agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Sarıcan 24-06-2011 23:55

Sn. nevsune,

Öyle bir soru sormuşsunuz ki ne cevap vereyim bilemiyorum. Enzim oksijensiz ortamda fermente oluyor, sirke ise oksijene açık ortamda oluşuyor. Eğer kividen yaptığınız enzim sirkeleşti ise oksijen almış demektir. Bu da enzim özelliği kayboldu demektir. bunların ikisinin birbirine karışımı sağlam olanıda bozar diye düşünüyorum.

Tura 25-06-2011 14:21

Merhaba

15.04.2011Tarihli
Çöp Enzimi Hafif bir koku var. Şarabi. Baskın değil. PH Ölçümü 4 Gaz çıkışı sona erdi. Üstte çok az beyaz küflenme var. Büyük parçaşlar üstte.
İnsan için Kivi enzim. Koku şarabi az. PH 3. Gaz çıkışı bitti. Bütün kivi dipte.
İnsan için Çilek enzmi. koku biraz belirgin şarabi. PH 4. Gza çıkışı yok. Üstte beyaz küflenme var.

27.05.2011 Tarihli
Çöp enzimi. Koku portakal kokusu baskın. Çöp olmasına karşın en güzel bu kokuyor.İçerisinde Portakal kabuğu, elma kabuğu,çilek,kivi,balık,ekşi maya, türüf, havuç,marul yaprağı var. PK 3 renk çok güzel. Üstte az biraz beyaz küf var. ( Bunu çöp ollmasına karşın içesim geldi )

Ustalarım

Bunları ne yapayım. Kulanabilir miyim.
3 ayı mı bekleyeyim.

Sarıcan 25-06-2011 14:30

Sn. Tura,

Enzimleriniz oluşumunu tamamlamış gibi görünüyor. Ölçtüğünüz pH seviyeleride bunu gösteriyor. Bence gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. Kullandığınızda da işe yararlılığını ölçebilecek bir uygulama yaparsanız iyi olur. Bitki gelişimlerini gözlemleyip paylaşırsanız seviniriz.

Güzel Ülke'm 25-06-2011 20:22

Merhaba,
Sayın Sarıcan,''enzim oksijensiz ortamda oluşur.'' diyorsunuz da,ortam yine de tamamen oksijensiz değil ki...Üstte bırakılan boşluktaki havanın oksijeni var,sonra şişe ağzına takılan balona açılan deliklerden de hava, dolayısıyla oksijen girmiyor mu? Zaten tamamen oksijensiz ortam herhalde laboratuvarda oluşturulabilir ya da sizinki gibi kimyager düzenekleriyle... Kısaca,biraz oksijen kaymasından pek zarar gelmiyor çünkü ben de denedim,acemilikten herhalde,gazını çıkarmak için kapağını tamamen açıp üstelik birkaç saniye de öyle bekledim,sirkeleşmedi.Sn. Tura'nın dediği gibi şarabımsı kokuyor ve ölmeğe durmuş minik domates fidelerine iki kez verdim, şimdi küçük birer ağaççıklar.
Ben asıl şunu sormak istiyordum:Fermantasyon tamamlandıktan sonra sıvıdan ayırdığınız katı maddeleri de gübre olarak değerlendiriyor musunuz? ''Evet'' ise,kurutmak mı gerekir?
Selamlar

Sarıcan 25-06-2011 20:38

Sn. Güzel Ülke'm,

Şişenin üzerinde olan küçük hava boşluğu kısa zamanda organik bozunmayla birlikte karbondioksit ile doluyor ve basınçla balonu şişiriyor, fazlasıda balondaki deliklerden dışarı fışkırıyor. Bu yüzden fermantasyon tam oksijensiz ortamda aynen labaratuvarlardaki hassasiyette gelişiyor. Hiç kuşkunuz olmasın. Gaz çıkışı yoğun olarak sğrereken kısa süreli olarak kısa süreli olarak şişenin kapağını açmakta pek zarar vermez. Çünki şişenin ağzını kapattığınızda fermentasyondan çıkan karbondiosit çok kısa sürede ortamı tekrar oksijensiz hale döndürür.

