![]() |
Sn. nevsune,
Öyle bir soru sormuşsunuz ki ne cevap vereyim bilemiyorum. Enzim oksijensiz ortamda fermente oluyor, sirke ise oksijene açık ortamda oluşuyor. Eğer kividen yaptığınız enzim sirkeleşti ise oksijen almış demektir. Bu da enzim özelliği kayboldu demektir. bunların ikisinin birbirine karışımı sağlam olanıda bozar diye düşünüyorum. |
Merhaba
15.04.2011Tarihli Çöp Enzimi Hafif bir koku var. Şarabi. Baskın değil. PH Ölçümü 4 Gaz çıkışı sona erdi. Üstte çok az beyaz küflenme var. Büyük parçaşlar üstte. İnsan için Kivi enzim. Koku şarabi az. PH 3. Gaz çıkışı bitti. Bütün kivi dipte. İnsan için Çilek enzmi. koku biraz belirgin şarabi. PH 4. Gza çıkışı yok. Üstte beyaz küflenme var. 27.05.2011 Tarihli Çöp enzimi. Koku portakal kokusu baskın. Çöp olmasına karşın en güzel bu kokuyor.İçerisinde Portakal kabuğu, elma kabuğu,çilek,kivi,balık,ekşi maya, türüf, havuç,marul yaprağı var. PK 3 renk çok güzel. Üstte az biraz beyaz küf var. ( Bunu çöp ollmasına karşın içesim geldi ) Ustalarım Bunları ne yapayım. Kulanabilir miyim. 3 ayı mı bekleyeyim. |
Sn. Tura,
Enzimleriniz oluşumunu tamamlamış gibi görünüyor. Ölçtüğünüz pH seviyeleride bunu gösteriyor. Bence gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. Kullandığınızda da işe yararlılığını ölçebilecek bir uygulama yaparsanız iyi olur. Bitki gelişimlerini gözlemleyip paylaşırsanız seviniriz. |
Merhaba,
Sayın Sarıcan,''enzim oksijensiz ortamda oluşur.'' diyorsunuz da,ortam yine de tamamen oksijensiz değil ki...Üstte bırakılan boşluktaki havanın oksijeni var,sonra şişe ağzına takılan balona açılan deliklerden de hava, dolayısıyla oksijen girmiyor mu? Zaten tamamen oksijensiz ortam herhalde laboratuvarda oluşturulabilir ya da sizinki gibi kimyager düzenekleriyle... Kısaca,biraz oksijen kaymasından pek zarar gelmiyor çünkü ben de denedim,acemilikten herhalde,gazını çıkarmak için kapağını tamamen açıp üstelik birkaç saniye de öyle bekledim,sirkeleşmedi.Sn. Tura'nın dediği gibi şarabımsı kokuyor ve ölmeğe durmuş minik domates fidelerine iki kez verdim, şimdi küçük birer ağaççıklar. Ben asıl şunu sormak istiyordum:Fermantasyon tamamlandıktan sonra sıvıdan ayırdığınız katı maddeleri de gübre olarak değerlendiriyor musunuz? ''Evet'' ise,kurutmak mı gerekir? Selamlar |
Sn. Güzel Ülke'm,
Şişenin üzerinde olan küçük hava boşluğu kısa zamanda organik bozunmayla birlikte karbondioksit ile doluyor ve basınçla balonu şişiriyor, fazlasıda balondaki deliklerden dışarı fışkırıyor. Bu yüzden fermantasyon tam oksijensiz ortamda aynen labaratuvarlardaki hassasiyette gelişiyor. Hiç kuşkunuz olmasın. Gaz çıkışı yoğun olarak sğrereken kısa süreli olarak kısa süreli olarak şişenin kapağını açmakta pek zarar vermez. Çünki şişenin ağzını kapattığınızda fermentasyondan çıkan karbondiosit çok kısa sürede ortamı tekrar oksijensiz hale döndürür. Burada en büyük risk enzimde tam gaz çıkışının azaldığı veye durduğu anda kontrolden çıkıp uzun süreli oksijenle teması halinde olur, ya da yapılan hava kilidinin bir şekilde işlevini görmemesi nedeniyle şişe içindeki organik malzemenin oksijenle temasından kokulu çürüme bozunmasının meydana gelmesi. Öyle bir kaç saniye oksijenle temastan enzim bozulmaz. Enzim süzüldükten sonra kalan tortuyu herhangi bir saksıda toprakla iyice karıştırıp sonra saksıyı streç film ile sararak bir ay kadar bekletirseniz toprağın beyaz pamukçuk şeklinde küflendiğini görürüsünüz. Küflenme oluştuktan sonra streç filmi çıkarıp saksıdaki toprağı tekrar karırtırısanız organik gübre ile zenginleştirilmiş güzel bir malzemeniz olur. Bunu saksılarınızda kullanabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Sn Sarıcan,
