agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni185Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-10-2011, 20:03   #1
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aysebereket Mesajı Göster
merhaba,

41 sayfanın 33'ünü okudum ama saksıda sümbüllerin 3/1'i toprak dışında mı, yoksa 8 cm derine mi ekileceği hakkında bir fikir birliği var mı? Ya ben göremedim ya da benim kafam karıştı. Bu arada paket üstünde 15 cm derinliğe, 12 cm aralıklı yazıyor.

İstanbul'da üstü kapalı ve üç tarafı kapalı, çok güneş alan bir balkonda 12 cm civarında derinliği olan bir saksıya ekmeyi düşünüyorum. 8 cm derine ekeceksem, saksı derinliği 12 cm az mı olur? Çiçek açtıktan sonra belki arada içeri kaçırırım günde birkaç saat ama dışarıda durması daha sağlıklı diye dışarıda tutmayı planlıyorum.

Kısacası saksıda ve soğukta 3/1 dışarıda mı, 8 cm derinde mi? Teşekkürler
Soğanlı bitkilerde genel kural olarak dikimde soğan boyu kadar üstüne toprak konur. Altta köklerin gelişeceği bir toprak kalınlığı olmalı ve fazla suyun akıp gideceği drenaj delikleri önemlidir.

Şimdi sümbülde 1/3 dışarıda kalacak şekilde yapılan dikimler daha ziyade erken çiçek açması için marketlerde saksılı sümbüller için geçerlidir. Bu şekilde de dikilebilir küçücük saksılara dikilen soğanlar masa üstü vs. kullanımı için uygulanır tabi bunların kök alanları dar olduğu için soğanının gelişmesi zor olur ve soğan küçülür.

12 cm. derinlikteki saksı yeterlidir tabanına 4-5 cm toprak (harç) konur, üzerine 5 cm cıvarındaki soğan yerleştirilir ve toprakla örtülüp sıkıştırılarak sulanır. bu durumda 2-3 cm toprak soğanın üzerine gelmiş olur ki yeterlidir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 12:34   #2
Yeni Üye

aysebereket's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2010
Bu kadar güzel ve net açıkladığınız için çok teşekkür ederim kgursan.

Ben bu yıl lale, nergis, safran, muscari, anemon ve süsen de dikeceğim, ve aynı balkonda olacaklar, pastırma yazının bitmesini bekliyorum.

İlk satırda yazdığınız genel kural doğrultusunda, örneğin 5-6 cm'lik "zambak çiçekli Osmanlı lalesi" soğanını 30 cm derinlikteki bir toprak saksıya, paketin üstünde yazdığı gibi 12 cm derine dikmek yerine biraz daha yüzeye yakın mesela 8 cm derine dikmemim bir sakıncası yok o halde?

İkinci sorum ise, geçen sene saksıdan çıkarıp sakladığım soğanları hangi çiçeğe ait olduğunu yazmadığım için ne soğanı olduklarını anlayamıyorum. Yeni aldığım soğanlara bakarak anlamaya çalıştıysam da fayda etmedi Fotoğrafları koyup yardım isteyeceğim yer bu başlık mıdır, yoksa bu hangi bitki gibi bir başlık vardı, orası mıdır?

İlginiz için teşekkür ederim.

aysebereket Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 13:05   #3
Yeni Üye

aysebereket's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2010
Sayın kgursan,

Size sorduğum ilk sorunun cevabını "Soğanlı bitkilerle ilgili sorular" başlığında vermişsiniz sanırım, sizi yormamak için buraya alıntılıyorum:

"Genel ifade en fazla soğan boyunun (yüksekliğinin) 1,5-2 katı kadar bir örtme gerekir. Soğanın üzernde o kadar toprak olmalıdır. örneğin 5cm. sümbül soğanının üzerine 7-10 cm toprak konabilir ama 2cm galantus üzerine ancak 3-4 cm toprak konmalıdır.
Çok derin dikimlerde şöyle bir sakınca daha vardır: Toprağın 15-20 cm derinliğinde suyun drenajı da zorlaşır ve kökler su içinde kalabilir ve soğanı çürütebilir."

Sanırım tanımlayamadığım soğan resimlerimi oraya koymam daha uygun olacak

aysebereket Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025