agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni463Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-06-2010, 13:21   #1
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Sn Meyvelitepe

Ürünü ben kendim denemediğim için sonucu ne olur bilemiyorum. Ama içindeki her bileşen toprak ve bitki için son derece faydalı. O yüzden, olumsuz herhangi bir şey beklemiyorum. Mikroorganizmaların humik asidi, humik asidin de mikroorganizmaları daha yararlı hale getirmesini bekliyorum. Kısacası, ikisi arasında bir sinerji yaratılmış olabilir. Ama yine de isterseniz, sebze adalarınızı riske atmak istemezseniz, önce bir saksıda deneyebilirsiniz. Kolay gelsin.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 11:46   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Akirada son durum nedir?Bu sezona yetişir mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 13:14   #3
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Akirada son durum nedir?Bu sezona yetişir mi?
Sn Denizakvaryumu,

Yetiştirmeye çalışıyoruz.

Ama EMA olarak da aynı ürün zaten. Selamlar.

Eski 04-04-2010, 23:49   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
http://blog.milliyet.com.tr/Kenelerl...?BlogNo=175006

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 17:44   #5
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Gönüllü olurum

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 17:55   #6
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Meyvelitepe,
Size zaten istemeseniz de yollayacağız!

Şaka bir tarafa teşekkürler.

Eski 07-04-2010, 19:14   #7
Ağaç Dostu

yasarugur's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2007
Galeri: 7
Ben de bu hafta zeytin,ceviz ve meyve fidanları diktim,uygunsa ben de gönüllü olurum.

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 19:34   #8
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Kalambakli ve Sn Yasarugur

Denemek istediğiniz için teşekkürler. Galiba en iyisi kargo adresleri email ile istemek olacak: info@emturkey.com adresine atarsaniz memnun olurum. Konu penceresine "Agriton Prestij" yazmaniz yeterlidir. Saygi ve selamlarimla

Eski 07-04-2010, 20:17   #9
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2005
Galeri: 48
Acer Palmatumlarımda denemek isterim

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 20:56   #10
Ağaç Dostu

egetropical's Avatar

Giriş Tarihi: 07-06-2007
merhaba bende phsalislerimde denemek isterim. (bu yıl 6000-7000 adet arası tatl ve ekşi türlerinden ekiyorum)

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 22:04   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2007
Uygun görürseniz bende Ankarada terasımda denemek isterim. Pazartesi günü Ankaradaki EM merkezine eşimle beraber gittik ve harika ortağınız Alper beyle tanışıp 2 şişe EM aktif alıp birhaylide sohbet ettik. Karşılanışımız bilgilendirilişimiz ilgi ve alakası o kadar üst düzeydeydi ki sanırım ayda bir defa işim nedeniyle o tarafa her gidişimizde eşim muhakkak Alper beye de uğrayalım diyecek. EM yi ilk defa bu sene deneyeceğim muhakkak çok faydası olacak, yeni ürünün ise daha üst düzeyde faydaları olacağına eminim özellikle benim gibi aynı topraklarda yıllarca bitki yetiştirmeye çalışan birisi için.

nkoksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 00:17   #12
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
Mümkünse ben de . Yaklaşık 70 dönüm bahçemiz var. Bende denemek isterim. Damlama sulama ile bir bölümde denemek istiyorum. Özellikle elma veya kiraz da.
Elden alabilirim.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 00:32   #13
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
1_ Meyveliyepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
11_Halil Önen (Yaşasın ilk 11 deyim)2 dönüm asmada (beyaz üzüm) denerim.
12-agozce

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 06:48   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
1_ Meyvelitepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
12-agozce[/QUOTE]
13-ayhandukel (kendisi eklemememiş ben ekledim)
14-verdoque

Ben de Kayseri'deki sebze ve meyve bahçemizde denemek isterim.

Sn. Dogasever, raporlamadan bahsetmişsiniz. Kontrollü bir deneme mi yapmamız gerekiyor?

