agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

loveforlife 26-01-2015 16:50

Bugün yaklaşık 15 kiloluk bir balkabağı soydum. Kabuklarını ve içinden çıkanları enzimde kullanmayı düşünüyorum. Maya ve pekmez dışında başka ne eklememi önerirsiniz? Tek başına balkabağı yeterli olur mu? Epey fazla oldu...

A_NOMAD 26-01-2015 17:13

Evden bitkisel ne atık çıkarsa ekle bence :)

A_NOMAD 29-01-2015 22:22

1 Eklenti(ler)
Kutsal ustalarıma bir sorum olacak :)

İlk enzim deneyimim olan (sevgili Ozlem A. ile ortaklaşa, kendisine 'iksir' ismini uygun görmüştük) iksirimin erkenden olgunlaşmış olmasından korkuyorum :(

10 Aralık 2014'te aktifleştirmiştim ve nargile sistemi kurmuştum. 10lt. pet şişenin ancak yarısına kadar doldurduğumdan, sistemden fokur fokur gaz çıkışı hiç göremedim ama yavaş yavaş gaz çıkışı oluyordu.

Sıkıntı şu ki ben Şubat sonu-Mart başı hazır olacağını hesaplamıştım (bitkilerim hala uyuyorlar) ama son birkaç gündür içindeki neredeyse tüm atıklar görünmez oldu, görülebilenler ise tamamen dibe çöktü :(

Şu an olgunlaşmaması lazımdı, sistemi hiç bozmadan (olgunlaştığını görmezden gelerek) bir ay daha bu şekilde bekletsem sorun olur mu? İlla süzüp dolapta uyutmam mı gerekecek?

Ağlamak istiyorum! :(


Eklenti 535103

Ozlem A 30-01-2015 01:12

Ben hiç bozmadan (hava almaz şekilde) aylarca bekletiyorum, bozulma ya da küflenme olmadı şimdiye kadar. Farketmesen de seninkinde minik aktiviteler oluyor olabilir. Ama istersen 15 gün sonra süz, küçük şişelere koyup bir kısmını serince ve ışıksız bir ortamda beklet, bir kısmını da kullanmaya başlayabilirsin.

A_NOMAD 30-01-2015 13:05

'Hiç bozmadan bekletme' kısmı içime su serpti ;)
(Çünkü bitkilerim henüz uyanmadılar, kullanmaya başlayamam yani...)

onur1975 31-01-2015 15:28

2 Eklenti(ler)
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015

İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum.

sındırgılı 31-01-2015 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onur1975 (Mesaj 1352462)
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015

İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum.

arada sirada calkalamayi unutmayin,sifona da su kacmasin. Basarilar.

Sûz-i Dilârâ 01-02-2015 21:50

Ot obur bir insan olduğum için bizim eve bol miktarda sebze-meyve, kuruyemiş vs. girişi olur. Van'dayken çıkan atıkları komşumla biriktirip bahçeye çiçek tarhına gömüyorduk bazen de üşenip ağaç diplerine döküveriyorduk. Sonbahar ve kış boyu döktüğümüz atıkları bahar gelince görmezdik çoktan çürümüş olurlardı.

Taşındığımızdan bu yana bu atıklar içime dert olmaya başlamıştı küçücük bir bahçemiz var ve ev sahibi teyzeme bu konuyu anlatıp inandırmam bir yılı bulur:D hem Türkçesi az hem de bahçesine elleteceğini pek sanmam:D

Bir gün eşimle oturmuş meyve yerken kendi kendime "yazık bu kabuklar boşa gidecek" deyiverdim (nar ve portakal, elma kabukları). Eşim o gün bu gün benimle dalga geçiyor. :D

Bu enzim başlığı tesadüfen ya da kaderin yönlendirmesiyle karşıma çıkınca işler değişti. Kolları sıvadım iki tane şişeye topladığım atıkları doldurdum. 30 Ocak'ta yaptım ilk enzimimi yalnız sizinki gibi maya koymamıştım ilk sayfadaki tarife göre yapmıştım bugün A.Nomad ve Özlem hanımların mesajlarını okuyunca maya da ilave ettim.

