agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

maki01 12-08-2012 01:00

Normal oda sıcaklığında gaz çıkışı biraz daha artmış durumda ama kapakla kontrol edilebilecek düzeyde.

Bilgilendirme için teşekkür ediyorum.

ciroz 13-08-2012 09:57

Malta eriği Enzimi...
 
1 Eklenti(ler)
İkinci mayalı ve bol şekerli enzim denememiz sonuçlandı, yaklaşık 2-2,5 ay süren gaz çıkışı sonunda bitti...İlk başta çok hızlı olan gaz çıkışı maya nın tüketilmesiyle yavaşladı ama daha yeni sonlandı...

Rengi, kokusu ve tadı gayet yerinde gibi. Sanki mantarlasak ilk malta eriği sarabımız da olacak gibi geldi bize :)

hepinize bu yolda bize tuttuğunuz ışık, gösterdiğiniz püf noktaları ve değerli bilgileriniz için tekrar tekrar teşekkürler...

Hemen kullanmak gerektiğini biliyoruz ama maximum ne kadar saklarsak faydali mikroorganizmalara zarar vermeden tutabiliriz ?

Safranlı 13-08-2012 10:12

Bitkileri enzim zenginliğinden mahrum bırakmayalım
her yerde kulanabiliriz
en fazla 6 ay kalabilir
ama siz yinede bitkilere bolca verin artık onlar köklerinde saklasınlar

selis 13-08-2012 11:17

1 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/genis-y...lar/1622-3.htm
Yalancı tespih ağacı meyvelerinden enzim yapmayı deneyeceğim.. Başlıkta birkaç bilgi var.
Tarifte sadece su ekleyin yazılmış.. Sebze artıkları da eklemek istiyorum..
Kurularının gerekli olduğunu bilmeden, yeşilleri de toplamıştım, onları da ezip ekleyeceğim ziyan olmasın..
Eklenti 325115

Safranlı 13-08-2012 13:01

Pekmez ve maya eklemelisiniz

tturt 13-08-2012 13:27

Daha önce yaptığım enzimin dibinde yaklaşık 1,5 litre kalmıştı onun üzerine bu hafta sonu kavun, karpuz, salatalık, semizotu'nu blendırdan geçirerek koydum üzerine damacana su ilave ettim üzerine EM (ema değil) ilave edip yaklaşık 4 yemek kaşığı kuru maya ilave ettim pekmez eklemedim.

Yaklaık 1 saat sonra gaz çıkışı başladı günde 3-4 kere gazını alıyoruz. Yarın hava kilidini takacağız. Dün gece itibariyle her şey yolunda gözüküyordu.

Merak ettiğim ema olmamış haliyle kullandığım EM pekmez ilave edilmemiş haliyle geçmiş enzimin etkisiyle yararlı mikroorganizmalar üretmeye başlar mı? Anlattığım haliyle enzim oluşumunun gerçekleşmesi için pekmez ilave etmelimiydim?

Safranlı 13-08-2012 13:39

Siz em kullandığınıza göre pekmez katmalısınız....
Yaptığınız enzim çok verimli olucaktır

maki01 13-08-2012 14:36

1 Eklenti(ler)
Enzim olmasını dilediğim karışımım üzerinde 5. gününde bir milyon baloncuk var. Gazın tatlı, ekşi diye tanımlayabileceğim bir kokusu var. Umarım süreç enzime uygun gelişiyordur.

Eklenti 325171

Safranlı 13-08-2012 15:18

Tatlı eksi kokusunu aldıgınıza göre he sey tadında olucak demektir....

Ayşe Derin 13-08-2012 19:12

Hazırladığımız enzim karışımına hergün ilave organik madde koyabilir miyiz?
Bağışlayın bilgi eksikliğimi ama EM nedir?
Selamlar.

tturt 13-08-2012 20:13

Sayın Ayşe Derin,

EM (Etkin mikroorganizmalar) lütfen burayı inceleyin.

Ayşe Derin 13-08-2012 22:07

Sayın Tturt;
çok teşekkür ederim.Selamlar.

aydın 14-08-2012 17:45

arkadaşlar enzim yapmak için kullanacağım kuru ekmek mayasının tarihi geçmiş. Hafif küflenme var..

Acaba bi sorun olur mu?

Safranlı 15-08-2012 08:20

olmaz az az kullanın

MeyveliTepe 15-08-2012 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin (Mesaj 1008704)
Hazırladığımız enzim karışımına hergün ilave organik madde koyabilir miyiz?

