![]() |
Sayın Tura; nargile düzeneği değilde balon tarzı daha kolayıma gitmişti. Fakat denememin neden sonuçlanmadığını çözdüm. Şöyle ki; EM bölümünü okurken Halil bey EM i aktifleştirmek için kendi yaptığı pekmezi kullandığında gaz çıkış işleminin uzadığını (1 ay) yazmış. Bende enzimimi yaparken ev yapımı pekmez kullanmıştım. Keşke dökmeyip biraz daha bekleseydim. Sayın Tura; Sizin de önerinizle daha az çeşit ile (muz, havuç, elma, ayva, patates) tekrar deniyeceğim. Aslında ben demir ağırlıklı (limonum için) bir enzim yapmak istiyorum. Kağıt Ph ölçer i nerden temin edebilirim.
|
Ev yapımı pekmez çok farketmemeli bence, normalde içine hiç maya koymasanız dahi oda sıcaklığında 1-2 gün beklettiğinizde tepkime başlamalı. Yağmur suyu demişsiniz ama belki yağmur suyunu topladığınız düzenek bir şekilde kirliydi, sudan da olabilir..
Her neyse, zaten ev yapımı pekmezi enzime harcamak pek de anlamlı değil. Piyasada çok ucuza keçi boynuzu pekmezi var zaten. Siz iyisi mi bir mutfak tartısı ile güzelce ölçerek malzemenizi koyun, daha sonra nispeten ılıman bir yerde enziminizi bekletin. |
Ben de 3 ay kadar önce enzim yapımına başladım. Ancak ben sürecin başından beri kompost çayı yapımında olduğu gibi sıvı içerisine hava vererek deniyorum. Büyükçe bidon içerisine hem kıyılmış hem de rendelenmiş sebze ve meyveler yaklaşık olarak her ay eklediğim yarım litre melas ile oksijenli ortamda fermente oluyorlar. Aynı sistemi taze balık artıklarıyla başka bir bidonda denedim hiç ama hiç kötü koku oluşumu olmadı.
Önümüzdeki ay başından itibaren seyrelterek gerek topraktan gerekse yapraktan bitkilerimde kullanmaya başlayacağım. Daha önce de kompost çayını sıkça yaptığım için bu oksijenli düzeneği kurup işlemin devamını sağlamak zor olmadı. |
ilginç bir yöntem olmuş...
|
Sayın ezo
İlk yaptığımda ben de acele etmiştim...ilk heyecan, oluyor...önemli değil. Sayın Çamtepe'nin söylediği gibi;Ev yapımı pekmezin işlemi uzatması olası değil. Bizim buralarda pekmezin kilosu 7 TL. PH ölçeri kimya malzemesi satan yerlerden bulabilirisiniz. Nargile düzeneğinin şu faydası var, sıksık kontrol etmezseniz olur...yaptığınızı unutabilirisiniz. Size kolay gelsin. |
ilk yaptıklarımı bende attım bu işin en güzel tarafıda sindire sindire öğrenmemiz sanırım.Olmaya yaklaşan bir enzimin kokusunu ben çok çok uzun zaman sonra anlayabilmiştim :))
Şimdi ikinci yaptığım enzimlerimi önümüzdeki hafta fidan dikiminde 1/100 oranında incelterek can suyu olarak kullanacağım. ilaveten Em-a inceltip enzim ile birlikte versem sorun olurmu ? |
bence ema yı ayrı verin
beraber vermeyin |
karıştırmasak daha mı iyi olur acaba ?
|
Burdaki mesajımda yaptığım enzimin üzerine tarih yazmamıştım. Şimdi mesajı bulup bir baktımki üzerinden 5 ay geçmiş, bana daha 3 ay olmuş gibi geliyordu, zaman ne kadar çabuk geçmiş. :rolleyes: tatlı sirke gibi koyuyor, buda herşeyin yolunda olduğunu gösteriyor sanırım. Bu yaptığım enzimden sonra, başka enzimlerde yaptım :) bu sefer ek olarak 1 kapak hümik asitte ilave ettim.
5 ay önce yaptığım enzimi henüz süzmemiştim, yarın ilk iş onu süzgeçten geçirmek olacak. Bu kadar geç süzmek sorun olur mu ? Daha çok acemiyim, ph ölçer bulabilirsem en kısa zamanda ölçümde yaparım. |
Enzim kabına hümik asit ilave etmemenizi öneririm. Leonardit'den elde edilen hümik asit çözeltilerinin PH'ı çok yüksek olduğu için enziminizdeki dengeyi bozacaktır.
