View Single Post
Eski 06-04-2014, 00:20   #237
emraherg
Ağaçsever
 
emraherg's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Ankara/Çayyolu
Mesajlar: 41
Merhaba

Herkese merhaba ağaç sever dostlar,

Oturduğum müstakil evimin bahçesindeki ağaçlara (bir kısım çalı grubu da var) damlama sulama sistemi döşemeyi düşünüyorum. Arsa yaklaşık 280 m² ve bahçeye kalan kısım ise yaklaşık 200 m². Şimdiye dek yazılan mesajların tamamını okumuş olsam da, projeme yönelik biraz daha spesifik önerilere ihtiyacım var sanırım. Evimin oturumu ve bahçe şeklini sizlere göstermek isterim;

Name:  ev proje örnek.jpg
Views: 6658
Size:  48.4 KB

- Burada anlaşılacağı üzere beyaz alan benim bahçem ve yeşil dairelerin her biri ağaç ya da çalı grubundan, sulamayı düşündüğüm diğer bitkiler. Ama büyük bir kısmı 4-10 yaş arası ağaçlar.

- ( X ) ile gösterdiğim mavi daire ise şebeke suyuna bağlı çeşmemiz.

- Bu arada önemli bir husus, arka bahçe ile ön bahçe arasında tahminim 50-60 cm. kot farkı var. Arka tarafa giderken hafif meyil çıkılıyor, yani arka bahçem biraz daha yüksek.

Çeşmeye zaman ayarlı bir sistem bağladıktan sonra, aldığım çıkışı sol üst sıradan başlayarak (yani saat yönünde dolaşarak) ön bahçeye doğru ana hat çekmeyi planlıyorum. Boruyu 15-20 cm toprak altına gömüp, bağladığım sulama hortumlarını ağaç izdüşümlerine (çanaklarına) "daire benzeri" şekilde sarmak istiyorum. Sanırım buna halka sulama şekli deniyor. Aklımdaki sisteme örnek olması açısından bir çizim yaptım, arka bahçenin bir kısmını bahsettiğim şekilde örnekledim, diğer ağaçları da öyle yapmayı düşünüyorum.

Siz sevgili üstadlarım ve tüm değerli üyelerden öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.

( Başlıca merak ettiklerim; Hat çok mu uzun? Ön ve arka bahçeler arasında damlama debi farkı çok mu fazla olur? Basınç konusunda sıkıntı yaşar mıyım? Toprak altına döşeyeceğim ana hatta PE100 kangal boru, sulama için ise 16 mm. deliksiz damlama boruları kullansam uygun olur mu? )

Şimdiden çok teşekkür ederim, saygı ve sevgilerimle.


Düzenleyen emraherg : 07-04-2014 saat 20:58
emraherg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön