![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Serin bir yerde bekletirseniz yaz sonuna kadar hatta daha uzun sure kullanabilirsiniz.Zaten 1/100 oraninda seyreltip kullanin.. Ben, bir ara pirinc islama suyunuda kullanmistim.. Sayet icmek icin enzim yapiyorsaniz da ayni sekilde seyreltin..Kivi ve mango karisimi enfes oluyor.. Denenmistir... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Ben temizlik ve bitki besini olarak 1/20 oranında seyreltiyorum. Enzimin içilmesi konusunu hiç düşünmemiştim açıkçası.. Çok güzel kokular geliyor şu sıra - son yaptığım partide elma, ayva, limon ve zencefil kabuğu kullanmıştım. Ama planım bitkilerime içirmek ve ev temizliğinde kullanmak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Dolaba koyduğunuz zaman bakteriler durgun-pasif duruma geçiyorlar, sayın Meyvelitepe'ye bunu sormuştum. Kullanacağımız kısma dolaptan çıkardıktan sonra biraz pekmez ekleyip tekrar aktif hale getirmek gerektiğini söylemişti. Tabi kışın bu aktifleşme süresi 2-3 günü bulabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Nargile sistemli bir enzim daha yaptım içine meyvelerin yanısıra yoğurt suyu, pekmez, maya, ıhlamur ve tarçın kabuğu da ekledim. Tam bantla sıkıca kapattıktan sonra hortumun ucunun enzim sıvısının içinde kaldığını farkettim. Umarım gaz çıkışında problem oluşturmaz. Düzenleyen Ozlem A : 24-11-2013 saat 21:11 Neden: Resim ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 28
|
İlk Enzim Denemesi
Sevgili Ağaç Dostları, İlk enzim deneme çalışmasını başlatmış bulunuyoruz, umarım bir kaza ile sonuçlanmaz. Sarıcan'in belirttiği oranlarda birazda göz kararı başladık. Kahverengi şeker bulamadığımızdan daha önceki yıllardan kalan pekmezi kullandık, 3 litre su 1.5 Su bardağı pekmez Çok az ekşimiş yoğurt suyu ... Şuan ki evimiz cephe yönünden maalesef pek güneş görmüyor, enzim ve eriyik üretiminden sonra topraksız tarım denemesine başlamak istiyoruz. Şimdilik topraklı bir saksılık alanda denemeler yapıyoruz, yaz döneminde Bursa'da inşallah daha geniş deneme imkanı bulacağımızı umut ediyoruz. Açık bir eğitim platformu olan ağaçlar. net'e ve tüm gönüldaşlarına saygılarımı sunarım. Resimler: ![]() ![]() ![]() ![]() Mütevazi saksımız ![]() ![]() Düzenleyen Sfy : 24-11-2013 saat 22:35 Neden: Resim boyutları büyük olmuştu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Sayın Özlem A, Evet hortumun o şekilde enzimin içinde olması gaz çıkışını keser, bandı açıp yukarı çekmeniz lazım. Birde ufak şişenin üstünde 2. bir delik açtınız mı gazın çıkması için? Sayın Sfy, Sizin ufak şişeninde üstü görünmediğinden merak ettim 2. delik olup olmadığını? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Sayın Yağmur, teşekkürler cevabınıza, küçük şişenin kapağındaki delik geniş ve kapanmadı buradan çıkabilir gaz. Hortumu yukarı çekmek için kapağı açmak enzime hava aldırıp bozar diye endişelenmiştim ama tekrar ayarlamak lazım demek ki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 28
|
Sevgili Yağmur, Evet hortumun girdiği yerin yanına gaz çıkışı sağlaması için delik açmıştık. Karışım umarım tutar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Sayın inkero, Son yaptığınız karışıma bir tatlı kaşığı kadar kuru veya yaş maya ekleyin varsa yoğurt suyu da. Ardından bir bu kadar pekmez koyun. Tekrar hızlanacaktır. Ama ilk 1 haftadan sonra yavaşlıyor biraz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
Alıntı:
dediğinizi yapacağım. bir sorum daha olacak. 1.) biz bu enzimlere yavaşladıkça şeker ve maya ilavesi yaparsak fermantasyon sürekli olarak devam eder mi? 2.) evde mayaladığım yoğurdun suyunu süzüp ayrı bir şişeye koydum ve içine ılık şekerli su ekledim. şişenin de ağzına balon geçirdim. bu şekilde bekliyor 1 haftadan beri. balon biraz şişmeye başladı. şekerli su ile sürekli beslemek gerekir mi? üzerinde beyaz küfler oluştu. müdahale etmem gerekir mi? ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Enzim'in içine koyduğumuz artıkların içinde bulunan yararlı maddeleri bakteriler işledikten sonra sürekli ilave yapmak daha ne gibi bir işe yarar inanın bende bilmiyorum. Bir de madem şeker kullanıyorsunuz hiç değilse önerilen şekliyle esmer şeker kullanmanızı tavsiye ederim. Bir ara neden beyaz şeker olmuyordu onu bulacağım sanıyorum. 2. sorunuzun cevabını bende bimiyorum, bu şekilde bir denemem olmadı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Artık ben de nargile sistemli enzime geçtim. Sonuncuyu 28 Kasım tarihinde yaptım ilk yarım saatte gaz çıkışı başladı.. Aşağıda videosunu ekledim. Birkaç saat sonra daha da hızlandı hareket. Enzim - YouTube Düzenleyen Ozlem A : 30-11-2013 saat 21:51 Neden: Yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Sayın Jezebel, Haklısınız hayvansal ürünler kullanılmıyor. Yoğurdun kendisi değil de yeşil suyunu kullanmak gerekiyor. Ama çok az yoğurt karışınca bir zararı olmaz "sanıyorum". Çok azdan kastım ise yarım yemek kaşığı. Zaten yoğurt suyunu değerlendirme amacıyla değil, laktik asit bakterilerini ortama dahil etmek için kullanıyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Selahattin beyin yazdıklarına ilave olarak; Laktik asit bakterileri fermentasyon tamamlanıp besin tamamen bittikten sonra bir süre daha aktivitelerini devam ettirirler. Devamında popülasyonda azalma olsa dahi ölmeyip dormant halde beklerler. Bu şekilde 2 sene sonra sadece yeni besin takviyesiyle bakteri popülasyonunun aktifleşip tekrar çoğaldığını gözlemlemek mümkün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
Meyvelitepe ve Selahattin Bey'e cevapları için teşekkür ederim. şimdi olay kafamda daha iyi oturdu. Bu enzimi bitkilere verirken pH'ı kaç olmalı? bitkilere verirken su ile karıştırdığımızda aynı zamanda şeker ilave edip aktif hale getirmemiz gerekiyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
Bitkilere verirken şeker veya başka bir besin vermenize gerek yok. Enzim olgunlaştuktan sonra 1 ay içinde tüketmeniz önerilir. Tüketemiyecek iseniz +4 derecede buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
Ufak bir sorum daha olacak. fermantasyon bitmek üzere iken besin takviyesiyle bakteri popülasyonunu arttırmanın ve fermantasyonu uzatmanın herhangi bir faydası var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Bunu yapabilirsiniz ama size fazladan çok fayda sağlamaz. Ancak enzimi kısa sürede tüketemiyecek iseniz, buzdolabına da kaldırmak istemiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Böylelikle bakterinin aktif yaşam ortamını sürdürmüş olursunuz. Enzime eklediğiniz bitki parçalarında tüketilecek şeker zaten kalmamışsa uzatılmış fermentasyon ile enzime geçecek başka bir şey de kalmamış demektir. Ancak yeni eklediğiniz besin sayesinde enzimin PH'ının biraz daha düşmesini bekleyebiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Sn.İnkero, yukarıda alıntıladığınız mesaj sizi yanıltmasın. Mayalar vasıtasıyla şekerin alkole, alkolün havadaki asetik asit üreten başka grup bakterilerce asetik asite çevrilmesi (şarap ve sirke süreçleri) ile laktik asit bakterilerinin fermentasyon süreçleri biribirine karışmış. Enzim süreci laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği bir fermentasyon sürecinden ibarettir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
