agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

sındırgılı 16-12-2011 19:02

Bu arada, Balik enzimi icin tam vaktidir.... Ben, cok faydasini gordum.

Halil Önen 16-12-2011 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 888583)
Degerli Safranli sayfadaki mesajlarin onda biri sizin, siz zaten muhattapsiniz :)

Enzim yaparken sobada yanmis mese kulu kullanan varmi ?

Yoksa kullansak bir zarari olur mu ?

Baligi ****** deneyecegiz burasi sardalya cenneti...

Saygilarimla

Enzimi meyve ve sebzelerden yapıyoruz. Belki 5 lt.ye bir kaşık odun külü konabilir. Balık ise çok iyi tercih.

Safranlı 17-12-2011 09:07

meşe külünün sahıp oldugu potasyum zengınlıgı bır cok meyvede var zaten
en basıtınden patates kabugu saltalık kabugu bolca potasyumlu
emın olmak için listeme yıne bakıyorum....
kavun kabugu var ama dönemı geçtı gıbı
patates kabugu yuzde 27,5 potasyum zengını
salatalıkta yuzde 27,2 potayum zengını
gereyfurt kabugu yuzde 30,6
portakal kabugu yüzde 27
ben genel olarak meyvelerın potasyum açısından zengın oldugunu düşünüyorum
enzımde asıl sorun
azot ihtıyacı gıbı me gelıyor
ben enzım yaparken azot dengesıne dıkkat etmek istıyorum
yerıne göre degısebılır tabıkı ama Türkiyemizin topraklarında potasyum genelde zengındır
bu mevsım azot acısından balık zengını
bence balık enzımını kacırmamak lazım
benim balık enzımım 12 lıtrelık oldu
içinde neler neler var....
bu arada enzım patlaması konusunda sayın sındırgılı dostumuza uyarılarından dolayı borçlu sayılırım
malum enzımı patlattı ama sağ olsun hepımızı kurtardı
dun aksam bıle balkondakı enzımımı kontrol etmeden duramıyorum
bu enzım askı ne olacak Allah aşkına.....
sonumuz hayrolsun....

Safranlı 31-12-2011 13:32

Enzım aşkına....
 
Bu forumu takıp etmeden duramıyorum
işlerim yogunda olsa mutlaka göz atıyorum
pazar gunu bilgisayarı elıme almadıgımdan pazartesı hemen neler olmuş dıye bakıyorum
forum sayfalarından bezen biri bazen öteki güncel oluyor
hanımdan,yengeme,yengemden komsum elif e kadar enzım mahalleye günden oluyor
aile sohbetlerınde anlatıyorum
bazen burun kıvırıyorlar bazende dıkkat kesılıyorlar
hele kapının önündekı mandalına agaçlarındakı durum herseyı ispat edınce ilği daha da arttı
gecenlerde resmen sadece ve sadece enzım alış verısı yaptım
markete gıttım
ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm
iş yerımden damacanayı aldım
mahhallede bakkldanda balon aldım
balonnun yanında çukulata da aldımkı sanki çoçuklara bir seyler alıyormuşum gibi...
Kendımı enzım alışverı içinde düşünününce sonumuz hayır olsun dedım...
birde tazesınden enzım yapalım dıye
önce kendı mutfagımızı
sonra annemın mutfagını
sonrada bıraderın mutfak hazınesının peşıne düştüm
hemen o aksam tazecık enzımı yaptım
hava soguk olunca yaz gıbı patlalama yapmaz diye düşünüyorum
ama tabı tedbırımızı aldık........
enzım aşkına neler yapıyoruz neler...
akıllara zarar bu aşk....

madlord 10-02-2012 11:38

arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?

Çamtepe 10-02-2012 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 893868)
B
ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm

Ben de yaptım aynı işi, İstanbul koşullarında en ucuz keçiboynuzu pekmezini Real marketlerde TİP kendi markaları altında buldum. İlginç şekilde çoğu büyük ambalajdan daha ucuza satıyorlar..