Bir kez hazırladıktan sonra artık malzeme ilave etmememiz gerekir.

Ayşe Derin 15-08-2012 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 956524)
Kalsiyum açısından yumurta kabuğunu bende kullanıyorum...
diyer elementler için malesef fikrim yok....
çinko açısından ceviz içinden bahsediliyor...
ama o kunuda kesin bilğiye sahip değilim.
tükettiğimiz besinlerden demir ve mağnezyum açısından zengin olanları araştırmak gerekir..diye düşünüyorum..

Sayın Safranlı;

Calsiyum, çinko, demir içeren beşerî ilaçların bitkilerde kullanımı uygun olur mu?
Enzimlerimiz sizlerin sayesinde olmayı bekliyor, bir üyenin yazdıklarında bahçeye çukur açıp içine organik atıkları biriktirdiğini okumuştum, sürekli enzim hazırlamak bir noktadan sonra olmayacağına göre bu yöntemi balkonda saksı toprağında uygulayabilir miyiz?
Esenlik dileklerimle...

Adalet Yağcı 15-08-2012 18:21

2. enzimi yapalı 15 gün oldu.
İlk 2 günden sonra balon(eldiven)sönmüştü, acaba başaramadım mı diye düşünüyordum.
Kokusu bozulmamıştı.
3 gün önce şişeden eldiveni çıkartıp kapağını kapattığımda basıncın arttığını görüp sevindim, işlem devam ediyor demek ki :)
Her gün iki defa kapağı gevşetip basıncı azaltıyorum.

Halil Önen 16-08-2012 02:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin (Mesaj 1009357)
Sayın Safranlı;

Calsiyum, çinko, demir içeren beşerî ilaçların bitkilerde kullanımı uygun olur mu?
Enzimlerimiz sizlerin sayesinde olmayı bekliyor, bir üyenin yazdıklarında bahçeye çukur açıp içine organik atıkları biriktirdiğini okumuştum, sürekli enzim hazırlamak bir noktadan sonra olmayacağına göre bu yöntemi balkonda saksı toprağında uygulayabilir miyiz?
Esenlik dileklerimle...

Kalsiyum bitkiye genelde yapraktan verilir. Enzime kalsiyum katmayı düşünmedim ama çinko, demir konabilir %1-2 gibi ve %5 i geçmemeli...

Çinko, demir v.b iz elementler toprakta az bulur ama yokluğu bitkinin ölümü demektir... Saksı yetiştiricilinde mutlaka kullanılmalı...

Organik atıkları toprağa açılan bir çukurda _üzerine bir az toprak atarak/karıştırarak_ kullanmak güzel bir yöntem...

Aynı şekilde enzimden _ süzüldükten sonra_ geri kalan malzemeleri de bu çukurda değerlendirilebilir.

Ama bence bu enzim katı malzemeleri çok değerli;

bire bir toprakla karıştırıp _ en basitinden_ bir plastik kaba ya da naylon torbaya koyup 3-5 ay bekletip saksı toprağı olarak kullanmak çok daha iyi...

Aynı şekilde enzimi saksı toprağını nemlendirip _ bir süre bekletip_ kullanılabilir...

Saygılar

Adalet Yağcı 16-08-2012 08:50

Sayın Halil Önen;
Orkidelerde enzim kullanabilir miyiz?

Halil Önen 16-08-2012 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1009489)
Sayın Halil Önen;
Orkidelerde enzim kullanabilir miyiz?

Hiç orkidem olmadı...:( tecrübem yok, kullanılabilir her halde...

Ayşe Derin 16-08-2012 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1009459)
Kalsiyum bitkiye genelde yapraktan verilir. Enzime kalsiyum katmayı düşünmedim ama çinko, demir konabilir %1-2 gibi ve %5 i geçmemeli...

Çinko, demir v.b iz elementler toprakta az bulur ama yokluğu bitkinin ölümü demektir... Saksı yetiştiricilinde mutlaka kullanılmalı...

Organik atıkları toprağa açılan bir çukurda _üzerine bir az toprak atarak/karıştırarak_ kullanmak güzel bir yöntem...

Aynı şekilde enzimden _ süzüldükten sonra_ geri kalan malzemeleri de bu çukurda değerlendirilebilir.

Ama bence bu enzim katı malzemeleri çok değerli;

bire bir toprakla karıştırıp _ en basitinden_ bir plastik kaba ya da naylon torbaya koyup 3-5 ay bekletip saksı toprağı olarak kullanmak çok daha iyi...

