agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Charlaux 11-03-2012 16:31

Merhaba arkadaşlar,
Ben bir 4 ay önce bir karışım yapmıştım.Bu karışımda,
nar kabuğu,nar,söğüt ağacı olacaktı,mandalina,bolca muz kabuğu,çeşitli otlar,hünnap ve çeşit çeşit meyve koymuştum.Ama unutmuşum ve daha gün gördüm.Hemencecik pet şişeye aldım ve yarını bekliyorum çünkü anca o zaman balon alabileceğim.1 günde baya bir gaz birikimi olmuş,ve keskin bir nar kokusu geliyordu.Ne ekleyebilirim sizce ?

Zeytinlibahçe 11-03-2012 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 578775)
Nar suyu kullanmanızı ben pek tavsiye etmem çünkü nar suyunda değişik tür yararlı mikroorganizmalar pek üremiyorlar. İçinde antimikrobiyal bir bileşik olduğunu zannediyorum.

Daha önce sn Doğaseverin bu şekilde bir yorumunu hatırlıyorum. Bundan dolayı yaptığım enzimlerde nar kabuğu ve suyunu kullanmıyorum.

Halil Önen 11-03-2012 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 923688)
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım.

1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi?
2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?


Bunlar artık son sorularım zannedersem ;)

Çok güzel bir çalışma olmuş Sn. gülenmelek, artık sıvı gübreniz hazır;

bence cam kap olmasa iyi olur, çünkü azda olsa fermantasyon olabilir ya da düşük sıcaklıkta vakum olur. Plastik kap en iyisi...

Sebze ve meyvelere uyguluyoruz ama kaktüs ve sukulentlere ne etkisi olur, siz denerseniz öğreneceğiz. :) Deneyen var mı bilemiyorum.

agozce 12-03-2012 03:54

Evet hoyalarda (bir sukulenttir) harikalar yaratıyor....

Bende karadeniz yosunlarından topladım. Tuzunu iyice yıkadım, içne bolca EMA ve pekmez katarak enzim yaptım. Ama denemeye korkuyorum..:)). Ya tuzu gitmemişse diye...

agozce 12-03-2012 03:56

Birde Sevgili acemi çaylaktan öğrendiğim bilgi. Nişastada bol miktarda azot varmış.

Artık emzimlerimin içine haşlanmış patates ve suyunu nda koyuyorum.

gülenmelek 12-03-2012 08:42

Çok teşekkür ederim Halil Bey. Verdiğiniz cevaplarla benim sorularım da sonlanmış oldu. Bundan sonra deneyip sonuçları izlemek kaldı. Yardımcı olan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum ;)

hepgül 23-03-2012 11:59

3 Eklenti(ler)
Herkese selam ve saygılarımı sunarım. Kaç gündür okuyorum. Malzeme biriktiriyorum. Sizlerin deneyimlerinizi, önerilerinizi heyecanla izledim. Korkum çoktu bende yapabilirmiyim diye. Okudum, okudum cesaretlendim. Haydi BİSMİLLALLAH diyerek başladım.Çok çok heycanlıyım anlatamam : ) Benim için müthiş bir iş bu. Bir mutfak, bahçe, balkon, ordan oraya koşuşturup durdum....

Malzemelerim
Muz kabuğu,
Salatalık,
Havuç,
Mantar sapları,
Çay,
Yumurta kabuğu,
Dört, beş tane ceviz kabuğu,
Maydanoz ve dere otu sapları...
Yarım çay bardağı ölçüsünde keçiboynuzu pekmezi(evde o vardı)
İki kaşık yoğurt,
Bir çay kaşığı ölçüsü kuru maya,
Ve su (Artezyen olduğu için kaynatmadım. Umarım birşey olmaz)