İlk gün sobalı odaya kanepenin arkasına koydum sıcak olsun diye Oğuz Kağan (iki yaşında) şişeyi görünce sürüyerek çıkarıp "Anne mammaa" diye tutturup ağlamaya başladı. "Oğlum o mamma değil gel ben sana başka bir şey vereyim" dediysem de şişeyi bırakmadı. Kapağını açıp koklatınca mamma demekten vazgeçti ama şişeyi de vermedi. Yerlerde yuvarladı, üzerine eliyle bastırdı, hatta oturmaya kalktı engelledim. Velhasılı bizim bakterilerin epey başını döndürdü. İnşallah bakterilerimin başına bir şey gelmemiştir. ;)

Oğuz Kağan'ın şerrinden enzimimi korumak için hemen sobalı odanın yanındaki odaya koydum ama sıcaklığın yeterli olduğunu sanmıyorum bir yolunu bulup oğlum ve enzimi aynı odada tutmalıyım. :dilli:

buzul_karizma 02-02-2015 13:58

Allah Razı Olsun
 
4 Eklenti(ler)
Merhabalar enzim konusunu açanlardan ve işleyenlerden Allah Razı Olsun diyorum. Bence bu bir sosyal sorumluluk projesi olmalı. Ve konu sabitlenmeli. Bence fidan dikmek, ağaç tohumu ekmek ne kadar önemliyse bu enzim meselesi de o kadar önemlidir. Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum.
Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım.
Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum.
Okurken bazı notlar aldım.
Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum
1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı?
Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor...
2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter?
3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir?
4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan :) bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?)
5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz?
6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir?

A_NOMAD 02-02-2015 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buzul_karizma (Mesaj 1352791)
...Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum.
Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım.
Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum.
Okurken bazı notlar aldım.
Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum
1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı?
Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor...
2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter?
3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir?
4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan :) bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?)
5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz?
6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir?


Öncelikle benim verdiğim 'iksir' ismini beğenip, kullanmaya başlamanız pek hoşuma gitti ;)

İksir yapmaya başlamanızı heyecanla okudum. Gönül isterdi ki bütün sorularınıza cevap verebileyim ama atıklarınızı ağzı kapalı kapta biriktirmenizi önerebilirim ve iksiri bulaşık makinanızda da kullanabileceğinizi söyleyebilirim.
Ben sırf temizlikte kullanmak üzere de yapıyorum çünkü...

Evdeki yemek artıklarını (içinde tuz varsa) kullanmayın derim ama meyve-sebze artıklarının temiz olması yani yıkanmış olması öneriliyor.

Enzim süzüldükten sonra kalan posayı toprağa karıştırıp streç folyo ile sardıktan sonra sanırım birkaç ay öylece bekletmek gerekiyor ki kompost haline gelebilsin ya da bahçeniz varsa direkt toprağa karıştırıverirsiniz. :)

Oranlar konusunda ustalar daha iyi yönlendireceklerdir sizi ama eski enzimi maya olarak kullanma konusunda benim bildiğim kadarıyla sevgili Ozlem A. oldukça deneyimli..

Balık konusunda yorum yapamıyorum maalesef :D

Safranlı 02-02-2015 15:16

ben sondan başlayayım
balık enzimi bir bomba niteliğindedir
her açıdan bombadır..
patlarsa şayet
Allah muhafaza aile faciası olur..
biraz daha zorlansa nerdeyse atom bombası ismini hak edecek...
dedikya bomba..bu bomba mutfğa,evin hanımefendilerine yaklaştırılır mı hiç...
bomba bu şaka değil...
şimdilik balık kalsın...
nevale çok...
evde savaş çıkarmayı göze alan balık enzimini yapsın...
malum eşinden kormayan Allahtan da korkmazmış..
ben yapım çok korktum...
o kadar korkuya deymez...
siz bildiğiniz yöntemle hoş kokulu enzim yapmaya devam ediniz...
önceki sayfalardaki facia haberlerini okuyabilirsiniz...
dedikya bomba kalsın...

buzul_karizma 02-02-2015 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1352811)
Ben sırf temizlikte kullanmak üzere de yapıyorum çünkü...

