agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Sûz-i Dilârâ 03-03-2016 18:31

Enzime pekmez yerine kuru üzüm, dut gibi şekerli yiyecekler atsak olur mu? Hiç pekmezim kalmadı, elime de biraz ısırgan otu geçti, 5-6 şişe enzim yapayım diyorum.

A_NOMAD 03-03-2016 18:35

Ben geçen senekilerin birini kuru üzümle yapmıştım, gayet de olmuştu :)

akçabardak 03-03-2016 18:58

Arkadaşlar ısırgan otunun yanına başka neler ilave ediyorsunuz, sadece ısırgan otundan yapılsa olur mu? bahçemde bolca ısırgan otu var onları nasıl değerlendirebilirim sizce :)

A_NOMAD 03-03-2016 19:08

Bence imkanınız varsa, ısırgan otundan irfan çayı daha iyi olur ama uğraşamam derseniz hepsini enzim yapabilirsiniz. Bir de börekte değerlendirebilirsiniz elbette, nefis olur :D

akçabardak 03-03-2016 19:33

Evet sevgili A_NOMAD böreği güzel oluyor bir kaç defa denemişliğim var hatta çorbasını bile yapıyorum, terbiyelisi çok güzel oluyor.

İrfan çayına daha önce göz atmıştım ama anlayamadığım noktalar olmuştu, aslında çok iyi olur tekrar adamakıllı bir daha gözden geçireyim.
Teşekkür ederim.

Resulgur 03-03-2016 20:01

Isırgan özütü

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1444314)
Arkadaşlar ısırgan otunun yanına başka neler ilave ediyorsunuz, sadece ısırgan otundan yapılsa olur mu? bahçemde bolca ısırgan otu var onları nasıl değerlendirebilirim sizce :)

Sn. akçabardak geçen sezonda yaptığımız bir uygulamayı size anlatayım.

- Isırgan özütü - diye araştıra da bilirsiniz. Belki de biliyor sunuzdur.

Toplamış olduğumuz taze ısırganları yaklaşık 5 cm küçük parçalar halinde doğradık . 20 Lt lik su şişesi içerisine 4 te 1 i dolacak şekilde içerisine doğramış olduğumuz ısırganları koyduk .. Kalanına su ekledik ve ağzını bir kapakla kapattık .. Yaptığınız karışımı 1 hafta 10 gün süreyle gün aşırı karıştırdık .. Isırganlar suyun içerisinde eridi su koyu yeşil bir kıvama geldi .. Tek sıkıntısı çok fazla sinek gelir ve oluşan azot çok pis kokar.

Hazırlamış olduğumuz bu karışımı 1e1 sulandırarak bahçeye sebze adalarına bir kapla serpiştirdik.. Hem zararlıları yaklaştırmadı hemde yeşil gübre elde ettik .. ;)

isterseniz spreyleme yoluyla yapraktan uygulama da yapabilir siniz. Tamamen hayal gücünüze bağlı .. Saygılar :D

akçabardak 03-03-2016 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1444337)
Sn. akçabardak geçen sezonda yaptığımız bir uygulamayı size anlatayım.

- Isırgan özütü - diye araştıra da bilirsiniz. Belki de biliyor sunuzdur.
Tek sıkıntısı çok fazla sinek gelir ve oluşan azot çok pis kokar.

Buraya kadar çok net anladım, tek sıkıntı sinekler derken, daha sonra şişenin ağzını açık mı bırakıyoruz, sinekler o yüzden mi geliyor? ağzı kapalı olursa sinekler gelmez diye düşünüyorum.

En kısa zamanda denemek istiyorum bu tarifi, teşekkür ederim Sn. Resulgur.

Resulgur 03-03-2016 20:33

Kapak kısmı çok basit yani sadece üzerini örtmüştük diyelim sinekler rahat girip çıkabiliyordu .. Sayfanızda yaptığınız aşamaları resimleyip paylaşırsanız takip edebilirz bizde .. Kolay gelsin diyelim o zaman :)

hilalll 06-03-2016 13:47

Merhaba arkadaşlar...
Yıllardır okuyorum enzim bölümümüzü bir türlü harekete gecip denemedim.Ablama anlattim uygulamış çok memnun sonuçlardan.

Dün tekrar baktım da aklıma birşey hatta iki sey takıldı.Iceriklerine baktım emin olmak için uygun gibi görünüyor şalgam suyu ve boza hali hazırda birer enzimdir diyebilirmiyiz tazesine ev yapimina ulasirsak aktiflestirip kullanilabilir mi ?
Ne dersiniz ?

mustafa1453 06-03-2016 16:40

enzim

iyi günler.Enzim 50 gün oldu.İçindeki malzemelerin çogu eridi dibe çöktü balonda söndü.Kokladığımda bira gibi kokuyor.Acaba kullanabir miyim?

Sûz-i Dilârâ 10-03-2016 08:46

1 Eklenti(ler)
Isırgan özütünü daha önce farklı bir yöntemle yapmıştım. Isırgan otlarını birkaç litrelik plastik şişelere doldurmuş, ağzını kapatarak güneş altında bekletmiştim. Yapraklar çürüyüp suyunu salmış ben de bunu suyla seyrelterek bitkilerime vermiştim.

Bu defa sayın resulgur'un tarifindeki gibi yaptım böylece daha çok sıvı gübrem olur diye düşünerek. :D Malum bu sıvıyı da bire bir seyrelterek kullanıyormuşuz.

İşte ısırgan özütüm. Isırganları doğradım, bir gece bir kova suda beklettim çamurlarını salsınlar diye. Sabah 20 lt. lik şişeye doldurdum üzerine de su ekleyip tülbentle kapatıp güney balkona koydum. Isırganı beklettiğim suyu da sabah çiçeklerime paylaştırdım. :D

çamkokusu 15-03-2016 22:31

Merhabalr.Bu yaz kompost hazılamayı düşünüyorum.Bu enzim olayıda buna benziyor.http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm buradaki tarife göre kompost yapmk istiyorum ve sizin paylaştığınız düzeneği kullanarak.Kompostun suyunu arıtma amacıyla tuvalete dökebilir miyim?Doğaya faydamız olmuş olur...Cevap verirseniz sevinirim.

Mad Max 16-03-2016 16:59

Enzime kırmızı lahana atılabilirmi aklıma şimdi geldi kırmızı lahana vardı evde 1 ay önce yaptığım bir enzime koymuştum kıpkırmızı oldu daha önceden lahana atan göremedim sitede..

A_NOMAD 16-03-2016 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1447407)
Enzime kırmızı lahana atılabilirmi...

Elbette katılabilir.

özfidan 31-03-2016 13:36

Bu sene yeni enzim için atık sebze ve meyveleri biriktirmeye başladım. Hadi hayırlısı :) . Geçen sene tüm çiçeklerim enzim sayesinde coştular.

özfidan 31-03-2016 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1447258)
Merhabalr.Bu yaz kompost hazılamayı düşünüyorum.Bu enzim olayıda buna benziyor.http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm buradaki tarife göre kompost yapmk istiyorum ve sizin paylaştığınız düzeneği kullanarak.Kompostun suyunu arıtma amacıyla tuvalete dökebilir miyim?Doğaya faydamız olmuş olur...Cevap verirseniz sevinirim.

Sn. çamkokusu enzimi zaten Asyalılar temizlikte ve birçok alanda kullanıyorlar. Ben de bulaşık yıkadım hafif sirkemsi koku oldu ama tabaklar tertemizdi. Bu enzimlerle hem lavabo, tuvalet temizlenebilir. Hem de kanalizasyona yollanan enzimler doğal döngü sağlar ve faydalı olurlar.

putko 06-04-2016 10:46

2 Eklenti(ler)
Merhabalar, Dün itibari ile 3 aylık süre doldu şişelerden bir tanesini açtım. Süzünce iki litre enzim çıktı. Diğerlerini henüz açmadım. İhtiyaç oldukça açmayı düşünüyorum. Ne kadar süzsemde ikinci resimde görüldüğü üzere diplerinde tortu oluyor. Bu konu ile ilgili ne yapmalıyım. Raf ömrünü arttırmak için ne yapabilirim.
Eklenti 603809
Eklenti 603808

tarla kuşu 07-04-2016 17:16

...

1 Eklenti(ler)
2 ay önce başlattığım enzim çalışmam bitti. Süzüp şişelere doldurdum ve buzdolabının kapağına koydum. buzdolabına koymakla yanlış mı yaptım ?

aydemiraydın 12-04-2016 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Remlak (Mesaj 1438763)

melas , pekmezden pahalı.

Mad Max 12-04-2016 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1453582)
melas , pekmezden pahalı.

Kütahya şeker Fabrikasından bu sene aldım ben 1kg melas 0,50 tl (Elli Kuruş) .