Burada en büyük risk enzimde tam gaz çıkışının azaldığı veye durduğu anda kontrolden çıkıp uzun süreli oksijenle teması halinde olur, ya da yapılan hava kilidinin bir şekilde işlevini görmemesi nedeniyle şişe içindeki organik malzemenin oksijenle temasından kokulu çürüme bozunmasının meydana gelmesi. Öyle bir kaç saniye oksijenle temastan enzim bozulmaz.

Enzim süzüldükten sonra kalan tortuyu herhangi bir saksıda toprakla iyice karıştırıp sonra saksıyı streç film ile sararak bir ay kadar bekletirseniz toprağın beyaz pamukçuk şeklinde küflendiğini görürüsünüz. Küflenme oluştuktan sonra streç filmi çıkarıp saksıdaki toprağı tekrar karırtırısanız organik gübre ile zenginleştirilmiş güzel bir malzemeniz olur. Bunu saksılarınızda kullanabilirsiniz.

nevsune 26-06-2011 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 827439)
Sn. nevsune,

Öyle bir soru sormuşsunuz ki ne cevap vereyim bilemiyorum. Enzim oksijensiz ortamda fermente oluyor, sirke ise oksijene açık ortamda oluşuyor. Eğer kividen yaptığınız enzim sirkeleşti ise oksijen almış demektir. Bu da enzim özelliği kayboldu demektir. bunların ikisinin birbirine karışımı sağlam olanıda bozar diye düşünüyorum.

Sn Sarıcan, cevabınızı okuduktan sonra içilebilir kivili enzimimi dökmek için balonu çıkarttığımda bir de baktım ki koku değişmiş. Sanki yeniden fermantasyona başlamış gibi. Ben de hemen biraz daha pekmez ilave edip yeniden bir şans vermek istedim. Sonucu sonra yazarım.

soilless 27-06-2011 21:42

Sn Sarıcan,

744 no.lu mesajda yaptığım ve detaylı anlattığım uygulamada, su kullanmadığımı ve de pet kapağını gevşek bırakarak doğal ormana yakın bahçe fermantasyona bıraktığımı anlatmıştım.

Ayrıca sadece taze zencefil ve sarımsak ile pekmezden oluşan karışımı da (susuz) yine kapağı gevşek olarak balkona koydum.

3. uygulamam fırında kızartılmış yumurta kabuğu ve 1/1 oranında sirke karışımını yine 0.5 lik pet şişede kapağı gevşek balkona koydum

3 uygulamayı da 5 haziranda yaptım. Gevşek kapak olmasına rağmen kesinlikle bir kötü koku ve bozunma yok. Ekşimsi alkol ve turşu kokusu hakim. Hatta sarımsak ve zencefil karışımında dahi sarımsağın baskın kokusu yerine turşu kokusu hakim.

Bitki ekstrat(özü) çıkarma olayı ki enzim, sıvı gübre aynı yöntem olarak biliyorum. Oksijene maruz kalmasına rağmen neden kokuşma olmadı?

Safranlı 04-07-2011 13:28

Enzımlerım olgunlastı
artık hava cıkısı ıyıce azaldı
saksıdakı bıberlerıme ve seradakı bıberlerıme uyguladım
üç enzım sişesınden bırını bıtırdım
biberlerimin yaprakları müthiş koyu renge döndü
iştahlandılar buyumelerı hızlandı dıye tespıt ettım
takıbım devam edıyor bakalım sonucu görecegız

Tura 04-07-2011 13:50

Enzimlerimi şişeledim.
Bugün domates adamın birinde deneyeceğim.
Bu iş beni iyce sardı.
Yeni bir tane yaptım. Isparta gülü ve can eriği karışımı.