Ayrıca Bursa ya da Eskişehir'de toptan melas satan bir yer var. internetten araştırınca çıkıyor.

Zeytinlibahçe 10-02-2012 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi madlord (Mesaj 910035)
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?

Sn. madlord, tahmin ettiğiniz gibi deponun sıcaklığı çok düşük. Oda sıcaklığında muhafaza ederseniz bir kaç gün içinde süreç başlayacaktır.

Safranlı 13-02-2012 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi madlord (Mesaj 910035)
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?

pekmez koymadınız mı...???
veya em...

madlord 13-02-2012 20:53

Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım

ServetAydoğan 14-02-2012 08:45

Ekmek pişmiş olduğu için içerisinde kayda değer canlı mikroorganizma kalmamış olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda ekmek içi aktivasyon için faydalı mıdır acaba ?

Safranlı 14-02-2012 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi madlord (Mesaj 911484)
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım

isabet olmuş gayet güzel olucaktır
ancak içindeki çeşitliliği artırabilirdiniz
yumurta kabugu
muz kabugu
elma kabugu gibi
bir çok sey koyulabılır
daha önce enzımı kullandınızmı bılmıyorum
ancak kullanınca teske daha fazal yapsaydım dıyebılırsınız
baharda yenı ekmeyı düşündügünüz
sebze ve çicek tohumlarını ektıgınızde de enzım vermenızı önerırım
tohumlar daha saglıklı olacaklardır
saygılar..........

gülenmelek 17-02-2012 18:17

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de ;) Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım :( Yardıma ihtiyacım var azıcık ;)

Malzemelerim:

Ispanak sapları ve kökleri
Domates kabukları
Havuç
Salatalık
Elma
Kiwi
Ananas
Muz
Hindistan cevizi
1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş)
Bütün portakal
Patates

10 litrelik su bidonu

Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor ;)

Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?

Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır?


Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ;)

Halil Önen 17-02-2012 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 913200)
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de ;) Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım :( Yardıma ihtiyacım var azıcık ;)

Malzemelerim:

Ispanak sapları ve kökleri
Domates kabukları
Havuç
Salatalık
Elma
Kiwi
Ananas
Muz
Hindistan cevizi
1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş)
Bütün portakal
Patates

10 litrelik su bidonu

Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor ;)

Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?

(olur...)

Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?

(Yarım çay bardağı...)

Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?

(Bir çay bardağı...)

Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?

(Çook, patlatırsınız..Bir çay kaşığı...)

Ekmek ilavesi olacak mı?

(Maya koyduysanız gerek yok.İsteye bağlı bir dilim olabilir...)

Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

(Balon sistemine gerek yok. 2 günde bir gazını alırsanız_ tamamını çıkarmadan kontrol edebilirsiniz... Kapağı hafif gevşetin gaz çıkışı yavaşlayınca kapatın.)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

(Bir süre sonra gaz çıkışı durur. Belki 10 gün belki bir ay içindekilere ve ortam ısına bağlı.)

(Gaz çıkşı durduğundan bir ay sonra kullanabilirsiniz. Hava almazsa 3 aydan fazla dayanır.)

Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır?


(Sebzeler kötü kokmasına sebep olur. Az kullanılmalı. Portakal, limon, mandalina kabukları az kullanılmalı ya da hiç...)

(Meyve kabuklarını ya da zamanı geçmiş meyveleri _ çürümeye yüz tutmuş dahil_ robottan geçirmeye zorunlu değil.. Küçük dilimler halinde kullanılabilir.)


Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ;)

Bunların içine, bir yemek kaşığı hümik asit, katılırsa tadından yenmez. Ema da olursa hiç yenmez.;)

Oda sıcaklığının altında ise _ üstünde olur yazın_ fermantasyon gecikir. Gaz çıkışı azalır.

Tura 18-02-2012 07:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 913200)
Merhabalar,
......... evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ;)

Yayla Çorbası tarifi değil de Birleşmiş Milletler gibi olmuş. :)


Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu

1-3-10

1 birim ( Melas, pekmez vs....)

