![]() |
Peki bakteri olarak ne kattınız? Maya? EMA? Yoğurt suyu veya peynir suyu?
|
Alıntı:
Yanlış yaptığım noktalar var mı acaba. Nargile sistem denilen sistemle yaptım, hava kabarcıkları çıkmaya başladı. Meyveleri bıçak ilekesip koydum, rondo dan geçirmedim, sanırım işlem daha uzun sürecek. Kullanma oranını 1:100 olarak düşünüyorum ya da yapraktan veya topraktan uygulamalarda farklı oranlar mı gerekiyor. 2 ay önce bir enzim satın almıştım, 1 litreye 2 ml yazıyor. |
Meyveler iyice parçalanırsa sonrasında suyunu süzüp posasını toprağa karıştırınca daha çabuk çözünüyor. Ben 1 litreye 1 ml kullanıyorum ama her sulamada kullanıyorum.
|
Sayın yağmur, aynı miktar yapraktan uygulama için de olur mu?
|
Yaptığım enzim de hava çıkışı çok azaldı, enzimi yapalı 5-6 gün kadar oldu, tahminimce 2-3 gün sonra hava çıkışı biticek ama içerisinde bulunan meyve kabukları henüz çürümedi.
Hava çıkışı bittiğinde enzim kullanılabilir hale gelecek mi ya da meyve kabuklarının çürümesini mi beklemem gerekiyor. |
Sayın gökhan07,
Enzimin tam anlamıyla olması 3 ay diye biliyorum. Ama hava sıcakken daha kısa sürede de olabiliyor. İçine attığınız parçalar yavaş yavaş dibe çöküyor -hepsi olmasa da çoğu- ve suyunun rengi berraklaşıyor. Açıp kokladığınızda sirke ya da turşu gibi kokuyor. 5-6 gün çok kısa en az 1-1,5 ay gerekir sıcak havada bile. Not: Yapraktanda uygulayabilirsiniz ama çiçeklerde sonradan oluşan koku hoşuma gitmedi benim. Sinekleri de davet ediyor gibi. |
Sayın yağmur, vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
|
sevgili yagmur orkidelerde enzim kullandınızmı
|
Bugüne kadar orkide yetiştirmedim, deneme şansım olmadı.
|
Dostalarım hayırdır
enzim sayfası yavaşlamış durumda.. Ben iş değişikliği nedeniyle eskisi kadar sayfalara bakamıyorum... Enzimli çiçeklerimiz açmadı mı hala... **** bol enzimli meyvelerimizin dalları sarkmadı mı... Enzim müthiş bir hazinedir vede en kolay yöntemlerdendir... Mevsimin en güzel anını yaşıyoruz.. Biraz hızlanalım lütfen ben yazamasamda hep buradayım... Kolaylıklar dilerim.. |
Alıntı:
Sürekli, bütün saksılı bitkilerimde kullanıyorum ben ve yararını çok gördüm. |
Ne mutlu sizlere
insan enzimi öğrenince elde avuçta olan tüm nevalenin kıymetini anlıyor her mutfak artığını hazine olarak görüyor |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Şuan içerisinde bulunan bütün atıklar dibe çöktü ve gaz çıkışı yok. Bu enzimi artık kullanabilirmiyim. |
İri parçalar koyduysanız bunların çok fazla ufalacağı bir parçalanma olmamalı ama dibe çökmeleri olgunlaşması yönünde göstergedir. Malzemelerin tamamı çökmeli ve tortusuz berrak bir görünümde olmalıdır. Güzel izole ettiğim enzimlerde beyaz tortu ve ekşi koku dahi olmadığını birçok kez deneyimledim. Önceki sayfalara bakarsanız, görsel olarak olmuş enzim fotoğrafları bulabilirsiniz.
Enziminiz eğer 40-45 günden daha yeni ise gaz çıkışı bitmemiş ancak farkedemeyeceğiniz kadar çok yavaşlamış olabilir, faaliyet devam ediyor olmalı. Sıcak havada enzim daha hızlı olgunlaşsa da 1.5 ayın dolmasını en azından beklemenizi öneririm. Biraz sabırla çok etkili bir yardımcınız olacağına emin olabilirsiniz. İlk kez yaptığımda etkisine inanamamıştım. Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
Anadolu'da daha ne hazineler var ortaya çıkmayı bekleyen.
https://eksisozluk.com/tukenmez--491...ue&rf=tukenmez |
1 Eklenti(ler)
Bir ay önce yaptığım enzimi süzdüm, 1 hafta kadar hava çıkışı oldu daha sonra içerisinde ki meyveler dibe çöktü, her gün çalkaladım ve 1 hafta daha az da olsa gaz çıkışı oldu.
Yaklaşık 2 haftadır gaz çıkışı yok. ( 1 hafta- 10 gün daha dinlendirip kullanmayı düşünüyorum ) Sayın MeyveliTepe'nin paylaştığı bilgiler doğrultusunda pirinç suyundan laktik asit serumunu da süzüp cam kavanozlara doldurup, buzdolabına koydum. Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı Sayın MeyveliTepe'ye ve herkese çok teşekkür ederim. Saygılarımla. Eklenti 504123 |
cephaneniz hazır
ne güzel bir servet... |
Ben enzimlerimi süzmeden kullanıyorum bir mahsuru olmaz galiba
|
Arkadaşlar enzim uyguladığınız bitkilerin görüntülerini paylaşabilir misiniz rica etsem ?
|
Bahçe-balkon sayfalarımızdan (olanları) takip edebilirsiniz.
|
dostlarım nasılsınız...
yaklaşık iki aydır işlerimin yoğunluğu nedeniyle buralara yazamadım uzaktan hep takipteyim yanlız... bek yokken neler oldu acaba gelişme yok mu. benim kapımdaki mandalina ağacı çok enzim ve şerbet almaktan neredeyse dalları kırılacak inanın bir an önce mandalinaları olsunda dalları kurtaralım demeye başladım ağaç her gün yan yatmaya devam ediyor meyve o kadar çokki yarın unutmaz isem çekimlerini yapacağım enzime devam dostlar sakın ola gevşemeyelim |
enzimizim...
5 Eklenti(ler)
bol enzimli vede çok çok neşeli mandalinalarımız...
kırıldı kırılacak...yıkılıyor mübarek... enzime devam |
sadece iki saat önce çekildi...
inanın bulunduğu toprağı görseniz şaşırırsınız toprak dediğim yerde bizim yıllarca süren inşaat sürecimizin kalıntıları var çoğu molozlardan oluşan dolgunun üzerine ekililer uzun yıllar pek büyümedi sonraları bol enzim bol em vede bol şerbeti görünce böyle mükemmel hale geldi inanın o kadar güçlü ve bol meyveli ki.. halen yeni sürgünler çıkarıyor... aman sevgili dostlar sakın ola bu hazineleri zayi etmeyelim... |
resimlere devam..
3 Eklenti(ler)
dikkat burası yalova...
ege ve akdenizle yarışıcağız bu enzim sayesinde |
2 Eklenti(ler)
Dün akşam evde ilk enzim denememi yaptım. İçine mandalina limon nar üzüm elma harnup pekmezi yoğurt suyu pekmez koydum. Başına balon geçirip delik açtım. Gece pek bir kıpırtı olmadı ama sabah kalktığımda balon şişmişti ve fokurtular başlamıştı. Sabahki halini fotoğraflayamadım. İnşallah başarılı olur.
|
eee dostlar nerede kalmıştık...
yok mu hareket... hele bu aylarda evdeki nevale oldukça bol... elma,mandalina ve türlü artıklar bizi bekliyor... hele muz kabukları tam hazine... duyurulur... |
Bende var :) Yukarıdaki enzimim oldukça iyi gidiyor. İkincisi için birikim yapıyorum. Buzdolabında bir miktar narenciye kabuğu biriktirdim. Birkaç güne ikinci enzimimi yapmış olurum. Biran önce olsa da kullansam diye sabırsızlanıyorum.
|
ne mutlu sizlere...
elde avuçta ne var ise enzime dahil edilebilir.. mutfaklarımızda ne hazineler var.. işte yüce Allah nelerden ne hazineler veriyor... enzim kullanılan her türlü bitki en az yüzde elli diyerlerine fark atacaktır... |
Merhaba arkadaşlar;
Geçen gün eve gelirken sürekli mandalina aldığım bir tezgahın önünde hemen hemen bir kasaya yakın mandalina kabuğu gördüm. İnsanlar tadına bakmak için soymuş, tezgah sahibi de çöp olmasın diye kasaya biriktirmiş. - Bunları ben alabilir miyim" diye sorunca tezgah sahibi acayip bir bakış attı bana :D Ben yine tekrarladım. - Eğer kullanmayacaksanız ben alabilir miyim? - Al abi ne yapcam ben onları, ortalığa dağılmasın diye biriktirdim, dedi. Bende hepsini toplayıp getirdim. İçine 2 de muz attım. Şu an enzimlerin oluşmasını bekliyorum. Saygılarımla ... |
Ben de dünden beri elime geçen atıkları ince ince doğrayarak biriktirmeye başladım, dayanabilirsem 1-2 gün daha biriktirip işlemi başlatacağım :)
|
sevgili dostlarım...
