agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

aviator34 05-12-2012 14:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1061053)
Bence de hiç koymayın. Adı her ne kadar asit de olsa, leonarditin çok bazik bir ortamda çözünmüş hali olduğu için oldukça baz bir madde. PH 4 seviyelerinde asitik olması gereken enzim sürecini alkali yaparak mikroorganizma gelişimini önemli ölçüde saptırması kuvvetle muhtemel. Gerekiyor ise bahçenizi sularken sulama suyuna karıştırırsınız.

evet dediğiniz gibi Sulama zamanı 3-4 kez enzim vermediğim zamanlar humik asit vermeyi düşünüyordum zaten.Bu yıl ilk defa Yanmış ağır gübresi ile leonardit karışımı yaparak tüm fidanların 40 cm çapına gömerek kapatacaktım ama bu hafta alacağım toprak analizi sonucunun çıkması 3 haftayı bulur buda kış demek yağmurlar soğuk hava bu leonardit işlemi bahara kalıcak gibi.

Safranlı 05-12-2012 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1061067)
170-180 litrelik mavi varildeki melas fiyatı varil dahil 130 tl imiş.köye belirli zamanlarda geliyorlarmış iyi oldu nakliyeden kurtulmuş olucam varilde bedavaya gelecek. 130 litre melas 1-3-10 hesabına göre 13.000 litre sek enzim yapıyor 1/100 e göre 130 ton kullanıma hazır enzim yapar bu da ben dahil bütün köye yeter.

işlem tamamdır
yürekten bir tebriği fazlasıyla hakettiniz
artık evdeki nevaleyede sataşırsınız
aman fazla abartmayın
hatunun tepesi atmasın

kimyager147 05-12-2012 15:18

Merhaba arkadaşlar.
Bende evde kendi emzim çalışmama 2 gün içerisinde başlayacağım inşallah olumlu sonuç verecektir.

aviator34 05-12-2012 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1061147)
işlem tamamdır
yürekten bir tebriği fazlasıyla hakettiniz
artık evdeki nevaleyede sataşırsınız
aman fazla abartmayın
hatunun tepesi atmasın

Sayın safranlı ben hurma pekmezini arabistan'dan cidde'den getiriyorum ve hurma pekmezi cilde çok iyi geliyormuş(yüz bölgesine maske).O yüzden hatun olsun annem,kayınvalide baldız hepsinde fazladan bir kavanoz vardır ama istesen yoktur :))

Benim bir sorum olacak yaptığımız enzimin ph'ını ph ölçer ile ölçebiliyoruz.peki içerisindeki mesela fosforu,azotu,potasyumu ölçen portatif bir alet yokmudur internette satılan ? illaki analizmi yaptırmamız gerekir ?

avahit 05-12-2012 20:06

Merbaha arkadaşlar. Herkese selam ve saygılar. Ben 5lt lik pet şişe içersine bir kilo Limo ve Limon kabuğu;biraz portakal,300gr hKeçiboynuzu pekmezi,bir paket maya koydum. su miktarı 3000 gr. Sarıcan Mühendisin yaptığı nargile sisteminide kurdumve26.11.2012tarihini yazarak şişeye yapıştırdım. Birkaç gün gaz çıkışı güzeldi.Fakat Üç dört gündür gaz çıkışı görülmüyor. Şişeyi çalkalayınca veya sıkınca nargile olan ufak şişe fokurduyor. Daha sonra duruyor. Yanlış mı yaptım yoksa normal mi?Tecrübeli ve bilgili arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum.Daha on gün oldu gaz çıkışı durdu. Moralim de bozuldu. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Şimdiden herkese teşekkür ve saygılar sunarım.

Safranlı 06-12-2012 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1061315)
Sayın safranlı ben hurma pekmezini arabistan'dan cidde'den getiriyorum ve hurma pekmezi cilde çok iyi geliyormuş(yüz bölgesine maske).O yüzden hatun olsun annem,kayınvalide baldız hepsinde fazladan bir kavanoz vardır ama istesen yoktur :))

Benim bir sorum olacak yaptığımız enzimin ph'ını ph ölçer ile ölçebiliyoruz.peki içerisindeki mesela fosforu,azotu,potasyumu ölçen portatif bir alet yokmudur internette satılan ? illaki analizmi yaptırmamız gerekir ?

sahada kullanımlık böyle bir alet bilmiyorum
ben enzim yaparken dah öncede yazdım
bahçemde potasyum eksikliği çıktığından ona göre artık ekliyorum
patates kabugu ve muz kabuguna agırlık veriyorum
genelde meyve kabukları bu açıdan zengin
azor açısındanda avantajlı maddeler çok
bu konuda mikrobiloji ve toprak sayfasından çok yararlandım
aslında topragımızın çok çok enzime ihtiyacı var
ne bulduysanız yapın
fazla degil ilk yılda fark belirgin olarak anlaşılacaktır
türk külüründeki mutfak alışkanlıkları altın degerinde enzim yapmak için fazlasıyla müsait
düşünsenize çöpe giden elma ve patates kabugu bile bir bahçe kurtulabilir
enzim enzim enzim....

Safranlı 06-12-2012 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi avahit (Mesaj 1061407)
merbaha arkadaşlar. Herkese selam ve saygılar. Ben 5lt lik pet şişe içersine bir kilo limo ve limon kabuğu;biraz portakal,300gr hkeçiboynuzu pekmezi,bir paket maya koydum. Su miktarı 3000 gr. Sarıcan mühendisin yaptığı nargile sisteminide kurdumve26.11.2012tarihini yazarak şişeye yapıştırdım. Birkaç gün gaz çıkışı güzeldi.fakat üç dört gündür gaz çıkışı görülmüyor. şişeyi çalkalayınca veya sıkınca nargile olan ufak şişe fokurduyor. Daha sonra duruyor. Yanlış mı yaptım yoksa normal mi?tecrübeli ve bilgili arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum.daha on gün oldu gaz çıkışı durdu. Moralim de bozuldu. Ne yapmalıyım bilmiyorum. şimdiden herkese teşekkür ve saygılar sunarım.

limon ve portakal ıyı olmuyor
bence içindeki artıkları hemen çıkartın
pekmez ve su kısmını süzün
içine yeniden mutfak artıkları koyun
meyve sevze artıgı bolca olsun
turunçgillerden olmasın
sogan sarmısak ta olmasın

avahit 06-12-2012 11:24

Sayın Safranlı ,limon ve portakalı sayın Meyvelitepenin temizlik emziminden ilam alarak kurmuştum. Tavsiyenize uyarak dedeğiniz gibi yapacağım. İlginize teşekkür eder saygılar sunarım.

Safranlı 06-12-2012 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi avahit (Mesaj 1061913)
Sayın Safranlı ,limon ve portakalı sayın Meyvelitepenin temizlik emziminden ilam alarak kurmuştum. Tavsiyenize uyarak dedeğiniz gibi yapacağım. İlginize teşekkür eder saygılar sunarım.

dilerseniz hazır olanı temizlik maksadıyla bırakabilirisniz
malum oda çok güzel bir şey
ideal temizlik

MeyveliTepe 06-12-2012 12:25

Turunçgillerin problemi ne? Biz çok yapıyoruz çiçeklerde de gayet iyi.

Safranlı 06-12-2012 12:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meyvelitepe (Mesaj 1061950)
turunçgillerin problemi ne? Biz çok yapıyoruz çiçeklerde de gayet iyi.

önceki sayfalardan aklımda kaldığı kadarıyla böyle yer etmiş
siz onay verdikten sonra her yer süt liman
bir hatamızıda böylece düzelmiş oluyoruz...

kimyager147 07-12-2012 17:51

enzim yaparken yaş mi kuru maya mi kullanılmalı

Halil Önen 07-12-2012 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kimyager147 (Mesaj 1062970)
enzim yaparken yaş mi kuru maya mi kullanılmalı

İkisi de _ ayrı ayrı_ kullanılabilir.

aviator34 10-12-2012 13:25

arkadaşlar Çinko ve fosfor eksikliğim için aşağıdaki yazıyı buldum

Yarım bardak kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacının %46 sını demirin %28.’ni, manganezin %52’sini, çinkonun %17.’sini ve proteinin yüzde 17si’ni karşılar.

Bir bardak kabak çekirdeğinde, 16 mg kadar çinko bulunur.demiş
Haliyle 700 kg kabağı çöpe atmamak için çekirdeğinden bile faydalanmam gerekiyor.Şimdilik ihtiyacımı görmesi için köyden 10 kg'lık melasımıda aldım.pekmez kullanmaktan yırttık :))

Safranlı 11-12-2012 10:46

şu melasın resimlerini görebilirmiyiz
pekmez gercekten pahalıya gelebilir
maliyetlerini de yazmanızı rica ediyoruz

aviator34 11-12-2012 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1065380)
şu melasın resimlerini görebilirmiyiz
pekmez gercekten pahalıya gelebilir
maliyetlerini de yazmanızı rica ediyoruz

Selamlar sayın safranlı Melas (köy tabiri meles :)) ) gerçekten bildiğimiz pekmez gibi ve soğukta viskozitesi inanılmaz yüksek bir sıvı (akmaya karşı göstermiş olduğu direnç) dün akşam dayanamadım 2 tane 10'ar litrelik 2 tane 5 litrelik pet'lerde enzim hazırladım. (balkabağı ağırlıklı)
Akşam hem melas'ın hemde benim hazır askerlerin fotoğrafını çekip siteye koyacağım.
Köydeki insanların Melası kullanmalarının sebebi Büyükbaş hayvanlarının yemlerine ve samanlarının içerisine melası su ile incelterek verdiklerinde hayvanlarda sütün fazla olduğunu ve hayvanın etlendiğini söylediler aslında melas sıcak tutması bakımından da bir fayda sağlıyordur diye düşünüyorum.

Fiyat olarak ben 10 kg. aldım eniştemiz sağolsun para almadı benden
180 kg ayırttırdım(1 mavi bidon) 130tl verdim.Litre Fiyatıda 1.384 tl ye geliyor.

Safranlı 11-12-2012 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1065416)
Selamlar sayın safranlı Melas (köy tabiri meles :)) ) gerçekten bildiğimiz pekmez gibi ve soğukta viskozitesi inanılmaz yüksek bir sıvı (akmaya karşı göstermiş olduğu direnç) dün akşam dayanamadım 2 tane 10'ar litrelik 2 tane 5 litrelik pet'lerde enzim hazırladım. (balkabağı ağırlıklı)
Akşam hem melas'ın hemde benim hazır askerlerin fotoğrafını çekip siteye koyacağım.
Köydeki insanların Melası kullanmalarının sebebi Büyükbaş hayvanlarının yemlerine ve samanlarının içerisine melası su ile incelterek verdiklerinde hayvanlarda sütün fazla olduğunu ve hayvanın etlendiğini söylediler aslında melas sıcak tutması bakımından da bir fayda sağlıyordur diye düşünüyorum.

180 kg ayırttırdım(1 mavi bidon) 130tl verdim.Litre Fiyatıda 1.384 tl ye geliyor.

Buralarda da mutlaka vardır ama henüz ulaşamadık
aslında bedava gerçekten
melas olduktan sonra her türlü nevale altın olarak geri dönebilir
ve bizde keyfimize bakabiliriz
aslında enzimin bu aylarda ve erken ilk baharda verilmesini çok faydalı buluyorum
belki arkadaşlardan katılmayan olabilir ancak ben bitkinin her daim çalıştığını ve uyanık oldugunu düşünüyorum
yani verdiğimiz besinin alındıgını düşünüyorum

aviator34 12-12-2012 09:27

Melas

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphoto...69188859_n.jpg

hasan_ka 12-12-2012 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1065416)

Hesapta yanlışlık var Sn. Aviatör kuruşa geliyor kilosu :) Bizim buralarda da hayvan samanı iştahlı yiyor diye veriyorlar. Ancak pek kullanan yok bulmak mesele oluyor Denizli'de.

aviator34 12-12-2012 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 1066192)
Hesapta yanlışlık var Sn. Aviatör kuruşa geliyor kilosu :) Bizim buralarda da hayvan samanı iştahlı yiyor diye veriyorlar. Ancak pek kullanan yok bulmak mesele oluyor Denizli'de.

çook pardon yaa 130 tl bölü 180kg = 0.722 kuruş.

hasan_ka 12-12-2012 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1066202)
çook pardon yaa 130 tl bölü 180kg = 0.722 kuruş.

Estağfurullah dikkatim çekti şaka yollu söyledim kafalar karışık olur o kadar :)

aviator34 15-12-2012 20:18

ve 1-2-3 derken salonun en güzel köşesi balık enzimleri ile dolar...

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphoto...66025603_n.jpg

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphoto...13390167_n.jpg

Öndeki üçlü Balkabağı ağırlıkta, meyve ve sebze karışımı,aktivatör olarak melas kulandım *bunları blendır'dan bilerek geçirmedim dönüşüm süresi uzun olsun istedim kokuları turşu gibi gaz çıkışı çok yoğun değil normal mi ?.nargile olayıda gayet pratikmiş ve kullanışlı.

