agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

A_NOMAD 11-12-2014 21:18

Ben de kalorifer peteğinin yakınına yerleştirdim, hem nargile sistemi de kurdum, hava ile teması sağlam şekilde kestim..

Sabır konusunda sıkıntılarım var ama umutluyum, o enzim fokurdayacak arkadaş :D :D

Ozlem A 11-12-2014 21:28

Olur, merak etme o zaman. Çok kıymetli olacak senin enzimin :)

A_NOMAD 11-12-2014 21:31

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1340146)
...Çok kıymetli olacak senin enzimin :)

Evet, benim gözümde 'iksir' olacak :D

(Yarın fotoğrafını da ekleyeyim, sayfa renklensin)

*Düzeltme: Yeni mesajla yer işgal etmeyeyim, buraya ekleyeyim dedim benim 'iksir' nargilesini :D

Eklenti 529288

A_NOMAD 12-12-2014 22:49

1 Eklenti(ler)
Ben 'hızımı alamayarak' iki gündür biriken ve atmaya kıyamadığım (nasıl bir hastalıksa, bulaşma hızı etkileyici) narenciye ağırlıklı atıklarımdan da bir enzim kuruverdim ;)

Bu sefer nargile sistemi yapmadım, her gün kapağını gevşeterek gazını çıkarmayı planlıyorum ve kendimi 'yeni enzim(ler) kurma konusunda' frenleyebilmeyi umuyorum :D

Eklenti 529347

Ozlem A 12-12-2014 22:56

Çok iyi anlıyorum o duyguyu, herşeyi enzim görmeye başlamak :). İlk başladığım sıralarda lavabonun altındaki dolap, buzdolabının yanındaki boşluk, salondaki radyatörün yanını da sayarsak, 8 şişe yapmıştım :).

Kapaklı sistemde gaz almayı unutmamak lazım, yoksa tavanlar bile sonuçtan nasibini alabilir!

A_NOMAD 12-12-2014 22:59

Zaten eşim 'bu gidişle yakında bomba da yaparsın sen' deyip duruyor (adamcağızın içine mi doğdu acaba) umarım patlatmam :D

Safranlı 14-12-2014 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1340297)
Ben 'hızımı alamayarak' iki gündür biriken ve atmaya kıyamadığım (nasıl bir hastalıksa, bulaşma hızı etkileyici) narenciye ağırlıklı atıklarımdan da bir enzim kuruverdim ;)

Bu sefer nargile sistemi yapmadım, her gün kapağını gevşeterek gazını çıkarmayı planlıyorum ve kendimi 'yeni enzim(ler) kurma konusunda' frenleyebilmeyi umuyorum :D

Eklenti 529347

hastalığın bulaşma hızı etkileyici...
süpersiniz...
ama inanın bu kış yaptıklarınız bahardan itibaren en doğal şekliyle size dönecektir

Aysel Yavuz 14-12-2014 22:50

Ben ikinci yaptığım enzimin gazını almaya yetiştiremiyorum. :) Her kapağı açtığımda fokur fokur kaynıyor. İilkinde bu kadar olmamıştı. Pet şişe bomba gibi şişiyor. Kapağı açtığımda kolayı açmışım gibi köpük oluyor.

A_NOMAD 14-12-2014 22:59

Benimki şimdilik akıllı uslu davranıyor :)

samur 15-12-2014 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysel Yavuz (Mesaj 1340696)
Ben ikinci yaptığım enzimin gazını almaya yetiştiremiyorum. :) Her kapağı açtığımda fokur fokur kaynıyor. İilkinde bu kadar olmamıştı. Pet şişe bomba gibi şişiyor. Kapağı açtığımda kolayı açmışım gibi köpük oluyor.

Sayin Ayse hanim.Ben de ilk kez denedim.5 lt su sisesinde yaptim.Agzina balon takip igne ile delikler actim.Gaz kendi kendine cikti.Tavsiye ederim kolay oluyor.

samur 15-12-2014 17:30

Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur.
bir de enzim bamya da oldugu gibi uzuyor,salya gibi :((

samur 15-12-2014 17:34

1 Eklenti(ler)
Benim hosuma gitti.Bakalim ciceklerin de hosuna gidecek mi

Sevgi Durul 15-12-2014 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi samur (Mesaj 1340784)

Normalde uzamaması gerekir.:)

samur 15-12-2014 17:36

1 Eklenti(ler)
Bu da yenisi

samur 15-12-2014 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1340788)
Normalde uzamaması gerekir.:)

kapak kapatmadim pecete koydum belki gaz cikisi olur diye yaklasik 1 ay oldu.malzemeler curumemis tursu gibi koku vardi ve ustu beyaz olmustu.Ek oneriniz varmi

Sevgi Durul 15-12-2014 18:22

Kapak ya da balon kullanmalısınız peçete yerine. Ben her ikisini de kullandım, kapak daha pratik geldi. Kapağı iyice sıkmadım hiç bir zaman ve sabah akşam havasını aldırdım.

Kötü kokmamışsa sorun yoktur ama bu konunun uzmanlarının yorumlarını bekleyelim, sayın samur.

Aysel Yavuz 15-12-2014 20:12

Bende ilkini balonla yapmıştım. Ikincisini kapakla yaptım. Kapaklı olanın gaz çıkışını daha iyi gözlemledim. Sabah akşam gazını alınca hiçbir sorun olmuyor.

samur 15-12-2014 21:00

Tesekkur ederim sevgili arkadaslar onerilerinizi uygulacagim.Aslinda 1 aydir balon vardi kapak yerine.Bugun bosaltmistim, siselere kapak kapatacagim simdi.

sumeyra47 15-12-2014 22:49

1 Eklenti(ler)
Buda benim ilk emzim denemem. Bende kapak yerine balonla kapattım şişenin ağzını. :D:D

ilkhan17 16-12-2014 13:33

Selamlar yaptığınız enzimleri akvaryumunda deneyen oldu mu acaba? Deneyen olduysa gözlemlerini aktarabilir mi?

erfeser 18-12-2014 22:09

Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım. Emeği geçen herkese, bu konunun üstadlarına, özellikle de benim gibi enzimi burada öğrenmiş acemi arkadaşlara çok teşekkür ederim . Çünkü onların soruları sayesinde üstadların bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşmasına vesile oldular. Tekrar teşekkürler.

A_NOMAD 18-12-2014 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erfeser (Mesaj 1341437)
Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım...

Hayırlı olsun...
Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim :D

Ozlem A 19-12-2014 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi samur (Mesaj 1340784)
Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur.

Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)?

samur 19-12-2014 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1341542)
Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)?

Tesekkur ederim ilginize Ozlem hanim.Marul,mandalina,limon,kabak,pekmez,1 pk maya,havuc vardi.Kokusu tursu gibi,sebzeler de curumemis ayni tursu gibi sertti.Simdi kapakli kavanozda ilik yerde.Arada kapagi acip havalandiriyorm.Hatta suan baktim kokusu guzel.Birinin ustu beyazlasmis.

samur 19-12-2014 15:51

1 Eklenti(ler)
Son resim enzim.

Ozlem A 19-12-2014 21:25

Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada
ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor.

samur 20-12-2014 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1341635)
Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada
ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor.

Enzimleri ne zaman kullanmaya baslayayim.Yakasik 40 gun olmustur.Uzerindeki beyaz tabakayi atayim dimi.Birde balkonda serinde mi saklamam gerekir.Simdiden tesekkur ederim:rolleyes:

Ozlem A 20-12-2014 08:28

40 gün enzimi süzmek için erken sanki ama bu başlıkta gördüğünüz gibi bazen erken olgunlaşabiliyor.

Ben oda sıcaklığında saklıyorum. Buzdolabı ya da serinde enzim 'inaktif' hale geliyor, sayın Meyvelitepe soğukta saklanan enzime bir miktar pekmez ekleyerek bakterilerin yeniden aktive edilebileceğini söylemişti.

rencberdede 22-12-2014 12:30

1 Eklenti(ler)
Benim yaptığım enzim mis gibi siyah zeytin kokuyor :)

İçindekiler:
Elma posası
Ananas posası
Havuç posası
Yumurta kabuğu
Muz kabuğu
Buğday
Nohut
Pirinç
Ihlamur
Pekmez
Yaş maya

erfeser 22-12-2014 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1341440)
Hayırlı olsun...
Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim :D

Teşekkürler. Şu an için fotoğraf yükleme imkanım yok ancak ilk fırsatta yüklemeye çalışırım. Herkese başarılar dilerim.

A_NOMAD 30-12-2014 20:15

Ayıptır söylemesi benim kurduğum enzim sayısı 4'e çıktı. İkisini bitkilerime besin, diğer ikisini de temizlikte kullanma maksatlı kurdum..

Abarttıkça abarttım yani :D

erfeser 30-12-2014 22:00

Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur?

Safranlı 02-01-2015 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erfeser (Mesaj 1344029)
Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur?

sadece kuru üzüm yapmak ço doğru olmaz
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur

erfeser 02-01-2015 18:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1344601)
sadece kuru üzüm yapmak ço doğru olmaz
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur

Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur?

Safranlı 03-01-2015 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erfeser (Mesaj 1344643)
Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur?

aman balık enziminde acele etmeyin
alimalllah çok tehlikeli ve kötü kokar
şimdilik cephenizi genişletmeyin..
ileride açık havada yapabilirsiniz...
bu aylardaki nevaleler yeterlidir...
balık en son...
çok çok sonra yapılabilir...

Ozlem A 08-01-2015 17:26

Ben son enzimime acı chili biber koydum. Etkisini merak ediyorum. Olur ya belki bit kovucu etki yapar ümidi besliyorum :). Acaba hiç denemiş olan var mı?

aziztoprak 26-01-2015 09:06

Şu soru aklıma geldi. Bu enzimler, topraksız tarımda kullanılan kimyasal besin eriyiklerine alternatif midir? Konunun uzmanı olan arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.

aziztoprak 26-01-2015 09:38

İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?

aysozbek 26-01-2015 13:47

Ben birkaç yıl önce bir enzim denemesi yapmış ama başarısız olmuştum. Kurduğum enzim kullanmadığımız kapalı balkonda duruyordu. Ben o zaman havaların serin olmasına bağlamıştım. Şimdi yeniden bir deneme yapmak istiyorum. Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?

A_NOMAD 26-01-2015 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysozbek (Mesaj 1351297)
...Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?

Ben yaklaşık 1,5 ay önce birkaç enzim kurdum ve şimdilik sorunsuz çalışıyorlar ama ev içinde yani sıcak ortamda muhafaza ediyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1351204)
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?

Kahverengi şeker, melas ya da pekmez, kuru üzüm gibi şeylerin kullanılmasının amacı; bakterilere yoğun besin (şeker) temin edip (bakterileri aktif hale getirerek/uyandırarak) onları beslenip üremeye teşvik etmek.

Maya ya da eski enzim, yoğurt suyu gibi şeylerin kullanılmasının amacı ise 'besleyip üretmek istediğimiz bakterileri' ortama (enzim yapmak için hazırladığımız atıklar) yerleştirmek zira bu maddeler ihtiyacımız olan bakterileri içeriyorlar.

Yani her iki gruptan malzemeleri de kullanmamız gerekiyor (mesela melas ve yaş maya, pekmez ve yoğurt suyu... gibi) ki amaçladığımız fermantasyon olabilsin.

Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025