Safranlı 04-07-2011 16:03

Enzımlerınızei çeşitlendırmenızı tavsıye ederım
ben ne bulduysam eklıyorum
ama favorım muz kabugu
azot fosfor ve potasyum hepsı var

Halil Önen 11-07-2011 01:09

1 Eklenti(ler)
'' Enzim için uygun tarif verebilir misiniz?'';)

Eklenti 232998

nevsune 11-07-2011 10:06

İlk denememdeki turşu suyu kokulu enzimim çok içime sinmemişti. Yine de korka korka 5 bitkimde denemek istemiştim. Gayet olumlu sonuç alınca şimdi hepsinde kullanmaya başladım. Ph kontrolu yapamadım ama önceleri iyi suyla, yaklaşık 2 haftadır da enzimimle suladığım açelyada bile bir sıkıntı görmüyorum. Sadece ekinezya olumsuz tepki verdi, onun da başka nedenleri var mı şu an için bilemiyorum. Onun dışında küsen, kızan bitkim yok diyebilirim. Hepsi mutlu mesut, çiçek açmaya çalışıyorlar.

2. denememde, bu kez 1,5 litrelik bir pet şişe içinde; muz, elma, patates, kavun, portakal kabuğu, taze fasulye, kekik, saksıdaki yoncalardan, yumurta kabuğu ve bu kez pekmez kullandım. Şimdi bu enzimimin olmasını bekliyorum.

Not: Bizim binanın atıksu tesisatında bir sorun var, arada kötü kokular bizim 5. kata kadar gelir. Ne kadar temizleme maddesi kullansam da kokuyu önleyemezdim. Bu sabah yine o koku vardı. Biraz enzimden döktüm, çok kısa bir süre içinde koku yokoldu.

Safranlı 11-07-2011 10:28

Halıl hocamızınkı tatından yenmez dedıgımız kadar varmış
detay beklıyoruz

nevsune 11-07-2011 10:32

5 Eklenti(ler)
5 bitkimin enzimimi ilk kullanmaya başladığım 25.06.2011 günkü durumları:
(Bunları daha önceki bir mesajımda yüklemiş ama sonra silmiştim. Böylesi daha iyi oldu, tam bir karşılaştırma olacak)
Eklenti 233038 Eklenti 233039
Eklenti 233040 Eklenti 233041
Eklenti 233042

nevsune 11-07-2011 10:44

5 Eklenti(ler)
Bugünkü durumları: Kaz üzümü ilk tomurcuğunu verdi, gelişimi gayet iyi. Yıldız ve sardunya gördüğünüz gibi. Çilekler hiç eksilmiyor, sürekli yenileniyor (hayatımda ilk kez). Lisianthusu sığdıramadım, o da tomurcukta.
Eklenti 233049 Eklenti 233050
Eklenti 233051 Eklenti 233052
Eklenti 233053

yasarugur 12-07-2011 12:27

Halil hocam kekik suyunun antiseptik özelliği enzim karışımındaki canlı organizmaların faaliyetlerini kısıtlar mı acaba?

Safranlı 13-07-2011 10:47

Enzım kabımızın günese dırek bakan alanda kalması zararlı olurmu acaba
ben artık işi buyutup iş yerındede enzım yaptım
pencereme koydum
aksam üzeri direk güneş alıyor
içeride bakteri dostlarımız güneşten memnun mudur acaba

Dogasever 13-07-2011 14:26

Sn Safranli
Dogrudan gunes almamasi gerekir. Golge olsa daha iyi olur.

Safranlı 13-07-2011 16:03

çok tesekur ederım
pencere önunden alayım hemen

Halil Önen 13-07-2011 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasarugur (Mesaj 834934)
Halil hocam kekik suyunun antiseptik özelliği enzim karışımındaki canlı organizmaların faaliyetlerini kısıtlar mı acaba?

