agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni185Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-02-2008, 18:39   #1
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2007
Galeri: 53
Geçen yıl çiçekleri geçtikten sonra söküp, sakladığım Lilliyum'larımı bugün dikmek için çıkardım ancak beklediğim gibi değil şöyle kuru; parça parça soğanlar buldum. Bu arada bu yıl geçen yılkilerden farklı renklerini de aldığım için karşılaştırma fırsatı buldum. Birbirlerine benzemiyorlardı. Geçen yıldan kalanlar acaba öldüler mi? Doğrusu çok moralim bozuldu.
Korunan lilyum soğanları nasıl oluyor? Yoksa yerlerinden sökmemem mi gerekiyordu?

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 22:39   #2
Ağaç Dostu

Ludisa Excellence's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
Geçen yıl çiçekleri geçtikten sonra söküp, sakladığım Lilliyum'larımı bugün dikmek için çıkardım ancak beklediğim gibi değil şöyle kuru; parça parça soğanlar buldum. Bu arada bu yıl geçen yılkilerden farklı renklerini de aldığım için karşılaştırma fırsatı buldum. Birbirlerine benzemiyorlardı. Geçen yıldan kalanlar acaba öldüler mi? Doğrusu çok moralim bozuldu.
Korunan lilyum soğanları nasıl oluyor? Yoksa yerlerinden sökmemem mi gerekiyordu?
Sn. Buket Aktar;

Soğanlı bitkilerin ölmesi öyle çokta kolay değildir hani.
Şimdi;

Eğer soğanlarınızı hala ekmedi iseniz akşamdan bir miktar suyun içine atıp ıslata bilirsiniz.Ertesi günde dikim işlemine geçersiniz.
Şayet eğer ki lilliyumlarınızı ekti iseniz çok abatmamak koşulu ile sulamaya devam.

Koruma hususuna gelince;
Ben genelde bahçe koşullarında soğanlarımı kısmen yüksek yerlere dikmeye çalışıyorum.O zaman sökmeye pek gerek kalmıyor.
Şayet topkak killi, ver eğimli vs... ve soğan sayısı az ise soğanları söküp dış ortamda bektetmek en ideali.
Bu noktata soğanları koyduğunuz torbaya/poşete bir miktar nemli turuba
( ki piyasada torf diye satılır) eklemekte ve poşete de bir kaç delik açmakta yarar var.Tabi iğne ucuyla değil.Tabiyki bu tavsiyem yaz soğanları için.

Soğan kıyasına gelince;
Her soğan bir birinin tıpkısı olacak değil.Tabi en azından şeklen andırmalı ama...
Piyasada sonuçta bir sürü hibrit tür var.
Hımm...
Benimkiler çok daha içini çekmiş durumda diyorsanız...
Olabilir, sonuçta gerekli nemi ortamdan alamamış olabilir.Sonuçta siz gerekenleri yapında gerisini onlar düşünsün.

Saygılar.

Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 23:14   #3
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi LUDİSİA_BAHYA Mesajı Göster
Sn. Buket Aktar;

Soğanlı bitkilerin ölmesi öyle çokta kolay değildir hani.
Şimdi;

Eğer soğanlarınızı hala ekmedi iseniz akşamdan bir miktar suyun içine atıp ıslata bilirsiniz.Ertesi günde dikim işlemine geçersiniz.
Şayet eğer ki lilliyumlarınızı ekti iseniz çok abatmamak koşulu ile sulamaya devam.

Koruma hususuna gelince;
Ben genelde bahçe koşullarında soğanlarımı kısmen yüksek yerlere dikmeye çalışıyorum.O zaman sökmeye pek gerek kalmıyor.
Şayet topkak killi, ver eğimli vs... ve soğan sayısı az ise soğanları söküp dış ortamda bektetmek en ideali.
Bu noktata soğanları koyduğunuz torbaya/poşete bir miktar nemli turuba
( ki piyasada torf diye satılır) eklemekte ve poşete de bir kaç delik açmakta yarar var.Tabi iğne ucuyla değil.Tabiyki bu tavsiyem yaz soğanları için.

Soğan kıyasına gelince;
Her soğan bir birinin tıpkısı olacak değil.Tabi en azından şeklen andırmalı ama...
Piyasada sonuçta bir sürü hibrit tür var.
Hımm...
Benimkiler çok daha içini çekmiş durumda diyorsanız...
Olabilir, sonuçta gerekli nemi ortamdan alamamış olabilir.Sonuçta siz gerekenleri yapında gerisini onlar düşünsün.

Saygılar.
sn LUDİSİA_BAHYA, ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, ne yazık ki geçen yıldan kalanları diktim, yarın da yenileri dikmeyi düşünüyorum. Tavsiyenize uyarak fazla abartmadan sulamayı düşünüyorum, bu arada burada bizim mis zambağı dediğimiz, kokusu çok güzel bir lillium çeşidi var ki geçen yıl onlarıda topraktan çıkartmıştım. Az önce onlara da baktığımda muhafaza ettiğim karton kutuda tıpkı soğan gibi kat kat ayrıldıklarını (bir soğandan belki de 15 tane dilim oluşmuş) gördüm. Onları nasıl dikmem gerekiyor?

Eski 27-02-2008, 23:20   #4
Ağaç Dostu

Sonja Varol's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
Sevgili Buket Aknar, ben bahcemizdeki hicbir soganli cicegimi diktigim yerden cikarmam. Soganli ciceklerim ciceklerini bitirdikten sonra üst bölümden kurumaya baslamalarini beklerim. Liliumlari topraga dogru bölüm bölüm keserek kisaltirim. Zamanla soganlar kendilerini dibe dogru cekerek korumaya alirlar. Ayni topragin üzerine mevsimlik cicek dikerim. Bahcemizdeki liliumlar cok uzun yillardir var ve heryil daha da cogaliyorlar...
Sadece yumrulu ciceklerimi (Dahlien-Yildiz vb.) don olmadan topraktan cikararak muhafaza altina alirim.

Sonja Varol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 23:29   #5
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sonja Varol Mesajı Göster
Sevgili Buket Aknar, ben bahcemizdeki hicbir soganli cicegimi diktigim yerden cikarmam. Soganli ciceklerim ciceklerini bitirdikten sonra üst bölümden kurumaya baslamalarini beklerim. Liliumlari topraga dogru bölüm bölüm keserek kisaltirim. Zamanla soganlar kendilerini dibe dogru cekerek korumaya alirlar. Ayni topragin üzerine mevsimlik cicek dikerim. Bahcemizdeki liliumlar cok uzun yillardir var ve heryil daha da cogaliyorlar...
Sadece yumrulu ciceklerimi (Dahlien-Yildiz vb.) don olmadan topraktan cikararak muhafaza altina alirim.
Kıbrıs'ın iklimi kış mevsiminde çok soğuk değil, buna rağmen geçen yıl tüm soğanlı bitkilerimi (Dalia'lar hariç) topraktan çıkarıp muhafaza etmeye çalıştım. Yaz mevsimine gelince oldukça sıcak geçer ve ben yaz mevsiminde bahçemde oldukça çok su kullanırım. Okuduklarımdan veya duyduklarımdan edindiğim bilgilerle soğanlar çürüyüp erimesin diye hiç üşenmeden birçok soğanı topraktan çıkardım ama ne derece başarılı oldum orası mechul. Çünkü daha önce çıkarıp diktiğim soğanlardan sadece dafodil'lerden bir tanesi çiçeklendi gerisini halen bekliyorum.
Yaz soğanlarına gelince onların durumu da malum.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025