![]() |
Bu arada, Balik enzimi icin tam vaktidir.... Ben, cok faydasini gordum.
|
Alıntı:
|
meşe külünün sahıp oldugu potasyum zengınlıgı bır cok meyvede var zaten
en basıtınden patates kabugu saltalık kabugu bolca potasyumlu emın olmak için listeme yıne bakıyorum.... kavun kabugu var ama dönemı geçtı gıbı patates kabugu yuzde 27,5 potasyum zengını salatalıkta yuzde 27,2 potayum zengını gereyfurt kabugu yuzde 30,6 portakal kabugu yüzde 27 ben genel olarak meyvelerın potasyum açısından zengın oldugunu düşünüyorum enzımde asıl sorun azot ihtıyacı gıbı me gelıyor ben enzım yaparken azot dengesıne dıkkat etmek istıyorum yerıne göre degısebılır tabıkı ama Türkiyemizin topraklarında potasyum genelde zengındır bu mevsım azot acısından balık zengını bence balık enzımını kacırmamak lazım benim balık enzımım 12 lıtrelık oldu içinde neler neler var.... bu arada enzım patlaması konusunda sayın sındırgılı dostumuza uyarılarından dolayı borçlu sayılırım malum enzımı patlattı ama sağ olsun hepımızı kurtardı dun aksam bıle balkondakı enzımımı kontrol etmeden duramıyorum bu enzım askı ne olacak Allah aşkına..... sonumuz hayrolsun.... |
Enzım aşkına....
Bu forumu takıp etmeden duramıyorum
işlerim yogunda olsa mutlaka göz atıyorum pazar gunu bilgisayarı elıme almadıgımdan pazartesı hemen neler olmuş dıye bakıyorum forum sayfalarından bezen biri bazen öteki güncel oluyor hanımdan,yengeme,yengemden komsum elif e kadar enzım mahalleye günden oluyor aile sohbetlerınde anlatıyorum bazen burun kıvırıyorlar bazende dıkkat kesılıyorlar hele kapının önündekı mandalına agaçlarındakı durum herseyı ispat edınce ilği daha da arttı gecenlerde resmen sadece ve sadece enzım alış verısı yaptım markete gıttım ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm iş yerımden damacanayı aldım mahhallede bakkldanda balon aldım balonnun yanında çukulata da aldımkı sanki çoçuklara bir seyler alıyormuşum gibi... Kendımı enzım alışverı içinde düşünününce sonumuz hayır olsun dedım... birde tazesınden enzım yapalım dıye önce kendı mutfagımızı sonra annemın mutfagını sonrada bıraderın mutfak hazınesının peşıne düştüm hemen o aksam tazecık enzımı yaptım hava soguk olunca yaz gıbı patlalama yapmaz diye düşünüyorum ama tabı tedbırımızı aldık........ enzım aşkına neler yapıyoruz neler... akıllara zarar bu aşk.... |
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi 1 ölçü patates kabuğu 1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ? |
Alıntı:
Ayrıca Bursa ya da Eskişehir'de toptan melas satan bir yer var. internetten araştırınca çıkıyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
veya em... |
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım
|
Ekmek pişmiş olduğu için içerisinde kayda değer canlı mikroorganizma kalmamış olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda ekmek içi aktivasyon için faydalı mıdır acaba ?