Fermantasyonda hiç bir değişiklik olmadı ama...

agozce 13-07-2011 21:51

Evde yaklaşık 1 su bardağı eskimiş polen vardı. Hiç düşünmeden çiçekler için yaptığım 5 lt. enzimin içine boşalttım..:)))

1-Şimdi iyimi yaptım, kötü mü? Karar veremedim. Çiçeklere bir zararı olu mu?

2-Yine bayatlamış,çekilmiş nar çekirdeği, üzüm çekirdeği ve keten tohumu var. Enzime ilave edebilirmiyim?..:))

Dogasever 14-07-2011 09:20

Sn Agozce

İlginç bir deney yapmışsınız. Benim kanım hiçbir zararı olmayacağı yönünde.
Ancak bu tür enzimlere bayatlamış ürünlerden çok dalından yeni kopmuş ürünler eklemenin hatta pek olgunlaşmamış ve büyümekte olan ürünler eklemenin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Örneğin, salatalık ve kabakların yeni büyümekte olan filizlerini koyabilirsiniz. Çünkü bu filizler büyüme hormonu ile doludur. Ya da henüz tam iriliğine ulaşmamış küçük ve ham meyveler.... Taze olması önemli.....

Tura 14-07-2011 10:21

Yeni bir 5 litre enzim daha yaptım.

Esmer Şeker,Pekmez + Kayısı,Kiraz,Şeftali + Klorsuz su.



Öyle yapıp duruyorum. Hayırlısı.

Safranlı 14-07-2011 10:30

Enzımde içindekı npk oranlarını mumkun oldugunca dıkkat etmek gerekır dıye düşünüyorum
gercı yapılan her enzım son derece faydalıdır
besın degerı acısından denge saglanabılırse çok guzel olur

Halil Önen 14-07-2011 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 836272)
Yeni bir 5 litre enzim daha yaptım.

Esmer Şeker,Pekmez + Kayısı,Kiraz,Şeftali + Klorsuz su.



Öyle yapıp duruyorum. Hayırlısı.

Çok güçlü fermantasyon olacak,

eğer sifon sistemi yapmamışsanız, sizi başında bekletecek; patlama _ ki beraberinde hasar _ haberi alabiliriz.:)

Halil Önen 14-07-2011 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 836255)
Sn Agozce

...Örneğin, salatalık ve kabakların yeni büyümekte olan filizlerini koyabilirsiniz. Çünkü bu filizler büyüme hormonu ile doludur. .....

Çok önemli bir bilgi. Bunu bir yere yazdım.:)

Sağ ol Doğasever.

Safranlı 14-07-2011 10:57

Sögüt filizleri buyume hormonu olarak nasıl olur acaba
hem bol bulunur hemde çok kolay enzıme katılabılır
süt gıbı fılızler
iyi bir enzım motorizorü olabılır

sındırgılı 14-07-2011 10:58

Tesbih agaci tohumlarini ezip, melas ile enzim yapan arkadaslar var ise ; kullanma bilgilerini paylasirsa sevinirim.
Ben, 1/300 oraninda sulandirip bitkilerime dus aldirdim.( Kirmizi orumcek ve yaprak bitine karsi )
Yaprak bitleri, siviyi gorunce kactilar da, kirmizi orumcekler ne yaptilar ?
Orasi, bir muamma :(

Sarıcan 14-07-2011 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 836277)
Enzımde içindekı npk oranlarını mumkun oldugunca dıkkat etmek gerekır dıye düşünüyorum
gercı yapılan her enzım son derece faydalıdır
besın degerı acısından denge saglanabılırse çok guzel olur

Sn. Safranlı,

Yapılan enzimin faydalı olup olmadığını şu anda deneysel olarak gözlemlemekten başka bir olanağımız yok. Yaptığınız enzimleri uyguladığınız bitkilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası resimlerini ilave ederek veya fiziki olarak gözlemlediğiniz iyileşmeleri yazarak bugüne kadar elde ettiğiniz gelişmeleri paylaşırsanız daha iyi olur.