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 07:53   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-08-2009
1_ Meyvelitepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
12-agozce[/QUOTE]
14-verdoque
15-Çukurovalı

Babamlarla amcamları 1200 adet zeytin fidanıo için ikna etmeye çalışıyordum.
Bu iyi oldu.

cukurovalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 08:15   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
1_ Meyvelitepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
12-agozce[/QUOTE]
14-verdoque
15-Çukurovalı
16- Epsody

Arkadaşlar sizlerin bu ürünleri ne amaçlarda değerlendireceğinizi bilmem ama, benim bu konuda geçmiş yıllarda ki fermantasyonla (soğuk) kompost ve mutfak atıklarından fermantasyonla sıvı gübre çalışmalarıma daha ileri götürecek bir katkı sağlaması bakımından bu konu ziyadesiyle beni ilgilendirmektedir.

Sayın doğaseverin benim bu araştırmacı yönümü takdir ederek bu ürünün ilk uygulayıcıları arasında kendisinin bu çalışmalarıma gereken desteği vereceği kanaatini taşımaktayım, hepinize tarımsal uygulamalarınızda başarılar dilerken esen ve mutluluklar temenni ederim.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 02:56   #17
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2009
Sn Dogasever

Yeni ürününüz Agriton prestij in hayırlı olmasını temenni ederim.

Heyecan verici, EM +humic &fulvik asit +mikro elementler, her ücünüde ayrı markalar olarak kullanmayı düşünüyorduk, demek bu yıl em içindeyiz

saygılarımla

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 13:18   #18
Ağaç Dostu

beyzagıda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-05-2009
Orjinal Mesaj Sahibi Dogasever
EM Agriton Ltd Şirketi, piyasaya yepyeni bir ürün çıkartacaktır:

Ürünün adı: AGRITON PRESTIJ

Bu sıvı ürün büyük bir boşluğu dolduracaktır.

EM Mikroorganizmaları + Humik Asit + Fulvik Asit + Mikroelementler

Topraktan ve yapraktan uygulanabilecektir.

Bir ay sonra bu ürünü deneyip raporlamak isteyen 20 kişi arıyoruz.

sayın dogasever yetişebildiysem bende varım bu arada 100 cü mesajımıda size atmış olmam kendi adıma ne kadar güzel

Düzenleyen beyzagıda : 08-04-2010 saat 13:23 Neden: eksik yazım
beyzagıda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 13:35   #19
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi beyzagıda Mesajı Göster
Orjinal Mesaj Sahibi Dogasever

Bir ay sonra bu ürünü deneyip raporlamak isteyen 20 kişi arıyoruz.

sayın dogasever yetişebildiysem bende varım bu arada 100 cü mesajımıda size atmış olmam kendi adıma ne kadar güzel
Sn Beyzagıda
100. mesajınızın şerefine sizi de listeye dahil ettim. Teşekkürler. Adresinizi (tel dahil) ve nerede uygulamak istediğinizi info@emturey.com adres'ne atarsaniz seviniriz.

Eski 08-04-2010, 20:49   #20
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-01-2010
"Orjinal Mesaj Sahibi Dogasever

Bir ay sonra bu ürünü deneyip raporlamak isteyen 20 kişi arıyoruz"

Sayın doğa sever eğer yetişebildiysem bende denemek isterim şarköyde küçükde olsa 100 ağaçlık bir zeytin bahçem var birde bir kaç meyve ağacım yalnız şu anda yapraktanmı topraktan mı uygulamak faydalı belirtirseniz sevinirim

okay-55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2010, 16:59   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Çukurun bir tarafına kabak bir tarafına karpuz ekeyim o zaman

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2010, 13:50   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
su mercimeği

Hamsu havuzlara gelir. Bir yandan da arıtma tesislerine gider. Sirkilasyon vardır.

Ancak suyun yüzeyinde yosunlaşma en önemlisi su mercimeği oluşur.

Bu hipo ile önlenirdi. Şimdilerde su içine pompalar ile clor gazı verilir ve organizmalar öldürülür.

Su arıtma tesislerine gider ve arıtılarak içilecek hale getirilir.

Soru:

EMA su mercimeğini önler mi?

Örneğin 100 tonluk bir havuzda (ya da 125 000 ton) ne kadar EMA kullanılırsa önler.

Ya da kaç tane bukaşi topu, ne kadar sürede, 100 tonluk havuzu yosunlaşma ve su mercimeğinden önler.

Hamsu beton havuzlar içinde ve dipteki az miktarda tortu, hamsuyun tortusu.

Ya da EMA ile ilgili başka bir çözüm olabilir mi?

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 10:36   #23
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Su mercimeği

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Hamsu havuzlara gelir. Bir yandan da arıtma tesislerine gider. Sirkilasyon vardır.

