agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-11-2013, 08:57   #1
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Serin bir yerde bekletirseniz yaz sonuna kadar hatta daha uzun sure kullanabilirsiniz.Zaten 1/100 oraninda seyreltip kullanin..
Ben, bir ara pirinc islama suyunuda kullanmistim..
Sayet icmek icin enzim yapiyorsaniz da ayni sekilde seyreltin..Kivi ve mango karisimi enfes oluyor..
Denenmistir...

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 11:53   #2
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Ben temizlik ve bitki besini olarak 1/20 oranında seyreltiyorum.

Enzimin içilmesi konusunu hiç düşünmemiştim açıkçası.. Çok güzel kokular geliyor şu sıra - son yaptığım partide elma, ayva, limon ve zencefil kabuğu kullanmıştım. Ama planım bitkilerime içirmek ve ev temizliğinde kullanmak.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 13:14   #3
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Dolaba koyduğunuz zaman bakteriler durgun-pasif duruma geçiyorlar, sayın Meyvelitepe'ye bunu sormuştum. Kullanacağımız kısma dolaptan çıkardıktan sonra biraz pekmez ekleyip tekrar aktif hale getirmek gerektiğini söylemişti. Tabi kışın bu aktifleşme süresi 2-3 günü bulabilir.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2013, 21:08   #4
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Nargile sistemli bir enzim daha yaptım içine meyvelerin yanısıra yoğurt suyu, pekmez, maya, ıhlamur ve tarçın kabuğu da ekledim. Tam bantla sıkıca kapattıktan sonra hortumun ucunun enzim sıvısının içinde kaldığını farkettim. Umarım gaz çıkışında problem oluşturmaz.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Ozlem A : 24-11-2013 saat 21:11 Neden: Resim ekleme
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2013, 22:15   #5
Sfy
Yeni Üye
 
Sfy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 28
İlk Enzim Denemesi

Sevgili Ağaç Dostları,

İlk enzim deneme çalışmasını başlatmış bulunuyoruz, umarım bir kaza ile sonuçlanmaz.

Sarıcan'in belirttiği oranlarda birazda göz kararı başladık.
Kahverengi şeker bulamadığımızdan daha önceki yıllardan kalan pekmezi kullandık,

3 litre su
1.5 Su bardağı pekmez
Çok az ekşimiş yoğurt suyu
...
Şuan ki evimiz cephe yönünden maalesef pek güneş görmüyor, enzim ve eriyik üretiminden sonra topraksız tarım denemesine başlamak istiyoruz.

Şimdilik topraklı bir saksılık alanda denemeler yapıyoruz, yaz döneminde Bursa'da inşallah daha geniş deneme imkanı bulacağımızı umut ediyoruz.

Açık bir eğitim platformu olan ağaçlar. net'e ve tüm gönüldaşlarına saygılarımı sunarım.


Resimler:









Mütevazi saksımız


Düzenleyen Sfy : 24-11-2013 saat 22:35 Neden: Resim boyutları büyük olmuştu.
Sfy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2013, 22:57   #6
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın Özlem A,
Evet hortumun o şekilde enzimin içinde olması gaz çıkışını keser, bandı açıp yukarı çekmeniz lazım. Birde ufak şişenin üstünde 2. bir delik açtınız mı gazın çıkması için?

Sayın Sfy,
Sizin ufak şişeninde üstü görünmediğinden merak ettim 2. delik olup olmadığını?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 09:47   #7
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Sayın Yağmur, teşekkürler cevabınıza, küçük şişenin kapağındaki delik geniş ve kapanmadı buradan çıkabilir gaz. Hortumu yukarı çekmek için kapağı açmak enzime hava aldırıp bozar diye endişelenmiştim ama tekrar ayarlamak lazım demek ki.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 08:23   #8
Sfy
Yeni Üye
 
Sfy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 28
Sevgili Yağmur,

Evet hortumun girdiği yerin yanına gaz çıkışı sağlaması için delik açmıştık.

Karışım umarım tutar.

