agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

nevsune 24-05-2011 10:14

1 Eklenti(ler)
Aman eyvah, sevgili ensar'a teşekkür etmeyi unutmuşum. Hiç üşenmemiş böylesine hoş bir sunum yapmış.
Eklenti 215794
Sağolsun, varolsun. Ayrıca, atıklardan imal edilmiş bir gübre insanın burnuna bu kadar mı hoş kokar:) Bu vesile ile kendisine ve enzim başlığında bilgisini, deneyimini aktarıp bizleri gerçekten çok bilgilendirmiş olan herkese ve dahi bilimsel çalışma:p uğruna şişelerini patlatıp kaza geçiren sevgili Sındırgılı'ya sevgi ve selamlarımı da göndermiş olayım.

Sevgili Sarıcan, yaptığım enzim buram buram acemilik koksa da sonucundan memnun kalacağımı şimdiden tahmin ediyorum. Hiç sevmediğim bir özelliğim var, ilk yaptığım herşeyde bir panikleyip acele ederim. Bu enzim işinde de aynı şeyi yaptım. Ne acelem var idiyse?

Atıklar 900 gramı bulmayınca son anda ilave ettiğim sebzeleri yıkamayı unuttum, içime dert oldu. Pek fazla küçük parçalara bölmedim, fermantasyon süresini kısaltabilirdim küçültseydim. Peynir suyunu ilave etmeseydim iyiydi, asitliliği arttırdım galiba. 2. gününde bile gayet güzel gaz çıkışı varken maya ilave etmesem de olurdu. Neyse artık olan oldu, geriye dönüş yok. Olduğu kadarıyla olacak. Bundan sonrakilerde daha doğru uygulamalar yaparım.

Şu anda durum gayet iyi gidiyor. Gaz çıkışını balondan izleyebiliyorum. Bu arada, umarım kurtçuklar bizim semte uğramazlar:) Uğrarlarsa da çaresine bakarız artık. Enzimimle ilgili herhangi bir sorun olursa veya olmaz da başarıya ulaşırsam sizleri bilgilendireceğim.

İçecek işine bir ara el atmayı düşünüyorum. Alkol katkılı likör yapmıştım ama bu kendiliğinden fermantasyonlusunu merak edip dururdum. Blogunuzdaki görüntüler de çok hoşuma gitti, ardını bırakmamakta yarar var:)

soilless 24-05-2011 23:32

Sevgili Sarıcan,

Biraz önce mikrobiyoloji ve Toprak konu başlığında balık tutmayı öğrendim desem de ya balık da ya da ben de sorun var:D

Daha önce Acemi Usta yanıtlasa da benim kafa karışıklığı enzim sürecindeki ethanol üretiminden midir bilemedim ama devam ediyor.

Şöyleki,

Su ile yapıldığında 3 aylık bir sürede olgunlaşan sıvı gübremiz var.

Yine aynı aktivatörlerle (Pekmez veya melas veya esmer şeker ayrıca maya)yapılan ancak su olmadan yapılan enzimde ise sıvı 3-4 günlük aralıklarla kabın altından alınıp, seyreltilip, kullanabiliyor ve de kalan tortu toprağa karıştırlıp, beyaz küfler yani sevimli yararlılar oluşunca olgunlaşıyor ve kullanıyoruz.

Halbuki Sn Zeytinlibahçe;


http://www.agaclar.net/forum/showthr...=18541&page=18

bu sayfada ki 522 no.lu mesajında

Su içerisinde (em1 yerine yukarıdaki aktivatörler de kullanılabilir) yapıldığını ve 2 hafta içerisinde kullanılabileceğini yazıyor. Fark nedir? Ya da kaçırdığım nokta nedir?

Bunu şu nedenle soruyorum. Enzimin olgunlaşması için 3 aylık bir süreci beklemeye;
- zamanı olmayanlara,
-bu zamana sabır gösteremeyip yapmaktan imtina edenlere,
- Bir an önce sonuca ulaşmak isteyenlere

yanıt ve uygulamada pratik bir çözüm olacaktır.

Saygılarımla

Sarıcan 25-05-2011 12:47

4 Eklenti(ler)
Sayın Soilless,

Ben anlattığınız iki metodu da yapıp kullandım. Zaten enzim konusuna ilk adım atışımda bu araştırmaların sonucu olmuştu. Birinci metodda hiç su kullanmadan sadece organik atıkların oksijensiz bir ortamda muhtelif evsel aktivatörlerle tetikleyip fermente olmasını sağlamak ve fermentasyon süreci boyunca altta biriken konsantre sıvıyı 3-4 günlük dönemlerle alıp, bu konsantre sıvı gübreyi sulandırarak kullanmaktı. İlk başlangıçta sulandırma konusunda net bilgilerim olmadığı için başarısız deneyimlerimde oldu ve bu metodla yaptığım sıvı gübreden çok sonraki kalan kompost tortusunu evdeki saksılardan birinin toprağı ile karıştırıp sterç film ile sardığım saksının toprağının düzenlemesinden daha iyi sonuç almış ve bu saksıda redrobin domates yetiştirmiştim. Bu metodla elde edilen sıvı gübre miktarı çok az fakat çok yoğun bir sıvı idi.

Daha sonra ise araştırmalarımın yoğunlaşması beni su karıştırarak yapılan enzim tekniğine taşıdı. Okuduğum kaynaklarda 3 ay civarında beklenmesi yazıyordu öyle başladım ama şimdi hazırladığım fermentasyon şişelerinde gaz çıkışı sona erdiği zaman enzimi alıp kullanıyorum. Bizim yaptığımız bir labaratuvar çalışması değil, tamamen deneme yanılma metodu. Birinci deneyde başarısız olmuştum ama su karıştırarak yaptığım enzimlerde hep iyi şeyler gözlemledim. Enzimin bitkiyi coşturduğunu gözlemledim. Evdeki çiçekleri ve topraklı saksıdaki bitkilerimi enzimli su ile suluyorum. Enzim verdiğim bütün çiçek ve bitkiler halinden memnun. Bu işi evin bir köşesinde rutine bağlarsanız bekleme süresi diye bir şey sözkonusu olmuyor. En pratik şekli 2,5 litrelik pet fanta şişelerinin içini doldurup tepesine bir balon geçirmek. Bu şişelerden başlangıçta 3 şişe yapın ve devamlılığını sağlayın bütün bir yıl hiç kesintisiz evdeki bitkilerinizi gübreleyebilirsiniz. Birinci şişede gaz çıkışı biter bitmez bir sulamalık (1/100 veya 1/200 oranına uygun miktarda) enzim alıp şişenin balonunu tekrar üstüne takabilir ve şişeyi çalkalayabilirsiniz. Göreceksinizki gaz çıkışı tekrar başlayacaktır. Zaten şişeleri gaz çıkışı yavaşladığı zaman arada bir çalkalamak lazım. Bunu balonun şişkinliğinden takip edebilirsiniz,

Eklenti 216360
Eklenti 216361
Eklenti 216362
Eklenti 216363

Evdeki menekşeler ve bir köşede duran saksıya ektiğim kapya biber ve balkabağı tohumunun gelişme peryodu ekteki resimlerde. Okullar tatile girince nasıl kendi hallerine bırakıp gideceğim diye şimdiden üzülüyorum ama onların gelişimini izlemek en büyük keyfim.

shaman_tr 25-05-2011 16:01

Sn. Sarıcan,
Bir süredir bu konuyu ilgiyle takip ediyorum. Blog sayfanızı da okudum. Çalışmalarınızı bizlerle paylaştığınız için kendi adıma size çok teşekkür ederim. Ben birinci anlattığınız yöntemdeki uygulamayı fazla araştırmadan fide alıp torfa diktiğim domateslerde kullanmak için yapmayı düşünüyordum. Daha hızlı sonuç alınacağını düşündüğüm için. Ancak Sayın Soilless'e verdiğiniz cevapta 1. denemenizde aldığınız sonucun başarısız olduğunu belirtmişsiniz. Acaba başarısız dediğiniz durum nedir? Elde ettiğiniz sıvı gübre işe yaramıyor mu? Bitkilere zarar mı veriyor? **** sadece ilk 1 - 2 uygulama başarısız olup daha sonra tekniği değiştirip başarı elde ettiniz mi?
Ben pratik olduğunu düşündüğüm için 1. yönteminizi aynı sizin gibi bir yoğurt kovası ile bu hafta yapmayı düşünüyordum. Sizce bunun yerine 2. yöntem olan çöp enzim yöntemini mi denemeliyim? Bu yöntemde 2 -3 ay gibi sürelerden bahsedildiği için açıkçası pek işime yaramayacak ilk etapta!
Bana uygun bir tavsiyede bulunursanız çok sevinirim.

Çok teşekkürler,

Sarıcan 25-05-2011 17:32

Sn. shaman tr,

O tarihlerde konuya yeni başladığım için aldığım sıvı gübreyi topraksız tarımda durgun suda yetiştirdiğim ürünlere uygulamaya çalışmıştım. Sulandırma miktarı konusunda da yeterli bilgim olmadığı için fazla konsantre kullandım herhalde. Bu yüzden topraksız tarımda kullandığım eriyiğin pH dengesi istemediğim düzeyde bozulmuştu. Sıvı gübreyi o dönem topraklı saksılarda pek kullanamadım. Daha sonra yoğurt kovasında kalan posa ile yaptığım kompostu Red Robin domateste başarı ile kullanmıştım.

2. yöntem olan çöp enzimi daha pratik, ilave teçhizata ihtiyacınız yok. Balonunuz varsa iş tamamdır. Gaz çıkışı da 25-30 gün sonra ilk evresi bitiyor. Üzerinden bir miktar kullandıktan sonra balonu tekrar takıp çalkalayarak devam edebilirsiniz. Tekrar gaz çıkışı olacaktır. 3 ayın sonunda artık çalkalasanızda gaz çıkışı hemen hemen kalmıyor. O zaman enzimi süzerek tortusundan ayırırsınız. Şişedeki tortunun üzerine yeni organik atıklar ve aktivatörler ilave ederek devam edebilirsiniz. Birinci zinciri yaptıktan sonra elinizde sürekli enziminiz olacaktır. Kolay gelsin.

shaman_tr 25-05-2011 19:16

Sn. Sarıcan,
İlginiz için çok teşekkürler, şu anda çöp enzim için elimde yarım kelek karpuz ve kıştan kalma lahana turşusu var, tabi bu malzemelere yine evden patates elma vb. meyveler de katabilirim! Lahana turşusu ve karpuzda biraz tereddütüm var sizce bu malzemler kullanılabilir mi? Tekrar teşekkürler...