Kıymetli yorumlarınız için çok teşekkür ederim?
İksiri temizlikteki kullanımınızı detaylandırıp bizimle paylaşırmısınız?
Yani deterjanlarla vs. karıştırıyoru musunuz? yoksa doğrudan kullanıyor musunuz? Oranları nasıl vs..
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1352811)
dedikya bomba kalsın...

Anlaşıldı şimdilik kaldı..

A_NOMAD 02-02-2015 16:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buzul_karizma (Mesaj 1352838)
Kıymetli yorumlarınız için çok teşekkür ederim?
İksiri temizlikteki kullanımınızı detaylandırıp bizimle paylaşırmısınız?
Yani deterjanlarla vs. karıştırıyoru musunuz? yoksa doğrudan kullanıyor musunuz? Oranları nasıl vs...

Ben uzun zamandır temizlik kimyasallarını hayatımdan çıkarmaya çalışıyorum.

Yaklaşık 2-3 yıldır yer-yüzey temizliğinde sadece karbonat+limon suyu kullanıyorum, bulaşık ve çamaşırda maalesef henüz deterjandan tam olarak kurtulamasam da bu ikili sayesinde kullandığım deterjan miktarı azımsanmayacak ölçüde azaldı.

Enzimle tanışmam sevgili Ozlem A. sayesinde oldu ve en azından yer-yüzey temizliğinde enzimi deneme şansım oldu, hem deterjana hem de karbonat+limon karışımına ciddi rakip olduğunu gördüm.

Şimdi kendi iksirlerimi hazırlıyorum, şükür ki... Atıklar çöpe gitmek yerine temizleyici, lavabo açıcı, bitki besini, toprak katkısı gibi şeylere dönüşüyor artık ;)

Ben iksiri yüzey temizliğinde 10litre suya 100cc ekleyerek kullandım hep, başka bir şey ilave etmedim.. İksirsiz zamanlarımda ise limon+karbonat işimi görüyor.

Bulaşıkta ve çamaşırda henüz iksir denemedim ama iksirlerimin hepsi olgunlaştığında, her alanda bol bol kullanacağım. Etkilerini de burada daha kesin şekilde paylaşmak niyetindeyim.

*Kesin bilgi: Turunçgil ağırlıklı enzimlerin etkisi özellikle lavabolarda, fayanslarda, aynalarda ve camlarda daha çarpıcı oluyor; ışıl ışıl, mis kokulu... :)

Cumhur Tonba 02-02-2015 18:49

Diyorum ya, agaclar net bir okyanus..
Nereleri dolaşacaksın ki?

Bu sayfayı ilk görüyorum. Dikkatlice incelemem lazım.
Harika bir sayfa.
Anlatımlar hikaye tadında.
Paylaşımda bulunanlara, tecrübelerini aktaranlara çok çok teşekkür.
Yeni başlayan arkadaşlara da kolay gelsin diyorum.

Sayın A_NOMAD,
Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... diyorsunuz.
Bakın Sayın Ozlem_A hep yanıbaşınızda.

A_NOMAD 02-02-2015 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 1352887)
...Sayın A_NOMAD,
Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... diyorsunuz.
Bakın Sayın Ozlem_A hep yanıbaşınızda.

Evet sevgili Cumhur Tonba,
Sevgili arkadaşım Ozlem A. sağ olsun, her zaman yanımda ;)
Sevgili Safranlı ve sevgili MeyveliTepe de desteklerini esirgemiyorlar, sağ olsunlar...

Ben henüz acemi olduğumdan, yanlış bilgilendirme yapmamak için arada sesleniyorum 'Ustalarıma' :rolleyes:

Sûz-i Dilârâ 02-02-2015 21:22

Ben enzimimi esmer şekerle yapmıştım, dün mayayı kattıktan sonra rengi açılmaya başladı, sizlerinkine bakıyorum güzel bir kızıl-kahve rengi var.

Benimkinin rengi neden açtı? Sizler sonradan pekmez ilave ediyor musunuz arkadaşlar?

Üç litrelik eski turşu bidonum hava sızdırıyor cısss sesleri kulağımın dibinde... Oğuz Kağan şişelerin varlığına alıştı. :) Sadece havalarını alırken yanıma gelip "Anne bu ne?" diye soruyor ben "enzim" diyorum o yine soruyor "Anne bu ne? ben yine "enzim" diyorum bu böyle devam ediyor :) Ece de Kağan'ı takliden "bu ne, bu ne?" diye araya giriyor bazen :)

A_NOMAD 02-02-2015 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1352929)
Ben enzimimi esmer şekerle yapmıştım, dün mayayı kattıktan sonra rengi açılmaya başladı, sizlerinkine bakıyorum güzel bir kızıl-kahve rengi var...

Hiç esmer şeker ya da melas kullanmadım, sadece pekmez ve yoğurt suyunun marifeti benimkiler :)
Kullanılan atıkların da rolü vardır mutlaka, mesela benim birkaç enzimimin rengi daha açık..

Ufaklıkların enzimlerin varlığına alışmış olmasına sevindim ;)

Sûz-i Dilârâ 02-02-2015 21:54

Hımm. Benim atıklar genelde ot, lahana, roka, tere, maydonoz, yeşil soğan, elma kabuğu, nar kabuğu, patates kabuğu vs.

Bugün yeni bir enzim daha denedim. Beş litrelik bir şişeye üç litre suyla birlikte atıkları doldurdum, yaş maya, pekmez ve kuru üzüm de ilave ederek şişeyi kapattım.

Yalnız önceki enzimlerden dehşet ötesi kokular çıkmaya başladı havasını alırken. Şişeleri sobalı odaya koyduğumu söylemiştim, eşim çocuklardan birinin bezini odada unuttuğumu sanıp bez aramış sağda solda:rolleyes: Bu gidişle güneş alan balkona koyacağım orası da iyi sıcak oluyor.

Şişelerin havasını alırken coss sesleri geliyor.

Bu koku ve bu ses normal mi? (sevgili A.Nomad)

A_NOMAD 02-02-2015 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1352941)
...Bu koku ve bu ses normal mi? (sevgili A.Nomad)

Canınızı sıkmak istemem ama rahatsız edici koku oluşmaması gerekiyor diye biliyorum :(

Ses elbette, gaz boşalttığımız için normal ama kötü kokmaması lazım...
(Ben şimdiye kadar hiç kötü kokuyla karşılaşmadım, tam aksine hoş kokular yayılıyor enzimlerden.)

Sizinkiler hava almış olmasın?

Cumhur Tonba 02-02-2015 22:51

Sayın Sûz-i Dilârâ,
Merhaba. Nedense sizinle yıldızlarımız bir türlü barışmadı. Düşünüyorum. Acaba bir yerde hata mı yaptım?

Sûz-i Dilârâ 03-02-2015 07:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1352957)
Canınızı sıkmak istemem ama rahatsız edici koku oluşmaması gerekiyor diye biliyorum :(

Ses elbette, gaz boşalttığımız için normal ama kötü kokmaması lazım...
(Ben şimdiye kadar hiç kötü kokuyla karşılaşmadım, tam aksine hoş kokular yayılıyor enzimlerden.)

Sizinkiler hava almış olmasın?

Bozulacaksa baştan bozulsun da yenisini hazırlayalım vakitliyken. Son hazırladığım şişeden umutluyum ama sanki o normal bir enzim olacak gibi. ;)

Yukarıya yanlış yazmışım çıkan ses şişenin gazını alırken çıkmıyor -gazını alırken de ses çıkıyor da- dün akşam durup dururken her iki şişeden de cıısss diye sesler geliyordu. Kulağımı yaklaştırıp iyice dinledim hatta öyle gerilmişlerdi ki patlayacaklar diye korktum. Ben de hava almış olabileceklerini düşündüm. Başıma bir bela açmadan şu işi bir kıvırabilseydim. :D

buzul_karizma 03-02-2015 09:12

Arkadaşlar aşağıdaki linkte evdeki çiçeklerin resimleri var. Enzim olgunlaştığında bu çiçeklerde kullanmak istiyorum. Ama olgunlaşana kadar bu çiçekler ölmesin diye bir şeyler yapmam lazım.. Yardımcı olabilir seniz çok sevinirim
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/36441.htm

