View Single Post
Eski 12-09-2013, 01:43   #223
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Sayın H.SAHIN

İşleme tabi tutulmamış (arıtma, yumuşatma, flitreleme, ilaçlama yapılmamış) suların çoğu yosun üretme özelliği gösterebilir. Sebebi de çok genel bir tabirle organik ve bakteriyel kirlilik, mikro organizmayı besleyip yaşatabilecek besin ortamının mevcut olmasıdır. Güneş ışığı da yosunlaşmayı hızlandıran katalizördür.

Hiç açık renk damlama hortumuna rastlamadım. Benim bildiklerim ve kullandıklarımın hepsi siyah renktir. Ancak firmanız böyle bir hortum kullandığına göre bu tür bir hortum üretiminin ve kullanımının olduğunu göstermektedir. Dolayısı ile hiç bir üretici yosunlaşma oluşturacak türde hortum üretmeyi düşünmez. Dolayısı ile açık renkte olsa sorununun hortumdan kaynaklanması bana göre çok düşük bir olasılık. Bunun netliğe kavuşturulabilmesi için güneş ışığının borunun içine kadar nüfus ettiğinden emin olmak gerekir. Hortumdan bir parça kesip güneşe doğru doğrultun, hortumun yüzünüze dönük bölümünde güneş ışığının iz ve belirtisini ya da aydınlatmasını hissediyorsanız, sorunun hortumun ışık iletkenliğinden kaynaklanıyor olduğunu akla getirir. Bu taktirde ışık iletkenliği olmayan siyah hortuma yönelmeniz doğru olacaktır.

Kullandığınız açık renk hortum güneş ışığı iletkenliği sağlamıyor ise sorun suyunuzun özelliğinden kaynaklanıyor olabilir. Sulama ve Boru içi Yosun oluşması Hk. konulu başlık altında bu konuya gerekli doğru yanıtlar zaten verilmiş durumda. Öneri ve çözümleri bir kerede ben özetleyeyim. Kuyuyu sık sık klorlamanız ya da seyreltilmiş çamaşır suyu ile yine sık sık ilaçlamanız fayda sağlayacaktır. Bunun birazda bilimsel, ilmi ve fenni yolu kuyu çıkışına önce 1-5 mikronluk aktif karbon filitre, sorasında otomatik klorlama cihazı veya ultraviyole dezenfektan cihazı konulması düşünülebilir. Klorlama cihazları 1500 euro, UL cihazlar 500 TL civarından başlamaktadır. Bir başka çözüm yöntemi de damla hortumu şebekenizin sonlanma noktalarına su tahliyesi için vana koyup, kullanılmadığı zamanlarda damlama hortumlarında su kalmasına ve birikmesine sebebiyet vermemek olacaktır.

Ancak benim size nacizhane tavsiyem öncelikle kullandığınız hortumun iç çeperlerinde yosun oluşumu olup olmadığını kontrol etmeniz. Eğer çeperde yosun oluşumu yok ise yosunu kuyunuzun ürettiğini varsayımı ön plana çıkar. Keson kuyular genellikle yosun üretirler bu yosunlar genellikle algler gibi mikroskopik olmayan, göller ve çeşme yalaklarında sıklıkla rastladığımız türden adeta bir su altı bitkisi görünümünde olan dokunulduğunda kolayca dağılın parçalanan türden yosunlardır. Kolayca dalgıç pompa tarafından çekilip sulama şebekenize karışabilir ve damlama başlıklarında tıkanmalara yol açabilir.

Damlama hortumunu toprak altına almak iyi bir çözüm değil. Böyle bir uygulama çok daha farklı olumsuzlukları beraberinde getireceği kesindir.

Saygılarımla.


Düzenleyen s.serdar : 12-09-2013 saat 02:32
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön