agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

cukurovalı 18-04-2012 10:55

Siyah üzüm pekmezi, dut pekmezi,harnup pekmezi, yumurta kabuğu, muz, brokoli, yeşillik, reyhan, yoğurt suyu, elma ve bunlara ilaveten tespih ağacı (melia azedarach) tohumunu havanda ezerek koydum.
Şu anda hava çıkışı gayet iyi .
Bu enzim hem gübre hem de tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi. Bittikten sonra çok seyreltip yapraktan deneme yapacağım.

Safranlı 18-04-2012 12:05

topraktan her zaman iyidir.

cukurovalı 18-04-2012 13:23

Sayın Safranlı;
Tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi.

Safranlı 19-04-2012 08:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cukurovalı (Mesaj 949253)
Sayın Safranlı;
Tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi.

bu konuda fikrim yok
halil hocamız belki bir seyler yazabilir....

limon_sever 19-04-2012 10:47

Bir çok delik olmasına rağmen dün şişedeki balon patlamış. Yenisini taktım. Neden patlamış olabilir?

xenkebikec 19-04-2012 10:51

Sn. limon sever o kadar güzel bir karışım yaptınız ki zaten bomba gibiydi :)

Safranlı 19-04-2012 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec (Mesaj 949842)
Sn. limon sever o kadar güzel bir karışım yaptınız ki zaten bomba gibiydi :)

bence de ...
balon zor dayanır..
hava kiti de olabılır
ama deymez
balonu yenılemek en kolayı...

emreomurca 19-04-2012 18:45

Benim de son denemem olan pirinç sulu enzimde gaz çıkışı diğerlerine kıyasla en az 2-3 kat fazla, içeriği fazla olmasa da balonunu patlatacak gibi. Cam şişelerde ki kivi enzimlerinin balonları indi. Çıkan kokulara bakarsak parçalanmış kivi sanırım sirke olmuş hava almasına imkan yok ama öyle gibi geldi, diğeri güzel kokmaya devam ediyor. Çilek enzimi ise (sabahları özelikle ) mutfağı mis gibi kokutuyor.

Halil Önen 19-04-2012 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cukurovalı (Mesaj 949253)
Sayın Safranlı;
Tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi.

Sadece tespih ağacının tohumların ezilip yağı çıkarılsaydı, akar hastalıkları için iyi bir ilaç olurdu.

Cemil B. 21-04-2012 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Menekşe35 (Mesaj 942353)
Sevgili arkadaşlar dün enzimimin ilk süzülmüş haliydi. Bu gün dinlendikten sonraki resmini ekliyorum. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. Acaba tülbentten mi geçirmek gerekir? yoksa bu haliyle kalabilir mi?;)Eklenti 280506

Bitkicikler bekliyor ziyafet için.

Ama reklam kokusu alıyorum sanki su firmasının :))))))

limon_sever 21-04-2012 18:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 949854)
bence de ...
balon zor dayanır..
hava kiti de olabılır
ama deymez
balonu yenılemek en kolayı...

Taktığım balonlar bir bir patlayınca balondan vazgeçtim. Enzim oluşana kadar bir sürü balon patlayacak bu gidişle diyerek kapağını kapadım. Bir de balonların sürekli patlaması sonucu enzim oluşumunu yavaşlatacağını düşündüğüm için vazgeçtim. Her 5-6 saatte bir kapağı havalandırıyorum. Balon yerine şişe şişmeye başladı :) Yüksek basınçlı bomba gibi patlayacak diye korkmaya başladım :)

Coskun4216 21-04-2012 19:20

Sayın limon_sever

Konunun ilk sayfasında üçüncü mesajdaki resimlerde hava kilidi olarak kullanılan su şişesi ve hortumlu düzeneği kolayca yapabilirsiniz.

Bir ucunu enzim diğerini su şişesine bağlar. Gaz alma derdinden ve patlama sonrası evden azar işitmekten kurtulursunuz.

Kolay gelsin.

