agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Ozlem A 07-01-2014 18:07

Gaz çıkışı tamamen bittikten ve posa tamamen dibe çöktükten sonra enzim berrak bir renk alıyor, bunlar bir araya geldiğinde enzim hazırdır. PH ölçer daha sağlıklı karar vermenizi sağlar, yanılmıyorsam 4-4,5 civarında bir ölçüm enzim hazırdır anlamına geliyor.

Süre malzeme içeriğine ve ortam sıcaklığına göre değişiyor. Son yaptığım enzimler 45 günde hazır görünüyordu ama garantilemek için bir 10 gün daha bekledim.

Safranlı 08-01-2014 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahsenn (Mesaj 1238273)
Elimden geldiğince devamlı yapmaya çalışıyorum çevremdekilere de anlatıyorum.
Malum kış mevsimindeyiz Sn. Safranlı acaba enzimin içine boza da katsak olur mu?

inanın fikrim yok...
doğal malzeme olduğundan sıcak yaklaşılabilir

inkero 09-01-2014 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahsenn (Mesaj 1238273)
Elimden geldiğince devamlı yapmaya çalışıyorum çevremdekilere de anlatıyorum.
Malum kış mevsimindeyiz Sn. Safranlı acaba enzimin içine boza da katsak olur mu?

merhaba,

Bence boza da katılabilir. sonuçta buğday veya arpa kullanılarak yapılıyor. ve bunların içinde bolca enzim bulunuyor.
bozayı dışarıda bırakırsanız hemen ekşimeye başlar. bu da canlı olduğunu gösterir zaten.
bence tereddütsüz kullanılabilir.

fındıkçı74 15-01-2014 21:53

İyi akşamlar enzime taze yonca ve bakla yaprakları eklesek azot bakımından zengin olurmu acaba ? ayrıca taze nar suyunu enzime katabilirmiyiz.

alierbektas 16-01-2014 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1230070)
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?

Bence enzimin olması gereken esas renk bu işte, henüz acemi olduğumuz için bilemiyoruz tabi, ilk yaptığım şişe berbat kokuyordu, su bulanık, çökelme yok gibiydi, lavaboya döktüm, ikincisi ondan daha iyiydi ama o da tam olmadı gibi.

Bu sefer yeni 2 tane kurdum ve nargile sistemiyle gazı almak için şişeyi aç kapa derdinden de kurtuldum.

Bu sefer bu rengi yakalayacağımı umut ediyorum. :p

evdeçiçek 17-01-2014 18:01

Merhaba;

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlara bir şey sormak istiyorum. Çocukluğumda annemler çeşitli kuru sebze ve meyveleri bizim şu an yaptığımız enzim gibi bir şişeye koyup uzun bir süre bekletip peynir mayası yaparlardı. Ve hatta bizim yaylalalar yazları dahi çok soğuk olur, çocuklar çok çabuk üşütürler. İşte bu mayayı çok öksürdüğümüz zaman babaannem bize zorla içirir ve öksürüğümüz kesilirdi. Acaba bu karışımı bitkilerimize de kullansak yararı olur mu? Annem ile ilk görüşmemde tarifini alıp burada paylaşacağım.

Safranlı 18-01-2014 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 (Mesaj 1241347)
İyi akşamlar enzime taze yonca ve bakla yaprakları eklesek azot bakımından zengin olurmu acaba ? ayrıca taze nar suyunu enzime katabilirmiyiz.

katabilirsiniz çok güzel olur

alierbektas 20-01-2014 13:46

3 tane enzim turşusu kurdum.:p

yaklaşık 350 gr pekmez görünümlü şerbet attım. Nargile sistemini de kurdum fokur fokur, kapak aç-kapa yapmıyorum, oh be dünya varmış.

Tam turşuların olma zamanı da şubat sonu olur bahar başlangıcı, çoşar artık benim çiçekler. :D

Safranlı 21-01-2014 10:54

Kesin çoşacaktır

sardunyadervis 21-01-2014 16:45

Merhaba cok guzel konu ben bu enzimi yapsam süzsek 1 Lt suya ne kadar koymak gerekli bir tatlı kasığı felan mı bir fincan kadar mı kıyasla tarif edermisiniz :)

aviator34 22-01-2014 08:02

1 litre suya 10 ml. koymanız gerekli (1/100 inceltme oranı) eczaneden bir tane enjektör ya da şiringa mı diyorlar ondan alabilirsiniz.

alierbektas 22-01-2014 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1243364)
1 litre suya 10 ml. koymanız gerekli (1/100 inceltme oranı) eczaneden bir tane enjektör ya da şiringa mı diyorlar ondan alabilirsiniz.

10 ml mi ? O kadar mı etkili bu enzim sıvısı :confused: Ben şişenin dibini 1-2 parmak koyuyorum göz kararı üzerini de suyla tamamlıyorum şişe dolana kadar, çalkalayıp döküyorum saksılara. :rolleyes:

Safranlı 22-01-2014 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas (Mesaj 1243388)
10 ml mi ? O kadar mı etkili bu enzim sıvısı :confused: Ben şişenin dibini 1-2 parmak koyuyorum göz kararı üzerini de suyla tamamlıyorum şişe dolana kadar, çalkalayıp döküyorum saksılara. :rolleyes:

sizin oranınız fazla biraz
sık sık verin oranı az olsun
çok büyük ve geniş arazide ağaç diblerine sizin oranınızda verilebilir

inkero 22-01-2014 15:01

2 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar.


Enzimlerim hazır. renkleri de birbirinden farklı yakında resimlerini paylaşacağım.
Bu arada burada yazışan herkese sormak istediğim bir soru var.
ben çelik sektöründe çalışıyorum. bu araştırmaları yaparken fark ettiğim birşey
türkiye'de hava kilidi,tıpa vs. malzemeleri bulmakta ciddi sıkıntı yaşanıyor ve fiyatlar gerçekten yüksek.
Niyetim hava kilidi ve tıpa kalıbı yaptırmak.
Bu işin tek dezavantaj kısmı ilk maliyetinin yüksek olması.
kalıbı yaptırdıktan sonra maliyetler inanılmaz düşük.
Herhangi birinin piyasada yaptırabileceği ortalama bir kalıp maliyeti çıkarıyorum.
paylaşacağım

olcim 22-01-2014 17:12

İyi akşamlar arkadaşlar !
Ben de bir enzim yapayım dedim , bu akşam büyük bir damacanaya meyve kabuklarını ve yenmeyenleri attım .

Okuduklarımdan yola çıkarak anladığım şu : Enzimin içine her türlü taze sebze- meyve, kuru sebze- meyve , pekmez , organik siyah şeker , su konuluyor.

Umarım doğru anlamışımdır .

Okumaktan gözlerim çıktı , şu tatili dört gözle bekliyorum , bu enzim işine takıldım.

Bir soru sormam gerekli : Ben bu sonbaharda bahçeme organik gübreleme yaptım , şayet enzim yapmayı başarırsam bu karışımdan bahçe bitkilerime verdiğimde problem olur mu ?

Meraklanmayınız tüm sayfaları okuyorum ve kaydediyorum .:o
Yavaş yavaş öğreniyorum , okumaya ve kaydetmeye devam .:D :D

sardunyadervis 22-01-2014 20:43

Aviator teşekkür ederim benim merak ettigim bir başka konu Mesela bionem gibi roa gibi faydalı bakteri denilen gübre ya da ne deniyorsa em mi işte onlardan bu mayalanmalar olan yere damlatılsa o bakteriyide üretmiş beslemiş olurmuşuz?

yağmur 22-01-2014 21:54

Ben yaptığım her enzime ilk bir haftanın sonunda 10 ml kadar EMA ve 2 katı kadar da pekmez ekliyorum. Baştaki sayfalarda enzimin içine EMA eklemek, zararlı bakteri üreme olasılığını azalttığı için tavsiye ediliyordu.

sardunyadervis 22-01-2014 22:11

Sn yağmur peki hazır em ye EM li suya melas **** esmer şeker eklense ürer mi besleye bilir miyiz
Ve
Hazırlanan evdeki enzimden alınca ona tekrar su ve şeker (pekmez) ekleniyor mu azalmasın diye?

yağmur 22-01-2014 23:07

EMA denilen aktifleştirilmiş demek yani Etkin Mikroorganizma Aktif. EM1 alırsanız eğer o aktifeştirilmemiş olduğundan melas veya pekmezle aktif hale getirmek gerekiyor diye biliyorum. EMA ya su ve pekmez katıp çoğaltılabilir mi? Olur sanırım ama bilimsel değil kendi görüşümü söylüyorum. Hazırladığımız enzimin suyunu süzüp sıvı gübre gibi kullanacaksak ve bu 1 aydan fazla saklayacağımız anlamına geliyorsa 15 günde bir biraz pekmez ekleyip bakterileri canlı tutmakta fayda var sanırım. Kusura bakmayın gece geç saat olunca çok kesin bilgi olmadı ama ilk sayfalarda bu konunun esas bilgi sahiplerinin paylaştığı kesin bilgiler var diye hatırlıyorum. Onları da okuyun isterseniz.

MeyveliTepe 22-01-2014 23:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olcim (Mesaj 1243515)
...

Bir soru sormam gerekli : Ben bu sonbaharda bahçeme organik gübreleme yaptım , şayet enzim yapmayı başarırsam bu karışımdan bahçe bitkilerime verdiğimde problem olur mu ?
...

Problem olmaz. Hazırladığınız enzimi her durumda sulandırarak bitkilerinize vermelisiniz.

inkero 23-01-2014 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1243607)
EMA denilen aktifleştirilmiş demek yani Etkin Mikroorganizma Aktif. EM1 alırsanız eğer o aktifeştirilmemiş olduğundan melas veya pekmezle aktif hale getirmek gerekiyor diye biliyorum. EMA ya su ve pekmez katıp çoğaltılabilir mi? Olur sanırım ama bilimsel değil kendi görüşümü söylüyorum. Hazırladığımız enzimin suyunu süzüp sıvı gübre gibi kullanacaksak ve bu 1 aydan fazla saklayacağımız anlamına geliyorsa 15 günde bir biraz pekmez ekleyip bakterileri canlı tutmakta fayda var sanırım. Kusura bakmayın gece geç saat olunca çok kesin bilgi olmadı ama ilk sayfalarda bu konunun esas bilgi sahiplerinin paylaştığı kesin bilgiler var diye hatırlıyorum. Onları da okuyun isterseniz.

merhaba,

enzimlere sürekli pekmez verip canlı tutmaya gerek yok. çünkü içerikteki şeker bittiği zaman enzimlerin bir kısmı ölebilir fakat hepsi ölmez uyku durumuna geçerler. uzun zaman sonra siz tekrar glikoz eklediğinizde aktif hale geçtiğini görürsünüz.
benim merak ettiğim bir şey var.

Ph 3,5 - 4,0 civarlarında olan sıvılarda insan sağlığına zararlı bakteri olma ihtimali var mıdır ?

sardunyadervis 23-01-2014 13:52

Sn İnkero bu enzimler gubre olarak kullanılıyor ya da bitkilere ve bazı yerlere püskürme şeklinde kullanılıyor ama benim kanaatim yenilip içinmemeli ve bitkilere verirkende bol bol kullanmak yerine belli oranlarda kullanmak lazım fazlasıda overdose olur yaka bilir bitkilerimizi

inkero 23-01-2014 15:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis (Mesaj 1243762)
Sn İnkero bu enzimler gubre olarak kullanılıyor ya da bitkilere ve bazı yerlere püskürme şeklinde kullanılıyor ama benim kanaatim yenilip içinmemeli ve bitkilere verirkende bol bol kullanmak yerine belli oranlarda kullanmak lazım fazlasıda overdose olur yaka bilir bitkilerimizi

asıl merak ettiğim şu.
evde bira ve şarap yapıyorum.
Ph 3,4 - 3,6 arasında geliyor.

