agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni42Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-09-2009, 02:06   #151
Yeni Üye
 
macmuratt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-10-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
meraba selahattin ben... ben tam otomatik sulama sistemleri yapmaktayim. bahce sulamalari (rotor ve sprey sprinklerle). damlama sulama sistemleri ki bu konuda baya yol kat etmissiniz sizi tebrik ederim. butun mesajlarinizi dikkatlice okudum... bu konularda yardimim olabilir... hem ben de daha fazla bilgiye sahip olurum... saygilarimla...

macmuratt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 14:04   #152
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Uzun zamandır damlama sulama sistemi kurmak istiyordum, sulama suyunu kanaldan alıyorum kot iki metre, kanal suyu yosunlu olduğu için çalışır mı çalışmaz mı düşünceleri içerisinde küçük denemeler yaptım.
Yosunlardan dolayı tıkandı çalıştıramadım, yosun filitresi gerekliydi, her şeyi hazır almak istemiyordum, kendim yapmalıydım, kendi yaptığım şeylerden büyük keyif alıyorum, düşündüm nasıl olabilirdi.

Büyükce bir bidonla bu işin olabileceğini düşündüm, 70 litrelik bir bidon aldım, bir yandan giriş bir alttan çıkış yaptım, içinede delikli krom paslanmazdan filitre yaptım, filitrenin dışına da seyrek dokuma kumaştan bir kılıf diktim, temiz suyu filitrenin içinden alıyorum, suyun giriş haznesi oldukça geniş bir taraftan tıkansa diğer taraflardan su girişi oluyor.

Ana boruyu döşedim vanaları damlatma hortumlarını damlatıcıları taktım ve sistemi çalıştırdım, ertesi gün gittim ki damlatıcıların hepsi çalışıyor hiç tıkanma olmamış, üç sulama yaptım filitre tıkanması hiç yapmadı, ayrıca sorunumu kendim ve ucuz bir şekilde de çözmemin keyfi başka oluyor.

oldgandalf beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 13:42   #153
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
merhaba, mesajları okuyunca kendimin bu konuda epey yol adığımın farkına vardı(biraz kendimi öveyim), meyve bahçeme ve sebzelerimin tamamına damlama sistemini kendim döşedim, ana hat olarak eski yağmurlama borularını (75 mm) ısıtarak birbirine ekledim, vanaları, filtreleri, tel çekilmesi işlemini tamamen kendim yaptım, en yüksek harcadığım para 2 yıl önce (75 mm giriş ve çıkışlı) 120 tl filtreye vermiştim ve damlama boruları, 15 tonluk su tankım var yerden 1 metre yüksekliğinde, kendi basıncı ile 3 dekarı rahat suluyor, damlatıcılar 30 cm de bir ve her damlatıcıda 4 delik var, bence ince hesaplara gerek yok, deneyin basınç yetersiz gelirse ana hattı ikiye bölün veya iki kısım halinde sulayabilirsiniz. benim damlama borularım yerden yaklaşık 20 cm yüksekte damlatıcılar çalışırken seyretmesi bile çok keyifli.
saygılar

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 15:19   #154
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili macmuratt, bu başlık forumun bir parçası ve forumumuz bir paylaşım sitesi elbetteki birbirimizden öğreneceğimiz çok şey vardır sevinerek burada desteklerinizi görmek isteriz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 15:22   #155
Ağaçsever
 
leobiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 47
Teşekkür

Merhaba Selahattin Bey,
Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Rahatsızlığım sebebi ile siteye girme fırsatı bulamamıştım şimdi okuyabildim ancak. Gecikme için özür dilerim. Fikirleriniz doğrultusunda bir değerlendirme yaparak karar vereceğim.
Saygı ve Sevgilerimle

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Sevgili leobiz,

1-Damla sulamanın faydalı olması karşıaştıra dahi yapılamayacak kadar fazladır ancak illaki damlamaları arasıra kontrol etmek gerekli zira tıkanmalar oluyor özellikle ilk bir yıldan sonra. Kontrol gerekli. Ayrıca elektriğiniz yoksa damlamaları açıp kapatmak gereği, fidanların budanması, ot alımı ve bakımı için illaki birisine ihtiyacınız olacaktır diye düşünüyorum.

2-41 dekarlık alanda eğer bakım olmazsa en azından arasıra kontrol kaçar illaki çapala, sürüm ile damlama borularında arçalanma veya deformeler oluyor ve eğer böyle büyük bir alanda kontrol olmazsa bir zaman sonra suyun tıkandığı alanlarda fidanların zayıf kalması sonuç verebiliyor. Damlama sulama sulama maliyetlerinizi düşüren bir etkilidir işçilik maliyetlerineizi bir ere kadar düşürecektir eğer bakıcı maliyetini düşünerek damlama düşünüyorsanzı bence hiç kurmayın daha iyi.

leobiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2009, 13:04   #156
/
 
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1
otomatik sulama sistemleri

Arkadaşlar herkese merhaba;

Ben yeni katılanlardan biriyim.6yıl sulama sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalıştım ve atlatmaya çalıştığımız ekonomik krizde de kendi işimi Kocaeli de kurdum.Hidrofor sistemleri,tarımsal sulama sistemleri, kısaca otomatik sulama sistemlerinin her branşında projelendirme ve uygulamasıyla beraber çalıştım.Benimde yardımcı olabileceğim bir konu olursa seve seve yardımcı olmak isterim.Sulama ile ilgili bütün konularda yardımcı olmak isterim.Zira suyun önemi her geçen artmakta.Benimde bu konuda bi katkım olsun isterim.
Hoşçakalın

haydas beğendi.
FATİHDURMUŞ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2010, 21:32   #157
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
http://www.estar.com.tr/ deki sistem meğer komşumun ailesinin firmasınınmış. gerçekten enteresan bir sistem. Aile oldukça emek ve para harcamış bir çok yönden avantajlı bir sistem.

Name:  estar.JPG
Views: 9334
Size:  28.8 KB

Sistemin Avantajları:

-Dengeli ve verim artırıcı gübreleme yapılmasını sağlar.
-Serpme gübrelemede traktörün harcayacağı akaryakıtı tasarruf eder .
-Traktörün ürün çiğnemesi önlenmiş olur .
-Diğer gübreleme sistemlerinde harcanan zaman ve işgücünü tasarruf eder .
-Gübre, istenildiği zaman sulama hattına verilerek, gübrenin toprağın istenen derinliğinde kalmasını sağlanabilir.

Name:  estar2.JPG
Views: 9187
Size:  33.2 KB

Name:  estar3.JPG
Views: 9037
Size:  8.2 KB

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 21:02   #158
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-10-2009
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 32
öncelikle herkese katkılarından dolayı teşekkürler. ben yeni bir 350 m2 kadar amatör bahçe tesis etmeye çalışıyorum. ayrıca bunların dışında farklı alanda 30 kadar yeni ektiğim 1-2 yaşlı fidanlarım var.burdaki forum konusunu en başından beri okudum fakat çok basit bir konuyu merak ediyorum ideal bir damlama sulamada damlama memeleri bitki nin neresinde yer almalı ağaçlar için taç iz düşümü ancak sebzeler için fide dip kısmımı yoksa fidenin her iki kısmında 5-10 cm uzaklıkta iki ayrı meme mi? **** tek bir damlatıcı yeterli mi? örnek domates salatalık karpuz gibi bitkilerde ?

AFRASYAB81 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2010, 19:19   #159
Yeni Üye
 
serkanulas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Mersin,Çamlıyayla
Mesajlar: 16
Sizce hangi yöntem en mantıklı,ve maliyeti daha ucuz olur.

Selamlar
Herkese gerçekten çok teşekkür ediyorum, böylesine samimi bir ortamda bilgilerini
paylaştıkları için.

Resimde görünen araziyi kivi bahçesi yapacağız.En az 300 adet kivi dikilecek.Bildiğiniz üzere Kivi çok fazla su isteyen bir meyve.Mersinde haftada 4 defa sulamak gerekir.Bunları göz önünde bulundurarak

Ben önce resimde depo yazılı yere bir tank,1 numaralı yere ise elektirik olmadığı için akaryakıtla çalışan bir su motoru koyup suyu direk depoya doldurup depodan vana ile istediğim zaman açıp kapatabileceğim damlama sistemine vermeyi düşündüm.
sonrada hiç yukarıya depoya kadar suyu çıkartmakla uğraşmayıp motordan yukarı doğru direk damlama sistemine vermeyi düşündüm.

Acaba hangisi daha iyi olur motor damlamanın her yerine suyu ulaştırabılır mi?
veya suyu direk depoya çeksem çok fazla mı yakıt harcar.

Eğer yakıtla çalışan motor kullananlar varsa bu yüksekliği göz önüne alırsak hangi motor buraya rahatça su basabilir.