Cemil B. 21-04-2012 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Coskun4216 (Mesaj 951271)
Sayın limon_sever

Konunun ilk sayfasında üçüncü mesajdaki resimlerde hava kilidi olarak kullanılan su şişesi ve hortumlu düzeneği kolayca yapabilirsiniz.

Bir ucunu enzim diğerini su şişesine bağlar. Gaz alma derdinden ve patlama sonrası evden azar işitmekten kurtulursunuz.

Kolay gelsin.

Gayet mantıklı bir çözüm :)

hepgül 27-04-2012 07:01

Birikmiş ceviz ve yumurta kabuğu var... ikisini birlikte enzim yapsam olurmu? İçine yoğurt, maya, pekmez üçlüsü birliktemi atayım? Bitkilerim acaba kafayı bulurlarmı? : ))))

Safranlı 27-04-2012 07:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 954520)
Birikmiş ceviz ve yumurta kabuğu var... ikisini birlikte enzim yapsam olurmu? İçine yoğurt, maya, pekmez üçlüsü birliktemi atayım? Bitkilerim acaba kafayı bulurlarmı? : ))))

bitkileriniz zevkten kafayı bulabilirler
saydıkalrınızın hepsını beraberce doldurabılırsınız
ama bence çeşitlerinizi arttırınız
mutfakta mutlaka birseyler vardır...
iki çeşit de kalmasın
bari türlü kabilinde 4-5 çeşit olsun.....

hepgül 27-04-2012 09:49

Sayın Safranlı teşekkürler. Farklı şişelerde olgunlaşmayı bekleyen enzimlerim var.( Coştummu ben acaba :D 19 lt, 5 lt, 2.5 lt )
Sizin bir yorumunuzda okumuştum eğer yanlış hatırlamıyorsam "ceviz kabuğu azot zengini " diye. Ayrı değerlendirebilirmiyim diye o açıdan sormuştum. Madem birşey fark etmeyecek diğer atıkların içine katarım :p Saygılar.

Safranlı 27-04-2012 10:31

karışım en güzeli....
ben sadece balık enzimini ayrı yaptım
özellikle azot açısından zengin olsun diye düşündüm..
normal artıklarda karısımı n.p.k.açısından zenginleştirecektir.

Menekşe35 27-04-2012 20:08

İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar. :)

Safranlı 28-04-2012 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Menekşe35 (Mesaj 954973)
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar. :)

sizleri tebrik ederim
enzim gerçekten bir devrimdir arkadaşlar....
geçen yıl yan yana deneme yaptığım mandalınalarımda enzim verdiğim
fidanda acayip cicek var
ötekinde var ancak cılız gibi duruyor...
enzimli fidanda erkencilik te fazlasıyla belirgin....

Cemil B. 28-04-2012 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Menekşe35 (Mesaj 954973)
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar. :)

ben ilk seferde burayı okumadan birseyler yapmaya calısmıstım olmadı, şimdi malzeme biriktiriyorum enzim icin,
çiçeklerle bitkilerle ugrasanlara söylüyorum , bakın böle böle birsey var resmen costuruyor bitkileri diye , dalga gecer gibi bakıyorlar,

Bende size katılıyorum , yapan ve kulllanan arkadasların söledikleri neticesinde bende yapıp uygulayacagım.

Cemil B. 28-04-2012 13:18

biriktirmeye devam ,
çıtlattıgımız çekirdek kabuklarıda katılabilir mi içine, odunumsu bir yapısı var sanki?

Safranlı 28-04-2012 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 955283)
biriktirmeye devam ,
çıtlattıgımız çekirdek kabuklarıda katılabilir mi içine, odunumsu bir yapısı var sanki?

