![]() |
Merhaba arkadaşlar ocağın 30unda yaptığım enzim 7 günde gaz çıkarmayı bitirdi.
Balon iyice büzüşmüş içine vakum yapmış. İçine oksijen almasından endişe ediyorum. Acaba bu durum normal mi? Balonu çıkarıp kapağın takabilir miyim? İçinden bir miktar alıp evde can çekişen bitkilerime verebilir miyim? İkinci sorum ise evde küçük kavanozda atık kızartma yağı var. Bunu enzimde kullanabilir miyim? Çok güzel hava kilidi olacağını düşünüyorum. |
Birinci sorunuzu elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım. 7 günde enzim olmaz bildiğim kadarıyla. Şişeyi arada bir gidip çalkalıyormusunuz ? Ozaman gaz çıkışı devam ediyor. Birde kokusuna bakın. Bozulduğunu ordanda anlayabilirsiniz. Henüz enzim oluşmadan içinden almayın derim ben ama yinede ustalarımız cevaplasın
|
Merhaba sabah 7:30 da işe giderken ve akşam 6 da işten dönerken günde iki kez çalkalıyorum. Kokusunda da henüz bir bozukluk yok. Fakat balon iyice büzüşmüş durumda
|
Alıntı:
2.soru ise atık yağdan enzim yapmak..İnanın hiç aklıma gelmedi..Bahçeniz ve mazotla çalışan bir makineniz varsa filitre edip orada değerlendirin.. |
Sayın buzul_karizma. Aynı şey benimde ilk yaptığım enzimde olmuştu. Melas ya da siyah şekerim olmadığı için maya koymuştum. Enzim tekrar aktif hale geldi ve fokurdamaya devam etti.
|
Enzim materyali olarak katı meyve sıkacağı posalarını kullanmıştım. Yani meyveler un gibi ufalmıştı. Bu nedenle fermantasyonun hızlı olabileceğini düşünüyorum. Diğer enzimlerde 7. günü doldurdu. Bun enzimlerdende 1 tanesi iyice büzüşmüş diğerleri yumuşamış. Acaba kapağını kapatsam mı? yoksa pekmez vs. eklesem mi? çünkü 1-3-10 oranına 1gr hassas terazi ile uyduk :) üzerine her ekleyeceğimiz madde bu oranı bozacaktır diye düşünüyorum
|
Ben enzimi yaparken, kıyma çekme makinası kullandım. Yaklaşık 25 gün sonra suyun üzerinde bişi kalmadı, tüm koyduğum nevale dibe çöktü ince bir tortu olarak. :) Ben yüzeyde birşey kalmayınce açıp, süzüyorum. Bana daha pratik geldi böylesi.
Portakal ve limondan da yaptım ancak kokusu sirke gibi hoşuma pek gitmedi. Döktüm. Ancak posasını ayırdım, aşırı asidik olduğunu düşünüyorum henüz ölçmedim. İçine yumurta kabuğu biriktiriyorum. Sonuçta yumurta kabuğunu sirkeye yatırıp, karbonat kısmını ayırmak için sirke kullanıyordum. Sirke yerine bu sirke kokulu dip çökeltisini kullanıp, asitik sever bitkilerimde kullanacağım. Bakalım sonuç ne olacak? :) |
Alıntı:
Ziyan etmişsiniz güzelim enzimi, asidik diye bitkilere kullanmamanız tamam da temizlikte kullanırdınız ne güzel... :( |
benim bu iksirlerden iki tanesinin balonu iyice büzüştü. Pet şişeyide yamultmuş kendi kendine vakum yapıyor bu normal mi?
|
Alıntı:
|
hadi yaaa eğer bozulursa çok üzülürüm çünkü çok uğraşmıştım..
|
Kokusuna bir bakın bence... Umarım bozulmamıştır ama çok ümitli değilim :(
|
1 Eklenti(ler)
Burada okuduklarımdan yola çıkarak yaptığım enzim . Esmer şeker yerine ,hurma kullandım . Robottan geçirmedim peynir suyu ,mor lahana ,yumurta kabuğu ,muz,ekmek parçası diğerinde elma ve portakal kabukları var . yaklaşık 15 günü geçti . Balonlarda bir sönme yok . Hata yaptığım bir nokta var mı . Ben o kadar sık çalkalamadım .Kötü bir koku almıyorum . Ne kadar daha beklemem gerekir kullanmak için .
Eklenti 536651 |
Alıntı:
Kullandığınız peynir suyu umarım tuzsuzdur, bu çok önemli. İdeal olgunlaşma süreleri yanlış anımsamıyorsam 45 gün ile 3 ay arası... Her gün çalkalamalısınız :) |
Teşekkür ederim Sn A_NOMAD .Eyvah eyvah bir tanesi baya tuzluydu :). Diğerine yoğurt suyu koymuş olabilirim .Peki işe yaramayacağı anlaşılıyor mu .Tuzdan dolayı hiç mi şansım yok dökmeli miyim .
|
Enzim olmaz, turşu olur... Bitkilere kullanılmaz...
|
Enzim bidonlarımın birinin üzerinde beyaz beyaz bir şeyler yüzüyor. Hani turşularda da olur ya... Diğerlerinde böyle bir şey yok. Bugün biraz daha esmer şeker koyup çalkaladım. Problem var mıdır sizce? Kokusunda problem yok. Turp katmıştım. Buram buram turp parfümü olmuş... ;)
|
Alıntı:
|
İçinde yeşil soğan olan enzimim acayip kokuyor. Çok keskin bir soğan kokusu... Yeni başlayacaklara hiç tavsiye etmem. Şişenin havasını alırken balkona çıkarıyorum.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sizlerden özenerek bu gün ben de enzim yapmayı denedim.
