agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   TaşevliBahçe (Rafet Uzunok) Aliağa, İzmir (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/24749.htm)

Murat Öz 13-09-2012 10:23

Off.

Şu kırmızılığa bakın hele. Bu akşam benim meksika biberini hırpalamaz isem ne olayım. :)

Halil Önen 13-09-2012 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deretepeorg (Mesaj 1018116)
Off.

Şu kırmızılığa bakın hele. Bu akşam benim meksika biberini hırpalamaz isem ne olayım. :)

Hırpalamakla ve ötesinde sallamakla kızaracağını düşünmüyorum ama kesin tozlaşmaya faydası olacaktır... ;)

Murat Öz 13-09-2012 10:43

Kızaracak biber var da kızarması kaldı ağabey.
;D

Sanırım sıvı gübre ihtiyacı var. Tozlaşma içinde arı gerekiyordur.
9. kata çıkmakta zorlanıyorlar.

Halil Önen 13-09-2012 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deretepeorg (Mesaj 1018126)
Kızaracak biber var da kızarması kaldı ağabey.
;D

Sanırım sıvı gübre ihtiyacı var. Tozlaşma içinde arı gerekiyordur.
9. kata çıkmakta zorlanıyorlar.

Meksika Biberi tozlaşma _döllenme_ için arı mı istiyor... 9. kata çıkacak yerli arı bilemiyorum...:)

Siz en iyisi Meksikalının yüzüne ayna tutun, üç defa tuhhh değin, utansın boyundan posundan...;) bak o zaman meyve verecektir...

TaşevliBahçe 13-09-2012 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Türkan (Mesaj 1017943)
abicim ya biberler muhtesem olmus.ne zamandir yoktum coook ozlemisim sizleri,

Yoklamalarda hep yok yazıldın , bir daha bu kadar uzatmaaaaaaaaaaaa.....:D

TaşevliBahçe 13-09-2012 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1018130)
Meksika Biberi tozlaşma _döllenme_ için arı mı istiyor... 9. kata çıkacak yerli arı bilemiyorum...:)

Siz en iyisi Meksikalının yüzüne ayna tutun, üç defa tuhhh değin, utansın boyundan posundan...;) bak o zaman meyve verecektir...

Etrafında farklı cins biberlerin olması tozlaşmayı ve meyve tutumunu fazlalaştırıyor mu ?

Halil Önen 13-09-2012 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TaşevliBahçe (Mesaj 1018136)
Etrafında farklı cins biberlerin olması tozlaşmayı ve meyve tutumunu fazlalaştırıyor mu ?

Fazlalaştırıyor ama aynı zamanda farklılaştırıyor, Meksikalı oluyor Teksaslı...;)

ayazkentli 13-09-2012 11:14

Sebze cinslerinin her birini, belli uzaklıklar ile ekin denir. yani, farklı cinsler birbiri ile ayrı ayrı ekilmeli.

Çünkü, tozlaştıklarında melezleşme olup, orjinalliği bozulur diye biliyoruz.

Halil Önen 13-09-2012 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 1018139)
Sebze cinslerinin her birini, belli uzaklıklar ile ekin denir. yani, farklı cinsler birbiri ile ayrı ayrı ekilmeli.

Bence; alan dar ise _ balkon gibi_ iki çeşit biber arasına onlardan daha büyük reyhan, fesleğen yerleştirmek yeterli...

Türkan 13-09-2012 18:17

uzatmam abicim soz/hem gecerli sebeblerim vardi yoksa bu kadar uzatmazdim biliyorsun beni,

mrduran 14-09-2012 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TaşevliBahçe (Mesaj 1017940)
Bu yıl bahçeden en keyf alarak yetiştirdiğimiz ve beni bir o kadar da mutlu eden mahsül biber oldu.. İyice olgunlaşan biberlerin tatlısı , acısı , lezzetlerini cömertçe sundular.

....Biberlitaşevlibahçe mi etsez/desez......?.

Diğerlerini biberle mi terbiye etsez?.

Sağlık dileklerim ve saygılarımla lütfen.

Maviş 14-09-2012 13:01

Biberleriniz çok güzel közlenmiş birberin keyfi başka olur.:D Sık sık ekersen yavaş yavaş değişim olur. Tatlı biberler acımaya başlar. Ben arada bir tohumları başkalarından yeniliyorum.

TaşevliBahçe 14-09-2012 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 1018407)
....Biberlitaşevlibahçe mi etsez/desez......?.