Ancak suyun yüzeyinde yosunlaşma en önemlisi su mercimeği oluşur.

Bu hipo ile önlenirdi. Şimdilerde su içine pompalar ile clor gazı verilir ve organizmalar öldürülür.

Su arıtma tesislerine gider ve arıtılarak içilecek hale getirilir.

Soru:

EMA su mercimeğini önler mi?

Örneğin 100 tonluk bir havuzda (ya da 125 000 ton) ne kadar EMA kullanılırsa önler.

Ya da kaç tane bukaşi topu, ne kadar sürede, 100 tonluk havuzu yosunlaşma ve su mercimeğinden önler.

Hamsu beton havuzlar içinde ve dipteki az miktarda tortu, hamsuyun tortusu.

Ya da EMA ile ilgili başka bir çözüm olabilir mi?

Saygılar
Su mercimeği ya da yosun veya alg oluşmasının nedeni, suyun içindeki besin elementlerinin özellikle de Azot ve Fosfor'un artmasındandır. Özellikle barajın suyuna tarım yapılan arazilerden süzülen ve erimiş gübreden ötürü yüksek Azot ve Fosfor içeren sular karışmış olabilir. EM mikroorganizmaları, bu besin elementlerini kendi hücre ve DNA yapılarını oluşturmak için kullanmaktadırlar. O yüzden, EM suyun içindeki besin elementlerini azaltarak bunu önleyebilir.

Mutlaka önler demiyorum önleyebilir diyorum çünkü bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bunlar:

- Su barajdan havuza alındıktan sonra bekleme süresi. (Eğer hiç beklemiyorsa, ya da çok az bekliyorsa, mikroorganizmaların besinleri almaları için süre yeterli olmayabilir)

- Bu durumda, sadece Bukaşi topu yeterli değildir. EM ilavesi de yapılmalıdır. (Sıvı dozajlama)

- Genelde, havuza giren suyun binde veya onbinde biri oranında uygulama yapılır.

Eğer havuzların tam olarak hacmini ve su miktarını havuzda bekleme süresini verirseniz, daha net rakamlar verebilirim.

Yalnız bir konuyu belirtmeden geçemeyeceğim. Su mercimeği, kötü bir bitki değil ve besni değeri de oldukça yüksek. Bir çok yerde özel olarak su mercimeği çiftlikleri kurulup yetiştirilmeye çalışılıyor. Bunu yetişmesini önlemekten çok, yüzeyden toplayıp hayvan yemi olarak değerlendirmeyi düşünebilirler. Oldukça faydalı bir hayvan yemidir ve özellikle tavuklar bayılırlar!

Havuzlarda suyun kalış süresi önemli, o yüzden kesin rakam veremiyorum.

Eski 19-04-2010, 10:42   #24
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Besi Hayvancılığında EM Kullanımı

Besi Sığırı Üretiminde EM
Yem Katkısı Olarak

Besi ve bitirme yemlerine hayvan başına günde 30 gram oranında EM Bukaşi ilave edin.

Hijyen Spreyi Olarak

50 litre suda seyreltilmiş 1 litre EM aktif’i ilk ayda bir kez ve sonrasında her 15 günde 1 kez olmak üzere metrekareye 0,5 litre oranında spreyleyin. Kışın nemlilik daha fazla olduğundan spreylemede kullanacağınız çözeltiyi 1/10 oranında klorsuz suyla seyreltin ve ayda bir kez yerlere metrekareye 50 gram Bukaşi serpin. Bukaşi hem EM mikroorganizmalarını aşılar hem de fazlalık nemi alır.

Atık Su ve Lagün Muamelesi

Haftada bir defa 1000 litre atık suya 1 litre oranında EM aktif ilave edin. Koşullar iyileştikçe uygulama sıklığı azaltılabilir. EM aktif ilavesi besleme uygulamasından 30 gün sonra başlatılabilir. Mikroorganizmaların faaliyetini geliştirmek için lagünlere metrekareye 5 adet Bukaşi Topu atınız.

