agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni185Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-04-2010, 12:37   #1201
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay Mesajı Göster
Aylarca bekledikten sonra böyle bir sonuç üzüyor , bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Nurcan hanım çiçklerinizin durumundan ben de çok üzüldüm insan yavrusu gibi büyütüyor tam çiçek beklerken bu durum insanı üzüyor.Ama üzülmeyin çaresi var bunun.Seneye saksılara ekin toprağını hazır alın derim.

Düzenleyen hocam100 : 18-04-2010 saat 22:18
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2010, 15:45   #1202
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2008
Hocam teşekkür ederim.Ben saksıya veya toprağa dikim yapacağım da bahçe toprağını hiç kullanmam.O kısmı boşaltıp ,elenmiş gübreli toprak -dere kumu-ponza ve torf
karıştırıp çukuru dolduruyorum.Olmıyacaksa olmuyor ,canımız sağolsun

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 08:31   #1203
Ağaç Dostu

fooflower's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2010
Galeri: 1
SAYIN HOCAM geç cevap için özür dilerim.teşekkür ederim.Sizden gelecek bilgi doğrultusunda çiçek almayı düşündüm ve sizin tavsiye edebileceğiniz çiçekler elinizde varsa onlardan almayı tercih ederim....saygılar...

fooflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 08:32   #1204
Ağaç Dostu

fooflower's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2010
Galeri: 1
Sayın limon öneriler için çok teşekkür ederim.Bilgileriniz çok işime yarayacak.
Yoğun görüntüleri bende çok severim.
Geç cevap verdiğim için özür.SAYGIYLA....

fooflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2011, 17:51   #1205
Ağaç Dostu

Dudi's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2008
Galeri: 54
Merhabalar, sevgili hocam100'e bir sorum olacak. Bu sene safranlarım hiç çiçek vermediler. Yaprakları uzadı gitti. Neden olabilir?

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2011, 18:28   #1206
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Ne zaman ektiniz.Saksıya mı ekmiştiniz.

Eski 08-03-2011, 22:20   #1207
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 797
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dudi Mesajı Göster
Merhabalar, sevgili hocam100'e bir sorum olacak. Bu sene safranlarım hiç çiçek vermediler. Yaprakları uzadı gitti. Neden olabilir?
Sayın dudi safranlar saksıda çok kolay çiçek açmazlar imkanınız varsa bahçenin tam güneş alan yerine ve diğer soğanlılara göre daha derine ekmelisiniz 7-10 cm gibi. siz sadece otlarını temizleyin yeter
mutlaka çiçek açarlar

ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 21:39   #1208
Ağaç Dostu

Gülbeşeker's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2008
gala soğanının nasıl dikileceğini gösterirmisiniz benim soğanımın bir tarafı patates gibi düz bir tarafındada üç tane küçük fındık gibi toplar var şimdi bu soğanın düz tarafınımı alt tarafa dikeyim yoksa fındıklı tarafınımı

Gülbeşeker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 22:07   #1209
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Fındık toplar gibi olan yer üste gelecek.

Eski 22-04-2011, 11:08   #1210
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Geçen yıl aldığım ve güzel çiçekleriyle bahçemize renk katan liatris beyaz ve pembe çiçekleriyle çok gösterişli. Yumrular kışı toprakta geçirdiler. Geçen ay yerlerini değiştirdim ve geçen yıl birer sürgün veren yumrulardan bu yıl çok sayıda sürgün geldi. Bu bitki ayrı bir başlığı hak ediyor. Yakında gerekli bilgileri toplayıp ayrı bir başlık açmalıyım.

Eklenen Resimler

canannuman beğendi.
k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2011, 22:55   #1211
Yeni Üye

aysebereket's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2010
merhaba,

41 sayfanın 33'ünü okudum ama saksıda sümbüllerin 3/1'i toprak dışında mı, yoksa 8 cm derine mi ekileceği hakkında bir fikir birliği var mı? Ya ben göremedim ya da benim kafam karıştı. Bu arada paket üstünde 15 cm derinliğe, 12 cm aralıklı yazıyor.

İstanbul'da üstü kapalı ve üç tarafı kapalı, çok güneş alan bir balkonda 12 cm civarında derinliği olan bir saksıya ekmeyi düşünüyorum. 8 cm derine ekeceksem, saksı derinliği 12 cm az mı olur? Çiçek açtıktan sonra belki arada içeri kaçırırım günde birkaç saat ama dışarıda durması daha sağlıklı diye dışarıda tutmayı planlıyorum.