Humik asiti, kullanım esnasında sulama suyuna enzim eklediğinizde ilave edip hemen bu su ile sulamak suretiyle kullanabilirsiniz. |
Aaa öylemi :eek: bir mesajda enzime hümas ilave edildiğini okuyunca, bende demekki ekleniyor deyip ilave etmiştim. :( Üstelik 4 tane 2,5 litrelik şişe enzim yapmıştım, şimdi yazınızı okuyunca çok üzüldüm. Artık bunlar bir işe yaramaz mı ? imha mı etmem gerekir ? :(
|
PH seviyesine bakmak gerekir. PH 4-4,5 seviyesinde ise ve kokusu da iyi ise kullanabilirsiniz.
|
Sn. MeyveliTepe , cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Şimdi hepsini tek tek kontrol ettim, kokuları hafif sirke kokusu şeklinde. En kısa zamanda ph ölçer alıp, ölçümlerini de yapıp burdan sizlere bilgi veririm. Saygılar...
|
12 gün önce enzim yaptım ben de. Pekmez kullandım şişenin ağzına balon geçirdim. Geçenlerde balon sönmüştü. Yavrucuklarımın besini bitti galiba dedim ve pekmez ekledim. Balon tekrar şişti. Çöpe gidecek diye çok üzülmüştüm.
Sirkeye benzer bir kokusu var. İçindekiler de hareketli. Bir aşağı, bir yukarı hareket edip duruyorlar. Umarım herşey yolunda gider de çöpe dökmek zorunda kalmam. Başladık bir işe, sonu gelir İnşallah. Herkese kolay gelsin arkadaşlar. |
Sayın n.yıldız
Oranlara dikkat ettiyseniz ilave pekmez kullanmanıza gerek yok. Arasıra şişeyi çalkalayın, gaz çıkışı devam edecektir. |
Teşekkürler sayın Tura.
|
06,02,2013 Tarihinde Aşağıda listelediğim malzemeleri kullanarak ilk denememe başladım. İki adet 19Lt Polikarbon şişelerde yapıyorum.
*1.300 gr Tespih ağacı tohumu *1.000 gr Yonca, Isırgan v.b otlar *500 gr Enginar ve yaprakları (tenesi 4tl) *500 gr Alıç *20 adet yumurta kabuğu *4 adet Muz *2 adet Patates *2 adet Soğan *1 Kg+1Kg esmer şeker (Melas) *0,5Kg+0,5Kg EM1 *12+12lt dağ suyu *4 dal Aloe Vera *1kg Ispanak ve Pancar sapı *iki avuç ceviz ve çam fıstığı kabuğu Bütün malzemeyi Nargile sistemi ile donattıktan sonra ikinci gün sonunda hava kabarcıkları başladı. Bugün itibariyle malzemenin bir kısmı üstte diğer kısmı altta bulunmakta. Yurt dışından getirttiğim Ph metrenin kalibrasyonunu yapmadığım ve şişelerin ağzını açıp hava aldırmak istemediğimden Ph ölçümü yapmadım. Yarısı güneşte kalan ve üstünü bez ile örttüğüm şişe diğer gölgede kalana göre daha fazla kaynama yapıyor. Sanırım güneş veya ışık fermantasyonu hızlandırıyor. Ancak kokuda herhangi bir sorun yok şimdilik. Takip edenler bilecektir; ben bu Enzimi zeytinliğimde kullanmayı planlıyorum. Organik olarak zeytin yetiştiriciliği yapmayı hedefliyorum. Kimyasal kullananlarla belki rekolte konularında yarışamayacağım ama en azından sağlıklı nesiller için bir faydam dokunacak-ki inşallah bunun kıymetini bilecek insanlarla karşılaşırım.( Zeytinlik henüz 1,5 yaşında ve humik asit+leonardit+çiftlik gübresi+bordo bulamacı+em5 hariç başka birşey kullanmadım. Em5 benim için pahalı olduğundan Enzim kullanmayı istiyorum. |
Yeni yaptığım enzimin üzeri bembeyaz bir tabaka oluşturdu. umarım bir yanlışlık yoktur.
