Hayvan üretiminde EM kullanımından elde edilen faydalar
1.
Kötü kokuları yok eder. Koku bileşikleri, örneğin amonyak, hidrojen sülfür, metil merkaptan ve metil sülfür,
vb. türevleri genellikle çürütücü organizmaların metabolik faaliyeti sırasında üretilir. EM kullanımı bu mikropların faaliyetini bastırır ve organik maddenin kokulu bileşikler üretmeden çürümesini sağlar.
2.
Hastalık gelişimini ve salgın hastalıkları engeller. EM “rekabetçi dışlama” ilkesine (bu ilke ilerde açıklanmaktadır) dayalı olarak patojen mikropların popülasyonunu sınırlandırır ve böylece bu mikropların patojenik faaliyetlerini bastırır. EM buna ek olarak hayvanların genel sağlığında iyileşme sağlar ve hayvanların hastalıklara karşı direncini arttırır.
3.
Atıkların izin verilen deşarj kriterlerine uygun olarak arıtılmasını sağlar. EM’deki mikroplar atık sudaki kirleticileri yok eder. Yeterli süre gerekli koşullar sağlandığında EM suyu kirlilikten arındırır.
4.
Büyüme hızında iyileşme sağlar. Daha iyi yem kullanımı ve hayvan refahındaki iyileşmeyle birlikte hayvanların büyümesinde kayda değer iyileşme sağlar.
5.
Ölüm oranını düşürür. Ortaya çıkan hastalık sayısının azalması nedeniyle çiftlikteki hayvanlar arasındaki ölüm oranı düşer.
6.
Sütten kesilme dönemi sonrasında hayatta kalma oranını ve yetişkin hayvanlarda verimliliği arttırır. Çevre ve sağlıktaki genel iyileşmeyle birlikte üreticiler daha verimli spermler ve yumurtalar üretebilir ve böylelikle verimlilik oranını yükseltirler. EM çok genç hayvanların mide ve bağırsak bozukluklarına karşı direncini arttırır ve hayatta kalma oranlarını iyileştirir.
7.
Tat, doku ve koku gibi ürün özelliklerinin kalitesini arttırır. Hayvanlarda çok fazla yapay kimyasal madde alımı olmadığından, üretilen et, süt ve yumurtalar tüketici sağlığını tehdit edecek kimyasal kalıntılar içermez.
8.
Hayvansal atıkların organik gübreye dönüştürülmesine yardımcı olur. EM ile fermante olan hayvan dışkısı yüksek bitki besin değerine sahip olur ve patojen içermez.
9.
Sinek ve diğer haşaratı son derece azaltır
EM ile sineklerin nasıl azaldığını anlamak için sineklerin üremesine daha yakından bakmamız gerekmektedir. Sinekler, çürümekte olan organik maddelerin üzerine yumurtlarlar. Tavuk kümeslerinde bu madde tavuk dışkısıdır. Yumurta metamorfiz geçirmeden önce larva (kurtçuk) haline gelmelidir. Yumurtanın larva aşamasına geçmesi için bazı özel enzimlerin ortamda bulunması gerekmektedir. Bu özel enzimler bozuşup kokuşmakta olan (oksidasyona uğrayan) organik maddeler üzerinde bol miktarda bulunur. O yüzden, sinekler organik maddelerin üzerine yumurtlamayı tercih ederler.
Ancak eğer sineğin yumurtladığı organik madde EM ile muamele edilmişse, bir başka deyişle, tavuklar EM ile beslenmiş ve kümesler EM ile spreylenmişse, EM kötü kokuları yok ederken, antioksidan maddeler ve vitaminler salgılar. Bu yüzden, (tavuk dışkıları dahil) ortamda antioksitleyici bir durum söz konusudur ve bu antioksidan maddeler, sinek yumurtalarını kurtçuklara dönüştürecek enzimlerin oluşumunu engellerler Dolayısıyla, sinekler yumurta aşamasından öteye geçemeyeceğinden, sinek üreme çevrimi kırılmış olur.