Bu konuda bilgisi olan herkesten cevap bekliyorum.şimdiden teşekkürler.

Eklenen Resimler
  
serkanulas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2010, 15:57   #160
Yeni Üye
 
serkanulas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Mersin,Çamlıyayla
Mesajlar: 16
Motorla ğölden yukarıya su basmak yerine üst kısımlardan bir yerden sondaj mı yaptırsam?
uzun yıllar kullanılacagını düşünürsek sondaj daha iyi gibi görünüyor.
Ama bu konuda hiç tecrübem yok sonuc nasıl olur?

Arazinin altında yaz kış kurumayan bu resimdeki göl var sulak bir yer ama Su kesin cıkar mı acaba sondajla?

maliyeti nekadar olabilir tahmini olarak?

bu konuda bilgisi olanlar bilgilerini, düşüncelerini paylaşırlarsa sevinirim.

serkanulas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 21:58   #161
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili serkanulas, Suyu gölden damlama sistemine vererek bir spring sulama (mini yağmurlama) sistemi düşünülebilir bu ekonomik bir yöntem olur sizin için, karşılaşacağınız yegane sorun suyun iyi filtrelenememesi olabilir. Bu sistem için güçlü bir dizel motor gerekecek en büyük maliyetinizde bu olacaktır ancak motorun 70-80 metreye rahat su basabilmesi gerekiyor (Kiviler için en ideal sulama sistemi sizin şartlarınızda spring sistemidir). Spring sisteminde basınç önemli olduğundan her aşamada basıncı koruyacak su tedbirlerini almanız gerekiyor bu nedenle depo ya da havuz sistemi düşündüğünüzde basıncı koruyacak ayrı bir basınç pompası eklemeniz gerekecek ki buna hiç gerek yok en alttan verin motorla basınçlı suyu olsun bitsin, burada da karılaşacağınız en büyük problem suyun seviyesinin azalması olacaktır ki motorun emmesini oldukça suyun derinliğine yaparsınız o sorunuda halletmiş olursunuz.

Motor gücünü hesaplamada sulayacağınız fidan ve bu fidanlara düşen spring sayısı etkileceğinden olması gerekenden biraz daha güçlü bir motorla işinizi görmeyi hedeflemeniz gerekir. Bu arada sisteme mutlaka gübreleme sistemi düşünmeniz gerekiyor çünki toğrağın pH'sını ayarlamak için mutlaka gübreleme yapmanız gerekecek.

Sondaj sizin için o yükseklikte 1000-3000 lira arası bir malyet getirecektir hesabınızı iyi yapın motorla emme mi sondajla suyu verme mi hesaplı hangisi hesabınıza geliyorsa onu uygulayın bence.


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 19-03-2010 saat 22:30
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2010, 22:28   #162
Yeni Üye
 
serkanulas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Mersin,Çamlıyayla
Mesajlar: 16
Sn Selahattin Bey,
Kaliteli bir dizel motor arayışına başladım.
Bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.

serkanulas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2010, 17:31   #163
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Şimdi öncelikle Çakırlıyı geçince Hoşgeldiniz levhasının oradaki mahallede bizimde yayla evimiz var yaz kış ordaysanız şanslınız . Yağan kar acaba kiviyi etkilermi bunu araştırdınız mı? Verimi veya büyüme hızını etkiliyor mu ?

Biz Bahçelerimizde 2li sistem kullanıyoruz bir kanaldan gelen basınçlı suyla , başkalarıda suyu kullanınca su depisi düşüyor öyle olunca motopomp denilen motorla az gazla suyu basıyoruz fakat motopomp kullanma sebebimiz elimizde o olduğu için damlamaborusu aldığınız firma her borunun uzunluğuna ve seçtiğiniz delik aralığına göre nasıl bir motor gerektiğini belirtir size.
Çakırlıda Yağmur suyunu biriktirip bahçelerine gönderen çiftciler var onlarada bir danışın çakırlı kahvehanede oturur geneli, birde çakırlıda gine elektrikçi var kasabın yanında onların kiraz bahçeleri var ayrıca kiraz fidanıda yetiştiriyorlar gine yağmur suyunu biriktirdikleri göletleri var ondan alıp yanlış hatırlamıyorsam damlama gönderiyorlardı mantık kısmen aynı onlara danışmanı tavsiye ederim.
Yeterli gelirse jenaratör olayınıda düşün. 1 depo ile 15 saat elektrik sağlıyorlar. Ona uygun elektrikli bir motor benim amcam 20 dönüm limonunu elektrikli motor ile kanaldan çekerek damlama sistemiyle sulama yapıyor.