Sarıcan 25-05-2011 19:46

Her türlü organik malzeme katılabilir, karpuz iyi olur ama turşunun etkisi nasıl olur onu bilemiyorum?

shaman_tr 25-05-2011 22:31

Teşekkürler Sn. Sarıcan,
Hafta sonu işe başlayıp detayları burada paylaşırım

soilless 25-05-2011 22:38

Sayın Sarıcan,

Öncelikle balkonda 3-5 fide sebze ve evde 3-5 çiçeğiniz olmasına rağmen bu konu başlığını açarak çok şeylere farkındalık yarattığınızı biliyorum hele ki Sn Ensar'ın 50-100-200 lt'lik onlarca bidonda hazırladığı çeşit çeşit enzimleri görünce sizi takdir ediyorum.

Ben de sizin gibi balkondayım:) Ve de sizin gibi Topraksız Tarımla uğraşıyorum.

Takdir edersiniz ki genel de cemre düştüğünde, güneş yüzünü gösterdiğinde toprak, bitki, çiçek insanları cezbeder. Bu nedenle süreç kısalır. Ancak dediğiniz gibi bir yerden başlayınca yıl içinde enzimsiz kalınmaz.

Benim merak ettiğim konu Sn Zeytinlibahçenin uygulaması da su içinde idi ve kısa sürede kullanılabildiğini belirtmesi idi. Belki de uygulayıcı olarak sorunun yanıtı Sn Zeytinlibahçe'de

Siz bir aylık enzim sıvısı ile 3 aylık enzim sıvısı verdiğiniz kontrol fide/çiçeğiniz var mı?

Varsa sonucu paylaşırsanız çok daha net olacağına inanıyorum.

soilless 25-05-2011 22:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi shaman_tr (Mesaj 810327)
Sn. Sarıcan,
İlginiz için çok teşekkürler, şu anda çöp enzim için elimde yarım kelek karpuz ve kıştan kalma lahana turşusu var, tabi bu malzemelere yine evden patates elma vb. meyveler de katabilirim! Lahana turşusu ve karpuzda biraz tereddütüm var sizce bu malzemler kullanılabilir mi? Tekrar teşekkürler...

Sn Shaman_tr

Bence turşuyu denemeyin. Enzim, mikroorganizmaların aktivitesine bağlı olduğuna göre ve de bu fermantasyon işleminde mikroorganizmaların temel besini kahverengi şeker, melas, pekmez gibi glikoz içerikli besinler olduğuna göre bence yoğun tuz içerikli turşuyu denemeyin derim.


Ama bir miktarını da ayrı bir kapta turşu ile deneyin isterseniz kontrol grubu olur.

Ayrıca Sn Epsodi'nin komposta turşu suyu ilavesi denemesi ya da iddası vardı. Bir de ona sorun sonucu isterseniz.

Sarıcan 25-05-2011 23:02

Sn. soilless,

Balkonu labaratuvar gibi kullanmanın imkanı yoktur. Zaten kısıtlı sayıda bitki var, bunun birini bir aylık enzimli su ile sulayayım, bir diğerini 3 aylık enzimli su ile sulayayım da birbiri ile kıyaslayayım diye bir düşüncem olmadı. Ben kullanmaya başladıktan sonra bitkinin gelişimi nasıl gidiyor ona baktım. İlk başladığımda balkonumda mayer limon fidem vardı. Enzim verdiğim zaman resmen coştu ve çiçekten görünmez oldu ama meyva alamadım çünki o çiçekli haliyle balkonun kavurucu sıcağında bırakıp 2,5 aylığına yazlığa gittim.

Sulama için önlemler almama rağmen geldiğimde topraksız tarım sistemindeki domateslerimle birlikte mayer limonumda susuzluktan ölmüştü. Bu yüzden bahçesi ve imkanı olan arkadaşların başarıları daha yoğun. Bu konuda Sevgili yasarugur' un yetiştirdiği ve enzimle suladığı meyvaları yemek mutluluğuna eriştim. Benim bir ay sonra yine bırakıp gideceğim kapya biber ve balkabağının resmi yukarda. Ama biliyorumki bu güzel biberlerden ya 3 adet ya 5 adet yiyebileceğim, sonra kendi haline bırakıp gideceğim.

Ben bütün kış boyu onların bakımı ile oyalanıyorum, buda bana yetiyor. İşin araştırma kısmı da zihnimi dinç tutuyor. Tek kazancım bu. Ben bir kıvılcım çaktım, şimdi arkadaşlarımın başarıları ile kıvanç duyuyorum. Enzim konusunda arkadaşlarımın çoğu benden fazla deneyime sahip oldular. Artık ben onlardan öğreniyorum. Deneme yapmaktan korkmayın, en fazla benim gibi başta biraz bocalarsınız. Ben hava kilidi yapmak için kaç türlü çalışma yaptım, belki hatırlarsınız. Ama şimdi balonla işi hallediyoruz. Evde sebze, meyva kabuğu da bol. Hatta bazı arkadaşlar balık dahil bir çok malzeme denediler. Sevgili Sındırgılı dükkanın deposunu havaya uçuruyordu.

En büyük tecrübe bizzat deneyerek ulaştıklarınız olacaktır. saygılar.

shaman_tr 25-05-2011 23:42

Sn. soilless,
Uyarınız için teşekkürler, turşudan vazgeçtim. Zaten elimdeki yarım karpuz 3 kg kadar var, bir bidona yetecek te artacak gibi...

Safranlı 26-05-2011 08:38

okuduklarımdan ve dıyer forumdaşalardan anladıgımı tekrar etmek ıstıyorum
yanlış anlamam varsa düzeltme ve ögrenme imkanı bulabılırız
1:mutfak atıklarıyla akraba olunur ve degerlendırılır
2: bu atıklar kola sıselerıne doldurulur
3: bu atıklarla pekmez veya melas ılave edılır uzerı suyla doldurulur
4: kola sısesının agzı balonla kapatılır
5:normal sıcaklıkta bır yerde bekletılır
6: balonnun şismesı durdugunda (yakalsık bır hafta)sonra yuz kat suyla seyreltılıp
her bıtkıde kullanılır
ben bu sekılde kafamda degerlenırebıldım
hatalı bır sey varsa düzeltılmesını rıca edıyorum
ben ayrıca içine em koysam ıyı olur dıye de düşündüm
bu sekılde çok sayıda ve kolay şekılde sıvı gübre işten bıle degıl

Zeytinlibahçe 26-05-2011 08:43

1 Eklenti(ler)
Sn Soilless öncelikle sorgulayıcı düşünce yapınız için teşekkür ederim.

-Enzim için ortam sıcaklığına bağlı olarak verilen yaklaşık üç aylık süre içilebilir enzim içindir.

-Gübre olarak kullanacağınız çöp enzim, sn Sarıcan'nın da belirttiği gibi, ortam sıcaklığına bağlı olarak 20-40 arasında rahatlıkla kullanabileceğiniz duruma gelecektir. Kullanacağınız atıkların çeşitliliği kalitesini belirlerken, parçaların mümkün olduğunca küçültülmesi ve hatta kıyma makinesinden geçirilerek konulması sürenin kısaltılmasına doğrudan etki edecektir.

-Em1 kulanılarak verilen uygulama da ise, prosesin kısa sürmesine içinde dominant halde bulunan bakteriler ( mikroorganizmalar) sebep olmaktadır.

Her iki yöntemi de başarıyla kullanıp, tavsiye ediyoruz.

Safranlı 27-05-2011 15:45

Sayın zeytınlı bahce yukarıda benım anladıgım sistemde bır eksıklık varmı acaba ilginizi rıca edıyoruz

Sarıcan 27-05-2011 16:05

Sn. safranlı,

Yaptığınız tarifte hiç bir eksiklik yok. Başta verilen oranlara dikkat ederseniz iyi olur. Balonu en üste gelecek yerden bir iğne yardımı ile 3-4 yerden delmeyi unutmayın. Elinizde EM varsa aktivatör olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gerçi çöp enzimde şekerden başka bir şey tariflenmemiş ama yaptığınız gübrede mikroorganizmalarda bulunsun diyorsanız EM iyi bir çözüm.

Zeytinlibahçe 27-05-2011 16:20

Sn Safranlı

Sn Sarıcanın mesajına tek ilave edeceğim kola (cam) yerine pet veya plastik bir bidon kullanmanızı tavsiye ederim. (unutmayın gaz çıkışına müsade edecek, giriş olmayacak bir donanım )

sındırgılı 27-05-2011 17:13

Nihayet, eve kavustum.
Yahu, ne ozlemisim sizleri........
Nerde kalmistik :)

Tura 27-05-2011 19:48

Ben de yaptım.

İlk önce bir kıyma makinesi edindim.
Bu sayfada okuduğum bütün bilgileri yeniden gözden geçirdim.
Nargile usulü yapmaya karar verdim.
Nefes alıp işe başladım.

1. İnsan için Çilek Enzimi 15.04.2011 ( Ortam sıcaklığı 22 derece sabit )
650 gr Çilek
100 gr Esmer Şeker
3.5 Lt. Yağmur suyu
0.1 lt Pekmez ( 20 gün sonra)
100 gr Yogurt ( 10 Gün sonra )
Gaz çıkışı pekmez ile birlikte çıkmaya başladı. Bugün itibari ile gaz çıkışı yok.
Kontrol 15.05.2011

Koku Çok az yoğurt kokusu var
Tat Çilek tadı belli belirsiz
Ph Ölçümü yapılamadı
İçim Daha önce böyle bir şey içmemiştim. Mukayese yapamam.
Yudumu ağzımda beklettim. Orada bir ateş başlayıp yavaşça
bütün vücuda dağıldı.

