![]() |
|
![]() |
#1201 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Nurcan hanım çiçklerinizin durumundan ben de çok üzüldüm insan yavrusu gibi büyütüyor tam çiçek beklerken bu durum insanı üzüyor.Ama üzülmeyin çaresi var bunun.Seneye saksılara ekin toprağını hazır alın derim. Düzenleyen hocam100 : 18-04-2010 saat 22:18 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
Hocam teşekkür ederim.Ben saksıya veya toprağa dikim yapacağım da bahçe toprağını hiç kullanmam.O kısmı boşaltıp ,elenmiş gübreli toprak -dere kumu-ponza ve torf karıştırıp çukuru dolduruyorum.Olmıyacaksa olmuyor ,canımız sağolsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Ağaç Dostu
|
SAYIN HOCAM geç cevap için özür dilerim.teşekkür ederim.Sizden gelecek bilgi doğrultusunda çiçek almayı düşündüm ve sizin tavsiye edebileceğiniz çiçekler elinizde varsa onlardan almayı tercih ederim....saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Ağaç Dostu
|
Ne zaman ektiniz.Saksıya mı ekmiştiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
mutlaka çiçek açarlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2008
|
gala soğanının nasıl dikileceğini gösterirmisiniz benim soğanımın bir tarafı patates gibi düz bir tarafındada üç tane küçük fındık gibi toplar var şimdi bu soğanın düz tarafınımı alt tarafa dikeyim yoksa fındıklı tarafınımı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Ağaç Dostu
|
Fındık toplar gibi olan yer üste gelecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl aldığım ve güzel çiçekleriyle bahçemize renk katan liatris beyaz ve pembe çiçekleriyle çok gösterişli. Yumrular kışı toprakta geçirdiler. Geçen ay yerlerini değiştirdim ve geçen yıl birer sürgün veren yumrulardan bu yıl çok sayıda sürgün geldi. Bu bitki ayrı bir başlığı hak ediyor. Yakında gerekli bilgileri toplayıp ayrı bir başlık açmalıyım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1211 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-03-2010
|
merhaba, 41 sayfanın 33'ünü okudum ama saksıda sümbüllerin 3/1'i toprak dışında mı, yoksa 8 cm derine mi ekileceği hakkında bir fikir birliği var mı? Ya ben göremedim ya da benim kafam karıştı. Bu arada paket üstünde 15 cm derinliğe, 12 cm aralıklı yazıyor. İstanbul'da üstü kapalı ve üç tarafı kapalı, çok güneş alan bir balkonda 12 cm civarında derinliği olan bir saksıya ekmeyi düşünüyorum. 8 cm derine ekeceksem, saksı derinliği 12 cm az mı olur? Çiçek açtıktan sonra belki arada içeri kaçırırım günde birkaç saat ama dışarıda durması daha sağlıklı diye dışarıda tutmayı planlıyorum. Kısacası saksıda ve soğukta 3/1 dışarıda mı, 8 cm derinde mi? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Şimdi sümbülde 1/3 dışarıda kalacak şekilde yapılan dikimler daha ziyade erken çiçek açması için marketlerde saksılı sümbüller için geçerlidir. Bu şekilde de dikilebilir küçücük saksılara dikilen soğanlar masa üstü vs. kullanımı için uygulanır tabi bunların kök alanları dar olduğu için soğanının gelişmesi zor olur ve soğan küçülür. 12 cm. derinlikteki saksı yeterlidir tabanına 4-5 cm toprak (harç) konur, üzerine 5 cm cıvarındaki soğan yerleştirilir ve toprakla örtülüp sıkıştırılarak sulanır. bu durumda 2-3 cm toprak soğanın üzerine gelmiş olur ki yeterlidir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Yeni Üye
|
Bu kadar güzel ve net açıkladığınız için çok teşekkür ederim kgursan. Ben bu yıl lale, nergis, safran, muscari, anemon ve süsen de dikeceğim, ve aynı balkonda olacaklar, pastırma yazının bitmesini bekliyorum. İlk satırda yazdığınız genel kural doğrultusunda, örneğin 5-6 cm'lik "zambak çiçekli Osmanlı lalesi" soğanını 30 cm derinlikteki bir toprak saksıya, paketin üstünde yazdığı gibi 12 cm derine dikmek yerine biraz daha yüzeye yakın mesela 8 cm derine dikmemim bir sakıncası yok o halde? İkinci sorum ise, geçen sene saksıdan çıkarıp sakladığım soğanları hangi çiçeğe ait olduğunu yazmadığım için ne soğanı olduklarını anlayamıyorum. Yeni aldığım soğanlara bakarak anlamaya çalıştıysam da fayda etmedi ![]() İlginiz için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 |
Yeni Üye
|
Sayın kgursan, Size sorduğum ilk sorunun cevabını "Soğanlı bitkilerle ilgili sorular" başlığında vermişsiniz sanırım, sizi yormamak için buraya alıntılıyorum: "Genel ifade en fazla soğan boyunun (yüksekliğinin) 1,5-2 katı kadar bir örtme gerekir. Soğanın üzernde o kadar toprak olmalıdır. örneğin 5cm. sümbül soğanının üzerine 7-10 cm toprak konabilir ama 2cm galantus üzerine ancak 3-4 cm toprak konmalıdır. Çok derin dikimlerde şöyle bir sakınca daha vardır: Toprağın 15-20 cm derinliğinde suyun drenajı da zorlaşır ve kökler su içinde kalabilir ve soğanı çürütebilir." Sanırım tanımlayamadığım soğan resimlerimi oraya koymam daha uygun olacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Soğanlar eğer bahçeye ekiliyorsa, soğan boyunun 1-1.5 katı derinliğe ekilmesi, kurak geçen sürelerde köklerin olumsuz etkilenmemesi açısından doğrudur..Ama tabi ki toprağın iyice kabartılması ve süzekliğinin sağlanması koşuluyla.. Ben her zaman saksılara soğanları tepeleri hafifçe gözükecek şekilde ekerim..Özellikle fazla derin olmayan saksılarda soğan köklerinin daha fazla topraktan faydalanması için bu şarttır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1218 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2011
|
Peki dibe drenaj açısından taş koymak gerekir mi? Sade torfa ekilebilir mi? Torfla karışık toprak mı iyidir yoksa çiçek toprağı mı kullanılmalı? Toprağı hep nemli mi olmalı yoksa iyice kurudukça mı sulanmalı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1219 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Ağaç Dostu.