Hayvan Dışkısının İşlenmesi

a) Ahırların zeminine talaş, pirinç kabuğu, kalın ya da artık pirinç kepeği veya atık buğday kepeği gibi ince organik malzemelerden oluşan bir katman yayın.
b) Her 10 birim organik madde için 1 birim odun kömürü ve bir (1) kilogram EM Bukaşi ilave edin
c) Çok iyi karıştırın ve ahırın zemini üzerine eşit miktarda yayın.
d) Bu işlemi her ay ya da gereken sıklıkta tekrarlayın
e) Bu katmanları ve hayvan dışkısını ahır zeminde yeterli miktarda biriktikten sonra toplayın.
f) Daha fazla organik madde ilave ederek nem oranını %30’a düşürün.
g) Kompostlaşma (Çürüme) tamamlanana kadar gübre çukuruna ya da çuvallarına koyunuz.

Kaba Yem Hazırlama

1 litre EM aktif, 1 litre melas ve 100 litre suyu tamamen karıştırın ve sonra beslemeden 30 dakika önce kıyılmış kaba yem üzerine spreyleyin.

EM SİLAJ; Hollanda’da Agriton firması tarafından geliştirilmiştir ve İngiltere’de uzun ve kapsamlı denemelere tabi tutulduktan sonra ticari olarak pazarda satışına başlanmıştır.
Silajın oluşum sürecinde pH’nın hızla düşmesini garanti eden ve içerdiği mayalar sayesinde anaerobik metabolitlerin oluşmasına neden olan EM-SİLAJ, birçok mikroorganizmanın dengeli bir karışımından oluşmaktadır. Oluşan metabolitler, silaja hayvanların beğeneceği güzel bir tat verir ve silajın aşırı derecede ısınmasını önler.

EMSİLAJ’IN ETKİSİ NEDİR?
EM-silaj içindeki laktik asit bakterileri bir miktar şekeri laktik aside dönüştürerek pH’nın düşmesini ve böylelikle daha kararlı ve daha dayanıklı bir silaj elde edilmesini sağlar. EM-silaj içindeki diğer bir bileşen maya, fermantasyonun daha da ilerlemesini sağlayarak, silajın besin değerini artırır.
Silaj katkı maddeleri, çoğunlukla silaj yapma koşulları ideal olmadığı zaman kullanılmaktadır. En yaygın yapılan uygulama asit ve tuzlar kullanılarak pH’nın hızla düşürülmesi ve silajın kararlı hale getirilmesidir.
EM-SİLAJ, silajı kararlı hale getirmekle ve yemin enerjisini korumakla kalmaz, aynı zamanda silajın yem olarak enerjisini de artırır. Bunu benzersiz bakteri ve maya dengesi sayesinde başarır ve bu yüzden iklim koşulları ne olursa olsun kullanılmalıdır.

EM SİLAJ’IN ÖZELLİKLERİ VE YARARLARI NELERDİR?
- EM Silaj laktik asit ve maya içerir. Bu, benzersiz bir karışımdır ve silajın daha kararlı olmasını ve ön fermantasyona uğramasını sağlar.
- EM Silaj kullanıma hazır bir sıvıdır. Herhangi bir işleme tabi tutulması gerekmez.
- EM silaj yıllarca Avrupa’da denenmiş ve yararları kanıtlandıktan sonra ilk önce Avrupa’da piyasaya sürülmüştür.
- EM Silaj, ot ve mısır dahil tüm tahılların silajında kullanılabilir.
- EM Silaj kendine özgü tat ve kokusuyla hayvanların seveceği ve hayvanları iyi besleyen bir üründür.
- Hollanda’da Wageningen Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmaya göre, EM-silajla üretilmiş silajla beslenen ineklerde süt verimi %15-20 artmıştır.
- EM Silajın içindeki mayalar, silaj hayvanlara verilirken hava ile temas ettiğinde silajın ısınmasını önleyen anaerobik metabolitlerin üretilmesini sağlar.
- EM silajın çevreye ve kullanıcılara karşı hiçbir toksik etkisi yoktur ve ekipmanlarda korozyona yol açmaz.
- EM silaj canlı mikroorganizma kültürüdür. Ancak dormant haldedir. Ambalajlı haldeyken kullanım ömrü 1 yıldır. Ancak suyla karıştırıldığında 24 saat içinde kullanılmalıdır.
- 2 litre EM Silaj 100 litre suyla seyreltilir. Bu karışımdan 4 litre, silaj yapılacak ürünün tonu başına spreylenir. Eğer daha az su kullanılması gerekiyorsa, 2 litre silaj en az 50 litre suyla seyreltilmeli ve bu karışımdan ton başına en az 2 litre kullanılmalıdır.Kısacası, 20 litre EM silajla 250 ton silaj yapılmaktadır.