A_NOMAD 03-02-2015 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1353079)
..Yukarıya yanlış yazmışım çıkan ses şişenin gazını alırken çıkmıyor -gazını alırken de ses çıkıyor da- dün akşam durup dururken her iki şişeden de cıısss diye sesler geliyordu. Kulağımı yaklaştırıp iyice dinledim hatta öyle gerilmişlerdi ki patlayacaklar diye korktum. Ben de hava almış olabileceklerini düşündüm. Başıma bir bela açmadan şu işi bir kıvırabilseydim. :D

Bana onlarda çürüme başlamış gibi geldi, tez zamanda imha edin derim yoksa cidden patlayabilirler :D

samur 03-02-2015 15:06

Enzimin bozuldugunu nasil anlariz cok acemice bir soru ama, bilemedim 2 sisenin birisi tursu gibi kokuyor birisinde hafif pis bir koku var ve uzeri beyaz bir tabaka ile kapliydi o tabakayi attim.Narenciyeli emzimim ise cok guzel kokuyo ve hava cikisi bitmis gibi

A_NOMAD 03-02-2015 15:44

Hafif de olsa 'pis' bir koku varsa bence bozulmuştur ya da bozulmuş olduğu varsayılmalıdır.

Sûz-i Dilârâ 03-02-2015 19:01

Üç tane enzim kurdum.

İlkini eski üç kiloluk turşu bidonuma yapmıştım, esmer şekerle. Şimdi başlığı en baştan okumaya başlayınca marketlerde satılan esmer şekerin de aslında beyaz şeker olduğuna dair bir yazı okudum. Kafam karıştı. Dün akşam sızan havayla birlikte çıkan kötü kokuyu da hesaplarsak sanırım bu enzim çalışmamı gözden çıkardım.

İkinci üç litrelik enzimimde hem ölçülere dikkat etmedim:D hem esmer şeker kullandım hem de mayayı sonradan kattım:D Bir de şişe kapağının iyice kapatmak için sıktığımda yine açılmasını sayarsak bu enzimim de gözümden düştü.

Gelelim üçüncü ve son enzime; ölçülere dikkat ettim, pekmez ve kuru üzümü bakterilere besin olarak koydum, mayayı da enzimi kurarken koydum. Şişe kapağı da sağlam. Hazırladığımdan beri sıcak odada. Oğlum onunla hiç uğraşmadı dolayısıyla yıpranmadı. :D Bu enzimimden umutluyum.

Ancak yeni enzim çalışmaları planlıyorum bir tanesi sadece yeşil sebzelerden. Bir tanesi sadece narenciye özlü olacak. Bir diğeri de karışık meyve, sebze. Yalnız bu üçüncüde narenciye ve asit içeren meyve sebze olmayacak. Bunların tamamını bütün sebze ve meyvelerden hazırlayacağım. Ve ev yapımı yoğurt suyu ve ev yapımı pekmez kullanacağım.

Fotoğraf makinemiz çalışmıyor Oğuz Kağan'ın elinden geçti. Fotoğraf eklemeyi çok istiyorum makine tamir olursa foto çekip ekleyeceğim. Foruma kalitesiz foto eklemek istemediğim için cep telefonu, tablet vs. ile fotoğraf çekmiyorum.

efeege 03-02-2015 19:20

Bu gün. bende enzim denemesi yaptım. yani kurdum .
umarım başarılı olur.
içine muz kabuğu bütün yenmeyen elma ve havuç, patates kabukları iki tane,de portakalı.
bilendırdan geçirdim.
on kiloluk bidona koydum. içine bir kg yakın pekmez. iki su bardağı ev yapımı yoğurt.
ve maya koydum sonrada karıştırarak su ile doldurup ağzını sıkaca kapattım.
ara ara kapağını açıp gazını almaya düşünüyorum.