Eklenti 275766

Bir kısmını robotta kıydım. Evde plastik şişem yoktu bu büyüklükte. Koşa koşa bakkala gittim. 5 lt Su aldım. Çoğunuza göre belki komik gelebilir. Eh banada geliyor ama ben ilk defa bahçeli bir evde oturuyorum...Her konu benim için çok yeni ve çok heycanlandırıcı. Özür dilerim. Uzun edip can sıktıysam . Hoşgörünüze sığınıyorum : )

Eklenti 275767


Oğlum Furkanın balonlarından bir tane aldım (saklı gizli. belki kıymete biner vermezse diye. hahha düştüğümüz hale bak. : )) Malzemeleri robotta kıyarken bunlar çöpe benziyor dedi. Ben çöp kamyonumu getireyim de içine koyalım dedi. Bende çalışma hızımı artırmak zorunda kaldım :)

Eklenti 275768

Balonumuzda delikleri açtıktan sonra özellikle güneşe koydum (İyimi yaptım acaba)... Ölçülerde de umarım doğru yapmışımdır. Gelişmeleri tekrar yazarım. Saygılar...

Çamtepe 23-03-2012 12:52

Karanlık ve sıcak bir ortam daha iyi gelecektir.

Safranlı 23-03-2012 12:53

Her sey yolunda merak etmeyın

alpizmir 24-03-2012 20:19

Merhaba.
Enzim sayfasına uzun süredir bakıyorum, yalnız birkaç sorunun cevabını bulamadım, belki atlamış olabilirim. Mazur görün cevabı olsa da sizden tekrar cevaplamanızı istirham ediyorum.

1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli?

2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır?

3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır?

4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır?

5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı?


Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

hepgül 27-03-2012 11:59

Enzim şişesindeki balon yırtılmış : ( Yeni gördüm. Kokladım. Kötü kokmuyordu. Şişenin ağzını kendi kapağı ile tekrar sıkı sıkı kapattım...

Tekrar yeni balon kapatayımmı?
Dört gün geçmiş üzerinden kapak kalsın gün aşırı varsa havamı alayım? Teşekkürler. Saygılar.

gülenmelek 27-03-2012 12:50

Bence bir şekilde o şişenin ağzının tekrar kapatılması gerekiyor. Kapak zor gelebilir (bana öyle gelmişti) Sadece iğne ucu ile 3-4 delik açarak ve yırtılmamasına dikkat ederek bence yine balon geçirin derim. Yok patladıydı, yok kapak açmayı unuttum, havasını çıkarmadım derdi olmuyor en azından. Bir de balonu şişenin ağzına geçirdiğiniz yeri iple 4-5 kere sarıp bağlarsanız balonun çıkmaması garanti olur diye düşünüyorum.

Benim nacizane fikirlerim bunlar. Ama ustalarım ne der bilemiyorum ;)

hepgül 27-03-2012 13:27

Sevgili gülenmelek teşekkürler. Yırtık balonu görünce ne yapcağımı şaşırdım. Tamam o zaman ben şimdi Furkanın balonlarına bir operasyon daha yapayım gizlice. Hemen balonu geri geçireyim : )

Ustalarımız ilk yardım için sizi tebrik ederler sanırım. Tekrar teşekkür ederim

Siz kullandınızmı enziminizi? Nelerde kullandınız?

gülenmelek 27-03-2012 13:49

Kaktüs dahil tüm bitkilerimde bir kere kullandım ;) Zararını görmedim kesinlikle, yani ölen olmadı en azından. Sebzelerin akıbeti kötü ama enzim yüzünden değil.
Size kolaylıklar diliyorum. Balon bir daha yırtılmaz umarım ;)

hepgül 27-03-2012 14:10

Balon bulamadım. Ne yapayım derken tek kullanımlık eldivenler geldi aklıma onlardan geçirdim. Sıkıca bağladım.....Teşekkür ederim sizede kolay gelsin : )