744 no.lu mesajda yaptığım ve detaylı anlattığım uygulamada, su kullanmadığımı ve de pet kapağını gevşek bırakarak doğal ormana yakın bahçe fermantasyona bıraktığımı anlatmıştım. Ayrıca sadece taze zencefil ve sarımsak ile pekmezden oluşan karışımı da (susuz) yine kapağı gevşek olarak balkona koydum. 3. uygulamam fırında kızartılmış yumurta kabuğu ve 1/1 oranında sirke karışımını yine 0.5 lik pet şişede kapağı gevşek balkona koydum 3 uygulamayı da 5 haziranda yaptım. Gevşek kapak olmasına rağmen kesinlikle bir kötü koku ve bozunma yok. Ekşimsi alkol ve turşu kokusu hakim. Hatta sarımsak ve zencefil karışımında dahi sarımsağın baskın kokusu yerine turşu kokusu hakim. Bitki ekstrat(özü) çıkarma olayı ki enzim, sıvı gübre aynı yöntem olarak biliyorum. Oksijene maruz kalmasına rağmen neden kokuşma olmadı? |
Enzımlerım olgunlastı
artık hava cıkısı ıyıce azaldı saksıdakı bıberlerıme ve seradakı bıberlerıme uyguladım üç enzım sişesınden bırını bıtırdım biberlerimin yaprakları müthiş koyu renge döndü iştahlandılar buyumelerı hızlandı dıye tespıt ettım takıbım devam edıyor bakalım sonucu görecegız |
Enzimlerimi şişeledim.
Bugün domates adamın birinde deneyeceğim. Bu iş beni iyce sardı. Yeni bir tane yaptım. Isparta gülü ve can eriği karışımı. |
Enzımlerınızei çeşitlendırmenızı tavsıye ederım
ben ne bulduysam eklıyorum ama favorım muz kabugu azot fosfor ve potasyum hepsı var |
1 Eklenti(ler)
|
İlk denememdeki turşu suyu kokulu enzimim çok içime sinmemişti. Yine de korka korka 5 bitkimde denemek istemiştim. Gayet olumlu sonuç alınca şimdi hepsinde kullanmaya başladım. Ph kontrolu yapamadım ama önceleri iyi suyla, yaklaşık 2 haftadır da enzimimle suladığım açelyada bile bir sıkıntı görmüyorum. Sadece ekinezya olumsuz tepki verdi, onun da başka nedenleri var mı şu an için bilemiyorum. Onun dışında küsen, kızan bitkim yok diyebilirim. Hepsi mutlu mesut, çiçek açmaya çalışıyorlar.
2. denememde, bu kez 1,5 litrelik bir pet şişe içinde; muz, elma, patates, kavun, portakal kabuğu, taze fasulye, kekik, saksıdaki yoncalardan, yumurta kabuğu ve bu kez pekmez kullandım. Şimdi bu enzimimin olmasını bekliyorum. Not: Bizim binanın atıksu tesisatında bir sorun var, arada kötü kokular bizim 5. kata kadar gelir. Ne kadar temizleme maddesi kullansam da kokuyu önleyemezdim. Bu sabah yine o koku vardı. Biraz enzimden döktüm, çok kısa bir süre içinde koku yokoldu. |
Halıl hocamızınkı tatından yenmez dedıgımız kadar varmış
detay beklıyoruz |
5 Eklenti(ler)
5 bitkimin enzimimi ilk kullanmaya başladığım 25.06.2011 günkü durumları:
(Bunları daha önceki bir mesajımda yüklemiş ama sonra silmiştim. Böylesi daha iyi oldu, tam bir karşılaştırma olacak) Eklenti 233038 Eklenti 233039 Eklenti 233040 Eklenti 233041 Eklenti 233042 |
5 Eklenti(ler)
Bugünkü durumları: Kaz üzümü ilk tomurcuğunu verdi, gelişimi gayet iyi. Yıldız ve sardunya gördüğünüz gibi. Çilekler hiç eksilmiyor, sürekli yenileniyor (hayatımda ilk kez). Lisianthusu sığdıramadım, o da tomurcukta.
