![]() |
Merhaba arkadaşlar,
Ben bir 4 ay önce bir karışım yapmıştım.Bu karışımda, nar kabuğu,nar,söğüt ağacı olacaktı,mandalina,bolca muz kabuğu,çeşitli otlar,hünnap ve çeşit çeşit meyve koymuştum.Ama unutmuşum ve daha gün gördüm.Hemencecik pet şişeye aldım ve yarını bekliyorum çünkü anca o zaman balon alabileceğim.1 günde baya bir gaz birikimi olmuş,ve keskin bir nar kokusu geliyordu.Ne ekleyebilirim sizce ? |
Alıntı:
|
Alıntı:
bence cam kap olmasa iyi olur, çünkü azda olsa fermantasyon olabilir ya da düşük sıcaklıkta vakum olur. Plastik kap en iyisi... Sebze ve meyvelere uyguluyoruz ama kaktüs ve sukulentlere ne etkisi olur, siz denerseniz öğreneceğiz. :) Deneyen var mı bilemiyorum. |
Evet hoyalarda (bir sukulenttir) harikalar yaratıyor....
Bende karadeniz yosunlarından topladım. Tuzunu iyice yıkadım, içne bolca EMA ve pekmez katarak enzim yaptım. Ama denemeye korkuyorum..:)). Ya tuzu gitmemişse diye... |
Birde Sevgili acemi çaylaktan öğrendiğim bilgi. Nişastada bol miktarda azot varmış.
Artık emzimlerimin içine haşlanmış patates ve suyunu nda koyuyorum. |
Çok teşekkür ederim Halil Bey. Verdiğiniz cevaplarla benim sorularım da sonlanmış oldu. Bundan sonra deneyip sonuçları izlemek kaldı. Yardımcı olan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum ;)
|
3 Eklenti(ler)
Herkese selam ve saygılarımı sunarım. Kaç gündür okuyorum. Malzeme biriktiriyorum. Sizlerin deneyimlerinizi, önerilerinizi heyecanla izledim. Korkum çoktu bende yapabilirmiyim diye. Okudum, okudum cesaretlendim. Haydi BİSMİLLALLAH diyerek başladım.Çok çok heycanlıyım anlatamam : ) Benim için müthiş bir iş bu. Bir mutfak, bahçe, balkon, ordan oraya koşuşturup durdum....
Malzemelerim Muz kabuğu, Salatalık, Havuç, Mantar sapları, Çay, Yumurta kabuğu, Dört, beş tane ceviz kabuğu, Maydanoz ve dere otu sapları... Yarım çay bardağı ölçüsünde keçiboynuzu pekmezi(evde o vardı) İki kaşık yoğurt, Bir çay kaşığı ölçüsü kuru maya, Ve su (Artezyen olduğu için kaynatmadım. Umarım birşey olmaz) Eklenti 275766 Bir kısmını robotta kıydım. Evde plastik şişem yoktu bu büyüklükte. Koşa koşa bakkala gittim. 5 lt Su aldım. Çoğunuza göre belki komik gelebilir. Eh banada geliyor ama ben ilk defa bahçeli bir evde oturuyorum...Her konu benim için çok yeni ve çok heycanlandırıcı. Özür dilerim. Uzun edip can sıktıysam . Hoşgörünüze sığınıyorum : ) Eklenti 275767 Oğlum Furkanın balonlarından bir tane aldım (saklı gizli. belki kıymete biner vermezse diye. hahha düştüğümüz hale bak. : )) Malzemeleri robotta kıyarken bunlar çöpe benziyor dedi. Ben çöp kamyonumu getireyim de içine koyalım dedi. Bende çalışma hızımı artırmak zorunda kaldım :) Eklenti 275768 Balonumuzda delikleri açtıktan sonra özellikle güneşe koydum (İyimi yaptım acaba)... Ölçülerde de umarım doğru yapmışımdır. Gelişmeleri tekrar yazarım. Saygılar... |
Karanlık ve sıcak bir ortam daha iyi gelecektir.
|
Her sey yolunda merak etmeyın
|
Merhaba.