Sfy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 14:39   #9
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın inkero,

Son yaptığınız karışıma bir tatlı kaşığı kadar kuru veya yaş maya ekleyin varsa yoğurt suyu da. Ardından bir bu kadar pekmez koyun. Tekrar hızlanacaktır. Ama ilk 1 haftadan sonra yavaşlıyor biraz.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 16:46   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın inkero,

Son yaptığınız karışıma bir tatlı kaşığı kadar kuru veya yaş maya ekleyin varsa yoğurt suyu da. Ardından bir bu kadar pekmez koyun. Tekrar hızlanacaktır. Ama ilk 1 haftadan sonra yavaşlıyor biraz.
teşekkürler Yağmur.

dediğinizi yapacağım.
bir sorum daha olacak.

1.) biz bu enzimlere yavaşladıkça şeker ve maya ilavesi yaparsak fermantasyon sürekli olarak devam eder mi?

2.) evde mayaladığım yoğurdun suyunu süzüp ayrı bir şişeye koydum ve içine ılık şekerli su ekledim. şişenin de ağzına balon geçirdim. bu şekilde bekliyor 1 haftadan beri. balon biraz şişmeye başladı. şekerli su ile sürekli beslemek gerekir mi? üzerinde beyaz küfler oluştu. müdahale etmem gerekir mi?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 20:22   #11
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Enzim'in içine koyduğumuz artıkların içinde bulunan yararlı maddeleri bakteriler işledikten sonra sürekli ilave yapmak daha ne gibi bir işe yarar inanın bende bilmiyorum. Bir de madem şeker kullanıyorsunuz hiç değilse önerilen şekliyle esmer şeker kullanmanızı tavsiye ederim. Bir ara neden beyaz şeker olmuyordu onu bulacağım sanıyorum. 2. sorunuzun cevabını bende bimiyorum, bu şekilde bir denemem olmadı.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2013, 21:49   #12
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Artık ben de nargile sistemli enzime geçtim. Sonuncuyu 28 Kasım tarihinde yaptım ilk yarım saatte gaz çıkışı başladı.. Aşağıda videosunu ekledim. Birkaç saat sonra daha da hızlandı hareket.

Enzim - YouTube


Düzenleyen Ozlem A : 30-11-2013 saat 21:51 Neden: Yazım hatası
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2013, 22:16   #13
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın Jezebel,
Haklısınız hayvansal ürünler kullanılmıyor. Yoğurdun kendisi değil de yeşil suyunu kullanmak gerekiyor. Ama çok az yoğurt karışınca bir zararı olmaz "sanıyorum". Çok azdan kastım ise yarım yemek kaşığı. Zaten yoğurt suyunu değerlendirme amacıyla değil, laktik asit bakterilerini ortama dahil etmek için kullanıyoruz.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 17:08   #14
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Selahattin beyin yazdıklarına ilave olarak;

Laktik asit bakterileri fermentasyon tamamlanıp besin tamamen bittikten sonra bir süre daha aktivitelerini devam ettirirler. Devamında popülasyonda azalma olsa dahi ölmeyip dormant halde beklerler. Bu şekilde 2 sene sonra sadece yeni besin takviyesiyle bakteri popülasyonunun aktifleşip tekrar çoğaldığını gözlemlemek mümkün.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 12:42   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Meyvelitepe ve Selahattin Bey'e cevapları için teşekkür ederim. şimdi olay kafamda daha iyi oturdu.

Bu enzimi bitkilere verirken pH'ı kaç olmalı?
bitkilere verirken su ile karıştırdığımızda aynı zamanda şeker ilave edip aktif hale getirmemiz gerekiyor mu?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 13:37   #16
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
Meyvelitepe ve Selahattin Bey'e cevapları için teşekkür ederim. şimdi olay kafamda daha iyi oturdu.

Bu enzimi bitkilere verirken pH'ı kaç olmalı?
bitkilere verirken su ile karıştırdığımızda aynı zamanda şeker ilave edip aktif hale getirmemiz gerekiyor mu?
Olgunlaşmış enzimde PH'ın 4,5'den daha küçük olmasını bekleriz. Bunun sebebi laktik asit bakterilerinin ortamdaki şekeri tüketip yeterince laktik asit üretmiş olmalarıdır. Yüksek PH ortamda laktik asit bulunmadığına ve muhtemel bozulmaya işaret eder.