Safranlı 27-03-2012 14:43

1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli?
-acele etme konyanın havasıan göre bir ayı bulur...
2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır?
-kendini sıkma bilimsel deney yapmıyoruz bolca su mevsımındeyiz yagmur suyu kullan bulamazsan sebekeyı aksamdan doldur üzerı açık kalsın sabahtan kullan kaynatmayı fılan düşünme...
3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır?
-güneşi özledik ve seviyoruz ancak enzımde fazlasını semez balkonuna koy güneş zaten dönecektır...yarı gölge en ideali...
4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır?
- bizim açımızdan sonu budur ancak toprak açısından yeni başlar...
5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı?
-hemen kullan,sonra kullan nasıl istersen dilediğin gibi takıl
bitkilerine 10 gunde bır ziyafet çektır...
bitene kadar kullan
bitmesıne yakın yenisini yap
bitkiler canlandıkça sende enzim yapmaya zaten devam edeceksin....
kolay gelsın sakın vazgeçme
ben ülkem adına çöpe giden hazineye çok üzülüyorum.....


Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.[/QUOTE]

alpizmir 28-03-2012 20:30

Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)

Tura 02-04-2012 09:39

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 920440)
Suyu arttı
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi.
Sıcak bir ortamda.
Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız.

Bugün Bir ay önce demlenmeye alınan Balık Enzimi PH değeri ölçümü resimde görüldüğü gibi 4 derece çıktı

Eklenti 279040.

Safranlı 04-04-2012 08:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alpizmir (Mesaj 933553)
Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)

Ben tüm üyeler gibi sadece merakli topragı seven bir amatörüm...
iltifat etmişisin teşekkur ederım....
enzime devam ......
hemde hiç ara vermeden.....

hepgül 04-04-2012 09:29

Hazırladığım enzim karışımında herşey yolunda gidiyor gözüküyor : ) Üst bölümde oluşan hava kabarcıkları var. Ara ara hafifçe çalkalıyorum. Oniki gün oldu. Heyecanla bekliyorum. Şimdi oluşum sürecindeki enzimin pH seviyesini nasıl ölçeceğim düşünüyorum. Güzelbahçede sordum bir iki yere ama bulamadım...Urla.... Sonrada İzmir : )

gülenmelek 04-04-2012 11:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 940383)
Hazırladığım enzim karışımında herşey yolunda gidiyor gözüküyor : ) Üst bölümde oluşan hava kabarcıkları var. Ara ara hafifçe çalkalıyorum. Oniki gün oldu. Heyecanla bekliyorum. Şimdi oluşum sürecindeki enzimin pH seviyesini nasıl ölçeceğim düşünüyorum. Güzelbahçede sordum bir iki yere ama bulamadım...Urla.... Sonrada İzmir : )

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...arim/23584.htm ;)

nevsune 05-04-2012 16:27

Forumdan bir arkadaşımız bana enzim hakkındaki düşüncelerimi sormuş. Konunun çok sayıdaki kişiyi ilgilendirebileceğini düşündüğüm için aramızdaki yazışmayı bu başlığa taşımak istedim.

Alıntı:

Merhaba, Enzim sayfasında gezerken denemenizi gördüm.

Sonuç başarılımıydı? Hangi bitkilere kullandınız ve bitkilerde normalden daha fazla gelişme ve çiçeklenme gördünüz mü?

Alıntı:

Ben geçen bahar İstanbul toplantısına katılan bir arkadaşımın orada dağıtılanlardan bana da 1 küçük şişe getirmesiyle enzimle tanıştım. Şişe bittiğinde gerçekten durumdan memnun kaldığım için kendim de yapmaya başladım. Geçen yaz bitkilerimin genel durumundan çok memnun kalmıştım. Bitkilerimde genel bir canlanma olmuştu. Kışın dinlensinler diye kullanmayı bıraktım. Mart başından bu yana tekrar kullanmaya başladım. Ocak ayında yine yeni bir şişe hazırladım, kullanmayı bırakmayı düşünmüyorum artık.