|
yok yok merak etmeyin
beyazlar dosttur |
İzmirde ph ölçer nereden bulabilirim? Kırmızı lahanadan ölçüm yapıyorum ama içimde hep şüphe kalıyor.
|
Bu kadar şüphe etmeyiniz
turşu gibi güzel kokuyorsa iş bitmiştir bilimsel deney yapmıyoruz ya canım.... Neticede dönüşümü hızlandırıyoruz sadece.... |
Misler gibi turşu kokuyor : )
Bir yıllık enzim kullanılırmı ne dersiniz? 1,5 litre kadar şişede unutmuşum geçenlerde gördüm. İlginç rengi berraklaşmış. Marketlerde satılan sirke gibi renge dönüşmüş. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
işin kimyasını ve mühendisliğini seven dostlarımız ph mere alabilirler
ben işin o yönünde hiç değilim yaparım gecerim bitkilerime veririm keyfime bakarım dünyamıza az da olsa çöp atmadığımızdan mutlu olurum.... keyiflenirim daha ne olsun.... |
Alıntı:
bende de var bir yıllık... yakında kullanacağim elinizdeki süper bir şey... |
Arkadaşlar, yüzeyde beyazlık oluşması şart mıdır? Benim şişede hiç olmadı. Kokusu sirkeye benziyor. Gaz çıkışı yok denecek kadar az. Bugün itibariyle tam 3 hafta geride kaldı. Umarım başarısızlıkla sonuçlanmaz.
|
üç hafta geçtiyse hazır olmamıştır
pekmez veya melası az mı koydunuz veya çok soguk mekanda mı duruyor kışın iki ayı buluyor gaz çıkışı normalde azalsa da devam etmeli... |
sevgili arkadaslar sagolun sayenizde gozlerim bozuldu..:)
hic niyetim yokken tum konuyu bastan sona okudum.ama kafam da karismadi degil. ben her sene terasimda domates biber vs.. yetistirmeye calisiyorum.. fena da olmuyor. gecen sene yedigim domatesin tadini anlatamam.. herneyse amacim mumkun oldugunca organik yollarla buna devam etmek.. kafamda olusan sorularin tumuyle sizi bogmak istemiyorum , o yuzden simdilik iki soru soracagim; 1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..? 2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ? simdiden tesekkurler... |
Haklısınız sayın Safranlı. Kapalı balkonda duruyordu. Çoluk çocuk oynamasın diye oraya koymuştum. Sivas'tayım malum. Buralar hala soğuk. Akşam içeriye almıştım. Gaz çıkışı biraz daha belirginleşti.
Teşekkür ediyorum önerileriniz için. |
1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..?
2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ? simdiden tesekkurler...[/QUOTE] bulabildiğiniz en ucuzundan her türlü pekmez olur kuru üzümde olur bitkiyi beslemek için ise bizim yemeklerimiz gibi em,bokashi vb ne bulduysanız vermelisiniz te çeşitle nasıl idare etsin yavrucak.... her çeşitten tatsınkı tatlı olsun |
19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))
Elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
enzim yapiminda meyve yerine sebze atiklari kullanmanin dezavantajlari oluyor mu. burada konusulanlar genelde daha cok meyveler ve atiklari ile yapim uzerine. bizde meyve pek tuketilmiyor, daha cok çöpe gidenler sebze kabuklari marul vs yapraklari yumurta kabuklari gibisinden seyler. bunlara meyve eklemem avantaj saglar mi, ya da sirf meyve ve atiklari cok daha iyi mi olur.
|
her ikiside kullanılır
daha dogrusu organık esaslı her artık kullanılır saçlarınız,tırnakalrınız dahi kullanılabilir |
Alıntı:
Sayın Antihistaminik mutfak atıkları yerine olgunlaştığında Enzime ne dersiniz? Seve seve paylaşırım... Saygılarımla |
sayin hepgül siz hep gülün :)
nazik teklifiniz icin de tesekkur ederim. ben bir deneyeyim olmazsa sizden isterim.. saygilar . |
sadece pekmez kullandigimizda 1-3-10 orani gecerli midir (1kg pekmez 3 kg organik atik 10 kg su) ?? bir de ek olarak balik vs atiklari kullanma konusunda kararsiz kaldim..
|
evet geçerlidir
siz balık olayını sonraya bırakın isterseniz.... balık uzun sürüyor |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025