Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque
Teşekkürler.
Toprağa gömersem veya siyah torbalara doldurursam oksijensiz ortam yaratmış oluyorum. Zaten bukaşi kovalarında da hava almayan ortam yaratmaya çalışıyorduk. Yalnız önceki mesajlarda kompostun üzeri örtüldükten sonra hava kanalları sağlamak gerek diye okuduğumu hatırlıyorum. Bunun sebebi nedir?
Bukaşi kovam hala gelmediği için evde poşet içinde 1/10 oranında seyreltilmiş EMA ile ev atıklarını spreyleyerek küçük bir kompost denemesine giriştim ama malesef başarılı olamadım. Koku sebebiyle birkaç gün sonra çöpe atmak zorunda kaldım. Bir yerde hata yaptım ama nerde bilmiyorum
Toprağa gömmek konusunda sizden onay aldığıma göre bir de onu deneyeyim...
|
Sn Verdoque,
Yığın yapıp üzerini örttüğümüzde hiçbir zaman tam anerobik koşulları sağlayamıyoruz. O yüzden ısınma kaçınılmazdır. Isınma sonucu, komposttan çıkan su buharı naylon üzerinde yoğuşarak suya dönüşüyor ve bu su ise, naylon örtünün kıvrımları boyunca akarak lokal olarak özellikle kompostun üst kısımlarında bazı yerlerde nem miktarının kompost için gerekli miktarın üzerine çıkmasına neden oluyor. Nem miktarı fazla olunca, yeşil küfler ortaya çıkıyor. O yüzden bu yöntemle kompost yapacaklara, örtünün kenarlarından (4 tarafından hafif aralık bırakılsa yeterlidir) aralık bırakmalarını tavsiye ediyoruz.
Su buharları çıkınca, bu aralıklardan yığını terkedip gidebilmeli.
Sizin EMA ile evde yaptığınız denemenizin başarılı olmamasının nedeni de muhtemelen aynıdır. Ben evlerde mutfak atıklarıyla yapılacak kompostlarda EMA yerine Bukaşi kullanılmasını ya da EMA kullanılmak isteniyorsa, mutfak çöplerini buğday kepeği gibi bir malzemeyle karıştırarak neminin azaltılmasını tavsiye ederim. Çünkü mutfak çöplerinin nem oranı genellikle yüksek! Bu yüzdeni bizler Bukaşi kovasında EM aşılamak için Bukaşi kullanıyoruz. Mutfak çöplerine EMA spreylerseniz nem oranı gerekenden fazla artabilir.