bizim yapmak istediğimiz tüm hayatın kaynağı olan toprağımıza sahip çıkmaktır görüyorsunuz sadece ve sadece birilerinin çöp dediği artıklarla bedavaya bu toprakları şenlendirebiliyoruz köylümüz bedavadan en sağlıklı ürünlerini yetiştirebiliyor işte yüce Yaratıcının verdiği bu büyük ve mükemmel düzen ne kadar kusursuz... sadece gözümüzü ve en önemlisi gönlümüzü toprağa verelim yetiyor... cennet ülkemde tam bir hazine niteliğinde olan nevaleler artık enzim ve farklı yöntemler ile geri kazanılıyor.. hiç abartmıyorum ki... bizler çok önemli vede kutsal sayılabilecek işler yapıyoruz.. ne mutlu bizlere,sizlere ve toprağına aşkla bağlı olan insanımıza.... |
Alıntı:
Bu bana enzim yapmaya yeni başladığımda Migrostan soyulan ananasların kabuklarını istememi hatırlattı :). Millet garip garip bakarken ben yüzümde koca bir sırıtış ile bu şimdi ne güzel kokulu enzim olur diye düşünüyordum. |
Bugün enzimimi kurdum sonunda ama hemen bir hareket başlamadı (sanırım hava soğuk olduğu için), fokurtu görmek için beklemedeyim :)
|
Fokurdama kısmı ertesi güne sarkabilir, sabır genç Jedi :)
|
Dünden beri her yarım saatte bir enzimimin başına gidip bakıyorum (ne kadar sabırlıyım değil mi? :D) ama hala fokurdamıyor :(
|
Şişeyi çalkalayıp evde ılık/sıcak bir yere koymayı denedin mi, bana da bir kez oldu, maya koymadığımdan fermentasyon yavaş gelişti.
Şimdi senden özenip birkaç gündür biriktirdiklerimden sabah ben de yaptım bir şişe enzim daha, bende de fokurtu yok henüz. Bu sefer hemen yapmak için az miktarda çeşitli meyveleri fazlaca karıştırdım, genellikle hoş koku ve etkisini kontrol etmek için bu kadar karıştırmamaya çalışıyorum. Enzim konusunu yeni izlemeye başlayanlar için örnek olabileceği düşüncesi ile içeriği burada da yazayım. Limon ve mandalina kabukları Dolapta duran bir avuç alıç ve bir avuç ta üzüm Ezik dağ çileği (dikenli bir meyve, ben kocayemiş türü sanıyordum satıcı dağ çileği dedi) 1 muzun kabuğu Soyduktan sonra yemek için fazla gelen bir patates Dut ve üzüm kurusu, az miktarda Demlenmiş ıhlamurdan artanlar, posa ile birlikte Dinlendirilmiş su, 3lt kadar Bir çay bardağı keçiboynuzu pekmezi Bir su bardağı kadar önce yaptığım enzim. Konu içerisinde belirtilen (1/3/10 gibi) oranlara da yaklaşık dikkat etmeye çalışarak aşağıdaki adımları izledim. Katı malzemeleri dönmesi için üzerine su ekleyerek blenderda parçaladım. Üzerine tarih attığım 5 lt lik pet şişeye doldurup, üzerine dinlenmiş su, pekmez ve eski enzimi ekledim. Kapağını sıkıca kapadım. Kalorifere yakın ılık bir yere koydum ve ara ara kapağı açmayıp sadece gevşeterek hava ile temas ettirmeden, oluşan gazı çıkaracağım. Gazı çıkarmazsak aşırı basınçla patlatıp herşeyi berbat etme riski var. Kapağı açıp hava ile temas ettiğinde istenmeyen bakteriler girip enzimi bozabilirler. İlk hafta gaz çıkışı fazla olur, sonra azalır. Akvaryum hortumu ile düzenek yapıp kendi havasını tahliye eden sistem yapmak ta son derece kolay. Enzim üstatları unuttuğum ya da hatalı ilettiğim bir nokta varsa lütfen düzeltiniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025