Sn. nevsune' nin yaptığı örnek çalışma ve Sn. yasaruğur' un paylaşımlarından başka olumlu bir geri dönüş çok az. Bu kadar enzim uygulaması yapan arkadaş var, kimse bir faydasını görmedi demekki. Enzim konusunu en başından beri takip eden ve uygulayan Sn. Halil Önen bütün başarılı deneyimlerini kendine saklıyor herhalde. Uygulamada elde ettiği başarılardan hiç bir örnek göstermiyor. Fasulyelerde enzim kullanıp kullanmadığını merak etmiyor musunuz? Kumlu topraklarda enzimin bir faydası oldu mu?

Sarıcan 14-07-2011 11:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 836277)
Enzımde içindekı npk oranlarını mumkun oldugunca dıkkat etmek gerekır dıye düşünüyorum
gercı yapılan her enzım son derece faydalıdır
besın degerı acısından denge saglanabılırse çok guzel olur

Sn. Safranlı,

Yapılan enzimin faydalı olup olmadığını şu anda deneysel olarak gözlemlemekten başka bir olanağımız yok. Yaptığınız enzimleri uyguladığınız bitkilerin uygulama öncesi ve uygulama sonrası resimlerini ilave ederek veya fiziki olarak gözlemlediğiniz iyileşmeleri yazarak bugüne kadar elde ettiğiniz gelişmeleri paylaşırsanız daha iyi olur. Resimlerini paylaşacağım.

Sn. nevsune' nin yaptığı örnek çalışma ve Sn. yasaruğur' un paylaşımlarından başka olumlu bir geri dönüş çok az. Bu kadar enzim uygulaması yapan arkadaş var, kimse bir faydasını görmedi demekki. Enzim konusunu en başından beri takip eden ve uygulayan Sn. Halil Önen bütün başarılı deneyimlerini kendine saklıyor herhalde. Uygulamada elde ettiği başarılardan hiç bir örnek göstermiyor. Fasulyelerde enzim kullanıp kullanmadığını merak etmiyor musunuz? Kumlu topraklarda enzimin bir faydası oldu mu?

Bende kışın evde yaptığım enzimleri şimdi Altınoluk' ta bahçedeki domateslerime uyguladım. Gelişmeleri çok güzel, boyları 2 metreye yaklaştı. Enzim uygulamasından sonra salkımlar domates dolmaya başladı. Fideler Sn. şans43' ün Fethiye' den getirdiği fideler.

Tura 14-07-2011 11:45

Ben enzimin faydasını gördüm. Sebze bahçelerimde, çiçeklerimde denedim.Yakında resimlerini yayınlayacağım.

Tura 14-07-2011 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 836303)
Sögüt filizleri buyume hormonu olarak nasıl olur acaba
hem bol bulunur hemde çok kolay enzıme katılabılır
süt gıbı fılızler
iyi bir enzım motorizorü olabılır

Ben dün söğüt sürgün ve kabuğundan biraz yaptım. Bu adam dellendimi korkusuyla buraya yazmamıştım.

Halil Önen 14-07-2011 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 836326)
....
Sn. nevsune' nin yaptığı örnek çalışma ve Sn. yasaruğur' un paylaşımlarından başka olumlu bir geri dönüş çok az. Bu kadar enzim uygulaması yapan arkadaş var, kimse bir faydasını görmedi demekki. Enzim konusunu en başından beri takip eden ve uygulayan Sn. Halil Önen bütün başarılı deneyimlerini kendine saklıyor herhalde. Uygulamada elde ettiği başarılardan hiç bir örnek göstermiyor. Fasulyelerde enzim kullanıp kullanmadığını merak etmiyor musunuz? Kumlu topraklarda enzimin bir faydası oldu mu?..

Olur mu öyle şey hocam,

başarılı sonuçları paylaşacağım.

Ancak bir deneme_ kullama_ sonucunu iyi dememiz için birkaç defa ve birkaç bitkide yapmak gerekiyor.