Daha önceleri yeşil bitkiler için ayrı, çiçekliler için ayrı besin kullanıyordum ama inanın bitkilerim böylesine beni mutlu etmiyorlardı. Benden öneri istiyorsanız ben hemen bugün bir enzim hazırlamanızı isterim:)

Yalnız enzimi hazırlarken rastgele artıklardan değil, azot, potasyum ve fosfat dengeleri konusunda dikkatli olmanızı öneririm. Başlıkta bu konuda çok güzel öğretiler var. Memnun kalacağınızdan eminim.
Not: Hangi bitkilerde kullandığım konusunu yanıtlamamış olduğumu farkettim. O soruya da buradan açıklık getireyim. Kaktüsler ve orkide dışındaki hemen hemen tüm bitkilerimde kullanıyorum. Ph'ını ölçmüyorum ama bir sorun yaşamadığıma göre mesele yok. diye düşünüp fazla da ph konusuna kafa yormuyorum

Hatice Tarhan 05-04-2012 18:53

Kaktüslerde kullanmıyormusunuz?Özel bir sebebi veya yaşadığınız bir tecrübemi var sayın Nevsune ben pazar gün sulandırarak kaktüslerede verdim umarım zarar vermez,sadece hoya lara vermedim evdeki tüm bitkileri enzimli suyla suladım.....

nevsune 05-04-2012 19:39

Kullandığım kaktüs besininin NPK oranları 3-7-6. Bu da bana sanki iyice planlanmış bir enzim hazırlanması gerekliliğini düşündürdü. Gerçi sukulentlere veriyorum henüz bir zararını görmedim ama onların azot gereksinimleri kaktüslerden farklı olabilir gibi geldi bana. Bunlar tamamen benim kendi çıkarımlarım. Bu konu tartışılsa iyi olur.

Hoya konusunda ise, ben geçen bütün bir yaz Hoya lacunosama enzim verdim, çiçeklenmesi hiç bitmedi. Kışın dinlensin diye kestim enzimi. Şubat ortaları falandı sanırım, uyanmadan saksısını değiştireyim dedim. Bir de gördüm ki üstünde 3 tomurcuğu varmış. Tabii kökler zedelenince onlar kuruyup döküldü. Bir aydır enzim veriyorum hemen toparlandı. Şimdi eski tomurcukların uçları belirmeye başlamış yine. Yani korkmayın bence:)

Yine de içinize sinmiyorsa ve yedekleyebileceğiniz bir hoyanız varsa onunla deneyip gelişmelerinde kıyaslama yapabilirsiniz.

gülenmelek 05-04-2012 20:20

Ben kaktüslere bir kere verdim sulandırarak. Hala yaşıyorlar ;) Ama enzimi biraz daha fazla su ile karıştırarak denemiştim.
1 tane Hoya carnosam diatomitte. Bir de onda denemek istiyorum.

Halil Önen 06-04-2012 00:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alpizmir (Mesaj 933553)
Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)

demişsniz Sn. alpizmir,

Safranlı, yukarıda dört bayan arkadaşımızın da enzim yapıp kullandıklarını görürse koltukları iyice kabaracak, artık havasından geçilmez...:D Ama _enzim konusunda_ yakında ustalığı kaptıracak, papucu dama atılacak gibi duruyor...;)

( biraz morali bozulacak mı bakayım):)

Safranlı 06-04-2012 07:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 941612)
demişsniz Sn. alpizmir,

Safranlı, yukarıda dört bayan arkadaşımızın da enzim yapıp kullandıklarını görürse koltukları iyice kabaracak, artık havasından geçilmez...:D Ama _enzim konusunda_ yakında ustalığı kaptıracak, papucu dama atılacak gibi duruyor...;)

( biraz morali bozulacak mı bakayım):)

hocam hürmetler
sayenızde sabah sabah çok güldüm...
biz kim ustalık kim.....
sizler gibi birisine her seyı kaptırmaya hazırım...
aksıne moralım süper oluyor....
bu sayfaları ve yürekli dostlarımı çok seviyorum.....
en derin saygılarımı sunarım....

