agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

Batuhan Yılmaz 07-02-2021 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1603000)
Batuhan merhaba,frezya soğanlarını daha fazla irileşmeleri için bahçeye dikmene gerek yok.Üstelik İstanbul'da çok riskli.Zaten donma ihtimalleride yüksekti.
Gübreli,süzek toprağı orta boy bir saksıya doldurup dikersen soğanlar yine irileşir.Frezyalarda çok iri soğanlar çok fazla çiçeklenir.Ancak hastalık yapabilirler.Selamlar...

Geri dönüşün için çok teşekkür ederim Gürkan abi. Vallahi geldi başımıza bir dert neyse üzülmek yok her sıkıntı bir deneyimdir :D .

Dumlupınar 10-02-2021 15:32

5 Eklenti(ler)
İlk öncelikleri güneş...

hmd 11-02-2021 13:47

1 Eklenti(ler)
Burada yaklaşık iki haftadır havalar mevsim normallerinin üzerinde olunca frezyalar da güneşten maksimum düzeyde faydalanmaya devam ediyorlar.Eklenti 716260

Dumlupınar 11-02-2021 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hmd (Mesaj 1603213)
Burada yaklaşık iki haftadır havalar mevsim normallerinin üzerinde olunca frezyalar da güneşten maksimum düzeyde faydalanmaya devam ediyorlar.Eklenti 716260

Kıyı Ege'ye bile kuvvetli soğuk geliyor.Ne yapacağımızı biz düşünelim.
Erzincan'da frezyalar emin ellerde...

çiçeksever 11-02-2021 15:03

O zaman frezyaları Erzincana taşıyalım.

Dumlupınar 11-02-2021 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 1603217)

Salona taşımak daha kolay gibi sanki...
w

hmd 11-02-2021 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1603216)
Kıyı Ege'ye bile kuvvetli soğuk geliyor.Ne yapacağımızı biz düşünelim.
Erzincan'da frezyalar emin ellerde...

Evet meteorolojiden gelen haberler bu yönde, inşallah soğuk hava zarar vermeden çabucak geçer.

hmd 11-02-2021 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 1603217)

:):):) Benimkilerin yanında yer açayım diyeceğim de, sadece Gürkan abinin frezyaları için benim balkondan bir kaç tane gerekli

Dumlupınar 11-02-2021 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hmd (Mesaj 1603221)
Evet meteorolojiden gelen haberler bu yönde, inşallah soğuk hava zarar vermeden çabucak geçer.

İnşallah...
Kapalı alan tek çare ama,bahçe dikimlerine yazık olabilir.Allah'a emanet artık.

hmd 11-02-2021 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1603223)
İnşallah...
Kapalı alan tek çare ama,bahçe dikimlerine yazık olabilir.Allah'a emanet artık.

Geçen yıl Trabzonda annemlerin bahçedeki frezyaların üzerine kar yağdı ve iyide soğuk yapmış ki bahçedeki mandalina ağaçları bile dondan kurumalarına rağmen frezyalar henüz sap çıkarmadıklarından mı neden bilmiyorum zararsız bir şekilde kurtulup nisanda çiçeklenmişlerdi. Allah nasip etsin inşallah bahçedeki frezyalarında çiçeklerini görelim

Dumlupınar 11-02-2021 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hmd (Mesaj 1603222)
:):):) Benimkilerin yanında yer açayım diyeceğim de, sadece Gürkan abinin frezyaları için benim balkondan bir kaç tane gerekli

Kardeşim hiç sorma...

Dumlupınar 11-02-2021 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hmd (Mesaj 1603224)
Geçen yıl Trabzonda annemlerin bahçedeki frezyaların üzerine kar yağdı ve iyide soğuk yapmış ki bahçedeki mandalina ağaçları bile dondan kurumalarına rağmen frezyalar henüz sap çıkarmadıklarından mı neden bilmiyorum zararsız bir şekilde kurtulup nisanda çiçeklenmişlerdi. Allah nasip etsin inşallah bahçedeki frezyalarında çiçeklerini görelim

Amin kardeşim.İnşallah...

Gökyüzünün yıldızlı ve açık olduğu gecelerde,ayazla beraber kuvvetli rüzgar bir arada olursa,frezyaların içleri su dolu çiçek sapları donuyor.
Aynı gecede rüzgardan korunaklı bir alanda bulunanlar ise don olayından etkilenmeyebiliyor.

Melisa16 12-02-2021 10:38

1 Eklenti(ler)
Bugün iki sürprizle uyandık. Kar yağmaya, mis kokulu frezyalar da açmaya başlamış :) şimdi doğru içeri..

Eklenti 716263

Dondurucu soğuklar hemen hemen 1 hafta kadar etkili olacakmış, içeride hepten açar geçeriz artık. Ne yapalım bu yıl da böyle olsun.