hatipali74 beğendi.
Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2010, 07:42   #164
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
merhaba serkan bey;
birinci sistem yani suyu motorla pompalayıp, bir tank veya havuzda biriktirip istediğiniz zaman damalamaya vermek, bu daha ekonomik ama arazide kot farkı varsa damlatıcılar eşit damlama yapmayacaktır, benim sistemim böyle, ama ben ağaçlar arasına tel çekerek, boruları teraziye aldım, zaten bodur elma olduğu için telli terbiye gerekliydi, bu telin üzerinden damlama borularını geçirdim, ikinciside yine selahattin beyin bahsettiği, direk olarak motopomp yardımı ile suyu alıp iyi bir filitreleme işleminden sonra sisteme basmak, gördüğüm kadarıyla su durgun ve yosunlu bir su, eğer henüz malzeme almadıysanız damlama yerine spring sulamayı tercih ediniz, çünkü damlama sulamada, ağacın belirli bir kısmı ıslandığı için ve kökde suya yöneldiği için köklerde içe dönüklülük meydana geliyor (yani kök açılıp genişleyeceği yerde, suya yöneldiği için içe kapanıyor) çalışmalarınızda başarılar

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2010, 11:03   #165
Yeni Üye
 
serkanulas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Mersin,Çamlıyayla
Mesajlar: 16
Sn selim_50
cevabınız için teşekkürler.
Bende damla sulama da yapsam mini spring sulama da yapsam boruları telin üzerinden geçirmeyi düşünüyordum.hem böylece kot farkını biraz azaltmıs oluruz dediğiniz gibi, hemde damlatıcıların damlatıp damlatmadıgını izleyerek daha kolay takip edebilirim diye düşünüyordum.

acaba tanktan aşagı gönderdiğim su springleri çalıştırabilir mi?eger basıncı yetmezse mini springler damlatıcı görevi görürler mi?onu merak ettim şimdi.
sizede başarılar.

serkanulas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2010, 11:14   #166
Yeni Üye
 
serkanulas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Mersin,Çamlıyayla
Mesajlar: 16
Baharda olan don etkiler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Şimdi öncelikle Çakırlıyı geçince Hoşgeldiniz levhasının oradaki mahallede bizimde yayla evimiz var yaz kış ordaysanız şanslınız . Yağan kar acaba kiviyi etkilermi bunu araştırdınız mı? Verimi veya büyüme hızını etkiliyor mu ?
Sn Delimus
cevabınız için teşekkürler
Baharda kivi fidanlarının uyanmış sürgünleri dona karşı çok duyarlı,ama 2 yaşında fidanlar diktikten sonra 3 yaşındada don olaylarından etkilenmezse artık daha dayanıklı hale geliyorlar risk dahada azalıyor.
henüz başlangıç aşamasındayım olumlu veya olumsuz bir sonuç almadım.inşaallah iyi olur

serkanulas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2010, 11:38   #167
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Selamlar

Resimde görünen araziyi kivi bahçesi yapacağız.En az 300 adet kivi dikilecek.Bildiğiniz üzere Kivi çok fazla su isteyen bir meyve.Mersinde haftada 4 defa sulamak gerekir.Bunları göz önünde bulundurarak. Kivi saçakları toprak da nasıl hareket ediyor? Dikine mi? Yatay mı? Geniş alana mı dar alana mı?
Ben önce resimde depo yazılı yere bir tank,1 numaralı yere ise elektirik olmadığı için akaryakıtla çalışan bir su motoru koyup suyu direk depoya doldurup depodan vana ile istediğim zaman açıp kapatabileceğim damlama sistemine vermeyi düşündüm. Bu uygun görünüyor.
sonrada hiç yukarıya depoya kadar suyu çıkartmakla uğraşmayıp motordan yukarı doğru direk damlama sistemine vermeyi düşündüm. Bu fazla enerji tüketir.

Acaba hangisi daha iyi olur motor damlamanın her yerine suyu ulaştırabılır mi? Basma basıncı yeterli ise evet.
veya suyu direk depoya çeksem çok fazla mı yakıt harcar. Hayır.

Eğer yakıtla çalışan motor kullananlar varsa bu yüksekliği göz önüne alırsak hangi motor buraya rahatça su basabilir. Yükseklik hesabı ve boru direnci hesabını yapmak gerekir.