Eski 19-04-2010, 10:45   #25
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Süt Sığırı Üretiminde EM

Süt Sığırı Üretiminde EM

Yem Katkısı Olarak
Sığır yemine aşağıdaki oranlarda EM Bukaşi ilave edin.

Sütten kesilen/ büyüme çağındaki hayvanlar Günde 30 gram
Düveler Günde 30 gram
Süt inekleri Günde 30 gram
Sütü kesilen inekler Günde 10 – 30 gram
Damızlık boğalar Günde 10 gram
Genç boğalar Günde 10 – 30 gram

Ahır Hijyen Spreyi Olarak
a) Yerler için hazırladığınız altlıkları yayın (1 birim odun kömürü ve 1 kilogram Bukaşi ile karıştırılmış 10 birim organik madde)
b) İlk ay boyunca 7 günde 1 kez, sonrasında 15 günde bir kez, 1:50 oranında seyreltilmiş EM aktifi metrekareye 0,5 litre oranında spreyleyin.

Kışın nemlilik daha fazla olduğundan spreylemede kullanacağınız çözeltiyi 1/10 oranında klorsuz suyla seyreltin ve ayda bir kez yerlere metrekareye 50 gram (2 avuç kadar) Bukaşi serpin. Bukaşi hem EM mikroorganizmalarını aşılar hem de fazlalık nemi alır.

Atık Su ve Lagün Muamelesi
Haftada bir defa 1000 litre atık suya 1 litre oranında EM aktif ilave edin. Koşullar iyileştikçe uygulama sıklığı azaltılabilir. EM aktif ilavesi besleme uygulamasından 30 gün sonra başlatılabilir. Mikroorganizmaların faaliyetini geliştirmek için lagünlere metrekareye 5 adet Bukaşi Topu atınız.

Kaba Yem Hazırlama

1 litre EM akif, 1 litre melas ve 100 litre suyu tamamen karıştırın ve sonra beslemeden 30 dakika önce kıyılmış kaba yem üzerine spreyleyin.

Mera Yönetimi
Dekar başına 1000 kilogram EM Bukaşi’yi mera üzerine yayın ve hemen ardından 15 günde bir 1000 litre seyreltilmiş EM aktif çözeltisini (1:1000) spreyleyin. Mera rotasyonu uygulayın.

Kene Kontrolü
%50’lik EM5 çözeltisini (%50 EM5 + %50 klorsuz su) her 15 günde bir kez hayvanların üzerine her yerlerine gelecek şekilde spreyleyin. Üçüncü aydan sonra konsantrasyon oranını %30’a indirin.

Eski 19-04-2010, 10:50   #26
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Hayvan üretiminde EM kullanımından elde edilen faydalar

Hayvan üretiminde EM kullanımından elde edilen faydalar

1. Kötü kokuları yok eder. Koku bileşikleri, örneğin amonyak, hidrojen sülfür, metil merkaptan ve metil sülfür, vb. türevleri genellikle çürütücü organizmaların metabolik faaliyeti sırasında üretilir. EM kullanımı bu mikropların faaliyetini bastırır ve organik maddenin kokulu bileşikler üretmeden çürümesini sağlar.

2. Hastalık gelişimini ve salgın hastalıkları engeller. EM “rekabetçi dışlama” ilkesine (bu ilke ilerde açıklanmaktadır) dayalı olarak patojen mikropların popülasyonunu sınırlandırır ve böylece bu mikropların patojenik faaliyetlerini bastırır. EM buna ek olarak hayvanların genel sağlığında iyileşme sağlar ve hayvanların hastalıklara karşı direncini arttırır.

3. Atıkların izin verilen deşarj kriterlerine uygun olarak arıtılmasını sağlar. EM’deki mikroplar atık sudaki kirleticileri yok eder. Yeterli süre gerekli koşullar sağlandığında EM suyu kirlilikten arındırır.

4. Büyüme hızında iyileşme sağlar. Daha iyi yem kullanımı ve hayvan refahındaki iyileşmeyle birlikte hayvanların büyümesinde kayda değer iyileşme sağlar.

5. Ölüm oranını düşürür. Ortaya çıkan hastalık sayısının azalması nedeniyle çiftlikteki hayvanlar arasındaki ölüm oranı düşer.