İçine koyduklarım: Domates kabukları, portakal kabukları yumurta kabukları, elma kabukları, yeşil biber artıkları, havuç kabukları bir adet küçük boy kırmızı pancar doğradım, yoğurt suyu, bir tatlı kaşığı yaş maya, 1 yemek kaşığı şeker ve pekmez. 5 litrelik pet şişeye bunlar yeterli midir acaba? Merakla sonucun nasıl olacağını bekliyorum, bakalım başarılı olabilecek miyim :) Eklenti 536770 |
Harika görünüyor sevgili akçabardak, aramıza hoş geldiniz ;)
|
Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD
|
Kısa süre içinde pek çok enzim hazırlayacaksınız, çöpe bitkisel atık atmak zorunda kaldığınızda kendinizi kötü hissedeceksiniz... Hazırlıklı olun bu olacaklara :D :D
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bende ektiğim sebzeleri , kışa girerken meyveleri ile birlikte toprakta bırakıyorum .Ama evdeki atıkları hiç öyle değerlendirmedim .Teşekkür ederim sevgili Akçabardak ön bahçede çiçekler için kullanabilirim :).
|
1 Eklenti(ler)
31.01.2015 tarihinde yapılan enzimin bugün ki halleri...
Enzim yaparken sadece maya kullandım yoğurt suyu kullanmadım. Birde şişelerde beyaz şeker şerbeti kalıntları vardı. Değişik bir tecrübe oluyor 3 tanesi büzüşüyor 1 tanesi şimdilik ayakta :) |
Pazartesi gunu, Ada daki sebze bahcelerindeki otlari temizleyip enzim yapacagim.
Hormon kullanilmadan yetistikleri icin daha da naturel olacagini dusunuyorum. |
Enzimlerim rüyalarıma girmeye başladı. Dün gece enzimlerimin içine beyaz şeker katıyormuşum "ah, vah ben bunu neden yaptım gitti güzelim enzimlerim, emeklerim" diye dövünüyordum. Sabah uyandığımda enzimlerimin yanına gittim, rüya olduğu için sevindim ve onları çalkaladım. :)
|
Alıntı:
Bitki delileri kulubumuz vardir.. Yillik aidat alinmamaktadir.. |
Bende, bugunu yarina birakma dusturundan hareketle
bu soguk havada, sicak evi biraktim Adaya gidiyorum. Hasta palmiye kesilecekti, enzim yapar birazda dal ogutme makinesini calistirir yonga cikartirim.. Size bitki delisi olmayin derken onde gidene cattiniz..:)) |
merhaba arkadaşlar;
dün enzim yapmaya karar verdim. forumda okuduklarımı uygulamaya koydum. 10 litrelik bir su kabı aldım. içerisine yaklaşık bir kg nar kabuğu, 250 gr muz kabuğu, bir yemek kaşığı nohut, bir talı kaşığı çörek otu tohumu, 600 gr dut pekmezi, 40 gr maya, 1 limon kabuğu, bir çay kaşığı zencefil, bir kök zerdaçal ve birazda karanfil ve kırmızı peygamber çiçeği ekledim yeterince su koydum hava çıkışını sağlamak için serum hortumu kullandım. hortumu bir buçuk litrelik su kabına saldım içerisini su doldurdum. Bundan sonra bekleyip bu harika enzimin oluşmasını izleyeceğim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Enzimi patlattım:D
Kapağını çevirirken ani olarak fazla mı gevşettim nedir:cool: Hani haberlerde bomba imha ekipleri fünyeyle patlatıyorlar ya onun gibi bir ses çıktı. :D Benim çığlığım bir yana Oğuz Kağan'la Ece yanıma gelip "Anne ne, anne ne" diye sordular. ;) "Bom etti çocuklar" deyince kıkır kıkır güldüler;) Avuç içim üstte olduğu için kapak avucuma değip düştü. Kendisi narenciye enzimimdir. |
Alıntı:
Ne güldüm, ne güldüm bilseniz... :D Aslında eşim benim patlatacağımdan emindi ama sizin patlattığınızı söyleyince, kısa bir şaşkınlıktan sonra o da gülme krizi yaşadı :D (Bana ''Sen yakında bomba yapmaya da başlarsın'' diyordu. Ben de O'na ''Sûz-i Dilârâ sağolsun benden önce bombayı yapmış, yapmışken de 'neden bekleteyim ki' deyip patlatıvermiş'' dedim de...) |
Enzim başlığı bu konudaki uyarı ve kazalarla doludur :). Sonuncu olmayacağınızdan emin olabilirsiniz sevgili Suz-i Dilara (A_NOMAD hanımefendi çok uğraştı ama patlatamadıydı :P )..
|
Tebrikler..
Itfaiye ye haber verdiniz mi ? Kazalara karsi, normlari kati sekilde yerine getirmek lazim. (Tecrube ile sabittir ) Sukurki balik enzimi degildi.. Neyse, gecmis olsun. Turnike sistemi, balona nazaran daha guvenlikli.. Ben patlattigimda, Sevgili Sarican ile hasar tespiti yapip Sigorta ile konusmustuk.. ( saka saka ....) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025