![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Bence çok iyi olur.... Sizlerde yeni ekol açmış olursunuz... Fazlasıyal mantıklı.... Hemen denenebilir... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Teşekkürler...Dahada bir heveslendim Sn Safranlı |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
4-5 gün önce hazırladığım enzimde balon sönmeye başladı, genel görünüm, renk, çökelti olağan görünüyor.Çalkaladığım zaman kısmen de olsa yeni gaz çıkışı oluyor.Ters giden bir şeyler mi var, erken değil mi? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Kapak ile kapıldığından sonra ara sıra çalkalamakta fayda var, bir kaç günde bir. Fermantasyon devam edecektir. Bu sırada sıkışan gazın tamamı çıkarılmadan _ kapak hafif gevşetilerek_ almak gerekir. Bazen fermantasyon_ gaz çıkışı_ 10/15 gün sürebilir... Fermantasyon bitikten 15/20 gün dinlendirip kullanılabileceği gibi, gölge bir yerde _ ağzı hiç açılmadan_ bir yıl kadar bozulmadan durabiliyor... Enzim bir kez açıldı mı hızla bozulmaya bozulmaya gider. Belki bir yıl uzun gibi gelebilir ama hiç açılmamışsa ve dipte bulunan tortu mayalanma görevini sürüdürür...tıp ki şarap gibi... Serum alındığında hemen kullanılmalı, katı madde de bire bir toprağa karıştırıp bir kapta olgunlaşması beklenmeli, bir kaç ay gibi sonra kullanılmalı...Enzimin _ serumun_ rengini kullanılan malzeme belirler, renge inanmamak gerekir... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Alıntı:
Teşekkür ederim, son derece bilgilendirici ve endişelenmemem gerektiğini anladığım bir cevaptı. İyi bayramlar diliyorum. Düzenleyen Ayşe Derin : 18-08-2012 saat 12:51 Neden: harf |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
17 Ağustos'da hazırladığım yeni enzimde kavun, karpuz, salatalık, patates, patlıcan, kabak, elma kabukları ile iki kök ısırgan otunu blendırdan geçirerek kullandım. Bir miktar harnup pekmezi, kuru maya, kendi aktifleştirdiğim EM ve Halil Önen ağbimizin gönderdiği mikoriza'dan 3 çay kaşığı kullandım. Yaklaşık 3 saat sonra baktığımda çok yoğun gaz çıkışı başlamıştı. Bu yoğun gaz çıkışı dün sabah'a kadar sürdü. Dün azalmaya başlayan gaz çıkışı bu sabah itibariyle çok azaldı. Katı maddelerin hemen hemen tamamı dibe çökmüştü. Ph'ı ölçtüm 4 çıktı. Gaz çıkışı kontrol etmeye devam edeceğim tahminim yarın çok çok azalacağı. Bu hale geldikten sonra en erken 15-20 gün bekleyip kullanmaya başlamam, sanırım en uygunu olacak. 1166 Numaralı mesajda yazdığım Enzimin gaz çıkışı tamamen bitti koku konusunda da problem yok fakat üzerinde beyaz oluşumların olmadığını görünce ph'na bakayım dedim ph 5,5 çıktı. Bu durumda şüpheye kapıldım. Enzim oluşumunda bir problem mi var? Yoksa biraz aceleci mi davranıyorum? Katı kısımları Halil Önen ağbinin önerisi ile toprakla karıştırıp mart Ayına kadar bekleyip. Mart ayında hazırlayacağım karışımlarda kullanacağım. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
dayanamadım bende yaptım ;)
içindekiler; %70 oranda bahçede yetişen kavunun kabukları, az miktarda domates, biber, incir kabuğu, çayın demi aktivitörler; pekmez, kuru ekmek mayası, ve üzerini kapatacak kadar dinlendirilmiş su 4 saat sonra kapak şişmeye ve gaz çıkışı gözlenmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Eminim sorumun cevabı başlık içinde yer alıyordur, ancak yapımı sırasında tamamını okumak çok zahmetli olduğu için doğrusu sil baştan cesaret edemedim, hazırcılığın onay görmediğini dahası benim de sevmediğimi belirterek, affınıza sığınıp ; Anladığınız üzere enzimim tamamlandı pH 4, dün ilk kez çiçeklerimle buluştular, peki kullanım sıklığı ne olmalı ve pek çok çiçeği dinlenmeye alacağımız sonbahar sonrasında kullanacak mıyız ? Teşekkür ve selamlarımla... |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
ben meyve agaçlaına iki günde birde kullandım... hayatlarından memnunlar.... saksıda biraz daha dikkat edilmelidir. büyükçe ağaçlarda ve ya çiçeklerde çok aşırıya kaçmamak kaydıyla daha sık olabilir.... |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