6. Sütten kesilme dönemi sonrasında hayatta kalma oranını ve yetişkin hayvanlarda verimliliği arttırır. Çevre ve sağlıktaki genel iyileşmeyle birlikte üreticiler daha verimli spermler ve yumurtalar üretebilir ve böylelikle verimlilik oranını yükseltirler. EM çok genç hayvanların mide ve bağırsak bozukluklarına karşı direncini arttırır ve hayatta kalma oranlarını iyileştirir.

7. Tat, doku ve koku gibi ürün özelliklerinin kalitesini arttırır. Hayvanlarda çok fazla yapay kimyasal madde alımı olmadığından, üretilen et, süt ve yumurtalar tüketici sağlığını tehdit edecek kimyasal kalıntılar içermez.

8. Hayvansal atıkların organik gübreye dönüştürülmesine yardımcı olur. EM ile fermante olan hayvan dışkısı yüksek bitki besin değerine sahip olur ve patojen içermez.

9. Sinek ve diğer haşaratı son derece azaltır
EM ile sineklerin nasıl azaldığını anlamak için sineklerin üremesine daha yakından bakmamız gerekmektedir. Sinekler, çürümekte olan organik maddelerin üzerine yumurtlarlar. Tavuk kümeslerinde bu madde tavuk dışkısıdır. Yumurta metamorfiz geçirmeden önce larva (kurtçuk) haline gelmelidir. Yumurtanın larva aşamasına geçmesi için bazı özel enzimlerin ortamda bulunması gerekmektedir. Bu özel enzimler bozuşup kokuşmakta olan (oksidasyona uğrayan) organik maddeler üzerinde bol miktarda bulunur. O yüzden, sinekler organik maddelerin üzerine yumurtlamayı tercih ederler.
Ancak eğer sineğin yumurtladığı organik madde EM ile muamele edilmişse, bir başka deyişle, tavuklar EM ile beslenmiş ve kümesler EM ile spreylenmişse, EM kötü kokuları yok ederken, antioksidan maddeler ve vitaminler salgılar. Bu yüzden, (tavuk dışkıları dahil) ortamda antioksitleyici bir durum söz konusudur ve bu antioksidan maddeler, sinek yumurtalarını kurtçuklara dönüştürecek enzimlerin oluşumunu engellerler Dolayısıyla, sinekler yumurta aşamasından öteye geçemeyeceğinden, sinek üreme çevrimi kırılmış olur.

Eski 07-05-2010, 22:58   #27
Ağaç Dostu

Su mercimeği

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dogasever Mesajı Göster
su mercimeği ya da yosun veya alg oluşmasının nedeni, suyun içindeki besin elementlerinin özellikle de azot ve fosfor'un artmasındandır. özellikle barajın suyuna tarım yapılan arazilerden süzülen ve erimiş gübreden ötürü yüksek azot ve fosfor içeren sular karışmış olabilir. Em mikroorganizmaları, bu besin elementlerini kendi hücre ve dna yapılarını oluşturmak için kullanmaktadırlar. O yüzden, em suyun içindeki besin elementlerini azaltarak bunu önleyebilir.

Mutlaka önler demiyorum önleyebilir diyorum çünkü bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bunlar:

- su barajdan havuza alındıktan sonra bekleme süresi. (eğer hiç beklemiyorsa, ya da çok az bekliyorsa, mikroorganizmaların besinleri almaları için süre yeterli olmayabilir)

- bu durumda, sadece bukaşi topu yeterli değildir. Em ilavesi de yapılmalıdır. (sıvı dozajlama)

- genelde, havuza giren suyun binde veya onbinde biri oranında uygulama yapılır.

Eğer havuzların tam olarak hacmini ve su miktarını havuzda bekleme süresini verirseniz, daha net rakamlar verebilirim.

Yalnız bir konuyu belirtmeden geçemeyeceğim. Su mercimeği, kötü bir bitki değil ve besni değeri de oldukça yüksek. Bir çok yerde özel olarak su mercimeği çiftlikleri kurulup yetiştirilmeye çalışılıyor. Bunu yetişmesini önlemekten çok, yüzeyden toplayıp hayvan yemi olarak değerlendirmeyi düşünebilirler. Oldukça faydalı bir hayvan yemidir ve özellikle tavuklar bayılırlar!