Enzim sayfasına uzun süredir bakıyorum, yalnız birkaç sorunun cevabını bulamadım, belki atlamış olabilirim. Mazur görün cevabı olsa da sizden tekrar cevaplamanızı istirham ediyorum. 1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli? 2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır? 3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır? 4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır? 5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim. |
Enzim şişesindeki balon yırtılmış : ( Yeni gördüm. Kokladım. Kötü kokmuyordu. Şişenin ağzını kendi kapağı ile tekrar sıkı sıkı kapattım...
Tekrar yeni balon kapatayımmı? Dört gün geçmiş üzerinden kapak kalsın gün aşırı varsa havamı alayım? Teşekkürler. Saygılar. |
Bence bir şekilde o şişenin ağzının tekrar kapatılması gerekiyor. Kapak zor gelebilir (bana öyle gelmişti) Sadece iğne ucu ile 3-4 delik açarak ve yırtılmamasına dikkat ederek bence yine balon geçirin derim. Yok patladıydı, yok kapak açmayı unuttum, havasını çıkarmadım derdi olmuyor en azından. Bir de balonu şişenin ağzına geçirdiğiniz yeri iple 4-5 kere sarıp bağlarsanız balonun çıkmaması garanti olur diye düşünüyorum.
Benim nacizane fikirlerim bunlar. Ama ustalarım ne der bilemiyorum ;) |
Sevgili gülenmelek teşekkürler. Yırtık balonu görünce ne yapcağımı şaşırdım. Tamam o zaman ben şimdi Furkanın balonlarına bir operasyon daha yapayım gizlice. Hemen balonu geri geçireyim : )
Ustalarımız ilk yardım için sizi tebrik ederler sanırım. Tekrar teşekkür ederim Siz kullandınızmı enziminizi? Nelerde kullandınız? |
Kaktüs dahil tüm bitkilerimde bir kere kullandım ;) Zararını görmedim kesinlikle, yani ölen olmadı en azından. Sebzelerin akıbeti kötü ama enzim yüzünden değil.
Size kolaylıklar diliyorum. Balon bir daha yırtılmaz umarım ;) |
Balon bulamadım. Ne yapayım derken tek kullanımlık eldivenler geldi aklıma onlardan geçirdim. Sıkıca bağladım.....Teşekkür ederim sizede kolay gelsin : )
|
1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli?
-acele etme konyanın havasıan göre bir ayı bulur... 2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır? -kendini sıkma bilimsel deney yapmıyoruz bolca su mevsımındeyiz yagmur suyu kullan bulamazsan sebekeyı aksamdan doldur üzerı açık kalsın sabahtan kullan kaynatmayı fılan düşünme... 3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır? -güneşi özledik ve seviyoruz ancak enzımde fazlasını semez balkonuna koy güneş zaten dönecektır...yarı gölge en ideali... 4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır? - bizim açımızdan sonu budur ancak toprak açısından yeni başlar... 5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı? -hemen kullan,sonra kullan nasıl istersen dilediğin gibi takıl bitkilerine 10 gunde bır ziyafet çektır... bitene kadar kullan bitmesıne yakın yenisini yap bitkiler canlandıkça sende enzim yapmaya zaten devam edeceksin.... kolay gelsın sakın vazgeçme ben ülkem adına çöpe giden hazineye çok üzülüyorum..... Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.[/QUOTE] |
Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 279040. |
Alıntı:
iltifat etmişisin teşekkur ederım.... enzime devam ...... hemde hiç ara vermeden..... |
Hazırladığım enzim karışımında herşey yolunda gidiyor gözüküyor : ) Üst bölümde oluşan hava kabarcıkları var. Ara ara hafifçe çalkalıyorum. Oniki gün oldu. Heyecanla bekliyorum. Şimdi oluşum sürecindeki enzimin pH seviyesini nasıl ölçeceğim düşünüyorum. Güzelbahçede sordum bir iki yere ama bulamadım...Urla.... Sonrada İzmir : )
|
Alıntı:
|
Forumdan bir arkadaşımız bana enzim hakkındaki düşüncelerimi sormuş. Konunun çok sayıdaki kişiyi ilgilendirebileceğini düşündüğüm için aramızdaki yazışmayı bu başlığa taşımak istedim.