Çekirdeği düşünmemek gerekir.
Çünkü tuzluluk toprak açısından hiç istenmeyen bir olaydır.
Çerez kabilinden dünyada tek olduğumuz fındık,anavatanı cennet yurdumuz olan ceviz çok idealdir.
Tuzsuz yer fıstığı kabugu çok güzel besin degerlerine sahiptir..
bence son şıkkı değerlendirebilirsiniz.

selis 28-04-2012 17:17

Eeee ben zeytin çekirdeklerini atmıyorum ve enzim şişesine ekliyorum..
Onlarda mı olmaz? ..

arapsabunu 28-04-2012 18:10

Enzim özetim ve sorularım...
 
1 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar,
Enzim yapmaya evde çok az malzeme varken karar verdiğim için bazı sorularım var. Bir de ayrıntılı olarak yaptıklarımı anlatarak sayfalarca okumaya vakti olmayan meraklılar için bu forumdan öğrendiklerimi özetlemeye çalışacağım. Bu konuda deneyimli üyelerin; her şeyi doğru anlamış mıyım, doğru uygulamış mıyım ve doğru özetlemiş miyim diye bu mesajı gözden geçirmeleri hem enzim konusundaki heyecanımı yatıştıracaktır hem de bu mesaj üzerinde düzeltmeler yapmam gerekiyorsa uygun olacaktır. Önce özetler;

3 ölçü organik malzeme
1 ölçü pekmez
9 ölçü su ile enzim yapmaya başlanıyor.


-Organik malzemeyi blendırdan geçirip pekmez ve su ile birlikte bir pet şişeye alıyoruz. Kabın 3'te birinin hava olması gerekiyormuş, çok doldurulmayacak.
-Şişenin ağzına bir kaç yerinden delinmiş bir balonu geçirip altından sıkıca bağlıyoruz.
-Ara ara çalkalıyoruz.
-Üstlerde kabarcık olması iyi bir şey.
-Balonun şişmesi bitince, yaklaşık bir buçuk ayda hazır (Bu aşamada ph değeri ölçülebilir, ph ölçen şerit şeklinde kağıtlar satılıyormuş, 3,5-4 olması yeterliymiş bu değerin).
-Serin bir yerde saklanacak, sulandırılarak kullanılacak.

Benim uygulamam;

Kullandığım malzemeler;
3 ÖLÇÜ ORGANİK MALZEME (1 dilim ekmek,yaklaşık 1 tane haşlanmış yumurtanın kabuğu,1 tane salatalığın kabuğu,bir avuç maydanoz,1 tane elmanın kabuğu+çekirdekli kısmı,1 tane armutun kabuğu,6 tatlı kaşığı çay posası,1 tatlı kaşığı yoğurt)
1 ÖLÇÜ PEKMEZ
9 ÖLÇÜ SU

Şimdi sorularım;
1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir?
2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu?
3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı?
4- Kaynamış su kullandım, olur mu?
5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım...
6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi?
7- Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı?
8-Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi?

Eklenti 287961

Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar...

Safranlı 30-04-2012 09:44

Şimdi sorularım;
1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir?

ben keyfime göre hareket ediyorum balkonda ve göz önünde ise süzebilirsiniz
organık maddenin toprakla buluşması açısından daha çok süzmeden kullanıyorum
2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu?
buz dolabına bence gerek yok evinizin direk güneş almayan serin herhangi bir yeri uygundur.
3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı?
telaşa gerek yok aynı durum bizde de oluyor hiç bir sorun olmaz..oranların dengesini bozmadıktan sonra ilaveler her zamn yapılabilir
böyle durumlarda ben kabın çapına göre pekmezimi tam oranında koyuyorum
parçalanma başlamış oluyor yani canlı dostlarımız çoğalmış oluyor daha sonrada malzemeleri ekliyorum
esas olan oran dengesini aşırı kaçırmamaktır..
kuyumcu gibi çok çok hassas terazi ile de ölçmeye gerek yok..
pekmezınız az olursa süreç uzar.
artıklarınız çok olursa parçalanma olmaz
suyunuz dengesiz olursa zararlılar artabilir...
yani süreç zorlansada bir şekilde tamamlanacaktır.