A_NOMAD 03-02-2015 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efeege (Mesaj 1353231)
...ara ara kapağını açıp gazını almaya düşünüyorum.

Gözünüzü korkutmak istemem ama bu 'ara ara' planladığınız işlemi, özellikle 2.-3. günden itibaren 'sık sık' yapmanız gerekecek :D

(Çok önemli ekleme: Kapağını açarak değil, gevşeterek gazını çıkarmanız daha sağlıklı olacaktır.)

Cumhur Tonba 03-02-2015 20:54

2 Eklenti(ler)
Bir dönem enzimler ders proğramımızda idi. Çok çektik. (Hayvan Besleme)

Fotoğraflar da çok güzeldir her halde. Umarım beğenirsiniz.


Eklenti 535701

Eklenti 535702

Kurby 04-02-2015 09:35

Ben de enzim yaptım, buradaki bilgiler doğrultusunda. Tıslatmayı beceremedim, pet şişe elimde patladı şampanya gibi. O gün çok eğlendik bu patlama olayına. En güvenlisi, hortum sistemi, imbik de deniyor sanırım. Konunun başında nasıl yapıldığı fotoğraflarla gösteriliyor.

Enzimi süzdüğün ilk gün, salyongozlardan geriye kalan zambak soğanlarımda denedim. 1/500 oranında karıştırdım, ancak ph 6 olmadı, biraz daha su ilave edip ph'ı 6-7 arası yaptım. ( ph kağıdı kullanıyorum) İki gün sonra toprak altından baş gösterdi zamanbaklarım. :) Şimdi ara ara fısfıslıyorum üzerlerine, sanki daha hızlı uzuyorlar. Bunu görünce tüm çiçeklerimin topraklarına fısfısladım. Kireçli toprak seveni unutmuşum, ani bozuldu. Hemen yıkadım toprağını. :( Ancak, ortanca ve kamelyaların pek bir hoşuna gitti söylemeliyim.

Ben işi abartıp, ev atıklarına bir de pazar atıklarını ilave ettim. Şimdi bir tane daha var elimde hazırlanıyor bakteriler tarafından. Kalan atıklarım oldu, onları da bahçeye gömüp, üzerlerine enzim sıktım. Solucanlarıma yem, toprağa gübre olsun diye. :)

İçilebilir enzim de yapmak istiyorum eş dost için, ben içebilir miyim bilmiyorum. Çünkü fermente içeceklere alerjim var, burnuma mandal takmış gibi konuşmaya başlıyorum. Ancak yine de yapacağım, misafirlerime lezzet olur.

agaclar.net'i uzun zamandır okuyorum, ancak yeni üye oldum. Paylaşımlarınız, merakınız, uygulamalarınız ve gönülden paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Safranlı 04-02-2015 10:49

dostlarım aman enzimi yaparken havalandırmayı ihmal etmeyin patlar gider...temizliği imkansız olur sevdiğiniz işten dolayı sıkıntı yaşayıp bu sevdadan vazğeçmek zorunda kalmayınız
bize enzim sever kişiler çok lazım

A_NOMAD 04-02-2015 13:37

En iyisi nargile sistemi, hiç kontrole gerek kalmadan uslu uslu fermente oluyorlar ;)

sındırgılı 04-02-2015 13:46

Mağazanın deposunun tavanı boyanmadı.. Da hala o günler aklıma geldikçe güler ve o eski dostların kulaklarını çınlatırım..

Sûz-i Dilârâ 04-02-2015 17:01

Bir hafta sonra artık coss sesleri duyulmaz oluyor, sadece fıs diye şişedeki hava çıkıveriyor.:D

Bugün Mersin'den gelirken yolda ucuz portakal, limon buldum. Allah olduracak ya, eşim de greyfurt almış, geriye mandalina kaldı. Şişesini ve suyunu enzimde kullanmak üzere 5 lt. lik su da alındı. Bu turunçgiller, içimlik ve kabuklarından temizlikte kullanılmak üzere enzim yapımında değerlendirilecek.

