agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Halil Önen 19-05-2012 23:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 969145)
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..

Süreci hızlandıran içine katılan mayadır...

bcandar 23-05-2012 19:24

2 Eklenti(ler)
Merhabalar, bu konuda yazılan mesajları okumak bile çok heyecanlıydı, uygulamak kimbilir nasıl heyecanlı olur dedim ve ben de 25 Nisan da enzim yaptım. Formülüm 300 gr pekmez+2,7 lt su (bir kısmı haşlanmış makarna suyu)+900 gr organik atık (ekmek+marasa+soğan+portakal+patates+domates kabuğu)+2 dolu yemek kaşığı yoğurt+2 çay kaşığı kuru maya idi. İşlem sonrası görüntü şöyle idi.

Eklenti 299557

Balkonda defalarca patlayan balonları değiştirilen ve gün aşırı çalkalanan enzimimin son durumu şöyle.

Eklenti 299556

Bugün oluşan sıvının ph ını ölçtüm 3,5 idi, 1/100 oranında sulandırılmış karışımın ph ı ise 5,5 geldi. Sulama suyum dinlendirilmiş musluk suyu ve toprakta&yaprakta beyazlıklar oluşturacak kadar çok kireçli, sizce ph 5,5 luk karışımı bu şekilde uygulamalı mıyım? Yoksa daha seyreltmeli miyim? Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Cemil B. 23-05-2012 20:40

benim önceki sayfalarda okudugum kadarıyla , sogan portakal sarımsak limon enzime karıstırılmaması öneriliyor.

uugur 24-05-2012 10:40

hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?

smarty17 24-05-2012 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uugur (Mesaj 971944)
hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?

Konur hatta dahahda hızlanır :)

Cemil B. 25-05-2012 13:58

ben gölgede tutulur diye biliyordum , benim enzim şişeleri direk güneş ışıgı almıyor, kutuların arkasında duruyor balkonda.

Safranlı 25-05-2012 17:03

Ben gölgece tercih ediyorum....

Entropi 28-05-2012 03:33

2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Geçtiğimiz yıl mutfak atıklarından yaptığım enzim (mi acaba?) . Yaklaşık 1 yıl yarı gölgede bekletilip, arada gazı alınıp, sonra unutulup geçen haftlarda akla geldip açıldıktan sonra süzüldü. Atıklar bahçenin bir köşesine gömüldü üstüne gübre+toprak serpildi. Sıvının ise bir kavanoza konularak buzdolabında muhafaza edilmeye başlandı.

Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1338164991

Buda yeni atık bidonu, artık acımaya başlayan marulları söküp taze yapraklarını burda değerledirmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm.
Lakin aşağıdaki sorularımda bahsedeceğim üzere pekmezle birlikte, bir miktar şarap da ilave etmiş bulundum.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1338165442

Gözlemlerim:
  • Değişik oranlarda sulandırma yapıp sebze ve çiçeklerde yapraktan spreyleme yaptım. Amaç bitkilerin yoğunluk tepkisi ölçmek.
  • Yaprak biti ve kırımızı örümcek bulunan bitkilerde bu zararlılar kısmen azalma gösterdi (belki de daha önceki günlerdeki arap sabunu+zeytin yağı uygulamasının sonucuydu) Tam emin değilim
  • Biber fidelerindeki yapraklar daha canlı ve koyu yeşil hal aldı. Çiçekler bariz sevdi.
  • Tabi bir amatör/acemi olarak başka faktörler yüzünden oluşan değişimleri enzim olayına yormam da mümkün.