ama içinde zararlı bakteri oluşup oluşmadığını merak ediyorum.

fındıkçı74 26-01-2014 14:01

İyi günler enzime doğal ev yapımı yoğurt suyu koyuyorum ve bunu su yerine sayıyorum doğrumu yapıyorum acaba .

trilye 26-01-2014 18:39

Beş litrelik pet şişenin içine 300 gr pekmez bir kilo kadar mutfak atığı ve üç litre kadar su ekledim. Dört gündür mutfakta bekletiyorum.Fakat enzimde herhangi bir köpürme , hava kabarcığı çıkarma durumu yok. Problem nerede bulamadım. Acaba ölçüler tahmini olduğu için mi sorun oldu. Biraz daha pekmez eklesem mi? Baştan yeni bir karışım mı hazırlasam?

tturt 26-01-2014 19:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trilye (Mesaj 1244698)
Beş litrelik pet şişenin içine 300 gr pekmez bir kilo kadar mutfak atığı ve üç litre kadar su ekledim. Dört gündür mutfakta bekletiyorum.Fakat enzimde herhangi bir köpürme , hava kabarcığı çıkarma durumu yok. Problem nerede bulamadım. Acaba ölçüler tahmini olduğu için mi sorun oldu. Biraz daha pekmez eklesem mi? Baştan yeni bir karışım mı hazırlasam?

Sayın Trilye,

Eksik yazmadıysanız kuru maya ya da EM koymamışsınız. Ayrıca bana göre pekmezi 150 gr koysaydınız daha iyi olurdu.

Bu konunun ustaları mesajı fark ederlerse yazacaklardır.

Size kolaylıklar diliyorum.

yağmur 26-01-2014 20:52

EM yoksa maya o da yoksa hiç değilse yoğurt suyu eklerseniz olacaktır. Her şey tam ancak ortamda üremesini istediğiniz bakteriyi eklememişsiniz.

MeyveliTepe 26-01-2014 21:14

Aslında pekmez ve meyve/sebze parçaları dışında hiç bir şey koyulmasa dahi fermentasyon geç de olsa başlar. Maya konduğunda hemen başlayan karbondioksit üretimi fermentasyonun başladığını göstermiyor.

Sevgi Durul 26-01-2014 21:30

Ben son yaptığım enzime pekmezin yanı sıra vişne ve incir reçelleri ekledim. Bol miktarda, 5 litrelik kaba 1 kg kadar incir reçeli, 100 gr. kadar da vişne reçeli.

Gayet güzel oldu, gaz çıkışı az da olsa devam ediyor. Fakat eklediğim reçeller yüzünden tereddütte kaldım. Kullanıp kullanamayacağım konusunda bilgi verilirse sevinirim.

Teşekkürler...

MeyveliTepe 26-01-2014 21:34

Elbette kullanabilirsiniz. Eklediğiniz reçellerde bulunan şeker bakteriler tarafından tüketilmiştir ya da tüketilecektir.

inkero 27-01-2014 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1244748)
Aslında pekmez ve meyve/sebze parçaları dışında hiç bir şey koyulmasa dahi fermentasyon geç de olsa başlar. Maya konduğunda hemen başlayan karbondioksit üretimi fermentasyonun başladığını göstermiyor.

fermantasyonun başladığını neden göstermiyor orasını anlamadım.
sonuçta CO2 çıkması demek reaksiyonların başladığını gösterir.

MeyveliTepe 27-01-2014 18:48

Maya da şeker tüketip karbondioksit çıkarır ama fermentasyon laktik asit grubu bakterilerince yapılır ve enzimdeki sebze/meyvedeki şekeri de tüketirler (fermentasyon). Bakteri fermentasyonu hemen başlamaz. Bunun için bakteri popülasyonunun yeterince artması gerekiyor.