Arka üçlü balık enzimi (mandalina kabuğu-elma-armut-muz-turp-pekmez) blendır'dan geçirdiğim için 11 günde bu hale geldiler.gaz çıkışı yoğun koku İĞRENÇ bu normalmi ? ve bu enzim 20 günde kullanıma hazır olurmu ?

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphoto...53636319_n.jpg

saygılar...

kimyager147 18-12-2012 10:14

1 Eklenti(ler)
Biriktirdiğim evsel atıkları örneğin; muz kabuğu, patates kabuğu, domates, salatalık, çay posası vb ürünleri mutfak robotundan geçirdim.
Gerçi ortalığı baya bi batırdım ama olsun değeçek insallah.

kimyager147 18-12-2012 10:17

1 Eklenti(ler)
Sonra sistemi kurdum.
Gaz çıkışı 10-15 dk sonra başladı.
Yalnız anlamadığım şekilde enzim içeriği kabarmaya başladı, hava tahliyesini kapatıp patlayacaktı yetişmeseydim.
Şimdi durum iyi herşey yolunda.

aviator34 20-12-2012 21:54

Arkadaşlar 1-3-10 oranına göre koyacağımız em miktarı ne olmalıdır ?

Agriton'un em'ini kullanan **** başka bir em ürününü kullanıp tavsiye edecek olan varmı ?

hasan_ka 20-12-2012 22:04

Arkadaşlar merhaba 3 ay kadar önce yaptığım enzimleri ucuz analog tip ph ölçerlerle ölçüyordum, 5-7 arası çıkıyordu. Dün ph ölçer kağıtlarla ölçtüğümde ise değeri 3.5 4 civarı çıktı. Tadı ise sirkeye yakındı sizce enzimim olmuş mu :)

Halil Önen 20-12-2012 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 1072083)
Arkadaşlar merhaba 3 ay kadar önce yaptığım enzimleri ucuz analog tip ph ölçerlerle ölçüyordum, 5-7 arası çıkıyordu. Dün ph ölçer kağıtlarla ölçtüğümde ise değeri 3.5 4 civarı çıktı. Tadı ise sirkeye yakındı sizce enzimim olmuş mu :)

Olmuş...:)

Halil Önen 20-12-2012 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1072075)
Arkadaşlar 1-3-10 oranına göre koyacağımız em miktarı ne olmalıdır ?

Agriton'un em'ini kullanan **** başka bir em ürününü kullanıp tavsiye edecek olan varmı ?

5 lt. lik kaba yarım ya da bir çay bardağı kadar ema olur. EM i bu firmadan başka satan bilmiyorum Yok galiba...

hasan_ka 20-12-2012 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1072090)
Olmuş...:)

Peki abi bu benim Analog ucuz tip ph metre ile sadece toprak ph değeri mi ölçeyim yoksa yanlış mı ölçüyor ?

Toprak Nem-pH-Işık Ölçer - MagicPlant
Bendeki ürünle linkteki ürünle aynı tip ve özellikte, belki de aynısıdır :)

Halil Önen 20-12-2012 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 1072101)
Peki abi bu benim Analog ucuz tip ph metre ile sadece toprak ph değeri mi ölçeyim yoksa yanlış mı ölçüyor ?

Toprak Nem-pH-Işık Ölçer - MagicPlant
Bendeki ürünle linkteki ürünle aynı tip ve özellikte, belki de aynısıdır :)

Bilemiyorum...

Toprağın pH ını ölçen sıvı için aynı değeri verir mi?..

hasan_ka 20-12-2012 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1072118)
Bilemiyorum...

Toprağın pH ını ölçen sıvı için aynı değeri verir mi?..

Ben araştırayım o zaman, tekrar teşekkürler Halil abi iyi geceler.

aviator34 21-12-2012 12:44

enzim konusunun 1. sayfasında resimli çok güzel bir anlatım var

''oluşum esnasında şişenin üzerinde beyaz bir katman olabilir paniğe kapılmayın bir avuç şeker atın''

diyor bu bizim bildiğimiz beyaz şekerdenmi bahsediyorlar yoksa pekmez **** melas mı ?
aynı olay benim 2 enzim şişemde olduda ne yapmalıyım acaba ?

saygılar...