Sorularım:
  1. Yeni atık bidonuna pekmezle birlikte maya kökenli diye bir miktar şarap da dökdüm. İçerdiği alkolün fermantasyona olumsuz etkisini gözden kaçırmış bulundum. Bidonu boşaltmalı sil baştan yapmalı mıyım?
  2. Yapraktan ve topraktan uygulamalarda 1/50 1/100 gibi mutabık kalınan oranlar var mıdır? Zararlılar için bu oran değiştirmek gerekir mi caba? Lakin her atık grubu, farklı malzeme ve miktarlar içereceğinden, ortaya çıkan enzimin de farklı yoğunluk ve içerikde olacağı düşünüldüğünde bu oranlar ne kadar doğru sonuç verir sizce?
  3. Sağlıklı ve yararlı bir enzim elde edildiğini anlamak için : gözlem,koku ve ph. PH dışında gözlem ve koku görece bir kavramlar. Benim evet sirke gibi kokuyor dediğime bir başkası "uf kötü kokuyor" diyebilri. Geriye ph kalıyor,
    şu ph aralıkları kesin güvenilirdir denilebirlir mi? Yoksa bu bulgularda sadece gözlem ve tecrübeye mi dayanıyor. Binde bir ihtimalle dahi olsa kendi elimizle farkında olmadan zehir üretebileceğimiz riski insanı kaygılandırıyor.
  4. Hem toprak hem sıvı için güvenilir ölçüm veren amatör bahçecilik için bir PH meter markası tavsiye edebilir misiniz?
Saygılar

Halil Önen 28-05-2012 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Entropi (Mesaj 974484)
...
Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.

Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş...;) Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...;)

Enzim yaparken meyve ve sebze atıklarını ayrı ayrı yapmak daha iyi duruyor. Çünkü bazı sebze atıkları _lahana, brokoli, ısırgan otu gibi_ ağır koku yapabiliyor.

Sirkeleşme meyve atıklarında daha çok oluyor. Hava ile temasından kaynaklanıyor. Bu durumda fazla bekletmeden topağa vermek gerekiyor.

Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer...;) Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...

Enzimi 1/100 oranlarının üstünde kullanmak gerekir. Enzim verildikten sonra temiz su verilmeli. Yani bir boş bir dolu ...

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.

Enzimin içinde baskın oranda ısırgan otu _ ki fena koku yapar_ yoksa yaprak bitlerine etkili olmaz. Arap sabunu+zeytinyağ etkisinden yaprak bitleri etkili olmuştur.

Sn Safranlı da katkıda bulanabilecek belki...

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.

Kolay gelsin. Saygılar

Entropi 28-05-2012 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 974569)
Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş...;) Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...;)

İşin felsefi boyutunu, atıkları çöpe atmakta ısrar eden, ilk başlarda bu atıkları mutfağının temizlik mahremiyetine bir engel olarak gören eşim üzerinde, "doğa, dönüşüm, organik, enzim" başlıklarında brifing vererek, yaşam<>ölüm döngüsü içerinde bizlerin birer gübre kaynağı olduğumuzdan tutun, işe ölüm>toprak> çiçek>bal faslında felsefe üzerine edebiyat sosu da katarak vermiştim.

Etki fazla olmuş olacak ki ne bulursa atık bidonuna koyar oldu.;) ( Veya illallah getirip, kafasını daha fazla ütületmemek için uzlaşma moduna geçti :rolleyes:

Alıntı:

...
Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer...;) Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...
Geçmiş yazılarda fermantasyon devresinde alkolün yararlı bakterileri baskıladığı gibi bir bilgi okuduğum hatırlar gibiyim. Zaten doğal süreçte oluşan alkole + dışardan eklenen alkol dönüşüme negatif etki eder gibi bir fikir çıkarmıştım.

Alıntı:

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...
Evet, süzme işlemi zaten 2-3 hafta ötesine ait. Bu arada mixer, rondo kullanmadan turşu gibi küçük parçalara ayırarak ilave etmiştim.Bu yüzden her hangi birsüzgece gerek kalmaksızın sıvı rahatlıkla süzüldü.

Alıntı:

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.
İşte vurgulamak istediğim, istemeden küçük bir ihtimal bile olsa zehir üretme olasılığının bulunmaması. Bir news group' un sağlık köşesinde kültürel mantarlarda bile çok küçük bir ihtimal bile olsa zehirli ürün olabileceği ihtimalinden yola çıkarak, içeriğini kimsayasal ve/veya biyolojik analizine hakim olmadığımız bir konuda oluşan bir kaygı söz konusu.

Alıntı:

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.
Kolay gelsin. Saygılar
Resimleri aslında yüklemiş, sunucu linklerini çekerek araya serpiştirmiştim.
Mesajında altına da ayrıca istek dışı ilave edildiğini görünce, ekleri silmiştim.
Sanırım script, resimleri sunucuda tutup, mesaj sonunda değil de içinde kullanmaya müsait değil . Ya bu şekilde devam edeceğim. Veya aralarda kullanmak gerekirse harici bir sunucu linki kullanacağım. Şu an için tekrar yükledim.