3 birim malzeme

10 birim klorsuz su

Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak )

Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm.
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek.

Kolay gelsin.

gülenmelek 18-02-2012 08:18

1 Eklenti(ler)
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri :( Galiba evde bomba imal ettim ben ;)

Üzüm pekmezi 1 su bardağı
Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam.

Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları ;) )

Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki.

Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba.

;) Sayın Tura
Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım.
Alıntı:

Üzerine bir tutam sevgi, (ilave ettim ;) ), bir avuç hoşgörü (birazcık sabırsızım, bazen hoşgörüyü bir kenara bırakabiliyorum, ama çoğunlukla var), azıcık merak (işte o fazlası ile, ama ilgimi çekerse konu), 3 avuç tebessüm (bundan fazla lazım galiba ;) ).
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek. (Sabredeceğim ve sonucu bekleyeceğim )
Uzman olmasanız da cevap yazmanız bile bence büyük bir incelik. Teşekkür ediyorum ;)

Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş.

(Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? )

Safranlı 18-02-2012 08:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 913372)
Yayla Çorbası tarifi değil de Birleşmiş Milletler gibi olmuş. :)


Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu

1-3-10

1 birim ( Melas, pekmez vs....)

3 birim malzeme

10 birim klorsuz su

Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak )

Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm.
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek.

Kolay gelsin.

oooo ben bakmayalı sayfa hareketlenmiş....
bu enzım işi çok süper bir şey....
her türlü nevale degerlendırılebılır...
ben denemedım ama makarnanın süzülen suyuda güzel olur diye düşünüyorum
fındık kabuguda konmalı bence
hem fındık saglık için altın degerındedır
kabuklu fındıgı ucuzca alırsın
aksam oturunca agır agır kırarsın
hem vakıt gecer hemde
fazla yemeye kaptırmazsın...
tabi en önemlısıde sevgı işi bu
yoksa hangı deli çöplere hazine diye bakar....
sevgınız daim olsun
bu arada balık enzımı(dikkat çok kokar)mevsımını kaçırmayalım çok şey kaybederız....
saygılar

Tura 18-02-2012 08:29

Görünen o ki faaliyet çabuk başlamış. ( Son ilevelerinizden olsa gerek )

Gaz çıkışı azaldığı veya tamamen kesildiği zaman şöyle bir sallayın.


Ben söğüt kabuk ve taze sürgünleriden enzim yaptım.
Tadına da baktım. Biraz acı ama ilk yudumda bir alev ağzınızdan bütün vucuda yayılıyor.
Köklendirme ve çimlendirme de kullanmak amacıyla yaptım.
Bakalım nasıl olacak.

Safranlı 18-02-2012 08:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 913378)
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri :( Galiba evde bomba imal ettim ben ;)

Üzüm pekmezi 1 su bardağı
Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam.

Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları ;) )

Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki.

Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba.

;) Sayın Tura
Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım.


Uzman olmasanız da cevap yazmanız bile bence büyük bir incelik. Teşekkür ediyorum ;)

Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş.

(Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? )

her sey yolunda gayet güzel olmuş
malzmeler yukarı çıktıgına göre ve balon şiştigine göre çok güzel olucaktır
arada karıştırabılırsınız
oda sçaklıgında duruyorsa koydugunuz oranlara göre kısa sürede olucaktır
dedıgınız gıbı bu enzım şişesi çok yere yeter
ancak elınızdekı hazinedır....
bahara cephanenız hazır olucak
sizleri tebrık ederım...

Zeytinlibahçe 18-02-2012 08:56

Sn gülenmelek, mutfağınızdan çıkan organik atıkları çöpe atmayıp enzim olarak değerlendirme yolunu seçtiğiniz için sizi kutluyorum.