Aynı şekilde enzimi saksı toprağını nemlendirip _ bir süre bekletip_ kullanılabilir...

Saygılar

Çok teşekkür ederim tam da bunu merak etmiştim, artık organik atıkları değerlendirmeyi öğreniyoruz, enzimi süzdükten sonraki uygulamayı yapacağım, ancak enzim işlemine sokmadan da atıkları toprakla karıştırabiliriz sanırım.
Selamlarımı gönderiyorum...

ssengoren 17-08-2012 12:49

Vasıfsız salatalık tohumları ve buğday çok ucuz.salatalık tohumlarını ve buğday tanelerini nem vasıtasıyla çimlendirsek.Çimlenme 2-3 cm oluncada enzim yapımında kullansak nasıl olur acaba.Aynı zamanda büyüme hormonu olarakta kullanılabilirmiki.

Safranlı 17-08-2012 12:52

Bence çok iyi olur....
Sizlerde yeni ekol açmış olursunuz...
Fazlasıyal mantıklı....
Hemen denenebilir...

ssengoren 17-08-2012 13:01

Teşekkürler...Dahada bir heveslendim Sn Safranlı

Ayşe Derin 17-08-2012 23:58

4-5 gün önce hazırladığım enzimde balon sönmeye başladı, genel görünüm, renk, çökelti olağan görünüyor.Çalkaladığım zaman kısmen de olsa yeni gaz çıkışı oluyor.Ters giden bir şeyler mi var, erken değil mi?

Halil Önen 18-08-2012 01:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin (Mesaj 1010105)
4-5 gün önce hazırladığım enzimde balon sönmeye başladı, genel görünüm, renk, çökelti olağan görünüyor.Çalkaladığım zaman kısmen de olsa yeni gaz çıkışı oluyor.Ters giden bir şeyler mi var, erken değil mi?

Balon görevini tamamladığında çıkarıp kapağını kapamak ve gölge ama sıcak bir yere almak gerekir...

Kapak ile kapıldığından sonra ara sıra çalkalamakta fayda var, bir kaç günde bir. Fermantasyon devam edecektir. Bu sırada sıkışan gazın tamamı çıkarılmadan _ kapak hafif gevşetilerek_ almak gerekir.

Bazen fermantasyon_ gaz çıkışı_ 10/15 gün sürebilir...

Fermantasyon bitikten 15/20 gün dinlendirip kullanılabileceği gibi, gölge bir yerde _ ağzı hiç açılmadan_ bir yıl kadar bozulmadan durabiliyor...

Enzim bir kez açıldı mı hızla bozulmaya bozulmaya gider. Belki bir yıl uzun gibi gelebilir ama hiç açılmamışsa ve dipte bulunan tortu mayalanma görevini sürüdürür...tıp ki şarap gibi...:) Serum alındığında hemen kullanılmalı, katı madde de bire bir toprağa karıştırıp bir kapta olgunlaşması beklenmeli, bir kaç ay gibi sonra kullanılmalı...

Enzimin _ serumun_ rengini kullanılan malzeme belirler, renge inanmamak gerekir...:)

Ayşe Derin 18-08-2012 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1010125)
Balon görevini tamamladığında çıkarıp kapağını kapamak ve gölge ama sıcak bir yere almak gerekir...

Kapak ile kapıldığından sonra ara sıra çalkalamakta fayda var, bir kaç günde bir. Fermantasyon devam edecektir. Bu sırada sıkışan gazın tamamı çıkarılmadan _ kapak hafif gevşetilerek_ almak gerekir.

Bazen fermantasyon_ gaz çıkışı_ 10/15 gün sürebilir...

Fermantasyon bitikten 15/20 gün dinlendirip kullanılabileceği gibi, gölge bir yerde _ ağzı hiç açılmadan_ bir yıl kadar bozulmadan durabiliyor...

Enzim bir kez açıldı mı hızla bozulmaya bozulmaya gider. Belki bir yıl uzun gibi gelebilir ama hiç açılmamışsa ve dipte bulunan tortu mayalanma görevini sürüdürür...tıp ki şarap gibi...:) Serum alındığında hemen kullanılmalı, katı madde de bire bir toprağa karıştırıp bir kapta olgunlaşması beklenmeli, bir kaç ay gibi sonra kullanılmalı...