Başka kontrol edeceğim bir şey var mı acaba.
(Resim ilavesini ve diğerler enzimleri sonra anlatacagım )

Sarıcan 27-05-2011 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 811693)
Nihayet, eve kavustum.
Yahu, ne ozlemisim sizleri........
Nerde kalmistik :)

Geçmiş olsun üstad. Bizde seni özledik.

soilless 28-05-2011 12:10

Sn Sarıcan,

Başlığı açmanız,
Balon uygulamanız,
Arkadaşların değişik uygulamaları,
İçilebilir enzimi ilk sizin denemeniz,
Yasarugur'un uygulama sonucu geribildirimi,

bu konu başlığının en önemli aşamaları. Uygulayıcıların net, anlaşılır, pratik yöntemleri içeren ve sonucu net olumlu olan uygulama çok heveslendiğini biliyorum. Hele ki maliyeti düşük ve elimizin altında olanlarla yapılabildiğinde ve etkisi kanıtlandığında çok daha heveli oluyor isnsanlar.

Evet önceki mesajınızda dediğiniz gibi balon yöntemi çok pratik oldu, Sn yasarugur'un geribildirimi nihai nokta oldu. Tüm üye arkadaşlara o geri bildirimi okumalarını tavsiye ederim.

soilless 28-05-2011 12:23

Sn Zeytinlibahçe,

Teşekkürler,

Özetle;
içilebilir enzim için 3 aylık süreyi beklemek gerekir.
Bitkilere verilecek enzim için, ister su içinde isterse soğuk fermentasyon yönteminde olsun gaz çıkışı durunca ihtiyac olduğu kadarı kullanılıp, kalanı çalkalayıp, balonlayıp, fermantasyona devam ettirlir.

Bu şekilde daha net olduğunu sanıyorum.

Ayrıca Sn Sarıcanın bu
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 810472)
Sn. soilless,

En büyük tecrübe bizzat deneyerek ulaştıklarınız olacaktır. saygılar.

dileği ve tavsiyesine FIRSAT bulduğum anda uygulama olmasa da değişik konu başlıklarından derlediğim bilgilerin ortak bir çalışması olarak etki ve kullanım amacı değişik olan birkaç örnek tavsiye ekleyeceğim.

Tabii ki sizlerin yorumunu bekleyerek.

acemi_caylak 28-05-2011 15:18

Yukarıdaki satırlarda enzime turşu ilavesinin iyi sonuçlar vermeyebileceği hakkında genel bir fikir birliği var gibi. Ancak bu yanlışı düzeltmek gerekiyor.

Turşu suyunu, fazla miktarda olmadığı sürece aşılayıcı (tıpkı yoğurt mayalama gibi) olarak kullanabilirsiniz. Özellikle şalgam suyu önemli bir bakteri türünü (Lactobacillus plantarum) yoğun olarak içerir ki içilebilir enzimde çok önemlidir. Birileri bunu gübre diye satıyor ve litresine 60 TL istiyor.

Dileyenler bu linkten işin mikrobiyolojisi hakkında bilgi sahibi olabilir.

Safranlı 28-05-2011 15:39

Sayın sarıcan zeytınlı bahce ve hocalarımıza tesekkurler
artık bu iş bir delılık halıne gelıyor benım için
pazar gunu ıtıbarıyle ılk enzım çalışmama em takvıyelı olarak başlıyorum
dun ıtıbarıyle saksıda bıber ekmıştım (yanlış anlasılmasın yaklasık 10 dönüm meyve bahcesı ve çiçekçilikle ugrasıyoruz)ilk denemelerım için biberler uygun olucak

soilless 28-05-2011 22:42

Sn safranlı,

delilik değil olması gereken diye düşünüyorum. Sadece saksıdaki biberler değil 10 dönümün 1 dönümünde değerlendirin bence. Neden mi? yasarugur üyemize özelden bir mesaj at narenciye ürünlerindeki uygulama sonuçlarını sor.

veya Acemi usta'nın iki mesaj önceki verdiği linkteki laktik asit bakterilerini incele, değerini net anlayacaksınız emnim. Ben mi??? acemi usta'nın o verdiği linkteki tezi halen okumaktayım. özetleyeceğim yarın.

Şimdilik kısaca ön bilgimi??? Özet mi??? önce toprağa organik madde yükle sonraa laktik asit bakterileri ve fermantasyonun gücüne güven. Bence doağal tarımın özeti.

Umarım yarın özetleyeceğim.

shaman_tr 28-05-2011 23:00

Tekrar merhabalar,
Nihayet enzim için bende bir giriş yapabildim. Şu anda evde çöpe gidecek olan bir miktar taze fasulye, 4 - 5 yumurta kabuğu, 6 - 7 patates kabuğu, 3 - 4 salatalık kabuğu, 2 - 3 domates kabuğu, çilek sapları, bir muz kabuğu, bir elma kabuğu, bir havuç ve kelek karpuzdan oluşacak olan enzim hazır gibi (burada karpuzun iç kısmı konusunda tereddütte kaldım ancak yinede katacağım). evde üzüm ve dut pekmezi çok az kaldığı için ben yazılanlardan farklı olarak keçiboynuzu pekmezi kullanacağım, umarım bir problem olmaz. Ayrıca pekmez dığında bir miktar yoğurt suyu ve bir miktar da peynir altı suyu ilave edeceğim. Elimde maya olmadığı için de bir miktar ekmek eklemeyi düşünüyorum. Umarım bir hatam yoktur...

acemi_caylak 29-05-2011 00:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 812361)
Sn safranlı,

delilik değil olması gereken diye düşünüyorum. Sadece saksıdaki biberler değil 10 dönümün 1 dönümünde değerlendirin bence. Neden mi? yasarugur üyemize özelden bir mesaj at narenciye ürünlerindeki uygulama sonuçlarını sor.

