agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni42Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-05-2013, 13:22   #211
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Selahattin Bey,

Şansımı hidrosiklon ve arkasına mil filtresi bağlayarak deneyeceğim. Umarım başarılı olurum.

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2013, 11:38   #212
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2
Sulama borularında ki fazla olan ;altına sebze gelmeyen delikleri en ucuz ve kolay yoldan nasıl kapatabiliriz ?

smnckli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2013, 15:26   #213
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-08-2013
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1
İlk "Damla Sulama" girişimi

Merhaba,
Biraz acelem olduğu için konu altında yazılmış tüm mesajları okuyamadım. Yazılmış veya bahsi geçen bir konuda mesaj yazarsam affınıza sığınıyorum.
Bir arkadaşımla 10 sıra, her sıra ~2,3 metre uzunluğunda damla sulama hortumlarını birbirine bağladık. Uçlarını da tıpalar ile kapadık.
-Şehir şebekesinden su ile araya hiçbir kontrol aracı koymadan bağlayabilir miyiz?
-Şebekeden gelen normal hortum ile damlama hortumu arasına vana koymalı mıyım? Yoksa bir kelepçe ile bağlamam yeterli olur mu ?
-Şebekeden çektiğim suyun basıncı en az 0,1 veya 0,3 bar mı olmalı?(daha önceki cevaplarda görmüştüm sanırım).

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

anselmkerem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2013, 10:18   #214
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili anselmkerem, şehir şebekesi filtre su olduğundan direkt kullanabilirsiniz, normal hortum ile damlama hortumu arasına vana koymak basıncı kısmak adına işe yarar bir durum gibi görünüyor ancak zaten çeşme hortumunun bir musluğu olacak ve buradan kısabileceğinizden iki hortumu birbiren sağlıklı bağlayın yeterli, basınc en çok en sondaki kör tapa ve ek yerleri için önemli o nedenle basınç fazla olsa bile musluktan veya vanadan kısmak zorundasınız aksi halde bağlantı noktalarından patlamalar yaşarsınız buda güzelce duş almanıza neden olur, kısacık bir kaç macera ile dediğimize gelirsiniz bizden bile tecrübeli olursunuz .

emraherg beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 02:45   #215
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi anselmkerem Mesajı Göster
-Şehir şebekesinden su ile araya hiçbir kontrol aracı koymadan bağlayabilir miyiz?
-Şebekeden gelen normal hortum ile damlama hortumu arasına vana koymalı mıyım? Yoksa bir kelepçe ile bağlamam yeterli olur mu ?
-Şebekeden çektiğim suyun basıncı en az 0,1 veya 0,3 bar mı olmalı?(daha önceki cevaplarda görmüştüm sanırım).
Sayın anselmkerem.

Şehir şebekesindeki su basıncı daha doğrusunda musluğunuzdan veya bataryanızdan akan suyun basıncı yaklaşık 4 bar dır. Bu basınç daki su, damlama hortum sistemi direk verilmemelidir. Zira standart daha doğrusu piyasada yoğun olarak kullanılan damlama hortumlarının maksimum basıncı 1 bar kadardır. Damlama hortumu ile verilecek suyun debisi doğrudan basıncı azaltıp yükselmek suretiyle ayarlandığından, şebeke suyu çıkışı ile damla hortumu başlangıç arasına vana koymanız ve damlama hortumundan vereceğiniz suyun debisini bu vanayı kısarak sağlamanız yerinde olacaktır.

