![]() |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Merhabalar, bu konuda yazılan mesajları okumak bile çok heyecanlıydı, uygulamak kimbilir nasıl heyecanlı olur dedim ve ben de 25 Nisan da enzim yaptım. Formülüm 300 gr pekmez+2,7 lt su (bir kısmı haşlanmış makarna suyu)+900 gr organik atık (ekmek+marasa+soğan+portakal+patates+domates kabuğu)+2 dolu yemek kaşığı yoğurt+2 çay kaşığı kuru maya idi. İşlem sonrası görüntü şöyle idi.
Eklenti 299557 Balkonda defalarca patlayan balonları değiştirilen ve gün aşırı çalkalanan enzimimin son durumu şöyle. Eklenti 299556 Bugün oluşan sıvının ph ını ölçtüm 3,5 idi, 1/100 oranında sulandırılmış karışımın ph ı ise 5,5 geldi. Sulama suyum dinlendirilmiş musluk suyu ve toprakta&yaprakta beyazlıklar oluşturacak kadar çok kireçli, sizce ph 5,5 luk karışımı bu şekilde uygulamalı mıyım? Yoksa daha seyreltmeli miyim? Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum. |
benim önceki sayfalarda okudugum kadarıyla , sogan portakal sarımsak limon enzime karıstırılmaması öneriliyor.
|
hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?
|
Alıntı:
|
ben gölgede tutulur diye biliyordum , benim enzim şişeleri direk güneş ışıgı almıyor, kutuların arkasında duruyor balkonda.
|
Ben gölgece tercih ediyorum....
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Geçtiğimiz yıl mutfak atıklarından yaptığım enzim (mi acaba?) . Yaklaşık 1 yıl yarı gölgede bekletilip, arada gazı alınıp, sonra unutulup geçen haftlarda akla geldip açıldıktan sonra süzüldü. Atıklar bahçenin bir köşesine gömüldü üstüne gübre+toprak serpildi. Sıvının ise bir kavanoza konularak buzdolabında muhafaza edilmeye başlandı. Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez. An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor. http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1338164991 Buda yeni atık bidonu, artık acımaya başlayan marulları söküp taze yapraklarını burda değerledirmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm. Lakin aşağıdaki sorularımda bahsedeceğim üzere pekmezle birlikte, bir miktar şarap da ilave etmiş bulundum. http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1338165442 Gözlemlerim:
Sorularım:
|
Alıntı:
Enzim yaparken meyve ve sebze atıklarını ayrı ayrı yapmak daha iyi duruyor. Çünkü bazı sebze atıkları _lahana, brokoli, ısırgan otu gibi_ ağır koku yapabiliyor. Sirkeleşme meyve atıklarında daha çok oluyor. Hava ile temasından kaynaklanıyor. Bu durumda fazla bekletmeden topağa vermek gerekiyor. Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer...;) Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi... Enzimi 1/100 oranlarının üstünde kullanmak gerekir. Enzim verildikten sonra temiz su verilmeli. Yani bir boş bir dolu ... Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı... Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz. Enzimin içinde baskın oranda ısırgan otu _ ki fena koku yapar_ yoksa yaprak bitlerine etkili olmaz. Arap sabunu+zeytinyağ etkisinden yaprak bitleri etkili olmuştur. Sn Safranlı da katkıda bulanabilecek belki... Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor. Kolay gelsin. Saygılar |
Alıntı:
Etki fazla olmuş olacak ki ne bulursa atık bidonuna koyar oldu.;) ( Veya illallah getirip, kafasını daha fazla ütületmemek için uzlaşma moduna geçti :rolleyes: Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Mesajında altına da ayrıca istek dışı ilave edildiğini görünce, ekleri silmiştim. Sanırım script, resimleri sunucuda tutup, mesaj sonunda değil de içinde kullanmaya müsait değil . Ya bu şekilde devam edeceğim. Veya aralarda kullanmak gerekirse harici bir sunucu linki kullanacağım. Şu an için tekrar yükledim. Cevaplarınız için teşekkürler. Saygılar |
hocam gayet güzel açıklamış.....