Cevaplarınız için teşekkürler.
Saygılar

Safranlı 28-05-2012 15:24

hocam gayet güzel açıklamış.....
enzim bir geri dönüşüm bir geri kazanım pratiğidir...
doğamızda bir şekilde dönüşecek,parçalanacak ve uzun sürsede faydalı hale gelecek olan her artığı sadece kontrollu bir şekilde değerlendirmektir...
aslında enzim biraz tembel işidir....
yaparsın unutursun.....
ilk oranlama da hassas davranabilirseniz hızlı olur..
oranı kaçırırsanız yınede bir sey olmaz sadece süreyi uzatır....
içine koyduğunuz nevalenin durumuna göre besin değeri taşıyacağından;
çok özel bir şey (yarasa göbresi,yabani yonca gibi) koymadıysanız 1e 100 ve üzeri ölçü uygundur...
peşinden yağmurun geleği kesin olan günlerde akşam üzeri enzim verirseniz oranlar azalabilir...
tabi yazın yağmur az oluyor ama...
yağmur öncesi mutlaka enzim ziyafeti çekilmelidir...

dostalrın özellikle meyveliklerde bitkilerimize kış boyunca besin bombalamasına devam etmeliyiz....
bitki o kadar ki bir an önce bahar gelsede filizlerimi büyütsem demelidir..
bitkiler konuşurlar dostalrım...
ve yukarıdaki ifadeyi kullanırlar.....
bahar gelince bolca besin bulmaz ise ona göre sürgün atar
sonradan verdiğiniz besinler çok mükemmel olsada bitki hep emniyette kalır ve kontrollu büyür....
yani enzim ..... enzim .... enzim...
hele sonbaharda mutlaka enzimle tanışmalıdır her bitki....

Safranlı 28-05-2012 15:30

bir an önce enzim hazinemizi hazırlayalım...

Cemil B. 29-05-2012 11:54

sağdaki , ilk yaptıgım enzim ( 03.05.2012 )

soldaki 19.05.2012 de yaptıgım enzim

http://www.agaclar.net/forum/attachm...8052012447.jpg

Safranlı 30-05-2012 11:25

gayet güzel görünüyorlar....

agozce 30-05-2012 13:54

Ben bu yıl 3 tonluk bir su tankında enzim yapacağım, bahçe için. Melas bulamassam, gazı uçmurulmuş kola ile yapmayı düşünüyorum.:) Çok ucuz.

Sizce olur mu?

MeyveliTepe 30-05-2012 14:21

Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.

hepgül 30-05-2012 23:27

Olgunlaşması tamamlanmış olan Enzim kullanım sırasını bekliyor. Ara sıra kapağını açıp oluşan gazı çıkartıyorum. Bekledikçe rengi değişiyor. Ama kokuda bir değişim yok. Sanki sirke gibi birazda turşu suyu gibi kokuyor. Acaba içine Em1 atsam bir fincan kadar ne olur?

Safranlı 31-05-2012 08:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 976282)
Olgunlaşması tamamlanmış olan Enzim kullanım sırasını bekliyor. Ara sıra kapağını açıp oluşan gazı çıkartıyorum. Bekledikçe rengi değişiyor. Ama kokuda bir değişim yok. Sanki sirke gibi birazda turşu suyu gibi kokuyor. Acaba içine Em1 atsam bir fincan kadar ne olur?

ilk yapmaya başladıgınız dönemde em yi koyarsanız daha iyi olur
olgunlaşmış enzime kalite noktasında eklemeye gerek olmayabilir...
bitkilerinize bir sefer enzim
diyer sefer em koyarsanız herhalde iştahdan delirirler...

hepgül 31-05-2012 10:11

Sayın Safranlı burada öğrendiklerim ve uyguladıklarım çok heyecan vericiydi : ) Ziyaretime gelen bir arkadaşıma bir şişe Enzim verdim. Şimdi bana güzelleşen çiçeklerinden bahsediyor o mutlu ben mutlu : ))) Ankaraya gittiğimde bütün görüştüğüm insanlara Enzimi, Emi, Kompostu, Ağaçlar.neti ve sizler gibi değerli dostlarımı anlattım... Bu konulardaki coşkulu halimi görenler güldü halime : )

Sizin dediğiniz gibi denemek gerek bir Enzim bir Em : ) Şımarmak bitkilerimizin hakkı değilmi ?

Safranlı 31-05-2012 13:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 976433)
sayın safranlı burada öğrendiklerim ve uyguladıklarım çok heyecan vericiydi : ) ziyaretime gelen bir arkadaşıma bir şişe enzim verdim. şimdi bana güzelleşen çiçeklerinden bahsediyor o mutlu ben mutlu : ))) ankaraya gittiğimde bütün görüştüğüm insanlara enzimi, emi, kompostu, ağaçlar.neti ve sizler gibi değerli dostlarımı anlattım... Bu konulardaki coşkulu halimi görenlerin güldü halime : )

sizin dediğiniz gibi denemek gerek bir enzim bir em : ) şımarmak bitkilerimizin hakkı değilmi ?

dostlarım bizler gönüllü delileriz...
Etraf bize zaten gülüyor....
üç kardeş oturduğumuz binada her kata komşumuz kar topu fidanı hediye etmişti
eşim en güzel bizimki büyüdü;senin gübrelerini arada vermiştim..
Deyince her sey anlaşıldı..
Ben enzimlerimim süperliğinden zaten şüphem yok...
Tereddüt edenlerde gördükçe haklılığımız ortaya çıkıyor..
Ilk önce hep karşı olanlar gülerler...
Biliyorsunuz ki son gülen iyi güler....
Kendi adıma yaptıklarım sadece enzımden ibaret değil...
Yani zır deli olmaya doğru gidiyoruz....
Vallahi ben halimden memnunum....
Ve de mutluyum....
Bu arada bu kış ağır kar yağdıgında ofisimizin camının önündeki amrikan sarmaşığının tohumlarının o soğuk fırtınada minik serçelerimize nasılda besin olduğunu ve onlara sığınma alanı olduğunu görünce çok etkilendim..
Tam camımın önunde saçagın altında kalan sarmaşık tohumlarını bir bir gelip topluyorlardı...
Bizim önemsemediğimiz küçük şeyler yüce yaratıcının dengesinde
nelere yarıyor....
Dostlarım...
Tüm kalbimle söylüyorumki biz enzim yapmıyoruz...
Koca dünyamızdaki ahengi ve güzelliği arttırıyoruz....
Bir kuşa yuva hazırlıyoruz...
Börtü böceğe besin veriyoruz....
Hiç umursamadığımız yaratıklara yarar sağlıyoruz...
Ve de bu yaptıklarımızın dünyamızı güzelleştirmekle kalmayıp
ötelerde inşallah kendi cennetimizi hazırlıyoruz...
Sevgiler....

agozce 31-05-2012 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 975956)
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.

Bakteri gelişimini izlemek sanırım , labaratuar ölçümleri ile olacak. Bunu yapabilmem zor. Melas bulmak daha kolay sanırım.

Tura 02-06-2012 07:21

Sayın agozce.

Melas'a en kolay ulaşmanın yolu, eğer bulunduğunuz yerde Yem Fabrikaları varsa onlardan isteyebilirsiniz.

uugur 04-06-2012 09:55

1 hafta oldu enzimin kokusu sirkeye benzer bir koku aldı ama henüz üzerinde tortu oluşmadı,sistemden gaz çıkışı devam ediyor.

Safranlı 04-06-2012 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uugur (Mesaj 978745)
1 hafta oldu enzimin kokusu sirkeye benzer bir koku aldı ama henüz üzerinde tortu oluşmadı,sistemden gaz çıkışı devam ediyor.

her sey yolunda enzime devam....

Entropi 04-06-2012 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 975956)
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.


Sayın Meyvelitepe,
Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor.

Hal böyle olunca Enzim diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil ;)

Saygılar

Entropi 04-06-2012 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 976373)
ilk yapmaya başladıgınız dönemde em yi koyarsanız daha iyi olur
olgunlaşmış enzime kalite noktasında eklemeye gerek olmayabilir...
bitkilerinize bir sefer enzim
diyer sefer em koyarsanız herhalde iştahdan delirirler...

Sayın Safranlı,
İkinci enzim denemesinde EM kullanmayı düşünüyorum.
  • fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu?
  • EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur?
  • EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır?

Saygılar

Safranlı 04-06-2012 16:15

[*]fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu?

İdeali başlangıçta ilave edip faydalı dostları çoğalmaktır.
[*]EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur?

bu konuda bende tam bilği sahibi degilim ancak em komle faydalı dostlar ordusu olduğundan bırakalım baskılasın hiç zararı olmaz....
[*]EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır?

merak etmeyiniz enzimde toksit etki olmaz her halukarda fayda sağlar
çok bozuk ve çürük artıkları koymadıktan sonra içine koyacagınız em,pekmez ve ekmek mayası ile süper bir şey olucaktır...

MeyveliTepe 04-06-2012 18:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Entropi (Mesaj 978958)
Sayın Meyvelitepe,
Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor.

Hal böyle olunca Enzim diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil ;)

Saygılar

Bakterileri gözleyemediğiniz durumda bir kaç yan gösterge ile durumu izleyebilirsiniz. Biri PH. Kesinlikle asitik bir değer ölçüyor olmalısınız (tercihan 4-5 arası. Daha düşük de olabilir). İkincisi kokusu. Turşu gibi kokuyor olmalı. Kullandığınız meyve-sebzeye göre de çeşitlenebilir ama turşu kokusu gibi olmalı. PH yüksek ise ve/veya koku bozuşmuş, çürümüş madde kokusunu andırıyor ise olmamıştır.

Bunların ikisi bir aradaysa zararlı bir şey yapmadığınıza emin olabilirsiniz.

Yapılanın ne kadar etkin olduğunu izlemek için ise mikroskobik gözlem gerekiyor. Mikroskop altında 400x - 1600x aralığında bakteriler ve yoğunlukları izlenebilir. Başlangıç starteri olarak EM kullanılmış enzimlerde çeşitlilik, yoğunluk ve haraketlilik daha yüksek oluyor. Bir kez çok iyi ve yoğun bir kültür elde edildiğinde bir sonraki enzim yapımının starteri olabiliyor. Gram-negatif ve gram-pozitif bakterileri ayırarak gözleyebilmek için ayrıca boyama işlemi gerekiyor.

Bizim evde yapılanlar genelde temizlik amaçlı yapılıyor. Temizlikte kullanıldıktan sonra da atılmayıp gübre amaçlı değerlendiriliyor. Bir enzimle iki iş :)

Entropi 05-06-2012 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 978992)
...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 979082)
...

Cevaplar için teşekkürler. Çıkardığım sonuç EM konusunda forum müdavimlerinin
pozitif yönde mutabık olmaları.

EM + enzim ve sadece enzim şeklinde iki ayrı deneme yapıp farkı gözlemlemeyi düşünüyorum. Ayrıca hanımı ikna edebilirsem (bkz atomu parçalamak ;)) temizlik /hijyen için kullanılmasını da düşünüyorum.

MeyveliTepe 05-06-2012 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Entropi (Mesaj 979629)

EM + enzim ve sadece enzim şeklinde iki ayrı deneme yapıp farkı gözlemlemeyi düşünüyorum. Ayrıca hanımı ikna edebilirsem (bkz atomu parçalamak ;)) temizlik /hijyen için kullanılmasını da düşünüyorum.

Şart değil ama EM'yi enzimde bir starter (ilk mayalayıcı) olarak kullanmanız kafi. Sadece her evde bulunan mayayı da başlangıçta kullanabilirsiniz, yine olur, ama 5-6 gün kadar farkediyor.

Temizlik için buraya bir göz atabilirsiniz. Eşiniz için ikna edici olabilir.

Not: Enzimdeki mikroorganizma oluşumunun her aşamada fotoğrafını çektim ama "mikrop" ile "temizlik" kavramını yan yana getirmek problemli olur düşüncesiyle hiç yayınlamadım :) Kullananlar hep memnun kaldılar.

Entropi 05-06-2012 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 979640)
Şart değil ama EM'yi enzimde bir starter (ilk mayalayıcı) olarak kullanmanız kafi. Sadece her evde bulunan mayayı da başlangıçta kullanabilirsiniz, yine olur, ama 5-6 gün kadar farkediyor.

Temizlik için buraya bir göz atabilirsiniz. Eşiniz için ikna edici olabilir.