4- Kaynamış su kullandım, olur mu?
kayamış suda sorun olmaz ancak canlı ve dogal su en ıyısı
ben cumartesı gubu yaptıgım butık potasyum ağırlıklı patates enzimime
akvaryum suyunu kullandım..
5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım...
bunda hiç sorun yok sadece devamlı açıp kapatacaksınız.
6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi?
enzımde benım gördüğüm kadarıyla sürekli olgunlaşma devam ediyor
biz sadece olgunlaşma çogunlula bittiğinde kullanıyoruz
gecen yılın enzimi hala hava çıkışı yapıyor
yani domateslerinize yetişecektir..
7- Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı?
saksı büyüklüğünü dikkate alamıyoruz bir litre suya 1-2 meşrubat kapagı eklemeniz yeterlidir.
8-Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi?
işte tan burada ben artık susuyorum
temizli konusunda hiç bir fikrim yok.
Eklenti 287961

Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar...[/QUOTE]

bu sayfaları sevmesek sabah sabah bunları yazamazdık.....
kolay gelsın....
sizde her sey yolnunda ....

Safranlı 30-04-2012 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 955370)
Eeee ben zeytin çekirdeklerini atmıyorum ve enzim şişesine ekliyorum..
Onlarda mı olmaz? ..

olur olur merak etmeyiniz
sorun çekirdeklerde değil üzerindeki tuz olmasındadır..
zeytini bende çok yerim.
kendisi biraz tuzlu olsada çekirdeğindeki tuz az dır diye düşünüyorum...
ama daha bir çok altın değerinde enzim kaynakları da mevcuttur..

arapsabunu 30-04-2012 10:01

Sayın safranlı,
Çok teşekkür ediyorum, cevaplarınız için. Ben geçen sene balkonda kompost yapmaya kalkmış ama pek de becerememiştim. O yüzden enzim yapmak bana çooook kolay geldi. Bahçem olunca komposta kaldığım yerden devam edeceğim tabi.

En çok da yaptığım enzim domateslerime yetişecekmiş diye sevindim şimdi. Daha bol malzemeyle tekrar tekrar deneyeceğim, en yakın zamanda. Gübre aramaktan kurtulmak isteyen tüm üyelerin enzimi keşfetmesi dileklerimle...

Safranlı 30-04-2012 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arapsabunu (Mesaj 956362)
Sayın safranlı,
Çok teşekkür ediyorum, cevaplarınız için. Ben geçen sene balkonda kompost yapmaya kalkmış ama pek de becerememiştim. O yüzden enzim yapmak bana çooook kolay geldi. Bahçem olunca komposta kaldığım yerden devam edeceğim tabi.

En çok da yaptığım enzim domateslerime yetişecekmiş diye sevindim şimdi. Daha bol malzemeyle tekrar tekrar deneyeceğim, en yakın zamanda. Gübre aramaktan kurtulmak isteyen tüm üyelerin enzimi keşfetmesi dileklerimle...

bizimde kalbimizden geçenlere tercüman oldunuz...
herkes enzim yapmalı....

agozce 30-04-2012 12:40

Sayın Safranlı enzimin içine mineral olarak ne koyabiliriz. Örneğin yumurta kabukları kalsiyum için atıyorum ( doğru mudur?..:))

Demir ve mağnezyum, çinko için ne yapılabilir?

Safranlı 30-04-2012 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 956482)
Sayın Safranlı enzimin içine mineral olarak ne koyabiliriz. Örneğin yumurta kabukları kalsiyum için atıyorum ( doğru mudur?..:))

Demir ve mağnezyum, çinko için ne yapılabilir?