Dumlupınar 12-02-2021 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melisa16 (Mesaj 1603238)
Bugün iki sürprizle uyandık. Kar yağmaya, mis kokulu frezyalar da açmaya başlamış :) şimdi doğru içeri..

Eklenti 716263

Dondurucu soğuklar hemen hemen 1 hafta kadar etkili olacakmış, içeride hepten açar geçeriz artık. Ne yapalım bu yıl da böyle olsun.

Ev içerisinde yine aydınlık güneş gören bir alanda bulunmaları halinde,yan sürgünlerle çiçeklenmeye devam ederler.Öyle 1 haftada çiçeklenme bitmez.

Dumlupınar 13-02-2021 19:50

5 Eklenti(ler)
Bugün çektiğim fotoğraflar...
Bu arada İzmir'de soğuyor.Tek teselli rüzgar yok.

kgursan 13-02-2021 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1603305)
Bugün çektiğim fotoğraflar...
Bu arada İzmir'de soğuyor.Tek teselli rüzgar yok.

Bu frezyalar sapları donabilir !! Bu bir hafta geçek kış olacak izmir bile don yapabilir !eksi 1-2 de çiçekler, daha fazla don da yapraklar donada dona bilir.

Üzerlerine nylon örtseniz yine donar! Elektrikli battaniye vb gibi önlemler düşünebilirsiniz Bu hafta için zellikle salı dan sonra yağış kesilip hava açacağı zaman. Kolay gelsin

Dumlupınar 13-02-2021 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1603312)
Bu frezyalar sapları donabilir !! Bu bir hafta geçek kış olacak izmir bile don yapabilir !eksi 1-2 de çiçekler, daha fazla don da yapraklar donada dona bilir.

Üzerlerine nylon örtseniz yine donar! Elektrikli battaniye vb gibi önlemler düşünebilirsiniz Bu hafta için zellikle salı dan sonra yağış kesilip hava açacağı zaman. Kolay gelsin

Kamil abi çok sağol.Yarın akşama doğru hepsi salona kaçacaklar.Senin serada sobalar hazırdır.Kolay gelsin.Çok selamlar abi...

kgursan 14-02-2021 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1603313)
Kamil abi çok sağol.Yarın akşama doğru hepsi salona kaçacaklar.Senin serada sobalar hazırdır.Kolay gelsin.Çok selamlar abi...

Evet, Doğan (oğlum) bekliyor asker nöbeti gibi !!

Füreya 15-02-2021 08:32

4 Eklenti(ler)
Mis kokulu bodurlar...

Eklenti 716385

Umarım bu yıl soğanları renklerine göre ayırabilirim. Öyle hızlı çoğalıyorlar ki bu yıl da ayıramazsam gelecek yıllarda hiç ayıramam sanırım...

Eklenti 716379

Eklenti 716380

Eklenti 716378

Mahmut Tebir 15-02-2021 11:10

Benim balkonumda siyah cam takılı. Acaba bu çiçeklenmesine etki eder mi? Geçen yıl hem nergizlerden hemde frezyalardan çiçek alamadım. Sebebi bu mu acaba?

hmd 15-02-2021 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Tebir (Mesaj 1603354)
Benim balkonumda siyah cam takılı. Acaba bu çiçeklenmesine etki eder mi? Geçen yıl hem nergizlerden hemde frezyalardan çiçek alamadım. Sebebi bu mu acaba?

Burada bu işin üstatları var onlar daha iyi bilirler elbette ki, fakat sizin söylediğiniz olabilir gibi geldi bana. Benim de frezyalarında kapalı balkonda ama renkli değil, normal cam. Geçen yıl çok güzel çiçeklenmişlerdi. Bu yılda güzel çiçeklenecekler gibi görünüyor inşallah.

Dumlupınar 15-02-2021 17:48

Alıntı:

Merhaba,koyu renk camın güneşi ışığını az miktarda engellediğini okudum.Balkon camlarınızın açılır kapanır özelliği varsa,çok soğuk havalar dışında camları açık tutabilirsiniz.

Kapalı balkonu düzenli aralıklarla havalandırmanız çiçekler içinde iyi olur.

Frezyalarda çok küçük soğanlar dışında çiçeklenme problemi olmuyor.Ancak yetersiz güneş bitkilerde fazla uzamaya ve zayıf gelişime sebep oluyor.Böyle durumlarda çiçeklenme zayıf veya hiç olmayabiliyor.
Frezyaların soğuklama ihtiyaçları olmadığı için,kapalı balkonda çok rahat gelişip çiçekleniyorlar.