Hatice Tarhan 06-04-2012 08:05

Büyük cornosa ya vereyimde çiçek açsın o zaman yalnız diatomite vermemek gerekiyormuş Fatih söylemişti.Halil bey ne haddimize sayın Safranlının pabucunu dama atmak daha bizler emekliyoruz öğrenecek çok şey var.....Hepinize çok teşekkür ediyorum böyle güzellikleri bizlere öğrettiğiniz için.....

Menekşe35 06-04-2012 12:38

1 Eklenti(ler)
buda benim enzimim;)
Eklenti 280241

Halil Önen 06-04-2012 23:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Menekşe35 (Mesaj 941794)
buda benim enzimim;)
Eklenti 280241

Üç sayfa geri gittim hiç bilgi(leriniz) yok.:)

Nasıl yapınız, içinde hiç sebze meyve parçaları görünmüyor.

Menekşe35 06-04-2012 23:51

Halil bey bu suzulmus hali.;)))1 ölçü pekmez,3ölçü sebze meyve artığı,10 ölçü su ve 1çay kaşığı kuru mayayı 10 litrelik pet şişeye koyup ağzini bolanu bir kaç yerinden delip kapattim. Sebzeler dibe çöküp Balonun şişmesi bitincede süzdüm ;)Tavsiyeniz üzerine gülenmelek hanimi takip ettim;)selamlar.

Safranlı 07-04-2012 08:25

çok guzel olmuş
gönlünüzce kullanın

hepgül 07-04-2012 09:16

Sayın Menekşe35 ellerinize sağlık. Uygulama ve gözlemlerinizi bekliyoruz : ) Bitki ve çiçeklerinize afiyet bal şeker olsun : )))) Bende heyecanla bekliyorum hazırladığım Enzimi kullanmayı : )

Menekşe35 07-04-2012 12:59

1 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar dün enzimimin ilk süzülmüş haliydi. Bu gün dinlendikten sonraki resmini ekliyorum. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. Acaba tülbentten mi geçirmek gerekir? yoksa bu haliyle kalabilir mi?;)Eklenti 280506

Safranlı 07-04-2012 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Menekşe35 (Mesaj 942353)
Sevgili arkadaşlar dün enzimimin ilk süzülmüş haliydi. Bu gün dinlendikten sonraki resmini ekliyorum. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. Acaba tülbentten mi geçirmek gerekir? yoksa bu haliyle kalabilir mi?;)Eklenti 280506

keyfınızı kaçırmayın ne guzel her sey yolunda
bizler bitkiye hem besın olucak hemde organık madde sağlayacak şekılde enzım
merakına tutulduk
bu tortular yabancı madde degıl ki..
öz mü öz doganın artıkları yanı organık maddedir
tordu olarak görmeyın bunlar da gubrenın kütlesidir.
keyıfle bolca kullanın.
bu artıklarda zaten toprakla karısacaktır.
döktügünüzde göz zevkınızı yorarsa toprak altına gömersınız.
ben enzımlerdeki tam dağılmamış posaları dahi kafama takmıyorum.
topraga az bir şey gömdünmü olay bitti.
daha öncede yazdım.
burada kimya deneyi yapmıyoruz.
sadece dogada zaten var olan işleyişi hızlandıryoruz.
bu ürünleri enzım yapmasak ta bir şekılde dogada kaybolacaklar.
ancak biz bu hazınenın ıyı bir sekılde degerlendırılebilmesının peşindeyiz..
küçük ayrıntılarla moralinizi bozmayın...
tüm artıklar tortular bir hazınedır
yemegını yiyen suyunu içen bitkinin keyfi yerınde olacaktır.
kalan tortuları belkıde bitki
kazan dibi olarak afiyetle hazmedecektir...
tortular artıklar ve çöpler tertemiz besinlere ve gür hoş kokulu çiçeklere dönüşsün...
saygılar...

Halil Önen 07-04-2012 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Menekşe35 (Mesaj 942353)
.. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. ..Eklenti 280506

Sn. Safranlı, dediğiniz gibi bu dipte biriken tortu_ bitki atıkları çıkarıldıktan sonra kalan_ tortuya hiç dokunulmasa enzimin ömrünü uzatan mayalama görevi yapıyor olamaz mı?

Safranlı 10-04-2012 16:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halil önen (Mesaj 942642)
sn. Safranlı, dediğiniz gibi bu dipte biriken tortu_ bitki atıkları çıkarıldıktan sonra kalan_ tortuya hiç dokunulmasa enzimin ömrünü uzatan mayalama görevi yapıyor olamaz mı?

evet fazlasıyla ömrünü uzatabılır dıye düşünüyorum
enzim dediğimiz nevale zaten canlı varlıktır
canlılığı devam eder
bizlerde bu canlılık sayesınde fayda buluyoruz
ben enzım posalarını bir üretim sistemi gibi kullanıyorum
dipte kalanları hiç rahatsız etmıyorum
varsın yerınde kalsın
üzerıne yapacagınız ilave taze nevallelere forvetlık yapacaktır
onları teşvik edecektır
dönüşümlü aptıgım iki adet 10 kg bidonup dolup boşalıyor
birde ofisteki minik enzımlerım var
kısaca bu yazdıgım bilgisayar masasının altında,
eve girişteki balkonda..
Ve bahçemde enzımler hep hazır
balık enzımı çok sinirli ve bol kokulu oldugundan onu hep bahçenin
kenar mahallesınde bekletıyorum....
çok uzatmayayım
enzımlerınız hazırsa hiç beklemeden bıtkılerınıze ziyafet çekın..
Hazır degılse......
Bu sayfaları okuyup hala başalmadınız mı ???

agozce 10-04-2012 20:44

Bende hiç süzmüyorum. Şişe bitene kadar kullanıyorum. Sonra kalanları toprağa karıştırıyorum.

Sayın Safranlı , enzimin azot oranını arttırmak için nişasta konusunda düşünceleriniz nedir? Hiç deneme yaptınız mı?

hepgül 10-04-2012 22:04

İlk enzim şişemi heyecanla bekliyorum...

Mutfak atıklarından biriktirirdiklerimle ikinci şişeyi hazırladım. Şöyleki ağzı kapalı olarak kısık ateşte yarım saat kadar kaynattım.Kaynamış olan malzeme çok kolay parçalandı.Soğuduktan sonra 2,5 litrelik şişeyi doldurdum. Kuru maya, yoğurt, pekmezi koyduktan sonra balonu taktım. İlk hazırladığım enzim şişesinden çok daha fazla oranda balonda şişmeler oldu. Yeni şeyler öğrenmeme vesile olan sizlere teşekkür ediyorum. Saygılarımla....

Safranlı 11-04-2012 08:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 944539)
Bende hiç süzmüyorum. Şişe bitene kadar kullanıyorum. Sonra kalanları toprağa karıştırıyorum.

Sayın Safranlı , enzimin azot oranını arttırmak için nişasta konusunda düşünceleriniz nedir? Hiç deneme yaptınız mı?

nişasta konusu hep aklımda ama henuz uygulamadım
azot konusunda özel malzeme seçmeye çalısıyorum
azot kaynagı olarak cevremızde çok şey var
hemen listemi tekrar önüme alıyorum
yumurta kabugu 2,25 oranında azot kaynagı
tüy-kıl 15,3 (bakın ne kaynaklar var)
balık 8,0 (mevsım sonu gelıyor acele etmelı ben yaptım)
ve nişasta 6,4 buda çok ıyı bır rakam
tırnak 12,5 (ben bu kaynagı sıcak suya ellerımı yıkayıp kullanıyorum)
hem temizlik saglık ve bedava hazıne....
daha ne olsun ki.....
ceviz kabuguda çok ideal ben bunu çok kullanıyorum biraz çözülmesi uzun sürüyor ama olsun..
cevizin degeride 2,5 ....
yani etrafımız her yönüyle hazinedir...
dostlarım doğanın mucizesi önümüzde duruyor...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025