Kalsiyum açısından yumurta kabuğunu bende kullanıyorum...
diyer elementler için malesef fikrim yok....
çinko açısından ceviz içinden bahsediliyor...
ama o kunuda kesin bilğiye sahip değilim.
tükettiğimiz besinlerden demir ve mağnezyum açısından zengin olanları araştırmak gerekir..diye düşünüyorum..

emreomurca 04-05-2012 11:02

1 Eklenti(ler)
20 gün gibi bir sürede enzimlerim oldu. Sadece çilekten yaptığım içilebilir enzim denemem süzülüp farklı günlerde yudumlandı. Koku güzel, çok hafif alkollü ( kolay kolay kafa yapmaz :) ) bekledikçe daha da lezzetleniyor gibi. Bu nedenle kivi den yaptıklarımı henüz süzüp tatmadım.

Eklenti 290830

Çilek enzimimi yaparken yarım kilo çilek rondo ile iyice sıvı hale getirdim ve hacmen aynı oranda su ekledim. Enzimin güzel kokulu ve lezzetli olmasına rağmen ilk denememde açıkçası beklediğim koku ve lezzeti bulamadım. Bu nedenle 2. çilek enzimimde sadece sıvı hale getirdiğim çileği kullanmayı düşünüyorum.

emreomurca 04-05-2012 11:41

1 Eklenti(ler)
Bitkiler için hazırladığım ilk enzimi de kullamaya başladım. Haftada 2 kere enzimli su ile suluyorum. İlk sulamada aşırı sulandırdım. İçeriği sadece kivi, domates, salatalık kabuklarından oluştuğundan çok kuvvetli olmadı sanırım. Her kullanımda biraz daha enzim oranını arttırıyorum. Gene de etki ettiğini hissediyorum ve yeni yaptığım enzimlerle güzel sonuçlar alacağıma inanıyorum.

Bu arada pirinç suyu ve yumurta kabuklarıyla yaptığım enzim en kuvvetli gaz üretimi olan enzim oldu. Bir çok defa balon patlamaya ramak kalana kadar şişti. Gaz çıkışı bittiğinde ilk bitki enzimimle karıştırıp kullanmayı planlıyorum.

2,5 lt ve 10 lt olarak 2 yeni enzim daha hazırladım. İçeriklerini olabildiğince fazla tuttum. Patates, muz, elma, domates, salatalık kabukları, ıspanak, marul, dere otu, maydanoz, nane, havuç ne bulduysam ekledim.

Eklenti 290852

Cemil B. 04-05-2012 11:48

Enzim Çalışmam 03.05.2012
 
5 Eklenti(ler)
Enzim Çalışmam 03.05.2012
Limon Kabugu , Soğan Kabugu , salatalık kabugu , yumurta kabugu , çay posası , patates kabugu makinada parcalandı ve 5 litrelik su bidonuna dolduruldu ,
boguma kadar içme suyu dolduruldu
bir miktar pekmez ve bir miktar kahverengi toz şeker katılarak kapagı kapatıldı ve çalkalandı
sonra balkondaki güneş almayan yere konuldu,
gelişmeleri takip edicem ve sizlerle paylaşıcagım.

Safranlı 04-05-2012 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemil b. (Mesaj 959266)
enzim çalışmam 03.05.2012
limon kabugu , soğan kabugu , salatalık kabugu , yumurta kabugu , çay posası , patates kabugu makinada parcalandı ve 5 litrelik su bidonuna dolduruldu ,
boguma kadar içme suyu dolduruldu
bir miktar pekmez ve bir miktar kahverengi toz şeker katılarak kapagı kapatıldı ve çalkalandı
sonra balkondaki güneş almayan yere konuldu,
gelişmeleri takip edicem ve sizlerle paylaşıcagım.

sizleri tebrik ederim
enzim hazinesini ortaya çıkarıp paylaştığınız için çok teşekkur ederim...
Bir uyarıda bulunmak istiyorum..
Yukarıdaki artıklar biraz daha artırılabilir.
Enzim şişesindeki artıklar yukarı dogru toplanıp sonraları parçalnmış vazıyette dibe çökerse dogru yoldasınız demektir..