Çamtepe 21-12-2012 13:01

Beyaz katman beni hiç paniğe sevketmemişti zaten.. Ama illaki şeker ekleyecekseniz pekmez/melas ekleyin..

aviator34 22-12-2012 07:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1072350)
Beyaz katman beni hiç paniğe sevketmemişti zaten.. Ama illaki şeker ekleyecekseniz pekmez/melas ekleyin..

teşekkürler.

kimyager147 27-12-2012 16:11

1 Eklenti(ler)
Bu enzimin son hali.

aviator34 29-12-2012 12:24

Arkadaşlar aldığım ph ölçerin kalibrasyonunu yaptıktan sonra 25 günlük olan balık enzimlerinde uyguladım.değer 5.7 çıktı.

Öğrenmek istediğim ph'ın 3,5 - 4 olması enzimin oluşum süresinemi bağlı ?
Sayın safranlı sanırım balıklı enzimler 2 aydan kısa sürede olmuyorlar.

Safranlı 29-12-2012 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1077320)
Arkadaşlar aldığım ph ölçerin kalibrasyonunu yaptıktan sonra 25 günlük olan balık enzimlerinde uyguladım.değer 5.7 çıktı.

Öğrenmek istediğim ph'ın 3,5 - 4 olması enzimin oluşum süresinemi bağlı ?
Sayın safranlı sanırım balıklı enzimler 2 aydan kısa sürede olmuyorlar.

evet aynen öyle balık enzimi oldukça uzun sürüyor
bu enzimleri salondan çıkardınız değil mi...
aman sorun olmasın
kabak bana patlamasın
balık enzımlerini bahçenizde yapın veya hemen bahçenize getirin
erken baharda mart başında bomba etkisi yapacaktır
yanlız kokusu çok çok kötüdür
balıkları oldugu gibi topraga gömmekte bu aylar için çok dogru bir yöntem olacaktır
cennet memleketimde hazinelerin heba olması ne kötü...

Safranlı 29-12-2012 16:01

benim bahçem dere kenarında...
bazen düşünüyorum....
şöyle güzel bir ağ alsam balıkları toplasam;
uygun boydakileri alıp küçükleri affederek hemen oracıkta enzım yapsam diye niyetleniyorum
ancak derenin balıklarına kıyamıyorum
hemşehrim olan hamsiyi çok seviyoruz
ama onun da artıkları kalıyor kediler nasipleniyor
sogukta hayvan açken enzime koyamıyorum
süreklilik açısından enzim güzel bir yöntem
şöyle tazesinden çöpe gidecek gibi balıklar olsada bolca enzim yapsak
ya da et balık kurumu balık gübresi üretse ne güzel olur
avrupadaki her türlü artıgın önce elektirik ürettigini sonrada toprakla buluştuğunu okuyor ve duyuyoruz
cennet yurdumun bol güneşi topralarımızın her türlü atıgıyla buluşabilse üretim rekorları kırardık
devamlı okuyoruz anlamaya çalışıyoruz ki:
temel sorun organik madde eksikliği
tarımda organik madde sorununu çözebilsek ve zararlılar ile doğal mücadele sistemimizi kurabilsek bütün tarımsal sorunlar çözülmüş demektir

aviator34 30-12-2012 09:18

ph gene kaynadı :) 3. ye mi yazsam acaba ?

Çamtepe 30-12-2012 10:29

İsterseniz biraz daha bekleyin, veya melasla birlikte fermantasyonu bir süre daha devam ettirin. Tercih sizin.

Koku çok dayanılmazsa melas eklerken lactobacillus kültürü ekleyebilirsiniz. Lactobacillus kültürünü nasıl elde edebileceğiniz bu sayfalarda yazıyor olmalı, ya da Meyvelitepe'nin Blog'unda var.

Basitçe, pirinci (ben bulgur'dan da yaptım) bir kap suyun içinde bir süre bekletin. Suya bir miktar tozundan bırakacaktır. Bu L. Bacillus besininiz olacak. Bu suyu ağzına bir kağıt havlu kapatarak (büyük tozlar girmesin diye) bir hafta ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Daha sonra süzüp üstüne süt ekleyin. Süt bir iki gün içinde kesilecektir. Sarı serumu üstte toplanıp protein kısmı çöktüğünde sarı serumu aldığınızda elinizde l.bacillus kültürünüz olacaktır :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025