Filtreler genelde doğrudan, derin kuyu, keson kuyu, nehir ve göllerden çekilip direkt damlama sistemine verilen sulama sistemleri için kullanılıp, başta kum, yosun ve diğer vs. partiküllerin tıkanmalara yol açmaması için tavsiye edilir. Şehir şebekesinden temin edilen su için filtrenin biraz gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2013, 17:59   #216
Yeni Üye
 
ilhankuafor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-05-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Merhaba Sevgilili arkadaşlar, öncelikle herkesin emeğine saglık.Benimde bir sorum olacak iki dönümlük muhtelif meyvelerden oluşan bir meyve bahçesi kurdum. Ve sadece haftasonları gidebiliyorum dolaysıyla damlama sulama sistemi kurmayı planlıyorum ama arazim biraz meilli (kaç derece meilli oldugunu bilmiyorum ölçü olarak )böyle bir durumda öneriniz ne olur.

ilhankuafor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2013, 03:36   #217
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Su kaynağınız hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Suyu kanaldan mı? dereden mi? artezyenden mi? ne şekilde alıyorsunuz?

Su kaynağınız yeterli basıncı var ve temizse eğimli arazilerde basınçlı meme öneririm.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2013, 09:36   #218
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili ilhankuafor, damla sulamada tüm şartlar aynı ancak damlama borularınızı eşyükselti eğrilerine paralel döşerseniz daha az sorun yaşayacağınız bir damlama sulama sistemi kurmuş olursunuz.

emraherg ve Çamtepe beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2013, 11:12   #219
Yeni Üye
 
ilhankuafor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-05-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 13
Arkadaşlar ilginize teşekkürler.Sayın Lilium arazim ıstıranca ormanlarıdaki bir köyde su sorunumuz yok. köyün içme suyundan kullancam.
Selahattin bey cevabınızı biraz daha açabilirmisiniz.

ilhankuafor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2013, 11:35   #220
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Şöyleki;

Eğimli bir arazi diyorsunuz, eğer damlama borularını arazinin eğimine göre aşağı doğru salarsanız bu borulara su verecek ana boruyu yatay döşemeniz gerekecek bu da si,ze suya basınç verme maliyeti getirir, ancak ana boruyu dikine aşağı yerleştirir eğime paralel de damlamaları döşerseniz basınç oluşur aynı zamanda bitkilerde eşit sulanır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 00:11   #221
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 18
Değerli Doğa Dostları,

Eğimli arazimdeki çoğu ceviz olan 1 yaşındaki meyve fidanlarıma, her fidana 2 adet damlatıcı gelecek şekilde damla sulama tesisatı kurdum.

Toprağımın çoğu yeri süzek bir yapıda ve su fazla yayılmıyor, damlamada dar bir alan sulanıyor. Bunu, damlatılan yerlerin yan tarafını kazarak ta test ettim. Böyle olunca fidanların yeterli sulanmayacağını, köklerin de fazla yayılmayacağını düşünüyorum.

Sizce damlatıcıları şemsiye şeklinde püskürtmek mi, yoksa fidan etrafına borudan halka yapıp üzerine damlatıcılar takıp damlatmak mı doğru olur? Veya başka bir tecrübesi olan var mıdır?
Şimdiden teşekkür ederim,saygılar.

AVCI016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2013, 15:10   #222
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 29
Apartmanda bulunan 25m derinliği bulunan keson kuyudan dalgıç pompa ile su alarak bahçedeki ağaçları damlama olarak sulama yapmak istedim ( döşenen boru uzunluğu 120m, 75 adet damlatıcı var) fakat boru açık renk toprak üzerinde olduğu için boru içerisin ileri derecede yosun oluştu ve damlatıcıların uçlarını tıkamaktadır.

Boruyu toprak altına aldım.

Yosun neden oluşur? Nasıl önlem alabilirim.?

Siyah damlama borularından almam gerekiyor?

Konu hakkında bilgi alabileceğim kişi telefon numarası gönderirse sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-...leme/32505.htm

Eklenen Resimler
 
H.SAHIN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 02:43   #223
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Sayın H.SAHIN

İşleme tabi tutulmamış (arıtma, yumuşatma, flitreleme, ilaçlama yapılmamış) suların çoğu yosun üretme özelliği gösterebilir. Sebebi de çok genel bir tabirle organik ve bakteriyel kirlilik, mikro organizmayı besleyip yaşatabilecek besin ortamının mevcut olmasıdır. Güneş ışığı da yosunlaşmayı hızlandıran katalizördür.

