bu kısımnan başlayacağım

Cemil B. 06-05-2012 10:59

Enzimimdeki son durum,
sabah aksam gazını alıyorum kapagı acıp.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...6052012256.jpg

emreomurca 07-05-2012 08:25

2 Eklenti(ler)
Enzim ile besleyip, büyüttüğüm ilk çileğim olgunlaşıyor. Bakalım lezzeti, kokusu nasıl olacak ? :D

Eklenti 292090 Eklenti 292089

Cemil B. 10-05-2012 16:51

Sn Safranlı , enzimimizin hazır oldugunu nasıl anlıyorduk?

Gaz çıkışı henüz bitmedi , ama suyun yüzeyinde cok az birsey kaldı mutfak atıklarından cogunluk dibe çöktü.Rengi cok acık kahveye donmeye basladı,her aksam kapagı acıp gazı cıkartıp icerisinden tekrar kapatıyorum.

Safranlı 11-05-2012 08:27

başlangıç tarihinizden en az 20 gün geçmiş ise..
içindeki tortular iyice kahve rengilesip önemli mikardakiler parçalanmış ise ve gaz çıkışı
artık kabı etkileyemeyecek adar azalmış ise iş tamam dır
havasını alırken kabı sertleştirip aşırı sıkısma olmuyor ise olgunlaşmış kabul edebiliriz
örnegin bir gün hiç havasını almadan deneme yapıpta sonraki gün az bir hava çıkışı oluyorsa bitmiş kabul edebiliriz
ancak benim geçenyıl yaptıgım enzimde dahi az da olsa hava çıkısı oluyor..
hava çıkısı tamamen hiç bitmez...
iyice etkisiz vaziyete geldiyse rahatça kullanalım...
bitkilerimiz ziyafetren daha fazla mahrum kalmasınlar..

limon_sever 11-05-2012 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 963788)
başlangıç tarihinizden en az 20 gün geçmiş ise..
içindeki tortular iyice kahve rengilesip önemli mikardakiler parçalanmış ise ve gaz çıkışı
artık kabı etkileyemeyecek adar azalmış ise iş tamam dır
havasını alırken kabı sertleştirip aşırı sıkısma olmuyor ise olgunlaşmış kabul edebiliriz
örnegin bir gün hiç havasını almadan deneme yapıpta sonraki gün az bir hava çıkışı oluyorsa bitmiş kabul edebiliriz
ancak benim geçenyıl yaptıgım enzimde dahi az da olsa hava çıkısı oluyor..
hava çıkısı tamamen hiç bitmez...
iyice etkisiz vaziyete geldiyse rahatça kullanalım...
bitkilerimiz ziyafetren daha fazla mahrum kalmasınlar..

Sayın Safranlı,

Benim enzimde de 3-4 gündür hava çıkışı yok. Sadece çalkaladığım zaman hava fazla çıkıyor. Kullanıma hazır mı demek oluyor şimdi?

Safranlı 11-05-2012 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 963837)
sayın safranlı,

benim enzimde de 3-4 gündür hava çıkışı yok. Sadece çalkaladığım zaman hava fazla çıkıyor. Kullanıma hazır mı demek oluyor şimdi?

aynen öyle...
Baharda bir an önce bitkiler bayram etsin..

limon_sever 11-05-2012 15:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 963870)
aynen öyle...
Baharda bir an önce bitkiler bayram etsin..

Sayın safranlı,

Bir süre yetecek kadar sıvı gübrem var.
1- Bu enzimi nasıl saklamalıyım? İçindeki katı kısmı ile mi duracak yoksa süzeyim mi?
2- Nerede ve nasıl muhafaza edeyim?
3- Ortalama ne kadar süre bozulmaz?

Safranlı 11-05-2012 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 964093)
Sayın safranlı,

Bir süre yetecek kadar sıvı gübrem var.
1- Bu enzimi nasıl saklamalıyım? İçindeki katı kısmı ile mi duracak yoksa süzeyim mi?
2- Nerede ve nasıl muhafaza edeyim?
3- Ortalama ne kadar süre bozulmaz?

ön balkonumda sonbaharda yaptıgım enzimin duruyor
süzmeden oldığu gibi az az kullanıyorum
bahçemde ekim kasımda yaptıgım balık enzimin aynen duruyor
bence süzmeden oldugu gibi kalsın
böylece besinler tamamen çözülür ve faydası artar...
kendi tecrubelerime göre çok rahat 6 ay bekler...
normal oda koşullarında dilediğiniz zaman kullanacak şekilde bekleyebilir..
temiz olsun diyorsanız süzersiniz meşrubat gibi çok uzun süre bekleyebilir.
tortularınıda toprağa gömersiniz...
benim yaptıgımı özetlersek;
tercihen hiç süzmüyorum...
bittimi aynı tortuların üzerine tazelerini ekleyip
yeniden başlatıyorum..
Bir sefer süzdüĞümdede kalan tortuları yok gibi farzedip daha büyük enzim kabına aktardım ve imalatlarıma devam ettim....
Bu tortularda hazınedir ve organik maddedir..
her yerde faydalıdır...
Artık gönlünüze göre saklyabilirsiniz
tercih sizin...

hepgül 11-05-2012 21:21

Enzimin üzerinde beyaz köpükler oluştu normal mi?. İlk yaptığım enzimde köpüklenme olmamıştı. Balkonda duruyorlar.

Safranlı 12-05-2012 08:17

gayet normal
beyaz köpükler faydalı dostlarımızdır.
yani bakterilerdir...
karışımın içindekilere göre köpük az veya çok olabilir...
ancak köpük çok olursa iyiye yormak gerekir.

selis 12-05-2012 09:49

Bendeki balık enzimlerinde köpük oluştu.. Bitkisel ağırlıktakilerde yok.. Bozuluyor diye düşünmüştüm, kötü bir şey olmadığına sevindim..

Dün enginar yapraklarını bir şişeye doldurdum, üzerine de patates kabukları.. Başka şeyler de eklerim diye sıvı koymadan 3 gün kuru bir şekilde bir köşede durdu.. Ama onlar boş durmamışlar kendi içlerinde çalışmışlar..
Ekleme yapmak için kapağı bir açtım adeta ses bombası patladı evde ;)
Bomba yapımını da öğrenmiş oldum :p

hepgül 12-05-2012 09:49

O zaman ben gayet fazla şekilde iyiye yorayım : ))) Teşekkürler sayın Safranlı

Safranlı 12-05-2012 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 964618)
bendeki balık enzimlerinde köpük oluştu.. Bitkisel ağırlıktakilerde yok.. Bozuluyor diye düşünmüştüm, kötü bir şey olmadığına sevindim..

Dün enginar yapraklarını bir şişeye doldurdum, üzerine de patates kabukları.. Başka şeyler de eklerim diye sıvı koymadan 3 gün kuru bir şekilde bir köşede durdu.. Ama onlar boş durmamışlar kendi içlerinde çalışmışlar..
Ekleme yapmak için kapağı bir açtım adeta ses bombası patladı evde ;)
bomba yapımını da öğrenmiş oldum :p

dünyada bizim yaptığımız gibi teşke herkez bomba yapsa....
Dünyamızdaki açlıklar, savaşlar ve yoksullukları yenmek belkide o kadar da zor değildir.
minnacık alanlarda bir ailenin ihtiyacı giderilebilmektedir...
Bahçeli evi olan veya arazileri olan insanların dahi ellerindeki değerlerden ve bomba niteliğindeki hazinelerden haberinin olmaması beni üzüyor....
Hatta şunuda söylemek istiyorum..
Malesef kırsalda ömür tüketipte tek bir ağaç yetiştirmeden ölüp giden insanlarımız var..
Dinimizinde açıkça emretmesine rağmen bozkırdaki tek ağacın olmadığı anadolu köylerini görmek beni hayrete düşürüyor..
Mezarlıklarda dahi tek ağaç dikilmemiş.
Akan suyun yanına tek bir sögüt sopası dikilmemiş....
Insanlar, hayvanlar güneşte kavrulurken çeşmelerin başında dahi tek agaç yok...
Bu cennet vatanımız adına insanımız adına üzülüyorum....
Yapılabileceklerin aslında ekonomik ve sosyal dokunun da düzeltilmesine yardımcı olacabilecekken bir şeyler yolunda gitmiyor...
Memleketimin daha çooook bombalara ihtiyacı var......
Bombalara devam......

Safranlı 12-05-2012 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 964620)
O zaman ben gayet fazla şekilde iyiye yorayım : ))) Teşekkürler sayın Safranlı

Sizdeki faydali dostların keyfi yerinde demekki...
son kullanımda bu faydalılar sizlere marifetlerini göstereceklerdir..
o kadar ki geçen yıl kullandığım bu faydalı dostlarım bu baharda dahi bolca ağaçlarıma çiçeklerini açtırıyorlar...
ve mahalleninde mis gibi mandalina çiçekleri kokmasını sağlıyorlar....
dostalarım yüce yaradan ne güzel her şeyin kardeşce ve paylaşılarak
yapılamasını öngören sistem kurmuş...
ben,sen o...
ot,börtü,böcek
görünen ve görünmeyen faydalılar...
bu dünyayı vede özellikle memleketimizi cennet yapabilir...
ve buda en çok her şeyiyle tek olan cennet yurdumuza yakışır....
sevgiler....

hepgül 12-05-2012 10:31

Gönlünüzün güzelliği yazılarınızdan hissediliyor. Rabbim ömrünüzüde güzel kılsın.... Lezzetli ve bol bol enzimli günler dilerim. Saygılar...

Cemil B. 12-05-2012 12:28

Enzimndeki son durum,

üstte beyaz köpürcükler,ve az miktar mutfak atıgı , gaz cıkısı az ama sadece 9 gün oldu daha

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1052012302.jpg

Safranlı 12-05-2012 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 964658)
Gönlünüzün güzelliği yazılarınızdan hissediliyor. Rabbim ömrünüzüde güzel kılsın.... Lezzetli ve bol bol enzimli günler dilerim. Saygılar...

çok teşekkur ederim.. teveççügünüz.....

Safranlı 12-05-2012 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 964720)
Enzimndeki son durum,

üstte beyaz köpürcükler,ve az miktar mutfak atıgı , gaz cıkısı az ama sadece 9 gün oldu daha

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1052012302.jpg

atıklar dibe çöktümü olgu nlaşığına hükmede biliriz...
hava çıkışı azalacaktır ancak hava çıkışı hiç bitmez
az da olsa devam eder...
elinizdekiıle yüz kat oranına göre 500 kg suya ekleyerek kullandıgınızda
neredeyse bir sokağa yeter....

selis 12-05-2012 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 964646)
görünen ve görünmeyen faydalılar...
bu dünyayı vede özellikle memleketimizi cennet yapabilir...

Siz de bizim hem görünen hem de görünmeyen faydalımızsınız.. Görmüyoruz ama oradasınız biliyoruz.. Kalp gözümüz görüyor en azından..
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize..
Var olun :)

Cemil B. 12-05-2012 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 964793)
atıklar dibe çöktümü olgu nlaşığına hükmede biliriz...
hava çıkışı azalacaktır ancak hava çıkışı hiç bitmez
az da olsa devam eder...
elinizdekiıle yüz kat oranına göre 500 kg suya ekleyerek kullandıgınızda
neredeyse bir sokağa yeter....

az önce tekrar kapak actım yine epeyi gaz birikimi olmustu, ama bugun üstte dahada az birseyler kalmıs, kapagı acıp gazı cıkartınca havayla birlikte dipten yukarı birseyler cıkıyor . sonra yine dusuyorlar dibe.

Safranlı 12-05-2012 16:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 964808)
Siz de bizim hem görünen hem de görünmeyen faydalımızsınız.. Görmüyoruz ama oradasınız biliyoruz.. Kalp gözümüz görüyor en azından..
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize..
Var olun :)

hep beraber var olalım...
dünyamızı güzelleştirelim...