Enzimin _ serumun_ rengini kullanılan malzeme belirler, renge inanmamak gerekir...:)

Halil Bey;
Teşekkür ederim, son derece bilgilendirici ve endişelenmemem gerektiğini anladığım bir cevaptı.
İyi bayramlar diliyorum.

tturt 20-08-2012 11:31

17 Ağustos'da hazırladığım yeni enzimde kavun, karpuz, salatalık, patates, patlıcan, kabak, elma kabukları ile iki kök ısırgan otunu blendırdan geçirerek kullandım. Bir miktar harnup pekmezi, kuru maya, kendi aktifleştirdiğim EM ve Halil Önen ağbimizin gönderdiği mikoriza'dan 3 çay kaşığı kullandım. Yaklaşık 3 saat sonra baktığımda çok yoğun gaz çıkışı başlamıştı. Bu yoğun gaz çıkışı dün sabah'a kadar sürdü. Dün azalmaya başlayan gaz çıkışı bu sabah itibariyle çok azaldı. Katı maddelerin hemen hemen tamamı dibe çökmüştü. Ph'ı ölçtüm 4 çıktı.

Gaz çıkışı kontrol etmeye devam edeceğim tahminim yarın çok çok azalacağı. Bu hale geldikten sonra en erken 15-20 gün bekleyip kullanmaya başlamam, sanırım en uygunu olacak.

1166 Numaralı mesajda yazdığım Enzimin gaz çıkışı tamamen bitti koku konusunda da problem yok fakat üzerinde beyaz oluşumların olmadığını görünce ph'na bakayım dedim ph 5,5 çıktı. Bu durumda şüpheye kapıldım. Enzim oluşumunda bir problem mi var? Yoksa biraz aceleci mi davranıyorum?

Katı kısımları Halil Önen ağbinin önerisi ile toprakla karıştırıp mart Ayına kadar bekleyip. Mart ayında hazırlayacağım karışımlarda kullanacağım.

Dogasever 20-08-2012 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ssengoren (Mesaj 1009901)
Vasıfsız salatalık tohumları ve buğday çok ucuz.salatalık tohumlarını ve buğday tanelerini nem vasıtasıyla çimlendirsek.Çimlenme 2-3 cm oluncada enzim yapımında kullansak nasıl olur acaba.Aynı zamanda büyüme hormonu olarakta kullanılabilirmiki.

Süper olur! Tebrikler...

aydın 23-08-2012 13:53

dayanamadım bende yaptım ;)
 
3 Eklenti(ler)
içindekiler;

%70 oranda bahçede yetişen kavunun kabukları,
az miktarda domates,
biber,
incir kabuğu,
çayın demi

aktivitörler;

pekmez,
kuru ekmek mayası,

ve üzerini kapatacak kadar dinlendirilmiş su

4 saat sonra kapak şişmeye ve gaz çıkışı gözlenmeye başladı :cool:

Eklenti 326791

Eklenti 326792

Eklenti 326793

Ayşe Derin 29-08-2012 13:31

Eminim sorumun cevabı başlık içinde yer alıyordur, ancak yapımı sırasında tamamını okumak çok zahmetli olduğu için doğrusu sil baştan cesaret edemedim, hazırcılığın onay görmediğini dahası benim de sevmediğimi belirterek, affınıza sığınıp ;
Anladığınız üzere enzimim tamamlandı pH 4, dün ilk kez çiçeklerimle buluştular, peki kullanım sıklığı ne olmalı ve pek çok çiçeği dinlenmeye alacağımız sonbahar sonrasında kullanacak mıyız ?
Teşekkür ve selamlarımla...

aydın 29-08-2012 13:43

1 Eklenti(ler)
Eveeet gaz çıkışı sonlandı ve portakal suyuna benzer bir renk alan sıvı gübremiz hazır.

Eklenti 327866

Musluk gerçekten muhteşem. Sevgili Sarıcan Bey'in bloğundan çok faydalandım. Teşekkür ederim kendisine..


kabın üzeri adeta beyaz bir örtü ile kaplı. Acaba üzerine aldığımız sıvı kadar su eklesek fermantasyon ve gaz çıkışı devam eder mi?

ya da olmadı kabın içindeki tüm sıvıyı alırım. sıvının kokusu adeta turşu kokusunu andırıyor..

yoğurt kabının üstüne basınç uyguladığımda gaz çıkışı devam etmekte.

Annemin yerleri silmek için kullandığı vileda kovasını, çatıdan gelen pimaş boru ile klimanın bağlantı noktasındaki deliğe kartondan barikat sağlayarak epey yağmur suyu ile biriktirmiştim. ;)

Bu sıvı gübreyi onun içine boşaltacağım...

maki01 29-08-2012 13:53

21. gündeyiz, gaz çıkısı düşük de olsa devam ediyor.