Eveeet gaz çıkışı sonlandı ve portakal suyuna benzer bir renk alan sıvı gübremiz hazır. ![]() Musluk gerçekten muhteşem. Sevgili Sarıcan Bey'in bloğundan çok faydalandım. Teşekkür ederim kendisine.. kabın üzeri adeta beyaz bir örtü ile kaplı. Acaba üzerine aldığımız sıvı kadar su eklesek fermantasyon ve gaz çıkışı devam eder mi? ya da olmadı kabın içindeki tüm sıvıyı alırım. sıvının kokusu adeta turşu kokusunu andırıyor.. yoğurt kabının üstüne basınç uyguladığımda gaz çıkışı devam etmekte. Annemin yerleri silmek için kullandığı vileda kovasını, çatıdan gelen pimaş boru ile klimanın bağlantı noktasındaki deliğe kartondan barikat sağlayarak epey yağmur suyu ile biriktirmiştim. ![]() Bu sıvı gübreyi onun içine boşaltacağım... |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
21. gündeyiz, gaz çıkısı düşük de olsa devam ediyor. Kokuyu güzel diye tanımlamam mümkün değil, çok kötü bir koku da değil. Sanırım, gaz çıkışının tamamen bitmesini bekleyip , kabaca pH ölçerek neler olduğunu anlamamız gerekiyor. pH ölçmek için örnek alırken hava ile teması olacak. Bu durum süreci olumsuz etkilemez mi? Afrika Menekşelerindeki zararlıyı belirleyebilmek için usb mikroskop almıştım. Sıvıyı da incelemek isterdim ancak düzeneğim uygun değil. İkinci denememde akvaryum hortumlu düzeneği kullanmak istiyorum. Bu tür gözlemleri yapmak çok daha kolay olacak. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Teşekkür ederim Sayın Safranlı.. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
Benim 1 hafta içinde gaz çıkışı kesildi. Bir hafta daha o şekilde beklettim. Sonunda içinden sıvıyı alıp artıkları saksının içine çoktan gömdüm. Adalet Hanım, hala eldiven şişiyor mu yani ? Bu kadar uzun sürmesi tuhaf geldi bana. Ama sizin enzimin rengi çok hoş ![]() benim sıvı portakal rengi sadece |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet, bana da tuhaf geldiği için danışmak istedim. "Küçük şişe" dediğiniz 10 litrelik petlerden, şimdi balon takılı ve sürekli aktif görünüyor. Gündüzleri sıcak ama enzim şişesi gölgede duruyor. Gece ile gündüz ısı farkı çok belirgin, bu yüzden olabilir mi bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
her sey normal birazdaha beklemeli |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
|
Yaz başında enzim hazırlamıştım. Süre olarak ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Belki dört belki beş ay. Şu anda onu seyreltip kullanmamda bir sakınca olurmu? Ne dersiniz.... |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Sevgili hepgül; Eğer ağır koku yapmadıysa_ ki hava almadığı sürece bir yıldan fazla dayanabiliyor_ kullanmada ben sakınca görmedim... kolay gelsin... (sizin için de güzel bir haber buldum, ne dersiniz?) ![]() |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
|
Sayın Halil Önen teşekkür ederim. Güzel haber güzelmiş : ) Tekrar teşekkürler.... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Merhabalar; Enzimin posasını koyup toprakla kapattığım streçli kapta yer yer beyaz küflenmeler oldu, yeniden karıştırıp biraz daha toprakla örttüm-streçledim.Bu toprağı baharda kullanmamda sakınca olur mu? Benim düşüncem bahara kadar açmayıp sonra güneşletmek toprağı. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Beyaz küfler idealdir direk topragınıza da katabilirsiniz baharı beklemeye gerek yok |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Çok teşekkür ederim Sayın Safranlı.. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Üç gün önce taze söğüt sürgünü kabuk ve yapraklarından enzim yaptım. Melas + söğüt kabuk ve yapragı+ yumurta kabuğu+ su Hoyalarımda kullanmak istiyorum. Geçen yıl söğüt enzimi yapmıştım. Bitkilerimde kullandım. Hapside sevmişlerdi. Başka bir malzeme katmama gerek var mı? |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|