Havuzlarda suyun kalış süresi önemli, o yüzden kesin rakam veremiyorum.
Su mercimeği.
Bir havuz ortalama 600 m. küp su alıyor.Su deriniliği 2 ile 2,5 m arası değişiyor.

Name:  kom2 (2) [640x480].jpg
Views: 2327
Size:  44.9 KB

Bunu gibi 12 havuz var ve her dört havuz birbirine alttan bağlı _birleşik kaplara göre_ devamlı akış var. Ancak yüzeyinde su mercimeği oluşuyor.

Name:  kom2 (3) [640x480].jpg
Views: 1768
Size:  41.5 KB

Bir havuzda su 1,5 (bir buçuk) gün gibi kalıyor.

Name:  kom2 (4) [640x480].JPG
Views: 1629
Size:  64.0 KB

Mercimek isteyen yem fabrikalarına karın tokluğuna verilebilir. Duyurulur.

Name:  kom2 [640x480].jpg
Views: 1644
Size:  41.9 KB

Sn. Doğasever su yüzeyini spreyleme ile ya da damlama ile verilebilir mi? Nasıl?
Ne kadar? Veya bukaşi toplarının etkisi nasıl olur?

Böyle bir uygulama var mı?

Saygılar

Eski 07-05-2010, 23:42   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Su mercimeği.
Bir havuz ortalama 600 m. küp su alıyor.Su deriniliği 2 ile 2,5 m arası değişiyor.

Eklenti 142359

Mercimek isteyen yem fabrikalarına karın tokluğuna verilebilir. Duyurulur.
Sevgili Halil Hocam,

Nerden, ne zaman, ne miktarda alabiliriz ?

sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2010, 11:50   #29
Ağaç Dostu

Bukaşi nasıl yapılır?

Zaireciden 5 tl. ye 20 kg. buğday kabuğu aldım. Yani kepek. İri olandan. Japonlar pirinç kabuğundan yapıyorlarmış. Oralarda pirinç varsa bizde de buğday çok.
Name:  IMAG0053 [640x480].jpg
Views: 3321
Size:  51.2 KB

Bir naylona yaydım. Sırt tulumbasına 10 kg. suya (klorsuz) 1 lt. Ema koydum. E bu da 3 tl. ye falan geliyor.

Name:  IMAG0054 [640x480].jpg
Views: 3147
Size:  60.7 KB
Oğlana fısfısla dedim. İyice yedirdim.

Name:  IMAG0056 [640x480].jpg
Views: 3085
Size:  63.9 KB
Hanıma sık bakalım dedim.

Name:  IMAG0058 [640x480].jpg
Views: 3109
Size:  63.8 KB
Sıktı, yuvarladı, koydu.Top gibi olmalı. Dağılmamalı...

devam...

Eski 23-04-2010, 12:17   #30
Ağaç Dostu

Ama dürtünce dağılmalı. (Güçlü kuvvetli kadındır.) Bu kıvam çok iyi.

Name:  IMAG0059 [640x480].jpg
Views: 3005
Size:  62.1 KB

Dağıldı. Artık hazır.
Name:  IMAG0060 [640x480].jpg
Views: 3009
Size:  64.8 KB

Naylon torbalara konur ve havası alınır. Bir hafta on gün gibi bekletilir.
Name:  IMAG0061 [640x480].jpg
Views: 3199
Size:  44.8 KB

Şimdi bukaşiden neler yapabilirim bi bakayım.

1_ Bukaşi topu; yaptım zaten.

2_Balkonda kompost; yapıyorum zaten.

3_Tarlada kompost; yaptım zaten.

4_Hayvanlara yem olarak velir; e köpeklere veriyorum zaten.

5_Balık yemi olarak verilir. (Balık çiftliği mi kursaydım, acaba)

6_Tarlaya atılır.
1m kareye 200 gr. Bir dönüme 200 kg; eğer nematot ve kök kanseri varsa bir dönüme 400 kg. atılır. Bir ay bekletilir. Sonra dikim yapılır. Ağaçların diplerine değil taç izlerine atılır. Toprakla karıştırılır.

(hiç kimseden yardım almadan_ 50+ üzeri _siteye foto yüklemeyi öğrendim ve başardım. Yandınız demektir.

Saygılar

Aspire07, Garga ve Ergde beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025