Cemil B. 04-05-2012 13:09

malzemesi mi az diyorsunuz?
sonradan ilave yapılabiliyor , daha once konustuklarımızdan hatırladıgım kadarıyla,

ne ilave etmemi önerirsiniz sayın safranlı

selis 04-05-2012 13:54

Sn. Halil Önen ve Safranlı mutlaka bu başlıkta bahsedilmiştir ama takdir edersiniz çok sayfa var.. Ben yine de sormak isterim.. Aramızda tek tür enzim yapan da var, benim gibi saçmalayıp mutfak artıklarını karıştırıp şişeye dolduran da..

Yapıyorum ama ne için kullanacağımı bilmiyorum ki.. Sizden isteğim; (atıyorum) balık enzimi domateslere iyi gelir.. Ceviz ağırlıklı olanı kaktüslere.. Yumurta ağırlıklı olanı şuna, gibi örnekler vermeniz..

Safranlı 04-05-2012 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemil b. (Mesaj 959371)
malzemesi mi az diyorsunuz?
Sonradan ilave yapılabiliyor , daha once konustuklarımızdan hatırladıgım kadarıyla,

ne ilave etmemi önerirsiniz sayın safranlı

yazın yediğimiz içtiğimiz etrafımızda bolca bulunan her türlü nevale uygundur..
Patates kabugu mutlaka olmalı
muz kabugu olabilir
ceviz ,fındık kabuğu
bu mevsımde bolca olan ısırgan otunu kullanabilirisiniz
ev ortamında sogan sarmısak ve limonu pek tercıh etmeden
ve tuzlu olabilecek artıkları katmadan her seyı koyabiliriz...
Artık mevla ne verdiyse hepsi fazlasıyla faydalı olacaktır..

Safranlı 04-05-2012 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 959432)
Sn. Halil Önen ve Safranlı mutlaka bu başlıkta bahsedilmiştir ama takdir edersiniz çok sayfa var.. Ben yine de sormak isterim.. Aramızda tek tür enzim yapan da var, benim gibi saçmalayıp mutfak artıklarını karıştırıp şişeye dolduran da..

Yapıyorum ama ne için kullanacağımı bilmiyorum ki.. Sizden isteğim; (atıyorum) balık enzimi domateslere iyi gelir.. Ceviz ağırlıklı olanı kaktüslere.. Yumurta ağırlıklı olanı şuna, gibi örnekler vermeniz..

Degerli dostum neden kendini sıkıyorsun ki....
dilediğin yerde dilediğin şekilde kullanabilirsin...
temen mantığı şudur....
toprak tahliline göre eksik olan besin maddelerine göre tamamlayıcı enzim yapılmalı ve kulllanılmalıdır.
küçük balkonlarda ev bahçelerinde buna gerek yoktur..
ben genelde karışım yapıyorum..
ancak kivi bahçemde potasyum eksıklıği çıkınca potasyum açısından besin degeri yüksek olan patates kabukları saltalık kabukları ve muz kabuklarından özel enzim yaptım...
hızlı büyümesini istediğimiz yaprak güzeli olarak veya yeşil aksamıyla güzellik katan bitkilerine balık enzimi verebilirsin
çünkü balık enzimi direk azot ağırlıklı olacak ve bitkiyi sürgüne ve boya teşvik edecektir...
bakçenizde var ise salkım sögüt ağacına balık enzimi yakışacaktır.

Safranlı 04-05-2012 15:54

temel mantığını anlatmaya çalıştım...
örnekleri artıramk gerekirse
bütün yaz çiçek açmasını istediğimiz güllerimize potasyum ağırlıklı patates vb.nevale ile doyurmamız gerekır.
cılız kalmış ve boya gitmesini istediğimiz fidanımız var ise balık vb.
dallarını ve gövdesini güçlendirsin ve sağlam bir yapıda büyütmek istediğimiz bitkilerimize ise içinde kalsiyum olan yumurta kabuklu enzimler ile ziyafet çekmeliyiz...
kısaca toparlamak gerekirse ev tipi küçük bahçelerde bu ayrıma gerek yok...
her gün sebzeli türlü kabilinden mutfak artıkları yeterlidir.
genelde doğamızda var olan ve büyüyen bitki kaynakları itibarıyla bahar mevsiminde büyüyen ve yeşeren kaynakalar azot kaynağıdır..
bakla,yonca,tüy,kıl vb..
ara dönemde fosfor açısından zengin meyve ve sebzeler çokça bulunur.
son dönemde ise potasyum açısından zengin olan meyveler yetişir..
bezelye kozası,kavun kabuğu,şeker pancarı artıkları buna örnektir....
acizane benim bildiklerim bu şekildedir....
hep söylediğimi tekrar edeyim...
enzim yap denize at......

cebrail- 04-05-2012 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 551368)
Aşağıda adım adım nasıl yapıldığını anlattığım yoğurt kabından yapabileceğiniz fermentasyon kabı için gerkli malzemeler;

1- Bulabildiğiniz en büyük yoğurt kabı (Kapağının sızdırmaz olması gerekli)
2- 1 Adet Pet su şişesi
3- 50 cm akvaryum hortumu
4- 1 Adet Akvaryum hortumlarında kullanılan vana
5- 4 mm lik matkap ucu veya 4 mm çapında zımba (Çivi bile olabilir)


Yapımı:

1-Yoğurt kabını tam tabanına teğet olacak şekilde 4 mm çapında deleceğiz. Daha sonra akvaryum hortumunu sıkarak sızdırmazlık sağlayacağı için matkaptan ziyade 4 mm' lik bir zımba veya hiç bulunamazsa 4 mm çağında bir metal çubuk ısıtılarak çapaksız olarak delinmesi gerekir.

2- Akvaryum hortumundan kasilecek 10 cm' lik bir parça ucu büzülerek delikten geçirilir. Deliğe dairesel olarak sarması ve sızdırmazlığı sağlayabilmesi için hortum delikten geçmiş vaziyette iken hortumun iki ucundan tutarak hortum çapının delik çapı ile eşit hale gelmesini sağlayın. Bıraktığınızda hortumun deliğe sıkıca sarıldığını göreceksiniz. Daha sonra hortumu kovanın dışındaki ucundan çekerek resimde görülen pozisyona kadar çekiniz.

3- Hortumun ucuna akvaryum vanasını takınız ve kova içine su doldurarak sızdırmazlık testi yapınız. Başka büyük musluk aramanıza hiç gerek yoktur, kova içindeki sıvıtı boşaltmak için bu düzenek işinizi rahatça halledecektir. Denenmiş çözümdür.

4- Pet şişenin kapağına yan yana iki adet ve yoğurt kabının kapağına 1 adet olmak üzere delik delme işlemlerini tekrarlayalım.

5- Arta kalan uzunca akvaryum hortumunun bir ucunu yoğurt kabının kapağına deldiğimiz deliğe geçirip sızdırmazlık sağlayabilmek için daha önce tarif ettiğim, hortumun iki ucundan tutarak delik çapına uydurma işini yapalım ve yoğurt kabına bakan kısımda yaklaşık 1 cm kalana kadar dışarı doğru çekelim.

6- Yoğurt kapağına taktığımız hortumun diğer ucunu pet şişe kağağına deldiğimiz deliklerden birine geçirelim ve yaklaşık pet şişenin dibine değecek kadar çekelim. Bu delikte sızdırmazlık o kadar önemli değildir. Çünki sistemde oluşacak karbondioksit gazını nargile gibi fokurdayarak çıkarmak için zaten kapağa ikinci bir delik daha açtık.

7- Şişenin içine yeterli miktarda su (Hortumun ucunun su içinde kalması yeterlidir. Sistemin içine oksijen girmesini engellemek için yapılmıştır.)doldurduktan sonra fermentasyon kovası kullanıma hazırdır.

Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.

sn sarıcan bu fermanta işleminde em yerine hümik asit uygulasak olurmu


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025