Diğerlerini biberle mi terbiye etsez?.

Biberlitaşevlibahçe yaparız , lakin biberle terbiye olurmu orası bilinmez..

Acı biber kesmez gibi ......:D

saygılar bizden efendim.

bahcedenn 14-09-2012 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 1018139)

Sn Taşevlibahçe sizden özür dileyerek hazır konusu geçiyorken yukarıda söylenilenleri biraz açabilir miyiz?

Sebze cinslerinin herbirini belli uzaklıklar ile ekin denir. Yani, farklı cinsler birbiri ile ayrı ayrı ekilmeli. Tozlaşmada melezleşme olup orijinalliğin bozulmaması açısından.

Ama bu ifadeler kullanılırken sanki her sebzede bu sorun varmış gibi bir anlam ortaya çıkıyor. Yeni yeni öğrenen birisi olarak birbirlerini çapraz tozlayan sebzeler ve tozlamayan sebzeler olarak bir kategori oluşturabilir miyiz diye bir istekte bulunabilir miyim? Tohum toplayanlar bu durumu dikkate alarak ona göre davranırlar. Tabi bu durumu bilen zaten ona göre davranıyor. Maksat benim gibi bilmeyenler öğrensin.

TaşevliBahçe 19-09-2012 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1018570)
Sn Taşevlibahçe sizden özür dileyerek hazır konusu geçiyorken yukarıda söylenilenleri biraz açabilir miyiz?

Sebze cinslerinin herbirini belli uzaklıklar ile ekin denir. Yani, farklı cinsler birbiri ile ayrı ayrı ekilmeli. Tozlaşmada melezleşme olup orijinalliğin bozulmaması açısından.

Ama bu ifadeler kullanılırken sanki her sebzede bu sorun varmış gibi bir anlam ortaya çıkıyor. Yeni yeni öğrenen birisi olarak birbirlerini çapraz tozlayan sebzeler ve tozlamayan sebzeler olarak bir kategori oluşturabilir miyiz diye bir istekte bulunabilir miyim? Tohum toplayanlar bu durumu dikkate alarak ona göre davranırlar. Tabi bu durumu bilen zaten ona göre davranıyor. Maksat benim gibi bilmeyenler öğrensin.

Sn. bahcedenn ,

Öncelikle hoşgeldiniz , sefa getirdiniz.

Özür ne kelime efendim , sizin gibi bende yeni yeni öğrenmeye çalışıyorum.
Sorduğunuz soruları forumun değişmez uzmanı Halil bey'e yöneltelim bence . Halil bey buyrun lütfen.;)

saygılar...

TaşevliBahçe 22-09-2012 11:02

1 Eklenti(ler)
Marullar hemen tohuma kalktı , suyu azmı geldi yoksa zamansız ekim yaptığımız için mi böyle oldu?

TaşevliBahçe 22-09-2012 18:40

2 Eklenti(ler)
Patlıcanları çok iyi sulayamadağımız için acı ve çekirdekli oldular. Bu yıl patlıcanlar çok keyifsiz oldu. sonbaharda yeriz umuduyla bugün budama yaptık. Bakalım randımanlı olucakmı.?

TaşevliBahçe 22-09-2012 18:50

2 Eklenti(ler)
Biberlerde çok sık olduğundan hasat yaparken onlarıda biraz seyreltmek zorunda kaldık. Biberleri toplarken Sevgili Mete aklıma geldi. Mete merak etme bunların turşusunu kurup sana mutlaka tattırıcam.;) :D

Halil Önen 22-09-2012 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1018570)

Tozlaşma ve döllenme ile ilgili yaptığın çalışma için teşekkürler sevgili bahcedenn...

Bunu 2012/2013 ''Tohum Takas Etkinli'' sayfasına alırız...

Bakalım bu konuda açılmamışsa açar ve üzerinde konuşur orayı ling de verebiliriz...

Çok sağ ol..

Şu kadarını söylemek isterim ki_ acı biberleri yan yana dikilmemeli birbirinin şeklini bozuyor...

Acı biber ile tatlı biber yan yana dikilmemeli tatlı acı olmazken acı biber tatlı oluyor...

Eğer dar alanda dikmek zorunlu ise [B]arasına fesleğen ve reyhan [/B]dikilmeli ya da saksılar da yetiştirme ise, bir iki saksı yerleştirilmeli...