Sanırım daha net cevaplar istiyorsunuz. Genel kural 1-3-9

1-pekmez veya melas
3-organik malzeme
9-klorsuz su

-Öyle laboratuvar deneyi yapacak gibi hassas olmanıza gerek yok. Oranların yakın olması yeterli.

Organik malzemeniz ne kadar çeşitli olursa, enziminizin kalitesi de o oranda artacaktır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 913200)
[B]Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?

-Bidonun incelmeye başladığı yerin biraz altına kadar doldurmanız yeterli. Ben 3/2 oranında dolduruyorum.

-Pekmezin oranı 1 örn. 300 gr pekmez, 900 gr organik malzeme, 2700 gr (2.7 lt) su.
5 lt su bidonları yukarıda verilen örnek için idealdir.

-Yoğurt ve maya ilave etmenizde enziminiz başarılı olacaktır. İlave ederseniz süreci hızlandırırmış olursunuz. 1 çay kaşığı maya ve 1 çorba kaşığı doğal yoğurt suyu fazlasıyla yeter. Ekmek ilavesine gerek yok.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 913200)
Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

Enziminizi tıpkı evinizde beslediğiniz bir evcil hayvana benzetin. Süreç, oda sıcaklığında bir kaç gün içinde başlayıp logaritmik olarak artarak devam edecektir.

Enziminizin içindeki mikro organizmalar gıda bulabildikleri sürece çoğalmaya devam edecektir. Tepe noktası yaptıktan sonra geriliyecektir. Ben bu süreyi 1-1.5 ay arasında tecrübe ettim. ( organik malzemelerinizi mikserde küçültmeniz süreyi oldukça kısaltacaktır).

Gaz çıkışının neredeyse durmak üzere olduğu süreç, kullanmak için en uygun zamandır.

Enziminiz hazır fakat siz kullanmak için hazır değilseniz, içine biraz daha pekmez koyup süreci tekrardan devam ettirebilirsiniz.

1:100 oranında sulandırıp kullanıyoruz.

gülenmelek 18-02-2012 09:04

Teşvik ettiğiniz ve sorularımıza da sıkılmadan cevap verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ediyorum. Çok basit olan bir şeyi ilk defa yapınca bocalıyor insan. 2. denemem olursa (bu bir olsun hele), buradaki ipuçları ile çok daha kolay gelecek, eminim. ;) Bir anda çok şey öğrendim çünkü.
Tam kullanım oranını soracaktım ki siz yazmışsınız Sayın Zeytinlibahçe ;) Bu gerçekten iyi oldu ;) Teşekkürler.

Safranlı 18-02-2012 09:42

sizlerin yaptıgı enzım kabı yaklasık bir ton suya yeter
ben enzım bol olunca biraz daha fazla kullanıyorum
hazır olunca çok hoşunuza gidecetır
hele bitkiler kudurunca vazgecemıyeceksınız...

gülenmelek 18-02-2012 17:19

Sizlerin sayesinde öğrendik artık. Bitti mi tekrar yaparız ;)
Enzimin 3 ay dayanması biraz aklıma takıldı. Buzdolabına felan koysak daha uzun süre dayanmaz mı acaba ?
Bir de enzim hava almazsa 3 ay dayanıyor. Peki biz bir kapak enzim almak için her seferinde şişeyi açacağız ve haliyle hava alacak. Bu konuda da bir öneriniz olabilir mi? Nasıl muhafaza etmeliyiz ?

Cemil B. 28-02-2012 11:02

Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cem.

Zeytinlibahçe 28-02-2012 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemheat (Mesaj 917728)
Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cem.

Sn cemheat, bu şekilde sağlıklı bir gübre elde edemessiniz. Öncelikle nasıl bir yöntem izleyeceğinize karar verin.

Enzim yapmak istiyorsanız bu bölümü baştan okumanızı tavsiye ederim.

Etkin mikroorganizmalarla yapmak isterseniz verdiğim linke bir göz atın.