Ozlem A 27-01-2014 20:16

Üç gün önce yaptığım enzim için meyve kabuklarını biriktirirken kurumasınlar diye suya koymustum, bir yandan da çıkan kabukları ekliyordum. İki gün bu şekilde topladığım malzemeyi üçüncü gün blender ile çok ince parçalayıp mutfak tezgahına koydum ve dışarı çıktım. Blender kapağı hava geçirmeyen türde ve tepe kapağı da sıkı kapanıyor. Ev sıcaktı, akşam geldiğimde parçalanmış kabuklar havalanmış ve kapağa yapışmıştı, içerlerinde ekmek kabardığında olan doku gibi göz göz kabarcıklar vardı. Pekmez bile eklemeden fermantasyon başlamıştı.

Hemen enzim düzeneğine aktardım maya ve pekmez ekleyerek, kabarcıklar azalarak devam etmekte.

evdeçiçek 28-01-2014 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inkero (Mesaj 1243652)
merhaba,

enzimlere sürekli pekmez verip canlı tutmaya gerek yok. çünkü içerikteki şeker bittiği zaman enzimlerin bir kısmı ölebilir fakat hepsi ölmez uyku durumuna geçerler. uzun zaman sonra siz tekrar glikoz eklediğinizde aktif hale geçtiğini görürsünüz.
benim merak ettiğim bir şey var.

Ph 3,5 - 4,0 civarlarında olan sıvılarda insan sağlığına zararlı bakteri olma ihtimali var mıdır ?

Sn. İnkero

Yaklaşık 2 ay önce hazırlamış olduğum enzimde gaz çıkışı durmuş, koyduğum meyve parçacıkları dibe çökmüştü, ben pazar günü bir çay kaşığı daha pekmez ekledim. Dün akşam baktığımda sanki şişenin içinde savaş vardı :) deyim yerinde ise harıl harıl kaynıyordu ve bayağı bir gaz çıkışı vardı. Gaz çıkışı bitene kadar bekleyeyim mi acaba, yoksa enzimi kullanabilir miyim?

inkero 29-01-2014 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evdecıcek (Mesaj 1245200)
Sn. İnkero

Yaklaşık 2 ay önce hazırlamış olduğum enzimde gaz çıkışı durmuş, koyduğum meyve parçacıkları dibe çökmüştü, ben pazar günü bir çay kaşığı daha pekmez ekledim. Dün akşam baktığımda sanki şişenin içinde savaş vardı :) deyim yerinde ise harıl harıl kaynıyordu ve bayağı bir gaz çıkışı vardı. Gaz çıkışı bitene kadar bekleyeyim mi acaba, yoksa enzimi kullanabilir miyim?


merhaba,

benzer bir soruyu bende daha önce meyvelitepe'ye sormuştum. bu konularda kendisi daha bilgilidir. şöyle bir cevap almıştım.bana son derece mantıklı geldi.

sonuçta fermantasyon bittiyse bakteriler meyvelerin ve diğer organik atıkların içindeki gerekli materyalleri tüketip yararlı atıkları oluşturmuş demektir.
bunda sonra katacağınız şekerin fermantasyonu uzatmaktan başka pek fazla gübreye katkısı olmayacaktır.

inkero 29-01-2014 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1245072)
Maya da şeker tüketip karbondioksit çıkarır ama fermentasyon laktik asit grubu bakterilerince yapılır ve enzimdeki sebze/meyvedeki şekeri de tüketirler (fermentasyon). Bakteri fermentasyonu hemen başlamaz. Bunun için bakteri popülasyonunun yeterince artması gerekiyor.

mayaların yaptığı da fermantasyon değil mi?
mayaların yaptığı
alkol fermantasyonu
laktik asit bakterilerinin yaptığı da laktik asit fermantasyonudur.

MeyveliTepe 29-01-2014 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inkero (Mesaj 1245501)
mayaların yaptığı da fermantasyon değil mi?
mayaların yaptığı
alkol fermantasyonu
laktik asit bakterilerinin yaptığı da laktik asit fermantasyonudur.

Genel tanım olarak evet, mayaların şekeri alkole çevirme prosesinin de adı fermentasyon. Şarap yapıyor olsaydık (ya üzüm kabuğundaki yabani maya ile ya da şarap mayaları ile) meyve şekerinin alkole dönüşme işlemine de fermentasyon diyecektik.

Fakat yaptığımız, şekeri alkole dönüştürerek alkollü meyve ekstresi elde etmekten çok laksik asit bakterilerinin gerçekleştidiği turşu benzeri bir fermentasyon.

Kullandığımız malzemeler ve hazırladığımız ortam ve şeker yoğunluğu bizi bir tür enzimden diğerine saptırabilir. Yanlış hatırlamıyorsam meyve/sebze enzimi yapayım derken şarap yapma sürecine girenlerimiz de olmuştu.

Bu başlığın konusu olan enzimde, ilk hazırlanışta maya ilave etsek bile son sözü laktik asit bakterileri söylüyor :)

2012 yılında maya da eklenerek limon kabuklarından yaptığımız bir enzimde, hazırlanışın ertesi günü ve bir hafta sonra sıvıdan örnek alarak mikroskop altında incelemiş, resimlerini de çekmiştim.

Maya eklediğimiz için ertesi gün sıvıdaki maya popülasyonu maksimuma çıkmış, maya kolonileri adeta her yeri kaplamıştı. Görünen laktik asit bakterisi ortamda hiç yoktu.

Bir hafta sonraki incelemede ise mayalar neredeyse tamamen yok olmuşlar, meydanı bakterilere terketmişlerdi. Mayalar da muhtemelen bakteriler tarafından tüketilmişlerdi. Enzim sürecinin devamında hakim olan ve çalışanlar hep bakteriler idi.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...20120324_3.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...20120330_3.jpg

inkero 30-01-2014 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1245704)
Genel tanım olarak evet, mayaların şekeri alkole çevirme prosesinin de adı fermentasyon. Şarap yapıyor olsaydık (ya üzüm kabuğundaki yabani maya ile ya da şarap mayaları ile) meyve şekerinin alkole dönüşme işlemine de fermentasyon diyecektik.

Fakat yaptığımız, şekeri alkole dönüştürerek alkollü meyve ekstresi elde etmekten çok laksik asit bakterilerinin gerçekleştidiği turşu benzeri bir fermentasyon.

Kullandığımız malzemeler ve hazırladığımız ortam ve şeker yoğunluğu bizi bir tür enzimden diğerine saptırabilir. Yanlış hatırlamıyorsam meyve/sebze enzimi yapayım derken şarap yapma sürecine girenlerimiz de olmuştu.

Bu başlığın konusu olan enzimde, ilk hazırlanışta maya ilave etsek bile son sözü laktik asit bakterileri söylüyor :)

2012 yılında maya da eklenerek limon kabuklarından yaptığımız bir enzimde, hazırlanışın ertesi günü ve bir hafta sonra sıvıdan örnek alarak mikroskop altında incelemiş, resimlerini de çekmiştim.

Maya eklediğimiz için ertesi gün sıvıdaki maya popülasyonu maksimuma çıkmış, maya kolonileri adeta her yeri kaplamıştı. Görünen laktik asit bakterisi ortamda hiç yoktu.

Bir hafta sonraki incelemede ise mayalar neredeyse tamamen yok olmuşlar, meydanı bakterilere terketmişlerdi. Mayalar da muhtemelen bakteriler tarafından tüketilmişlerdi. Enzim sürecinin devamında hakim olan ve çalışanlar hep bakteriler idi.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...20120324_3.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...20120330_3.jpg

cevabınız için teşekkür.
1. ) mikroskopta kendiniz mi incelediniz yoksa laboratuvara mı götürdünüz ?
Eğer kendiniz incelediyseniz kullandığınız mikroskop nedir ? büyütme özellikleri ?
Çünkü bir ara bende araştırdım alayım diye. çok uygun fiyatlı mikroskoplar var.