|
Alıntı:
ancak içindeki çeşitliliği artırabilirdiniz yumurta kabugu muz kabugu elma kabugu gibi bir çok sey koyulabılır daha önce enzımı kullandınızmı bılmıyorum ancak kullanınca teske daha fazal yapsaydım dıyebılırsınız baharda yenı ekmeyı düşündügünüz sebze ve çicek tohumlarını ektıgınızde de enzım vermenızı önerırım tohumlar daha saglıklı olacaklardır saygılar.......... |
1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de ;) Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım :( Yardıma ihtiyacım var azıcık ;) Malzemelerim: Ispanak sapları ve kökleri Domates kabukları Havuç Salatalık Elma Kiwi Ananas Muz Hindistan cevizi 1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş) Bütün portakal Patates 10 litrelik su bidonu Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor ;) Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur? Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim? Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır? Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir? Ekmek ilavesi olacak mı? Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem) Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? ) Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır? Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ;) |
Alıntı:
Oda sıcaklığının altında ise _ üstünde olur yazın_ fermantasyon gecikir. Gaz çıkışı azalır. |
Alıntı:
Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu 1-3-10 1 birim ( Melas, pekmez vs....) 3 birim malzeme 10 birim klorsuz su Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak ) Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm. Gerisi beklemek...beklemek... beklemek. Kolay gelsin. |
1 Eklenti(ler)
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri :( Galiba evde bomba imal ettim ben ;)
Üzüm pekmezi 1 su bardağı Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam. Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları ;) ) Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki. Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba. ;) Sayın Tura Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım. Alıntı:
Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş. (Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? ) |
Alıntı:
bu enzım işi çok süper bir şey.... her türlü nevale degerlendırılebılır... ben denemedım ama makarnanın süzülen suyuda güzel olur diye düşünüyorum fındık kabuguda konmalı bence hem fındık saglık için altın degerındedır kabuklu fındıgı ucuzca alırsın aksam oturunca agır agır kırarsın hem vakıt gecer hemde fazla yemeye kaptırmazsın... tabi en önemlısıde sevgı işi bu yoksa hangı deli çöplere hazine diye bakar.... sevgınız daim olsun bu arada balık enzımı(dikkat çok kokar)mevsımını kaçırmayalım çok şey kaybederız.... saygılar |
Görünen o ki faaliyet çabuk başlamış. ( Son ilevelerinizden olsa gerek )
Gaz çıkışı azaldığı veya tamamen kesildiği zaman şöyle bir sallayın. Ben söğüt kabuk ve taze sürgünleriden enzim yaptım. Tadına da baktım. Biraz acı ama ilk yudumda bir alev ağzınızdan bütün vucuda yayılıyor. Köklendirme ve çimlendirme de kullanmak amacıyla yaptım. Bakalım nasıl olacak. |
Alıntı:
malzmeler yukarı çıktıgına göre ve balon şiştigine göre çok güzel olucaktır arada karıştırabılırsınız oda sçaklıgında duruyorsa koydugunuz oranlara göre kısa sürede olucaktır dedıgınız gıbı bu enzım şişesi çok yere yeter ancak elınızdekı hazinedır.... bahara cephanenız hazır olucak sizleri tebrık ederım... |
Sn gülenmelek, mutfağınızdan çıkan organik atıkları çöpe atmayıp enzim olarak değerlendirme yolunu seçtiğiniz için sizi kutluyorum.
Sanırım daha net cevaplar istiyorsunuz. Genel kural 1-3-9 1-pekmez veya melas 3-organik malzeme 9-klorsuz su -Öyle laboratuvar deneyi yapacak gibi hassas olmanıza gerek yok. Oranların yakın olması yeterli. Organik malzemeniz ne kadar çeşitli olursa, enziminizin kalitesi de o oranda artacaktır. Alıntı:
-Pekmezin oranı 1 örn. 300 gr pekmez, 900 gr organik malzeme, 2700 gr (2.7 lt) su. 5 lt su bidonları yukarıda verilen örnek için idealdir. -Yoğurt ve maya ilave etmenizde enziminiz başarılı olacaktır. İlave ederseniz süreci hızlandırırmış olursunuz. 1 çay kaşığı maya ve 1 çorba kaşığı doğal yoğurt suyu fazlasıyla yeter. Ekmek ilavesine gerek yok. Alıntı:
Enziminizin içindeki mikro organizmalar gıda bulabildikleri sürece çoğalmaya devam edecektir. Tepe noktası yaptıktan sonra geriliyecektir. Ben bu süreyi 1-1.5 ay arasında tecrübe ettim. ( organik malzemelerinizi mikserde küçültmeniz süreyi oldukça kısaltacaktır). Gaz çıkışının neredeyse durmak üzere olduğu süreç, kullanmak için en uygun zamandır. Enziminiz hazır fakat siz kullanmak için hazır değilseniz, içine biraz daha pekmez koyup süreci tekrardan devam ettirebilirsiniz. 1:100 oranında sulandırıp kullanıyoruz. |
Teşvik ettiğiniz ve sorularımıza da sıkılmadan cevap verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ediyorum. Çok basit olan bir şeyi ilk defa yapınca bocalıyor insan. 2. denemem olursa (bu bir olsun hele), buradaki ipuçları ile çok daha kolay gelecek, eminim. ;) Bir anda çok şey öğrendim çünkü.
