![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sizin bahçede hayvancılık yapılacak kadar büyük herhalde. Yerinizde olsam sütünden de faydalanmak için bir inek beslerdim. Polikarbon levha işinizi halledebildiniz mi? |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
Alıntı:
Çok isabetli bir tavsiyede bulunduğunuz için teşekkür ederim. Fakat, maalesef bahçem birkaç gün de olsa bir ineği barındıracak büyüklükte değil. Bu yüzden yarışmada 71.9 kilo ile birinci seçilen balkabağımı, sahibini dahi henüz tanımadığım bitişik boş arsada yetiştirdim. Bu yıl arsadaki kullanım alanımı, komşularımın da teşvikiyle, biraz daha genişleterek 100 m²'ye çıkardım ve yeşil gübreleme yapmak üzere bakla ektim. Hayvansal gübreler tarımın olmazsa olmazı olduğu için, organik gübreler yanında keçi gübresi de kullanıyorum. Bu arada web sitenizdeki değerli yazılarınızı zevkle okuyor, enerjik uğraşılarınızı hayranlıkla izliyorum. Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. İndomie, Hayırlı olsun. Siz topraksız tarımdan böyle şakalara alışkın olmanız lazım. Ben artık acıyorum o insanlara. Sattıkları malı tanımıyorlar, "Arılı abi bunlar" diye bağıran pazarcı esnafı bunu bir pahalı satma reklam aracı olarak kullanırken, o domatesin nasıl yetiştirildiğini biliyor mu acaba? "Topraksız domates yetişirmi yav." diyecektir mutlaka. Aynı kafa bataklıkta çiftlik mi kurulur mu, orada ot bile bitmez diye A.O.Ç' nin kuruluşu ilede dalga geçmişler ama Ankara'lı hala oranın sütlerini içiyor. Bu memlekette bizim gibi bir kaç deli olmazsa kimsenin bir şey yapacağı yok. Keşke o arkadaşın bilgisayar bitkisi olsayda ona inek için yem nasıl imal edilir onu gösterseydin. http://www.agaclar.net/forum/showthr...647#post562647 Belki o zaman biraz utanırdı sizden. Ben inek besliyorum ama bunlardan haberim yok diye. Elbetteki geleneksel tarım ve hayvancılıkta yapılsın. Kendi bitki ve hayvan ırkımız en saf haliylede sürsün gitsin. Ama ülkem insanının kafasını kumdan çıkarmasının zamanı geldi de geçiyor bile. Gaz tertibatını mutlaka yapın. Rahat edersiniz. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariçi, Pekmez ilave ettiğiniz üçüncü gün bidonın içinde çöpte fiziksel bir değişim veya kendiliğinden bir fermentasyon başlangıcı veya gaz çıkışı tesbit ettiniz mi? Keşke suyu koymadan bekleseydi üç gün. Ama bu bir deneme, başarısız olsanız ne yazar, kabukları o haliyle toprağa gömseniz organik olarak katkısı olacaktır. Gelişmeler göre yeniden değerlendiririz, hemde bizim için deneyim olur. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Teşekkürler, inek olmazsa da keçi beslemeyi düşünüyorum ileride. O firma kamyon bazında polikarbon satarmış. Şimdilik 6 mm için metrekaresi 6 euro'nun altında bulamadım. Aramaya devam ediyorum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
İmes Sanayi sitesinde satan yer vardı diye hatırlıyorum ama iletişim bilgileri yok şimdi. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
Sayın Sarıcan, Çok haklısınız. Çiftçi ve köylümüzün büyük çoğunluğu teknolojik gelişmelere ayak uydurmağa çalışırken "Biz babamızdan böyle gördük" diyenler de hala mevcut. Linkini verdiğin sayfayı hergün ziyaret ediyorum ve Sayın WISKHY'nin başarılı çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Daha net resimler yüklediğinde yazıcıdan çıktı alıp kafasını kuma gömenlere göstereceğim. Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Melas yerine, pancar pekmezi veya üzüm pekmezi ile denemek evde yapılan kompostlar için en uygun alternatif gözüküyor. Ayrıca oranı biraz fazla tutarak üzüm hoşafı ilede yapılabilir diye düşünüyorum. Üzüm hoşafı ile bu hafta sonu bir şişe hazırlayacağım. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