Safranlı 12-05-2012 16:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemil b. (Mesaj 964810)
az önce tekrar kapak actım yine epeyi gaz birikimi olmustu, ama bugun üstte dahada az birseyler kalmıs, kapagı acıp gazı cıkartınca havayla birlikte dipten yukarı birseyler cıkıyor . Sonra yine dusuyorlar dibe.

eee kanları kaynıyor demekki ....
Sizinkiler delikanlı çağlarını yaşıyorlar...
Delikanlılık çağlarının sonuna doğru durgunlaşacaklar ve
artık ağır başlı duracaklardır...
Mütevazi bir şekilde hafifçe kabardılarmı hasat mevsimi ve bitkilerimiz içinde bayram dönemi başlamış olacaktır...

hepgül 13-05-2012 20:27

Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?

Halil Önen 13-05-2012 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 965502)
Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?

Enzim kullanmaktan da olabilir. Toprak yüzeyini hafif kaplayan toz kükürt atabilirsiniz.

hepgül 13-05-2012 23:40

Teşekkür ederim Sayın Önen.Hemen ilgileneceğim. Nedir bu sineklerden çektiğim : ( Kompost karışımındada sineklenme olmuştu.

Bodrum Papatyasında yoğunlukta var. Başka yerlerde rastlamadım. Umarım çiçeklerime birşey yapmazlar. Saygılarımla...

himone 14-05-2012 02:54

merhabalar, ilk 12 sayfayı okudum. İnanın bu konu hakkında bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Saracan'ın eline sağlık. Şimdi sorularıma gelecek olursam:
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım. Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?) birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...

Safranlı 14-05-2012 08:23

Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.

Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi
gün yetebiliyor

Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?)
elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir
birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...[/QUOTE]

karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu..
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.

himone 14-05-2012 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 965738)
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.

Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi
gün yetebiliyor

Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?)
elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir
birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...

karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu..
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.[/QUOTE]

çok teşekkür ederim cevabınız için...

himone 14-05-2012 12:23

yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?

Safranlı 14-05-2012 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 965866)
yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?

yaptığımız işlem doğadan gelen kaynakları bilinçli şekilde tekrar faydalı hale getirmekten ibarettir.
Enzimde kullanacagımız tüm artıkların taze ve temiz olması gerekir
günlerce çöp kovasında beklemiş kokuşmuş nevaleleri koyamayız...
Her türlü mutfak artıgını et türleri hariç ve limon sarmısak vb gurubu hariç kullnabiliriz
sizin sordugunuz gibi kaynatmaya hiç gerek yok
direk yumurtayı kırıp kabuğunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz

himone 14-05-2012 18:02

teşekkürler...

Çamtepe 16-05-2012 08:56

Buzdolabında tazeliği hafif gitmiş can eriklerini enzim yapmak için pet şişeye doldurmuş, biraz da pekmez eklemiştim. Hava kilidini de yarın öbür gün takarım demiştim. Sonra yurt dışına giderken bu meseleyi unutunca döndüğümde patlamış bir şişeyle karşılaştım.. :)

Ben ettim, siz etmeyin :)

Tura 16-05-2012 09:41

Geçmiş olsun.

Her enzimcinin başına gelebilir.

Can erik enzimi yapacaktınız öyle mi...

Çamtepe 16-05-2012 10:24

Evet, kulağa hoş geliyor değil mi? :)

aysozbek 17-05-2012 22:34

Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

Halil Önen 18-05-2012 01:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysozbek (Mesaj 968111)
Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

İçine bir parça yaş maya veya 2 cay kaşığı kuru maya _ 5 lt. lik kap için_ katarsanız fermantasyon devam eder...

Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz...

Cemil B. 19-05-2012 16:43

az önce yeni enzimi hazırladım, içerisinde elma kabugu,muz kabugu, kiraz , erik ,havuc,kıvırcık,mor lahana, yumurta kabugu , patates kabugu, salatalık kabugu , domates kabugu , kabak suya katıldıktan sonra bir miktas yas maya ve bir miktar üzüm pekmezi ekleyip 5 litrelik bidonun( önceki bidonun aynısı) bogumuna kadar suyla doldurdum, balkondaki kutuların arkasındaki yerini aldı.

Cemil B. 19-05-2012 22:36

daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025