Tam kullanım oranını soracaktım ki siz yazmışsınız Sayın Zeytinlibahçe ;) Bu gerçekten iyi oldu ;) Teşekkürler. |
sizlerin yaptıgı enzım kabı yaklasık bir ton suya yeter
ben enzım bol olunca biraz daha fazla kullanıyorum hazır olunca çok hoşunuza gidecetır hele bitkiler kudurunca vazgecemıyeceksınız... |
Sizlerin sayesinde öğrendik artık. Bitti mi tekrar yaparız ;)
Enzimin 3 ay dayanması biraz aklıma takıldı. Buzdolabına felan koysak daha uzun süre dayanmaz mı acaba ? Bir de enzim hava almazsa 3 ay dayanıyor. Peki biz bir kapak enzim almak için her seferinde şişeyi açacağız ve haliyle hava alacak. Bu konuda da bir öneriniz olabilir mi? Nasıl muhafaza etmeliyiz ? |
Herkes Merhabalar ,
ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum. Saygılarımla Cem. |
Alıntı:
Enzim yapmak istiyorsanız bu bölümü baştan okumanızı tavsiye ederim. Etkin mikroorganizmalarla yapmak isterseniz verdiğim linke bir göz atın. http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/3903.htm Kompost yapmak isterseniz. Kompost - agaclar.net |
bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim
|
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım.
Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti. Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı? Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim? Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu? Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler... |
Alıntı:
Baharda sulandırıp kullanabilirsiniz. diatomitte yetiştirdikleriniz bitkilerde kullanırsanız sonuçlarını sizden öğrenmiş olacağız. :) Kullanılabilir diye düşündüm ama... Saygılar |
1 Eklenti(ler)
Baktım hamsi çok tazeydi... Balık Enzimi yapıverdim.
İçeriği; 1 kğ hamsi 50 gr. Ru-Sheim 350 gr Melas 5 lt. Kar suyu ( Su az mı oldu acaba? ) Eklenti 271934 |
Alıntı:
bu arada balık enzımı için tebrık ederım mukemmel azot kaynagı olucaktır içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır hava çıkısı çok olucakır bırazda kokabılır ilgiyle takıp edıcez sizleri |
Halil bey çok teşekkür ederim değerli bilgiler verdiğiniz için,diatomitte deneyip gelişmeleri paylaşırım....
|
Hatice Hanım, ben geçen seneki toplantıda dağıtılan enzimi (sanırım sayın ensar getirmişti) diatomitteki carnosaların birinde bir kez denemiştim. Ertesi günü 3 yaprağından birini sarartıp attı, ancak bitki zaten iyi durumda da değildi. Aslında teorik olarak düşününce hiç bir şekilde olumsuz etkilenmemesi lazım. Ama enzim içeriğindekileri tam olarak bilebilmek gerekiyor ki, bu da pratikte bizim için imkansız. N,P,K oranları, iz elementler, pH'ı... Çok fazla değişken var, diatomitteki bitkinin tek besin kaynağı olarak enzim düşünülürse eksik kalabilir. Neyse, ben de tek bir denemeyle pes etmiş değilim ama; kobaylarımı ayırdım ve enzimlere başlamak için havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum :rolleyes: Artık deneye yanıla öğreniriz... Yine de kullanmadan önce en azından yapılan enzimin pH seviyesini bir ölçmek gerek diye düşünüyorum ( bu başlıktan faydalanabilirsiniz) Bir de diatomitte kullanmak için filtre kağıdından geçirmek daha doğru olacak gibi geliyor.