Sevgili Soilless,

Enzim artık rüştünü ispatlamış bir ürün. Sadece Yaşar Uygur değil, bizde bir çok deneme yaptık. Hatta bu linkte belirttiğim gibi, piyasadaki bir çok sıvı gübre ile birlikte denendi. Şunu söyleyebilirimki onların hiç birisinden geri kalır tarafı yoktu. Hatta 3 tanesini solladı. Bir tanesi ilede başa baş gitti. Geçen yıl dağıttığımız çiftçiler bu yıl tekrar istiyorlar.

Kaolinden dolayı bir çok bayii ile görüşüyorum. Doğal olarak fiyatları da yakından biliyorum. En büyüğünden en küçüğüne bir çok firmanın ürününü inceleme fırsatı buldum. Fiyatlar oldukça geniş aralıkta ve çok değişken. En ucuzu 20 TL'den başlıyor, 80-90 ları buluyor. İthallerde dahil hepsininde içeriğinde, melas ya da şilempe katkılı humik asit ve fermente meyve posası var. Bu ürünler organik azot ya da organik gübre diye pazarlanıyor.

Sevgili Sarıcan sayesinde herkes kendi gübresini yapabilir hale geldi. Ucuz ve kaliteli ürün kullanmak bence çiftçinin en doğal hakkı. Örneğin Trakya'da dönümden 600 kg buğday alınıyor ve geçen yıl fiyatı 55 kuruş idi.

600x55=330 TL yapar.

Siz çiftçiye dönüme litresi 50 TL'den 2 litre gübre kullandırırsanız, ki buğdayda bu yeterli değildir. Dönüme 100 TL maliyetle gübre satamazsınız. Bunun içerisine mazotu, ilacı ve işçiliği de katarsak çiftçi külliyen zararda demektir. Bu durumda çiftçi kesinlikle organik ürün kullanmaz. Oysa bizim hedefimiz bütün çiftçilerin organik girdiler kullanabilmesi.

Bırakalım birileri kendi teknolojilerinin en üstün olduğunu anlatıp bunların yapılamaz olduğunu söylesinler. Biz işin biyolojisini de, kimyasını da biliyoruz. İnanç ve azmin üstesinden gelemeyeceği hiç bir engel yoktur. Dün en iyi araba ürettiğini söyleyenler bugün pazarı Çin ve Kore'ye kaptırmış durumdalar. Çünkü başından beri Korelilerin iyi arabalar üretebileceğine kimse inanmıyordu.

Gariptir toplumlar tarihi bunun gibi balonlarla doludur. Borsa en tepe noktasındayken düşer. İmparatorluklar en tepe noktasıydayken yıkılır. Seçimlerde en güçlü gözüken partiler seçim kaybeder. Bu bir kitle psikolojisidir. Size tarihten ilginç bir anekdot anlatayım.

"1625 yılında Hollanda’da başlayan Lale çılgınlığı lalelerin bir spekülasyon ve yatırım aracı olarak kullanılmaya başlamasıyla doruk noktasına ulaştı. 1634 yılına kadar, toplumun yüksek kesiminin yeraldığı lale sahibi olma yarışı, bu tarihten sonra orta sınıfı da içine aldı. Bir lale soğanı 1625 yılında 5 florinken, 1636 yılında 5500 florine ulaştı.12 yılda yaşanan ve yıllık %79 getiriye karşılık gelen inanılmaz bir kazançtı bu. (Osmanlı'da da bu dönemi Lale Devri diye tanımlar tarihçiler. - Benim notum.)

1636 yılında bir grup insanın pozisyonlarını likide çevirmelerinin ardından düşüşe geçen lale fiyatları, önce yavaş yavaş ardından hızla devam etti. Yükseliş boyunca oluşan güven yerini paniğe ve korkuya bıraktı. Tam 6 hafta içerisinde lale fiyatları %90 değer kaybederek, çok büyük bir kitlesel katılımın, yine aynı büyüklükteki şok ile sona ermesine neden oldu. (Dikkat 12 yılda oluşan kazancın %90'ı 6 haftada kaybediliyor. - Benim notum.)

Hollanda’yı saran Lale Çıgınlığından tam bir yüzyıl sonra bu sefer İngiltere’de yaşanan bu çılgınlık ve ardına gelen çöküşün arka planında ise, İngiltere’nin milli borcunu ödemek için halka sunduğu hisse senetleri ve bu hisse senetlerinin fiyatlarındaki artış ile balon şirketlerin ortaya çıkması bulunuyor.Öylesine fazla balon şirket ortaya çımıştı ki, insanlar kendilerini kaybetmişce hisse senetlerine saldırıyor ve balonu hergeçen gün büyütüyorlardı.