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/3903.htm

Kompost yapmak isterseniz. Kompost - agaclar.net

Cemil B. 28-02-2012 17:03

bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim

Hatice Tarhan 01-03-2012 18:09

Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti.
Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı?
Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim?
Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu?
Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler...

Halil Önen 01-03-2012 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 918903)
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti.
Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı?
Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim?
Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu?
Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler...

Balonu çıkarıp kapağını kapatabilirsiniz. Kış aylarında tam fermantasyon olmayabilir, havalar ısınınca devam edebilir. Ara sıra plastik şişeyi kontrol etmelisiniz.

Baharda sulandırıp kullanabilirsiniz.

diatomitte yetiştirdikleriniz bitkilerde kullanırsanız sonuçlarını sizden öğrenmiş olacağız. :) Kullanılabilir diye düşündüm ama...

Saygılar

Tura 02-03-2012 08:57

1 Eklenti(ler)
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.


İçeriği;

1 kğ hamsi
50 gr. Ru-Sheim
350 gr Melas
5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? )

Eklenti 271934

Safranlı 02-03-2012 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 919277)
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.


İçeriği;

1 kğ hamsi
50 gr. Ru-Sheim
350 gr Melas
5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? )

Eklenti 271934

suyu az olmuş bıraz bogumun başına kadar dolabılır
bu arada balık enzımı için tebrık ederım
mukemmel azot kaynagı olucaktır
içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur
patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır
hava çıkısı çok olucakır
bırazda kokabılır
ilgiyle takıp edıcez sizleri

Hatice Tarhan 02-03-2012 22:41

Halil bey çok teşekkür ederim değerli bilgiler verdiğiniz için,diatomitte deneyip gelişmeleri paylaşırım....

elek 04-03-2012 00:15

Hatice Hanım, ben geçen seneki toplantıda dağıtılan enzimi (sanırım sayın ensar getirmişti) diatomitteki carnosaların birinde bir kez denemiştim. Ertesi günü 3 yaprağından birini sarartıp attı, ancak bitki zaten iyi durumda da değildi. Aslında teorik olarak düşününce hiç bir şekilde olumsuz etkilenmemesi lazım. Ama enzim içeriğindekileri tam olarak bilebilmek gerekiyor ki, bu da pratikte bizim için imkansız. N,P,K oranları, iz elementler, pH'ı... Çok fazla değişken var, diatomitteki bitkinin tek besin kaynağı olarak enzim düşünülürse eksik kalabilir. Neyse, ben de tek bir denemeyle pes etmiş değilim ama; kobaylarımı ayırdım ve enzimlere başlamak için havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum :rolleyes: Artık deneye yanıla öğreniriz... Yine de kullanmadan önce en azından yapılan enzimin pH seviyesini bir ölçmek gerek diye düşünüyorum ( bu başlıktan faydalanabilirsiniz) Bir de diatomitte kullanmak için filtre kağıdından geçirmek daha doğru olacak gibi geliyor.

Burası not ala ala okuduğum ve yeni mesajların hiç birini kaçırmamaya gayret ettiğim başlıklardan birisi. Henüz doğrudürüst bir uygulama yapmasam da burada paylaşımda bulunan herkesten çok şey öğrendim, bu nedenle yeri gelmişken teşekkürlerimi de bildirmek isterim ;)

Tura 04-03-2012 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 919290)
suyu az olmuş bıraz bogumun başına kadar dolabılır
......
içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur
patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır
bırazda kokabılır

Suyu arttı
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi.
Sıcak bir ortamda.
Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız.