Nergisler kapalı balkonda soğuklama ihtiyaçlarını nasıl karşılarlar ? Bunu bilemedim.Nergisler için camları açık bırakıp frezyaları dondurmayın sakın. Selamlar...

Melisa16 16-02-2021 08:23

2 Eklenti(ler)
Mis kokulularla birlikte kar yağışını seyrediyoruz. :)

hmd 16-02-2021 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melisa16 (Mesaj 1603392)
Mis kokulularla birlikte kar yağışını seyrediyoruz. :)

Ne güzeller... Maşallah

kgursan 18-02-2021 19:43

Alıntı:

sn Mahmut Tebir,
Işık olmayan yerde bitki yetişmez Sıcak bile olsa .Şimdi siyah cam ışığı ne kadar kesiyor ? Bunu klasik fotoğraf makinesi pozometresinden bulabilirsiniz Eğer normal foto çekemiyorsa orada ışık azdır bitki için yetersizdir Kuzey ülkelerinde adamların göbeği çatlıyor bitki yetiştirebilmek için. türlü çeşitli ampuller vs. kullanıyorlar. Bi dolu enerji masrafı. Saat 16 da ampuller yanmaya başlıyor.

Ayrıca pek çok çiçek türü ,çiçek verebilmek için ışık ister. Hele uzun gün bitkileri kış aylarında çiçek açmaz .Foto sentez bitkiler yaşamı için mutlak gereklidir, ışık da foto sentezin olmaz sa olmazıdır.

Kolay gelsin

Mahmut Tebir 18-02-2021 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1603470)
sn Mahmut Tebir,
Işık olmayan yerde bitki yetişmez Sıcak bile olsa .Şimdi siyah cam ışığı ne kadar kesiyor ? Bunu klasik fotoğraf makinesi pozometresinden bulabilirsiniz Eğer normal foto çekemiyorsa orada ışık azdır bitki için yetersizdir Kuzey ülkelerinde adamların göbeği çatlıyor bitki yetiştirebilmek için. türlü çeşitli ampuller vs. kullanıyorlar. Bi dolu enerji masrafı. Saat 16 da ampuller yanmaya başlıyor.

Ayrıca pek çok çiçek türü ,çiçek verebilmek için ışık ister. Hele uzun gün bitkileri kış aylarında çiçek açmaz .Foto sentez bitkiler yaşamı için mutlak gereklidir, ışık da foto sentezin olmaz sa olmazıdır.

Kolay gelsin

Ama şöyle birşey de var. Diğer bitkiler de çiçek açmada sorun yok. Gül , kasımpatı , dikenler tacı, yılbaşı çiçeği, gardenya, zambak ve birçok çiçek çiçek açıyor ama nergis ve frezya da sorun yaşıyorum. çok ilginç. acaba bunlar biraz daha fazla mı ışık istiyor. hatta sizden aldığım lalegül de açmıştı.

Dumlupınar 18-02-2021 21:49

5 Eklenti(ler)
İzmir'de son 4 gündür hissedilen gece sıcaklıkları -8 dereceye kadar düşünce frezyalar salona kaçtı.

Yetersiz ışığın açmak üzere olan tomurcukları olumsuz etkilememesi için,salondaki tüm led ampuller sabaha kadar açık kalıyor.

Bu muhteşem canlılar kendilerine verilen değeri sonuna kadar hak ediyorlar.

Bu arada misafirlikleri yarın gecenin sabahında sona eriyor.

Dumlupınar 18-02-2021 21:54

5 Eklenti(ler)
Devamı...

kgursan 19-02-2021 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Tebir (Mesaj 1603474)
Ama şöyle birşey de var. Diğer bitkiler de çiçek açmada sorun yok. Gül , kasımpatı , dikenler tacı, yılbaşı çiçeği, gardenya, zambak ve birçok çiçek çiçek açıyor ama nergis ve frezya da sorun yaşıyorum. çok ilginç. acaba bunlar biraz daha fazla mı ışık istiyor. hatta sizden aldığım lalegül de açmıştı.

O zaman soğanları küçük olabilir veya soğan depolama süreci uygun olmayabilir. Nergis soğanının içinde çiçek varsa açar !! İçinde çiçek olması için soğan gelişme aşamasındaki süreç önemlidir tabi irilik de.

frezya ise dikimden sonra çiçek oluşturur. Sıcaklık etkendir 9-14 oC da çiçek tomurcuğu oluşturur. 16 oC üzerindeki sıcaklıklarda( 18-21 0C) çiçek oluşturmaz ve yaprak yapar.

kgursan 19-02-2021 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Tebir (Mesaj 1603474)

Yorumum aşağıda buraya çıkmadı !!

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025