Alıntı:
Alıntı:
|
Kaktüslerde kullanmıyormusunuz?Özel bir sebebi veya yaşadığınız bir tecrübemi var sayın Nevsune ben pazar gün sulandırarak kaktüslerede verdim umarım zarar vermez,sadece hoya lara vermedim evdeki tüm bitkileri enzimli suyla suladım.....
|
Kullandığım kaktüs besininin NPK oranları 3-7-6. Bu da bana sanki iyice planlanmış bir enzim hazırlanması gerekliliğini düşündürdü. Gerçi sukulentlere veriyorum henüz bir zararını görmedim ama onların azot gereksinimleri kaktüslerden farklı olabilir gibi geldi bana. Bunlar tamamen benim kendi çıkarımlarım. Bu konu tartışılsa iyi olur.
Hoya konusunda ise, ben geçen bütün bir yaz Hoya lacunosama enzim verdim, çiçeklenmesi hiç bitmedi. Kışın dinlensin diye kestim enzimi. Şubat ortaları falandı sanırım, uyanmadan saksısını değiştireyim dedim. Bir de gördüm ki üstünde 3 tomurcuğu varmış. Tabii kökler zedelenince onlar kuruyup döküldü. Bir aydır enzim veriyorum hemen toparlandı. Şimdi eski tomurcukların uçları belirmeye başlamış yine. Yani korkmayın bence:) Yine de içinize sinmiyorsa ve yedekleyebileceğiniz bir hoyanız varsa onunla deneyip gelişmelerinde kıyaslama yapabilirsiniz. |
Ben kaktüslere bir kere verdim sulandırarak. Hala yaşıyorlar ;) Ama enzimi biraz daha fazla su ile karıştırarak denemiştim.
1 tane Hoya carnosam diatomitte. Bir de onda denemek istiyorum. |
Alıntı:
Safranlı, yukarıda dört bayan arkadaşımızın da enzim yapıp kullandıklarını görürse koltukları iyice kabaracak, artık havasından geçilmez...:D Ama _enzim konusunda_ yakında ustalığı kaptıracak, papucu dama atılacak gibi duruyor...;) ( biraz morali bozulacak mı bakayım):) |
Alıntı:
sayenızde sabah sabah çok güldüm... biz kim ustalık kim..... sizler gibi birisine her seyı kaptırmaya hazırım... aksıne moralım süper oluyor.... bu sayfaları ve yürekli dostlarımı çok seviyorum..... en derin saygılarımı sunarım.... |
Büyük cornosa ya vereyimde çiçek açsın o zaman yalnız diatomite vermemek gerekiyormuş Fatih söylemişti.Halil bey ne haddimize sayın Safranlının pabucunu dama atmak daha bizler emekliyoruz öğrenecek çok şey var.....Hepinize çok teşekkür ediyorum böyle güzellikleri bizlere öğrettiğiniz için.....
|
1 Eklenti(ler)
buda benim enzimim;)
Eklenti 280241 |
Alıntı:
Nasıl yapınız, içinde hiç sebze meyve parçaları görünmüyor. |
Halil bey bu suzulmus hali.;)))1 ölçü pekmez,3ölçü sebze meyve artığı,10 ölçü su ve 1çay kaşığı kuru mayayı 10 litrelik pet şişeye koyup ağzini bolanu bir kaç yerinden delip kapattim. Sebzeler dibe çöküp Balonun şişmesi bitincede süzdüm ;)Tavsiyeniz üzerine gülenmelek hanimi takip ettim;)selamlar.