Hiç açık renk damlama hortumuna rastlamadım. Benim bildiklerim ve kullandıklarımın hepsi siyah renktir. Ancak firmanız böyle bir hortum kullandığına göre bu tür bir hortum üretiminin ve kullanımının olduğunu göstermektedir. Dolayısı ile hiç bir üretici yosunlaşma oluşturacak türde hortum üretmeyi düşünmez. Dolayısı ile açık renkte olsa sorununun hortumdan kaynaklanması bana göre çok düşük bir olasılık. Bunun netliğe kavuşturulabilmesi için güneş ışığının borunun içine kadar nüfus ettiğinden emin olmak gerekir. Hortumdan bir parça kesip güneşe doğru doğrultun, hortumun yüzünüze dönük bölümünde güneş ışığının iz ve belirtisini ya da aydınlatmasını hissediyorsanız, sorunun hortumun ışık iletkenliğinden kaynaklanıyor olduğunu akla getirir. Bu taktirde ışık iletkenliği olmayan siyah hortuma yönelmeniz doğru olacaktır.

Kullandığınız açık renk hortum güneş ışığı iletkenliği sağlamıyor ise sorun suyunuzun özelliğinden kaynaklanıyor olabilir. Sulama ve Boru içi Yosun oluşması Hk. konulu başlık altında bu konuya gerekli doğru yanıtlar zaten verilmiş durumda. Öneri ve çözümleri bir kerede ben özetleyeyim. Kuyuyu sık sık klorlamanız ya da seyreltilmiş çamaşır suyu ile yine sık sık ilaçlamanız fayda sağlayacaktır. Bunun birazda bilimsel, ilmi ve fenni yolu kuyu çıkışına önce 1-5 mikronluk aktif karbon filitre, sorasında otomatik klorlama cihazı veya ultraviyole dezenfektan cihazı konulması düşünülebilir. Klorlama cihazları 1500 euro, UL cihazlar 500 TL civarından başlamaktadır. Bir başka çözüm yöntemi de damla hortumu şebekenizin sonlanma noktalarına su tahliyesi için vana koyup, kullanılmadığı zamanlarda damlama hortumlarında su kalmasına ve birikmesine sebebiyet vermemek olacaktır.

Ancak benim size nacizhane tavsiyem öncelikle kullandığınız hortumun iç çeperlerinde yosun oluşumu olup olmadığını kontrol etmeniz. Eğer çeperde yosun oluşumu yok ise yosunu kuyunuzun ürettiğini varsayımı ön plana çıkar. Keson kuyular genellikle yosun üretirler bu yosunlar genellikle algler gibi mikroskopik olmayan, göller ve çeşme yalaklarında sıklıkla rastladığımız türden adeta bir su altı bitkisi görünümünde olan dokunulduğunda kolayca dağılın parçalanan türden yosunlardır. Kolayca dalgıç pompa tarafından çekilip sulama şebekenize karışabilir ve damlama başlıklarında tıkanmalara yol açabilir.

Damlama hortumunu toprak altına almak iyi bir çözüm değil. Böyle bir uygulama çok daha farklı olumsuzlukları beraberinde getireceği kesindir.

Saygılarımla.


Düzenleyen s.serdar : 12-09-2013 saat 03:32
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 03:29   #224
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Sayın H.SAHIN

Haddim olmayarak krokisini vermiş olduğunuz şulama şebekenizin çok doğru ve rasyonel dizayn edilmediğini düşünüyorum. 120 m. bir şebekeyi tek bir boru çıkışından beslemek, krokinizde A, B ve C olarak işaretlediğim noktalarda eş ve dengeli basınç ve buna dayalı olarak da debiyi sağlayamaz görüyorum. Hortum köşe dönüşle çok ve sık olan şebekenizi bir değil kırmızı çizgilerle işaretlediğim mevcut pompa çıkışına ilave üç farklı çıkışından beslemenizin daha doğru ve daha dengeli debi yaratacağını düşünüyorum.