2. ) Kullandığımız şeker miktarı ve ortamın bir tür enzimden diğerine nasıl saptırdığını anlayamadım. Oksijensiz bir ortamda maya ve şeker varsa mutlaka etanol oluşur. şeker miktarına göre bu alkol derecesi değişebilir. biz hiç maya koymasak bile, mayalar havada bile bulunan organizmalar olduğu için mutlaka enzime de geçip belirli miktarda alkol oluşumuna neden olur diye düşünüyorum.

Dediğiniz gibi mesele burada alkol değil laktik asit fermantasyonu. anladığım kadarıyla sisteme hiç maya katmamak daha mantıklı gözüküyor. enzimin içerisine olabildiğince fazla enzim katmak faydayı arttırır mı?
Ben evde şarap ve bira yapımına daha çok meyilli birisiyim. ama arpanın içerisinde çok miktarda enzim olduğunu biliyorum. arpayı çimlendirdiğiniz zaman enzim miktarı katlanarak artıyor. bu bütün tahıllar içinde geçerli sanırım.

enzime katacağımız tahılları çimlendirerek katarsak daha verimli bir gübre alabiliriz sanırım.

bir daha ki enzim denememde

ARPA
BUĞDAY
BUĞDAY KEPEĞİ
NOHUT
mutlaka katacağım.

MeyveliTepe 30-01-2014 12:27

Bu gibi incelemeler için 1600x'e kadar büyütme imkanına sahip kameralı bir mikroskop kullanıyorum.

Maya ile başlatılan enzimlerde dahi 5-6 haftalık süreç sonunda alkol kokusu vb. olmuyor (veya kalmıyor). Alkolmetre ile bakmak aklıma gelmedi ama baksaydık da pek bir şey görebileceğimizi sanmam.

Maya katıp katmamak konusunda net bir şey söyleyemiyorum. Katılması, mayaların ortama katabileceği başka enzimler vb. sebebiyle belki olumludur, belki de hiç bir fonksiyonu olmuyordur.

Suya geçen bu gibi ekstratların bir standardı olmadığından, olsa da analizi kolay olmadığından bir şey söylemek kolay değil.

Mikrobiyolojik açıdan en yüksek popülasyon ve çeşitliliğe sahip enzimin EM ile aşılanarak hazırlanan olduğunu gördüm. Onun da resmi linkini verdiğim mesajda var.

inkero 30-01-2014 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1245862)
Bu gibi incelemeler için 1600x'e kadar büyütme imkanına sahip kameralı bir mikroskop kullanıyorum.

Maya ile başlatılan enzimlerde dahi 5-6 haftalık süreç sonunda alkol kokusu vb. olmuyor (veya kalmıyor). Alkolmetre ile bakmak aklıma gelmedi ama baksaydık da pek bir şey görebileceğimizi sanmam.

Maya katıp katmamak konusunda net bir şey söyleyemiyorum. Katılması, mayaların ortama katabileceği başka enzimler vb. sebebiyle belki olumludur, belki de hiç bir fonksiyonu olmuyordur.

Suya geçen bu gibi ekstratların bir standardı olmadığından, olsa da analizi kolay olmadığından bir şey söylemek kolay değil.

Mikrobiyolojik açıdan en yüksek popülasyon ve çeşitliliğe sahip enzimin EM ile aşılanarak hazırlanan olduğunu gördüm. Onun da resmi linkini verdiğim mesajda var.

alkol oluştuktan sonra mı yok oluyor ?
Ağzı kapalı bir sistem var. alkolun buharlaşması veya asetik bakterileri tarafından sirkeleştirilmesi de mümkün değil.
haftaya elime alkol refraktometresi ulaşacak. her gün birx ve alkol değerlerini kontrol edeceğim. buradan da haber veririm hepinize.

Mikroskopu nereden aldınız ?
marka nedir.
resimdeki büyütme oranı 1:1600 mü ?
bakterileri mayaları nasıl birbirinden ayırt ediyorsunuz :)

çok soru sordum galiba.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025