Kısacası saksıda ve soğukta 3/1 dışarıda mı, 8 cm derinde mi? Teşekkürler

aysebereket Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2011, 13:21   #1212
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Galeri: 16
Ben her yıl 3/1'i dışarıda kalacak şekilde saksıya ekiyorum ve beni her yıl güzel kokulu çiçekleri ve yavrularıyla memnun ediyor Bol gübre şartıyla tabi ...

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2011, 19:03   #1213
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysebereket Mesajı Göster
merhaba,

41 sayfanın 33'ünü okudum ama saksıda sümbüllerin 3/1'i toprak dışında mı, yoksa 8 cm derine mi ekileceği hakkında bir fikir birliği var mı? Ya ben göremedim ya da benim kafam karıştı. Bu arada paket üstünde 15 cm derinliğe, 12 cm aralıklı yazıyor.

İstanbul'da üstü kapalı ve üç tarafı kapalı, çok güneş alan bir balkonda 12 cm civarında derinliği olan bir saksıya ekmeyi düşünüyorum. 8 cm derine ekeceksem, saksı derinliği 12 cm az mı olur? Çiçek açtıktan sonra belki arada içeri kaçırırım günde birkaç saat ama dışarıda durması daha sağlıklı diye dışarıda tutmayı planlıyorum.

Kısacası saksıda ve soğukta 3/1 dışarıda mı, 8 cm derinde mi? Teşekkürler
Soğanlı bitkilerde genel kural olarak dikimde soğan boyu kadar üstüne toprak konur. Altta köklerin gelişeceği bir toprak kalınlığı olmalı ve fazla suyun akıp gideceği drenaj delikleri önemlidir.

Şimdi sümbülde 1/3 dışarıda kalacak şekilde yapılan dikimler daha ziyade erken çiçek açması için marketlerde saksılı sümbüller için geçerlidir. Bu şekilde de dikilebilir küçücük saksılara dikilen soğanlar masa üstü vs. kullanımı için uygulanır tabi bunların kök alanları dar olduğu için soğanının gelişmesi zor olur ve soğan küçülür.

12 cm. derinlikteki saksı yeterlidir tabanına 4-5 cm toprak (harç) konur, üzerine 5 cm cıvarındaki soğan yerleştirilir ve toprakla örtülüp sıkıştırılarak sulanır. bu durumda 2-3 cm toprak soğanın üzerine gelmiş olur ki yeterlidir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 11:34   #1214
Yeni Üye

aysebereket's Avatar

Bu kadar güzel ve net açıkladığınız için çok teşekkür ederim kgursan.

Ben bu yıl lale, nergis, safran, muscari, anemon ve süsen de dikeceğim, ve aynı balkonda olacaklar, pastırma yazının bitmesini bekliyorum.

İlk satırda yazdığınız genel kural doğrultusunda, örneğin 5-6 cm'lik "zambak çiçekli Osmanlı lalesi" soğanını 30 cm derinlikteki bir toprak saksıya, paketin üstünde yazdığı gibi 12 cm derine dikmek yerine biraz daha yüzeye yakın mesela 8 cm derine dikmemim bir sakıncası yok o halde?

İkinci sorum ise, geçen sene saksıdan çıkarıp sakladığım soğanları hangi çiçeğe ait olduğunu yazmadığım için ne soğanı olduklarını anlayamıyorum. Yeni aldığım soğanlara bakarak anlamaya çalıştıysam da fayda etmedi Fotoğrafları koyup yardım isteyeceğim yer bu başlık mıdır, yoksa bu hangi bitki gibi bir başlık vardı, orası mıdır?

İlginiz için teşekkür ederim.

Eski 22-10-2011, 12:05   #1215
Yeni Üye

aysebereket's Avatar

Sayın kgursan,

Size sorduğum ilk sorunun cevabını "Soğanlı bitkilerle ilgili sorular" başlığında vermişsiniz sanırım, sizi yormamak için buraya alıntılıyorum:

"Genel ifade en fazla soğan boyunun (yüksekliğinin) 1,5-2 katı kadar bir örtme gerekir. Soğanın üzernde o kadar toprak olmalıdır. örneğin 5cm. sümbül soğanının üzerine 7-10 cm toprak konabilir ama 2cm galantus üzerine ancak 3-4 cm toprak konmalıdır.
Çok derin dikimlerde şöyle bir sakınca daha vardır: Toprağın 15-20 cm derinliğinde suyun drenajı da zorlaşır ve kökler su içinde kalabilir ve soğanı çürütebilir."