Yine de, iyi olduğunu söyleyen bir çok sıvı gübre ile _ alg hariç_ baş başa gidiyoruz.:)

Daha net sonuçlar almak _ tarla denemeleri için_ biraz uzun sürecek gibi...

Saygılar

Safranlı 14-07-2011 12:19

Sayın tura:
Yazınıza çok güldüm
aslında bende dellendım hemde fazlasıyla
neler neler yapmıyoruzkı
en son bızımkıler vişne receli yapmak için ayıkladıkları
vışnenın sapları çekırdeklerı ve kurtluları
buyuk bır su kabında toplandı
mukfaktan artıklara da göz dıktım
limon kabugu,vb ne varsa doldurdum
bıdın buyuk tabı
o kadar pekmezım yok
em yıde ıdarelı kullanayım dedım
bende var olan gübre serbetını aktıvatör olarak doldurdum
ertesı gun muthış hava çıkısı vardı
hatta sabahta baktım havasını aldım
gayet güzel gıdıyor
ben faydasını gördum
ve hıssetım
ancak yan yana sahıtlı yapmadıgım ve dogrusu resım eklemeyıde beceremedıgımden resımlerı koyamadım
artık resım eklemek şart oldu....

smarty17 14-07-2011 14:42

Arkadaşlar yarın enzim yapacam inşallah ... Ama bazı sorularım var :

-Sifon yöntemi nedir ?
-Bazı arkadaşlarda patlama oluyor nasıl önüne geçilir
-Elde edilen sıvı bitkilere vermek için sulandırmadan mı daha çok dayanır yoksa sulandırınca mı ?
-Birde enzime komposta koyduğumuz malzemeleri koyabilir miyiz ?

yasarugur 14-07-2011 15:12

Bugün bizim enzim sınıfına mahallemde komşu esnaf Sedat kardeşimi de kaydettim,ona enzimin faydalarından bahsedince merak etti ,o da enzim yapacak,köyde zeytin ağaçları var, strese giren ve bazı dalları sararan ağaçlarına enzim uygulayacak ,ben de sonuçları buradan yazarım herhalde...

Dogasever 14-07-2011 15:12

Sadece söğütün değil her türlü ağacın taze sürgünlerini kullanabilirsiniz. Enziminizin içine alg de koyabilirsiniz. Algler kaya tuzu veya deniz tuzu içeren normal suyun içinde çok çabuk ürerler. Hele bir de karbondioksit verecek karbonatlı bileşikler varsa. Eskiden bir bulmaca vardı: Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane. Aynı onun gibidir....

yasarugur 14-07-2011 15:23

1 Eklenti(ler)
Sn.Doğasever hocam Bafa gölü'nün son zamanlarda yüzeyini kaplayan yeşil renkli pelte gibi olan şey alg midir acaba?Fotoğrafı ekledim sanırım.(Not Fotoğrafı Bighaber den alıntı yaptım)

Safranlı 14-07-2011 15:32

Sayın dogasever hocamız:
Sögüt filizlerini ögrendıgımız ıyı oldu
ancak söyledıgınız karbonatlı bılesıkler konusunu anlayamadım

Dogasever 14-07-2011 15:39

Sn Yasarugur

Evet gölün üstünü algler kaplamış. Suyun içindeki kirlilik besin olarak davranıyor. Bu gölün üstünü kaplayan algler de bitkiler için faydalıdır. Besini ve karbondioksidi bir de yaz günlerinde parlak ve sıcak güneşi bulunca bir gün içinde ne kadar çabuk ürüyorlar değil mi? SAnıyorum suyun içinde de karbonatlı bileşikler var. Onlar da karbondioksit veriyordur. Havadan da karbondioksit alıyordur aynı bitkilerin aldığı gibi.... Karbonatlı bileşikler çarşıda satılır. Hamur kabarsın diye hamura da bikarbonat koyarlar bilirsiniz. Kolay gelsin...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025