Name:  Bina Yerleşim.jpg
Views: 6641
Size:  46.2 KB

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 08:37   #225
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi H.SAHIN Mesajı Göster
...
Yosun neden oluşur? Nasıl önlem alabilirim.?

Siyah damlama borularından almam gerekiyor?

Konu hakkında bilgi alabileceğim kişi telefon numarası gönderirse sevinirim.
1-Yosun sudaki alglerin varlığıyla ışık ve yüksek Ec ya da tuzluluktan oluşur. Önlemek için kuyuya kum atmak ya da 25 kg lık lakın agregalı zeolit çuvalı atmanız yeterlidir, şıp diye keser.

2-Yosun damlama borularındaysa zaten hayatınızın hatasını yapmışsınız demektir önleme şansınız yok siyah damlama borusu ile değiştirmeniz gerekmektedir.

3-En yakın Tarım müdürlüğünden teknik bilgi alabilirsiniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 08:47   #226
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 29
Bilgiler için Teşekkür ederim.

H.SAHIN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 10:13   #227
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 29
İşlem yapılan boru modeli P100 olduğunu bildirmiştir.

H.SAHIN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 15:17   #228
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi H.SAHIN Mesajı Göster
İşlem yapılan boru modeli P100 olduğunu bildirmiştir.

p100 ya da pe100 damlama hortumu değildir ki. O hortum toprak altı polietilen su borusudur. Firmanızı değiştirmenizde yarar var.

OSMAN45 beğendi.
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2013, 15:21   #229
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-11-2013
Şehir: ADANA
Mesajlar: 1
arkadaşlar merhaba,
güzel bir çalışma.lateral borular hattın tam ortasından geçsin ve sulama süresini uzun tut

ziraatçi01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2014, 14:12   #230
Ağaçsever
 
burjuva1981's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 43
öncelikle herkese merhaba 15000 m2 badem bahçem var içerisinde 480 ağaç var bahçem diktörtgen eni 80 m uzunluğu 185 m eninde yani 80 metrede 15 sıra her sırada da 33 ağaç var 7 tonluk su tankerim var römork üzerinden damlama yapmayı denesem römork yüksekliği 1.5 metre her ağaca 1 damlatıcı olsa hepsine basarmı basmazsa kaçsıraya basar damlama hortumlarını eninemi yoksa boyunamı sermeliyim bar hesaplaması yapabilecek bir arkadaş arıyorum şimdiden teşekkür ederim

burjuva1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2014, 20:22   #231
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-12-2013
Şehir: Bursa
Mesajlar: 4
sisten için yardım

herkese kolay gelsin 25 dönüm yeni sistem ceviz bahçesi kuracağım (7x3.5). 90 metreden saatte 15 ton su alabileceğiz. 1000 ağaç dikilecek arazide %10-15 lik bir eğim söz konusu. şuan için havuz yapmayı düşünmüyorum. ileriye dönük bir sistem kurmayı düşünüyorum. ana kangal boruyu 63 lük ve yüksek kısıma koymayı düşünüyorum çünkü ileride en yüksek kısıma havuz yapmayı düşünüyorum. ayrıca ileride mini spring yağmurlama (40 lt/s) ile sulamayı düşünüyorum. şuan için 8 lt/s. lik basınç ayarlı katif damlatıcı kullanacağım
ilerisi için yani mini spring yağmurlama (40 lt/s) ile sulama için iki sıraya bir kangal boru (sırada en fazla 38 enaz 15 ağaç var) 25 lik mi 32 lik mi döşemeliyim?
tarla resmini ekleyeceğim
saygılar

Eklenen Resimler
 
hebelub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2014, 20:42   #232
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-12-2013
Şehir: Bursa
Mesajlar: 4
sizce olurmu 32 lik bir boruda ileride 76 ağaç 40 lt/saat ile sulanacak
saygılar

Eklenen Resimler
 
hebelub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 08:51   #233
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2014
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 11
merhaba Arkadaşlar...