Eklenti 233049 Eklenti 233050 Eklenti 233051 Eklenti 233052 Eklenti 233053 |
Halil hocam kekik suyunun antiseptik özelliği enzim karışımındaki canlı organizmaların faaliyetlerini kısıtlar mı acaba?
|
Enzım kabımızın günese dırek bakan alanda kalması zararlı olurmu acaba
ben artık işi buyutup iş yerındede enzım yaptım pencereme koydum aksam üzeri direk güneş alıyor içeride bakteri dostlarımız güneşten memnun mudur acaba |
Sn Safranli
Dogrudan gunes almamasi gerekir. Golge olsa daha iyi olur. |
çok tesekur ederım
pencere önunden alayım hemen |
Alıntı:
|
Evde yaklaşık 1 su bardağı eskimiş polen vardı. Hiç düşünmeden çiçekler için yaptığım 5 lt. enzimin içine boşalttım..:)))
1-Şimdi iyimi yaptım, kötü mü? Karar veremedim. Çiçeklere bir zararı olu mu? 2-Yine bayatlamış,çekilmiş nar çekirdeği, üzüm çekirdeği ve keten tohumu var. Enzime ilave edebilirmiyim?..:)) |
Sn Agozce
İlginç bir deney yapmışsınız. Benim kanım hiçbir zararı olmayacağı yönünde. Ancak bu tür enzimlere bayatlamış ürünlerden çok dalından yeni kopmuş ürünler eklemenin hatta pek olgunlaşmamış ve büyümekte olan ürünler eklemenin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Örneğin, salatalık ve kabakların yeni büyümekte olan filizlerini koyabilirsiniz. Çünkü bu filizler büyüme hormonu ile doludur. Ya da henüz tam iriliğine ulaşmamış küçük ve ham meyveler.... Taze olması önemli..... |
Yeni bir 5 litre enzim daha yaptım.
Esmer Şeker,Pekmez + Kayısı,Kiraz,Şeftali + Klorsuz su. Öyle yapıp duruyorum. Hayırlısı. |
Enzımde içindekı npk oranlarını mumkun oldugunca dıkkat etmek gerekır dıye düşünüyorum
gercı yapılan her enzım son derece faydalıdır besın degerı acısından denge saglanabılırse çok guzel olur |
Alıntı:
eğer sifon sistemi yapmamışsanız, sizi başında bekletecek; patlama _ ki beraberinde hasar _ haberi alabiliriz.:) |
Alıntı:
Sağ ol Doğasever. |
Sögüt filizleri buyume hormonu olarak nasıl olur acaba
hem bol bulunur hemde çok kolay enzıme katılabılır süt gıbı fılızler iyi bir enzım motorizorü olabılır |
Tesbih agaci tohumlarini ezip, melas ile enzim yapan arkadaslar var ise ; kullanma bilgilerini paylasirsa sevinirim.
Ben, 1/300 oraninda sulandirip bitkilerime dus aldirdim.( Kirmizi orumcek ve yaprak bitine karsi ) Yaprak bitleri, siviyi gorunce kactilar da, kirmizi orumcekler ne yaptilar ? Orasi, bir muamma :( |
Alıntı:
Yapılan enzimin faydalı olup olmadığını şu anda deneysel olarak gözlemlemekten başka bir olanağımız yok. Yaptığınız enzimleri uyguladığınız bitkilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası resimlerini ilave ederek veya fiziki olarak gözlemlediğiniz iyileşmeleri yazarak bugüne kadar elde ettiğiniz gelişmeleri paylaşırsanız daha iyi olur. Sn. nevsune' nin yaptığı örnek çalışma ve Sn. yasaruğur' un paylaşımlarından başka olumlu bir geri dönüş çok az. Bu kadar enzim uygulaması yapan arkadaş var, kimse bir faydasını görmedi demekki. Enzim konusunu en başından beri takip eden ve uygulayan Sn. Halil Önen bütün başarılı deneyimlerini kendine saklıyor herhalde. Uygulamada elde ettiği başarılardan hiç bir örnek göstermiyor. Fasulyelerde enzim kullanıp kullanmadığını merak etmiyor musunuz? Kumlu topraklarda enzimin bir faydası oldu mu? |
Alıntı:
Yapılan enzimin faydalı olup olmadığını şu anda deneysel olarak gözlemlemekten başka bir olanağımız yok. Yaptığınız enzimleri uyguladığınız bitkilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası resimlerini ilave ederek veya fiziki olarak gözlemlediğiniz iyileşmeleri yazarak bugüne kadar elde ettiğiniz gelişmeleri paylaşırsanız daha iyi olur. Resimlerini paylaşacağım. Sn. nevsune' nin yaptığı örnek çalışma ve Sn. yasaruğur' un paylaşımlarından başka olumlu bir geri dönüş çok az. Bu kadar enzim uygulaması yapan arkadaş var, kimse bir faydasını görmedi demekki. Enzim konusunu en başından beri takip eden ve uygulayan Sn. Halil Önen bütün başarılı deneyimlerini kendine saklıyor herhalde. Uygulamada elde ettiği başarılardan hiç bir örnek göstermiyor. Fasulyelerde enzim kullanıp kullanmadığını merak etmiyor musunuz? Kumlu topraklarda enzimin bir faydası oldu mu? Bende kışın evde yaptığım enzimleri şimdi Altınoluk' ta bahçedeki domateslerime uyguladım. Gelişmeleri çok güzel, boyları 2 metreye yaklaştı. Enzim uygulamasından sonra salkımlar domates dolmaya başladı. Fideler Sn. şans43' ün Fethiye' den getirdiği fideler. |
Ben enzimin faydasını gördüm. Sebze bahçelerimde, çiçeklerimde denedim.Yakında resimlerini yayınlayacağım.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
başarılı sonuçları paylaşacağım. Ancak bir deneme_ kullama_ sonucunu iyi dememiz için birkaç defa ve birkaç bitkide yapmak gerekiyor. Yine de, iyi olduğunu söyleyen bir çok sıvı gübre ile _ alg hariç_ baş başa gidiyoruz.:) Daha net sonuçlar almak _ tarla denemeleri için_ biraz uzun sürecek gibi... Saygılar |
Sayın tura:
Yazınıza çok güldüm aslında bende dellendım hemde fazlasıyla neler neler yapmıyoruzkı en son bızımkıler vişne receli yapmak için ayıkladıkları vışnenın sapları çekırdeklerı ve kurtluları buyuk bır su kabında toplandı mukfaktan artıklara da göz dıktım limon kabugu,vb ne varsa doldurdum bıdın buyuk tabı o kadar pekmezım yok em yıde ıdarelı kullanayım dedım bende var olan gübre serbetını aktıvatör olarak doldurdum ertesı gun muthış hava çıkısı vardı hatta sabahta baktım havasını aldım gayet güzel gıdıyor ben faydasını gördum ve hıssetım ancak yan yana sahıtlı yapmadıgım ve dogrusu resım eklemeyıde beceremedıgımden resımlerı koyamadım artık resım eklemek şart oldu.... |
Arkadaşlar yarın enzim yapacam inşallah ... Ama bazı sorularım var :
-Sifon yöntemi nedir ? -Bazı arkadaşlarda patlama oluyor nasıl önüne geçilir -Elde edilen sıvı bitkilere vermek için sulandırmadan mı daha çok dayanır yoksa sulandırınca mı ? -Birde enzime komposta koyduğumuz malzemeleri koyabilir miyiz ? |
Bugün bizim enzim sınıfına mahallemde komşu esnaf Sedat kardeşimi de kaydettim,ona enzimin faydalarından bahsedince merak etti ,o da enzim yapacak,köyde zeytin ağaçları var, strese giren ve bazı dalları sararan ağaçlarına enzim uygulayacak ,ben de sonuçları buradan yazarım herhalde...
|
Sadece söğütün değil her türlü ağacın taze sürgünlerini kullanabilirsiniz. Enziminizin içine alg de koyabilirsiniz. Algler kaya tuzu veya deniz tuzu içeren normal suyun içinde çok çabuk ürerler. Hele bir de karbondioksit verecek karbonatlı bileşikler varsa. Eskiden bir bulmaca vardı: Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane. Aynı onun gibidir....
|
1 Eklenti(ler)
Sn.Doğasever hocam Bafa gölü'nün son zamanlarda yüzeyini kaplayan yeşil renkli pelte gibi olan şey alg midir acaba?Fotoğrafı ekledim sanırım.(Not Fotoğrafı Bighaber den alıntı yaptım)
|
Sayın dogasever hocamız:
Sögüt filizlerini ögrendıgımız ıyı oldu ancak söyledıgınız karbonatlı bılesıkler konusunu anlayamadım |
Sn Yasarugur
Evet gölün üstünü algler kaplamış. Suyun içindeki kirlilik besin olarak davranıyor. Bu gölün üstünü kaplayan algler de bitkiler için faydalıdır. Besini ve karbondioksidi bir de yaz günlerinde parlak ve sıcak güneşi bulunca bir gün içinde ne kadar çabuk ürüyorlar değil mi? SAnıyorum suyun içinde de karbonatlı bileşikler var. Onlar da karbondioksit veriyordur. Havadan da karbondioksit alıyordur aynı bitkilerin aldığı gibi.... Karbonatlı bileşikler çarşıda satılır. Hamur kabarsın diye hamura da bikarbonat koyarlar bilirsiniz. Kolay gelsin... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025