Bitkilere verirken şeker veya başka bir besin vermenize gerek yok. Enzim olgunlaştuktan sonra 1 ay içinde tüketmeniz önerilir. Tüketemiyecek iseniz +4 derecede buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 12:51   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Ufak bir sorum daha olacak.

fermantasyon bitmek üzere iken besin takviyesiyle bakteri popülasyonunu arttırmanın ve fermantasyonu uzatmanın herhangi bir faydası var mı?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 13:41   #18
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
Ufak bir sorum daha olacak.

fermantasyon bitmek üzere iken besin takviyesiyle bakteri popülasyonunu arttırmanın ve fermantasyonu uzatmanın herhangi bir faydası var mı?
Bunu yapabilirsiniz ama size fazladan çok fayda sağlamaz. Ancak enzimi kısa sürede tüketemiyecek iseniz, buzdolabına da kaldırmak istemiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Böylelikle bakterinin aktif yaşam ortamını sürdürmüş olursunuz. Enzime eklediğiniz bitki parçalarında tüketilecek şeker zaten kalmamışsa uzatılmış fermentasyon ile enzime geçecek başka bir şey de kalmamış demektir. Ancak yeni eklediğiniz besin sayesinde enzimin PH'ının biraz daha düşmesini bekleyebiliriz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 13:49   #19
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Sn.İnkero, yukarıda alıntıladığınız mesaj sizi yanıltmasın. Mayalar vasıtasıyla şekerin alkole, alkolün havadaki asetik asit üreten başka grup bakterilerce asetik asite çevrilmesi (şarap ve sirke süreçleri) ile laktik asit bakterilerinin fermentasyon süreçleri biribirine karışmış. Enzim süreci laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği bir fermentasyon sürecinden ibarettir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 07:34   #20
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Teşekkürler Meyvelitepe. sizin sayfanız ve verdiğiniz bilgiler sayesinde bu işe acaip merak saldım.maya ve bakterilerle kafayı bozduk Evin her yeri laktik asit şarap enzim yoğurt mayalarıyla doldu. ve bunlar için aldığım alet edevatlarla.
hanım yakında evden atacak beni

siz anlatınca kafam başka sorular oluştu.
1.) Enzimde mayaların bir işlevi yok mu? ben hepsine mayada koyuyorum.
Enzimler koyduğumuz şekerle aktif hale gelip besleniyorsa ;
içine attığımız meyve kabukları,organik madde vs. ile ilişkisi nedir? sadece bu organik maddelerin içindeki şekeri mi tüketiyorlar?

2.) Enzim ve mayalar birlikte mi çalışırlar yoksa mayalar => laktik asit bakterileri => asetik asit bakterileri

3.) attığımız mayaların ve enzimlerin çeşitliliğini arttırmak fayda sağlar mı? yoksa birbirlerinin çalışmasını kesebilirler mi?

4.) Elimde şu an 1 aylık 3 tane enzim var. 3 de çok güzel kokuyor ( hatta kapağını açtığım zaman içesim geliyor ama birisini üzerinde beyaz küfler var. onun kokusu biraz daha farklı. neden birinde küf oluştuda diğerlerinde olmadı. hava mı aldı acaba ?

5. ) Şu ana kadar temin ettiğim materyaller
pHmetre
hidrometre
alkol refraktometresi
bome

kefir mayası
buğday kepeği ( çinko ve bakır katkılı )
arpa
azerbeycan dağ köylerinden gelmiş peynir mayası
ekşitip suyunu süzdüğüm yoğurt suyu ( şekerli su ile besliyorum. pH'ı= 3,4 )
çok miktarda peyniraltı suyu var. ( nasıl kullanabilirim bilemiyorum )

bunların hepsini karıştırıp bir deneme yapsam sizce sonuç ne olur

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 08:22   #21
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Sn.inkero,
Benim merak ettiğim bunca enzimi hangi bitkile'de kullanacaksınız
Çok da masraf etmişsiniz. Bitkiler enzim olmadan da harkulade gelişebiliyorlar
Ben eşinize katılmak durumundayım.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 09:10   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sn.inkero,
Benim merak ettiğim bunca enzimi hangi bitkile'de kullanacaksınız
Çok da masraf etmişsiniz. Bitkiler enzim olmadan da harkulade gelişebiliyorlar
Ben eşinize katılmak durumundayım.

ben bu enzimler dışında düzenli olarak şarapta yaptığım için hidrometere ve alkol ref. lazım oluyor. istanbul'da bu malzemeleri daha uygun fiyata alabiliyorsunuz.