Sanırım tanımlayamadığım soğan resimlerimi oraya koymam daha uygun olacak

Eski 23-10-2011, 19:00   #1216
Ağaç Dostu.

Sn ayşebereket., Sorularınızın cevaplarını arkadaşlar vermişler. Siz de zaman içinde bitkileri ve soğanlarını daha iyi tanıyacaksınız. Kolay gelsin.

Eski 23-10-2011, 20:33   #1217
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Soğanlar eğer bahçeye ekiliyorsa, soğan boyunun 1-1.5 katı derinliğe ekilmesi, kurak geçen sürelerde köklerin olumsuz etkilenmemesi açısından doğrudur..Ama tabi ki toprağın iyice kabartılması ve süzekliğinin sağlanması koşuluyla..

Ben her zaman saksılara soğanları tepeleri hafifçe gözükecek şekilde ekerim..Özellikle fazla derin olmayan saksılarda soğan köklerinin daha fazla topraktan faydalanması için bu şarttır.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2011, 22:07   #1218
Ağaç Dostu

Cizmeli Kedi's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2011
Peki dibe drenaj açısından taş koymak gerekir mi? Sade torfa ekilebilir mi? Torfla karışık toprak mı iyidir yoksa çiçek toprağı mı kullanılmalı? Toprağı hep nemli mi olmalı yoksa iyice kurudukça mı sulanmalı?

Cizmeli Kedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 18:48   #1219
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Soğanlar eğer bahçeye ekiliyorsa, soğan boyunun 1-1.5 katı derinliğe ekilmesi, kurak geçen sürelerde köklerin olumsuz etkilenmemesi açısından doğrudur..Ama tabi ki toprağın iyice kabartılması ve süzekliğinin sağlanması koşuluyla..

Ben her zaman saksılara soğanları tepeleri hafifçe gözükecek şekilde ekerim..Özellikle fazla derin olmayan saksılarda soğan köklerinin daha fazla topraktan faydalanması için bu şarttır.
Sn pria bu yöntem sadece oriental liliumlarda farklı olmalıdır, çünki oriental liliumlar BOĞAZ KÖKLERİ vermektedir dolayısıyla diğerlerinden biraz daha derin dikilmelidir, Lilium candidum (mis zambak) da ise tersine yüzlek dikim uygundur. Kolay gelsin.

Eski 25-10-2011, 18:55   #1220
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cizmeli Kedi Mesajı Göster
Peki dibe drenaj açısından taş koymak gerekir mi? Sade torfa ekilebilir mi? Torfla karışık toprak mı iyidir yoksa çiçek toprağı mı kullanılmalı? Toprağı hep nemli mi olmalı yoksa iyice kurudukça mı sulanmalı?
Saksının dibine taş konursa su daha iyi akar, suyun saksının deliklerinden çıkması önemlidir. Bazı soğanlar sade torfa dikilebilir ancak kurutursanız torf tekrar su almakta zorlanır ve verdiğiniz su dipten çıkar ama kök ortamı ıslanmaz! toprakla karıştırmak daha uygundur. Ayrıca torf da besin maddeleri yoktur. İlk başta soğan kendi besin maddeleri ile büyür ve çiçeklenir ancak ertesi yıl için besin biriktiremez. Dolayısıyla küçülür. Bitki büyüme döneminde nemli kalmalıdır, Çünki önce köklenir sonra büyür, ancak dinlenme döneminde (yaprak ve çiçekleri geçtikten sonra) fazla sulamadan, hatta sulamadan kaçınmalıdır.

Eski 25-10-2011, 20:22   #1221
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn pria bu yöntem sadece oriental liliumlarda farklı olmalıdır, çünki oriental liliumlar BOĞAZ KÖKLERİ vermektedir dolayısıyla diğerlerinden biraz daha derin dikilmelidir, Lilium candidum (mis zambak) da ise tersine yüzlek dikim uygundur. Kolay gelsin.
Haklısınız sayın kgursan..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2011, 21:28   #1222
Ağaç Dostu

Cizmeli Kedi's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2011
Çok teşekkür ederim sn. pria...