Burası not ala ala okuduğum ve yeni mesajların hiç birini kaçırmamaya gayret ettiğim başlıklardan birisi. Henüz doğrudürüst bir uygulama yapmasam da burada paylaşımda bulunan herkesten çok şey öğrendim, bu nedenle yeri gelmişken teşekkürlerimi de bildirmek isterim ;) |
Alıntı:
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi. Sıcak bir ortamda. Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız. |
Besin degeri açısından gayet güzel olucaktır
|
1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba ;)
Benim yaptığım enzim denemesi galiba neticelendi. Bu tam 20 gün sürdü. Bu süre olması için yeterlimidir ki. Balon yaklaşık 7 gün önce sönmüş, içindeki tortunun az bir miktarı dibe çökmüştü. Ben bidonu salladıktan sonra tortunun hemen hemen hepsi dibe çökmüş balon yeniden şişmeye başlamıştı. Bu fotoğraflar yaklaşık yarım saat öncesine ait. Bidonu tekrar salladım. Şu an gidip baktığımda balon tekrar şişmeye başlamamış. Beyaz küf gibi oluşum çok çok az. Kurtcuklar hiç oluşmadı (şükürler olsun ;) ) Yalnız sarı bitkiler (portakal ve havuç karışımı ) top gibi öylece duruyor. Dibe çökme de olmadı. Bunu da en başta bidonun dibine koyduğum zaman karıştırmamış olmama bağlıyorum. -Sizce artık kullanıma hazırmıdır? -4 kat tülbentten süzeceğim ve minik pet şişelere doldurarak buzdolabında muhafaza edeceğim. Bu şekilde yapmam doğrumudur? -Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ? -Kalan tortuyu ne şekilde kullanmalıyım? |
Sayın gülenmelek.
Formda Enzimin olup olmadığı ve yapılması gerekenler şu şekilde anlatılıyor. Enzimin PH değeri 3.5 olacak. 3.5 PH değerine ulaçan enzim süzülerek pet şişelere konacak. Serin bir yerde muhafaza edilecek. Posası bir toprak dolu ama hiç bir şey ekilip dikilmemiş saksıya boşaltılıp ağzı hava almasın diye mesela streçle ile sıkıca kapatılıp 1 ay beklenecek. Beyaz bir küf oluşacak. Buyurun size hazır gübre. Siz yapmış olduğunuz enzimin ilk olarak PH değerini ölçmelisiniz. Sağlıklı olan budur. |
Teşekkür ederim Sayın Tura ;)
Şimdi gidip PH nasıl ölçülür onu araştırayım. Zira elimde buna uygun hiçbir alet yok :( |
1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,
PH'ı mor lahana ile evde kendim ölçmeye çalıştım. Ne derece güvenilir bilemiyorum. Distile su ile değil, normal musluk suyunu kaynattım. 5 dk. bekledim. Kıydığım mor lahanaların üzerine ilave ettim ve yaklaşık 4 dakika karıştırdım. Süzmeden (unuttum çünkü) soğumasını bekledim. Çaybardağına bir miktar alarak, bir miktar da enzimden alıp ilave ederek karıştırdım. Bu arada bir de sirke ile denedim. Soldaki sadece mor lahana suyu Ortadaki mor lahana ve sirke Sağdaki mor lahana ve enzim karışımı (berrak değil, bulanık oldu) Bana 2 gibi geliyor Renkler çok net değil ama. Bendeki kırmızı değil, koyu pembe oldu. Bu yönteme güvenebilir miyim (sonuç fotoda) Eğer tamam derseniz kullanmaya başlayayım mı ? ;) (Heyecan yaptım şimdi ;) ) |
Sayın gülenmelek.
Azminiz ve uğraşmanız taktir edilecek bir şey. Bu konuya ustalar ne der bilmiyorum ama bu ph degeri 3.5-4 gibi olmalı. Lahana deneyi sağlıklı gözüküyor ama zahmetli. Piyasada şerit kağıt PH ölçerler var. 10 tl civarında. 100 Adet falan. Kimya malzemesi satanlarda bulabilirisniz. |
Teşekkür ediyorum Sayın Tura,
Sizler bilgilerinizle yönlendiriyorsunuz, bizler de uygulama yapmaya çalışıyoruz ;) Az önce turnusol kağıdı aramak için dışarıya çıkmıştım ama bulamadım maalesef :( |
3 Eklenti(ler)
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım. 1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi? 2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ? Bunlar artık son sorularım zannedersem ;) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025