Ece ve Kağan için içecek yapabilecek miyim bakalım:confused:

A_NOMAD 04-02-2015 17:31

Tek coşanın kendim olmadığını görmek pek sevindirici.. :D

Yaşasın tek deli ben değilmişim! :D :D

efeege 04-02-2015 17:42

Narenciye ile olanın tarifini paylaşabilirmisiniz evde limon bol miktarda var greyfurt da var portakalda mevcut.
eee geriye helva yapmak kaldı.
[sözüm şaka] narenciyelerim var,iken bende yapayım.

Sûz-i Dilârâ 04-02-2015 17:51

Çok zevkli ama insan kaptırıyor kendini.

Bir de bende bir hastalıktır yazın reçel, turşu, marmelat, konserve, acıka, kompostolar yapmak, sebze kurutmak vs. Dağ, bayır dolaşır yabani meyve, ot toplarım o sıcaklarda güneş beni eritir iyice esmerleşirim, sabahları her yanım tutulmuş uyanırım:D yine de vazgeçmem. Yerdeki börtü böceği, otu, havadaki bulutu, daldaki yaprağı seyrede seyrede bazen coşup ağaçlara sarılarak geçer yaz aylarım. :D Arada denk geldikçe çayın içinde ayaklarını serinletip yüzünü yıkamak sonra da topladığın meyvelere aşk dolu bakışlar fırlata fırlata eve gelmek var mı bundan daha güzel bir hayat...:D

Enzim de bu bağlamda düşünürsem hem hayata artı bir değer hem bizlerin günlerine renk katacak hoş ve faydalı bir eylem okuduğum kadarıyla.

Delilikse ne tatlı bir delilik:D

Sûz-i Dilârâ 04-02-2015 17:57

Sayın efeege,

Yine aynı baştaki tarifle, ben şöyle yapmayı planlıyorum. Beş litrelik su şişesine (benim yağmur sularım da var onlardan da kullanmayı düşünüyorum) üç litre su konacak. Sonra limon, portakal, greyfurt, mandalinaların kabuklarını soyup iç kısımlarını püre yaparak iyice karıştıracağım üç su bardağı alıp şişeye ilave edeceğim. Bir su bardağı pekmez, bir su bardağı yoğurt (suyundan bol miktarda olmak kaydıyla) şişeye aktaracağım. Sonrası sabah ve akşamları şişenin kapağını açmadan sadece gevşeterek havasını alacağım (bir ay boyunca düzenli sabah akşam havası alınacak ve ikinci ve üçüncü aylarda gerektikçe) ve gerisini yoğurdun içindeki bakterilere havale edip sabırla sonucu bekleyeceğim.

Narenciye kabukları da aynı şekilde parçalanıp karıştırılarak sadece kabuktan enzim yapılacak.

Safranlı 05-02-2015 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1353442)
Mağazanın deposunun tavanı boyanmadı.. Da hala o günler aklıma geldikçe güler ve o eski dostların kulaklarını çınlatırım..

siz bir efsanesiniz ...ve bizim için en önemli referans sınız..

sındırgılı 05-02-2015 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1353617)
siz bir efsanesiniz ...ve bizim için en önemli referans sınız..

Hiç öyle demeyin..
Sarıcan, Acemi Çaylak ve de Ensar bir ekol idiler..
Tabiiki hayat bir devinim..
Bugün varsak, yarın yokuz..
Enzime başlar iken çıkan karbon dioksit gazının çevreyi kirlettiğini düşünen güruha ineklere bez bağlatmayı bile söylemiştik..:)
Şimdi her tarafta kömür enerji santralları yapılmakta..
Her neyse..
En kıymetli enzimin balık enzimi olduğunu içine tuzu arındırılmış deniz yosunu kullanılır ise kaymaklı kadayıf olduğunu ( tabii bitkiler ve sebzeler için.. :)) ) belirtmeliyim..
Turnike yaptıktan sonra korkmayın..
Esenlikler ve bol enzimli günler..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025