|
çok guzel olmuş
gönlünüzce kullanın |
Sayın Menekşe35 ellerinize sağlık. Uygulama ve gözlemlerinizi bekliyoruz : ) Bitki ve çiçeklerinize afiyet bal şeker olsun : )))) Bende heyecanla bekliyorum hazırladığım Enzimi kullanmayı : )
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar dün enzimimin ilk süzülmüş haliydi. Bu gün dinlendikten sonraki resmini ekliyorum. Süzgeçten süzmüş olduğum için dibine tortular birikti. Acaba tülbentten mi geçirmek gerekir? yoksa bu haliyle kalabilir mi?;)Eklenti 280506
|
Alıntı:
bizler bitkiye hem besın olucak hemde organık madde sağlayacak şekılde enzım merakına tutulduk bu tortular yabancı madde degıl ki.. öz mü öz doganın artıkları yanı organık maddedir tordu olarak görmeyın bunlar da gubrenın kütlesidir. keyıfle bolca kullanın. bu artıklarda zaten toprakla karısacaktır. döktügünüzde göz zevkınızı yorarsa toprak altına gömersınız. ben enzımlerdeki tam dağılmamış posaları dahi kafama takmıyorum. topraga az bir şey gömdünmü olay bitti. daha öncede yazdım. burada kimya deneyi yapmıyoruz. sadece dogada zaten var olan işleyişi hızlandıryoruz. bu ürünleri enzım yapmasak ta bir şekılde dogada kaybolacaklar. ancak biz bu hazınenın ıyı bir sekılde degerlendırılebilmesının peşindeyiz.. küçük ayrıntılarla moralinizi bozmayın... tüm artıklar tortular bir hazınedır yemegını yiyen suyunu içen bitkinin keyfi yerınde olacaktır. kalan tortuları belkıde bitki kazan dibi olarak afiyetle hazmedecektir... tortular artıklar ve çöpler tertemiz besinlere ve gür hoş kokulu çiçeklere dönüşsün... saygılar... |
Alıntı:
|
Alıntı:
enzim dediğimiz nevale zaten canlı varlıktır canlılığı devam eder bizlerde bu canlılık sayesınde fayda buluyoruz ben enzım posalarını bir üretim sistemi gibi kullanıyorum dipte kalanları hiç rahatsız etmıyorum varsın yerınde kalsın üzerıne yapacagınız ilave taze nevallelere forvetlık yapacaktır onları teşvik edecektır dönüşümlü aptıgım iki adet 10 kg bidonup dolup boşalıyor birde ofisteki minik enzımlerım var kısaca bu yazdıgım bilgisayar masasının altında, eve girişteki balkonda.. Ve bahçemde enzımler hep hazır balık enzımı çok sinirli ve bol kokulu oldugundan onu hep bahçenin kenar mahallesınde bekletıyorum.... çok uzatmayayım enzımlerınız hazırsa hiç beklemeden bıtkılerınıze ziyafet çekın.. Hazır degılse...... Bu sayfaları okuyup hala başalmadınız mı ??? |
Bende hiç süzmüyorum. Şişe bitene kadar kullanıyorum. Sonra kalanları toprağa karıştırıyorum.
Sayın Safranlı , enzimin azot oranını arttırmak için nişasta konusunda düşünceleriniz nedir? Hiç deneme yaptınız mı? |
İlk enzim şişemi heyecanla bekliyorum...
Mutfak atıklarından biriktirirdiklerimle ikinci şişeyi hazırladım. Şöyleki ağzı kapalı olarak kısık ateşte yarım saat kadar kaynattım.Kaynamış olan malzeme çok kolay parçalandı.Soğuduktan sonra 2,5 litrelik şişeyi doldurdum. Kuru maya, yoğurt, pekmezi koyduktan sonra balonu taktım. İlk hazırladığım enzim şişesinden çok daha fazla oranda balonda şişmeler oldu. Yeni şeyler öğrenmeme vesile olan sizlere teşekkür ediyorum. Saygılarımla.... |
Alıntı:
azot konusunda özel malzeme seçmeye çalısıyorum azot kaynagı olarak cevremızde çok şey var hemen listemi tekrar önüme alıyorum yumurta kabugu 2,25 oranında azot kaynagı tüy-kıl 15,3 (bakın ne kaynaklar var) balık 8,0 (mevsım sonu gelıyor acele etmelı ben yaptım) ve nişasta 6,4 buda çok ıyı bır rakam tırnak 12,5 (ben bu kaynagı sıcak suya ellerımı yıkayıp kullanıyorum) hem temizlik saglık ve bedava hazıne.... daha ne olsun ki..... ceviz kabuguda çok ideal ben bunu çok kullanıyorum biraz çözülmesi uzun sürüyor ama olsun.. cevizin degeride 2,5 .... yani etrafımız her yönüyle hazinedir... dostlarım doğanın mucizesi önümüzde duruyor... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025