Şirketlerin birkaçına bakacak olursak:

İsveç demiri ithal etmek
Muslin kumaş üretmek
Deal kentine tatlı su sağlamak
Flanders danteli ithal etmek
Londra caddelerini kaplamak
Gemici maaşlarını sigortalamak
Sabun yapma sanatını geliştirmek

Örnekler çoğaltıldığında tam olarak 86 balon şirkete ulaşıyor.
...
Biraz sonraki örneklerde de olacağı gibi, bu tür yükselişlerin ve çöküşlerin hepsinde kitlesel katılımın doruk noktasına ulaştığı ve grubun bir mıknatıs gibi her geçen gün daha fazla insanı içine çektiği görülmektedir. Toplumun zeki, bilgili ve “rasyonel” kabul ettiği insanlar ve davranışlar bile yerini irrasyonel hatta manik-depresif psikolojik ruh haline bırakmaktadır. Öyleyse, piyasalar senelerdir lineer yaklaşımlar doğrultusunda tarif edildiği gibi rasyonel değil mi? Herzaman akılcı davranan yatırımcılar neden büyük kayıplarla, böylesi yenilgiler almaktalar.

Güney Denizi Balonunda, yükseliş sırasında uygun bir zamanda çıkan Newton, çılgınlığın öylesine hızla büyüdüğünü görmüştür ki, kendini yeniden coşkun sürünün içerisinde bulmuştur. Sürünün yanlış yere koştuğu anlaşıldığında ise, Newton da diğer normal insanlar gibi kaybetmiştir. Bu çöküş sonrasında Newton ise şunu söylemiştir:"

“Kütlelerin hareketlerini hesaplayabiliyorum ancak, insanların çılgınlığını asla.”
Isaac Newton (Bu uzun yazı Sosyonomi konusunda güçlü bir birikimi olan, Sayın Tuncer Şengöz'den alıntıdır.)

İşte olayın özeti bu. Bırakalım birileri bizim organik gübre yapacağımıza inanmasın, kaolin yapabileceğimize inanmasın. Daha arkası gelecek. Neden sırada mikrobiyal gübre de olmasın.

shaman_tr 29-05-2011 22:02

1 Eklenti(ler)
Yaptığım enzimin resmini ekliyorum. İçeriği ile ilgili herhangi bir yorum yapılmadı ama eğer deneyen varsa keçiboynuzu pekmezinin kötü bir etkisi var mı?
Gaz çıkışı ile ilgili kısmı da Sn. Sarıcan'ın ilk mesajlarda gösterdiği nargile sistemi gibi yaptım.şu anda daha 24 saat olmamasına rağmen bidonu sallayınca hortumun ucundan 1 - 2 baloncuk gaz çıkışı oluyor! Bu normal midir?

Teşekkürler,

cukurovalı 30-05-2011 13:18

İlk enzim denememe 1 hafta önce başladım.
İçinde mutfak artıkları, balkondan topladığım fesleğen, acıbiber, tesbih ağacı yaprağı ve biraz tohumu, eser miktar mikrobiyal gübre ve pekmez.
Balonlu yaptım, fakat yeterli gaz çıkışı yok gibi sallayınca balon biraz şişiyor ve bir süre sonra sönüyor.Bir miktar daha pekmez eklesem olurmu diye soracaktım. Teşekkürler.

shaman_tr 30-05-2011 14:00

Konunun başına dönüp tekrar okudum ve bir hata yaptığımı fark ettim, karpuz'un sadece kabukları konulabilir demiş Sn. Sarıcan! Ben ise karpuzun meyvesini de kattım az da olsa... Bu bu bir sorun teşkil eder mi? İptal mi etsem acaba...

Sarıcan 30-05-2011 14:12

Sn. shaman tr,

Karpuz' un hiç bir sakıncası yok. Gaz çıkışının gecikmesi veya az çıkması büyük bir ihtimalle şeker oranının azlığından oluyor herhalde, çünki havalar yeterince ısındı sayılır. Keçiboynuzu pekmezi de olur ama bulabilirseniz biraz kahverengi şeker veya melas ekleseniz iyi olur. Bu arada şişenin kapağının tam sızdırmaz olduğundan emin olun.

Sn. çukurovalı, aynı şeyler sizin içinde geçerli. Birde gaz çıkışı derken öyle fokur fokur gaz çıkışı beklemeyin.

shaman_tr 30-05-2011 14:53

Sn. Sarıcan, ilginiz için teşekkür ederim. Umarım dediğiniz gibi olur. Ben en kısa sürede biraz kahverengi şeker veya üzüm pekmezi gibi bir malzeme ekleyeceğim. Ancak keçiboynuzu pekmezini de yaklaşık 800gr kadar ve 100gr kadar dut ve üzüm pekmezi katmıştım karışıma, sonradan acaba malzemeyi şekerden fazlamı koydum diye tereddütte düştüm...
Malzeme olarak, 6kg lik bir karpuzun 1/4'ünü içiyle birlikte, 1/4'ününde sadece kabuk kısmını ilave ettim (tahminen 1,5 - 2kg arası), geri kalanlarda sadece meyve kabuğu falan, terazim olmadığı için ölçemedim ama 1kg kadar ancak vardır.
Gaz çıkışı ile ilgili soru benimde aklıma geldi. Acaba bu konu nasıl açıklığa kavuşur? Dakikada 1 - 2 kabarcık mıdır yoksa, saniyede bir kabarcık mı? en kısa sürede şişeye bir balon takıp şişip şişmediğini kontrol edeceğim ancak, yerimin kısıtlı olması nedeniyle, enzimi bir rafın en altına koymak zorundayım, bu rafın altında da balon için yeterli boşluk yok maalesef. Eğer sıkıntı yoksa yine nargile yöntemi ile devam etmek isterim. Bu arada akvaryum hortumunu kapağı 4mm uç ile delerek ve özellikle çapak kalıp kalmadığını kontrol ederek yaptım. sızdırmazlığı sağlamak için slikon da sıkabilirim, ancak enzimi kötü etkileyebilir korkusu ile yapmadım.
Sızdırmazlığı test etmek için pratik bir yöntem öneren olursa değerlendiririm.