Safranlı 05-03-2012 09:29

Besin degeri açısından gayet güzel olucaktır

gülenmelek 07-03-2012 09:26

1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba ;)
Benim yaptığım enzim denemesi galiba neticelendi. Bu tam 20 gün sürdü. Bu süre olması için yeterlimidir ki. Balon yaklaşık 7 gün önce sönmüş, içindeki tortunun az bir miktarı dibe çökmüştü. Ben bidonu salladıktan sonra tortunun hemen hemen hepsi dibe çökmüş balon yeniden şişmeye başlamıştı. Bu fotoğraflar yaklaşık yarım saat öncesine ait. Bidonu tekrar salladım. Şu an gidip baktığımda balon tekrar şişmeye başlamamış. Beyaz küf gibi oluşum çok çok az. Kurtcuklar hiç oluşmadı (şükürler olsun ;) ) Yalnız sarı bitkiler (portakal ve havuç karışımı ) top gibi öylece duruyor. Dibe çökme de olmadı. Bunu da en başta bidonun dibine koyduğum zaman karıştırmamış olmama bağlıyorum.

-Sizce artık kullanıma hazırmıdır?
-4 kat tülbentten süzeceğim ve minik pet şişelere doldurarak buzdolabında muhafaza edeceğim. Bu şekilde yapmam doğrumudur?
-Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?
-Kalan tortuyu ne şekilde kullanmalıyım?

Tura 07-03-2012 11:47

Sayın gülenmelek.

Formda Enzimin olup olmadığı ve yapılması gerekenler şu şekilde anlatılıyor.
Enzimin PH değeri 3.5 olacak.
3.5 PH değerine ulaçan enzim süzülerek pet şişelere konacak. Serin bir yerde muhafaza edilecek.
Posası bir toprak dolu ama hiç bir şey ekilip dikilmemiş saksıya boşaltılıp ağzı hava almasın diye mesela streçle ile sıkıca kapatılıp 1 ay beklenecek. Beyaz bir küf oluşacak. Buyurun size hazır gübre.

Siz yapmış olduğunuz enzimin ilk olarak PH değerini ölçmelisiniz. Sağlıklı olan budur.

gülenmelek 07-03-2012 12:06

Teşekkür ederim Sayın Tura ;)
Şimdi gidip PH nasıl ölçülür onu araştırayım. Zira elimde buna uygun hiçbir alet yok :(

gülenmelek 08-03-2012 22:53

1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,
PH'ı mor lahana ile evde kendim ölçmeye çalıştım.
Ne derece güvenilir bilemiyorum. Distile su ile değil, normal musluk suyunu kaynattım. 5 dk. bekledim. Kıydığım mor lahanaların üzerine ilave ettim ve yaklaşık 4 dakika karıştırdım. Süzmeden (unuttum çünkü) soğumasını bekledim. Çaybardağına bir miktar alarak, bir miktar da enzimden alıp ilave ederek karıştırdım. Bu arada bir de sirke ile denedim.

Soldaki sadece mor lahana suyu
Ortadaki mor lahana ve sirke
Sağdaki mor lahana ve enzim karışımı (berrak değil, bulanık oldu)

Bana 2 gibi geliyor Renkler çok net değil ama. Bendeki kırmızı değil, koyu pembe oldu.

Bu yönteme güvenebilir miyim (sonuç fotoda)
Eğer tamam derseniz kullanmaya başlayayım mı ? ;)
(Heyecan yaptım şimdi ;) )

Tura 09-03-2012 10:23

Sayın gülenmelek.

Azminiz ve uğraşmanız taktir edilecek bir şey.
Bu konuya ustalar ne der bilmiyorum ama bu ph degeri 3.5-4 gibi olmalı.

Lahana deneyi sağlıklı gözüküyor ama zahmetli.
Piyasada şerit kağıt PH ölçerler var. 10 tl civarında. 100 Adet falan. Kimya malzemesi satanlarda bulabilirisniz.

gülenmelek 09-03-2012 10:40

Teşekkür ediyorum Sayın Tura,
Sizler bilgilerinizle yönlendiriyorsunuz, bizler de uygulama yapmaya çalışıyoruz ;)
Az önce turnusol kağıdı aramak için dışarıya çıkmıştım ama bulamadım maalesef :(

gülenmelek 11-03-2012 13:17

3 Eklenti(ler)
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım.

1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi?
2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?


Bunlar artık son sorularım zannedersem ;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025