Resulgur 12-04-2016 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1445818)
Isırgan özütünü daha önce farklı bir yöntemle yapmıştım. Isırgan otlarını birkaç litrelik plastik şişelere doldurmuş, ağzını kapatarak güneş altında bekletmiştim. Yapraklar çürüyüp suyunu salmış ben de bunu suyla seyrelterek bitkilerime vermiştim.

Bu defa sayın resulgur'un tarifindeki gibi yaptım böylece daha çok sıvı gübrem olur diye düşünerek. :D Malum bu sıvıyı da bire bir seyrelterek kullanıyormuşuz.

İşte ısırgan özütüm. Isırganları doğradım, bir gece bir kova suda beklettim çamurlarını salsınlar diye. Sabah 20 lt. lik şişeye doldurdum üzerine de su ekleyip tülbentle kapatıp güney balkona koydum. Isırganı beklettiğim suyu da sabah çiçeklerime paylaştırdım. :D

Merak ettim de .. Isırgan özütünün bir etkisi oldu mu sizde de ? [emoji4]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

çamkokusu 13-04-2016 23:25

Şeker suyunu nasıl fermente ediyorsunuz?Birde bir şey soracağım esmer şeker Türkiyede yaygın değil pek yerine ne kullanabiliriz?

çamkokusu 13-04-2016 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özfidan (Mesaj 1450824)
Sn. çamkokusu enzimi zaten Asyalılar temizlikte ve birçok alanda kullanıyorlar. Ben de bulaşık yıkadım hafif sirkemsi koku oldu ama tabaklar tertemizdi. Bu enzimlerle hem lavabo, tuvalet temizlenebilir. Hem de kanalizasyona yollanan enzimler doğal döngü sağlar ve faydalı olurlar.

Tereddüt ettim ben,kompostun suyu kirliliği pek temizlemez gibi geliyor bana.

Ozlem A 15-04-2016 07:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1453961)
Şeker suyunu nasıl fermente ediyorsunuz?Birde bir şey soracağım esmer şeker Türkiyede yaygın değil pek yerine ne kullanabiliriz?

Pekmez ya da melas kullanabilirsiniz.

Ozlem A 15-04-2016 07:17

Enzim yapan arkadaşlarla benim yeni keşfettiğim bir kullanım alanını paylaşmak istiyorum.

Yıllardır kullanmadığım gümüş takılarım var, evde gümüş parlatıcısı gibi bir şey yok. Üzerleri girintili çıkıntılı olduğundan diş macunu tavsiyesini uygulayamadım.

Dün olgunlaşmış bir enzimi süzdüm ve dipte kalan tortulu kısmı ayırmıştım. Aklıma takıları içine atmak geldi. Attım ve o kapkara takılar bir kaç saat sonra kontrol ettiğimde pırıl pırıl olmuşlardı.

çamkokusu 15-04-2016 21:19

Bu arada aklıma yeni geldi,esmer şeker almak istiyorsanız büyük,şık ve lüks pastanelere sorabilirsiniz.Ben soracağım yarın bizim oradakine.Sevmem öyle yerleri ama işim düştü...

çamkokusu 15-04-2016 21:49

Başlıyorum yavaştan bu işe.Bu yaz boş durmayacağım.Annem nohut suyula hamur mayası yapabilceğimi söyledi.İçine katsam işe yarar mı acaba?

sardunya18 17-04-2016 22:29

1 Eklenti(ler)
Merhabalar enzimim oldu bugün süzdüm .Benim merak ettiğim bire kaç oranında sulandırılarak kullanılacak cevap verirseniz çok sevinirim .Kokusu güzel rengi duru dip kısmı bulanıktı posasını toprakla karıştırıp bekletiyoruz galiba Bu şekilde ne kadar bozulmadan durur ki ?

Sûz-i Dilârâ 17-04-2016 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1453612)
Merak ettim de .. Isırgan özütünün bir etkisi oldu mu sizde de ? [emoji4]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sadece bir kerelik verdim bu sıvıyı, ısırgan özütünden önce de enzim veriyordum. Bitkilerimin durumu oldukça iyi ama sadece bir sebebe bağlayamam. Muhtemelen hepsinin toptan sonucudur.
Küçükbaş hayvan gübresi, simsiyah funda toprağı, enzim, ısırgan özütü derken şımarmalarından korkmuyor da değilim.

mustafa1453 18-04-2016 15:49

enzim

iyi günler.Bende bugün enzim süzdüm 1 litreye ne kadar karıştırmamız gerekiyor.