enzim bir geri dönüşüm bir geri kazanım pratiğidir... doğamızda bir şekilde dönüşecek,parçalanacak ve uzun sürsede faydalı hale gelecek olan her artığı sadece kontrollu bir şekilde değerlendirmektir... aslında enzim biraz tembel işidir.... yaparsın unutursun..... ilk oranlama da hassas davranabilirseniz hızlı olur.. oranı kaçırırsanız yınede bir sey olmaz sadece süreyi uzatır.... içine koyduğunuz nevalenin durumuna göre besin değeri taşıyacağından; çok özel bir şey (yarasa göbresi,yabani yonca gibi) koymadıysanız 1e 100 ve üzeri ölçü uygundur... peşinden yağmurun geleği kesin olan günlerde akşam üzeri enzim verirseniz oranlar azalabilir... tabi yazın yağmur az oluyor ama... yağmur öncesi mutlaka enzim ziyafeti çekilmelidir... dostalrın özellikle meyveliklerde bitkilerimize kış boyunca besin bombalamasına devam etmeliyiz.... bitki o kadar ki bir an önce bahar gelsede filizlerimi büyütsem demelidir.. bitkiler konuşurlar dostalrım... ve yukarıdaki ifadeyi kullanırlar..... bahar gelince bolca besin bulmaz ise ona göre sürgün atar sonradan verdiğiniz besinler çok mükemmel olsada bitki hep emniyette kalır ve kontrollu büyür.... yani enzim ..... enzim .... enzim... hele sonbaharda mutlaka enzimle tanışmalıdır her bitki.... |
bir an önce enzim hazinemizi hazırlayalım...
|
sağdaki , ilk yaptıgım enzim ( 03.05.2012 )
soldaki 19.05.2012 de yaptıgım enzim http://www.agaclar.net/forum/attachm...8052012447.jpg |
gayet güzel görünüyorlar....
|
Ben bu yıl 3 tonluk bir su tankında enzim yapacağım, bahçe için. Melas bulamassam, gazı uçmurulmuş kola ile yapmayı düşünüyorum.:) Çok ucuz.
Sizce olur mu? |
Önce küçük miktarda bir deneyin diyeceğim. Bakteri gelişimini izleme imkanınız varsa her hafta sonu bakteri çeşitliliği ve yoğunluğuna bakarsınız.
|
Olgunlaşması tamamlanmış olan Enzim kullanım sırasını bekliyor. Ara sıra kapağını açıp oluşan gazı çıkartıyorum. Bekledikçe rengi değişiyor. Ama kokuda bir değişim yok. Sanki sirke gibi birazda turşu suyu gibi kokuyor. Acaba içine Em1 atsam bir fincan kadar ne olur?
|
Alıntı:
olgunlaşmış enzime kalite noktasında eklemeye gerek olmayabilir... bitkilerinize bir sefer enzim diyer sefer em koyarsanız herhalde iştahdan delirirler... |
Sayın Safranlı burada öğrendiklerim ve uyguladıklarım çok heyecan vericiydi : ) Ziyaretime gelen bir arkadaşıma bir şişe Enzim verdim. Şimdi bana güzelleşen çiçeklerinden bahsediyor o mutlu ben mutlu : ))) Ankaraya gittiğimde bütün görüştüğüm insanlara Enzimi, Emi, Kompostu, Ağaçlar.neti ve sizler gibi değerli dostlarımı anlattım... Bu konulardaki coşkulu halimi görenler güldü halime : )
Sizin dediğiniz gibi denemek gerek bir Enzim bir Em : ) Şımarmak bitkilerimizin hakkı değilmi ? |
Alıntı:
Etraf bize zaten gülüyor.... üç kardeş oturduğumuz binada her kata komşumuz kar topu fidanı hediye etmişti eşim en güzel bizimki büyüdü;senin gübrelerini arada vermiştim.. Deyince her sey anlaşıldı.. Ben enzimlerimim süperliğinden zaten şüphem yok... Tereddüt edenlerde gördükçe haklılığımız ortaya çıkıyor.. Ilk önce hep karşı olanlar gülerler... Biliyorsunuz ki son gülen iyi güler.... Kendi adıma yaptıklarım sadece enzımden ibaret değil... Yani zır deli olmaya doğru gidiyoruz.... Vallahi ben halimden memnunum.... Ve de mutluyum.... Bu arada bu kış ağır kar yağdıgında ofisimizin camının önündeki amrikan sarmaşığının tohumlarının o soğuk fırtınada minik serçelerimize nasılda besin olduğunu ve onlara sığınma alanı olduğunu görünce çok etkilendim.. Tam camımın önunde saçagın altında kalan sarmaşık tohumlarını bir bir gelip topluyorlardı... Bizim önemsemediğimiz küçük şeyler yüce yaratıcının dengesinde nelere yarıyor.... Dostlarım... Tüm kalbimle söylüyorumki biz enzim yapmıyoruz... Koca dünyamızdaki ahengi ve güzelliği arttırıyoruz.... Bir kuşa yuva hazırlıyoruz... Börtü böceğe besin veriyoruz.... Hiç umursamadığımız yaratıklara yarar sağlıyoruz... Ve de bu yaptıklarımızın dünyamızı güzelleştirmekle kalmayıp ötelerde inşallah kendi cennetimizi hazırlıyoruz... Sevgiler.... |
Alıntı:
|
Sayın agozce.