Cizmeli Kedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2011, 12:02   #1223
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-10-2011
sayın arkadaşlar
Elimde irili ufaklı 5 tane cycas soğanı var acaba bunları şu anda dikebilir miyim.Mart ayına kadar bekletmem mi gerekiyor.Şimdi dikersem çürür mü .Çok merak ediyorum da aynı zamanda bunların dikilebilmesi için belli bir büyüklüğü olması gerekir mi iri fındık büyüklüğünde olanı bile var..saygılar teşekkürler

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2011, 12:10   #1224
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-10-2011
sayın arkadaşlar
Elimde irili ufaklı 5 tane cycas soğanı var acaba bunları şu anda dikebilir miyim.Mart ayına kadar bekletmem mi gerekiyor.Şimdi dikersem çürür mü .Çok merak ediyorum da aynı zamanda bunların dikilebilmesi için belli bir büyüklüğü olması gerekir mi iri fındık büyüklüğünde olanı bile var..saygılar teşekkürler

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2011, 11:06   #1225
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-10-2011
merhabalar
siteye yeni üye oldum bitkiler hakkında çok bilgim yok. ama bitkileri inanılmaz derecede çok seviyorum, balkonda at kestanesi-çitmazısı ve gül yetiştirmeye başladım şimdide çok yıllık soğanlı çiçek yetiştirmek istiyorum iklim kışları soğuk olan bir iklimimiz var bana soğanlı bitkileri nerden temin ederim ve ekimi hakkında bilgi verirmisiniz. teşekkürler

elbcem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2011, 17:20   #1226
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sayın elbcem soğanlı bitkiler sitemizde alışveriş bölümünde satışı yapılıyor, hemen temin edebilirsiniz Ayrıca soğanlıların dikimleri, bakımları ile ilgili tüm bilgileri sitemizde soğanlı ve yumrulu bitkiler bölümünün alt başlıklarında bulabilirisiniz.
Ayrıca sitemize hoş geldiniz Sitemizin kurallarına göre yeni üyelerimiz aşağıda linkini eklediğim bölümde kendilerini tanıtıyorlar. Biz de sizi tanımak isterizhttp://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm

Soğanlı satışı aşağıda eklediğim linklerde .http://www.agaclar.net/forum/sogan-y...atis/25433.htm
http://www.agaclar.net/forum/sogan-y...atis/20896.htm

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2011, 10:42   #1227
Ağaç Dostu

loveflower's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2011
Bayramda Safranbolu gezimizden edindiğim 5 adet safran soğanlarımı ektim ve bir tanesi çiçeğini açtı. Çok güzel kokusu var çok da faydalı, kurutmam gereken yerini de öğrendim Safranbolu'dan kurutulmuş safran da aldım, çoktan safranlı pilavı yaptım bile. çayını da yapıyorum.

Name:  SANY0186.jpg
Views: 814
Size:  58.5 KB

gultar beğendi.
loveflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2011, 18:38   #1228
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2010
Merhabalar, Ters lale (adıyaman lalesi, kral lalesi) yetiştirin öneri ve deneyimlerinden yararlanmak istiyorum. geçen sene kral lalesi soğanlarım 35 cm uzadı fakat çiçeklenmeden saplar kurudu. Bu senede öyle olmasın diye erkenden ne yapılması gerekiyorsa öğrenmek istedim... Deneyimli bilgili arkadaşlardan yardım ve önerilerini bekliyorum...

Cemaleddin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2011, 18:52   #1229
Ağaç Dostu.

Soğanların çiçek sapları 35 cm uzadı ve çiçek açmadan kurudu??? Neden?

Sn Cemaleddin., Soru bu. Fritillaria denilen kıral lalesi (ters lale) konusunu tam bilmiyorum . İki ihtimal aklıma geliyor;
1. Soğan içinde çiçek herhangibir sebebden zarar görmüştür, sap çıkmış ama çiçek açmamıştır.
2. Soğanın taşıma, depolama ve dikimden sonra , Soğanda çiçek oluşumu için çevre koşulları uygun değildir. Çiçek oluşamamıştır. Örneğin; Ters lale Adıyaman, Hakkari dağlarının doğal bitkisidir. Oralardaki çevre koşulları diktiğiniz yerde yoktur. Bu nedenle açmamış olabilir.

mrduran beğendi.
Eski 30-11-2011, 22:58   #1230
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2009
Galeri: 7
Sayın loveflower ilk kez safran çiçeğini görüyorum, ne kadar güzelmiş.Bburada hiçbir yerde bulunmuyor. Bol çiçeklerini görün inşallah

Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 20:45
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025