Mısırlar biribini çok etkiliyor çeşitler ayrı ekilmeli...

Halil Önen 22-09-2012 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TaşevliBahçe (Mesaj 1021892)
Marullar hemen tohuma kalktı , suyu azmı geldi yoksa zamansız ekim yaptığımız için mi böyle oldu?

Marullar gecen sıcaklarda hızla tohuma kalkmış. Koparmakta geç kalınmış.Elinizde artık marul tohumu var...;)

Halil Önen 22-09-2012 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TaşevliBahçe (Mesaj 1022017)
Patlıcanları çok iyi sulayamadağımız için acı ve çekirdekli oldular. Bu yıl patlıcanlar çok keyifsiz oldu. sonbaharda yeriz umuduyla bugün budama yaptık. Bakalım randımanlı olucakmı.?

Patlıcanda ikinci verimi istiyorsanız;

temmuzun ikinci yarısı gibi topraktan en çok bir karış budama yapılır...

Hiç dal bırakılmaz...

Kök bölgesi çapalanır ve yan kökler keslilir... ( yeniden köklenme teşvik edilir.)

Gübrelenir ve hemen bolca sulanır...

Havalar güzel giderse kış sonuna doğru ikici verim alınır. İlk kırağı düştüğünde kaybedilir.

Küçük seralanırsa kış boyu patlıcan yenir...

TaşevliBahçe 25-09-2012 12:53

3 Eklenti(ler)
Bu yılın ilk zeytin hasadı gerçekleşti.

Zeytinin en severek tükettiğim şekli çekişte olanı . 8-10 günde acısı çıkar çıkmazki haline bayılıyorum .

Tabak Tabak tüketiyoruz..

almira 25-09-2012 12:57

Zeytin hasadı için erken değil mi? Mersin'de henüz hasat başlamadı. Zeytin hasadı için burada sonbahar yağmurları beklenir. Yağmurlardan sonra zeytinlerin daha yağlı olduğu söylenir.

TaşevliBahçe 25-09-2012 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 1023156)
Zeytin hasadı için erken değil mi? Mersin'de henüz hasat başlamadı. Zeytin hasadı için burada sonbahar yağmurları beklenir. Yağmurlardan sonra zeytinlerin daha yağlı olduğu söylenir.

Genel hasat için evet çok erken , ben sadece bir kova kadar yeşil çekişte tüketmek için topladım.

bahcedenn 25-09-2012 13:27

Sn. Rafet Bey, 536. ve 574. mesajlarınızdaki göğe bakan bu biberlerinizin cinsi nedir acaba?

TaşevliBahçe 25-09-2012 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1023175)
Sn. Rafet Bey, 536. ve 574. mesajlarınızdaki göğe bakan bu biberlerinizin cinsi nedir acaba?

Thai biberi (acı tayland biberi) , halk arasında beş kardeş biberi de deniyor..

MeyveliTepe 25-09-2012 19:31

Bizim buralarda zeytinin rengi hızla dönmeye başladı ve şimdiye kadar hiç görmediğim kadar yağlı. Orada durum nedir?

TaşevliBahçe 25-09-2012 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1023374)
Bizim buralarda zeytinin rengi hızla dönmeye başladı ve şimdiye kadar hiç görmediğim kadar yağlı. Orada durum nedir?

Bizim burada da rengi dönenler var. Fakat çoğunluk daha yeşil.

İsmailYILMAZ 10-10-2012 14:54

Merhaba;

Maşallah takip ediyorumda bu işi ilk başladığından şu ana kadar azmin insana neler yaptırğını sende gördüm.Maşallah nazar değmesin.Selamlar.

TaşevliBahçe 11-10-2012 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmailYILMAZ (Mesaj 1030047)
Merhaba;

Maşallah takip ediyorumda bu işi ilk başladığından şu ana kadar azmin insana neler yaptırğını sende gördüm.Maşallah nazar değmesin.Selamlar.

Kıymetli arkadaşım İsmailYILMAZ ,

Öncelikle foruma üye olmana ve sayfama yaptığın ziyaretine çok sevindim , hoşgeldin sefa getirdin.

Benim gibi bu işlere çok sonradan başlayan kişiler başta çok zorlansakta , sizler gibi bu işlerle çocukluğundan başlamış kişilerin paylaşımları sayesinde başarabiliyoruz.

Çok değerli paylaşımlarının olacağı düşüncesi beni şimdiden mutlu ediyor.

sevgi ve selamlar...;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025