Teşekkürler Meyvelitepe. sizin sayfanız ve verdiğiniz bilgiler sayesinde bu işe acaip merak saldım.maya ve bakterilerle kafayı bozduk ![]() hanım yakında evden atacak beni ![]() siz anlatınca kafam başka sorular oluştu. 1.) Enzimde mayaların bir işlevi yok mu? ben hepsine mayada koyuyorum. Enzimler koyduğumuz şekerle aktif hale gelip besleniyorsa ; içine attığımız meyve kabukları,organik madde vs. ile ilişkisi nedir? sadece bu organik maddelerin içindeki şekeri mi tüketiyorlar? 2.) Enzim ve mayalar birlikte mi çalışırlar yoksa mayalar => laktik asit bakterileri => asetik asit bakterileri 3.) attığımız mayaların ve enzimlerin çeşitliliğini arttırmak fayda sağlar mı? yoksa birbirlerinin çalışmasını kesebilirler mi? 4.) Elimde şu an 1 aylık 3 tane enzim var. 3 de çok güzel kokuyor ( hatta kapağını açtığım zaman içesim geliyor ![]() 5. ) Şu ana kadar temin ettiğim materyaller pHmetre hidrometre alkol refraktometresi bome kefir mayası buğday kepeği ( çinko ve bakır katkılı ) arpa azerbeycan dağ köylerinden gelmiş peynir mayası ekşitip suyunu süzdüğüm yoğurt suyu ( şekerli su ile besliyorum. pH'ı= 3,4 ) çok miktarda peyniraltı suyu var. ( nasıl kullanabilirim bilemiyorum ) bunların hepsini karıştırıp bir deneme yapsam sizce sonuç ne olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
Alıntı:
ben bu enzimler dışında düzenli olarak şarapta yaptığım için hidrometere ve alkol ref. lazım oluyor. istanbul'da bu malzemeleri daha uygun fiyata alabiliyorsunuz. benim enzimleri asıl olarak denemek istediğim yer zeytin bahçemiz. yaklaşık 2500 adet zeytin ağacımız var. dal kuruması, düşük verim dökülme en büyük sıkıntımız belki burada işe yarayabilir. deneyip göreceğiz. EM için dal kanserine kesin olarak çözüm olur diyor. açıkcası bu işe bulaştığımdan beri sürekli okuyup araştırıyorum. fena sardırdım. herhalde bu merak bir tek bende olmuyordur ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
|
![]() Sayın enzim uzmanı üstadlarım; Ben de bu konuyla ilgiliyim, 2 ayrı pet şişeye uyguladım, ikisine de esmer şeker koydum, bugün 13 ya da 14. gün ama her 2 şişede de 2-3 gün önce gaz çıkışı durdu, ben de küp beyaz şeker attım metan gazı üretimi yeniden başladı ama dün itibariyle yine yavaşladı gaz üretimi. Ne yapmam lazım bundan sonrasında ? İlk 1 ay gaz çıkışı devam etsin diye geri kalan 15 günde düzenli olarak şeker mi ekleyeyim ? 1 Ay sonrasında sadece çalkalamak mı gerek ? Enzimin hazır hale geldiğini meyvelerin dibe çökelmesinden mi anlayacağız ? Bilgilendirirseniz sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
|
Arkadaşlar bende enzim yapmak için kurubakliyat(mercimek,kurufasülye) kullanmayı düşünüyorum. Uygun olurmu ki? Daha sonra içine eski enzimden ilave edecem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
|
Genelde gaz çıkışı durur ve üzerinde beyaz küf oluşur. Birde kokusu sirke kokusuna benzer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
Bir arkadaşım yurtdışından aşağıdaki resimdeki ürünü getirtip burada satıyor. böyle aparat işimize yarasa temin edebilirim. ürünün havasını çıkarıp almak için belki işe yarayabilir diye düşündüm. EMSA DECANTINO PRATK KAPAKLI E TIPASI - YEL MUBA - Ev ve Yaam rnleri |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
|
Türkiye'de çok fazla site gezdim fakat sadece bu sitede bulabildim. arkadaş tanesi 6 TL'den satıyordu. burda ticari birşeye girmek istemem. sadece faydası olabilir diye düşündüm. İstanbul'da olduğum için pH-metre,alkol metre gibi şeyleri daha ucuza temin edebiliyorum. isteyen olursa yardımcı olmak isterim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|