Tekrar teşekkürler,

cukurovalı 30-05-2011 15:04

Sn. Sarıcan teşekkürler.
Melas bulamam ama bir miktar daha esmer şeker veya pekmez ekleyebilirm.

Safranlı 31-05-2011 10:56

hocalarımızdan ögrendıgımıze göre bende enzım yapmaya başladım
işlemler söyle oldu
1:ıkı kg lık kola sişesini aldım
2: hanımın bırıktırdıgı mutfak artıklarını doldurdum
içinde patates kabugu,domates,salatalık,biber,biraz semız otu ve çok az çilek posaları koydum
3:elımızde olan keçi boynuzu pekmezınden yaklasık bır kapak koydum
4:elımdekı EMA dan ıkı kapak doldurdum
5:İçini suyla doldurdum çok az boşluk bıraktım
6:kapagını sıkıca kapattım bıraz çalkaladım
yaklasık on dakıka sonra az da olsa hava çıkısı oldu
ılk kokladıgımda pekmez kokusu hakımdı
sabah meraktan hemen tekrar baktım
kokusuna bakınca hafıfce mayhoş bır koku aldım
ayrıca yıne hava çıkışları oldu
arada bır kapagını acıp havasını alıcam
merakla takıp edıyorum
baklaım nasıl olucak
bu rada kafama t
inşşallah sorunsuz ol

Safranlı 31-05-2011 11:05

nette sorun oldu kafama takılanı sormak istıyorum
mütevazı mutfak artıklarından olan enzımi
çok az seyrelterek örnegın ıkı kılo enzımı 20 kg suyla seyreltıp versem zararlı mı olur

Sarıcan 31-05-2011 11:20

Sn. Safranlı,

Şişede oluşan gazı tahliye etmek için bir düzenek kurmazsanız Sn. Sındırgılı' nın bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=527 yaşadığı patlama felaketini yaşayabilir, içişleri bakanı tarafından evden atılabilirsiz.

Enzim' in gübre olarak kullanımı için karışım oaranları bu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=57 verilmişti. Başlığı tam okumadığınız anlaşılıyor. Hazırladığınız 2 kg' lık enzimi minimum 1/100 karıştursanız 200 kg suya karıştırmanız gerekir.

Gübre oranının fazla olması faydadan çok zararda verebilir. Değişik bitkilere değişik oranlarda vererek deneme yapmanızı öneririm.

nevsune 31-05-2011 11:52

Benim enzim turşu turşu kokuyor, ayrıca rengi hala çok bulanık. Bu sabah gaz çıkışı da azalmıştı. Bu kadar kısa sürede fermantasyon biter mi, daha 2 hafta oldu.

Koku ve berraklık için ne dersiniz, düzelir mi?

sındırgılı 31-05-2011 12:10

Biraz daha esmer seker ilave edin ve calkalayin.Gaz cikisi basliyacaktir.Benim balik enzimlerinde (bir kismini kullandim) ve enginar kabuk ve dallarindan yaptigim enzimlerde guzel bir koku vardi. Hele ictigimiz kivi enzimi ise enfesti diyebilirim.
Tatli tursu gibi kokuyorsa sorun yok........

Safranlı 31-05-2011 12:13

sayın sarıcan ilginize tesekkur ederım
dün aksam 5 yasındakı yegenımden balon istedım balon öyle bır baglanmışkı acamadım
nafıle berceremedık .yola da çıkmısız artık bu enzımı yapıcam dedım
havasını sabah aldım bu aksam hemen bolca balon alıp hem yegenıme borcumu ödeyım hem de forum uyelerımıze....
sizlerın yazdıgı şekılde balonu delıp takıcam
sabah kokusu çok hoştu gıdısat ıyı diye düşünüyorum

sındırgılı 31-05-2011 12:23

Tesbih agaci tohumlarini usenmeyip hasladim, ( felaket bir kokusu var. tipki 3 aylik yikanmamis coraplar gibi ) ellerimle 2,5 kg tesbih agacinin disindaki sarimsi kabugu temizleyip kuruttum. Kuruduktan sonra tohumlarini cikartip, melasli suyun icinde fermenteye aldim.Bende de gaz cikisi pek olmuyor, arada bir melas ilave edip calkaliyorum. Patlamadan sonra enzim siselerinde turnike sistemlerini eksik etmedim.
Yalniz, arada calkalarken kapali sisteme donuyorum. Iste o anki gaz cikisi beni da hala korkutuyor. ( melasi fazla koydugumdan) pet siselerin dibi dis bukey hal aliyor. Cok seri bir sekilde turnike sistemli kapagi yerlestiriyorum. Sen sag , ben selamet....

Bu islemi, 2 ay once yapmama ragmen dahala gaz cikisi var...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025