Sayın cemilahmet,
oğlum ders çalıştığı için bilgisayarı o kullanıyordu. Mesajınızı bugün okuyabildim. Yarın bahçeye gideceğim için hazırlık yapıyorum. Zamanım yok. Şimdilik şu ipuçlarını vereyim, daha sonra ayrıntılı görüşürüz. 1-Arazide eğim varsa Lateral boruların yatay olarak döşenmesi gerekir. Lateral boruların yatay olması gerekiyorki borularda su birikip basınç yapsın. 2-Mesafe 50-60 m.yi geçtikten sonra basınç azaldığı için parsellere ayrılmalıdır. Bir tankerle100-150 ağaç sulanacak şekilde parsellere ayrılabilir. Bunun için de sıra başlarına vanalar konabilir. 3-Ayarlı damlatıcıları ayarlamak zor oluyor. Ben de bölgede ilk denediğim ve Ege Üniversitesinde hocalarla görüştüğümde bana umut vermedikleri için ayarlı damlatıcılar kullanmıştım. Daha sonra kardeşimin sistemini kurarken ayarsız, kendinden delikli damlatıcılar kullandık ve sonuç aldık. Yarın ben de o damlatıcılardan alıp, önceki yani elle ayarlanabilen damlatıcıları değiştireceğim. Kardeşimin arazisinin 30-40 metrelik kısmında eğim vardı. Boruların ucuna havasını almak için vanalar takmıştık. Vanaları açtığımızda su akıyor, kapatığımız zaman en uçtaki damlatıcılardan damlıyor, eğimli yere kadar olanlar da damlıyor ama aradakiler damlamıyordu. Sorunu düz/sabit damlatıcılarla çözdük. Şimdilik bu deneyimlerimi aktarayım. Dönüşümde daha ayrıntılı görüşürüz. Umarım deneyimlerimin size yararı olur. Kolay gelsin, bol ürünler.. Hoşça kalın, sağlıklı ve şanslı olun...
Düzenleyen cumaöğretmen : 09-07-2010 saat 01:47
|