Mad Max 18-04-2016 17:33

aklıma şu takıldı mesela 5 şişe enzim hazırladım ve küçük şişenin içine su koyup öyle havalandırma sistemi yaptım enzimler 3 ay oldu olgunlaştı diyelim 5 şişenin birisini süzsem 4 şişeyi kullanacağıma yakın süzsem olurmu 5 şişeyi 3-4 ay kullanmayı planlıyorum bu 3-4 aylık sürede süzülmemiş şişeler bozulurmu.

çamkokusu 30-04-2016 22:27

Merhabalalar.Enzim hazırlığına başladım evde ekşi mayaya başlayarak.İki üç gündür hazırladığım karışıma bakıyor ve rahatsız oluyordum.Ablama danışınca oranları yanlış yaptığım ve doğru düzgün okumadığım ortaya çıktı kaynağı.Tekrar yaptık ve tatmin edici bir görüntüsü var.

Yoğurt işinide nohutla yapıp kapatacağım sanırım.Nohuttan elde edilen yoğurtun lactobacilius bakterilerini içeriyor mu?Sarıcan veya bilgili bir arkadaş yardım ederse sevinirim.

Antipas 11-05-2016 12:13

bağ için enzim.

Merhabalar. 3 dönüm kadar yetişkin bağlarım var.Enzim denemek istiyorum.Ne gibi önerileriniz olabilir.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Teşekkürler.

A_NOMAD 11-05-2016 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antipas (Mesaj 1460625)
Merhabalar. 3 dönüm kadar yetişkin bağlarım var.Enzim denemek istiyorum.Ne gibi önerileriniz olabilir.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Teşekkürler.

O kadar geniş alana enzim yetiştirebilir misiniz bilemiyorum, bence farklı yöntemleri de inceleyin:
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net

Antipas 11-05-2016 17:00

bağda enzim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1460648)
O kadar geniş alana enzim yetiştirebilir misiniz bilemiyorum, bence farklı yöntemleri de inceleyin:
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net

Araştırmalarıma göre enzim, 1:100 ila 1:200 civarında sulandırılarak uygulanabiliyor.Ve bu durumda mesela ben yaprak gübresini mevcut bahçeye 400 lt ile halledebiliyorum.yani 4-5 litre enzim yeter diye düşünüyorum.Benim amacım bağ için hangi atık malzemelerden faydalanabilirim? onu öğrenmek.Teşekkürler.

A_NOMAD 11-05-2016 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antipas (Mesaj 1460713)
...Benim amacım bağ için hangi atık malzemelerden faydalanabilirim? onu öğrenmek...

Her türlü bitkisel atığı kullanabilirsiniz.

Mad Max 11-05-2016 19:21

şunu unutmayalım enzim kullanılan bitkilerde kimyevi bir ürün kullanmamalıyız yoksa enzim içindeki mikroorganizmalar ölür ve yarar sağlamaz .

Ozlem A 12-05-2016 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1455055)
aklıma şu takıldı mesela 5 şişe enzim hazırladım ve küçük şişenin içine su koyup öyle havalandırma sistemi yaptım enzimler 3 ay oldu olgunlaştı diyelim 5 şişenin birisini süzsem 4 şişeyi kullanacağıma yakın süzsem olurmu 5 şişeyi 3-4 ay kullanmayı planlıyorum bu 3-4 aylık sürede süzülmemiş şişeler bozulurmu.

Hava aldırmadan, loş ve serin bir yerde saklayabilirseniz bozulmaz. Ben hep bu şekilde kullanıyorum.

kerkenez 02-06-2016 20:37

2 Eklenti(ler)
Sonunda enzimimi süzüp şişeledim. Bu sefer küflenme olmadı. İçmek için yaptığımdan bir yudum aldım ateş suyu bunun yanında su kalır. Diğeriyle karıştırdım bahçe sulamasında kullanacağım.

Eklenti 615836

Eklenti 615837

Mad Max 02-06-2016 21:48

3 ay bekletip süzüyoruz ve süzülmüş halini lazım oldukça kullanıyoruz. Ama benim sorum şu enzimi 3 ay bekletip olgunlaştırdıktan sonra süzmek yerine süzmeden şişeden ihtiyacımız olanı kadarını alsak geri kalanı süzülmemiş halde kullanacağımız zamana kadar saklasak olurmu ? Cevap vermek zorunda değilsiniz biliyorum ama hazırladığım enzimleri hava almayan kaba koyduğumda kap şişiyor ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz lütfen ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025