benim enzimleri asıl olarak denemek istediğim yer zeytin bahçemiz. yaklaşık 2500 adet zeytin ağacımız var. dal kuruması, düşük verim dökülme en büyük sıkıntımız belki burada işe yarayabilir. deneyip göreceğiz.
EM için dal kanserine kesin olarak çözüm olur diyor.

açıkcası bu işe bulaştığımdan beri sürekli okuyup araştırıyorum. fena sardırdım. herhalde bu merak bir tek bende olmuyordur

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 12:57   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Thumbs down

Sayın enzim uzmanı üstadlarım;

Ben de bu konuyla ilgiliyim, 2 ayrı pet şişeye uyguladım, ikisine de esmer şeker koydum, bugün 13 ya da 14. gün ama her 2 şişede de 2-3 gün önce gaz çıkışı durdu, ben de küp beyaz şeker attım metan gazı üretimi yeniden başladı ama dün itibariyle yine yavaşladı gaz üretimi.

Ne yapmam lazım bundan sonrasında ?

İlk 1 ay gaz çıkışı devam etsin diye geri kalan 15 günde düzenli olarak şeker mi ekleyeyim ?

1 Ay sonrasında sadece çalkalamak mı gerek ?

Enzimin hazır hale geldiğini meyvelerin dibe çökelmesinden mi anlayacağız ?

Bilgilendirirseniz sevinirim.

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 07:56   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas Mesajı Göster
Sayın enzim uzmanı üstadlarım;

Ben de bu konuyla ilgiliyim, 2 ayrı pet şişeye uyguladım, ikisine de esmer şeker koydum, bugün 13 ya da 14. gün ama her 2 şişede de 2-3 gün önce gaz çıkışı durdu, ben de küp beyaz şeker attım metan gazı üretimi yeniden başladı ama dün itibariyle yine yavaşladı gaz üretimi.

Ne yapmam lazım bundan sonrasında ?

İlk 1 ay gaz çıkışı devam etsin diye geri kalan 15 günde düzenli olarak şeker mi ekleyeyim ?

1 Ay sonrasında sadece çalkalamak mı gerek ?

Enzimin hazır hale geldiğini meyvelerin dibe çökelmesinden mi anlayacağız ?

Bilgilendirirseniz sevinirim.
56 sayfa yazı yazılmış, herkes nereye kayboldu bir anda böyle, cevaplayacak kimse yok mu ?

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 12:36   #25
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Arkadaşlar bende enzim yapmak için kurubakliyat(mercimek,kurufasülye) kullanmayı düşünüyorum. Uygun olurmu ki?
Daha sonra içine eski enzimden ilave edecem.

kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 15:49   #26
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Genelde gaz çıkışı durur ve üzerinde beyaz küf oluşur. Birde kokusu sirke kokusuna benzer.

kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2013, 10:42   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Bir arkadaşım yurtdışından aşağıdaki resimdeki ürünü getirtip burada satıyor.

böyle aparat işimize yarasa temin edebilirim.

ürünün havasını çıkarıp almak için belki işe yarayabilir diye düşündüm.

EMSA DECANTINO PRATK KAPAKLI E TIPASI - YEL MUBA - Ev ve Yaam rnleri

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2013, 19:35   #28
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
Bir arkadaşım yurtdışından aşağıdaki resimdeki ürünü getirtip burada satıyor.

böyle aparat işimize yarasa temin edebilirim.

ürünün havasını çıkarıp almak için belki işe yarayabilir diye düşündüm.

EMSA DECANTINO PRATK KAPAKLI E TIPASI - YEL MUBA - Ev ve Yaam rnleri
Bu ne fiyat böyle, bir gaz almak için çok fazla

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 11:23   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Bu ne fiyat böyle, bir gaz almak için çok fazla
Türkiye'de çok fazla site gezdim fakat sadece bu sitede bulabildim.
arkadaş tanesi 6 TL'den satıyordu. burda ticari birşeye girmek istemem. sadece faydası olabilir diye düşündüm.

İstanbul'da olduğum için pH-metre,alkol metre gibi şeyleri daha ucuza temin edebiliyorum. isteyen olursa yardımcı olmak isterim.

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2013, 10:33   #30
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025