bugün bazı işlerimi erteleyip enzim yapmaya başladım. işallah güzel bir şey olur. serada bulunan bitkilerim meyveleri soğuk ve yeterli güneş olmaması nedeniyle tam olgunlaşamadı, bu meyvelerden yaptım. avatar ismimime uygun olsun diye biraz tropikal meyve demeti oldu. 750 pekmez, 2250 gr meyve, 7,5 lt bahçemedeki sulama artezyenimdeki kuyudan alınan sudan kullandım. (meyveler; pepino,papaya,physalis,portakal,mandalin,kivi,muz) ![]() ![]() şimdi sıra geldi 3 ay beklemeye gecermi 90 gün sn. sarıcan ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
sn. acemi çaylak; afyon şeker fabrikasında çalışan arkadaş ayarlayacak. 30 kg sipariş verdim. hatır işi oldu. ben tekrar görüşeyim buradan isteyenler için paylaşırız. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Bizim melasların içinde patojen ve kirlilik olabiliyor. Kullanmadan önce 80 C dereceye ısıtıp birkaç saat bekletmenizi öneririm. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
sn. Sarıcan, sn. dogasever; taze keci gübresine enzim veya em ve su katıp fermantasyon ile sıvı organik gübre yapılabilir diye düşünüyorum. bu konuda fikirleriniz nedir? Düzenleyen egetropical : 15-01-2010 saat 08:00 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Burada bir komşu sebzelerini, salma su ile suladığında taze inek gübrelerini suda sıvılaştırarak su ile birlikte veriyordu. Bu basit mekanik durma göre sizin öneriniz kimyasal yöntemle daha iyi bir sonuç verir. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
EM ve su katarsaniz icine biraz melas da koymanizi oneririm. Her ikisinden de genelde suyun 1/20 si oraninda koyabilirsiniz. Yani 100 litre su kullaniyorsaniz, 5 litre EM ve 5 litre melas. Elde edeceginiz urun enzim ve mikroorganizmalar acisindan son derece yararli olacaktir. Saygilar. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
30-35 C derece civarında tutarsanız daha iyi olur. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. egetropical, Ömür geçiyor, biz ne 3 aylar gördük. Şaka bir tarafa sizin enzim ilaç gibi olmuş, bir şişe de bana gönderirsiniz artık. Papaya için çok iyi şeyler söylüyorlar, mevsiminde papaya isteriz sizden olmazsa. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Sn Sarıcan Bu konudaki açmış olduğunuz başlıkta yer alan 215 mesajı bıkmadan tek tek okudum.En başta size ve konuya katkısı olan bütün arkadaşlara teşekkür etmek gerekir.Söylenecek çok şey olduğu kesin ama en kestirmeden şunu söylemek isterim YETENEK SİZSİNİZ Aklıma takılan şu soruyuda sormak isterim.Yapacağımız bu enzime birazda humik ve fulvik asit katsak acaba burada fermantasyon sonucu mikroorganizma zenginliğini biraz daha arttırmış olurmuyuz. Yaptığınız çalışmalarınızda tekrar başarılar dilerim.Bir müdaviminiz daha oldu. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bütün iyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Yukarda ki sorunuzu cevaplamayı işin uzmanı arkadaşlara bırakıyorum. Bu konuda yorum yapmam ukalalık olur. Sizde enzim yaparak deneyimlerinizi paylaşırsanız daha mutlu olurum. Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Durum tesbiti
Yaptığım üç enzimde yaptığım kontrollerde sade çilek ve meyve karışımından yaptığım içilebilir enzim şişelerinde gaz çıkışı devam ediyor fakat meyve kabuklarından yaptığım çöp enzimde gaz çıkışı yavaşlamıştı. Hepsine aynı reçeteyi uygulamıştım ama meyve kabuklarında şeker oranı meyveye nazaran daha az olduğu için şekeri az geldi herhalde. 40-50 gr daha kahverengi şeker ilave ettim. Havaların soğuk olmasıda fermentasyonun yavaş gitmesine neden oluyor herhalde. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Sarıcan, Aslında yaptığımız enzimi içmeyeceğimize göre içine laktik asit katmakta yarar var sanırım. Ben www.hammaddeler.com'da 1Kg lık ve 5 Kg'lık laktik asit buldum. Bunuda sipariş edip deneyeceğim. Bu arada kompost oluşum süreci tamamlanmamış olsada 10 gündür bekleyen şişeden (havuç, elma ve yonca yaprakları ile yapmıştım) yarım çay bardağı kadarını 2 litre su ile karıştırıp cumartesi günü evdeki limon ağacına verdim. Şimdilik bir olumsuz etkisi gözükmüyor. Aslında sizde Ph meter vardı galiba. Ph meter ile bir ölçüm yapsaydınız. Bildiğim kadarıyla Ph 4.5' in üzerinde ise melas veya laktik asit katılabilir diye düşünüyorum. Not: Laktik asiti tercih etmemin nedeni Meyvelitepe'nin zeytin tatlandırırken laktik asit kullanmasından esintidir. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. acemi_caylak, Bendeki pH test kiti 6,0 - 7,6 aralığını ölçen renk skalalı pH ölçer. Topraksız tarımda kullandığım renksiz besin sıvısını ölçerken yetiyor ama renkli sıvılarda ölçüm yapmak çok zor, hemde zaten ölçüm değerlerinin dışında. Digital pH metre almak lazım. Benim şu ana balkonda fazla deney yapma imkanım yok. Dikkatini çeken gelişmeleri paylaşırsan sevinirim. Yaptığım meyve enzimlerini içmeyi düşünüyorum. Çöp enzimi de sakasılarda, temizlikte ve yapabilirsem arıtma özelliğini test etmede kullanmak istiyorum. 206 nolu mesaja pek yorumunuz olmadı ama, insanlar yaptıkları enzimleri düzenledikleri çevre gününde toplu olarak dereye döküyorlardı. Eğer böyle bir etkisi olabiliyorsa bence müthiş olur. Yoğurt kabından yaptığım fermentasyon kovasından elde ettiğim sıvıyı da lavaboya döküyorum. Fakat dere veya göl gibi yerlerde arıtıcı özelliği varsa gerçekten denenmeye değer diyorum. Geçen gün aynı mesajdaki resmi Ergene nehri başlığına 36 nolu mesajda yorumsuz olarak koydum ama orada da kimsenin ilgisini çekmedi. İnsanlar örgütlü olarak bu işi ciddi ciddi yapıyorlar. Düzenleyen Sarıcan : 18-01-2010 saat 22:46 Neden: link ilavesi |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
4 nolu mesajımda yapılışını anlattığım ve 22.12.2009 da saksı toprağı ile karıştırıp dinlenmeye bıraktığım yoğurt kovası kompostumu üzerinde beyaz küflerin oluşması ve bir aylık zamanın dolması nedeniyle açtım. Bu küflü toprağı tekrar bir büyük kaba boşaltarak iyice karıştırdım. Organik maddece zenginleşmiş bu toprağa şaşırtma zamanı gelmiş red robin fidelerimden 3 Adet fideyi şaşırtarak ilk deneyimi tamamladım. Düzenleyen Sarıcan : 22-01-2010 saat 12:05 Neden: Resim ilavesi |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Son durum: Yaptığım çöp enzimde hala gaz çıkışı var.Neredeyse 1 ay olacak. Pet su şişesi dibi basınçtan veya reaksiyondan dolayı dış bükey hal aldı.İçerideki çerçöpte sanki çözünmeden dolayı azalma görüyorum.Su bulanık halde.. İçilebilir enzimi cam şişede yapmıştım. Onuda en yakın bir sürede fotoğraflarım. Bu arada, digital bir PHmetre sahibi oluyoruz ' da başka nerede kullanacağım bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Çalışma devam ediyor. Bidon içindeki kabuklar karışık olduğundan suyun rengi koyulaşmış. havasını alırken kapak sıkışık oluyor. Ama bu başlığı görünce şimdi gidip baktım harika bir kokusu var. Laboratuvar malzemesi satan bir dükkan bulursam bir set alacağım. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Suyun bulanık olmasının nedeni suda yoğun olarak bulunan karbondioksit gazı. Karbondioksit çıkışı azaldıkça su daha homojenize bir görünüm alıyor. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimde son durum
İçilebilir enzimlerde gaz çıkışı gözle görülebilir şekilde devam ediyor, çöp enzimde gaz çıkışı çok yavaş. İçerde gaz basıncı olduğunu sadece U hortumdaki su seviyesinin giriş tarafında daha düşük olmasından gözlemleyebiliyorum. Çilek şişesinde basınçtan dolayı sıvı genleşme haznesinde dururken çöp enzimde sıvı hortumdan yukarı çıkmıyor. |
|
|
|
![]() |
|
|