Melas'a en kolay ulaşmanın yolu, eğer bulunduğunuz yerde Yem Fabrikaları varsa onlardan isteyebilirsiniz. |
1 hafta oldu enzimin kokusu sirkeye benzer bir koku aldı ama henüz üzerinde tortu oluşmadı,sistemden gaz çıkışı devam ediyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Sayın Meyvelitepe, Lab. tahlili haricinde bakteri gelişimini -amatör ölçekte- izleme imkanı var mıdır? Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Forum arşivinden edindiğim bilgi her ne kadar asitlik oranına baklılarak yararlı/zararlı bakteri tahmini yütürülse de, ph skalasında farklı aralıklarda değerler bakteri çeşitliliği, toksitite vb. bilgiler vermiyor. Hal böyle olunca Enzim diye yaptığımı düşündüğüm şeyin şahsımı plasebo etkisi ile mutlu eden sirkemsi bir sıvı olup olmadığı konsunda tereddütlerim de yok değil ;) Saygılar |
Alıntı:
İkinci enzim denemesinde EM kullanmayı düşünüyorum.
Saygılar |
[*]fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu?
İdeali başlangıçta ilave edip faydalı dostları çoğalmaktır. [*]EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur? bu konuda bende tam bilği sahibi degilim ancak em komle faydalı dostlar ordusu olduğundan bırakalım baskılasın hiç zararı olmaz.... [*]EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır? merak etmeyiniz enzimde toksit etki olmaz her halukarda fayda sağlar çok bozuk ve çürük artıkları koymadıktan sonra içine koyacagınız em,pekmez ve ekmek mayası ile süper bir şey olucaktır... |
Alıntı:
Bunların ikisi bir aradaysa zararlı bir şey yapmadığınıza emin olabilirsiniz. Yapılanın ne kadar etkin olduğunu izlemek için ise mikroskobik gözlem gerekiyor. Mikroskop altında 400x - 1600x aralığında bakteriler ve yoğunlukları izlenebilir. Başlangıç starteri olarak EM kullanılmış enzimlerde çeşitlilik, yoğunluk ve haraketlilik daha yüksek oluyor. Bir kez çok iyi ve yoğun bir kültür elde edildiğinde bir sonraki enzim yapımının starteri olabiliyor. Gram-negatif ve gram-pozitif bakterileri ayırarak gözleyebilmek için ayrıca boyama işlemi gerekiyor. Bizim evde yapılanlar genelde temizlik amaçlı yapılıyor. Temizlikte kullanıldıktan sonra da atılmayıp gübre amaçlı değerlendiriliyor. Bir enzimle iki iş :) |
Alıntı:
Alıntı:
pozitif yönde mutabık olmaları. EM + enzim ve sadece enzim şeklinde iki ayrı deneme yapıp farkı gözlemlemeyi düşünüyorum. Ayrıca hanımı ikna edebilirsem (bkz atomu parçalamak ;)) temizlik /hijyen için kullanılmasını da düşünüyorum. |
Alıntı:
Temizlik için buraya bir göz atabilirsiniz. Eşiniz için ikna edici olabilir. Not: Enzimdeki mikroorganizma oluşumunun her aşamada fotoğrafını çektim ama "mikrop" ile "temizlik" kavramını yan yana getirmek problemli olur düşüncesiyle hiç yayınlamadım :) Kullananlar hep memnun kaldılar. |
Alıntı:
Problem olacağını sanmıyorum, Ticari bir marka pazarlamıyor, karşılığında bir şey almıyorsunuz. Aksine geçmiş mesajlardan takip ettiğim kadarı ile oldukça titiz bir araştırmacı kimliğiniz var. Bu bağlamda fikir ve gözlemleriniz paylaşmanız bizim için değerlidir. |
Midye kabuklarını ne şekilde değerlendirebilirim?.. Ya da değerlendirebilir miyim?
|
Alıntı:
6kilo dut 1 kilo hümik asit 100gram maya 2 kilo suyosunu kurutulmuş toz halinde 1 900 kgram su buyapım kaçgün içerisinde fermantasyon oluyor 20 litrelik boya kutusu pilastikolanı bir akvaryum hortumu 2.5 kola pilastik kutusu kullandığımmalzemeler |
Alıntı:
midye kabuklarının pek besin değeri olduğunu sanmıyorum. Değerlendirilmesini bende düşünmüştüm ama gerek görmedim... |
Alıntı:
Ancak yine de tamamen parçalanmasının çok uzun süre alacağı belirtiliyor. How to Compost Clam Shells | eHow.com |
Alıntı:
toplam besın maddenızın bir kaç katı kadar su olmalı suyu oranlamasını yaptıgınızda bu havada 20 -25 gunde hazır çok rahat hazır olur. |
Alıntı:
|
Alıntı:
19 kg olmalı.... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025