Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysebereket
merhaba,
41 sayfanın 33'ünü okudum ama saksıda sümbüllerin 3/1'i toprak dışında mı, yoksa 8 cm derine mi ekileceği hakkında bir fikir birliği var mı? Ya ben göremedim ya da benim kafam karıştı. Bu arada paket üstünde 15 cm derinliğe, 12 cm aralıklı yazıyor.
İstanbul'da üstü kapalı ve üç tarafı kapalı, çok güneş alan bir balkonda 12 cm civarında derinliği olan bir saksıya ekmeyi düşünüyorum. 8 cm derine ekeceksem, saksı derinliği 12 cm az mı olur? Çiçek açtıktan sonra belki arada içeri kaçırırım günde birkaç saat ama dışarıda durması daha sağlıklı diye dışarıda tutmayı planlıyorum.
Kısacası saksıda ve soğukta 3/1 dışarıda mı, 8 cm derinde mi?  Teşekkürler
|
Soğanlı bitkilerde genel kural olarak dikimde soğan boyu kadar üstüne toprak konur. Altta köklerin gelişeceği bir toprak kalınlığı olmalı ve fazla suyun akıp gideceği drenaj delikleri önemlidir.
Şimdi sümbülde 1/3 dışarıda kalacak şekilde yapılan dikimler daha ziyade erken çiçek açması için marketlerde saksılı sümbüller için geçerlidir. Bu şekilde de dikilebilir küçücük saksılara dikilen soğanlar masa üstü vs. kullanımı için uygulanır tabi bunların kök alanları dar olduğu için soğanının gelişmesi zor olur ve soğan küçülür.
12 cm. derinlikteki saksı yeterlidir tabanına 4-5 cm toprak (harç) konur, üzerine 5 cm cıvarındaki soğan yerleştirilir ve toprakla örtülüp sıkıştırılarak sulanır. bu durumda 2-3 cm toprak soğanın üzerine gelmiş olur ki yeterlidir.