Badem bahceme damlama sulama yapmak istiyorum 500 adet ağacım var .tarlaya yatayına kendinden memeli boru ile tek hat çeker isem olurmu.80 metre bir boyda damlama sorunu cıkarmı.Daha önce yapan varsa bilgilendirebilirmi.

murcell26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 22:13   #234
Ağaç Dostu
 
ahmettugrul55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-02-2012
Şehir: samsun
Mesajlar: 150
forumu bu sayfaya kadar dikkatlice okudum
2. yılına giren ceviz bahçem var ve damlama sulama yapacağım
su 32 lik boru ile köy şebekesinden geliyor
oldukça tazikli(saatte 3ton kadar)
tarlam dikdörtgen şeklinde.
uzunlamasına meyilli
ana hattı uzunlamasına sereceğim damlamaları enine yerleşecek.
sorularım
32 lik şebeke borusuna , uzunlamasına sererken damlamaların geleceği yere kalın boru takmalı mıyım?bu kısım 140 metre kadar bir mesafe.
damlama borusunu her agaca 2 damlatıcı yeter mi?halka mı yapmam uygun olur.

ahmettugrul55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2014, 23:19   #235
Ağaçsever
 
agacarkadas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2013
Şehir: düzce
Mesajlar: 49
Merhaba,
Geçen yıl her fidana iki damlatıcı gelecek şekilde kurulum yapmıştım verim alamadık.Borular genleşiyor ve damlatıcılar fidan diplerinden kayıyor.
Bu yıl halka şeklinde kurulum yapmayı planlıyorum.

agacarkadas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2014, 16:46   #236
Ağaçsever
 
fofurtr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 55
uzun bir aradan sonra merhaba.
bende bu sezon 250 ağaçlık bahçeme damlama sistemimi kuracağım hesaplamaları ve malzeme seçimimi kendim yaptım.
yalnız yeni kuracak arkadaşlar için eğer her ağaç başına eşit miktarda sulama ve gübreleme ihtiyaçları varsa kesinlikle katif damlatıcı diye tabir edilen deliksiz damlama borusuna takılan 2Lt/h 4lt/h 8lt/h kapasitesinde olanlardan öneririm.
ağacın taç izdüşümü öngörülerek kabaca fidandan 30-35 cm uzaklığa gelecek şekilde takıla bilir. ağaç taç izdüşümü geişledikçe ilave damlatıcı **** borular ağacın etrafından uzaklaştırıla bilir. birde ağcın kök gelişimi saçaklı kökmü yoksa kazık kökmü duruma bakılarak damlatıcı konumlandırılmalıdır. ağaç başına su sarfiyatı hesaplanıp her ağaca 4 adet damlatıcı gelecek şekilde uygun olan kapasiteden seçilmelidir.

Poyrazs beğendi.
fofurtr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2014, 01:20   #237
Ağaçsever
 
emraherg's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Ankara/Çayyolu
Mesajlar: 41
Merhaba

Herkese merhaba ağaç sever dostlar,

Oturduğum müstakil evimin bahçesindeki ağaçlara (bir kısım çalı grubu da var) damlama sulama sistemi döşemeyi düşünüyorum. Arsa yaklaşık 280 m² ve bahçeye kalan kısım ise yaklaşık 200 m². Şimdiye dek yazılan mesajların tamamını okumuş olsam da, projeme yönelik biraz daha spesifik önerilere ihtiyacım var sanırım. Evimin oturumu ve bahçe şeklini sizlere göstermek isterim;

Name:  ev proje örnek.jpg
Views: 6641
Size:  48.4 KB

- Burada anlaşılacağı üzere beyaz alan benim bahçem ve yeşil dairelerin her biri ağaç ya da çalı grubundan, sulamayı düşündüğüm diğer bitkiler. Ama büyük bir kısmı 4-10 yaş arası ağaçlar.