|
Saksının dibine taş konursa su daha iyi akar, suyun saksının deliklerinden çıkması önemlidir. Bazı soğanlar sade torfa dikilebilir ancak kurutursanız torf tekrar su almakta zorlanır ve verdiğiniz su dipten çıkar ama kök ortamı ıslanmaz! toprakla karıştırmak daha uygundur. Ayrıca torf da besin maddeleri yoktur. İlk başta soğan kendi besin maddeleri ile büyür ve çiçeklenir ancak ertesi yıl için besin biriktiremez. Dolayısıyla küçülür. Bitki büyüme döneminde nemli kalmalıdır, Çünki önce köklenir sonra büyür, ancak dinlenme döneminde (yaprak ve çiçekleri geçtikten sonra) fazla sulamadan, hatta sulamadan kaçınmalıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Haklısınız sayın kgursan.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1222 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2011
|
Çok teşekkür ederim sn. pria... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-10-2011
|
sayın arkadaşlar Elimde irili ufaklı 5 tane cycas soğanı var acaba bunları şu anda dikebilir miyim.Mart ayına kadar bekletmem mi gerekiyor.Şimdi dikersem çürür mü .Çok merak ediyorum da aynı zamanda bunların dikilebilmesi için belli bir büyüklüğü olması gerekir mi iri fındık büyüklüğünde olanı bile var..saygılar teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1224 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-10-2011
|
sayın arkadaşlar Elimde irili ufaklı 5 tane cycas soğanı var acaba bunları şu anda dikebilir miyim.Mart ayına kadar bekletmem mi gerekiyor.Şimdi dikersem çürür mü .Çok merak ediyorum da aynı zamanda bunların dikilebilmesi için belli bir büyüklüğü olması gerekir mi iri fındık büyüklüğünde olanı bile var..saygılar teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-10-2011
|
merhabalar siteye yeni üye oldum bitkiler hakkında çok bilgim yok. ama bitkileri inanılmaz derecede çok seviyorum, balkonda at kestanesi-çitmazısı ve gül yetiştirmeye başladım şimdide çok yıllık soğanlı çiçek yetiştirmek istiyorum iklim kışları soğuk olan bir iklimimiz var bana soğanlı bitkileri nerden temin ederim ve ekimi hakkında bilgi verirmisiniz. teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 |
Ağaç Dostu
|
Sayın elbcem soğanlı bitkiler sitemizde alışveriş bölümünde satışı yapılıyor, hemen temin edebilirsiniz ![]() Ayrıca sitemize hoş geldiniz ![]() ![]() Soğanlı satışı aşağıda eklediğim linklerde .http://www.agaclar.net/forum/sogan-y...atis/25433.htm http://www.agaclar.net/forum/sogan-y...atis/20896.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
|
Bayramda Safranbolu gezimizden edindiğim 5 adet safran soğanlarımı ektim ve bir tanesi çiçeğini açtı. Çok güzel kokusu var çok da faydalı, kurutmam gereken yerini de öğrendim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2010
|
Merhabalar, Ters lale (adıyaman lalesi, kral lalesi) yetiştirin öneri ve deneyimlerinden yararlanmak istiyorum. geçen sene kral lalesi soğanlarım 35 cm uzadı fakat çiçeklenmeden saplar kurudu. Bu senede öyle olmasın diye erkenden ne yapılması gerekiyorsa öğrenmek istedim... Deneyimli bilgili arkadaşlardan yardım ve önerilerini bekliyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Ağaç Dostu.
|
Soğanların çiçek sapları 35 cm uzadı ve çiçek açmadan kurudu??? Neden? Sn Cemaleddin., Soru bu. Fritillaria denilen kıral lalesi (ters lale) konusunu tam bilmiyorum . İki ihtimal aklıma geliyor; 1. Soğan içinde çiçek herhangibir sebebden zarar görmüştür, sap çıkmış ama çiçek açmamıştır. 2. Soğanın taşıma, depolama ve dikimden sonra , Soğanda çiçek oluşumu için çevre koşulları uygun değildir. Çiçek oluşamamıştır. Örneğin; Ters lale Adıyaman, Hakkari dağlarının doğal bitkisidir. Oralardaki çevre koşulları diktiğiniz yerde yoktur. Bu nedenle açmamış olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|