Kokuyu güzel diye tanımlamam mümkün değil, çok kötü bir koku da değil. Sanırım, gaz çıkışının tamamen bitmesini bekleyip , kabaca pH ölçerek neler olduğunu anlamamız gerekiyor.

pH ölçmek için örnek alırken hava ile teması olacak. Bu durum süreci olumsuz etkilemez mi?

Afrika Menekşelerindeki zararlıyı belirleyebilmek için usb mikroskop almıştım. Sıvıyı da incelemek isterdim ancak düzeneğim uygun değil. İkinci denememde akvaryum hortumlu düzeneği kullanmak istiyorum. Bu tür gözlemleri yapmak çok daha kolay olacak.

Safranlı 29-08-2012 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 1012990)
Eveeet gaz çıkışı sonlandı ve portakal suyuna benzer bir renk alan sıvı gübremiz hazır.

Eklenti 327866

Musluk gerçekten muhteşem. Sevgili Sarıcan Bey'in bloğundan çok faydalandım. Teşekkür ederim kendisine..


kabın üzeri adeta beyaz bir örtü ile kaplı. Acaba üzerine aldığımız sıvı kadar su eklesek fermantasyon ve gaz çıkışı devam eder mi?

ya da olmadı kabın içindeki tüm sıvıyı alırım. sıvının kokusu adeta turşu kokusunu andırıyor..

yoğurt kabının üstüne basınç uyguladığımda gaz çıkışı devam etmekte.

Annemin yerleri silmek için kullandığı vileda kovasını, çatıdan gelen pimaş boru ile klimanın bağlantı noktasındaki deliğe kartondan barikat sağlayarak epey yağmur suyu ile biriktirmiştim. ;)

Bu sıvı gübreyi onun içine boşaltacağım...

yağmur suyu ile bu yaptıgınız hazine çok süper olur...

Safranlı 29-08-2012 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Derin (Mesaj 1012984)
Eminim sorumun cevabı başlık içinde yer alıyordur, ancak yapımı sırasında tamamını okumak çok zahmetli olduğu için doğrusu sil baştan cesaret edemedim, hazırcılığın onay görmediğini dahası benim de sevmediğimi belirterek, affınıza sığınıp ;
Anladığınız üzere enzimim tamamlandı pH 4, dün ilk kez çiçeklerimle buluştular, peki kullanım sıklığı ne olmalı ve pek çok çiçeği dinlenmeye alacağımız sonbahar sonrasında kullanacak mıyız ?
Teşekkür ve selamlarımla...

haftada bir vaya on günde bir idealdır
ben meyve agaçlaına iki günde birde kullandım...
hayatlarından memnunlar....
saksıda biraz daha dikkat edilmelidir.
büyükçe ağaçlarda ve ya çiçeklerde çok aşırıya kaçmamak kaydıyla daha sık olabilir....

Ayşe Derin 29-08-2012 16:27

Teşekkür ederim Sayın Safranlı..

Adalet Yağcı 07-09-2012 14:54

7. ayın 30 unda yaptığım enzimde gaz çıkışı hâlâ devam ediyor, bu normal mi?
Ayrıca üzerinde beyaz tabaka hiç oluşmadı, ama kokusu kötü değil.

İşlemin 20. gününde biraz daha pekmez ilâve etmiştim, nedeni bu olabilir mi?

aydın 07-09-2012 15:12

Benim 1 hafta içinde gaz çıkışı kesildi. Bir hafta daha o şekilde beklettim.

Sonunda içinden sıvıyı alıp artıkları saksının içine çoktan gömdüm.

Adalet Hanım, hala eldiven şişiyor mu yani ?

Bu kadar uzun sürmesi tuhaf geldi bana. Ama sizin enzimin rengi çok hoş :D

benim sıvı portakal rengi sadece

Adalet Yağcı 07-09-2012 15:16

Evet, bana da tuhaf geldiği için danışmak istedim.

"Küçük şişe" dediğiniz 10 litrelik petlerden, şimdi balon takılı ve sürekli aktif görünüyor.
Gündüzleri sıcak ama enzim şişesi gölgede duruyor.
Gece ile gündüz ısı farkı çok belirgin, bu yüzden olabilir mi bilmiyorum.

maki01 07-09-2012 15:22

1 ay bitti, benim karışımda da gaz çıkışı hala devam ediyor. Tam bitti diyorum,2 gün sonra kapağı gevşettiğimde hala az da olsa gaz çıkışı devam ediyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025