- ( X ) ile gösterdiğim mavi daire ise şebeke suyuna bağlı çeşmemiz.

- Bu arada önemli bir husus, arka bahçe ile ön bahçe arasında tahminim 50-60 cm. kot farkı var. Arka tarafa giderken hafif meyil çıkılıyor, yani arka bahçem biraz daha yüksek.

Çeşmeye zaman ayarlı bir sistem bağladıktan sonra, aldığım çıkışı sol üst sıradan başlayarak (yani saat yönünde dolaşarak) ön bahçeye doğru ana hat çekmeyi planlıyorum. Boruyu 15-20 cm toprak altına gömüp, bağladığım sulama hortumlarını ağaç izdüşümlerine (çanaklarına) "daire benzeri" şekilde sarmak istiyorum. Sanırım buna halka sulama şekli deniyor. Aklımdaki sisteme örnek olması açısından bir çizim yaptım, arka bahçenin bir kısmını bahsettiğim şekilde örnekledim, diğer ağaçları da öyle yapmayı düşünüyorum.

Siz sevgili üstadlarım ve tüm değerli üyelerden öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.

( Başlıca merak ettiklerim; Hat çok mu uzun? Ön ve arka bahçeler arasında damlama debi farkı çok mu fazla olur? Basınç konusunda sıkıntı yaşar mıyım? Toprak altına döşeyeceğim ana hatta PE100 kangal boru, sulama için ise 16 mm. deliksiz damlama boruları kullansam uygun olur mu? )

Şimdiden çok teşekkür ederim, saygı ve sevgilerimle.


Düzenleyen emraherg : 07-04-2014 saat 21:58
emraherg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2014, 11:55   #238
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Şöyleki;

Eğimli bir arazi diyorsunuz, eğer damlama borularını arazinin eğimine göre aşağı doğru salarsanız bu borulara su verecek ana boruyu yatay döşemeniz gerekecek bu da si,ze suya basınç verme maliyeti getirir, ancak ana boruyu dikine aşağı yerleştirir eğime paralel de damlamaları döşerseniz basınç oluşur aynı zamanda bitkilerde eşit sulanır.
Sayın Selahattin Yılmaz Bey,
Bu konuda görüşünüzü rica edebilir miyim?
http://www.agaclar.net/forum/1282752-post198.htm
Saygılar

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2014, 11:00   #239
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-05-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 8
Merhaba,
formu okudum ama soruma bir yanıt bulamadım
2 dönümlük bahçeye 40x50 mt damlama su sistemi kurmayı düşünüyorum, 3 tonluk yatay su depom var, 20x50 de 4 sıra 5 mt arayla karışık meyve fidanı diktim, bunların arasına bir sıra sebze dikili, diğer 20x50 yede kavun, karpuz, mısır,ayçekirdeği, çilek, kabak diktim 10 sıra

1. uygulama
bunların sulanması için 40 lık ana boru( 50 mt) ile bir hat, 16 damlama boruları (50 mt) ille 18 sıra yapsam arazide eyiğm yok depoyu yükselmetmem gerekirmi, hidrofor da var köyün şebeke suyuda mevcut belirli günler akıyor.
2. uygulama
32 lik ana boru ile üç hat sebzeler için bir hat, fidanlar için bir hat kavun ,karpuzlar için bir hat yapıp, 16 lık borular ile damlamaları yapsam olur mu?

her ikisi içinde otamatik sulama ekipmalları ve zamanlıyacılar bağlamayı düşünüyorum,
aklıma takılan farklı türlerin su ihtiyacını nasıl karşılmalıyım, genelde hafta sonları gidiyoruz,

bahçe Ankara da sulamayı hafta sonları yapsam yeterli olur mu yoksa üç günde bir mi yapmalıyım.

mesutozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2014, 13:05   #240
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Damlama hortumu 1 bar basınç ister. Bu basıncı depodan mı yoksa şebekeden mi sağlayacaksınız?

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
damla sulama, sulama, tarım

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024