Ben yerinizde olsam:
1-Arazinin en üst noktasına bir depo yaparım.
2-Aşağıdaki göletten suyu bu depoya basarım.
Moto-pomp satıcısı kapasiteyi hesap eder. Moto-pomp gölete yakın yere konur. Birim zamandaki (saatte) debiyi (su miktarı) her 10 metre su basma yüksekliği için 1 bar basınç verecek ve borudaki direncini yenecek şekilde pompa kapasitesi seçilir.
3-Arazinizi gölete göre bir taslak olarak gösterin. Gölete paralel mi uzanıyor. Gölete doğru dik olarak mı iniyor? Bu damla sulama borularının ne şekilde uzanacağına karar vermemizi sağlayacaktır.
4- Depodan sulamanızı ister kendi yükksekliğinden istifade ile sulayabilirsiniz. İhtiyac olursa da (basınç açısından) küçük bir pompa ile sulamayı yaparsınız.

En ekonomik yol bu görünüyor. 3 no'lu taslağı çiziniz ki sistemi çalışır vaziyette görelim.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2010, 19:52   #168
Yeni Üye
 
serkanulas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Mersin,Çamlıyayla
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
3-Arazinizi gölete göre bir taslak olarak gösterin. Gölete paralel mi uzanıyor. Gölete doğru dik olarak mı iniyor? Bu damla sulama borularının ne şekilde uzanacağına karar vermemizi sağlayacaktır.

En ekonomik yol bu görünüyor. 3 no'lu taslağı çiziniz ki sistemi çalışır vaziyette görelim.
Sn Zeytinci
çok teşekkürler gerçekten çok güzel,anlaşılır bir şekilde anlatmışsınız.

Elimde bulunan sadece iki resim vardı onları yükleyebildim.Arazinin göle paralel indiği fazla söylenemez.Neredeyse tam diklemesine iniyor.Ama en kısa zamanda dediğiniz gibi 3.taslagı cizecegim.

Kivi fidanlarının kök yapısı dikine hareket eder.

serkanulas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2010, 20:34   #169
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Dikine kök yapısı varsa damla sulama daha uygun ve tasarruflu olsa gerek.

Arazinizin en üstüne yapacağınız depo ile büyükce bir bölümü ayarlı damlatıcılar ile ayrıca enerjiye ihtiyaç duymadan sulayabilirsiniz. depo ile sulama noktaları arasında 10 metre fark olsa 1 bar eder bu da damlatıcılar için yeterlidir.

Depoya yakın (kot farkı az olan) olan yerleri ise damlatıcı ayarları ile veya çapı kalın borular seçerek (boru direnç kayıplarını) azaltarak sulama şansınız olabilir. Olmaz ise göletin oradaki moto-pomp ile (basıncı kullanarak) çözebilirsiniz.

Depo yapmanız tabi ki bir masraflı bir ilk yatırımdır. Konuyu bilen teknik bir kişi ile yerinde tespit yapmanızda ve yukarıdakileri görüşmeniz de fayda var.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 22:15   #170
Yeni Üye
 
serkanulas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Mersin,Çamlıyayla
Mesajlar: 16
Ayarlanabilir damlatıcılar

Ayarlanabilir olan bu damlatıcılar ne kadar güvenilirlerdir?
Mesela saatte 0-70 litre damlatabildigi yazıyor.

Yani biz bunu istesek 2 saatte bir litre ve daha az damlamaya veya vana gibi istersek kapatıp hiç damlatmamasını da sağlayabilirmiyiz?

Daha önce kullananlar ne gibi tecrübe yaşadılar bu konuda bilgisi olan bizlerle paylaşırsa sevinirim.
Herkese iyi çalışmalar.

Eklenen Resimler
 
serkanulas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 22:42   #171
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Yani biz bunu istesek 2 saatte bir litre ve daha az damlamaya veya vana gibi istersek kapatıp hiç damlatmamasını da sağlayabilirmiyiz?
Evet sağlayabilirsiniz, isterseniz damla damla isterseniz semsiye gibi akıtıp kullanabilirsiniz, daha çok ve daha az su damlatanları var alırken isteğiniz doğrultusunda seçebilirsiniz.
Bende bu tamlatıcıları kullanıyorum tıkanma sorunu yok sök temizle tekrar kullan, bahçemdeki damlama sistemini kendim yaptım herkeste kolayca yapabilir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 19:18   #172
Yeni Üye
 
serkanulas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2010
Şehir: Mersin,Çamlıyayla
Mesajlar: 16
Teşekkürler Sn Lilium.

serkanulas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2010, 12:33   #173
Yeni Üye
 
mirim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 8
Herkese merhaba,
Ben de bu hafa sonu damlama sulama sistemi kuracağım. Benim öğrenmek istediğim husus, DAMLATICILARI damlatma borusunun alt kısmına mı, yoksa yan tarafına mı monte etmemiz daha uygun olur. Cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

mirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 18:52   #174
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 401
Bir arkadaş, damla sulama için serum sistemini kullanıyor.

ozgurbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2010, 16:16   #175
Ağaç Dostu
 
selim_50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
sayın mirim, damlatıcıları deliksiz damlama borusunun alt kısmına monte ederseniz daha uygun olur,

selim_50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2010, 12:00   #176
Yeni Üye
 
cumaöğretmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2009
Şehir: Bornova
Mesajlar: 16
Galeri: 1
Sayın cemilahmet,
oğlum ders çalıştığı için bilgisayarı o kullanıyordu. Mesajınızı bugün okuyabildim. Yarın bahçeye gideceğim için hazırlık yapıyorum. Zamanım yok. Şimdilik şu ipuçlarını vereyim, daha sonra ayrıntılı görüşürüz. 1-Arazide eğim varsa Lateral boruların yatay olarak döşenmesi gerekir. Lateral boruların yatay olması gerekiyorki borularda su birikip basınç yapsın. 2-Mesafe 50-60 m.yi geçtikten sonra basınç azaldığı için parsellere ayrılmalıdır. Bir tankerle100-150 ağaç sulanacak şekilde parsellere ayrılabilir. Bunun için de sıra başlarına vanalar konabilir. 3-Ayarlı damlatıcıları ayarlamak zor oluyor. Ben de bölgede ilk denediğim ve Ege Üniversitesinde hocalarla görüştüğümde bana umut vermedikleri için ayarlı damlatıcılar kullanmıştım. Daha sonra kardeşimin sistemini kurarken ayarsız, kendinden delikli damlatıcılar kullandık ve sonuç aldık. Yarın ben de o damlatıcılardan alıp, önceki yani elle ayarlanabilen damlatıcıları değiştireceğim. Kardeşimin arazisinin 30-40 metrelik kısmında eğim vardı. Boruların ucuna havasını almak için vanalar takmıştık. Vanaları açtığımızda su akıyor, kapatığımız zaman en uçtaki damlatıcılardan damlıyor, eğimli yere kadar olanlar da damlıyor ama aradakiler damlamıyordu. Sorunu düz/sabit damlatıcılarla çözdük. Şimdilik bu deneyimlerimi aktarayım. Dönüşümde daha ayrıntılı görüşürüz. Umarım deneyimlerimin size yararı olur. Kolay gelsin, bol ürünler.. Hoşça kalın, sağlıklı ve şanslı olun...


Düzenleyen cumaöğretmen : 09-07-2010 saat 01:47
cumaöğretmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2010, 21:08   #177
Ağaçsever
 
bergüzar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 40
Merhaba;
Tahmini 250 metrekare olan bahçemde iki ayrı bölgeye damlama sulama sistemi kurdurdum,bir kısmı sebzelik olarak kullanmayı planladığım bölgeye ikinci bölüm ise gülistan adını verdiğim güller için ayrılmış bölgeye kuruldu.Öğrenmek istediğim ileride ihtiyaç hasıl olması durumunda (ki öyle görünüyor) sisteme ne kadar ilave yapabilirim bunun ölçüsü nedir bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

bergüzar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2010, 21:22   #178
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Besleme suyu basıncı 1 bar (10 metre yükseğe suyu çıkarabilecek basınc) üzerinde olduğu sürece sorun yaşamazsınız.

Sorunuzu yanlış anlamadıysam, tabi...

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2010, 21:32   #179
Ağaçsever
 
bergüzar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 40
Sayın Zeytinci hızlı geri dönüşünüz için teşekkür ederim.
9 metre derinlikten 1.5 HP bir dalgıçla su alıyorum.aynı motorla çim sulama işlemide yapıyorum tahmini 200 metrekare bir çim alanı suluyor.
Bir sorum daha var şimdi forumu okuyunca dikkatimi çekti benim damlama sisteminde zamanlayıcı yok sonradan ilave edebilirmiyim.

bergüzar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2010, 18:45   #180
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Bergüzar,

Sulamanızı zamanlayıcılı (otomatik) yapabilirsiniz.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
damla sulama, sulama, tarım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024