Not: Enzimdeki mikroorganizma oluşumunun her aşamada fotoğrafını çektim ama "mikrop" ile "temizlik" kavramını yan yana getirmek problemli olur düşüncesiyle hiç yayınlamadım :) Kullananlar hep memnun kaldılar.

Rica etsek bu fotografları yayınlayıp paylaşır mısınız?
Problem olacağını sanmıyorum, Ticari bir marka pazarlamıyor, karşılığında bir şey almıyorsunuz. Aksine geçmiş mesajlardan takip ettiğim kadarı ile oldukça titiz bir araştırmacı kimliğiniz var. Bu bağlamda fikir ve gözlemleriniz paylaşmanız bizim için değerlidir.

selis 05-06-2012 20:32

Midye kabuklarını ne şekilde değerlendirebilirim?.. Ya da değerlendirebilir miyim?

cebrail- 06-06-2012 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 964793)
atıklar dibe çöktümü olgu nlaşığına hükmede biliriz...
hava çıkışı azalacaktır ancak hava çıkışı hiç bitmez
az da olsa devam eder...
elinizdekiıle yüz kat oranına göre 500 kg suya ekleyerek kullandıgınızda
neredeyse bir sokağa yeter....

sn safranlı
6kilo dut
1 kilo hümik asit
100gram maya
2 kilo suyosunu kurutulmuş toz halinde
1 900 kgram su
buyapım kaçgün içerisinde fermantasyon oluyor
20 litrelik boya kutusu pilastikolanı bir akvaryum hortumu
2.5 kola pilastik kutusu kullandığımmalzemeler

Halil Önen 07-06-2012 00:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 979825)
Midye kabuklarını ne şekilde değerlendirebilirim?.. Ya da değerlendirebilir miyim?

Sn. selis,

midye kabuklarının pek besin değeri olduğunu sanmıyorum. Değerlendirilmesini bende düşünmüştüm ama gerek görmedim...

Çamtepe 07-06-2012 00:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 980633)
Sn. selis,

midye kabuklarının pek besin değeri olduğunu sanmıyorum. Değerlendirilmesini bende düşünmüştüm ama gerek görmedim...

Kompostun asiditesini düşürmek için çok ufak parçalara ayırılarak kullanılabiliyormuş.

Ancak yine de tamamen parçalanmasının çok uzun süre alacağı belirtiliyor.

How to Compost Clam Shells | eHow.com

Safranlı 07-06-2012 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cebrail- (Mesaj 980418)
sn safranlı
6kilo dut
1 kilo hümik asit
100gram maya
2 kilo suyosunu kurutulmuş toz halinde
1 900 kgram su
buyapım kaçgün içerisinde fermantasyon oluyor
20 litrelik boya kutusu pilastikolanı bir akvaryum hortumu
2.5 kola pilastik kutusu kullandığımmalzemeler

her sey guzel ancak 1 900 kg su çok az olucaktır
toplam besın maddenızın bir kaç katı kadar su olmalı
suyu oranlamasını yaptıgınızda bu havada 20 -25 gunde hazır çok rahat hazır olur.

MeyveliTepe 07-06-2012 08:17

Alıntı:

1 900 kgram su
Yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?

Safranlı 07-06-2012 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meyvelitepe (Mesaj 980729)
yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?

bende tam oraya takıldım
19 kg olmalı....

cebrail- 07-06-2012 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 980746)
bende tam oraya takıldım
19 kg olmalı....

sn safranlı buyapım 10 deyrinde bir nokta dokuzyüz gram yazmam gerekti yani birkilo dokuzyüz gram yanlışlık oldu maddelerin yapımı 1 kilo 10 kilo 100 kilo deyer tutulmalı içindeki dut osun yosun hümik asit kilo gramlarına göre su okadar düşüyor tahlillerden organik madde miktarını tutdurmak için 10 kilo ve 100 kilo çalışmalar gerek örneğin 5 kilo dut da 5 kilo su düşüyor yosun hümik asit maya eklenince 10 kilodeyerinde su miktarı onagöre deyerlendiriliyor

cebrail- 07-06-2012 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 980729)
Yazım şeklinden miktarı tam anlamadım. 1900kg (2 tona yakın) mı?

sn meyveli tepe 20 litrelik boyakutusuna 1900 kilo sığarmı 1 .900 kgram


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025